Orban dinamitează Europa de Est și pune gaz pe focul din Ucraina

May 13, 2014 • Ungaria • Views: 1190

Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban

Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban

În primul discurs adresat în fața Parlamentului după reînvestirea în funcția de premier al Ungariei, Viktor Orban a cerut autonomie pentru etnicii maghiari din Ucraina, într-un moment în care guvernul de la Kiev se luptă cu separatiștii pro-ruși din estul țării care cer alipirea la Rusia.

Orban a spus că celor aproximativ 200.000 de etnici maghiari din Ucraina “trebuie să li se garanteze dublă cetățenie, să se bucure de toate drepturile comunitare și trebuie să li se garanteze oportunitatea autonomiei”, citat de Bloomberg.

Integral pe dcnews.ro

Tags: , , ,

2 Responses to Orban dinamitează Europa de Est și pune gaz pe focul din Ucraina

  1. A. B. says:

    După cel mai recent recensământ, cel din 2001 (date publice şi pe wikipedia românească), în regiunea de sudvest de Munţii Carpaţi din Ucraina, teritoriu al Ungariei Mari cândva pe la începutul secolului XX., în zona Ujgorod-Mukacevo-Hust deci, ucrainenii deţin o majoritate de 79%, iar ungurii, cu o populaţie de doar 151 de mii de capete, însumează o minoritate de doar 12%. Din 2001 până azi au trecut cam 13 ani, deci numărul lor a mai scăzut destul de mult. Cifra de 200 de mii deci nu este reală, dar nici “oportunitatea autonomiei” pentru o pondere minoritară de doar 12%. Cu dubla cetăţenie aş fi de acord (deşi Slovacia europeană încă nu prea e), doar că problema nu ar fi cu ungurii din Ucraina, ci una mult mai mare în zona majoritar-rusă la est de râul Nipru. În consecinţă, dinamitul nu poate fi în mâna lui Viktor Orban, ci… cu mult mai spre est de ţara a cărui premier este… Dealtfel Ungaria are o frontieră în lungime de-abia de 100 de km cu Ucraina, în timp ce România… cu forţe NATO pe teritoriul său… cu Basarabia semi-comunistă, semi-pro-rusă şi cu Transnistria… nu-şi poate permite chiar atât de uşor ca Viktor Orban “dinamiterea Europei de Est”… Dublă cetăţenie nu pot avea nici românii din Bucovina ucraineană:(

  2. Ovidiu Hurduzeu says:

    Foarte bine. Orban apara interesele ungurilor lui, asa cum Romania ar trebui sa apere interesele romanilor din Bucovina si Bugeac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend