Oare din prea mult naționalism am ajuns aici?

April 24, 2014 •Dan Tanasa •Views: 2794

de Dan Tanasă

Observ tot mai multe voci în spațiul public românesc care au alergie la naționalism. În viziunea multora dintre acestea naționalismul e ceva retrograd, mizer chiar, ceva ce trebuie cât mai repede condamnat, poate chiar și pedepsit. Marea majoritate sunt incapabili (sau pur și simplu nu vor) să facă diferența între naționalism/patriotism, pe care-l susțin, și șovinism/naționalism extremist/xenofobie, pe care le condamn ferm.

Evident, ceea ce le miroase urât intelectualilor rafinați este naționalismul românesc, pentru că naționalismul maghiar, care este extremist și șovin, propagat de elita politică și intelectuală a maghiarilor din România, e ceva benefic, este o simplă expresie a dorinței lor de păstrare a identității. Dacă un român vrea să fie român în Covasna atunci el e extremist. Dacă un secui vrea să fie secui în Covasna el e automat european pentru că vrea să-și păstreze identitatea.

Un ultim caz pe care l-am remarcat este cel al redactorului-șef al Revistei 22, publicație a Grupului de Dialog Social. Armand Goșu îi ia un interviu președintelui UDMR Kelemen Hunor în care îl face extremist și naționalist pe deputatul Bogdan Diaconu. Evident, nici Goșu și nici Kelemen nu remarcă situația ridicolă în care s-au plasat vorbind despre naționalismul românesc în condițiile în care la Budapesta partidul neo-fascist și anti-semit Jobbik, de care este speriată întreaga Europă, are peste 20% în Parlamentul Ungariei.

În martie eram contrariat de igoranța înfiorătoare a realizatorului TV Moise Guran, care făcea o comparație stupidă între steagul secuiesc și un steag al Olteniei. Guran încerca să facă pe intelectualul rafinat și european comparând mere cu pere pe o temă la care nu doar că nu se pricepe dar se și complace într-o ignoranță crasă.

Aș îndrăzni să-i întreb pe acești intelectuali, pe cei de la Grupul de Dialog Social sau pe Moise Guran spre exemplu, cărora le pute naționalismul românesc, dacă au cumva impresia că România se zbate în acest marasm care durează de aproape un sfert de secol din prea mult naționalism. Oare din prea mult naționalism am ajuns datori vânduți la FMI și la alte instituții financiare? Oare din prea mult naționalism am ajuns să cumpărăm usturoi din China și cartofi din Franța în magazinele noastre? Oare din prea mult naționalism al clasei politice românești peste trei milioane de români au luat calea străinătății în ultimii 25 de ani în căutarea unui trai mai bun? Oare excesul de patriotism al politicienilor care ne conduc de 25 de ani a distrus unitățile de producție pe care România le avea la momentul decembrie 1989 de am ajuns acum să importăm cuie și sârmă ghimpată, carne și grâu? Oare patriotimsul românesc al politicienilor noștri îi îndeamnă pe aceștia să tolereze arborarea drapelului Ungariei în Transilvania sau tolerarea cultului personalității scriitorului fascist Nyiro Jozsef în zonele controlate de UDMR și PCM?

Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to Oare din prea mult naționalism am ajuns aici?

 1. Catalin Balau says:

  Fara rusine ma consider nationalist si daca situatia o cere ma erijez in extremist fara retinere.La noi a fi nationalist,patriot…de multi este considerat a fi un gest deplasat sinonim cu hot, raufacator.Voi ura pina voi inchide ochii pe acei maghiari care prin atitudinea lor aduc offense tarii .Poate ca multi vor spune ca sunt nebun……mai bine un nebun asa decat un las si tradator .

 2. George Mat says:

  Mi se pare de prost gust sa te dai cu fundul de pamant ca nu ai niste drepturi pe care nici tu nu le oferi altora.
  Evident, ma refer la ungurii-secui, care doresc sa le fie respectate drepturile de minoritari-majoritari, calcandu-i insa in picioare pe vecinii romani.

  Si este de prost gust ca un secui care-si cere drepturi si autonomie sa fie tratat ca un cetatean european care-si apara identitatea, iar un roman care-si cere la randul lui drepturile sa fie tratat drept terorist etnic.

  In Harghita si Covasna sunt majoritari ungurii, iar romanii sunt usor usor maghiarizati. De ce ungurii, ca majoritari in zona, insista sa fie eliminata limba romana si orice autoritate a statului roman, dar nu ofera romanilor, minoritari in acea zona, aceleasi drepturi pe care ei, ca minoritari in Romania, le au? Asa cum ei s-au nascut in acea zona si o considera “casa lor”, la fel si vecinul roman, care este nascut in aceeasi zona, are dreptul sa spuna ca acolo este si casa lui.

