Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop: Prin complicităţi şi trădări, am ajuns să dăm judeţe întregi urmaşilor grofilor!

July 4, 2012 •extremism maghiar •Views: 2953

de Marcel Barbatei

Spuneaţi că la această oră noi suntem în situaţia în care din teritoriul României se revendică de către urmaşii grofilor 230.000 de hectare din judeţele Mureş şi Harghita?

După datele pe care le am de la prefecturi, sunt în jur de 200.000-230.000 ha de pădure care se revendică din judeţele Mureş şi Harghita. Asta fără să cuprindem Haţegul, Sălajul, Munţii Apuseni, Bihorul, unde sunt revendicate de asemenea zeci de mii de hectare.

Cât valorează toată această poveste?

Dacă luăm în calcul şi restituirile averilor bisericeşti, în jur de 60 de miliarde de euro… După anul 1990, în materia proprietăţii, s-au dat o serie de legi referitoare la restituire, la refacerea proprietăţilor de dinainte de 1990, în baza unor măsuri abuzive ale diferitelor entităţi ale statului român de atunci. În principiu, măsura trebuia să fie luată, dar ea trebuia corelată cu realitatea, trebuia să aibă la bază nişte documentări, nişte fundamente ale unor cercetări privind proprietăţile, pentru că noi riscăm să ne întoarcem la anul 1700 cu proprietăţile din Transilvania.

Practic, epoca feudală din Transilvania revine acum pur şi simplu în anul 2012, prin lipsa de reacţie a statului român…

Prin legislaţia statului român, prin reacţiile de autoritate ale prefecturilor, ale consiliilor judetene… Spre exemplu, am fost recent la Sf. Gheorghe şi am aflat că s-au dat circa 20.000 de hectare de păduri fie de către Prefectură, fie de către instanţele de judecată, prin inconştienţa unor judecători, a unor oameni cu drept de decizie în această ţară.

Ce s-ar putea face în acest sens, pentru că situaţia este deosebit de gravă aşa cum o prezentaţi dumneavoastră?

Problema este cu adevărat foarte gravă şi ceea ce s-ar putea întreprinde ar fi o măsură legislativă care să împiedice producerea acestor fapte, a acestui fenomen, a procedurilor de revendicare şi de refacere a fostelor proprietăţi istorice, proceduri cărora statul român nu le poate face faţă.

Mai exact… ?

Mai exact, autorităţile statului român fie nu realizează, fie sunt inconştiente, fie sunt parte la aceste complicităţi, fie miza o constituie sume foarte mari de bani. Prefectul judeţului Mureş a fost căutat să fie mituit. Conducători din ocoalele silvice, inclusiv de la noi, au trecut de partea cealaltă, cu documente cu tot, unele falsificate, beneficiind de tot felul de avantaje, iar statul român nu are nicio reacţie. De exemplu, există o societate de avocatură din Cluj angajată de Regia Naţională a Pădurilor ca să o apere, iar această societate a trecut de partea cealaltă, pentru procente din suprafaţa pădurilor care se retrocedează. Sunt retrocedări la comandă, se retrocedează parcele întregi…

Din câte cunosc, după Marea Unire, grofii din Transilvania au primit despăgubiri pentru teritoriile încorporate României…

Am în faţă documente, cum este şi acest Tablou al Moşiilor din 1934, care sunt documente foarte clare, sunt listele trecute şi sumele imense primite…

Adică le-am dat o dată banii şi le mai returnăm şi proprietăţile?

Noi le-am dat banii! Sunt cercetători care afirmă că România a dat în jur de 100 tone de aur despăgubiri pentru asta. Sunt două lucruri de precizat. Că România a vrut să tranşeze această problemă datorită entuziasmului general creat, că a devenit o ţară atât de mare şi că România, în acea perioadă, era foarte bogată, avea rezerve extraordinare. Esenţial este acordul de la Paris din 28 aprilie 1930, care creează Fondul Agrar, România dând acolo banii pentru despăgubiri. România, în acel moment, nu mai era datoare, era dator acel fond agrar care era considerat fond de garanţie, atât pentru noi, în calitate de stat care am preluat aceste proprietăţi, cât şi pentru ei, creditorii acestei sume, în calitate de persoane care au fost expropriate.

Dumneavoastră sunteţi avocat din partea cui?

Am apărat de exemplu prefectura judeţului Mureş, am apărat comisii locale, comunale şi persoane care au avut asemenea proprietăţi, bineînţeles mai mici, cei care au fost beneficiarii unui hectar sau două de pădure ca urmare a reformei agrare. Din punctul de vedere al evidenţelor, cartea funciară este un document foarte important, riguros şi serios, dar ea a dispărut, şi atunci inginerii şi topografii fie au refuzat să lucreze cu statul român – vorbim de anii ’20 -, fie au plecat şi ei cu grofii, ducându-se unde erau plătiţi. S-a lăsat problema aceasta în aer…

În 1940, când a fost ocupată Transilvania, a venit Horthy cu două ordonanţe guvernamentale care au anulat reforma agrară şi a reînscris proprietăţile pe numele foştilor proprietari. Această reînscriere se descoperă abia acum, şi statul român nu are reacţie nici în 1944, în octombrie, când se eliberează teritoriul Transilvaniei, nu are reacţie nici Regele atunci când ia măsuri de redresare a problemelor din Transilvania, nu are nici guvernul muncitoresc al lui Dej, nici al lui Ceauşescu, aşa cum nu au nici cei de astazi. Noi, astăzi, suntem în faţa efectelor ordonanţelor guvernului horthyst, care era de orientare fascistă, şi îl avea de exemplu pe Banffy ministru. Banffy de la Sălaj, cel care a venit în septembrie 1940 cu armata ungară şi care a omorât la Trăsnea 263 de pesoane, revendică proprietăţile respective prin urmaşii lui.

Eu am adus documentelele. Guvernul României trebuie să meargă la Paris să recupereze acele 163 de volume de documente care păstrează toate arbitrajele pe care le-a avut România şi sumele pe care le-a plătit, apoi de la Fondul Agrar, să recupereze toate documentele care există…

Cineva trebuie să plătească pentru trădare şi complicitate…

Toate guvernele din România au trădat şi au furat. Ar trebui să mai facă ceva şi pentru ţara asta, pentru ce a mai rămas din ea, pentru că trebuie să vă precizez căteva lucruri: în lipsa cărţilor funciare, ei vin, aduc cărţi funciare de la Viena, din Ungaria, în limba germană, maghiară, le duc la tribunal – de exemplu, e un proces acum, în 9 iulie, la Brăila, la care merg pentru 29.000 ha, unde documentele din dosar sunt cărţi funciare în limba maghiară -, iar eu trebuie să contradovedesc. În arhivele statului român, ale fondului Ministerului Finanţelor, la fondul Cluj, se găsesc foarte multe documente, inclusiv procese-verbale, liste, adrese, care sunt ignorate de autorităţile române. Există dirijări din exterior, complicităţi mari, trădări…

Integral pe Cotidianul.ro

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

20 Responses to Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop: Prin complicităţi şi trădări, am ajuns să dăm judeţe întregi urmaşilor grofilor!

 1. judete intregi? says:

  Harghita (6,639kmp) + Mures (6,714kmp) = 13,353 kmp = 1,335,300 ha.

  230,000ha = 17%…

 2. Banffy says:

  Baronul Banffy Daniel (ministrul ungar al agriculturii intre 1941-44, pina la puciul nazist) a trait in Romania intre 1918-1940, adica nu a trebuit sa vina cu armata ungara, nici nu a fost la Trasnea in septembrie 1940.

  In septembrie 1944 a cerut declararea imediata a armistitiului, fapta pentru care a fost arestat de “nyilas”-i, si condamnat la moarte pentru tradare. A fost scapat de niste prieteni care l-au ridicat din inchisoare sub pretextul ca-l duc la executie.

