Petitie impotriva iredentismului maghiar promovat la Salina Praid din judetul Harghita

October 10, 2008 •AVAS, Harghita, iredentism, Romania, Salina Praid, Salrom, sovinism, UDMR •Views: 1296

—– Original Message —-
From: Dan Tanasa
To: petitii@avas.gov.ro
Cc: infopublic@avas.gov.ro; relatii.publice@salrom.ro; sns@salrom.ro;
Sent: Friday, October 10, 2008 3:44:49 PM
Subject: Petitie in baza legii 233/2002 – Salina Praid

Catre,

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
In atentia
Domnului Presedinte Teodor Atanasiu
Sediul: Str. Cpt. Alex Serbanescu, nr. 50, sector 1, Bucuresti

Spre stiinta
Societatea Nationala a Sarii SA
Sediul: Calea Victoriei, nr. 220, sector 1, Bucuresti

Obiect: prezenta in incinta Salinei Praid, judetul Harghita, a expozitiei foto cu caracter permanent a numitului Varadi Peter Pal denumita „1000 de monumente ale secuimii”, expozitie cu un pronuntat caracter iredentist si sovin

Stimate domnule Presedinte,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

In incinta Salinei Praid din judetul Harghita a fost inaugurata la data de 1 iulie 2007 expozitia foto cu caracter permanent intitulata „1000 de momente ale secuimii”, fiind pusa la dispozitia Salinei Praid de catre Editura Peter Pal din Veszprem, Ungaria si continand fotografii si harti cu un pronuntat caracter revizionist si sovin.

Prin insasi denumirea colectiei din care fac parte aceste fotografii, “Ardealul-Tinutul Secuiesc”, conducerea Salinei Praid angajeaza Societatea Nationala a Sarii intr-o activitate politica specifica UDMR, prin care se incearca in mod neconstitutional si profund jignitor la adresa cetatenilor romani impunerea existentei unei entitati teritoriale pe baze etnice cu numele de Tinutul Secuiesc.

Expozitia socheaza prin absenta totala a elementului romanesc si prin absenta exemplelor de convietuire armonioasa dintre locuitorii romani si maghiari, in schimb prezinta un indicator de localitate in care varianta maghiara a numelui este vandalizata – se presupune de catre romani, un monument al maghiarilor victime ale “Garzilor Maniu”- romanii fiind in postura de criminali, iar tricolorul romanesc este prezentat, intr-un mod umilitor si nereprezentativ, pe frontispiciul unei gari vandalizate – imagini alese cu vadita rea intentie.

Expozitia se remarca si prin modul in care se substituie cercetarii stiintifice si prezinta in mod insidios opiniile personale ale autorilor, implicit ale conducerii salinei, influentate politic, cu privire la originea ceangailor, limba ceangailor, “patria” secuilor etc.

Atrag atentia in mod deosebit asupra fotografiei care, sub titlul “Steag de patrie”, prezinta steagul Ungariei din timpul asupririi Austro-Ungare, asa-zisa Ungarie Mare, simbol al perioadei in care nerecunoasterea drepturilor civice ale romanilor din Transilvania a atins apogeul.

In incheiere, mentionez ca pretinsa expozitie este componenta a domeniului de internet www.erdelyalbum.hu, pe care il si promoveaza prin simpla ei prezenta. Acest domeniu popularizeaza imaginea si numele criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte pentru crime impotriva pacii si omenirii pentru atrocitatile pe care le-a comis in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial impotriva civililor romani si evrei din ransilvania.

Avand in vedere cele de mai sus, va solicit sa dispuneti, in calitate de proprietar al Salinei Praid, indepartarea de urgenta a acestei pretinse expozitii, care este in fapt o provocare ostentativa la adresa romanilor si o negare a dorintei de buna convietuire dintre locuitorii Romaniei.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

10.10.2008


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Petitie impotriva iredentismului maghiar promovat la Salina Praid din judetul Harghita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Petitie impotriva iredentismului maghiar promovat la Salina Praid din judetul Harghita"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/petitie-impotriva-iredentismului-maghiar-promovat-la-salina-praid-din-judetul-harghita-2/