PREMIERUL VICTOR PONTA nu a participat la comemorarea a 74 de ani de la masacrul de la Ip. 157 de români au fost EXECUTAŢI de armata horthystă

September 15, 2014 •extremism maghiar •Views: 1687

ip

După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Nord-Vestul Transilvaniei a intrat sub ocupaţie maghiară. Teritoriul ocupat de horthyşti în timpul celui de-al doilea război mondial a rămas în istorie sub numele de Transilvania de Nord şi cuprindea nord-vestul regiunii cu acelaşi nume, precum şi ţinuturile secuieşti.

Vezi și EXCLUSIV. Istoricul Vasile Lechințan despre prezența premierului Victor Ponta la comemorare din Pasul Cașin: ”Cei ce merită cu adevărat glorificaţi sunt miile de martiri români ucişi la 1848-1849 de către ”libertatea ungară”, instituită în bună măsură cu braţ secuiesc”

Un număr de 8 judeţe din totalul de 23, câte număra Transilvania în perioada interbelică, au fost înstrăinate în întregime, iar alte trei au fost despărţite în două. Astfel, judeţul Sălaj a fost şi el alipit Ungariei, iar la data de 8 septembrie 1940 Armata a II-a a intrat în oraşul Zalău. Imediat după ocuparea teritoriului transilvănean, a început seria masacrelor împotriva populaţiei civile româneşti.

Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în orașul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii (“Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români şi un copil înaintea nașterii sale.

    • Ip este o localitate din județul Sălaj, aflată la 45 km de orașul Zalău.
    • După 1983, în comuna Ip a fost ridicat un monument în memoria victimelor pogromului horthyst, iar Armata Română a realizat un film pentru Televiziunea Română. În anul 1995, Ip a fost declarat comună martir. În fiecare an, sătenii îi comemorează pe cei uciși în masacru la monumentul din localitate dedicat acestora.

Sub pretextul răzbunării a doi militari unguri morți într-o explozie în comuna Ip la 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă părăsește în ziua de 13 septembrie 1940 localitatea Nușfalău unde se afla cantonat, îndreptându-se cu compania sa spre comuna Ip. Motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictivă, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniției, dovadă fiind faptul că cei patru români arestați au fost eliberaţi după aproximativ o lună.

Ceea ce s-a petrecut în acea tragică noapte a fost povestit de puţinii supravieţuitori ai masacrului, mare parte dintre ei fiind, la acea vreme, copii. Gavril Butcovan, rămas în viaţă până în 2010, avea atunci 16 ani. Într-o înregistrare făcută înainte de trecerea lui în nefiinţă, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, bătrânul povesteşte, prin prisma propriei sale experienţe, ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică în localitatea sălăjeană Ip.

Integral pe activenews.ro

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to PREMIERUL VICTOR PONTA nu a participat la comemorarea a 74 de ani de la masacrul de la Ip. 157 de români au fost EXECUTAŢI de armata horthystă

  1. man alexandru says:

    cine????muc cel mic,scurazi,rahat cel mare???pai nu vedeti ce ranjet are???oare din ce plamadeala,sunt facuti acesti tradatori???poate biologii,sau cei care se ocupa de genetica!!!!ca singe in instalatie,astia nu au neam!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PREMIERUL VICTOR PONTA nu a participat la comemorarea a 74 de ani de la masacrul de la Ip. 157 de români au fost EXECUTAŢI de armata horthystă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/premierul-victor-ponta-nu-a-participat-la-comemorarea-a-74-de-ani-de-la-masacrul-de-la-ip-157-de-romani-au-fost-executati-de-armata-horthysta/