Prof. dr. FLORIN TUDOSE – "Televiziunile romanesti se manelizeaza cu o viteza astronomica"

March 1, 2010 •manele, mass-media, Traian Basescu, valori nationale •Views: 1785

Mass-media romaneasca (televiziuni, posturi de radio, ziare) este mai putin libera astazi, la peste doua decenii de la Revolutie, decat in primii ani ai libertatii atat de greu castigate. Nicicand nu s-au intalnit pe tarabe circa o mie de titluri de publicatii, ca in primii ani de dupa 1989. Niciunde in Europa nu s-au intalnit in eter peste 30 de posturi TV nationale, conectate international, si circa 160 de canale locale. Cu tot acest bilant impresionant, perceptia ca libertatea cuvantului in Romania a fost ingradita de cercurile private de interese nu poate fi inlaturata, “mogulizarea” mass-media fiind un fenomen puternic implementat in realitatea autohtona. …

Purtatori ai intereselor politice si de afaceri, patronii de presa si-au pus puternic amprenta asupra profesiei de jurnalist, ducand-o deseori in “zona gri” a credibilitatii. Urmarea: neincrederea tot mai mare in televiziune si presa a romanilor, fapt ce a dus la scaderea dramatica a tirajelor si audientei. Dar semnele acestea par a nu le spune nimic beligerantilor de pe micul ecran, care continua sa dezinformeze fara scrupule, ori de cate ori comandamentele supreme o cer. (Intr-un sondaj international, 49,2% dintre romani au afirmat ca in Romania criza este accentuata de televiziuni.) Cel care va pune corect diagnosticul este un specialist cunoscut: dr. psihiatru Florin Tudose.

“Nu cred ca in Europa mai exista atatea canale TV pe cap de locuitor ca in Romania. Din pacate acest record nu ne foloseste la nimic”

– Anul trecut am sarbatorit 20 de ani de la revolutia din decembrie, un eveniment epocal, care a generat transformari uriase, politice, economice, dar si de mentalitate. In calitatea ei de oglinda a acestor schimbari, cum apreciati evolutia mass-media din ultimele doua decenii?

– Explozia media a fost probabil cel mai uimitor fenomen aparut dupa 1989, desavarsind revolutia informationala, cea care a dus la caderea comunismului. Pentru ca, fara sa fiu adeptul materialismului dialectic, istoria nu se intoarce, societatea socialista nu a redevenit societate capitalista, ci s-a transformat in societate informationala. Cine, oare, isi mai aminteste ca celebra Piata a Universitatii a inceput si a continuat ca o miscare pentru impunerea unei televiziuni independente (SOTI)? Dupa aparitia primelor televiziuni comerciale, perceptia fiecarui individ despre ceea ce inseamna o televiziune s-a schimbat, dar, din pacate, astazi sunt in mod sigur prea multe televiziuni la un public in continua scadere. Nu stiu si nu cred ca in Europa mai exista atatea canale TV pe cap de locuitor ca in Romania, din pacate, acest record nu ne foloseste la nimic. Se pune intrebarea daca ele vor supravietui si de acum inainte, si care este impactul asupra spectatorilor, atata timp cat calculatorul permite oricui sa lanseze imagini, cu o simpla camera web, si sa realizeze filme tot mai performante care, de asemenea, pot fi puse la dispozitia oricui, cu video camere care costa cateva sute de euro. Pana la urma, te intrebi ce inseamna o televiziune sau, mai bine zis, ce mai inseamna o televiziune?

Integral in Formula AS

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to Prof. dr. FLORIN TUDOSE – "Televiziunile romanesti se manelizeaza cu o viteza astronomica"

  1. Ruxandra-Georgeta Lungu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prof. dr. FLORIN TUDOSE - "Televiziunile romanesti se manelizeaza cu o viteza astronomica""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prof-dr-florin-tudose-televiziunile-romanesti-se-manelizeaza-cu-o-viteza-astronomica-2/