O NOUĂ SFIDARE A UNGARIEI LA ADRESA ROMÂNIEI. Erou horthyst, înmormântat de statul ungar cu onoruri la Odorheiu Secuiesc

May 11, 2012 •antiromanism, Budapesta, extremism maghiar, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR, Ungaria, Ungaria Mare •Views: 1405

Nyirő József

de Cristina Alexandrescu

Românii din Harghita sunt consternați de o decizie a Fundației Pro Odorhei, care dorește, cu sprijinul statului ungar, aducerea și reînhumarea rămășițelor pământești ale lui Nyiro Joszef. Acesta a fost  acuzat că ar fi făcut parte din partidul lui Horthy, de altfel și decorat de acesta în 1940 cu “Coroana Corvin” pentru activitatea literară şi “atitudinea maghiară”. Referitor la trecutul lui Nyiro Joszef, unele cercuri ungare susțin că Nyiro Joszef a fost declarat criminal de război doar de “politica culturală comunistă” din România şi Ungaria. Ceremonia, cu  mare  fast,  ar urma să aibă loc în 27 mai, în Duminica Rusaliilor, la Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Nyiro Joszef vor fi aduse pe Pământul Secuiesc de trenul pelerinilor la Șumuleu, care vor sosi la Odorheiu Secuiesc, escortate de husari, iar în 27 mai vor fi reînhumate în cimitirul catolic s-a anunţat în cadrul unei conferințe de presă ținute joi. Prin aducerea acasă a rămăşiţelor pământeşti, Fundaţia Pro Odorhei, cea care organizează reînhumarea, va îndeplini ultima dorinţă a scriitorului Nyiro Jozsef.

În acest timp, autoritățile române, pe fondul transferului de putere, ori nu știu de acest eveniment, ori nu vor să deranjeze autoritățile ungare cu încă o problemă pe care nu o consideră prea importantă.

Dat fiind faptul că locul de veci din cimitirul madrilean Almudena este proprietatea Ungariei, exhumarea va fi făcută de statul ungar, iar locul de veci va fi achitat de Parlamentul ungar. Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului vor sosi pe Pământul Secuiesc cu trenul pelerinilor la Sumuleu. După opririle de la Gheorgheni şi Miercurea Ciuc, rămăşiţele pământeşti vor fi transportate la Odorheiu Secuiesc de către husari.

 În 27 mai,  sicriul va fi depus pe catafalc în centrul oraşului, în piaţa Marton Aron, după care va fi îngropat, după ritualul romano-catolic, în cimitirul de pe dealul Szent Miklos.

Cine este Nyro Joszef

Bustul lui Nyirő József din Jimbor

Născut  în localitatea brașoveană Jimbor, Nyírő József, a activat  în plan politic, fiind membru al Partidului Naţional Maghiar -Országos Magyar Párt (interzis în 1939).

După cel de-al doilea Dictat de la Viena din 1940, în teritoriile anexate nu s-au mai organizat alegeri, conform legii nr. XXVI din 1940 fiind invitaţi un număr de 51 de reprezentanţi în parlamentul ungar, printre aceştia numărându-se şi Nyírő József, care s-a stabilit la Budapesta. La început aceştia au format un grup parlamentar independent, urmând ca în 14 decembrie 1940 să înfiinţeze Partidul Ardelean (Erdélyi Párt), Nyírő József devenind membru al acestei formaţiuni politice şi redactorul şef al publicaţiei partidului “Magyar Erő” (de orientare nazistă).

Iniţial, Partidul Ardelean s-a delimitat de extremism, dar ulterior a adoptat poziţii ultraradicale. Începând din anul 1942 s-a remarcat atitudinea profund antisemită a partidului, manifestat printr-o serie de iniţiative legislative orientate împotriva comunităţii evreieşti. A fost decorat în 1940, ca scriitor, de Horthy Miklós cu “Coroana Corvin” pentru activitatea literară şi “atitudinea maghiară”.

Nyírő József a devenit unul din principalii responsabili cu propaganda de extremă dreaptă, aspect în concordanţă cu sa ideologică, fiind adept al radicalismului ultranaţionalist, hungarismului, transilvanismului – curentul antiromânesc).

Nyírő József a rămas în legislativul Ungariei şi după “puciul Szálasi” din 15.10.1944, când Partidul “Crucea cu săgeţi – Mişcarea Hungarista” a preluat puterea, continuându-şi activitatea de propagandă fascistă.Nyírő József s-a implicat activ în atragerea studenţilor către ideologia “crucilor cu săgeţi”, prin metode specifice – “prin teroare şi propagandă antibolşevică eficientă şi derutantă”.

De asemenea a avut o contribuţie substanţială la crearea unor organizaţii ale maghiarilor din exil, fiind membru fondator al Asociaţiei din Străinătate a Jurnaliştilor Maghiari (München – primul preşedinte, fiind înlocuit de Wass Albert în 1951), al Alianţei Culturale Maghiare (primul preşedinte), al Editurii Kossuth (Cleveland – primul preşedinte), al Mişcării Libertatea Maghiară (co-preşedinte), al Alianţei Transilvania (preşedinte). în 1950 s-a stabilit la Madrid (unde a decedat în 16.10.1953), fiind colaboratorul emisiunii în limba maghiară a postului naţional de radio din Spania.

Nyírő József a fost cooptat în HMH – Hungarista Mozgalom Hírszolgálata (Serviciul de Ştiri/Informaţii al Mişcării Hungariste – o organizaţie tip “umbrelă”, ilegală, creată pe modelul german ODESSA, având ca scop salvarea membrilor Partidului “Crucea cu săgeţi”.

Deși rolul lui Nyírő József în susţinerea/promovarea ideologiei Partidului “Crucea cu săgeţi” este arhicunocută, calitatea lui de membru este controversată. Insăși Balázsfiné Nyírő Ildikó – fiica lui Nyírő József – a declarat că “nu neagă atitudinea deplasată” a tatălui ei, care a “redactat publicaţia Magyar Erő – susţinătoare a războiului, ca parlamentar fidel jurământului a emigrat în 1945 în Austria cu trenul special”, dar susține că nu a fost membru al partidului fascist în cauză, afirmaţiile conform cărora “este responsabil de soarta inumană a 600.000 de evrei şi moartea a 200.000 de militari ungari fiind nefondate”.

Unele surse susţin că Nyírő József a fost declarat criminal de război doar de “politica culturală comunistă” din România şi Ungaria, neexistând dovezi certe privind încadrarea juridică oficială. În context menţionăm că într-un material referitor la Nyírő József, publicat într-un volum dedicat scriitorilor maghiari “Pinacoteca literaturii maghiare”, autorul Hegedűs Géza precizează: “Nyírő József instigator la război, la genocid, a devenit criminal de război şi din punct de vedere penal. A făcut parte din statul major spiritual al lui Szálasi”.

De asemenea, Rajk László (născut în 08.08.1909 la Odorheiu Secuiesc) – în perioada 1946 – 1948 ministru de interne, fondatorul serviciului secret comunist AVO (cu atribuţii aproape exclusive de poliţie politică) -, a cerut extrădarea “criminalului de război” Nyírő József în 1947, Comisia Aliată de Control refuzând solicitarea din considerentul “dovezilor insuficiente” (deci existente!). Este demn de menţionat că după încheierea războiului, în Ungaria s-au comis o serie de atrocităţi, un număr foarte mare de persoane fiind condamnate şi executate sub coordonarea lui Rajk László. Ulterior,  Rajk László a fost arestat, judecat şi condamnat la moarte (sub acuzaţiile “inventate” de trădare, colaborare cu servicii străine occidentale), existând opinii conform cărora în această perioadă au fost distruse şi o serie de documente “compromiţătoare”, printre care şi presupusul “dosar Nyírő”.

Totodată, față de  legătura dintre Wass Albert, condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război în România, şi Nyírő József, precizăm faptul că între aceştia s-a stabilit o puternică relaţie de prietenie încă din perioada în care Nyírő József a activat la Cluj, relaţie care s-a menţinut şi în perioada exilului.

NR: Potrivit informațiilor De Ce News, rămășițele lui Nyírő József au fost deshumate din cimitirul madrilean Almudena, acestea ajungând  la Budapesta cu o cursă aeriană. Pe aeroportul din Budapesta, sicriul cu osemintele lui Nyírő József, au fost primite cu onoruri, urmând ca reînhumarea să aibă loc de Duminica Rusaliilor la Odorheiu Secuiesc.

Integral pe DCNews
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to O NOUĂ SFIDARE A UNGARIEI LA ADRESA ROMÂNIEI. Erou horthyst, înmormântat de statul ungar cu onoruri la Odorheiu Secuiesc

  1. Anonim says:

    interziceti va rog intrarea trenului “pelerinilor” hortisi. de cati ani permite statul roman circul asta provocator? nu intelege nimeni ca nu vin la biserica ci la granitele fostului imperiu austro-ungar? ce legatura au aia cu religia nu vedeti ca vin cu steaguri nazist-hortiste si urla revansa? is niste criminali dementi si lasi patati cu sange civililor romani si evrei ca numai cu ei stiu sa se lupte.. in loc sa le dea romania voie sa intre si sa faca taraboi la noi in tara ar trebui sa mobilizeze jandarmii ,sa intoarca trenul din drum si sa -i trateze ca pe teroristi. daca eram presedinte in 2 zile zburau toata diplomatia ungara din romania pentru o faza de asta. domnule Tanasa ,sesizati si dumneavoasta opinia publica ca suntem mintit de TV de fiecare data cand are loc acest eveniment rusinos pe teritoriul tarii zicandu-ne ca ..deh, vin crestinii catolici de rusalii. nu e nici o traditie e pur si simplu propaganda terorista in stagiu incipient.iar budapesta face ce stie mai bine sa Minta si sa Fure. noi nu mergem cu Trenul Romania Mare in ungaria de est sa urlam ca ne-au furat teritorii la 1919 .desi suntem mai indreptatiti ca ei sa facem asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "O NOUĂ SFIDARE A UNGARIEI LA ADRESA ROMÂNIEI. Erou horthyst, înmormântat de statul ungar cu onoruri la Odorheiu Secuiesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/o-noua-sfidare-a-ungariei-la-adresa-romaniei-erou-horthyst-inmormantat-de-statul-ungar-cu-onoruri-la-odorheiu-secuiesc/