Propagandă rusească la RRA? Pentru Radio România Actualități anexarea Basarabiei la 1812 este «alipirea» Basarabiei la Imperiul Rus!

May 18, 2015 •Radio Romania •Views: 1908

Am avut neplăcuta surpriză să aud în ziua de 16 mai 2015, de două ori la postul de radio oficial românesc “România actualități”, prezentarea pe scurt – la buletinul de știri – a mitingului din aceeași zi de la Chișinău, care suna astfel: “La Chișinău a avut loc o adunare cetățenească consacrată împlinirii a 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus”, scrie arhitectul Alexandru Budișteanu, basarabean din București, preluat de Romanian Global News.

Trist. Foarte trist. Alipire? Pănă acum știusem de “răpirea”, “raptul”, “ocuparea”, “anexarea” Basarabiei de Imperiul Rus. Acum se pare că spintecarea în două în 1812 a Moldovei a fost de fapt o “alipire”. Adică un eveniment benign. Cine a vrut alipirea? Eventual moldovenii de peste Prut, ca să se pună sub protecția marelui imperiu creștin rus? Și pomenim o simplă împlinire de ani? (Eu știam că este o comemorare a unei mari drame naționale.) Și asta a fost esența adunării cetățenești? Problemele unirii sau ale integrării europene au fost deci subordonate aniversării “alipirii”.

Să nu ne jucăm cu termenii consacrați, ca să facem pe plac voit sau întîmplător unor interese străine.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Propagandă rusească la RRA? Pentru Radio România Actualități anexarea Basarabiei la 1812 este «alipirea» Basarabiei la Imperiul Rus!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/propaganda-ruseasca-la-rra-pentru-radio-romania-actualitati-anexarea-basarabiei-la-1812-este-alipirea-basarabiei-la-imperiul-rus/