OPINIE. Sabina Elena despre Ziua Naţională a României și Ziua maghiarilor de pretutindeni

March 27, 2014 •Ziua Nationala •Views: 1784

sabina elena

Sabina Elena

de Sabina Elena

Că tot va avea loc în decursul zilei de azi o dezbatere liberă în Sfântu Gheorghe pe moţiunea: Românii şi maghiarii îşi pot respecta reciproc sărbătorile? Aici e părerea mea cât se poate de obiectivă…
Aceasta este o temă actuală, raportată la situaţiile apărute în ultimii ani de 1 decembrie şi 15 martie.. Ok, am să deschid subiectul prin a vă explica ce reprezintă data de 1 decembrie pentru români şi data de 15 martie pentru maghiari..1 decembrie este Ziua Naţională a României care a fost adoptată prin lege după ce a fost înlăturat regimul comunist, iar din punct de vedere istoric, pe 1 decembrie 1918, a avut loc Adunarea Naţională de la Alba Iulia, unde au fost prezenţi români din toate colţurile ţării şi tot atunci a fost citită Rezoluţia Unirii. Această zi încununează lupta românilor pentru Unitate Naţională şi marchează înfăptuirea României Mari.

Ce reprezintă 15 martie? La 15 martie 1848 Parlamentul Ungariei a votat unirea cu Ardealul. Tot atunci a început şi revoluţia din ’48, iar mai apoi, contrar programului revoluţionar maghiar, a avut loc Adunarea Naţională de la Blaj, în mai, pe Câmpia Libertăţii unde românii au cerut recunoaşterea naţiunii române şi s-au împotrivit unirii forţate a Transilvaniei cu Ungaria. A început, deci, masacrul împotriva românilor din Transilvania. Preţul plătit a fost enorm: aproximativ 40.000 de români au fost ucişi, peste 300 de sate locuite de români au fost incendiate şi au fost spânzuraţi cam 100 de preoţi ortodocşi români. Toate acestea s-au întâmplat pentru că românii transilvăneni s-au opus deznaţionalizării.

Ce este respectul? Respectul reprezintă o apreciere sau o consideraţie faţă de o persoană, sau faţă de vreo idee anume.. Să privim situaţia din ultima vreme..
Au fost românii respectaţi de 1 decembrie? Anumite acţiuni demonstrează că nu prea.. de 1 decembrie etnicii maghiari au purtat banderole negre în semn de doliu, au purtat tricouri inscripţionate cu harta Ungariei mari, i-au huiduit şi le-au adresat gesturi obscene şi cuvinte jignitoare românilor în momentul în care a fost intonat imnul „Deşteaptă-te, române!”, iar reţelele de socializare au fost împânzite de steaguri nerge..Nu asta înseamnă respect. Nici măcar neexistenţa acestor acţiuni nu ar însemna respect, pentru că respectul implică stimă şi consideraţie, cum am spus mai sus, nu implică o atitudine pasivă.

Au fost maghiarii respectaţi de 15 martie? Răspunsul este tot nu. Nici românii nu s-au implicat în vreun fel în acţiunile desfăşurate de către ei în această zi ca să arate stimă sau consideraţie, dar asta nu indică forme de nerespect, indică o simplă neparticipare, iar dacă vreo persoană a afişat drapelul acestei ţări pe 15 martie, fie pe frunte, fie la gât, nu înseamnă că a privit ziua maghiarilor de pretutindeni în batjocură. Prin afişarea însemnelor naţionale nu se arată nerespect, adică vreun gest obscen, sau vreo jignire.

În concluzie, nu, aceste zile de 1 decembrie, respectiv 15 martie nu au fost respectate, nici de o parte, nici de alta, pentru că nici etnicii maghiari nu au participat la festivităţile zilei de 1 decembrie pentru a-şi exprima consideraţia, aşa cum nici etnicii români nu au participat la manifestările zilei de 15 martie pentru a-şi arăta stima.

Nu pot da un răspuns personal întrebării care se regăseşte în moţiune, însă cred că lucrurile ar merge înspre bine dacă nu ar mai fi promovat separatismul şi discriminarea în vreo instituţie şi legile acestei ţări ar fi acceptate de către toţi.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to OPINIE. Sabina Elena despre Ziua Naţională a României și Ziua maghiarilor de pretutindeni

 1. Vasiu says:

  Era o vorba romanesca care zicea ceva de genu’ “Gusturile nu se discuta” sa inteleg ca nu mai e moda sau ce?
  Unii chair refuza sa se concentreze pe gusturile sale, preferintele pe care le are fiecare.

 2. Oana says:

  Si totusi sa nu uitam ca ieri pe 27 martie, am celebrat 96 ani de la unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă. La 27 martie 1918 a avut loc Adunarea Sfatului Ţării. Actul istoric al unirii Basarabiei cu Ţara proclama: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România“.
  La împlinirea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu Ţara, să ne reamintim cuvintele marelui şi regretatului poet basarabean Grigore Vieru: “Cine are o limbă, are o credinţă; cine are o credinţă, are o biserică; cine are o biserică, are o ţară!”.

 3. Aurel says:

  Domnilor, eu le-aș da autonomie ungurilor ăstora din Harghita și Covasna. Dar din aia reală, după care în câțiva ani s-ar tăvăli pe jos de foame! Știți care sunt cele mai sărace județe din România? Vaslui, Hargita și Covasna. Le-aș face un țarc împrejur și le-aș tăia orice legătură comercială, economică, socială cu România.
  Ce vor face, din ce vor trăi? Numai din culturile lor de cartofi? O să își vândă cartofii între ei? Pe urmă, credeți că Ungaria îi va ajuta? Ungurii din ungaria nu dau doi bani pe ăștia din România, au și ei problemele lor, nu le arde de venetici.
  Degeaba se dau cu curul de pământ, fără puterea de la București ei sunt ca și morți!

 4. Decebal says:

  Sincer, nu mi se pare că nu-mi respect în vreun fel vecinii unguri pentru că nu particip la sărbătorile lor, la fel cum nu mi se pare că nu sunt respectat pentru că aceiași vecini maghiari nu vin la sărbătorile de Ziua Națională. E o simplă decizie de a participa sau nu la o sărbătoare.

  Însă mi se pare deplasat ca de ziua mea vecinul să poarte doliu sau mă insulte. Nu cunosc situații în care românii să ceară zi de doliu național pe 15 martie, chiar dacă au motiv.
  Au fost situații în care românii au arborat steagul național pe teritoriul României. Din câte știam, nu este interzis, însă vecinii mei unguri s-au simțit jigniți. De ce? Păăi… pentru c-așa le-a spus „pastorul”…

  Ar trebui ca și românii să declare zi de doliu național pe 15 martie, din motivele enumerate în articol, iar la vederea unui steag maghiar să se revolte și să ceară îndepărtarea acestuia de urgență.
  Nu s-a întâmplat nici unul din lucrurile astea, iar asta mă face să cred că respect din partea românilor există…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "OPINIE. Sabina Elena despre Ziua Naţională a României și Ziua maghiarilor de pretutindeni"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/opinie-sabina-elena-despre-ziua-nationala-a-romaniei-si-ziua-maghiarilor-de-pretutindeni/