Presedintele CJ Covasna a dat in judecata CNCD

March 13, 2009 •Antal Arpad, antiromanism, CNCD, consiliul judetean, Covasna, iredentism, sovinism, Tamas Sandor, UDMR •Views: 1419

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a actionat in instanta Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a aplicat CJ un avertisment pentru solicitarea de cunoastere a limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de director la Biblioteca Judeteana.

Tamas Sandor a declarat marti, 10 martie, pentru NewsIn, ca a dat in judecata CNCD si se va prezenta la termenul din data de 16 martie, la Curtea de Apel Brasov, pentru a-si sustine punctul de vedere. „Consider ca este o chestiune de principiu si nu pot accepta nici sub forma de avertisment (masura CNCD, n.r.)”, a declarat Tamas.

Potrivit presedintelui CJ, intr-un judet cu 75% populatie de etnie maghiara si o biblioteca unde jumatate din colectie este maghiara si 76% din cititori maghiari, trebuie ca si directorul sa cunoasca si limba maghiara, respectiv cultura maghiara, avind in vedere ca este vorba despre o institutie de cultura.

Consiliul Judetean Covasna a fost sanctionat, in urma cu aproximativ o luna, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu avertisment pentru constatarea unui tratament diferentiat in organizarea concursului pentru ocuparea postului de director la Biblioteca Judeteana.

Hotarirea CNCD a venit in urma unei sesizari in care un cetatean din Sf.Gheorghe, Dan Tanasa, reclama faptul ca la concursul pentru ocuparea postului de director la Biblioteca, din data de 21 august anul trecut, printre conditiile impuse se afla si obligativitatea cunoasterii limbii maghiare.

CNCD a decis sanctionarea cu avertisment pentru constatarea unui tratament diferentiat, discriminatoriu si a recomandat conducerii CJ sa dispuna diligentele pentru promovarea egalitatii de sanse in materie de angajare si profesie.

Potrivit CNCD, angajatorii sau reprezentantii acestora care anunta ocuparea unui post prin material publicitar si/sau mesaj publicitar, oricare ar fi mijlocul de comunicare ce face posibil transferul informatiei, au obligatia, potrivit principiului egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii, de a asigura liberul acces la toate etapele procesului de angajare tuturor persoanelor, fara nicio deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socisla sau apartenenta la o categorie defavorizata, virsta, sex sau orientare sexuala, respectiv de convingerile candidatilor, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege.

La concursul pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judetene au participat cinci candidati, de nationalitate maghiara, postul fiind cistigat de Szonda Szabolcs. (DIVERS – www.divers.ro)

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Presedintele CJ Covasna a dat in judecata CNCD"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/presedintele-cj-covasna-a-dat-in-judecata-cncd/