PROVOCARE. Viktor Orban a numit un ”împuternicit pentru autonomie”

April 1, 2015 • Ungaria • Views: 1716

Noul oficial maghiar va avea rolul de a coordona mișcările autonomiste ale maghiarilor de pretutindeni. În România, reacţiile nu au întârziat să apară, transmite România Liberă.

Controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban, a numit-o pe Katalin Szili, fost președinte al Parlamentului din Budapesta, în funcția de împuternicit special al Guvernului ungar pentru autonomie. Anunțul a fost făcut la Cluj de europarlamentarul -FIDESZ László Tökés, care a declarat că rolul lui Katalin Szili va fi acela de a formula armătura teoretică a conceptului de autonomie, de a încuraja și de a coordona mișcările autonomiste ale maghiarilor din afara granițelor Ungariei, precum și a de asigura reprezentarea internațională a acestor mișcări.

Efecte în Transilvania

Katalin Szili și-a început misiunea prin negocieri cu unii dintre liderii maghiarilor ardeleni. Iar primul succes este reprezentat de strângerea relațiilor dintre două formațiuni radicale, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Consiliul Național Secuiesc (CNS). Astfel, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, László Tökés, și președintele Consiliului Național Secuiesc, -Istvan Balazs, au anunțat că vor avea o -cooperare strategică. Cele două -ONG-uri care îi reunesc pe radicalii maghiari din Transilvania au decis să coopereze pentru obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc și a autonomiei culturale ”de toate nivelurile” pentru maghiarii din Transilvania.

”Revendicările privind autonomia sunt mai puternice dacă sunt prezentate complementar, împreună”, a spus László Tökés. El a mai adăugat că, în cadrul acestei cooperări, în data de 3 iunie, în Târgu-Mureș va avea loc ședința comună a Consiliului Reprezentanților CNMT și a Consiliului Reprezentanților CNS. Momentul ales nu este întâmplător. În data de 4 iunie este aniversată semnarea Tratatului de la Trianon, care a recunoscut caracterul românesc al Transilvaniei, precum și Marea Unire de la 1918.

Integral pe romanialibera.ro

Tags: , , , ,

4 Responses to PROVOCARE. Viktor Orban a numit un ”împuternicit pentru autonomie”

 1. Ghanima says:

  Ungaria, unealta moscovei, incepe sa amusine oportunitati in Transilvania, acum cand se pune de-un razbel la rasarit…Sa nu uitam ca rusii lucreaza simultan pe mai multe planuri, secesionismul maghiar fiind unul dintre ele. Istoria noastra e plina de exemple! In preajma unirii din decembrie 1918, mii de agentii maghiari, bulgari si rusi faceau propaganda antiunire prin satele romanesti. Au fost identificati de catre trei servicii de informatii: roman, francez si englez! A se vedea Larry Watts, “Fereste-ma, Doamne de prieteni!”, Ed. Rao, Bucuresti, 2011. Ce-a urmat, stim toti, opinca romaneasca pe cladirea Parlamentului de la Budapesta si eliberarea Ungariei de bolsevicii lui Bela Kun, in august 1919. Cetateni unguri multumeau Armatei Romane eliberatoare, care i-a si hranit, deoarece acestia erau infometati. Un exemplu mai recent, este Tg Mures ’90, din pacate, un scenariu bolsevic nemonitorizat la timp, deoarece, in acea perioada, nu exista un serviciu de informatii functional, gratie lui ilici-kgb et comp. Tot sleahta asta rosie a adus si UDMR la putere, care nu e altceva decat aripa maghiara a perpetuului FSN.

 2. Balau Catalin says:

  Tradatorii de tara in aceste timpuri moderne se numesc politicienii romani. Tot ei se lauda pompos ca Romania este un model de toleranta interetnica. E bine ca este asa,insa politicienii romani pot fi luati ca exemple(negative) ca tradatori de tara de catre ori ce facultate din Europa .

 3. momarlan says:

  Legislatia romaneasca este prea permisiva sau autoritatile nu o aplica. Ne-am saturat de acesta hungariada care nu se mai termina.

  • Dan Tanasa says:

   Legislație există, doar că nu este aplicată de către gașca asta de politicieni corupți și trădători de neam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend