Prima victorie e romanilor in lupta cu iredentismul maghiar!

October 13, 2008 •Covasna, Harghita, iredentism, Romania, separatism etnic, sovinism •Views: 1204

Mizeria iredentista din Salina Praid va fi indepartata in urma petitiei initiata de catre subsemnatul cu sprijinul altor romani iubitori de tara. Voi monitoriza autoritatile pana cand bataia de joc la adresa romanilor va disparea din mina Statului Roman.

Gardianul titreaza:

O expozitie despre istoria secuimii dupa un referendum ratat

Un cetatean covasnean, Dan Tanasa, solicita conducerii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Societatii Nationale a Sarii indepartarea unei expozitii foto deschise la Salina Praid, judetul Harghita, considerând ca aceasta este „o provocare ostentativa la adresa românilor si o negare a dorintei de buna convietuire dintre locuitorii României.”

In solicitarea trimisa presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, Dan Tanasa arata ca expozitia intitulata „1.000 de momente ale secuimii”, care este pusa la dispozitia Salinei Praid de catre Editura Peter Pal din localitatea ungara Veszprem, contine „fotografii si harti cu un pronuntat caracter revizionist si sovin.” Potrivit lui Tanasa, conducerea Salinei Praid angajeaza Societatea Nationala a Sarii intr-o activitate politica specifica UDMR, prin insasi denumirea colectiei din care fac parte aceste fotografii, si anume, „Ardealul – Tinutul Secuiesc.” Dan Tanasa este de parere ca „expozitia socheaza prin absenta totala a elementului românesc si prin absenta exemplelor de convietuire armonioasa dintre locuitorii români si maghiari, in schimb prezinta un indicator de localitate in care varianta maghiara a numelui este vandalizata – se presupune de catre români, un monument al maghiarilor victime ale «Garzilor Maniu», românii fiind in postura de criminali, iar tricolorul românesc este prezentat, intr-un mod umilitor si nereprezentativ, pe frontispiciul unei gari vandalizate – imagini alese cu vadita rea-intentie.” Potrivit sursei citate, expozitia se remarca si prin modul in care se substituie cercetarii stiintifice si prezinta in mod insidios opiniile personale ale autorilor, implicit ale conducerii salinei, influentate politic, cu privire la originea ceangailor, limba ceangailor, „patria” secuilor etc. „Atrag atentia in mod deosebit asupra fotografiei care, sub titlul «Steag de patrie», prezinta steagul Ungariei din timpul asupririi austro-ungare, asa-zisa Ungarie Mare, simbol al perioadei in care nerecunoasterea drepturilor civice ale românilor din Transilvania a atins apogeul”, a mai declarat Dan Tanasa. Acesta este revoltat si de faptul ca expozitia este componenta domeniului de internet www.erdelyalbum.hu, pe care il si promoveaza prin simpla ei prezenta.

Tot materialul in Gardianul.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prima victorie e romanilor in lupta cu iredentismul maghiar!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prima-victorie-e-romanilor-in-lupta-cu-iredentismul-maghiar/