Președintele CJ Harghita îl acuză pe ministrul sănătății de dictatură

January 16, 2013 •Borboly Csaba •Views: 1067

Două propuneri în atenția ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu

Am aflat din presă (http://adevarul.ro/news/societate/nicolaescu-In-aproape-tara-jale-descentralizarea-spitalelor-facuta-cap-1_50f167a756a0a6567e7210b7/index.html) despre faptul că ministrul sănătății dorește ca spitalele orășenești, respectiv cele județene (de urgență) să treacă din administrarea consiliilor locale și județene în subordinea Ministerului Sănătății.

borboly-csaba2_b

Președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba

Această intenție este îngrijorătoare și neobișnuită și vine din partea unui reprezentant al unui guvernului, guvern care la constituire s-a declarat în favoarea descentralizării.
Descentralizarea spitalelor de către Cseke Attila, fost ministru al sănătății din partea UDMR, a fost una dintre reformele guvernamentale cele mai reușite din ultimii 22 de ani, s-a creat astfel posibilitatea ca spitalele să intre în administrarea comunității locale și pe lângă fondurile tot mai mici alocate de guvern, să aibă posibilitatea de a fi finanțate din bani locali, respectiv bani de europeni alocați în scopul dezvoltării acestora. Domnul Eugen Nicolăescu susține că această reformă a fost făcută fără cap și fără nicio logică. Domnul ministru se înșeală. Descentralizarea spitalelor s-a bazat pe un principiu foarte important, și anume acela ca spitalele să intre în administrarea reprezentanților locali de drept aleși și care se vor ocupa de serviciile spitalicești. Dacă domnul ministru va vizita spitalele județene, va constata de exemplu la spitalul de urgență din Miercurea-Ciuc, că în ultimii trei ani suma banilor proveniți din finanțări locale și din bani europeni destinați investițiilor, depășește cu mult suma alocată în ultimii 20-30 de ani la un loc. Judecarea bunei funcționări a unui spital poate veni exclusiv din partea bolnavilor. În acest scop supun atenției domnului ministru studiul întreprins de Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) din Cluj-Napoca – studiu atașat acestui document – conform căruia gradul de satisfacție al bolnavilor cu privire la serviciile medicale oferite de spitalul de urgență din Miercurea-Ciuc, este de 90%, prin contribuția și medicilor și asistentelor acestui spital.
Sunt convins că în majoritatea orașelor și județelor din țară, cu mici excepții, în ultimii trei ani consiliile locale și județene au depus serioase eforturi financiare și de altă natură pentru renovarea clădirilor unităților spitalicești, modernizarea echipamentului, extinderi, construirea de locuințe pentru medici și acordarea altor stimulente pentru atragerea medicilor specialiști, respectiv pentru convingerea acestora să nu-și părăsească locul de muncă în favoarea locurilor de muncă mai bine plătite din străinătate.
Din aceste considerente, îl rog pe domnul ministru să-și revizuiască planurile cu privire la repunerea sub administrarea Ministerului Sănătății a spitalelor locale și județene. Ar fi mai înțelept din partea domnului ministru dacă în locul acțiunii de recentralizare a spitalelor, ar dezvolta de exemplu, în cazul achizițiilor publice de echipamente medicale, pe lângă minister, un mecanism de achiziții publice la care autoritățile s-ar putea alătura pe bază de voluntariat. În Occident există numeroase astfel de exemplu, nu numai în domeniul sănătății, dar și în alte domenii. Pentru autoritățile locale, în special primăriile din comunitățile mai mici, dar și pentru consiliile județene, ar constitui un mare ajutor faptul ca atunci când se dorește achiziționarea a o sută de scaune, cincizeci de computere, două-trei automobile, un lot de ace sau medicamente, procedurile de achiziții publice să fie coordonate de la centru, evitându-se procedurile birocratice iar achizițiile publice ar fi astfel soluționate în timp. Acest demers ar reprezenta un real ajutor acordat de către guvern autorităților locale, care s-ar putea astfel concentra asupra punerii în aplicare a proiectelor de dezvoltare. Sunt convins că dacă ministrul, sau chiar guvernul, înființează un astfel de centru de achiziții publice și acesta asigură achiziționarea în favoarea autorităților publice a unui loc de ace care să coste X lei, autoritățile locale nu vor fi nevoite să organizeze proceduri de achiziții publice a căror rezultat să fie achiziționarea lotului de ace pentru suma de 2X. Îl rog pe domnul ministru să lase autoritățile publice să achiziționeze acel lot de acte a cărui valoare este de X lei, pentru prețul de două ori mai mic. Este imposibilă menținerea prețurilor de achiziții din pricina monopolurilor deja existente. Ne așteptăm din partea domnului ministru la parteneriat, cooperare și dialog și nu la dictatură și centralizare, deoarece am depus eforturi serioase pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, iar rezultatele obținute nu ar trebui desconsiderate prin acțiuni nerezonabile ale guvernului. Există și așa numeroase necazuri și probleme în domeniul sănătății, iar în acest domeniu nu este nevoie de o nouă reorganizare radicală.

Borboly Csaba,
președintele Consiliului Județean Harghita

Miercurea-Ciuc, 15 ianuarie 2012

Sursa: judetulharghita.roTags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Președintele CJ Harghita îl acuză pe ministrul sănătății de dictatură"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/presedintele-cj-harghita-il-acuza-pe-ministrul-sanatatii-de-dictatura/