
Centrul European de Studii Covasna – Harghita
Revista Presei Maghiare
Nr. 19 / 01-15.10.2013
Proiect de descentralizare / UDMR salută iniţiativa
Proiectul de descentralizare în varianta Dragnea, dat publicităţii luni, i-a luat prin surprindere pe politicieni. Documentul nu a ajuns la toţi pe cale oficială: Consiliului Judeţean Covasna nu i-a fost transmis proiectul, a aflat de el din presă, în schimb iniţiativa a ajuns la Primăria Sfântu Gheorghe, iar UDMR o apreciază pozitiv. In cadrul coaliţiei guvernamentale s-a creat o divergenţă de opinie, partidul liberal îşi va exprima poziţia în cele ce vor urma.
Cseke Attila, deputat din judeţul Bihor, a menţionat: uniunea a elaborat mai demult un proiect ce vizează această problemă şi acum aşteaptă invitaţia cabinetului pentru corelarea punctelor de vedere legate de cele două documente.
Până acum, UDMR este singura formaţiune politică ce a înaintat în parlament un proiect de lege în interesul transferării către administraţiile judeţene a diferitelor servicii aflate în prezent în gestionarea statului (este vorba în total de 18 instituţii, mai multe decât cele cuprinse în propunerea lui Dragnea). Proiectul a fost adoptat tacit nu demult de camera deputaţilor, iar după părerea lui Cseke, ar putea reprezenta un punct de reper excepţional pentru disputa parlamentară vizând descentralizarea. UDMR nu este de acord cu faptul ca printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului să fie adoptată o decizie vizând descentralizarea.
Mai aproape de autonomie
Această variantă a descentralizării ar contribui la edificarea administraţiilor locale şi judeţene – a afirmat Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, potrivit căruia în principiu este vorba despre o iniţiativă pe deplin pozitivă, aspectul mai puţin clar fiind finanţarea. Documentul cuprinde sute de pagini, e foarte complex, se vede că problema a fost luată în serios. Dacă ar fi adoptat şi ar transfera toate atribuţiile posibile, ar fi vorba de fapt despre elaborarea legii-cadru vizând descentralizarea, adoptată în 2006. In majoritatea cazurilor (90%), atribuţiile ar urma să le fie transferate administraţiilor judeţene, nu este nici o problemă cu acest lucru, însă este bizar faptul că proiectul nu le-a fost trimis consiliilor judeţene, motiv pentru care aş spune că manifest un optimism reţinut în ceea ce priveşte adoptarea lui. Cu alte cuvinte: cred doar ce văd, dacă este sau nu adevărat, de exemplu, că inspectorul-şef al poliţiei va fi numit de primar. Pe mine nu m-ar deranja nici dacă proiectul de lege ar intra în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului, numai să fie înregistrate în sfârşit şi progrese. Avem şi unele nelămuriri, nu este destul de clară, de exemplu, nici partea referitoare la salariile poliţiştilor, tocmai pentru acest motiv aş dori foarte mult ca săptămâna viitoare să particip la o discuţie cu guvernul, având în vedere că UDMR este singura formaţiune care are în parlament un proiect de lege vizând descentralizarea. Termenul stabilit pentru ieri pentru exprimarea opiniilor nu a fost – în opinia mea – bine gândit, având în vedere că proiectul nu le-a fost transmis administraţiilor judeţene care sunt cele mai vizate, şi fracţiunii eu i l-am trimis. L-am studiat, în aprecierea mea este unul deosebit de adecvat şi dacă va fi adoptat, ne vom apropia de autonomie, iar acest lucru înseamnă că luăm atribuţiile de la Bucureşti şi le aducem mai aproape de oameni – a spus primarul.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7008 din 02.10.2013, autor Demeter J. Ildiko
Respingerea regiunii maghiare – Opinie, nu discriminare
Conducătorii români nu-i discriminează maghiarii din România prin afirmaţiile prin care resping înfiinţarea unei eventuale regiuni cu populaţie majoritară maghiară – s-a pronunţat ieri Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a depus contestaţie acum o lună împotriva preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea şi preşedintelui senatului Crin Antonescu, susţinând că respingerea regiunii cu populaţie majoritară maghiară înseamnă că toate unităţile administrative ar urma să fie locuite de români majoritari, iar acest lucru este discriminatoriu faţă de cetăţenii de naţionalitate maghiară din ţară. CNCD însă a constatat că afirmaţiile contestate nu pot fi calificate drept instigare împotriva persoanelor de naţionalitate maghiară, acestea au fost pronunţate pe parcursul dezbaterii sociale vizând preconizatele regiuni administrative, şi ţinând cont de faptul că persoanele vizate sunt politicieni, care exercită şi funcţii de demnitate publică, afirmaţiile lor nu depăşesc limita libertăţii de opinie. Organismul a precizat: în caz, CNCD a adoptat o poziţie ce se referă exclusiv la afirmaţiile amintite, decizia respectivă nu poate fi considerată ca fiind o apreciere ce vizează un posibil viitor proiect privind reorganizarea administrativă.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7009 din 03.10.2013
FUEN adoptă poziţie prin aplicarea tuturor mijloacelor juridice
Reprezentanţii iniţiativei cetăţeneşti minoritare Minority SafePack sunt de acord cu faptul că respingerea Comisiei Europene este inacceptabilă, motiv pentru care preconizează să apeleze la instrumentele juridice şi politice. Fiecare din comunităţile minoritare doreşte să continue iniţiativa comună – a declarat Vincze Lorant, vicepreşedintele sub culorile UDMR al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN).
