Portret de „român”: Mădălin Guruianu, președintele PNL Sfântu Gheorghe

April 10, 2013 •Partidul National Liberal •Views: 1634

madalin guruianu

Președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu

Portret de „român”: Mădălin Guruianu

UDMR a afirmat, în repetate rânduri, că întregul demers de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „ţinut secuiesc” este sortit eşecului câtă vreme românii din judeţele locuite în majoritate de unguri nu sunt de acord cu acest lucru. Pentru a-şi atinge obiectivele, au acţionat constant pentru limitarea sau eliminarea oricărui element românesc din zonă, mai ales în spaţiul public. De mai bine de 20 de ani, UDMR încearcă să împiedice românii din aceste zone să se exprime şi să se manifeste împotriva acţiunilor segregaţioniste, secesioniste, ambalate în formula autonomiei teritoriale. Aşadar, orice persoană publică ce s-a opus politicii anticonstituţionale a UDMR, a fost declarată imediat inamic public al comunităţii maghiare, al secuilor, persoană non-europeană, care nu înţelege multiculturalismul, într-un cuvânt indezirabilă în spaţiul public. Fie prin ameninţări, corupere sau şantaj, UDMR a acţionat pentru epurarea spaţiului public de românii „indezirabili”. În acelaşi timp, i-a promovat şi susţinut pe acei români care au înţeles că „e mai bine pentru ei” să se alăture UDMR, pentru că vor obţine avantaje personale.

În cele ce urmează, facem portretul unuia dintre cei mai înfocaţi susţinători ai politicii antiromâneşti a UDMR, în persoana lui Mădălin Guruianu (foto), preşedintele PNL Sfântu- Gheorghe. Născut la Brăila, individul s-a mutat la Sfântu- Gheorghe, în judeţul Covasna, unde se prezintă a fi un intelectual de factură academică, chipurile om şcolit şi care are un cuvânt greu de spus. Factura academică este de fapt o făcătură, acesta având ca ultime studii finalizate cu diplomă doar un liceu, deşi se prezintă cu emfază a fi chiar „filosof”! Aşa-zisul filosof pretindea la un moment dat chiar că ar avea studii la facultatea de filosofie, dar nu a fost în stare niciodată să producă dovada că ar fi mândrul posesor al unei diplome de licenţă. În urma insistenţelor jurnaliştilor, acesta a recunoscut că, de fapt, nu are niciun fel de diplomă de licenţă la nicio facultate de filosofie. În stil pur „filosofic”, Mădălin Guruianu afirma că, de fapt, ar fi participat la cursurile de filosofie ale unor intelectuali de prestigiu care predau la facultatea de filosofie, dar că de-alde Pleşu sau Liiceanu nu dădeau examene studenţilor, aşa că… dumnealui a decis să meargă pe la facultatea de filosofie doar de dragul profesorilor şi „nu pentru o bucată de hârtie pe care să scrie că sunt absolvent de filosofie”. Înarmat doar cu diploma de bacalaureat, Guruianu a găsit cale liberă în PNL, unde s-a manifestat ca „trompetă” a UDMR, urzicându-se de fiecare dată când românii se opuneau politicii de discriminare a UDMR şi tăcând ca mutul în păpuşoi, când ar fi fost cazul.

Mădălin Guruianu denigrează Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului 

„Nu cred că e întâmplător că tabăra extremiştilor de la EMI s-a desfăşurat în acelaşi timp cu tabăra extremiştilor din PSD. Unii s-au adunat la Izvoru-Mureşului, alţii la Gheorgheni, ca să se amplifice unii pe alţii şi să-şi transmită practic mesajele unora împotriva celorlalţi, pentru că, evident, unii fără alţii nu ar avea nicio valoare.” Aceasta este declaraţia preşedintelui PNL Sfântu-Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu, în legătură cu Universitatea de Vară Izvoru Mureşului, organizată de către Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Această manifestare, la care românii din Covasna şi Harghita, precum şi cei din jurul graniţelor României, şi-au spus păsurile şi şi-au împărtăşit fiecare situaţia în care se găsesc a avut binecuvântarea IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. Mădălin Guruianu denigrează Universitatea, catalogându- i ca extremişti pe toţi cei prezenţi acolo, printre ei zeci de personalităţi, jurnalişti, cercetători şi chiar şi pe patronul spiritual al manifestării, IPS Ioan Selejan. Adică cine e cu românii din Covasna şi Harghita, e extremist. Cine vorbeşte despre epurarea etnică a românilor din cele două judeţe din România, este automat extremist. Iar pentru că cei din PSD au răspuns invitaţiei, atunci automat Universitatea este „tabăra extremiştilor din PSD”. Guruianu uită să menţioneze că şi liderii partidului său au fost invitaţi la eveniment. Aceasta este o dovadă de „multiculturalism” şi „europenism”, după standardele lui Guruianu.

Guruianu: „1 decembrie este nefericit aleasă”

Preşedintele PNL Sfântu- Gheorghe, filomaghiarul şi filosoful fără diplomă de licenţă Mădălin Guruianu, consideră că Ziua Naţională a României este greşit aleasă pe 1 Decembrie, pentru că lezează sentimentele maghiarilor din România. Guruianu este de părere că „1 decembrie este o valoare a românilor, extrem de importantă, ea trebuie să rămână o zi a naţiunii române, dar nu este, nici pe departe, o zi naţională a României în actuala ei configuraţie. Din perspectiva maghiarilor, a minorităţilor din interiorul României, 1 decembrie este nefericit aleasă, pentru maghiari nefiind un motiv de sărbătoare, neavând totodată nicio valoare comună în numele căreia să se adune toţi cetăţenii ţării, indiferent de etnie”. Prin urmare, Guruianu se alătură declaraţiilor liderilor UDMR, care au afirmat în repetate rânduri că pentru ei Ziua Naţională a României este zi de doliu şi chiar şi-au pus însemne de doliu pe haine de 1 Decembrie. De remarcat faptul că acest „urmaş” al Brătienilor nu a avut niciodată nimic de spus referitor la gesturile ofensatoare ale udemeriştilor, printre care „stăpânul” său, primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care refuză ostentativ să poarte eşarfa tricoloră la ceremoniile oficiale şi să participe la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României. Pentru a fi pe placul udemeriştilor, Guruianu declară sus şi tare că ziua de 1 Decembrie este „nefericit aleasă”, legitimând astfel gesturile udemeriştilor, care îşi bat joc în mod constant de Ziua Naţională a României.
Pe de altă parte, din punctul său de vedere, nu are nimic împotriva zilei de 15 martie, aleasă ca zi de sărbătoare a maghiarilor, deşi aceasta marchează începutul revoluţiei ungare, care a însemnat moartea a peste 40.000 de români transilvăneni, ucişi cu cruzime de către unguri. Ei, această zi nu mai este pentru Guruianu o zi în care românii nu au niciun motiv de sărbătoare, ci dimpotrivă! Pentru Guruianu şi colegul său de partid, Emil Pantelimon, comemorarea zilei în care a început masacrul a peste 40.000 de români este o zi căreia românii ar trebui să-i acorde tot respectul şi să participe la manifestările organizate cu acest prilej. Pentru a arăta că sunt „europeni” şi „multiculturali”, cei doi au hotărât să se dea pe ei înşişi exemplu românilor „neeuropeni” şi „nemulticulturali” şi s-au prezentat împreună, în data de 15 martie, la statuia revoluţionarilor maghiari, depunând o coroană, în cinstea lor. Curat european şi multicultural, nu-i aşa?!

Jos bentiţa tricoloră! 

Pseudo-europenismul consilierului local PNL Mădălin Guruianu şi slugărnicia faţă de UDMR a fost dovedită şi cu prilejul scandalului iscat de purtarea bentiţei tricolore de către eleva Sabina Elena din oraşul Covasna. În spirit profund „european”, acesta a declarat că purtarea bentiţei tricolore este un „lucru necuvenit” şi că e de părere că toţi cei care se fac „vinovaţi” de incitare la ură interetnică trebuie „pedepsiţi exemplar”. Liberalul Guruianu nu s-a sfiit să pună pe acelaşi plan purtarea bentiţei tricolore de către o elevă cu… gestul „spânzurării” unei păpuşi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea-Ciuc. Cine are ochi de văzut, să vadă!

Epurarea etnică a românilor: gest de respect? 

După ce preşedintele de onoare al PC, Dan Vociulescu, a reclamat public faptul că în Primăria Sfântu-Gheorghe nu este angajat niciun român, preşedintele PNL Sfântu- Gheorghe, Mădălin Guruianu, a ieşit din nou la rampă cu binecunoscutul său discurs pro-UDMR. Deşi este evident că nu mai există niciun singur angajat român în Primăria Sfântu-Gheorghe, intervenţia liderului PC a fost comentată de către Guruianu astfel: „Mi se pare cel puţin o dovadă de lipsă de respect, ca să nu o cataloghez chiar altfel”. Altfel cum, domnule Guruianu? Antieuropean, antimulticultural? Să fie epurarea etnică a românilor din Harghita şi Covasna un gest de europenism şi multiculturalism? Important de reţinut faptul că marele „european” Guruianu nu este nemulţumit de faptul că nu mai există niciun român angajat la Primăria din Sfântu-Gheorghe, ci că o personalitate publică, indiferent cine ar fi ea, ia atitudine, semnalează acest lucru şi îl condamnă public.

Guruianu: Autonomie culturală pentru români… 

Mădălin Guruianu nu ratează nicio ocazie de a arăta cât de bine se pricepe domnia sa la autonomia teritorială solicitată de UDMR şi PCM. Acesta nu se poate abţine şi vorbeşte de o „autonomie culturală” a românilor din Covasna, concept lansat chiar de primarul UDMR din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, dovedind încă o dată afinităţile sale cu separatiştii maghiari din Covasna şi Harghita. Obiectivul este clar, acela de a crea o percepţie pozitivă asupra aşazisei autonomii culturale, care a fost propusă de UDMR ca iniţiativă legislativă în Parlament, cu scop final de a contribui la acceptarea de către opinia publică locală a ideii de autonomie culturală, care, în fapt, ar însemna instituirea prin lege a unor organisme administrative ungureşti supraordonate consiliilor locale şi judeţene, aflate la cheremul UDMR şi în afara sistemului administrativ constituţional. Guruianu încearcă să manipuleze românii naivi, pe principiul că „ceea ce e bun pentru români, e bun şi pentru unguri, deci daţi-le autonomia culturală”. Învăţat de către primarul din Sfântu- Gheorghe, Guruianu se dă chiar protector al românilor pentru care ar vrea, aparent, o „discriminare pozitivă”, cu speranţa că românii vor fi într-atât de naivi încât să înghită găluştele udemeriste, servite prin vocea unui „român”.

Steagul secuiesc pe placul inimii lui Guruianu

În calitate de consilier local, Mădălin Guruianu nu a avut nimic de obiectat atunci când un steag asemănător celui secuiesc a fost propus spre adoptare ca steag al municipiului Sfântu-Gheorghe. Dimpotrivă, acesta a votat adoptarea respectivului steag, în culorile celui secuiesc, drept steag al oraşului, alături de consilierii locali ai UDMR şi PCM. Evident, tot din postura de mare promotor al înţelegerii interetnice şi multiculturalismului. Deşi a făcut această „bravură”, spre deosebire de alte dăţi, când se lăuda şi cu faptul că s-a dus şi a jucat popice împreună cu români şi unguri, ca să arate cât de bine se înţelege el cu toţi, de această dată nu a scos niciun cuvânt, nu a dat nicio declaraţie de presă.

UDMR-Guruianu sau cum o mână spală pe alta

Neavând studii finalizate decât cele liceale, Mădălin Guruianu nu a avut parte de o „carieră” profesională la nivelul pretenţiilor sale, acesta fiind notoriu mai ales pentru „ciupelile” pe care le face. O astfel de „ciupeală” a avut loc şi cu ocazia alegerilor locale din 2008, când a fost ales consilier local la Sfântu-Gheorghe. Deşi exista o hotărâre a Consiliului Local care prevedea amendarea celor care fac afişaj în locurile nepermise şi toţi candidaţii au respectat locurile legale de afişaj, singurul care a împânzit oraşul cu afişele sale a fost nimeni altul decât… Mădălin Guruianu. Culmea este că la finalul campaniei electorale, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe a ajuns la concluzia că urbea a fost murdărită de afişe şi a alocat 120 milioane lei vechi pentru curăţirea oraşului. Curăţirea oraşului de afişele cu Guruianu s-a făcut de către „echipa de tineri” a lui… Mădălin Guruianu, pe filiera Asociaţiei pentru Comunitate. Evident, nu se poate ocoli întrebarea, pentru ce anume mai este plătită firma de salubrizare a oraşului, dacă curăţenia o face Guruianu? De altfel, există numeroase zvonuri despre faptul că acesta ar trăi din banii daţi de către udemerişti pentru „serviciile” sale în favoarea obţinerii autonomiei teritoriale şi propaganda pro-UDMR. De exemplu, din declaraţia sa de avere postată pe site-ul Primăriei Sfântu-Gheorghe pentru anul 2010, reiese că acesta are împrumuturi de peste un 100.000 lei, la un venit anual de 15.200 lei. Un calcul simplu arată că datoriile anuale îi sunt de peste 21.000 lei, cu mult peste nivelul veniturilor sale. În anul următor, singura sursă de venituri a lui Mădălin Guruianu a fost indemnizaţia de consilier local, despre care pretinde că ar dona-o parţial, în urma acestui gest nobil rămânând cu venituri lunare de circa 200 de lei, din care afirmă că se poate trăi. Evident, traiul din 200 de lei lunar nu înseamnă austeritate severă şi abţineri chiar şi de la hrană sau neplata facturilor la gaz, electricitate etc., ci o viaţă boemă, petrecută în localuri, acesta fiind o prezenţă constantă a barurilor şi cafenelelor din municipiu. Din acest motiv, chiar şi-a dobândit renumele de „stâlp al cafenelelor”, fiind cunoscut astfel şi de către politicienii din judeţ, chiar deputatul Horia Grama numindu- l public cu acest apelativ, în momentul în care Guruianu îl invitase la restaurant pentru o dezbatere „serioasă”. La un moment dat, acesta se prezenta drept „PR Manager” (Oauuu!!!) al echipei de baschet locale. Întrebat de ce nu şi-a declarat veniturile obţinute din această funcţie, Guruianu a dat-o întoarsă ca la Brăila, declarând că munceşte pe gratis…

Guruianu şi Prefectura… 

Fără doar şi poate, adversarii UDMRului sunt şi ai lui Mădălin Guruianu, motiv pentru care acesta nu a pierdut nicio ocazie de a-l ataca pe fostul prefect de Covasna, Codrin Munteanu, în momentele în care acesta se opunea ilegalităţilor udemeriştilor. Deşi are doar studii liceale, Guruianu nu s-a sfiit să se pronunţe asupra prestaţiei profesionale a prefectului, recitând practic sloganurile UDMR-iste. Este demn de reţinut şi acest aspect al „intelectualului de factură academică” Guruianu, care de la înălţimea celor 12 clase judecă activitatea administrativă a unui prefect care a lucrat toată viaţa în administraţie şi mai are şi un doctorat în drept administrativ. Evident, acelaşi prefect care nu e bun pentru Guruianu în Covasna a fost bun ca subprefect al Bucureştilor sau ca secretar general al Ministerului Apărării Naţionale. Fără comentarii!

Ocazii ratate! 

Dacă toate aceste ieşiri în public ale lui Mădălin Guruianu au fost nişte ocazii ratate de a tăcea, iată şi câteva exemple de ocazii ratate în care acesta ar fi putut vorbi sau chiar ar fi trebuit să o facă, din postura sa de „european” şi „multicultural”.
Din postura de preşedinte al PNL Sfântu- Gheorghe, Mădălin Guruianu nu a deschis niciodată gura când a fost vorba de „lecţiile de autonomie” aplicate românilor de către UDMR şi celelalte formaţiuni ungureşti extremiste. Aceste organizaţii au îndepărtat indicatoarele bilingve de la intrarea în localităţi şi au pus unele inscripţionate doar în limba maghiară. Mădălin Guruianu se face că nu ştie! Site-urile a mai multe primării sunt redactate doar în limba maghiară. Guruianu: tăcere totală! Pe instituţiile publice (primării de oraşe şi comune, consilii judeţene), UDMR şi PCM postează doar denumirile în limba maghiară „Varoshaza”, „Kozseghaza” şi „Megyehaza”, specifice administraţiei publice din Ungaria. Reacţia lui Guruianu: zero! Documentele din unele instituţii publice sunt redactate numai în limba maghiară… Evenimente publice sunt organizate doar pentru maghiari… Instituţii de drept ale statului sunt atacate de liderii unguri, care îndeamnă la influenţarea hotărârilor instanţelor de judecată şi instigă la ultraj împotriva Instituţiei Prefectului… Ocuparea posturilor din administraţia publică din Covasna şi Harghita se face doar pe baza cunoaşterii limbii ungare… Mădălin Guruianu: linişte totală!!! Extremiştii unguri care ameninţă românii cu exterminarea fizică vor să ne convingă de „beneficiile” autonomiei. Mădălin Guruianu reacţionează imediat şi anunţă că va participa la „o masă rotundă”!

În loc de concluzie

Faptele prezentate mai sus sunt atât de grăitoare, încât cu greu mai poate fi adăugat ceva, în afară poate de alte zeci de exemple de aceeaşi factură ale „intelectualului” Mădălin Guruianu. Din păcate, presa proungurească de limba română din judeţul Covasna îl promovează intens pe acest individ, motiv pentru care manipularea românilor încă funcţionează. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este ca toţi acei români de bună credinţă care au citit aceste rânduri să vorbească cu toţi cunoscuţii lor, care mai sunt încă victime ale manipulării şi să le arate adevărata faţă a acestui om. Infiltrat chiar şi în cadrul instituţiilor de învăţământ liceal din municipiu, sub masca Asociaţiei pentru Comunitate şi alte asociaţii pseudoculturale, acesta răspândeşte retorica udemeristă în minţile fragede ale elevilor români. Referitor la această situaţie nu putem face decât să redăm cuvintele unui cititor al publicaţiei noastre, care, referindu-se la Mădălin Guruianu, a afirmat: „Mădălin Guruianu este mărul stricat aruncat de UDMR în coşul românilor din Covasna. Rămâne de văzut dacă îl scoatem din coş sau îl lăsăm să strice toate merele”.

Sursa: Condeiul ardeleanTags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to Portret de „român”: Mădălin Guruianu, președintele PNL Sfântu Gheorghe

 1. […] maghiare sunt consolidate pe diverse paliere inclusiv în plan politic unde după transformarea PNL Covasna într-un UDMR de limba română, formațiunea politică maghiară a impus noi prefecți umili în județele pe care le controlează […]

 2. Sebastian says:

  Inca mai exista naivi care pun botul la manipularile lui Guruianu Madalin. Oare pana cand? Chiar atat de jos am ajuns, incat parintii isi lasa copiii “educati european” de aceasta sluga abjecta a UDMR? Interesant este ca aceeasi parinti care il aplauda pe Guruianu cat timp au copiii la liceu, plang pe urma ca dupa absolvire ca nu-si gasesc de munca pentru ca nu stiu maghiara… Oare chiar nu vad legatura?

 3. georgica says:

  Bravo Madalin, la viitoarele alegeri , cu siguranta o sa te tinem minte !

 4. gheorghiu says:

  Ce tot se caca pe ei liderii astia politici cu prostii de astea care baga rica intre oamenii care traiesc linistiti càci99 /100 dintre asia-zis maghiari sunt de fapt romani cu origini maghiare de-a doua sau a treia generatie . in buletinele lor scrie clar: ROUMANIE ROMANIA. buletine maghiare nu cred ca exista si din pacate pentru cei ce vor autonomie trebuie sà se impace cu ideea ca atat timp cat sunt nascuti pe MELEAURILE ROMANESTI si traiesc ACI sunt ROMANI cà daca nu ar fi asa ar fi unguri in UNGARIA.

 5. EugenRo says:

  In viziunea UDMR, nu este Buruianu (oops, nu-mi tasteaza tasta G)de vina pentru toate aceste “subiecte false” care incing spiritele intre romani si maghiari ci doar 2 persoane. Domnule Tanasa, felicitari, ati reusit! UDMR II ESTE FRICA DE DVS! (Deh, adevarul supara…)

  http://adevarul.ro/news/politica/bentita-tricolora-1_5165536300f5182b85a35618/index.html

 6. Cristi says:

  e musai ca in viitor toti romanii sa iasa la vot, ca ungurii sa nu mai ia 5% si sa intre in parlament…

 7. Cristian says:

  in vecii vecilor nu voi mai vota PNL, desi pana acum doar PNL votam, si voi sfatui toti prietenii sa nu-i mai voteze!!!!!!!!!!!!

  RUSINE PNL!!!!!!!!!!

  Cum poate sustine PNL-ul un dobitoc care nu a fost in stare sa-si ia o diploma de la o universitate, mai mare prost ca madalin guruianu nu exista in Romania!!!!!!!!

  RUSINE PNL!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Portret de „român”: Mădălin Guruianu, președintele PNL Sfântu Gheorghe"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/portret-de-roman-madalin-guruianu-presedintele-pnl-sfantu-gheorghe/