PETIȚIE. Smaranda Brăescu, Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca

Distribuie acest articol!

Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) filiala Cluj a lansat o petiție online prin care încearcă să-l sensibilizeze pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, să acorde post-mortem titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, distinsei doamne Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială la paraşutism. Vă invit să semnați petiția aici!

Vezi și EXCLUSIV. Ministerul Culturii, NU unui monument dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială la paraşutism DOC/VIDEO

Redau mai jos textul petiției:

„PETIŢIE pentru acordarea post-mortem al titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, distinsei doamne Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială la paraşutism!

Domnului Conf. univ. dr. Emil Boc

Primarul Municipiului Cluj-Napoca

Domnule Primar,

În conformitate cu Art. 1 (a) din Regulamentul pentru acordarea titlului de “Cetăţean de onoare a municipiului Cluj-Napoca”, cea mai inaltă distincţie civică acordată de Consiliul local al municipiului, vă rugăm stimate domnule Primar să iniţiaţi un “Proiect de hotarâre” pentru acordarea post-mortem al titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, distinsei doamne Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială!

“Regina Aerului” Smaranda Brăescu, s-a născut pe 21 mai 1897, la Hănţeşti, Buciumeni, judeţul Galaţi, într-o familie cu 5 fete si 4 baieţi.

Condamnată în contumacie la doi ani de închisoare de către regimul instalat în România dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, pentru semnarea unui protest prin care se denunţa falsificarea alegerilor din 1946, a fost obligată să se ascundă de Siguranţa Statului sub nume false, neavând niciodată intenţia să părăsească ţara ei, România!

Din anul 1946 se ascunde în judeţele Bacău şi Iasi sub numele Maria Matei, iar din anul 1947 este ascunsă sub numele de Maria Popescu de “Congregaţia Surorilor Maicii Domnului” de religie greco-catolică, la mănăstirea din Jucu, judeţul Cluj.

În toamna anului 1947 este internată la Clinica profesorului universitar Dr. Iuliu Haţeganu, iar la 2 februarie 1948 pleacă la “Escadrila din Ceruri” fiind înmormântată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, parcela II-B, nr. 1550 sub numele de Maria Popescu, aflată şi astazi într-un anonimat perfect al trecerii în nefiinţă la Cluj-Napoca, Transilvania, România!

Câteva repere din cariera de excepţie a “Reginei Aerului”:

– 2 octombrie 1931 doboară recordul feminin european si mondial la paraşutism, salt de la 6.000 m în zona oraşului Urziceni;

– 19 mai 1932, la Sacramento, California, Statele Unite ale Americii, doboară recordul mondial la paraşutism bărbaţi cu saltul de la 7.233 m, record mondial deţinut anterior de un american;

– 8 octombrie 1932 obţine brevetul internaţional de pilot aviator pentru avioane de turism emis de Şcoala civilă de pilotaj de pe aerodromul “Roosevelt Field” din New-York, fiind primul pilot din Europa brevetat în Statele Unite;

– 25 martie 1935 obţine certificatul de aviator emis de Aeroclubul Regal al Angliei;

– 1942 instructor de desant al batalionului de paraşutişti militari înfiinţat la Băneasa (Batalionul II paraşutişti);

– 1942 încadrată ca pilot militar în Escadrila Sanitară (Escadriala Albă) pe frontul de Est;

– 1944-1945 comandant al unui pluton de voluntare încadrat în Detaşamentul „Corneşti” şi în Escadrila Sanitară, pe frontul de Vest.

Iată o secvenţă din interviul cu Smaranda Brăescu dupa saltul de record european şi mondial din 2 octombrie 1931:

Reporter – Nu vă era teamă ca nu cumva paraşuta să se defecteze?

SB – Câtuşi de puţin… Cu paraşuta Heineke n’aveam nici o teamă… În spaţiu, de- a lungul celor şase mii de metri, paraşuta trebuia să se deschidă.

Reporter – Totuşi, dacă nu s’ar fi deschis ?

SB – Muream ! Atâta tot. Câţi n-au murit pentru asemenea idealuri?… Apoi, viaţa preţuieşte mai mult decât idealul?

Iar idealul Smarandei Brăescu era zborul, LIBERTATEA !

Să ne preţuim adevaratele valori, stimate domnule Primar!

cpt. cdr. aviator (r) Laurenţiu Buzenchi, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) filiala Cluj”

Vă invit să semnați petiția aici.

FOTO: Smaranda Brăescu, romania-actualitati.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

  1. da ce zice gutmann de la Minister, suparam pi gutmann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR