Republica serviciilor secrete

July 19, 2013 •Spania •Views: 3305

Dan Tanasă

de Dan Tanasă

Peste o lună de zile voi marca patru ani de când locuiesc în capitala Regatului Spaniei. Distanța față de țară nu mi-a afectat interesul față de actualitatea românească. Aș putea spune chiar că sunt în multe privințe mai informat decât conaționali de-ai mei care locuiesc în țară. Răsfoind presa din România în ultimele zile, dar mai ales azi, mi-am dat seama de o chestiune foarte interesantă și revoltătoare în același timp.

Sunt conectat la actualitatea din Spania. Răsfoiesc în fiecare zi paginile de internet ale publicațiilor El Pais și El Mundo sau pagina de internet a televiziunii Antena 3 (da, au și ei una). Nu-mi scapă aproape niciodată telejurnalul de la ora 21:00 al TVE, televiziunea de stat spaniolă (TVE este lider de audiență de ani buni). Știu care sunt scandalurile politice ale momentului. Știu care sunt temele de discuție ale momentului în piață.

Azi mi-am dat seama însă că nu știu absolut nimic despre serviciile secrete spaniole. Nu știu care este numele celui care conduce SRI-ul spaniol. Nu știu nici care e denumirea SRI-ului spaniol. Nu știu care e numele directorului SIE spaniol. Nu știu nici măcar care e denumirea SIE-ului spaniol. Nu știu câte servicii secrete are Spania. Habar nu am dacă ministerul de interne de la Madrid are și el un serviciu secret. În patru ani de zile n-am văzut sau auzit în mass-media din Spania vreo declarație a vreunui angajat SRI sau SIE spaniol. Nu știu dacă au și ei un DGIPI și cine e șef acolo. N-am văzut nimic despre serviciile secrete spaniole, nici de bine, nici de rău. N-am auzit de vreun bilanț al activității. N-am citit vreo știre despre bugetul lor. N-am citit sau auzit vreo știre despre implicarea SIE sau SRI spaniole în vreun caz. Ca să nu plictisesc concluzionez: nu știu absolut nimic despre serviciile secrete din Spania în ciuda faptului că sunt conectat la actualitatea politică și civică din Regatul Spaniei.

În schimb, fără să caut absolut nimic și fără să depun nici cel mai mic efort de documentare, știu cine este șeful SIE și SRI din România. Știu în ce dosare se implică SRI. Știu din ce partide politice provin șefii SRI și SIE. Știu care sunt opiniile lor cu privire la unele subiecte. Din când în când apar în mass-media declarații ale celor doi șefi. Știu că Poliția Română și Ministerul de Interne au servicii secrete separate. La fel și Ministerul Apărării Naționale. Am văzut știri despre scandaluri de corupție cu angajați ai serviciilor secrete. Am văzut știri despre scandaluri legate de numirea șefilor serviciilor secrete. Repet, toate astea le știu din presă, involuntar aș putea spune. Am avut chiar un premier uns direct de la șefia unui serviciu secret. Cu alte cuvinte, tot ce nu știu despre serviciile secrete din Spania știu despre serviciile secrete din România.

Interesant? Da! În Spania serviciile secrete nu sunt folosite de politic pe post de marionete pentru a plăti polițe, a înfunda adversari politici sau a guverna țara. În Spania serviciile secrete sunt cât se poate de secrete. În schimb, în România serviciile secrete sunt scule în mâna politicului. Conduse de oameni fără caracter, la noi serviciile secerete se ocupă cu pupatul în fund a vremelnicei puteri și nu au mai deloc vreo preocupare pentru interesul național. Mii de angajați plătiți din fonduri publice și folosiți pe post de unelte de incomodat/înfundat adversarii politici. Revoltător e puțin spus.

Asta e, de nouă ani de zile, republica lui Traian Băsescu, primul cârciumar al țării. Republica serviciilor secrete.Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

16 Responses to Republica serviciilor secrete

 1. man alexandru says:

  IN ROMANIA,SUNT DE 16ORI MAI MULTI SECURISTI,RAPORTAT,LA POPULATIA GERMANIEI!! DECAT IN GERMANIA!!INAINTE DE REVOLUTIE,PAZEAU,INDUSRIA,ETC..ACUM CE MAI PAZESC ATATIA!!!SE UITA CUM DEFILEAZA LIDERII MAGHIARI,PE CAI,IN SECUIME!!!CONTEMPLEAZA CUM IAU FIINTA ORGANIZATII TERORISTE,IREDENTISTE,DE TIP JOBIK?SI PE CE LEFURI!!

 2. […] Pentru a citi întreg editorialul lui Dan Tănasă, faceţi click aici. […]

 3. Dacia Felix says:

  Domnule Tanasa – una este sa fii cu adevarat si etic ofiter in serviciile de informatii ale unei tari si alta este sa fii lichea = “sa ai grija de babe si mosnegi,sa iti tii in teroare pe cei de un neam cu tine doar pentru ca ai si acces la informatii,sa implementezi frica si frigul si foametea doar pentru ca “poti” si pentru ca de fapt profilul psihologic cerut este cel al unui psihopat paranoiac”.
  Sanatatea mentala si etica sunt caracteristici esentiale in orice domeniu de activitate.
  Un serviciu de informatii puternic isi doreste o natiune pe masura…macar teoretic.De ce?Pentru ca “este in serviciul natiunii/tarii”.
  Psihopatii paranoiaci vad intreaga lume ca potential dusman.La propriu.

 4. FGT says:

  Pana si politia spaniola e diferita de politia romana. Politistii spanioli patruleaza in civil, discret, pe cand cei romani…..No comment.

 5. Fifi says:

  Bine ca le știi f.bine pe astea de aici…..

 6. pepe says:

  Dane, din curiozitatea de a sti din ce se poate trai ca roman in Spania, poti sa ne spui ce joburi ai avut in acei patru ani?

 7. Ovidiu says:

  Pe wikipedia puteti gasi toate informatiile pe care nu le cunoasteti.Chiar eu personal, roman din Romania le-am accesat, insa denumirile lungi ale acestor servicii secrete spaniole nu-mi permit sa le retin.
  Nu cred ca sunteti neaparat mai conectat la realitatea romanesca decat romanii din tara.Din presa, care oricum abunda numai in scandaluri fabricate, nu-ti poti face o idee clara asupra cotidianului romanesc.
  Daca SRI-ul; infunda un politician sau mai multe, nu inseamna ca asta s-a petrecut la comanda politica, desi PSD-ul da vina pe Basescu ca ar comanda aceste arestari.Daca era asa, ma gandesc ca Voiculescu nu mai scapa cu dosarul ICA fugind de la o instanta la alta.
  In plus, Baselul si uselasii sunt la coabitare, desi s-au ciondanit din interese personale.
  Romania are nevoie de conducatori noi, capabili si incoruptibili, care sa nu mai aiba de-a face cu infractile si fraudele de tot felul.
  Ministrii gen Fenechiu trebuie expulsati din sfera politica direct la jilava. Atat.

 8. Alex says:

  Genial! Dane, cunoşti faptul că “te urmăresc” (ca să vorbim în spiritul articolului despre servicii secrete) de ani de zile şi ştii că nu arunc cu complimente gratuite în stânga şi-n dreapta, da’ articolul ăsta chiar e de înrămat şi pus pe perete. Nota 10+ şi ţine-o tot aşa!

 9. silviu din Transilvania says:

  “Garzile Pretoriene” au inceput deja de o vreme sa-si vanda serviciile si sa-si aleaga “Imparatul” dupa cu totul alte criterii decat cele care apartin protejarii Interesului National !
  Este una din cauzele majore careia ii “datoram” starea de faliment si Ruina a Statului Roman si a Romaniei in general !
  Cine si cand va raspunde pentru aceasta Inalta Tradare a Romaniei ?!

 10. imperrio88 says:

  Tot respectul meu pentru acest om si pentru munca asidua depusa pe altarul demnitatii de a fi roman.Pacat insa ca este sustinut doar cu texte scrise din spatele unui pc de unde multi se reclama a fi ,,patrioti”.Nu asa se face dovada de patriotism ci luand atitudine impotriva elementelor care denigreaza si defaimeaza statul roman.Atit timp cat ne vom multumi sa stam deoparte si ne va fi frica sa fim ROMANI,nu avem dreptul la a spera spre bine si a fi respectati.Multumesc personal acestui om cat si celor putini care il sprijina si ai sunt alaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Republica serviciilor secrete"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/republica-serviciilor-secrete/