Politicienii unguri instigă maramureşenii la extremism

November 5, 2013 •FIDESZ •Views: 1475

miting-pentru-autonomia-secuilor

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Maramureşul a devenit teren de propagandă şi instigare pentru extremiştii unguri. Întâmplător, în preajma marelui miting pentru Ţinutul Secuiesc, o delegaţie din Ungaria, în frunte cu preşedintele Comisiei Uniunii Naţionale din Parlamentul Ungariei, Potapi Arpad, membru al FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban au ajuns în Maramureş. Oficial, motivul a fost sărbătorirea cetăţeanului maghiar cu numărul 9000 din Maramureş. Neoficial, s-a încercat mobilizarea pentru participarea la mitingul din Secuime.

Imixtiune în treburile interne ale statului Român, instigare şi propagandă extremistă! Pe scurt, coordonatele unei vizite efectuate în premieră în Maramureş de o delegaţie de prim rang din Ungaria, în frunte cu preşedintele Comisiei Uniunii Naţionale din Parlamentul Ungariei, Potapi Arpad, membru al FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban. Aceeaşi delegaţie, înainte de a veni în Baia Mare a avut o întâlnire la Bucureşti cu liderii comisiei similare din România şi cu membrii comisiei pentru drepturile omului din România. Evident, inevitabil, s-a ridicat problema spinoasă a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potapi a declarat fără menajamente că: „A venit vorba şi despre mitingul de duminică şi le-am spus că datoria noastră este să susţinem autonomia secuilor. Chestiunea autonomiei teritoriale nu a fost agreată de partea română, dar eu mă bucur că efectiv am reuşit să ridicăm această problemă în clădirea Parlamentului României. Este un pas înainte uriaş”, a declarat Potapi, citat de mon.hu.

„În cadrul discuţiilor am mai ridicat problema drepturilor minorităţii de a folosi limba maghiară, soluţionarea liniei în limba maghiară de la UMF Târgu-Mureş şi retrocedarea averilor confiscate de la biserici. Le-am transmis că actualul proiect de regionalizare este inacceptabil pentru partea maghiară, în condiţiile contopirii într-o regiune în care minoritatea maghiară nu ar mai fi majoritară”, a adăugat parlamentarul ungar.

Conform lui Potapi Arpad, Consiliul Naţional Secuiesc “trebuie să fie pentru autonomie teritorială şi trebuie să continue această idee în Ardeal”. Şi, până s-o continue Consiliul, au continuat-o ei.

În Maramureş, delegaţia ungară a punctat câteva puncte sensibile. O vizită a avut loc la Liceul Nemeth Laszlo, unde, din cauza numărului mic de elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a propus „contopirea” clasei de matematică-informatică cu cea de biologie-chimie, urmând totuşi ca elevii să-şi facă specializările separat. Decizia, perfect argumentată economic şi logic, a generat proteste din partea conducerii liceului, pe motiv că este singura clasă de matematică-informatică cu predare în limba maghiară din judeţ. Numai că, nici contopite, cele două clase nu fac cât o clasă normală de la CN Gheorghe Şincai. Deci, pentru ce să plătească Statul Român câteva salarii în plus profesorilor maghiari, discriminând în acelaşi timp majoritatea? Oricum, problema a fost expusă şi delegaţiei ungare, care, din datele noastre sprijină, evident, ideea nedesfiinţării clasei.

Integral în Gazeta de Maramureș

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Politicienii unguri instigă maramureşenii la extremism

  1. LAVINIUS says:

    DE CE NUIDUCE IN UNGARIA DACA VOR SA INVETE SA PLATIM NOI PENTRU EI SA PLECE DRACULUI DIN TARA SA MEARGA LA UNGURI SA VEDEM DACAI PRIMESTE SI LE DAU DE LUCRU LA EI LA NOI SE VORBESTE ROMANESTE IN TARA NU UNGURESTE

  2. laiem says:

    DATI-LE PRIMARII SI O SA VEDETI DE CE SINT IN STARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Politicienii unguri instigă maramureşenii la extremism"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/politicienii-unguri-instiga-maramuresenii-la-extremism/