 3. Vlad says:

  Bun, stai! Hai sa nu o luam pe aratura. Cu chestii de genul limbi aglutinate… Faptul ca radacina sab este prezenta in foarte multe alte limbi este POSIBIL sa fie si datorita intinderii Imperiului Roman si a “contaminarii” cu limba latina. Eu nu ma refeream la faptul ca noi sau voi, ca aia sau ailalta. Ma refeream la faptul ca vorbitor de limba maghiara sau nu, chiar nu conteaza cita vreme traiesti aici. Indiferent ca pentru ca tu sa ai dreptul sa traiesti aici au murit niste stramosi de-ai mei sau de-ai tai sau ai altcuiva… ideea e ca azi AZI traim impreuna intr-o tara, intr-o regiune relativ compacta, apropiata geografic. Iar nitelus mai extins, chestia asta se numeste Europa.
  Vrei sa schimbi chestia asta? Adica pe mine chiar nu ma deranjeaza daca vorbesti in limba ta, cita vreme nu devii agresiv si ma obligi si pe mine sa o invat. Cita vreme nu ma scoti de pe proprietatea mea si cita vreme nu ma obligi sa-mi schimb numele, traditiile si obiceiurile mele asa cum sint ele, bune sau proaste. Si-apoi… fiind tu intr-o minoritate ar trebui sa arati ceva mai mult respect locului care iti permite sa traiesti in pace. Pentru ca daca esti doar un propagandist …sabier… ai merita o penetrare cu ‘mneaei.

  • Vlad says:

   Scuze. postarea asta trebuia sa fie un “reply” la reply-ul “sabierului” Ion Secuiu, care-si freaca-cuiu’= Székely János de la <<>>. Nu am apasat ce trebe si nu se mai intelege nimic.

 4. carmen says:

  DACA ESTI NASCUT IN ROMANIA ESTI CETATEAN ROMAN SI NU FACI JOCURILE POLITICE ANTIROMANESTI,ASA CUM NICI IN UNGARIA MAGHIARII NASCUTI ACOLO NU TRADEAZA CAUZA NATIONALA…CINE NU SE SIMTE CETATEAN ROMAN SA PLECE UNDE VREA!!!!TREZESTE DOAMNE ROMANIA!!!!!

  • Székely János says:

   Si romanii care s-au nascut inainte de 1918 in Ardeal? Au tradat Regatul Maghiar sau inainte de asta imperiul Austro-Ungar? Da, au tradat.
   Si acuma sunt si la Ungaria, si la Romania (nu numai in Ardeal) tradatori de neam :).

   In Ardeal exista cel putin 1 milion de roman(sau maghiar) care ar trada propriul neam. Daca este domniatie maghiara atunci sunt maghiari, daca este dominatie romana, sunt romani. Deci nu au coloana vertebrala.

 5. Alex says:

  Nu eşti demn de numele ce-l porţi, Janos Szekely. Fotbalistul cu acelaşi nume a dovedit că poate fi un bun român cu toată originea lui maghiară, înscriind împotriva unei echipe neînsemnate din Budopeşt şi făcându-le în ciudă suporterilor adverşi. E mai român decât mulţi “escu”, numele nu înseamnă musai că eşti român, ungur, ţigan, dovadă “oameni” ca Blaga, Gherman, Guruianu, manolăchescu, Doina Cornea, care ar părea români get-beget, da’s sclavi ai urii unora dintre maghiari faţă de români.

 6. ARTUR says:

  si Decebal a fost pana la urma ungur asa-i ? Stefan cel Mare la fel (Nagy istvan) si Mihai Viteazul(Mihaly Vitesz)la fel nu-i asa ! Ce dracu mai cauta romanii astia cotropitori in tara asta ? Pana in 1989 plangeau ca nu le da drumul sa plece in Ungaria ,iar acum vor toata Transilvania.Asa cum am m-ai spus-o noi suntem prostii ca le permitem si ca nu facem nimic cu privire la aceste acte iredentiste si nu in cele din urma cu privire la teritoriile luate cu forta de Rusi si Bulgari.