 3. […] Aș îndrăzni să-i întreb pe acești intelectuali, pe cei de la Grupul de Dialog Social sau pe Moise Guran spre exemplu, cărora le pute naționalismul românesc, dacă au cumva impresia că România se zbate în acest marasm care durează de aproape un sfert de secol din prea mult naționalism. Oare din prea mult naționalism am ajuns datori vânduți la FMI și la alte instituții financiare? Oare din prea mult naționalism am ajuns să cumpărăm usturoi din China și cartofi din Franța în magazinele noastre? Oare din prea mult naționalism a clasei politice românești peste trei milioane de români au luat calea străinătății în ultimii 25 de ani în căutarea unui trai mai bun? Oare excesul de patriotism al politicienilor care ne conduc de 25 de ani a distrus unitățile de producție pe care România le avea la momentul decembrie 1989 de am ajuns acum să importăm cuie și sârmă ghimpată, carne și grâu? Oare patriotimsul românesc al politicienilor noștri îi îndeamnă pe aceștia să tolereze arborarea drapelului Ungariei în Transilvania sau tolerarea cultului personalității scriitorului fascist Nyiro Jozsef în zonele controlate de UDMR și PCM? De Dan Tanasa […]

 4. Marius says:

  Nationalistii si patriotii deranjeaza. Dar tradatorii ca Boia, Licheanu,si altii care vor sa masluiasca istoria nu deranjeaza ?

 5. Cugetatoru' says:

  Cauza ca cei care chiar se proclama nationalisti nu vad faptul si cunosc problema in cauza. Cum asa de bine sesizeaza ca cine ar fi vinovatii dar si asa de bine se preumbla prin alte colturi ale lumii…banuiesc ca nationalistii romani ar lupta pt.drepturile muncitorilor romani din Spania in loc sa le creeze locuri de munca in propria tara s.a.m.d
  Sovismul , extremismul , xenofobismul apare atunci cand pe ei le preseaza timpul si vad ca nu reusesc ceea ce si-au propus sau mai grav sunt lasati pt. perioada scurta sa-si faca de cap; iar exemplele sunt in amploare peste tot in Europa.

  Ia-le din fatza adevarata problema sociala si da-le niste drepturi absurde ca sa spun asa cand vine vorba de a proteja cetetanii propriei tari dar nu le dai un trai necesar pt. a putea supravietui pe viitor. Adica ai vrea sa hranesti o haita mai mare de sacali dar nu ai ce sa le dai de mancare…atunci le trimiti prin Africa, Asia ,America si ii raspandesti si prin toata Europa ca apoi sa lupti pt.drepturile lor dar uiti complet de unde ai pornit si unde ar trebui sa te afli!

  • Gânditorul says:

   Cugetătorule, ai cugetat mult înainte să scrii așa ceva?
   „Cauza ca cei care chiar se proclama nationalisti nu vad faptul si cunosc problema in cauza.” Trecând (cu greu) peste cacofonia barbară cu care-ți începi comentariul, care-i predicatul în fraza aia? Ce-ai vrut să spui?
   „ca cine”… Îți plac tare mult cacofoniile astea, observ eu.

   „nationalistii romani ar lupta pt.drepturile muncitorilor romani din Spania in loc sa le creeze locuri de munca in propria tara s.a.m.d”
   Nu văd legătura, sincer. Te f_te grija de un om care muncește în Spania? Păi nu chiar anumiți minoritari se considerau europeni cerând drepturi peste drepturi? Nu unul din drepturile unui cetățean european e libera circulație? Sau drepturile de cetățean european sunt doar pentru anumiți minoritari?
   Ah, tu țipi că nu-ți face ție locuri de muncă? Păi ia hai să ne gândim un moment. Să cugetăm la situația din Har-Cov, unde s-a ajuns la situația în care dacă nu știi ungurește nu mai poți fi angajat. Omul ăsta chiar se zbate pentru crearea de locuri de muncă, arătând că românii sunt discriminați la angajări. Ce alte locuri de muncă ai vrea să-ți facă?

   „Sovismul , extremismul , xenofobismul apare atunci cand pe ei le preseaza timpul si vad ca nu reusesc ceea ce si-au propus sau mai grav sunt lasati pt. perioada scurta sa-si faca de cap; iar exemplele sunt in amploare peste tot in Europa.”
   Poate-mi dai și mie o definiție a „sovismului”. În schimb, eu îți voi dezvălui un mic secret: la plural se folosește forma „apar” a verbului.
   „Pe ei le presează”? „Pe ei îi presează”, poate, dacă te referi la naționaliști. Acordul subiectului cu predicatul e o treabă tare grea.

   „Ia-le din fatza adevarata problema sociala si da-le niste drepturi absurde ca sa spun asa cand vine vorba de a proteja cetetanii propriei tari dar nu le dai un trai necesar pt. a putea supravietui pe viitor. Adica ai vrea sa hranesti o haita mai mare de sacali dar nu ai ce sa le dai de mancare…atunci le trimiti prin Africa, Asia ,America si ii raspandesti si prin toata Europa ca apoi sa lupti pt.drepturile lor dar uiti complet de unde ai pornit si unde ar trebui sa te afli!”

   Ia adu-ne tu, te rog, în „fatza” adevărata problemă socială.
   Drepturi absurde? Adică cele pe care le au, chiar în acest moment, minoritarii unguri? Administrație publică DOAR în limba maghiară? Da, ăsta e un drept absurd, care nici măcar în Tirolul vostru nu există. Doar că ăia uită, în mod convenabil, să specifice și partea asta.
   „O haita mai mare de sacali dar nu ai ce sa le dai de mancare…atunci le trimiti prin Africa, Asia ,America si ii raspandesti si prin toata Europa”? Da, încă o dată ai dreptate. Și aș vrea să-ți aduc aminte de niște sărbători ungurești la Washington, când Transilvania a fost prezentată drept parte a Ungariei, iar cei care au îndrăznit să conteste acel lucru au fost alungați! Da, șacalii unguri, trimiși în lume…

   Și iar m-aș lua de acordurile tale („le trimiti… și ii raspandesti”), puse absolut aiurea, dar încep să mă conving de un lucru evident: ești ungur, nu-i așa?

 6. Alex says:

  Îmi pare rău să fac ceea ce de obicei urăsc, să pun etichete regionale, dar Moise Guran e oltean şi oltenii vin în Ardeal şi devin slugi la unguri. Or fi şi excepţii, nu zic. Dar să văd şi eu un IPJ din Transilvania fără jumate din şefi născuţi în Oltenia şi foarte-foarte pupăcioşi cu minorităţile etnice, şefii mai mari şi udemeriştii. Aşa li-i dat!
  Ăsta e şi Moise Guran, aşa era şi nenea cu mustaţă pe care l-a promovat Antena3 şi a ajuns mare iubitor de autonomie, aşa-s toţi.

  Părerea mea e că problema IMENSĂ e că se promovează aceşti indivizi care au fost şi ei odată-n viaţă prin Covasna sau HR şi dau cu părerea neavizat, eventual “mângâiaţi” de vreun antal arpad andraşi când merg ei pe acolo şi-s plimbaţi cum îl duceau pe Ceauşescu şi-i arătau doar ce trebuia să vadă.

  Când e vb. de HR-CV şi, mai nou, Mureş, deşi Mureşul e diferit în marea majoritate a UAT-urilor, se aduc mulţi “cunoscători” să-şi dea cu părerea: Vadim, UNGURI EXTREMIŞTI DE LA UDMR care evident spun totul cum vor ei şi neavizaţi din ăştia de la Bucureşti.
  Foarte rar un Dan Tănasă şi niciodată oameni de cultură ca LAZĂR LĂDARIU, ILIE ŞANDRU, etc.
  De ce? Probabil că pentru că majoritatea percepe ca “intelectual” doar pe şerveţele ca Cărtărăscu, gregoar ecrivan sau Liceeanu, cu care se şterge Băsescu la…

  Da, NAŢIONALISMUL e bun şi absolut necesar, în special pentru a contracara tendinţele antiromâneşti tat mai multe şi susţinute de români d’ai noştri, majoritatea olteni-bucureşteni, majoritatea cu numele terminat fatidic în “ESCU”.

 7. Mihai says:

  Nu știu nimic de revista asta, 22, așa că nu-mi voi da cu părerea. Poate dacă veți putea da câteva date despre colectivul redacțional, din ce partide fac parte fiecare, surse de finanțare, etc…?

  Cât despre Moise Guran, citisem mai demult un interviu în care omul afirma clar că el spune ce e plătit să spună. Din păcate nu-mi mai aduc acum aminte pe unde am citit articolul, dar m-a lămurit cam în ce ape se scaldă. Mercenar media?

  Revenind la articol…
  Din prea mult naționalism? Da, cu siguranță, dar nu al nostru! Al Ungariei, nu al României. Nu se poate spune că un stat este prea naționalist atâta timp cât stă pasiv la tentativele de dezmembrare ale teritoriului său de către o minoritate care e invitată permanent la guvernare cu doar 5% voturi. Nu, statul ăla nu e naționalist, statul ăla e deja mort!

  Și mai e ceva ce nu înțeleg. Ungurii cer drepturi speciale pentru c-ar fi minoritari. Ce drepturi au românii minoritari în acele zone în discuție? Dreptul de a învăța limba maghiară? Dreptul de a serba sărbătorile ungurești?
  Românii le-au dat o grămadă de drepturi. Ei ce drepturi oferă minorităților din mijlocul lor? „Străinilor, plecați acasă!”?
  Ei se plâng de lipsa drepturilor minorităților, dar chiar ei nu fac nimic pentru minoritățile din mijlocul lor! Ipocrizie sau acte calculate?
  Și de ce toate statele din Europa au tendința asta de a se dezmembra? Pentru a fi ușor unui eventual agresor, un exemplu la întâmplare – Rusia, să cucerească noi teritorii fără prea mari probleme?

 8. Cristina P. says:

  Hristos a Inviat! Buna ocmparatia si observatia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Oare din prea mult naționalism am ajuns aici?"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/oare-din-prea-mult-nationalism-am-ajuns-aici/