Luis Durnwalder, guvernatorul regiunii Tirolul de Sud, şi-a făcut ieri publică poziţia vizând respingerea venită din partea Comisiei Europene. In opinia sa, la Bruxelles nu s-a înţeles că comunităţile etnice din Europa reprezintă nu un pericol, ci o valoare decisivă. Guvernatorul consideră că refuzul Comisiei Europene este inexplicabil, având în vedere că a fost elaborată o propunere echilibrată, bazată pe fapte.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7009 din 03.10.2013
Apel către cetăţenii scaunelor Odorhei şi Ciuc
Marele Marş al Secuilor este posibilitatea acelei acţiuni comune prin care putem face guvernul Ponta să înţeleagă clar că pentru noi, autodeterminarea nu este o favoare ci un drept.
Caravana cu căruţe împodobite cu drapele secuieşti, iniţiată de locuitorii din scaunul Mureş, îmbrăcaţi în port popular, este o modalitate interesantă de mobilizare. Pe traseul de 45 km dintre Breţcu şi Chichiş mizează pe sute de căruţe.
Filiala judeţeană Harghita a PCM le cere cetăţenilor din scaunele Odorhei şi Ciuc să se alăture caravanei.
Să fim acolo cât mai mulţi! Să-i arătăm guvernului român în exerciţiu că nu ne tocmim, că ne susţinem unitar drepturile care ni se cuvin! Revendicăm autodeterminarea conştienţi fiind de faptul că autonomia Pământului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea naţională ale României.
Puterea acţiunii comune este cea care face ca guvernului României să-i fie clar că reorganizarea administrativă a ţării este posibilă doar prin păstrarea unităţii teritoriale a Pământului Secuiesc, prin înfiinţarea regiunii Pământului Secuiesc.
Proiectul traseului caravanei căruţelor: Ghindari, Solocma, Cuşmed, Atid, Firtănuş, Turdeni, Tarceşti, Cobăteşti, Mihăileşti, Morăreni, Sânzieni, Szejke, Odorheiu Secuiesc, Feliceni, Arvăţeni, Văleni, Chinuşu, Mărtiniş, Rareş, Sânpaul, Ocland, Vârghiş, Tălişoara, Baraolt, Biborţeni, Băţanii Mari, Aita Seacă, Valea Zălanului, Zălan, gara din Bodoc, Zoltan, Ghidfalău, Angheluş, Reci.
Salamon Zoltan, preşedintele filialei judeţene Harghita a PCM
Sursa: publicaţia bilunară Europai-Ido, nr.21 din octombrie 2013
Acţiunea de strângere a semnăturilor pentru regiunea Pământul Secuiesc / Obstrucţionată la Târgu Mureş
În decurs de o săptămână, în Trei Scaune s-au strâns 7.000 de semnături în interesul organizării referendumului pe tema regionalizării, însă în judeţul Mureş, administraţia judeţeană a refuzat până şi emiterea formularelor pentru strângerea de semnături. Cu toate acestea, acţiunea continuă, UDMR doreşte ca pe 14 octombrie să pună pe masă 100.000 de semnături.
In Trei Scaune, Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, şi Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, au fost primii care au semnat formularele; între timp, 1.000 de persoane aderă zilnic la acţiunea organizată de UDMR în colaborare cu CNS şi PCM şi susţinută inclusiv de primarii independenţi din judeţ. Scopul acţiunii îl reprezintă organizarea unui referendum local, în cadrul căruia localnicii din regiune să-şi exprime opiniile referitoare la regiunea de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.
Conducerea organizaţiei din Trei Scaune a UDMR consideră că cele 7.000 de persoane care au semnat deja lista în judeţul Covasna confirmă succesul solidarităţii. Se poate remarca faptul că iniţiativa noastră este în armonie cu opinia oamenilor. Vrem cu toţii un lucru, pe care-l înţeleg perfect oamenii din Uniunea Europeană: noi trebuie să fim cei care ne exprimăm opiniile în ceea ce priveşte viitorul nostru – a subliniat Tamas Sandor în comunicatul de ieri.
In judeţul Mureş, reprezentanţii UDMR şi-au propus strângerea a 25.000 de semnături. Au fost consemnate deja peste 10.000 de nume, însă secretarul de la consiliul judeţean Mureş a refuzat să emită formularele cu antet. Acesta nu a dat un răspuns oficial referitor la refuzul său, ca urmare, preşedintele judeţean al UDMR a anunţat că pe 13 octombrie vor depune cele 25.000 de semnături. Brassai Zsombor a menţionat: Dacă vom primi un răspuns oficial la refuz, îl vom ataca în instanţă. „Precauţia” secretarului se datorează faptului că, din păcate, în ultimii 23 de ani, instituţia fundamentală a democraţiei – referendumul – nu a fost pusă în aplicare, iar secretarului consiliului judeţean îi este teamă de aceasta ca de un lucru necunoscut.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7011 din 05.10.2013, autor Demeter J. Ildiko
Maghiarimea din Transilvania vrea autonomie
A sosit timpul ca maghiarii din Transilvania să precizeze: nu-şi doresc să corespundă şi să se supună puterii române, ci, ţinând cont de propriile lor interese, vor autonomie – a afirmat Biro Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar (PCM), în cadrul festivităţii memoriale din 6 octombrie, de la Vlăhiţa. El a evidenţiat: autonomia li se cuvine maghiarilor din România, pentru că nu suntem mai puţin importanţi decât concetăţenii noştri români sau alte naţiuni din Europa. Biro Zsolt a amintit de ziua de 11 septembrie din 2012, ziua naţională a catalanilor, în care 1,5 milioane de oameni au revendicat independenţa pe străzile Barcelonei. Nu a fost nevoie să fie mobilizaţi logistic, nu a fost necesar nici un pupitru din spatele căruia mai marii să îşi rostească discursurile doar după un scenariu elaborat sau negociat în urma corelării prealabile a punctelor de vedere, şi cel mai important este că responsabilul politic al partidului loial nu se tot uită în stânga şi-n – dreapta fiindu-i teamă cum va da socoteală despre toate acestea la Bucureşti – a spus Biro Zsolt, potrivit căruia, şi în Transilvania trebuie aplicat acelaşi scenariu. Liderul PCM a pomenit şi de 27 octombrie, ziua în care, prin Marele Marş al Secuilor, va fi evidenţiată revendicarea vizând Pământul Secuiesc unitar, independent, autonom. Fiecare dintre noi trebuie să fie prezent la această mişcare, deoarece viitorul copiilor noştri depinde de modul în care adoptăm astăzi poziţie pentru drepturile noastre – a spus Biro Zsolt.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7012 din 07.10.2013
Ameninţarea cu forţa lingvistică
Războiul purtat din cauza inscripţiilor bilingve se înteţeşte iar şi iar, şi se dovedeşte de fiecare dată că limba maghiară îi deranjează – inclusiv în judeţele de pe Pământul Secuiesc – pe purtătorii de cuvânt ai majorităţii române, ridicaţi în rang, de parcă existenţa lor ar fi pusă la îndoială dacă în piaţă este afişat şi în limba maghiară numele cepei sau al verzei. Prefecţii nici nu vor să audă de faptul ca instituţiile subordonate ministerelor din Bucureşti să fie obligate să folosească şi inscripţii maghiare.
Poliţia s-a năpustit asupra activiştilor civili care distribuiau inscripţii bilingve în pieţele din Târgu Mureş de parcă ar fi fost distribuite foi volante despre fărâmiţarea României. Deşi numai denumirile legumelor şi fructelor expuse pe tarabe figurau în limbile română şi maghiară pe foile albe. Comercianţii le-au acceptat cu plăcere, iar cei care nu au primit, au cerut ca data viitoare să se ţină cont şi de ei, având în vedere că trăiesc în piaţă, unde legile sunt simple: cumpărătorul înainte de toate. Indiferent că acesta este român sau maghiar, plăteşte cu aceeaşi monedă şi îşi lasă salariul cu mai multă plăcere dacă li se adresează în propria limba maternă.
Pe Pământul Secuiesc, acest mare adevăr e recunoscut în tot mai multe magazine, iar cuvântul maghiar apare treptat inclusiv pe rafturile, pe materialele publicitare ale firmelor multinaţionale. Nu pentru că ar fi obligatoriu, ci pentru că este eficient. Deşi, în urmă cu câţiva ani, şi la Sfântu Gheorghe a trebuit dusă o luptă cu comercianţii, întreprinzătorii pentru inscripţiile, denumirile în limba maghiară.
Am putea avansa spre normalitate dacă puterea nu ar simţi nevoia să-şi etaleze forţa. Prefectul intentează proces, poliţistul aplică amenzi, acuză de incitare la tensiuni etnice, în timp ce ei înşişi generează ostilităţi inutile. Urmăresc un singur scop: să arate că există şi cei mai egali, iar noi, maghiarii, nu cumva să simţim că această ţară este şi casa noastră, la fel cum este a naţiunii majoritare.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7013 din 08.10.2013, autor Farkas Reka
Sentinţa în procesul Miko ar putea fi pronunţată mâine – Rugăciune pentru dreptate
Eparhia Reformată Sepsi lansează un apel la rugăciune comună în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe. Marko Attila şi Marosan Tamas, cei doi membri ai fostei comisii de retrocedare, condamnaţi în prima instanţă la trei ani închisoare, încearcă de ani de zile să dovedească legitimitatea retrocedării, având în vedere că şcoala a reprezentat mereu proprietatea bisericii.
Cu ocazia înfăţişării din 10 octombrie ar putea fi adoptată o hotărâre definitivă, asupra acestui lucru atenţionează biserica asupra forţei solidarizării prin rugăciune.
Eparhia Reformată Sepsi lansează un apel la adresa preoţilor, demnitarilor săi laici şi a celor peste 25.000 de creştini reformaţi în vederea participării, în 10 octombrie, la o rugăciune şi reculegere comune pentru a-i cere Atotputernicului să facă dreptate în cazul Colegiului Reformat Szekely Miko, construit şi menţinut de-a lungul timpului de poporul nostru secui. Constatând deficienţele justiţiei, suntem convinşi că vom putea obţine dreptate doar la Mântuitorul nostru. In această zi, în 10 octombrie 2013, se va decide care este poziţia justiţiei române, respectiv cât de mare este forţa credinţei noastre seculare în Dumnezeu. Astăzi nu trebuie să construim o şcoală, ci prin rugăciune, credinţă, speranţă trebuie să păstrăm tot ce a fost al nostru şi trebuie să fie al nostru – se arată în comunicatul eparhiei transmis redacţiei noastre.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7014 din 09.10.2013, autor Farkas Reka
Drapelul oraşului Sfântu Gheorghe – şi Forumul Românilor a intrat în proces
Ieri, Curtea de Apel Braşov a amânat din nou procesul drapelului oraşului Sfântu Gheorghe, dat fiind faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a intrat în proces de partea prefecturii – ne-a precizat primarul Antal Arpad. Cazul va fi repus pe ordinea de zi în noiembrie. Potrivit reprezentanţilor Forumului Civic, drapelul oraşului este discriminatoriu, comunitatea română nu simte că acesta i-ar aparţine, administraţia locală nu are dreptul să adopte aşa ceva – a explicat edilul oraşului. Antal Arpad a amintit de faptul că aproape 2.300 de persoane fizice, organizaţii civile au considerat important să ia apărarea oraşului. După cum v-am mai informat, printr-un document cu semnăturile lor au solicitat să li se permită să participe de partea primăriei la procesul administrativ intentat de prefectură împotriva drapelului oraşului, cererea fiindu-le admisă în septembrie de curtea de apel.
Forumul este cel care a depus plângere la CNCD împotriva mea, deoarece, după cum s-a exprimat, administraţia locală sprijină mai mult organizaţiile maghiare prin sistemul său de proiecte – ne-a amintit Antal Arpad. Acesta a menţionat: potrivit deciziei adoptate zilele acestea, contestaţia este neîntemeiată, având în vedere că organizaţiile civile nu au apartenenţă etnică, iar în cazul respectiv CNCD le dă dreptate primarului şi administraţiei locale.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7014 din 09.10.2013, autor Demeter Virag Katalin
Referendum UDMR / 25.000 de susţinători în judeţul Mureş
În judeţul Mureş s-a strâns numărul de semnături necesar fixării pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Mureş a cauzei referendumului vizând regiunea de dezvoltare de pe Pământul Secuiesc – a anunţat ieri, Brassai Zsombor, preşedintele din judeţul Mureş al UDMR.
Brassai a precizat: 25.000 de persoane au semnat formularele iniţiativei, fixarea pe ordinea de zi a cauzei referendumului necesitând susţinerea a 5% din cetăţenii cu drept de vot, cu domiciliul în judeţul Mureş, adică 24.245 de semnături. În opinia lui Brassai, în pofida succesului repurtat de acţiunea de strângere de semnături, sunt slabe şanse ca administraţia judeţeană să anunţe referendumul. UDMR ar trebui să obţină susţinerea partenerilor români, lucru ce deocamdată nu s-a realizat. În cadrul consiliului judeţean cu 34 de membri, uniunea maghiară are doar 11 reprezentanţi.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7015 din 10.10.2013,
Istoria secuimii doar pe rafturi
In Trei Scaune, istoria secuimii este predată doar sporadic, şcolile nu manifestă interes faţă manualul, ghidul care a reprezentat obiectul mai multor dispute. Potrivit datelor statistice ale inspectoratului şcolar judeţean, în anul şcolar trecut, istoria secuimii a figurat, ca disciplină opţională, în orarul a 14 clase din 11 şcoli – reprezentând cel mult 350 de elevi –, deşi doar în grupurile-ţintă de clasele VI-VII studiază aproximativ 2.500 de elevi maghiari în judeţul nostru. Datele din acest an vor fi centralizate de inspectoratul şcolar doar la sfârşitul lui octombrie.
In martie a.c. s-au făcut tentative în Trei Scaune pentru a obţine informaţii legate de numărul şcolilor în care se predă din manualul respectiv, şi după cum a reieşit, manualele sunt în număr redus şi doar în câteva şcoli s-a optat pentru noua disciplină în categoria celor opţionale, în timp ce în alte instituţii se pomeneşte eventual în cadrul orelor de istorie a maghiarimii – ce figurează în programa şcolară – şi de evenimentele decisive vizând secuimea. In şcolile în care informatica a câştigat teren în categoria disciplinelor opţionale, nu există intenţia de a efectua schimbări. Din lista care ne-a fost pusă la dispoziţie de Victor Sibianu, inspector de istorie, reiese că dintre oraşe, la Târgu Secuiesc s-a manifestat cel mai mate interes faţă de această disciplină, interes ce nu a slăbit nici anul acesta, în schimb la Sfântu Gheorghe, aceste cursuri nu fost ţinute nici măcar acolo unde ele figurau în orar. In anul şcolar trecut, noua disciplină a fost predată la Malnaş, Băţanii Mari, Estelnic, Ozun, Zăbala, Tamaşfalău, în prezent însă studierea materiei nu continuă în toate cazurile. La Poian, istoria secuimii e studiată în cadrul cercurilor de specialitate extracurriculare. O altă modalitate pentru predarea în şcoli a istoriei secuimii: în cadrul orelor opţionale pentru aprofundarea cunoştinţelor istorice. Un exemplu în acest sens este Şcoala Normală Bod Peter, unde clasele de filologie (X-XII) au optat pentru istorie ca disciplină opţională.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7015 din 10.10.2013, autor Fekete Reka
Iniţiativa cetăţenească în linie dreaptă
Grupul de lucru pentru minorităţi din cadrul Parlamentului European a iniţiat ieri, la Strasbourg, o audiere pe tema iniţiativelor cetăţeneşti europene vizând minorităţile. La consfătuire au participat membrii delegaţiei Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), reprezentanţii UDMR şi ai FUEN, respectiv Tokes Laszlo, preşedintele CNMT. Motivele respingerii celor două iniţiative cetăţeneşti au fost prezentate de Jens Nymand Christiensen, directorul Secretariatului General al Comisiei Europene.
Iniţiativa cetăţenească elaborată de CNS nu este o propunere privind protecţia minorităţilor, având în vedere că vizează aprofundarea politicii de coeziune a UE, ca urmare, aceasta intră în competenţa legislativă a UE, pe lângă faptul că norma juridică propusă ar avea efecte pozitive şi asupra situaţiei minorităţilor Uniunii Europene – a subliniat în cadrul întrunirii Izsak Balazs. Preşedintele CNS a precizat: în 27 septembrie a fost înregistrată la Tribunalul Uniunii Europene contestaţia depusă în numele comisiei civice a iniţiativei în cazul respingerii iniţiativei cetăţeneşti lansate de formaţiune. Jens Nymand Christiensen a recunoscut că iniţiativa elaborată de CNS intră în competenţa legislativă a UE, având în vedere că vizează anumite articole concrete ale tratatului UE. Disputa e generată de interpretarea articolului nr.174, care nu menţionează concret ţinuturile locuite de minorităţi printre regiunile care necesită a atenţie deosebită – a informat comunicatul CNS.
Potrivit comunicatului europarlamentarului Tokes Laszlo, Christiensen a precizat că CE a abordat iniţiativa depusă nu din punct de vedere politic, ci juridic. A subliniat că UE nu întoarce spatele niciunui grup, nici unei comunităţi, urmăreşte cu mare atenţie soarta fiecărui cetăţean. Însă nici tratatele care vorbesc despre UE, şi nici cele care vizează funcţionarea uniunii nu asigură o bază juridică pentru o iniţiativă legislativă în interesul protecţiei minorităţilor naţionale. Tratatul de bază însă obligă UE să respecte diversitatea, totodată interzice – între altele – discriminarea pe criterii etnice. Christiensen a accentuat în final: în ceea ce priveşte iniţiativa FUEN, nu au existat obiecţii faţă de conţinutul iniţiativei, s-a ţinut cont doar de normele aferente.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7016 din 11.10.2013
Adevărata faţă a Justiţiei Oarbe
Justiţia română pare să incapabilă să înghită sau să scuipe cazul Miko, pe care tot îl tergiversează, dosarul e aruncat ici-colo, conform semnelor, nici o instanţă nu îndrăzneşte să adopte o decizie responsabilă.
Inclusiv părţile vizate au rămas stupefiate ieri după ce înalta curte de casaţie şi justiţie şi-a declinat competenţa în dosarul pe care l-a retrimis la curtea de apel Ploieşti. In mod bizar, a recurs la această metodă nu la prima înfăţişare, nu în momentul audierii acuzaţilor, ci cu ocazia celei de-a treia înfăţişări, când trebuia să adopte o decizie de fond. Judecătorii mult respectaţi au observat abia acum că unul dintre acuzaţi, Marko Attila, nici nu era deputat în momentul săvârşirii infracţiunii, ca urmare, nu ei trebuie să judece cazul.
De mult nu mai avem iluzii legate de independenţa, obiectivitatea instanţei române, iar cazul Miko reflectă excepţional toate deficienţele justiţiei şantajabile, politizate. Modul în care organismele de la diferite nivele au refuzat analiza dovezilor, audierea martorilor, dovedeşte că ochii legaţi ai Justiţiei nu reprezintă la noi imparţialitatea, ci abaterea.
Statului român nu-i convine să le restituie foştilor proprietari clădirile, terenurile de mare valoare, şi se pare că nimic nu e prea scump pentru tergiversarea inevitabilului. A venit la momentul potrivit şi ţapul ispăşitor maghiar – biserica reformată, funcţionarii maghiari – având în vedere că tocmai devenise de actualitate stoparea luptei pentru autonomie, intimidarea comunităţii noastre. Cu siguranţă nu s-a mizat pe valul de proteste generate de decizie, nici pe acţiunile iniţiate în occident, în SUA. S-a urmărit ascunderea faptelor sub eticheta penală.
Au eşuat, judecătorii au ajuns sub foc încrucişat, însă nu îndrăznesc să decidă. Preferă să amâne şi aşteaptă curentul favorabil care să indice ce sentinţă trebuie să adopte.
Prea puţin contează că între timp vor fi distruşi câţiva oameni nevinovaţi.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7016 din 11.10.2013, autor Farkas Reka
Nu avem dreptul la nimic? Prefectura dă în judecată
Ca şi cum nu ar avea destule alte probleme, primarii din Bazinul Baraolt trebuie să se confrunte şi cu lupta fără sens dusă de prefect: instituţia din Baraolt a fost somată să îndepărteze inscripţia Varoshaza, iar cea din Băţani a fost somată să îndepărteze inscripţia Kozseghaza; în plus, au fost rugate să binevoiască să îndepărteze de pe clădiri şi drapelele secuieşti.
Primarul din Băţani a primit ca termen pentru a se conforma 30 de zile, iar la Baraolt a fost intentat deja procesul, atât pentru inscripţie cât şi pentru drapele.
În scrisoarea trimisă instituţiei din Băţani, prefectul susţine, între altele, că Pământul Secuiesc nu a existat niciodată, ca atare, nu poate avea simboluri proprii. In replică, primarul Simon Andras a apelat la fapte istorice: doar nu are însărcinatul guvernului impresia că în bătălia de la Şelimbăr, de la 1599, cei 30.000 de secui care au luptat de partea lui Mihai Viteazul au mărşăluit fără drapelul secuiesc!
Primarii sunt gata să susţină cauza inscripţiilor şi a drapelelor; deocamdată aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile.
Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 196 din 14.10.2013
Tokes a fost reales în funcţie
In cadrul şedinţei delegaţilor Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo a obţinut un nou mandat de preşedinte pentru următorii doi ani, fiind singurul candidat pentru această funcţie. La propunerea lui Tokes, Sandor Krisztina a fost confirmată în funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii. Nagy Jozsef Barna a fost desemnat în funcţia de vicepreşedinte al regiunii Partium; în centrul Transilvaniei, această funcţie va fi îndeplinită de Gergely Balazs, iar pe Pământul Secuiesc, de Nagy Pal. Membri ai prezidiului vor fi Matis Jeno, Borbely Zsolt Attila, Tiboldi Laszlo, respectiv Sorban Ors, desemnat de Consiliul Maghiar de Tineret (MIT). În declaraţia finală a şedinţei delegaţilor, CNMT a confirmat schimbarea de strategie asupra căreia insistă Tokes Laszlo. In document se precizează: în locul presupusei sensibilităţi a majorităţii, în prim plan trebuie să figureze reprezentarea şi apărarea intereselor maghiare. In interesul acestui lucru este nevoie de aprofundarea activităţii de politică externă pentru validarea intereselor, trebuie făcut tot posibilul în vederea eliminării falsului mit al politicii minoritare cu valoare de model din România, respectiv în vederea informării efective, bazate pe date reale, a forurilor internaţionale. In declaraţia finală se mai menţionează: atât pe plan intern, cât şi extern, trebuie conştientizat faptul că manifestările antimaghiare reprezintă un caz de xenofobie, nu este deloc mai puţin condamnabil decât rasismul, antisemitismul sau sentimentele anti-ţigăneşti. Tokes Laszlo a amintit de şedinţa de acum doi ani a delegaţilor, în cadrul căreia CNMT a decis înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Tokes a precizat: reprezentanţii PPMT nu au îndeplinit pretenţiile formulate faţă de formaţiune, însă CNMT continuă să-i acorde partidului popular o susţinere civilă.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7018 din 14.10.2013, autor Szekeres Attila
Grănicerii nu au putut prezenta nici un motiv plauzibil / Lui Toroczkai i-a fost refuzată intrarea în România
Autorităţile române l-au întors de la graniţă pe preşedintele HVIM, Toroczkai Laszlo, care a informat apoi cu privire la acest lucru pe pagina sa de Facebook.
Toroczkai urma să meargă la Rimetea, pentru a rosti un discurs la şedinţa de constituire a filialei locale a HVIM. La punctul de trecere a frontierei Salonta, grănicerii l-au tras pe dreapta şi, după cum afirmă chiar el, i-au comunicat după vreo două ore că doar soţia sa, care are cetăţenie română, poate trece graniţa.
Intr-un final, situaţia a degenerat în aşa manieră încât unul dintre români a dus mâna la tocul pistolului, iar atunci, gândindu-mă la familia mea, am fost de acord să mă întorc. Si interdicţia de acum este absolut ilegală, deoarece nu mi-au putut comunica nici vreun motiv serios, nici perioada interdicţiei – scrie Toroczkai, referindu-se probabil la faptul că nu este pentru prima oară când este întors din drum la frontiera ungaro-română.
Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 197 din 15.10.2013
Aceasta este o şansă uriaşă pentru maghiarime, pentru Pământul Secuiesc – Mai întâi libertate, iar mai apoi pace
Am prins revoluţia română din 89. Nu întâmplător am folosit ghilimelele, pentru că românii şi-au însuşit ceea ce a pornit Tokes la Timişoara la fel cum şi-au însuşit toate conflictele armate din ultimii 120 de ani.
La vremea aceea eram înrolat, eram soldat român. La început ni s-a spus că Ungaria a atacat România, iar după ce revoluţionarii au preluat televiziunea publică, a devenit clar ceea ce credem azi. Ne-am gândit că totul se va schimba. Intr-adevăr, totul s-a schimbat.
Un lucru este cert: fără arătarea forţei nu există politică naţională de succes. Practica de naturalizare a actualului guvern ungar este mai mult decât una de succes, este genială. Pe de-o parte, creşte cu câteva sute de mii numărul oricum în scădere al naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, extrem de mulţi cetăţeni ai statelor succesoare preiau cetăţenia ungară. Privită cu ochii unui maghiar transilvan, acest lucru are o dublă utilitate. Pe de-o parte, sunt slabe şanse ca românul care va prelua cetăţenia ungară să devină un naţionalist înverşunat. Pe de altă parte, românul preia cetăţenia ungară deoarece vrea să meargă mai uşor în Italia sau Spania să culeagă căpşuni. Si nu prea mai vine acasă. Si ăsta este câştigul cel mare. Cu adevărat.
Bineînţeles că pericolul există. Însă pericolul a existat şi va întotdeauna şi în acest colţ de lume. Rămânând însă la România, românii nu ştiu pur şi simplu cum să procedeze cu renitentul Pământ Secuiesc. Acesta este aşezat în centrul ţării, şi nu este românesc, iar din cauza asta, întreaga ţară arată ca un ban găurit: atât şi valorează.
Intre timp, în decurs de puţin peste 100 de ani – cât a trecut de la înfiinţarea României Mari – ţara i-a asimilat, respectiv desfiinţat cu succes pe bulgari, turci, polonezi, ucraineni, tătari şi alte naţionalităţi. Dacă aş fi român, şi pentru mine ar fi o mare aşchie.
Acum, în penultimele minute, guvernul român încearcă cu disperare să se salveze din timp. Tara (România) este neguvernabilă, este ridicolă chiar şi măsurând cu etalonul balcanic. Prin scoaterea la vânzare a sectorului energetic au renunţat până şi la ultima aparenţă a suveranităţii. In interior însă, trebuie vândută aparenţa statului naţional unitar.
Tocmai din acest motiv s-ar putea câştiga timp cu ajutorul înfiinţării regiunilor artificiale. Să fie desfiinţate teritoriile etnice şi spălaţi banii furaţi. Sunt cuvinte grele, însă nu mă pot exprima mai delicat.
Sub nici o formă nu trebuie permis acest lucru. Aceasta este o şansă uriaşă pentru maghiarime, pentru Transilvania, pentru Pământul Secuiesc şi, da, şi pentru Ungaria. Trebuie arătată forţa şi trebuie asumată confruntarea cu o imitaţie statală coruptă, laşă şi disperată.
Am putea fi de acord cu reorganizarea regională cu condiţia ca elementul de bază al acesteia să fie Pământul Secuiesc Autonom. Sau să rămânem doar la Pământul Secuiesc. Este o bună rampă de lansare pe viitor.
Iar dacă va eşua, se va duce de râpă totul. Acum trebuie să se acţioneze. Ungaria să îşi asume statutul de putere protectoare dacă este nevoie. Mai rău nu îi poate fi, în schimb ar avea multe de câştigat. Si ar avea şi multe obligaţii. Să soluţioneze problema pe cale diplomatică. Sunt modalităţi. Îl citez pe Michael Collins: Mai întâi libertate, iar mai apoi pace.
Aşa este. Si cred că suntem destul de puternici pentru libertate. Şi pentru pacea de după.
Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 197 din 15.10.2013, autor Gyorgy Attila
Sf. Gheorghe 11.11.2013 | Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita |
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell