PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ din România despre români: ,,cea mai ticăloasă naţie de pe suprafaţa pământului, cu o civilizaţie rudimentară, sălbatică, cu înclinaţii de tâlhari”. Drept la replică al profesorului Ilie Șandru: Regiunea Autonomă Maghiară şi suferinţele românilor

July 6, 2012 •extremism maghiar •Views: 33202

Regiunea Autonomă Maghiară şi suferinţele românilor

de ILIE ŞANDRU

Într-un articol apărut în publicaţia de limbă maghiară ,,Csiki Hirlap” nr. 63 din 30.03.2012, intitulat RAM ŞI PĂCATELE UNGURILOR, un oarecare Redai Attila se referă la articolul meu ,,Mica Ungarie” din inima României, prilejuit de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare. La nedumeririle şi semnele de întrebare pe care şi le pune, mă văd nevoit să fac câteva precizări.

În primul rând, Redai Attila se îndoieşte că acea structură etnico-administrativă, care a fost Regiunea Autonomă Maghiară, ar fi fost de inspiraţie sovietică şi s-a creat la ordinul expres al lui Stalin, ca o ,,poliţă de asigurare” a controlului stalinist asupra României. Motiv pentru care noua structură, apărută în 1952, s-a transformat într-un adevărat ,,protectorat sovietic” situat între hotarele ţării. În acest fel, România a fost ,,singura ţară în care a fost introdus un sistem de organizare administrativă similar cu structurile administrative sovietice de la nivelul uniunii”.
I-aş recomanda autorului, dacă se vrea a fi un gazetar bine informat, să pună mâna şi să citească voluminosul volum, de aproape 800 de pagini, FEREŞTE-MĂ, DOAMNE, DE PRIETENI… – Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România, al istoricului american Larry L. Watts. Va putea afla, astfel, multe lucruri interesante despre politica duşmănoasă pe care coaliţia roşie-albă (ruso-maghiară) a dus-o împotriva României, de-a lungul timpului.

Referindu-mă strict la subiectul în cauză, respectiv la crearea RAM, Redai ar putea afla că proiectul noii Constituţii din 1952, care cuprindea şi noua împărţire teritorială a României, nu numai că a fost avizat de Moscova, ci a fost chiar,,reformulat de Stalin şi de Molotov”, în sensul înfiinţării RAM . Aceasta şi datorită faptului că ,,Stalin nu recunoştea România ca stat unitar” şi, prin crearea unor astfel de ,,zone autonome”, urmărea federalizarea acesteia.

Redai este surprins că îl consider pe conducătorul comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca fiind un patriot. Oare nimeni dintre oamenii de stat ai României din vremea regimului comunist, impus de sovietici, nu a putut fi şi bun patriot, care a acţionat în numele intereselor naţionale? Primul care infirmă această prejudecată a fost chiar Gheorghiu-Dej. El a fost comunistul român care avea cu totul alte concepţii decât vechii bolşevici şi cominternişti, crescuţi şi educaţi în spiritul internaţionalismului proletar, la Moscova. Numai aşa se explică că a avut curajul să înlăture din conducerea partidului aşa-numitul ,,Birou Moscova”, prin care sovieticii controlau tot ceea ce se petrecea în ţară. Şi tot el a fost şi cel care, în perioada 1957-1958, a acţionat energic pentru scoaterea din ţară a armatei roşii. Atunci, de ce nu l-am putea socoti pe Gheorghiu-Dej că a acţionat ca un patriot român, aşa cum îl consideră şi Larry Watts? Această creatură etnică stalinistă, ,,Mica Ungarie”, din ,,inima” României avea menirea să acţioneze împotriva caracterului unitar şi naţional al statului român. În acelaşi timp, imediat după crearea ei ,,românii au devenit străinii insultaţi sau ameninţaţi public” de către etnicii maghiari majoritari, ,,iar Bucureştiul nu era capabil să intervină în vreun fel”.

Probabil, Redai Attila cunoaşte realităţile de atunci din ceea ce a citit sau auzit de la alţii. Eu însă am trăit acele vremuri şi am cunoscut multe din fărădelegile săvârşite la adresa românilor minoritari din fosta Regiune Autonomă Maghiară. Am trăit atunci sentimentul că suntem străini în propria noastră ţară, că eram, pur şi simplu, toleraţi, aşa cum fuseseră străbunii noştri de-a lungul timpului, pe vremea când naţiunea română din Ardeal era lipsită de orice drepturi politice şi sociale.
Acelaşi dispreţ străvechi şi aceeaşi ură viscerală faţă de români le-am simţit cu toţi cei ce am avut ,,fericirea” de a trăi între graniţele acelei structuri etnice. Redai se întreabă de unde oi fi luat eu oare acele citate ce se referă la această ură a ungurilor faţă de români, ură devenită o a doua natură a lor. Îl asigur că acele afirmaţii nu sunt scornite de nimeni, ci sunt declaraţiile sincere ale unui ungur, prieten din copilărie al lui Emil Aurel Dandea, fostul primar al Târgu-Mureşului, ajuns apoi deputat în Parlamentul României. Aceste destăinuiri sincere au fost reţinute şi notate, iar apoi incluse într-un discurs al acestuia, rostit în Camera Deputaţilor, ca răspuns la Mesajul Tronului, în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie 1928, intitulat ,,Nemulţumirile Ardealului şi chestiunea minoritară”. ,,Ţara, naţiunea, instituţiile şi tot ce este valah, e înaintea noastră superlativul odiosului, ce trebuie urât din toate puterile şi combătut prin toate mijloacele (…) Nu există între ungur şi ungur deosebire, toţi vă urâm, toţi tindem cu toate mijloacele la păstrarea supremaţiei noastre, ca ceasul reînvierii Ungariei să ne afle înmulţiţi şi întăriţi (…) Colectivitatea voastră o urâm din toată tăria sufletului. Căci existenţa şi fericirea maghiarilor nu se pot încadra în actualele hotare ale României. Cui dintre noi îi trebuie drepturi pentru ungurii din România? Le cerem provizoriu, ca să putem zdrobi cu ele statul”.

În finalul articolului, autorul se arată scandalizat faţă de ,,această foaie mizerabilă, relicvă a secolului 20″, care este ziarul ,,Informaţia Harghitei”. În opinia dumnealui, această ,,foaie mizerabilă” publică articole antimaghiare, motiv pentru care se întreabă ,,de unde are bani pentru aceasta”? ,,De ce poate funcţiona redacţia acestui ziar într-o clădire care este a noastră a tuturor, adică şi a maghiarilor jigniţi permanent în paginile acestuia”?

Redai Attila aşteaptă un răspuns la întrebările de mai sus. Iată că îi pot satisface această dorinţă, precizând că această ,,foaie mizerabilă”, care este Informaţia Harghitei, nu este nici pe departe atât de mizerabilă precum sunt publicaţiile de limbă maghiară ce apar la Sfântu-Gheorghe şi Miercurea-Ciuc, în care românii sunt ponegriţi în fel şi chip, precum ,,cea mai ticăloasă naţie de pe suprafaţa pământului, cu o civilizaţie rudimentară, sălbatică, cu înclinaţii de tâlhari”; ,,popor vagabond, pribeag, venetic, fără patrie”; ,,opincile pline de sânge ale valahilor”; ,,hoardele năvălitoare ale valahilor” etc., etc. Oare toate acestea, pe banii cui?
Pe ce bani apare Informaţia Harghitei? Pe banii noştri, desigur, fiindcă trăim în România. Iar clădirea redacţiei este într-adevăr ,,a noastră”, adică a tuturor, deci şi a românilor, chiar dacă ea se află în Miercurea-Ciuc, adică în Csikszereda! Deocamdată, cel puţin legal, ţinutul secuiesc nu există, pentru a se bate cu pumnul în masă în numele autonomiei secuieşti. Iar această autonomie se pare că nu prea este posibilă fără banii ţării. De exemplu, din cei 205.957.000 de lei, bugetul judeţului Harghita în 2011, doar 31.181.000 de lei sunt din veniturile proprii! Din banii proveniţi din bugetul centralizat al statului s-au putut înfăptui multe dintre acţiunile autonomiste şi chiar iredentiste, precum: întreţinerea monumentelor secuieşti, excursii în ţinutul secuiesc, drumul porţilor secuieşti etc.

Cu toate acestea, gazetarii de la publicaţiile de limbă maghiară continuă să scrie, minţind cu neruşinare, că ,,trăim în acea Românie care până în ziua de azi persecută cu violenţă sute de mii de maghiari care i-au fost alipiţi”!!! Oare nu am putea afla şi noi câteva exemple concrete de astfel de ,,persecuţii cu violenţe” de care ungurii din România au parte?

Autor: ILIE ŞANDRU

Sursa: Informația Harghitei

FOTO: wikimedia.org

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

18 Responses to PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ din România despre români: ,,cea mai ticăloasă naţie de pe suprafaţa pământului, cu o civilizaţie rudimentară, sălbatică, cu înclinaţii de tâlhari”. Drept la replică al profesorului Ilie Șandru: Regiunea Autonomă Maghiară şi suferinţele românilor

 1. Cllau says:

  …ma mir ca nu au pretentii teritoriale cu cativa unguri in America (Canada, USA,Argentina,Uruguay ) ..in Australia , Anglia, Rusia, Italia, Germania ,Turcia..etc, asta ar mai lipsi . Le merge ..la Noi.. ca suntem indulgenti si onesti (oare pana cand ) !

 2. ibadiu says:

  Etnici maghiari din Romania,influentati de o serie de politruci din UDMR,nu cunosc ce inseamna respectul fata de politetea si darnicia romanului.Nu ne putem astepta, ca slugarnicia politrucilor din parlamentul Romaniei ,de etnie majoritara ,sa se ridice ferm impotriva celor care jignesc sentimentul nostru de mandrie nationala cum este UDMR,Partidul Civic Maghiar,vanzand demnitatea nationala pentru un os ,ca sa fie tinuti in parlament,politruci maghiari stiu acest lucru.

 3. ANTO says:

  Daca ungurii sunt speciali , 1,3 mil sa aplicam reciprocitatea ! CE DREPTURI, FACILITATI AU ROMANII DIN uUNGARIA ? ACELEA SA LE FIE ACORDATE PRIN LEGE SPECIALA ! Atunci sa-i vedem cat de NERECUNOSCATORI sunt ! DE CE TAC POLITICIENII ROMANI ? DE CE INSTITUTIILE STATULUI NU LE APLICA LEGEA IN VIGOARE ?

 4. zaraza says:

  si ungurii au alogenii lor

 5. Misu says:

  Istvan Fulop,
  1.Statul roman este stat national, unitar si indivizibil conform Constitutiei acestei tari. De cand exista unitati administrative cu steag si limba proprie in interior, pe criterii etnice ? Constitutia statului Ungaria nu trateaza la fel problema teritoriala ? Intreb, ca nu stiu. Este posibila infiintarea in Ungaria a unor astfel de teritorii ? SINCER !
  2. DE CE APARE UN POSTAC CU EMBLEMA TINUTULUI SECUIESC AICI ?
  3. Deci istoria ro. nu are nimic comun cu istoria dacilor ???? HA, HA, HA !!! Numai unul care ori e cretin ori e mincinos poate spune asa ceva. Istoricii din toata lumea recuosc de zeci de ani aceste lucruri numai rasa superioara maghiara , NU ! HAI CA ESTI TRAZNET ! Stiai ca s-au descoperit cetati dacice pe actualul teritoriu al Ungariei ? BA, VOI STATI PE TERITORIILE NOASTRE SI ACUM !!!! NU INTELEGI ? ASTA E ADEVARUL, ASTA ESTE ISTORIA REALA !
  4. Istoria maghiara de sute de ani se zbate sa impuna minciuna ca aici nu era nimeni. Acum chiar istoricii lor onesti, profesionisti au recunoscut minciuna seculara. Documentati-va , va rog, si romani si maghiari. Internetul e pentru toti.
  5. Procesele sunt castigate de ei ( sa dea steagurile jos) nu pentru ca judecatorii sunt uscaturi si sovini, ci respecta Constitutia Romaniei. Unde sunt puse steagurile ? Pe cladirile publice, gen primarii, scoli, Consilii judetene, etc? CORECT, ? CHIAR TU SPUI ASTA !! PAI ACESTEA SUNT SEDIILE APARATULUI ADMINISTRATIV ALE STATULUI ROMAN, IAR CONF. CONSTITUTIEI EXISTA UN SINGUR STEAG ROSU-GALBEN-ALBASTRU CA SIMBOL AL ACESTEI TARI, si un singurimn national. Adica NATIONAL !!! ASTA E MOTIVUL !!! ESTE TOTAL LEGAL !!!

  • István says:

   1. Existã de mult timp si în multe tãri. Vezi Italia, Germania, Spania, Franta, Belgia, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, etc. Iar în Ungaria nu existã teritorii compacte locuite de vreo altã nationalitate, deci nu se pune problema. Dar cât priveste România, statul si-a luat niste angajamante, a semnat tratate internationale. Acelea trebuie respectate.
   2. De ce nu ar apãrea? Este cumva ilegal? Oare de ce se arboreazã steagul Bucovinei în centrul orasului Gura Humorului? Deranjeazã pe cineva?
   3. Eu am dat exemple de istorici ROMÂNI care zic cã continuitatea daco-romanã e un mit. Zic sã discuti cu ei aceastã problemã, eu nu sunt istoric. (Dar bãnuiesc cã nici tu.)
   4. Care istorici maghiari “recunosc” acest lucru? Nume, opere, ude se pot citi?
   5. Incorect. Nu existã lege care sã zicã cã pe acele institutii se poate arbora numai steagul României. În schimb existã lege care zice cã steagul comunei sau orasului se arboreazã pe acele clãdiri. Si tototusi, Tanasã solicã sã fie date jos acele steaguir si câstigã. Poti explica asta? Sunt legala si întemeiate acele sentinte?

   • CRISAN Sorin Dumitru says:

    Mai Istvan,TU CREZI CU SINCERITATE CA UNGURII CIND AU VENIT IN TRANSILVANIA AICI ERA LIPSA DE OAMENI? ADICA ERA UN TERITORIU NEADMINISTRAT DE NISTE LEGI? DACA TU CREZI CU ADEVARAT ASTA ATUNCI EU ZIC DOAR ATIT PENTRU MOMENT; GINDESTE-TE DECE S-AU RETRAS TRUPELE SI ADMINISTRAŢIA ROMANA– DINTR+UN TERITORIU CARE SI AZI LA ROSIA MONTANA SE SCOATE AUR– LA SUDUL DUNARII ?Daca populatia ce traia acolo NU ERA FACUTA DIN UNGURI CI ERA FACUTA DIN DACI,EI DACII AU EXECUTAT O PRESIUNE ASUPRA ROMANILOR CARE PRESIUNE LA ACEA ORA ERA FACUTA PRIN MIJLOACELE MILITARE ALE VREMII.ACEASTA PRESIUNE A CONDUS LA COSTURI SOCIALE ADICA POPULATIA AUTOHTONA S-A RARIT….MAI VREI SA CONTINUI RATIONAMENTELE?

   • CRISAN Sorin Dumitru says:

    Istvan,AI FOST VREODATA IN DELTA DUNARII?Daca nu ai fost atunci afla dela mine ca ACOLO SUNT SATE INTREGI DE RUSOFONI(ucrainieni,rusi si poate si belorusi)Poti sa-mi explici si mie CUM DE ACOLO NU AM AUZIT NICIODATA “IA NE ZNAIU PO ROMINSKI”NICI MACAR LA COPIII DE 2 ANI?Sigur cind sunt numai intre ei,in familie vorbesc ruseste dar cum ies din casa vorbesc romana.NU AM VAZUT NICI UN FEL DE ANUNT BILINGV,TOATE STRAZILE SUNT SCRISE CU NUME SI SCRIERE ROMANEASCA!!!compara TU COMPORTAMENTUL LOR CU AL VOSTRU!!! SI NU UITA UN LUCRU -CE PUTERE ECONOMICO/MILITARA ARE RUSIA siCE PITICI SI ATI FOST VOI…OARE CE S-AR FI INTIMPLAT CU NOI ROMANII DACA VOI ATI FI AVUT PUTEREA ECONOMICO/MILITARA A RUSILOR ?

   • Ghe. Ghe.Dej says:

    Nu puteți scăpa de himerele trecutului absolut jegos care îl aveți! Vreți să vă uitați istoria care vă aleargă din spate! Sînteți totuși campioni la ceva în lumea asta, tot despre un obicei este vorba, acela de a vă băga unghia în gît! Mai nou,sînteți pe primul loc în Europa(statisticile o spun) la nr.de sinucideri! Ce aveți frate? Cîndva era cît pe aci să mă insor cu o unguroaică, Ilona o chema,superbă fata! Ce făceam azi? Rămîneam ce sînt.

   • Forico says:

    Nu ar fi rau mai Istvan sa te mai uiti putin pe Constitutia tarii . In rest , atunci cand voi , maghiarii care de altfel sunteti cetateni romani de etnie maghiara va ganditi sa reorganizati teritoriul Romaniei , ati face bine , ca si normalitate de altfel , sa intrebati si sa tineti cont si de parerile etnicilor romani ce traiesc in aceste judete , pentru ca voi pretindeti sa fiti intrebati si sa se si tina cont de parerile voastre .

 6. Misu says:

  Eu am copilarit cu ei in sate romano-maghiare si am fost injurat de mic, cred ca aveam 4-5 ani facut tigan imputit si restul nu pot reproduce., demulte ori. Copilul maghiar era putin mai mare ca mine dar tot copil. Il chema Istvan. Aceasta ura viscerala este in sangele lor, nu fiti idioti si nu va mintiti singuri. Sigur, nu cred ca toti sunt asa , dar educatia si mentalitatea o primesc de mici, ceva de genul eu sunt rasa superioara ca sunt maghiar (!) si restul valahii imputiti, tigani, evrei , etc. Chiar anul trecut am avut discutii cu un mos iredentist. Treziti-va romani !!! Acesti navetisti , mongoloizi retardati nu o sa iubeasca in veci Romania si nici alt popor in sanul caruia traiesc. Generatiile actuale nu cunosc atrocitatile lor. Ultimii veniti in Europa, cer de la toti din jur halci uriase din tarile lor pe motivul dement si total eronat istoric ca erau ale lor si aici nu era nimeni cand ei au venit. Serios ????? Unii (nu toti) au in subconstientul lor o superioritate tampita, care arata exact contrariul, exact cum sunt. Totul incepe de la cum gandesti, esti ceea ce gandesti .Pana ce acest popor nu-si schimba mentalitatea vor fi mereu un pericol. Ca evreii talmudici. Dar trebuie sa subliniez ca am intalnit si maghiari f.f.cumsecade si inteligenti, care nu urau pe altii. Am un prieten maghiar Tibi, iar bunicul meu avea cel mai bun prieten pe Zoli baci .Ce vreau sa arat e ca ei insisi cad victime ale unui sistem educational propriu, inchis, bazat pe superioritate, si separare care creeaza ura, chiar inainte de scoala, de la parinti, si aceasta ura o transmit copiilor. Uluitor , nu ? Pacat de ei ! Altfel, au si calitati indiscutabile, evident, sunt oameni inteligenti, muncesc bine, au o anumita corectitudine, sunt curati..etc. URA ASTA…FACE RAVAGII IN SUFLETELE NOASTRE.

 7. esticul says:

  Inca ceva : astazi exista multi criminali de razboi horthysti la secret pentru ca nu puteau fi judecati. Prin aplicarea ratiunilor de stat ei astazi nu exista .

 8. esticul says:

  Crearea regiunii autonome maghiare a dus la din partea regimului Dej la o reorganizare a armatei si a serviciilor secrete cum nu a existat vrodata in Romania incat nici astazi nu se cunosc locatiile in care prima echipa de securisti unguri a luat un glont in cap. In caz de razboi , asa dezarmati cum eram, ii infrangeam pe pe doua fronturi atat pe unguri cat si pe yugoslavi pentru ca atunci s-au inventat diversiunile militare de care regalistii habarn nu aveau ! In 1968 sovieticii nici nu au avut curajul sa intre in Romania pentru ca se asa cu macel si aveam experienta conflictului cu sarbii(comando) de ii faceam varza . Va spun eu de ce: toata armata romana era organizata ca in caz de razboi pe sistem de forta de gherila in paduri. Ca nu degeaba UDMR-istii se bateau sa puna mana pe ministerul mediului si astazi daca te uiti pe o harta ai sa vezi un culuar de defrisari de la Oradea si pana in secuime!

 9. Eugen says:

  pentru toti cei care nu inteleg, incerc sa va explic eu pe limba mea, romaneasca. Traiti in Romania. Romania este un stat suveran independent si autonom. Voi vreti regiunea autonoma maghiara? vreti stat in stat? duceti-va in plm in ungaria daca vreti asta!!!! aici e Romania si fiecare centimetru patrat de pamant e romanesc, aparat cu sange romanesc de-a lungul a sute de ani!!! asa ca mars spre vest daca vreti pamant maghiar, jigodiilor!!!

 10. gogu says:

  Ce bine era inainte nenicule. Intra armata gramada peste ei. Iar daca nu o faca armata, intrau romanii. Acum armata duce razboaie de cucerire pentru sua, iar romanii, unii se imbuiba cu telenovele, bere si manele, unii sunt slugi prin vestul europei, iar astia ramasi in tara se umfla in pene doar pe feisbuc.
  Ne repetam istoria de putoru ordinare pomanagii ce sunt 90% dintre voi. Episoadele Ip, Trasnea, Fantana Alba, Sighet, Oradea, Hunedoara, se vor repeta cu o cruzime de o intensitate mult mai mare decat la 1944, 1921,1916 18..,17..si cu o brutalitate de nedescri.
  Ba prostilor! Pregatiti-va de exterminare. Se pare ca nu vreti sa invatati ca cea mai buna arma este atacul.
  Avem 20% din populatie, tigani. 20% sunt unguri. Au crescut si au mai multe drepturi decat noi. Dar, deh. E mai importanta telenovela, si micul pe gratar, cu manelel la maxi.

  Sictir!

 11. Un DAC din ROMÂNIA says:

  Uniunea autonomă maghiară are teritoriul în Mongolia. Sa dezorientat cumva? Îi orientez EU.

 12. IONELA says:

  Noi, românii, trebuie să facem replici nu doar de ordin intern dar și extern pe măsura atacurilor, dar acestea să fie civilizate fără însă a instiga la ură pentru că maghiarii cu care conlocuim pe pământurile românesti, cu excepția elementelor diversioniste bine plătite de unele forte reacționiste ungurești, și să fie scrise in toate limbile de circulație mondială. Se știe, toate atacurile din partea ungariei sunt de sorginte politică și nu mai mult fără să aibă vre-un temei real și aceste atacuri întotdeauna devin mai ascuțite îndată ce pe plan internațional dar și în vecinătatea hotarelor ale României își ascut colții alți urși care doar așteaptă momentul oportun să încolțească din glia română. Dar , se vor liniști și maghiarii, adică ungurii și mă refer la elita revizionistă, și asta se va întampla definitiv doar atunci când România își va readuce toți romănii acasă, astfel arătând integritatea etnică românească, astfel se vor domoli, cel puțin se vor convinge că întotdeauna vor primi riposta în caz de agresivitate. UNIRE ROMÂNI DE PRETUTINDENI.

 13. Roemo Tarhon says:

  Ungurimea udemeristă și-a arătat ieri în (ș)parlament caracterul mizerabil de curve politice, de pungași trufași și lingăi, declarând că fiecare vor vota după propria conștiință, de parcă ar avea așa ceva… Iar dacă ar avea, mă întreb, um ar fi aceasta: ungurească sau românească?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ din România despre români: ,,cea mai ticăloasă naţie de pe suprafaţa pământului, cu o civilizaţie rudimentară, sălbatică, cu înclinaţii de tâlhari". Drept la replică al profesorului Ilie Șandru: Regiunea Autonomă Maghiară şi suferinţele românilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/presa-de-limba-maghiara-din-romania-despre-romani-cea-mai-ticaloasa-natie-de-pe-suprafata-pamantului-cu-o-civilizatie-rudimentara-salbatica-cu-inclinatii-de-talhari-drept-la-replica-al-profes/