PROVOCARE INACCEPTABILĂ. S-a votat: Biblioteca municipală din Odorheiu Secuiesc, redenumită Nyírő József, scriitor FASCIST, antiromân și antisemit

March 1, 2019 •antisemitism •Views: 2943

La şedinţa Consiliului Local din Odorheiu-Secuiesc s-a decis, joi, ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Nyírő József. Proiectul prezentat de viceprimarul oraşului, Árpád Orbán, a fost susţinut de 16 consilieri locali cu două abţineri, transmite agenția de presă ungară MTI.

Vezi și EXCLUSIV. Autoritățile din Ungaria schimbă denumirea mai multor străzi ce poartă numele scriitorului fascist și antisemit Nyírő József

La şedinţa festivă a Consiliului Local din data de 15 martie 2018, aleşii au luat o decizie de principiu cu privire la demararea procedurii legale de denumire a bibliotecii (detalii aici). Alegerea numelui a fost avizat negativ de către Comisia de atribuire denumiri a Instituţiei Prefectului dar, după cum a explicat la şedinţa de joi secretarul oraşului, în pofida acestui fapt, Consiliul are drept de decizie în privinţa denumirii.

Potrivit portalului ziarharghita.ro, persoana scriitorului transilvănean, Nyírő József, decedat în emigraţie, a stârnit în 2012 un val puternic de sentimente în relaţia româno-ungară şi în viaţa publică maghiară din Transilvania, când autorităţile române au împiedicat ca rămăşiţele pământeşti ale scriitorului să fie reînhumate la Odorheiu Secuiesc.
La momentul respectiv, autorităţile au declarat că, în opinia lor, Nyírő József promova idei antisemite, fasciste, iar funeraliile scriitorului au fost împiedicate pe motivul că autorizaţia de înmormântare eliberată de Levente Bunta, primarul de atunci al localităţii, conţinea unele erori formale. În pregătirea reînhumării de atunci Oficiul Parlamentului Ungar şi-a asumat rolul de organizator, din motive de pietate, cu referire la dorinţa lui Nyírő József şi la meritele scriitorului.

Ulterior autorităţile române au demarat investigaţii în cazul comemorării lui Nyírő József la Gheorgheni, respectiv în cazul calendarului Nyírő József din Odorheiu Secuiesc, dar neconstatând fapte penale, ambele cazuri au fost închise.

Ceea ce fac acești politicieni maghiari din Harghita este o ofensă adusă atât românilor cât și maghiarilor. Această denumire a bibliotecii este o bătaie de joc la adresa maghiarilor din România și mai ales la adresa maghiarilor din Ungaria. Cultura maghiară este plină de nume ale unor oameni de excepție. Artiști scriitori regizori istorici muzicieni și mulți alții. Pentru o listă atât de bogată așa de mulți oameni de cultură valoroși pentru maghiari este o mare porcărie să alegi să dai numele unei biblioteci folosind numele unui personaj controversat care nu se va ridica niciodată la nivelul oamenilor de Cultură grei pentru poporul maghiar. Este o ofensă adusă culturii maghiare.

Nota mea:

Cine a fost de fapt Nyírő József? Născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, fost preot, exclus din biserica catolică  pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent, politician al dreptei radicale, după Diktatul dela Viena, Nyírő a devenit membru al Parlamentului ungar, parlament al ruşinii umanităţii, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de „conducătorul” Horthy Miklós pentru „atitudine maghiară”. Notorietatea, calităţile sale literare şi oratorice au fost exploatate intens şi eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Szálasi Ferenc. Este bine cunoscut că în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő József s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Wass Albert, Szeleczky Zita, Henney Árpad, Suli József, Fiala Ferenc, Marschalko Lajos și Kondorossy László – Nyírő József a fost unul dintre agenții activi ai propagandei fasciste a partidului lui Szálasi, a hungarismului, ideologia acestuia, și a radicalismului ultranaţionalist și șovin, antisemit și xenofob.

Nyírő a rămas în Parlamentul Ungariei şi după „puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul „Crucea cu săgeţi – Mişcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-şi activitatea de propagandă național-socialistă.

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigraţie, Nyírő József a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în „guvernul din exil” în calitate de ministru al educaţiei naţionale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă refugiindu-se în Spania condusă de „El Caudillo” Francisco Franco. Moare la Madrid în octombrie 1953.

Fără îndoială, Nyírő József a fost înzestrat cu un mare talent literar. Cum și-a folosit însă el acest dar, spun aproape totul citatele pe care le-am selectat din volumul lui Hegedűs Géza, Galeria portretelor literaturii ungare, accesibil și pe internet aici:

„(…) În ceea ce priveşte iubirea lui Nyírő faţă de popor, reiese tot mai evident că aceasta nu reprezintă soluţionarea adevăratelor probleme ale poporului, ci este o căutare a unui mit ireal, al cărui purtător este, probabil, un popor mitic și mistic. (…) De aici mai este doar un pas până mitul sângelui şi rasei, sau altfel spus: ceaţa fascistă. (…) În opera literară drumul lui Nyírő este unul al neclarităţilor tot mai accentuate, al camuflajului stilistic, iar în politică, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor (…) pentru cei care au observat înrudirea spirituală cu mitul criminal. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) Ca preot a fost solul iubirii, duşmanul celor lepădaţi de credinţă, ca politician şi publicist, instigator la război, incitator la asasinatele în masă, războinic şi delincvent (…) inculpat de război în înţelesul dreptului penal. Viaţa şi opera sa nedumiresc și derutează pe cei care ar vrea să le caracterizeze”.

În timp ce în Ungaria autoritățile schimbă denumirile de străzi care poartă numele lui (detalii aici), fascistul Nyírő József se bucură de un adevărat cult al personalității în județul Harghita, numele lui fiind atribuit unor școli și străzi din județ (detalii aici). Acest cult al personalității unui fascist și antisemit are loc în România și cu largul concurs al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care refuză sistematic să pună capăt cultului personalității acestui fascist (detalii aici).

Mai multe despre cine a fost Nyiro Jozsef aici.

FOTO: de la stânga la dreapta: liderul UDMR Kelemen Hunor, primarul Gálfi Árpád și liderul PCM BíróZsolt, captură video.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to PROVOCARE INACCEPTABILĂ. S-a votat: Biblioteca municipală din Odorheiu Secuiesc, redenumită Nyírő József, scriitor FASCIST, antiromân și antisemit

 1. veress albert says:

  Nyirö József a fost trei luni ministrul culturii (???) în guvernul fascist al lui Szálasi Ferenc. Octavian Goga a fost prim ministru în guvernul legionar. Măsuraţi cu dublă măsură?

  COMMENT la afirmaţia Dan Tănase, ( România 2019. Tg. Mureş) precum în Miercurea Ciuc nu există librărie în lb. română: vă rog intraţi în librăria Bibliofil din centru municipiului (str. Kossuth) ca să vă destindeţi printre volumele în lb. română. Neştiinţă sau rea voinţă? Eventual deturnarea atenţiei telespectatorilor înspre şovinism?

  • Dan Tanasa says:

   Știu că există niște cărți în limba română, doar câteva cât să justifice afirmația ta. Asta nu înseamnă că există o librărie cu carte românească la Miercurea Ciuc.

  • emil says:

   nyirö józsef ,trebuia sa fie alături de szálasi ferenc ,pana în ultimul moment ,la stâlpul execuției.

 2. Tania Panaitescu says:

  Antiromânism cinic/ promovat cu bună știință de autoritățiole maghiare toleraqte pe teritoriul românesc. În timp ce simbolurile naționale precum / Mihai Viteazul, Avram Iancu, Andrei Mureșanu/ sunt desconsiderate și profanate !

 3. Tania Panaitescu says:

  INACCEPTABILĂ PROPUNERE/ PE CÂT DE OFENSATOARE// ÎN CONTEXTUL ÎN CARE PE SCENA UNUI TEATRU MAGHIAR / din Târgu Mureș/SE PREZINTĂ ÎNTR-O IPOSTAZĂ MAHALAGESC-ȚIGĂNEASCĂ PERSONALITATEA LUI MIHAI VITEAZUL!
  inacceptabil atât timp cât luarea în derâdere a lui Avram Iancu // nu a fost soluționată cu seriozitate de factorii în drept!

 4. Radu says:

  Si Institutul “Eli Wiesel” (atat de prompt si opinionat de fel), acum ce zice?
  https://www.cotidianul.ro/fiica-scriitorului-vintila-horia-a-cistigat-procesul-cu-institutul-elie-wiesel/

 5. Constantin says:

  Si sociatatile alea pentru combaterea antisemitismului, urii, discriminarii, etc CE FAC ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROVOCARE INACCEPTABILĂ. S-a votat: Biblioteca municipală din Odorheiu Secuiesc, redenumită Nyírő József, scriitor FASCIST, antiromân și antisemit"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/provocare-inacceptabila-s-a-votat-biblioteca-municipala-din-odorheiu-secuiesc-redenumita-nyiro-jozsef-scriitor-fascist-antiroman-si-antisemit/