PROTEST. Colegii Sabinei SE REVOLTĂ împotriva intoleranței maghiare

April 20, 2013 •Covasna •Views: 1768

Sabina Elena

Sabina Elena

Dreptul la identitate şi respect reciproc. Colegii români ai Sabinei îşi cer drepturile

Decizia elevilor claselor a XII-a A şi B de la Liceul „K.Cs. Sandor” cu privire la fundalul tabloului de absolvire

În urma discuţiilor pe care noi, elevii şi părinţii noştri le-am avut cu privire la simbolistica impusă pe tabloul absolvenţilor claselor a XII-a, s-a constatat că se doreşte impunerea unei simbolistici exclusiv maghiare, fără ca elevii români să fie reprezentaţi.

Deşi este de notorietate că liceul este unul mixt de la înfiinţare, în ultimii douăzeci de ani se poate observa excluderea treptată a simbolisticii româneşti, ca şi cum elevii români nu au fost, nu sunt şi nu au nici un viitor, nici o valoare (de la numele liceului ales prin votul etnic, până la monumentul memorial din curtea liceului, cu simbolistică exlusiv maghiară). Rezultatul acestor exclusivităţi este reprezentat de afirmaţiile făcute atât în scris cât şi verbal de către elevii de la secţia maghiară, că liceul, în fapt, este unul exclusiv maghiar, iar elevilor români li se recomandă afabil să studieze în şcoli româneşti.

Observăm că propaganda separatistă de la nivelul cancelariei a ajuns să se producă cu succes şi în rândul elevilor (adică nu sunt profesori români – doar şapte – şi doar profesori maghiari, situație ce generează o realitate falsă, ce duce la interpretări în consens cu anumite politici de intoleranţă, discriminatorii şi construirea unei noi „realităţi” într-un spaţiu dat).

Pe cale de consecinţă, având în vedere aspectele arătate, considerăm că este imperativ necesar ca şi elevii români să existe, să aibă şi să fie reprezentaţi de simbolistica lor identitară românească, aşa cum şi cei de la secţia maghiară au impus-o în mod exclusivist în ultimii douăzeci de ani şi o fac şi în prezent. Astfel convieţuirea în respect reciproc, toleranță si impunerea simbolisticii corelative se produce, generând o stare de normalitate, cel puțin în rândul elevilor.

Considerăm că nu este doar o dorinţă, ci dimpotrivă, o obligaţie, a factorilor decidenţi, de a ţine cont de simbolistica identitară românească, care este un drept inalienabil, altfel o putem considera o provocare perpetuă.

Prin urmare, avem credinţa că nu avem dreptul şi nu ne putem permite să mai negociem de fapt, chiar existenţa şi realizările noastre de performanţă instructiv-educaţională. Este un drept al nostru şi nu un privilegiu.

În consecinţă, în locul mult invocatei opere de artă „Drumul lui Korosi” solicităm impunerea unei simbolistici identitare româneşti. Astfel, avem convingerea că se vrea şi se doreşte confirmarea că Liceul „K.Cs. Sandor” nu este unul exclusiv maghiar, ci unul mixt, aşa cum este în realitate.

Aceasta este decizia finală pe care o comunică, susţin şi o semnează (conform listei de semnături ataşate) elevii claselor a XII-a A şi B de la Liceul „K.Cs. Sandor” din oraşul Covasna, judeţul Covasna.

Sursa: cotidianul.ro

Nota mea: Din informațiile mele există un document cu acest text, semnat de toți elevii din clasele a XII-a de la sectia română, care va fi arătat reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Covasna săptămâna viitoare. Acelorași reprezentanți care vroiau să le impună “Drumul lui Korosi” pe fundalul tabloului de absolvire, deși la ședința cu reprezentanții ministerului de după scandalul bentiței tricolore s-a hotărât un fundal alb-negru.

Vezi și PESTE 2500 DE SEMNĂTURI. Comunicat-manifest al comunității românești din Covasna

EXCLUSIV. Sabina Elena: Voi continua să port tricolorul la școalăTags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to PROTEST. Colegii Sabinei SE REVOLTĂ împotriva intoleranței maghiare

 1. gaf says:

  dle “cristi”, astept acea “atitudine” de la noi “cetatenii”, dar nu doar pe tastatura; macar asemenea celui ce tine acest blog

  • Cristi says:

   Chiar am facut si inca fac. Locuiesc in Covasna si o cunosc pe Sabina si cunosc foarte bine situatia elevilor din clasa a XII-a. Sper sa faca si altii ceva.
   O zi buna.

 2. Cristi says:

  IOSF, ce ar fi sa iei lectii de la acesti copii care iau atitudine si care pot sa iti dea lectii despre ceea ce inseamna patriotismul?
  Cred ca tu habar nu ai ce inseamna acest scop national.
  Gaf- lectia o putem da noi, toti romanii prin atitudinea pe care trebuie sa o avem fata de ei. O atitudine ferma si clara de cetateni ai Romaniei

 3. Vasile-Lica says:

  Actiunile ungurilor nu ma mira, ei fac ceia ce sint invatati sa faca pentru asi atinge scopul, dar ma mira si ma revolta atitudinea unor romani(daca se pot numi asa),romani care minimalizeaza sau iau totul ca pe niste jocuri poltiticianiste. Astora nu le pot face acum niste urari neaose stramosesti dar ii asigur de dispretul meu total si pentru mine nu sint altceva decit niste lepadaturi fara minte, niste tradatoti asa cum sint si cei care ne conduc de 23 de ani. S-auzim de bine!

 4. gaf says:

  dle marius, cine le va da lectia asta? Vad ca nu le da nimeni, in fapt. Doar aici pe tastatura o facem unii dintre noi, romanii…

 5. IOSF says:

  nu mai folositi copii ca scuturi pentru atingerea scopurilor voastre nationale

 6. Sorin says:

  No, ca astia chiar nu se vor potoli pana nu o vor lua peste bot… asta clar… in baza autoritatilor de la Bucuresti…

 7. marius says:

  este incredibil, apucatii astia tin cu dintii de fiecare gram si milimetru si molecula de ungaria, parca sunt retarzi mintal, e de necrezut. Nu se mai potolesc o data ? Vor chiar o lectie adevarata ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROTEST. Colegii Sabinei SE REVOLTĂ împotriva intoleranței maghiare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/protest-colegii-sabinei-se-revolta-impotriva-intolerantei-maghiare/