NOI CAZURI DE DISCRIMINĂRI PE CRITERII ETNICE ALE ROMÂNILOR DIN HARGHITA. La Bălan, clasele I şi pregătitoare pentru copiii români BA, pentru copiii maghiari DA!

March 7, 2012 • Balan, discriminarea romanilor, extremism maghiar, Harghita, iredentism, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 2359

Legea educaţiei creează tensiuni şi la Bălan 
Părinţi nemulţumiţi că nu se vor înfiinţa clasele I şi pregătitoare la una din cele două şcoli generale din oraş
Se acuză discriminare între copiii români şi cei de etnie maghiară, în condiţiile în care pentru acelaşi număr de copii în cazul celor dintâi nu se vor înfiinţa cele două clase, iar pentru ceilalţi da
În primele două zile de înscrieri, adică până ieri, la Şcoala Generală nr. 1 în clasa I au fost înscrişi 3 copii, iar în clasa pregătitoare unul

La Şcoala Generală nr. 1 din Bălan, potrivit planului de şcolarizare elaborat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, anul şcolar viitor nu se vor înfiinţa clasele I şi pregătitoare cu predare în limba română, din cauza numărului mic de copii, ci doar la secţia maghiară. Astfel, copiii arondaţi acestei şcoli vor trebui înscrişi la cealaltă unitate de învăţământ din localitate, Şcoala Generală ,,Geo Bogza”. Tot din toamnă, la Şcoala Generală nr. 1 nu vor mai funcţiona clasele a II-a şi a V-a cu predare în limba română, acestea urmând a fi cedate celeilalte unităţi şcolare din localitate. Părinţii copiilor afectaţi de aceste decizii se arată nemulţumiţi de măsurile luate şi consideră că se comite un abuz şi că le sunt încălcate drepturile. Situaţia creată are legătură şi cu reorganizarea unităţilor de învăţământ din Bălan adoptată printr-o hotărâre de Consiliu local. Potrivit acestei hotărâri, de anul viitor se vor comasa, pe verticală, Şcoala Generală nr. 1 cu Grădiniţa ,,Floare de Colţ” – situate în partea de nord a localităţii; Şcoala Generală ,,Geo Bogza” cu Grădiniţa ,,Licurici” (amplasate în partea de sud); iar Grupul Şcolar ,,Liviu Rebreanu” va rămâne în forma actuală. Reorganizarea a fost votată în această formă, spun consilierii locali, tocmai pentru a nu se ajunge în situaţia delicată actuală.
În aceste condiţii, la sfârşitul săptămânii trecute, la Casa de cultură din oraşul Bălan a avut loc o dezbatere publică cu scopul de a se găsi soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii, la care au participat părinţi, reprezentanţi ai autorităţii locale, directorii şcolilor generale, învăţătoare, precum şi inspectorul şcolar general adjunct, Aurora Parfeni, în total aproximativ 30 de persoane.

Problemele şi nemulţumirile părinţilor: ,,Aşa cum alţi copii nu pot fi obligaţi să se transfere la altă şcoală, nici noi nu putem accepta acest lucru”

Reprezentantul părinţilor nemulţumiţi, Dumitru Todoran, consideră că prin acest plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013 s-a comis un abuz şi o încălcare a dreptului copilului la educaţie. ,,În 23 ianuarie am fost invitaţi la Şcoala Generală nr. 1, unde d-l director ne-a informat că clasele I şi pregătitoare, secţia română, nu se vor înfiinţa începând din toamnă, iar clasele a II-a şi a V-a vor fi transferate la Şcoala Generală Geo Bogza. În urma discuţiilor nu am fost de acord, iar noi, un număr de 34 de părinţi, am semnat o adresă către Consiliul local Bălan. Prin argumente am încercat să motivăm şi să facem ca opţiunea noastră, a părinţilor copiilor arondaţi Şcolii Generale nr. 1, să fie respectată”. Totodată, Dumitru Todoran a mai precizat că, din punctul lor de vedere, nu a fost respectată metodologia privind înscrierea în clasa pregătitoare şi I, aşa cum este prevăzută în ordinul ministrului Educaţiei, adică înscrierea copiilor recenzaţi la şcoala de circumscripţie. Acesta a mai arătat că şi în cazul clasei cu predare în limba maghiară sunt înscrişi 9 copii, la fel ca şi la secţia română, doar că în cazul etnicilor clasa se va înfiinţa (n.n. – potrivit prevederilor legale privitoare la învăţământul pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale). ,,Nu mai înţelegem: dacă pleacă aproximativ 57 de copii de la Şcoala Generală nr. 1, aceasta funcţionează, dacă rămân, atunci nu mai funcţionează. Nu ni se pare normal să-i înghesuim pe copiii români într-o singură şcoală (…) Nu vrem să plece copiii noştri din Şcoala Generală nr. 1. Aşa cum alţi copii nu pot fi obligaţi să se transfere la altă şcoală, nici noi nu putem accepta acest lucru”, a spus Dumitru Todoran, cerând în numele părinţilor să se găsească o soluţie. Totodată, acesta a mai precizat că a fost trimis un Memoriu şi către minister.
O altă problemă a părinţilor din partea de nord a oraşului a fost deplasarea copiilor la şcoală în siguranţă, din cauza câinilor fără stăpân. Aceştia au mai susţinut că la Şcoala Generală nr. 1 nivelul de educare este mai ridicat, siguranţa este mai mare etc. Cadrele didactice de la Şcoala Generală ,,Geo Bogza” au răspuns invitându-i să participe la ore, pentru a vedea că nu e cum spun ei.

Financiar nu se fac reduceri de cheltuieli la bugetul local, plus că se creează o situaţie conflictuală pe criteriu etnic

Consilierul local Daniel Vaida, şi părinte al unui copil vizat de această măsură, a spus că prin această măsură nu se vor reduce cheltuielile la bugetul local, economia la energie termică şi electrică fiind minimă. Acesta a mai sugerat că această reorganizare, în care clasa cu predare în limba maghiară se va înfiinţa, iar secţia română nu, tinde să se transforme într-un conflict etnic şi ,,nimeni nu-şi doreşte acest lucru”. La rândul său, un alt consilier local, Brezovski Gheorghe, a arătat că în luna ianuarie au fost discutate toate variantele posibile pentru reorganizarea şcolilor din oraş, însă nu s-a discutat absolut deloc despre faptul ca o clasă ori alta să se mute de la o şcoală la alta. ,,Eu cer să se respecte hotărârea adoptată de Consiliul local în privinţa reorganizării şcolilor. Pentru că aşa este normal şi nu este nevoie de nici un conflict care pare să devină etnic”. În aceeaşi idee, viceprimarul oraşului, Nistor Imre, a evidenţiat la rândul său că hotărârea din ianuarie a fost luată pe principiul unificării pe verticală, adică a şcolilor generale cu grădiniţele. ,,Tocmai pentru a nu se produce efectele care au fost provocate acum – pentru a nu se muta clasele de la o şcoală la alta”.

Prin desfiinţarea acestor clase cu predare în limba română se va ajunge la situaţia în care Şcoala Generală nr. 1 va deveni cu predare în limba maghiară, mai spun cei nemulţumiţi

Directorul Hada Janos a explicat că atunci ,,când a fost înaintată varianta înfiinţării unei şcoli cu predare în limba maghiară (n.n. – una din variantele propuse consiliului local pentru reorganizare), am telefonat la Inspectorat şi am spus că nu sunt de acord cu acest lucru. Adică, în oraş raportul dintre români şi maghiari este aproximativ egal (60%-40%), şi este foarte periculos să creăm artificial tensiune pe acest fond”. Inspectorul şcolar general adjunct, Aurora Parfeni, a accentuat la rândul ei că la nivelul Inspectoratului nu s-a dorit înfiinţarea unei şcoli cu predare în limba maghiară, deşi conform legii acest lucru se putea realiza.
Totuşi, părinţii şi consilierii locali au arătat că prin desfiinţarea acestor clase cu predare în limba română încetul cu încetul tocmai acolo se va ajunge, adică existenţa unei şcoli cu predare maghiară.

Dascălii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă din cauza numărului redus de copii

Deşi nu sunt de acord cu aceste măsuri, totuşi învăţătorii se tem că din cauza numărului redus de copii din partea de nord a oraşului vor rămâne fără locuri de muncă, deoarece posturile de la Şcoala Generală ,,Geo Bogza” vor fi ocupate cu personal din afara localităţii.
Învăţătoarea Rodica Hada, care predă de 37 de ani şi care este afectată în mod direct de decizia transferării, ea trebuind să se mute la Şcoala Generală ,,Geo Bogza”, a explicat că acolo va avea certitudinea că rămâne pe post. ,,De ce ar înţelege cei de la Miercurea-Ciuc (n.n. – Inspectoratul Şcolar Judeţean) că românii din Bălan (…) nu vor să plece, să fie la un loc – şi preferă să rămână cu maghiarii (…) Cum nici noi nu înţelegem de ce ei (n.n. – secţia maghiară) pot rămâne cu 9 copii şi noi nu putem. Însă dacă se rezolvă ilegal, eu risc să rămân pe drumuri”.

La nivelul oraşului Bălan sunt 29 de copii cu vârste de 6-7 ani

Inspectorul şcolar general adjunct, Aurora Parfeni, a explicat că pe baza datelor oferite de unităţile de învăţământ din Bălan, în oraş au fost recenzaţi 29 de copii cu vârste de 6 şi 7 ani. ,,La nivelul oraşului Bălan, din datele transmise Inspectoratului, sunt un număr 29 de copii de 6-7 ani şi ne-am gândit cum să-i împărţim în 3 clase, nu dacă să fie la şcoală română sau maghiară (…) Atunci am zis că la Şcoala Generală Geo Bogza să se înfiinţeze o clasă de step-by-step şi una tradiţională”, a spus inspectorul şcolar. Din cei 29 de copii, doar şase şi-au exprimat opţiunea de a învăţa la Şcoala Generală nr. 1.

Explicaţiile directorului Şcolii Generale nr. 1

Directorul Şcolii Generale nr. 1, Hada Janos, a explicat că este foarte riscant să se pornească cu clase sub efectiv, mai ales că în ultimii ani, în timpul anului şcolar, părinţii şi-au transferat copii de la Şcoala Generală nr. 1 la Şcoala ,,Geo Bogza” şi astfel oricum se vor desfiinţa clasele respective. ,,Este vorba de cel puţin 15 elevi în ultimii ani, singura motivare fiind că la Şcoala Generală Geo Bogza se lucrează într-un schimb”. Acesta a spus că nu poate fi de acord, ca om, cu desfiinţarea claselor cu predare în limba română, dar ca director trebuie să respecte legea.
Părinţii au spus în cadrul dezbaterii că la Şcoala Generală nr. 1 au fost informaţi că nu îşi pot înscrie copiii la respectiva unitate şcolară. Hada Janos a lămurit ce le-a spus părinţilor în şedinţa din ianuarie, citind din procesul-verbal al şedinţei respective. Şi anume, ,,conform planului de şcolarizare, Şcoala Generală nr. 1 nu are aprobate clasa I şi pregătitoare. Vă rog ca până a doua zi să veniţi şi să vă spuneţi opţiunea pentru a putea transmite datele la Inspectorat. Nu am spus că nu o să las pe nimeni să se înscrie. Am spus că nu va fi posibilitate pentru înscriere, probabil, dacă nu se vor aproba clase. A doua zi nu a venit nimeni…”.

Soluţii propuse

După peste două ore de discuţii în contradictoriu, a fost propusă şi o soluţie. Mai exact, atât primarul oraşului, Mihai Mereş, cât şi directorul Şcolii Generale nr. 1, i-au îndemnat pe părinţi să îşi înscrie copiii la unitatea de învăţământ. Directorul Şcolii Generale nr. 1 a dat asigurări că dacă vor fi înscrişi cel puţin 12 copii în clasa I şi pregătitoare, automat se vor face demersuri către Inspectorat şi, dacă e nevoie, la Minister pentru a se cere înfiinţarea respectivelor clase, prin derogare (n.n. – Legea prevede că clasele pot începe anul şcolar cu efective maxime, în acest caz de 25 elevi). În privinţa celorlalte clase ce urmează a fi mutate, Hada Janos a precizat că trebuie făcut câte un memoriu, separat, care va fi depus de asemenea la Inspectorat, iar dacă este nevoie mai departe la Minister. ,,Mă bucur că aveţi încredere în şcoală, însă legea trebuie respectată”, a pus Hada Janos. Acesta a venit şi cu o rugăminte, şi anume ca părinţii să-şi asume, dacă nu se vor muta din oraş, un angajament că nu-şi vor transfera copiii la Şcoala Generală ,,Geo Bogza”, cum s-a întâmplat în anii trecuţi, iar dacă totuşi vor dori acest lucru, atunci să-şi motiveze decizia.
Totuşi, până ieri, adică în cele două zile de când s-a început înscrierea, la Şcoala Generală nr. 1 au fost înscrişi în clasa I cu predare în limba română un număr de 3 copii, iar la clasa pregătitoare unul singur.

Autor: Şt. PĂTRÎNTAŞ

Sursa: Informația Harghitei


2 Responses to NOI CAZURI DE DISCRIMINĂRI PE CRITERII ETNICE ALE ROMÂNILOR DIN HARGHITA. La Bălan, clasele I şi pregătitoare pentru copiii români BA, pentru copiii maghiari DA!

  1. Gabi says:

    da, este de neimaginat ca in tara noastra, unde limba oficiala este limba romana sa se intample astfel de lucruri! Bravo basila, ai excelat la toate capitolele!

  2. Serban Costin says:

    Bravo basescule!
    Mult BINE la mai faci tu ROMANILOR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend