REACȚIE în scandalul trupei maghiare „Beatice”/Hitler: TVR a căzut în capcana propagandei iredentist-şovine

October 18, 2016 •sovinism maghiar •Views: 3899

Am dorit să stau deoparte şi să mă abţin în a face vreun comentariu pe seama scandalului de la Televiziunea Română privind concertul trupei ungare Beatrice de la Cluj-Napoca. Când văd însă că jurnalişti plătiţi din bugetul României cad în capcana propagandei iredentist-şovine, uitând că trebuie să apere spiritul liber al presei, nu pot rămâne indiferent.

de Cosmin Puriș

Pentru început voi reaminti şirul de evenimente care, în prima fază, au ofensat opinia publică, iar apoi au fost folosite ca suport al unei acţiuni de umilire a Televiziunii Naţionale.

Trupa ungară Beatrice susţine, în 16 august, un concert în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Maghiare. Evenimentul stă sub semnul mesajelor cu caracter iredentist şi revizionist, dar şi al unor gesturi triviale. Mai exact, solistul trupei, Nagy Fero îşi face intrarea pe scena din centrul oraşului nostru pe fondul unor imagini proiectate pe ecranul din spatele său, în care apărea harta aşa-zisei Ungarii Mari şi… Hitler. ADOLF HITLER!. În plus, în acest timp, din boxe bubuia strigătul „Allah Akbar”, după care Nagy şi-a început reprezentaţia cu cântecul „Magyar vagyok” (Sunt maghiar). “M-am născut ungur/ Şi am fost surghiunit de trădatori şi de oameni răi/ Urăsc secolul XX/ Nu ştiu ce va mai urma/ E un coşmar 1956/ O, Dumnezeule, spune-mi te rog!/ Cât va mai dura asta/ Teroare albă, Dachau, Siberia, Trianon, Cotul Donului/ Horthy a venit pe cal alb/ Stalin a venit cu tancuri/ Hitler şi-a adus arma-minune/ Istoria ne-a băgat în buzunarul ei/ Pe urmă Cortina de fier, teroare roşie”. Pe durata celor aproape două ore cît a durat „manifestarea”, Nagy a ţinut “mini-discursuri”, în care abundau cuvinte de genul „fasz” şi „p…lă”, totul având loc în prezenţa a sute de spectatori, mulţi dintre ei copii.

Vezi și NOAPTEA MINȚII. TVR a găsit vinovatul în scandalul trupei maghiare „Beatice”/Hitler

Atitudinea trupei Beatrice, cunsocută şi pentru relaţiile strânse pe care le are cu organizaţiile extremiste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate şi JOBBIK, strârneşte reacţia presei, care alocă spaţii importante privind prestaţia trupei ungare. Printre instituţiile de presă care semnalează cele întâmplate în Piaţa Unirii se numără şi Televiziunea Română. În Telejurnal-ul de la ora 19, este difuzată ştirea cu “musafirii” din Cluj-Napoca, în care se arată că prestaţia acestora a stârnit controverse. Este de datoria oricărui jurnalist să sesizeze opinia publică atunci când constată derapaje de orice fel. Numai că, de data aceasta, mediatizarea prestaţiei controversatei trupei ungare a ofensat unele spirite. Acele spirite care au simţit nevoia să recţioneze mai ales pentru faptul că Televiziunea publică din România şi-a permis să prezinte acest subiect.

Cine sunt cei care au obiecţii?! Unul dintre ei este nepotul lui Laszlo Tokes, Gergely Balázs, organizator al Zilelor Maghiare din Cluj. Altul a fost Adrian Szelmenczi, activist în cadrul organizaţiei neguvernamentale ActiveWatch. Iar cei mai vehemenţi sunt majoritatea angajaţilor de la redacţia maghiară a TVR Cluj, în a căror ajutor sar şi câţiva sunetişti, tehnicieni şi cameramani de la redacţia de limbă română. Aceştia reclamă faptul că jurnalista care a făcut ştirea cu concertul trupei Beatrice de la Cluj-Napoca a acţionat împotriva codului jurnalistic şi solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj din cadrul TVR să analizeze cazul. Jurnalista care a făcut materialul este dată afară din TVR iar membrii comisiei dau curs sesizărilor şi declanşează ancheta. După ce ascultă părerea mai multor responsabili editoriali din televiziunea publică ajung la conluzia că realizatoarea materialului de presă privind concertul trupei Beatrice a acţionat împotriva Statutului jurnalistic din TVR.

Integral pe ziarulfaclia.ro

FOTO: realitatea.net

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to REACȚIE în scandalul trupei maghiare „Beatice”/Hitler: TVR a căzut în capcana propagandei iredentist-şovine

 1. Patriot pur romanesc says:

  Interzicerea activitatilor de orice gen din ungaria pe teritorul romanesc ,extremisti trebuie urgent pusi la punct ,asfel ne vor rade-n fata cu ranjitul lor de bozgoriiiiiii.

 2. Popescu Dan says:

  Domnule Tanasa, imi permit sa va supun atentiei urmatoarea intrebare: emisiunile in limba maghiara care nu sunt subtitrate, sunt monitorizate de CNA? Exista reglementari legale in privinta acestui aspect? Va multumesc.

  • Dan Tanasa says:

   Din informațiile mele au existat reglementări dar au fost modificate în sensul eliminării oglibativității subtitrării.

 3. ioan says:

  Desfintarea de urgenta a tuturor emisiunilor si presei de limba ungureasca .

  • Dan Tanasa says:

   Nu e cazul să le deființăm pe toate.

  • gabi says:

   Sa se reintroduca obligativitatea subtitrarii – ca doar limba oficiala in Romania este inca Limba Romana, din cate-mi amintesc – si se vor abtine sa mai gafeze atat de evident. Vor utiliza probabil alte subterfugii, dar macar intelegem si noi cine ne vorbeste de bine si cine de rau. Mi se pare o lasitate sa te ascunzi in dosul limbii pentru a-i injura pe ceilalti: daca esti barbat (cum te declari) atunci fa-o in fata si sa vedem ce va urma (pentru voi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REACȚIE în scandalul trupei maghiare „Beatice”/Hitler: TVR a căzut în capcana propagandei iredentist-şovine"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/reactie-in-scandalul-trupei-maghiare-beaticehitler-tvr-a-cazut-in-capcana-propagandei-iredentist-sovine/