
La invitaţia ASCOR Cluj a fost solicitat să susţină o conferinţă, celebrul părinte Boian Alexandrovici de pe Valea Timocului din Serbia, care a ridicat biserica de la Malainiţa cu limba de oficiere liturgică româna.
Conferinţa părintelui Boian Alexandrovici a fost susţinută în faţa unui numeros public, în sala amfiteatru a Facultăţii de Chimie din Parcul Central. Cuvântul de deschidere l-a ţinut părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj, care a arătat că părintele Boian Alexandrovici este o personalitate a ortodoxiei româneşti din jurul graniţelor României şi noi cei din Ţară trebuie să-i ajutăm mai mult pe fraţii noştri.
Părintele Boian Alexandrovici a susţinut că el este daco-român şi că întotdeauna românii din Valea Timocului s-au numit români şi rumâni, numai sârbii i-au denumit cu apelativul de vlahi şi aromâni. El a expus greutăţile de a ridica biserici româneşti în Valea Timocului, unde locuiesc circa 200 mii de români. Biserica Ortodoxă Sârbă s-a opus oficierii în limba română a liturghiei în satele de vlahi. Dar Boian a avut încredere în Dumnezeu şi ridică ca şi protopop al Episcopiei Dacia Ripensis biserici româneşti. Acum sunt şase biserici. Autorităţile sârbe nu le dau aprobare, dar ei le ridică ca şi garaje, ca apoi să le transforme în lăcaşuri de cult. Sunt biserici româneşti în case la oameni, iar clopotniţa este în pod. Biserica sârbă e goală, iar paraclisele româneşti sunt arhipline şi se oficiază duminical slujbe în sate. Părintele Boian Alexandrovici a cerut ca şi Belgradul să recunoască Biserica română din Valea Timocului aşa cum BOR recunoaşte Episcopia sârbă de la Timişoara pentru sârbii din România. Pentru părintele Boian, marele patriarh Pavle a fost un mare rugător şi credincios, dar a căzut la examenul recunoaşterii bisericii româneşti în Valea Timocului. Părintele Boian Alexandrovici crede că un sinod pan-ortodox ar rezolva multe probleme inter-ortodoxe.
Integral pe Napocanews.ro
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
w says:
De ce nu se organizeaza excursi si pelerinaje la bisericile romanesti din Serbia?