O NOUĂ PROVOCARE MIZERABILĂ DE LA BUDAPESTA. Parlamentar Fidesz: Autonomie și protectorat Transilvaniei. Românii au ajuns aici după secolul 13!

October 6, 2013 •Ungaria •Views: 1881

Viktor Orban, șeful FIDESZ și premierul Ungariei

Viktor Orban, șeful FIDESZ și premierul Ungariei

Ziare.com: Parlamentar Fidesz: Autonomie si protectorat Transilvaniei. Romanii au ajuns aici dupa secolul 13!

Parlamentarul Fidesz Csoti Gyorgy considera ca singura solutie pentru supravietuirea maghiarilor din Romania este autonomia Transilvaniei si protectoratul Ungariei asupra ei.

Solicitat de cotidianul Magyar Hirlap sa noteze o serie de masuri ce ar putea stopa diminuarea numarului de etnici maghiari din Romania, fostul ambasador al Ungariei in Croatia scoate in evidenta ca “statul roman ignora traditia seculara a autonimiei in Transilvania si nu asigura drepturi egale cetatenilor ei”.

Csoti marturiseste ca s-a aflat in convoiul de peste 100 de masini care a parasit Ungaria in zorii zilei de 28 decembrie 1989 cu destinatia Targu-Mures. Parlamentarul ungar insira confesiunile facute de etnicii maghiari din Harghita la acea vreme:

“Nu acceptam sa fim o minoritate. In patria noastra, Transilvania, nu putem fi o nationalitate sau o minoritate. Alaturi de sasi si de romani, noi suntem parte componenta a Transilvaniei, liberi si egali.

Nu vrem nimic de la romani, fiindca cel care da are dreptul sa si ia inapoi. Drepturile noastre nu decurg din drepturile altora. Drepturile noastre sunt date de faptul ca aici ne-am nascut. Noua sa nu ni se faca o lege a minoritatii la Bucuresti. De 70 de ani asteptam ca democratia sa ne acorde libertate deplina, autonomie totala si dreptul la autodeterminare. Daca acest lucru nu se va intampla, atunci istoria ne-a pacalit din nou”.

“Ca sa vorbim despre viitorul maghiarilor din Transilvania si Partium trebuie sa consultam istoria Romaniei. Transilvania a fost o reduta a culturii si identitatii maghiare, un protector al independentei si un deschizator de drumuri in Europa in privinta tolerantei religioase si a autonomiei pe criterii etnice.

Romanii au inceput sa treaca Carpatii din secolul XIII si sa se stabileasca masiv in urmatoarele secole in Transilvania. In 1880, 5,7% dintre romanii din Transilvania vorbeau limba maghiara. Dupa 1990 a fost adoptata o Constitutie prin care Romania devenea stat national si unitar. Deci, maghiarii erau catalogati cetateni de rang inferior. Nu li se recunoasteau drepturile colective. Intre 1991 si 2011, numarul maghiarilor a scazut cu 400.000″, mai sustine parlamentarul.

Integral pe ziare.com

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to O NOUĂ PROVOCARE MIZERABILĂ DE LA BUDAPESTA. Parlamentar Fidesz: Autonomie și protectorat Transilvaniei. Românii au ajuns aici după secolul 13!

 1. man alexandru says:

  daca mai scade numarul maghiarilor,scapam de ei si in parlament.iar protectorat sa ceara de unde au navalit.!

 2. man alexandru says:

  daca a scazut numarul maghirilor ,sa-i adopte pe cei din transilvania,si iaca le-a crescut numarul…hai..s

 3. Cristian says:

  bozgorii astea sunt batuti in cap…cum isi pot ei inchipuii o ungarie mare care sa contina Transilvania, Banatul, jumatete din Serbia, toata Croatia, toata Slovacia, plus teritorii din Ucraina si Austria? pai o astfel de tara in centrul europei ar fi o amenintare directa asupra Frantei, Germaniei, Italiei…daca ar mai ajunge si la un PIB pe cap de locuitor asemanator cu cel al Germaniei de vreo 35.000-40.000 euro si avand in sange dorinta continua de emigrare si cucerire de noi teritorii, ungaria ar devenii o amenintare la adresa tuturor natiilor din europa.
  Oare marile puteri ale europei, Franta, Germania, Italia, Anglia ar permite asemenea monstruozitati? ele au nevoie de tari mici si slabe economic, piete de desfacere, ca sa le poata domina atat politic cat si economic…mai ales Franta nu ar permite nici in ruptul capului nasterea unui stat monstru in centrul europei…asa ca bozgorii pot sa viseze in continuare, cu visele vor ramane…si cu putin noroc vom pune granita pe Tisa daca ne mai ameninta mult.

 4. ARTUR says:

  Intre 1991 si 2011, numarul maghiarilor a scazut cu 400.000 !!! Si al Romanilor din Covasna,Harghita si Mures cu cat a scazut ??!! Problema este una de trai nu de alte motive ! Care familie fie ea de romani sau maghiari in conditiile precare din zilele noastre fac mai mult de 2 copii.Media este de maximum 2 sau desori unul ! Daca nivelul de trai ar fi unul adecvat atunci si natalitatea ar creste pentru ca orice cuplu se gandeste la cum va putea creste un copil inainte sa-l faca !!! Exista si o alta gandire si stim bine a carei etnii ”Lasa fa ca-i creste al de sus cu banii pe care n-i da statul moca”! Asa ca sa nu se mai cace pe ei politicienii maghiari ca scade numarul de maghiari sau secui cum or vrea ei ! In fond in ROMANIA traiesc MAXIMUM 1 MILION 2 SUTE DE MII DE MAGHIARI,si sa nu uitam ca si tiganii respectiv 95 la suta din ei s-au declarat maghiari in cele trei judete!!! Asa ca la dracu cu autonomia lor !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "O NOUĂ PROVOCARE MIZERABILĂ DE LA BUDAPESTA. Parlamentar Fidesz: Autonomie și protectorat Transilvaniei. Românii au ajuns aici după secolul 13!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/o-noua-provocare-mizerabila-de-la-budapesta-parlamentar-fidesz-autonomie-si-protectorat-transilvaniei-romanii-au-ajuns-aici-dupa-secolul-13/