 7. un ardelean says:

  Domnul Szekely stie ungureste si a constat intr-adevar ca numele domnului Sabau a fost maghiarizat cu cateva generatii in urma. Nu numai numele romanilor ci si cele a germanilor au fost maghiarizate cu buna stiinta in birourile de stare civila, iar omul simplu fara carte, cum sa se fi aparat impotriva administratiei austro-ungare si hortiste? Singurul lucru care i-a mai ramas, a fost sa-l stalceasca sa sune romaneste. Apoi numele de familie au aparut ca necesitate de administratie si celor care nu aveau, li s-a dat dupa model nemtesc.
  Nu vad ce interes ar fi avut un ungur mandru cu cizme sa se romnizeze si sa imbrace de buna-voie opinci tradandu-si originile? Este tradarea o trasatura de caracter uzuala la maghiari? Deci sa nu venim cu semanttica dupa ce vrem sa cunoastem istoria cum ne place noua.
  Cei care revendica acuma terenuri din Ardeal folosindu-se de lipsa dovezilor de care vorbeste domnul Sabau, stiu bine ce fac. Vor sa-si asigure viitorul gratis, pentru ca un expert maghiar, o capacitate in domeniul finantelor a avertizat ca nu peste mult numai terenurile si intreprinderile vor mai avea valoare. Restul se va prabusi. Iar domnul Szekely, daca nu are pamanturi, sa nu creada ca numele unguresc il va scapa de la soarta confratilor romani, de a a junge slugi la stapan. Dar poate va fi mandru sa fie sluga la un aristocrat a carui nume suna asa de frumos ungureste….

  • szabó says:

   Daca ar fi fost un roman cu nume maghiarizat, atunci de ce nu si-a reschimbat numele familia in ultimii 90 de ani?

   Este mai degraba un fost Szabó romanizat, cum a fost Emerich Ienei (in realmente Jenei Imre), Ladislau Boloni (Bölöni László), Iolanda Balas (Balázs Jolán), Stefan Covaci (Kovács István).

 8. Un sabau says:

  Szabo=Sabău si nu invers,pentru ca e nume romanesc . mai maghiarizeaza-ti tu gainile din curte daca tot te plictisesti

  • Székely János says:

   Si ce inseamna sabau in limba romana? Chiar ma intereseaza. La maghiara inseamna croitor, si radacina szab este cuvant maghiar. Are si cuvinte derivate: szabad, szabadság, szabály, szabó, szablya, szabatos, szabvány etc. Cuvantul szab este verb, inseamna taie/regulează.

 9. Székely János says:

  Iarasi 1 om de orignie maghiara. Sabău = Szabó.

  Multumim frate, ca ne-ai tradat :).

  • Vlad says:

   Draghe Janos
   Pentru stiinta si cultura ta generala, (pe care vad ca le ai din plin si te felicit pentru asta!) tin sa te anunt ca foarte (pardon: FOOOAAARTE!) multe cuvinte “de origine maghiara” din DEX, la fel foarte multe nume proprii de “origine maghiara” sint de fapt cuvinte si nume romanesti. Mai exact, de origine dacica. Toate povestile tale cu Szabo=croitor si de aici Sabau etc., care “nu inseamna nimic” in opinia ta… sint simple besini propagandistice. Afla (cu tristete, sper) dragul meu ca tot ce vine de la szabo asta al tau… vine de fapt de la SABIE o chestie care taie (uneori si o chestie care “penetreaza”). De aici l-au luat migratorii huni si maghiari si l-au folosit in tot felul de combinatii pina a iesit ceea ce foarte bine spuneai. Numai ca te-ai oprit la jumatea drumului pentru ca nu iti convine sa continui. In general, cam toti termenii din agricultura, constructii, prelucrarea lemnului, fierului etc., sint de pe aici. Baietii si fetele alea calare nu prea aveau habar de altceva decit de calarit, si de pastorit. Agricultura presupune stabilitate cel putin un sezon/an.
   Ceea ce este trist e ca vad in scrierea dumitale o cultura si o inteligenta amplificata de o energie si insufletire a argumentarii. In cazul ca esti unul din aia cu ochii negrii, migdalati sau nu si parul negru/sirmos sint onorat sa te am drept “dusman”. Dar daca ai ochii in orice alta culoare si parul iti este macar cu o nuanta altfel decit negru… atunci tristetea mea este si mai mare. Dumneata NU esti urmas al hunilor etc. Dar daca vrei sa fii sigur ca nu lupti sub un steag strain IMPOTRIVA NEAMULUI TAU te poti duce sa-ti faci niste analize de singe care iti vor spune exact cit de mult te tragi din asiatici.
   Nici eu nu ma simt bine sa argumentez in favoarea romanilor de azi, mai mult tigani si mai mult balcanici. Dar daca Dumnezeu m-a vrut aici… Un nume si o limba vorbita acasa in familie nu inseamna neaparat apartenenta la un neam. Asta apropo de tradarile fundamentale!

   • Székely János says:

    Draga Vlad!

    Am problema cu logica ta. Si eu am mentionat cuvantul szablya = sabie, se pronunta foarte asemenator, si inseamna instrument care taie.
    Dupa logica ta, stramosi nostri “barbari” au venit aici intre dacii, si au invatat cuvantul sabie. Dupa aia au realizat, ca instrumentul asta taie. HEUREKA, sa cream un verb din asta: szab, care inseamna taiere. Nu?
    Cuvantul sabie se pronunta asemanator in limbile europene Sabel, Saber, Sabre, etc… Dar sensul radacinei sab se poate intelege numai din limba maghiara. Numai o limba aglutinanta are puterea de a crea cuvinte.

    Varianta mea are mai multa logica: am avut un verb, care insemna taiere: szab (si omul din valea neander a avut nevoie de taiere). Cum sa numim chestia aia cu care putem taia inamicul? Sa fie szablya.

   • Székely János says:

    Nu am nevoie de o continuitate teoretica de 3000 mii de ani ca sa ma simt bine. Eu sunt multumit cu continuitatea mea atestata, binedocumentata in Ardeal. E mai scurta, dar e adevarat.

    Chiar ca nu prea ne tragem din asia. Deci avem dreptul de a fi aici. Faptul ca vorbim in limba maghiara este ciudat, nu? Cum au putut maghiariza asitici populatia bastinasa? Sau nu au maghiariat? Ce este daca dacii au folosit a limba aglutinanta? Atunci prin asimilarea maghiarilor VOI distrugeti ramasitele dacilor 😛

    • Andrei says:

     si faptul ca eu am rude in viata pe al caror certificat de nastere au nume maghiare? desi sunt maramureseni get beget si se declara fara sa ezite romani? aia nu e maghiarizare? nici nu pot sa scriu randurile astea fara sa ma incerce un sentiment de scarba totala fata de povesti de genul asta. si nu e singura de altfel. nu tin minte sa fi auzit vreodata de maghiari romanizati cu forta. si pana nu se fac sapaturi extensive si exhaustive la asezamintele dacice o sa te rog sa nu iti mai dai tu cu presupusu ca aveti vreo legatura cu dacii. este absurd oricum ai dao. si nici noi navem nevoie de continuitate de 3000 de ani ca sa ne simtim bine. poate tu crezi ca deasta ne intereseaza ca romani sa stabilim acest lucru. e vorba de sentimentul de a ne onora strabunii prin a afla cum au trait si ce era important pentru ei.

     • Székely János says:

      daca nu ai auzit maghiarii romanizati, hai la noi… Cine s-a nascut dupa 1944 are nume romaneasca in buletin. Deci István a devenit Stefan, József=>Josif, Ferenc=> Francisc, etc. Sunt mii de exemple si astazi.

      Am auzit si eu 1 brasovean, nascut in vremea ungara cine din Nicolae a devenit Miklós.

      Dar eu nu de asta vorbesc.

      Cine are prenumele Bogdan si se declara maghiar? Are si radacini romani, fara vorbe. Bogdan nu este nume maghiara…
      Dar Sabau, Covaci, Sentes, Boroş, Bolog, etc. sunt nume de orig. maghiara.

      • Andrei says:

       daca se simt maghiari nu ii opreste nimeni sa se declare ca atare si sa-si schimbe numele. si pe principiul nume = etnie nu poti sa demonstrezi mare lucru zic eu. arata-mi mie ca stefan nu a avut parinti unul maghiar si altu roman. va tine cineva cu forta romanizati acuma? nu. va tine cineva sa va declarati maghiari? nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop: Prin complicităţi şi trădări, am ajuns să dăm judeţe întregi urmaşilor grofilor!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/prof-univ-dr-ioan-sabau-pop-prin-complicitati-si-tradari-am-ajuns-sa-dam-judete-intregi-urmasilor-grofilor/