Revista presei maghiare din România 01.11 – 15.11.2013

December 17, 2013 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1420

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 21 / 01-15.11.2013

Târgu Mureş – Drapelul secuiesc este o reclamă?

Invocând o normă juridică referitoare la materialele promoţionale, Poliţia Târgu Mureş a somat Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania să înlăture de pe sediile lor din Târgu Mureş drapelul secuiesc.

In somaţia redactată miercuri, poliţia le-a dat un termen de 48 de ore partidelor maghiare transilvane să înlăture drapelul secuiesc. Valentin Bretfelean, comandantul poliţiei care funcţionează în subordinea autoguvernării din Târgu Mureş, a declarat că procedura a fost demarată în baza unei plângeri depuse de un consilier PSD. Întrebat fiind în ce bază a fost considerat drapelul secuiesc drept drapel publicitar, comandantul poliţiei a declarat: Nu există o unitate teritorială, un oraş sau un judeţ, care să aibă acest simbol oficial. Drapelul face reclamă unei instituţii care nu există. In cazul în care va fi înfiinţată aşa-numita regiune a Pământului Secuiesc, care va figura ulterior şi în legea administraţiei publice româneşti, nu va fi nici o problemă cu drapelul. Până atunci este calificat drept drapel publicitar – a comunicat comandantul poliţiei. Valentin Bretfelean a mai adăugat că şi partidele româneşti au fost avertizate în legătură cu prevederile legii referitoare la drapele.

Biro Zsolt, preşedintele PCM, a declarat că drapelul secuiesc arborat pe sediul partidului lor trebuie să rămână acolo. Dacă este nevoie, vom apela la instanţă – a declarat el. Portik Vilmos, preşedintele organizaţiei PPMT Mureş, a declarat că drapelul PPMT şi al CNMT au fost înlăturate, preventiv, de pe clădire, însă drapelul secuiesc a fost lăsat acolo. Nu permitem ca drapelul secuiesc să fie calificat drept drapel publicitar. Le-a adresat un apel locuitorilor din Târgu Mureş să arboreze drapelul secuiesc pe casele loc şi pe locuinţele lor – a declarat Portik Vilmos. Organizaţia judeţeană UDMR Mureş a primit şi ea somaţia poliţiei. Brassai Zsombor, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, a declarat că drapelul secuiesc nu este arborat pe sediul lor, astfel că somaţia nu îi vizează. Politicianul a calificat drept o prostie mesajul războinic târgumureşean, lansat împotriva simbolului secuiesc. El a mai adăugat că drapelul nu poate fi calificat sub nici o formă o reclamă, deoarece nu promovează nici un produs sau serviciu.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7034 din 01.11.2013

Partidul Civic Maghiar: lupta autonomistă trebuie preţuită

Bucureştiul trebuie să preţuiască lupta autonomistă cu cravată, de până acum, a secuilor – a declarat ieri preşedintele PCM, Biro Zsolt. Dacă această modalitate nu va duce la demararea unui dialog cu guvernul pe tema autonomiei, secui sunt dispuşi să recurgă la instrumente şi mai radicale – a declarat el.

În ceea ce priveşte seria instrumentelor mai radicale, preşedintele Partidului Civic Maghiar a amintit de nesupunerea civică şi de o eventuală închidere a graniţelor Pământului Secuiesc. El şi-a exprimat totodată speranţa că nu va fi nevoie de asemenea soluţii.

Biro Zsolt a calificat drept o reuşită clară marele marş al secuilor. După data de 27 octombrie, viaţa în România nu mai poate fi aceeaşi ca înainte – a formulat el.

El a mai menţionat că partidul său susţine aceeaşi concepţie autonomistă, pentru care anterior consilierii autoguvernamentali au iniţiat referendumuri locale. Preşedintele PCM a mai subliniat că problema autonomiei nu poate fi considerată o problemă internă a României. In cadrul marelui marş nu am cerut mai mult decât ca România să respecte tratatele internaţionale pe care le-a ratificat – a explicat preşedintele de partid. Biro Zsolt s-a referit între altele la acel articol din tratatul de bază româno-ungar, în care părţile s-au angajat să se delimiteze de orice măsură care modifică procentele locuitorilor regiunilor locuite de minorităţi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7034 din 01.11.2013

Bravo, secui! A fost un lucru bine făcut

A fost înălţător să simţi că secuii încă mai dau crezare apelurilor edililor lor, că secuii doresc să trăiască.

A fost înălţător să simţi că secuii au participat într-un număr mare pentru a arăta că nimeni nu trebuie să se joace cu răbdarea secuilor, deoarece poporul secui este un popor paşnic, dar poate şi în momentul de faţă să impună respect!!!

Felicitări secuilor ciucani, pentru faptul că în pofida sabotării transportului de către puterea română, au reuşit să ajungă în ultimul moment , într-un număr destul de mare, la locul de luptă!.

Faptul că în ultimii doi ani, Kelemen Hunor a făcut pentru cauza autonomiei secuieşti mai mult decât a făcut Marko Bela în decurs de aproape două decenii de conducere, vine să îi repare greşelile de până acum. Esenţial este că acum au fost acolo cu toţii, au fost acolo unde au trebuit să fie!

Le adresăm felicitări celor care au aprins Focuri de Strajă pe dealul Oriaspince. Această tradiţie trebuie neapărat continuată.

Greşeli, erori, stângăcii

Aproape toate greşelile şi stângăciile au fost comise de cei de la comunicaţii. Vicepreşedinţii pe probleme de comunicare din cadrul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au comis o serie de erori inacceptabile, în frunte cu Ferencz Csaba. Ce vicepreşedinţie impotentă este aceea care nici după două zile de la evenimente nu este în stare să publice materiale video pe site-ul Marşului Secuiesc? CNS nu a avut propriul său material video nici în ziua de marţi, pe site-ul http://szekelymenet.info. Noroc că domnul Ferenc nu a preluat materialele video din presa din România. Există numeroase instrumente care ar fi putut fi puse în aplicare de către un bun conducător militar:

Realizarea din spaţiul aerian a unui material video.

Fotografi însărcinaţi care să se afle în toate punctele de întâlnire şi care să predea materialele după desfăşurarea marşului, pentru ca acestea să-i poată fi transmise presei din lumea întreagă!!!

O altă greşeală gravă de organizare este aceea că au existat persoane naive care au crezut că puterea română poate fi însărcinată să transporte armele secuilor la locul de luptă. Greşeşte cel care crede că prezenţa la eveniment a fiecărui secui nu a fost o armă!!! Esenţa Marelui Marş a fost efectivul!! Cazul locomotivei defecte de la Izvorul Mureşului putea fi prefigurat.

Eu personal consider o greşeală faptul că organizatorii au ajuns la o înţelegere cu puterea în sensul blocării doar a unui singur sens de mers. Eu personal aş fi făcut în aşa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la faţa locului. Astfel s-ar fi putut evita ca un autoturism cu număr de Vrancea să deranjeze cu claxoane imnul ungar între localităţile Reci şi Moacşa. Felicitări secuilor de acolo pentru că nu l-au linşat pe şofer. S-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva!!!

Niciodată să nu însărcinezi duşmanul să se ocupe de transportarea armelor tale!!!

In cadrul Marşului, cineva a spus că românii sunt fraţi. Si eu aş simpatiza cu această idee numai că există o piedică, şi anume că ei ne consideră duşmani care ar trebui desfiinţaţi, asimilaţi şi colonizaţi. Noi suntem buni cel mult să fim sclavi producători de economie, până când ne vor obţine pământurile şi le vor popula cu semenii lor. In pofida tuturor dovezilor genetice, ne pun sub semnul întrebării şi existenţa de locuitori strămoşi.

Românii răspund la dreapta întinsă în semn de pace cu ciomege, cu minciuni şi cu ură. Prefectul de Covasna minte spunând că la marş au participat 15.000 de persoane, deşi acolo au fost cel puţin 120-150.000 de persoane. Presa română minte şi trece sub tăcere tot ceea ce s-a întâmplat în data de 27 octombrie. Se minte în legătură cu faptul că Marele Marş secuiesc s-a desfăşurat sub coordonarea Ungariei. Românii sunt instigaţi astfel să creadă că secuii sunt mercenarii duşmanului din vecinătate.

Transportul feroviar român nu i-a transportat la timp pe secuii ciucani, în pofida contractului. (Transportul feroviar ungar s-a ţinut de cuvânt în anul 1918, atunci când i-a transportat pe români la Alba Iulia. Oare de ce? Noi suntem proşti din naştere, iar românii sunt şmecheri din naştere???)

Românii nu au respectat de-a lungul istoriei lor nici un tratat, şi-au încălcat toate promisiunile, şi-au trădat toţi aliaţii.

Ce vrem să fim noi?

Vrem să fim nişte fraieri ale căror pământuri, soţii, patrie sunt furate, în timp ce noi le vorbim despre fraternitate? Sau vom fi adversarii lor cinstiţi, care răspund la violenţă cu violenţă, la forţă cu forţă, în caz că nu se poate altfel.

Nimeni să nu înţeleagă greşit: nu sunt adeptul luptei armate!!! Însă în cazul în care nu se poate altfel, ce vom face? Le vom permite să ne distrugă? După cel de-al doilea război mondial, mai multe părţi ale Transilvaniei au fost românizate. Astfel s-a întâmplat cu localităţile Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Arad şi Alba Iulia. Ştiţi că în cazul în care vom permite ca Pământul Secuiesc să fie alipit regiunilor majoritar române, în 20-25 de ani Pământul Secuiesc va dispărea definitiv!!!

Dacă altfel nu se va putea.. oare se poate renunţa la instrumentul luptei armate???? Sau este mai bună varianta SICULICIDIUMULUI paşnic, cu jaf şi cu asimilare, adică ţine-ţi gura de bozgor şi vorbeşte româneşte.

Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii. Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti.

Cel de-al doilea pas al luptei armate este refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti..

Cel de-al treilea pas.

Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional. Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti!

Dragi Secui! A fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!

Sursa: Europai Ido, nr. 23 din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar

Referendum pentru regionalizare – Consultări cu partidele româneşti în Partium

In timp ce în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Sălaj, autoguvernările judeţene vor dezbate, în luna noiembrie, proiectul de hotărâre al UDMR privind transformarea regiunilor de dezvoltare, autoguvernările din judeţele Bihor şi Satu Mare nici nu au luat deocamdată în calcul fixarea pe ordinea de zi a hotărârii – a informat portalul Maszol.ro.

Semnăturile necesare organizării referendumului au fost strânse fără probleme şi în judeţele Bihor şi Satu Mare, însă nu au fost înregistrate de organizaţiile UDMR din cele două judeţe, astfel că nu au solicitat punerea pe ordinea de zi a proiectul de hotărâre. Vom face acest pas în momentul în care vom fi siguri că proiectul de hotărâre va fi votat de consiliul judeţean, pentru ca referendumul să poată fi organizat – a declarat Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor. Potrivit declaraţiilor sale, deocamdată vor continua acţiunea de strângere de semnături şi vor purta negocieri cu partidele româneşti pe marginea susţinerii referendumului.

Potrivit portalului de ştiri, şi UDMR Satu Mare face acelaşi lucru. Dacă vom prezenta proiectul de hotărâre fără să ne consultăm cu partidele româneşti, cu siguranţă nu îl vor vota în consiliul judeţean. Din acest motiv vom continua negocierile – a declarat Kereskenyi Gabor, deputat din Satu Mare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7035 din 02.11.2013

Stat poliţienesc la orizont

Este deja aproape o regulă ca fiecare stat să-şi plătească bine fiii şi fiicele cu ochi albaştri, ca nu cumva, bieţii de ei, să ducă lipsă de ceva. Pentru că în opinia puterii în exerciţiu, criza economico-finianciară poate fi cât de mare, iar cetăţenii pot fi apăsaţi de cea mai adâncă sărăcie posibilă, însă instituţiile de culegere de informaţii trebuie să funcţioneze.

Orice politician care se respectă cât de cât ştie că dobândirea şi păstrarea puterii depinde într-o măsură deloc mică de felul şi momentul în care servesc cadrele de informaţii informaţiile obţinute de cei care trag cu urechea, respectiv în pânzele cărei, căror persoane care se îndreaptă spre scaunul guvernului suflă. Iar băieţii şi fetele culeg informaţii, deoarece convorbirile telefonice interceptate capătă azi un rol important în aproape toate cazurile ajunse în instanţă.

Cât de legale sunt aceste interceptări – ei bine, acest aspect nu este unul preferat în rândul cadrelor de informaţii, dimpotrivă, aşilor Serviciului Român de Informaţii nu le place să fie controlaţi. Nici chiar în cazul în care legislativul trebuie (ar trebui), conform Constituţiei, să controleze activitatea cadrelor de informaţii. Directorul SRI prezintă anual o dare de seamă în faţa unei comisii parlamentare de specialitate, însă este o întâlnire forţată, pentru menţinerea aparenţelor democraţiei, în care locurile se schimbă. Seful cadrelor de informaţii coboară printre conducătorii pământenilor.

Azi, puterea pe care o are culegerea de informaţii în România este la fel de mare ca într-un stat poliţienesc. Se şi tem de ea, nici măcar premierul nu îndrăzneşte să-i sfideze. Si sunt şi finanţaţi din plin.

Zilele trecute a fost rectificat bugetul. S-au luat bani de la toţi. Mai puţin de la cei care culeg informaţii. Pentru ei, suma a fost mărită.

Este posibil să fie vorba de bani în avans pentru alegerile de anul viitor, însă am auzit şi că cetăţenii nu tremură suficient de teama celor aflaţi la putere şi a organelor represive. Este nevoie, aşadar, de bani (publici) pentru noi urecheaţi, pentru aparatură de interceptare şi fotografiere.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 211 din 04.11.2013, autor Roman Gyozo

Să arborăm drapelul secuiesc!

Să arborăm drapelul secuiesc! Acolo unde este nevoie de fapte, cuvintele nu sunt suficiente! – este titlul comunicatului emis sâmbătă, de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt. Partidul îşi exprimă indignarea faţă de somaţia poliţiei locale din Târgu Mureş, privind înlăturarea drapelului secuiesc, arborat pe faţada sediului partidului din strada Scolii şi o califică drept un semn de incorectitudine faţă de comunitatea secuio-maghiară. Potrivit somaţiei, drapelul trebuie înlăturat conform legii care reglementează obligativitatea aprobării şi amplasării materialelor publicitare – se menţionează în comunicatul emis de Biro Zsolt.

Drapelul cu simbolurile secuieşti este simbolul Pământului Secuiesc şi, în acelaşi timp, un simbol istoric. Calificarea acestui drapel drept drapel publicitar este nu numai o incorectitudine, ci şi o provocare la adresa comunităţii noastre. Cazul este agravat de faptul că acest lucru este comis în numele poliţiei locale, întreţinute (şi) din banii maghiarilor din Târgu Mureş, în numele unei instituţii publice aflate în subordinea Primăriei Târgu Mureş. Este reamintit faptul că procuratura din Sighişoara a adoptat în data de 10 august 2010 o hotărâre în cazul drapelului secuiesc, arborat pe primăria din Ghindari. In hotărâre se constată faptul că drapelul albastru cu dungă aurie este simbolul unei comunităţi istorice, iar utilizarea acestuia nu contravine legii.

În comunicatul PCM sunt formulate câteva întrebări: în astfel de condiţii, pot spune localnicii maghiarii că nu sunt discriminaţi? Ne putem aştepta ca primarul oraşului să îşi ceară scuze? Primarii şi viceprimarii PCM au votat în unanimitate în anul 2009, cu ocazia Marii Adunări a Autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, hotărârea potrivit căreia simbolurile secuieşti, imnul şi drapelul, sunt considerate simboluri ale Pământului Secuiesc, utilizarea acestora fiind promovată pe o scară cât mai largă. Locul drapelului secuiesc este pe faţada sediului partidului! – se menţionează în comunicat.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7036 din 04.11.2013

Marko Attila la Bruxelles

Dreptul minorităţilor de a-şi utiliza limba maternă nu este validat în instituţiile sanitare din România – au afirmat la Bruxelles parlamentarii Marko Attila şi Kerekes Karoly, care au fost în Belgia să se informeze. Se ştie că în Belgia există o contradicţie între flamanzii de etnie olandeză şi valonii de etnie franceză. A reieşit că în Belgia (care, în comparaţie cu România, nu a ratificat Carta Limbilor Minoritare sau Regionale), există spitale flamande, franceze şi bilingve .

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 212 din 05.11.2013

Autonomia este egală cu descentralizarea

În opinia ministrului de externe Titus Corlăţean, numeroase elemente formulate de liderii UDMR ca forme de autonomie înseamnă de fapt o descentralizare administrativă, însă neclarificarea acestui dublu sens în limbajul politic provoacă neînţelegeri – a declarat politicianul într-un interviu acordat cotidianului România liberă.

Corlăţean a fost întrebat ce părere are despre poziţia ministrului ungar de externe Martonyi Janos, care a declarat – în contextul marelui marş secuiesc – faptul că nici o formă de autonomie nu este contrară normelor europene sau celor internaţionale. In România ei sunt cei avizaţi să spună ce contravine şi ce nu legii fundamentale – a spus Corlăţean. A mai arătat că deciziile legate de descentralizare şi de regionalizare sunt adoptate de politicienii români în mod suveran, cu purtarea unor consultări cu minoritatea maghiară din România. A mai spus că România, în comparaţie cu normele internaţionale, dispune de norme mai ridicate privind protecţia minorităţilor. Din partea politicienilor lipseşte doar o mai bună comunicare şi o sinceritate mai mare, înţelegându-i în acest caz şi pe maghiarii din România.

Publicaţia l-a întrebat pe ministrul de externe şi care este motivul pentru care viitorul ambasador ungar la Bucureşti, Zakonyi Botond, nu şi-a putut ocupa încă postul, dat fiind faptul că partea ungară şi-a depus cererea de acreditare încă din 21 iulie. Corlăţean a răspuns că ministerul de externe a îndeplinit toate procedurile cu privire la acreditarea noului ambasador ungar. In momentul de faţă, aşteaptă decizia finală a administraţiei prezidenţiale. A mai subliniat că în relaţiile ungaro-române nu există tensiuni. Relaţia are perioade ascendente şi descendente, dar aşa se întâmplă întotdeauna înainte de alegerile din Ungaria – a declarat şeful diplomaţiei române.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7037 din 05.11.2013

Putem fi liberi doar susţinându-ne reciproc – Scrisoare către concetăţenii noştri români

Voi vreţi să dăinuiţi în continuare ca români, ca oameni, iar noi vrem să dăinuim ca maghiari pe acel pământ pe care trăim şi pe care au trăit strămoşii noştri, timp de decenii. Ştiţi că în 27 octombrie, când am mărşăluit şi eu alături de cei 150.000 de oameni, nu am făcut acest lucru împotriva voastră? Am mărşăluit şi pentru voi! Pentru că şi voi veţi deveni mai altfel dacă vă veţi înlătura ura din suflete.

Eu am crescut în Sfântu Gheorghe, într-un oraş locuit în procent de 90% de către maghiari. Mama mi-a spus: trebuie să salutăm pe toată lumea. Pe maghiari în limba maghiară, iar pe români în limba română! Când în data de 27 octombrie au trecut pe lângă noi autoturisme cu numere de înmatriculare din judeţele Bacău, Vaslui, Teleorman, cei din autoturisme ne-au zâmbit. S-ar fi putut totuşi supăra ţinând cont de faptul că din cauza noastră au circulat mai încet şi mai anevoios. Sunt convins că printre voi se află mulţi care consideră că avem dreptate, că nu este un păcat să manifeşti ataşament faţă de pământul tău natal.

Spaniolii nu au devenit mai inferiori prin faptul că au declarat limbile catalană şi valenciană de rang egal cu limba lor şi că le-au acordat autonomie popoarelor care trăiesc acolo. Nici fraţii din Moldova nu sunt mai inferiori prin faptul că le-au acordat autonomie găgăuzilor şi ruşilor care convieţuiesc cu aceştia. Libertatea face minuni şi libertatea mea poate să fie şi libertatea ta! Belgia a acordat autonomie pentru 120.000 de germani, iar finlandezii le-au acordat autonomie suedezilor. In Finlanda, limba suedeză vorbită de 6% din locuitori este limbă oficială. Nici voi nu sunteţi mai bogaţi dacă despre ţara voastră se spune că este locuită de cel mai mare popor-sclav din Europa. Trebuie să vă daţi seama că prin intermediul nostru încearcă să distragă atenţia de la mârşăvia lor .

În acea frumoasă zi de duminică am scandat şi eu: Autonomie! Autonomie! Da, aici, în Transilvania, unde în anul 1568 libertatea conştiinţei a fost legiferată. Transilvania a fost o mică Elveţie şi ar putea fi şi în momentul de faţă. Omul poate fi fericit doar într-o ţară pe care o simte că îi aparţine.

Trecutul nu poate fi şters din sufletul nostru. Nu este vina noastră că Dumnezeu ne-a creat secui-maghiari. Si voi veţi deveni mai liberi şi mai altfel dacă vom putea fi liberi şi noi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7038 din 06.11.2013, autor Gazda Jozsef

Pentru retrocedare, în mod neschimbat

Marko Attila, parlamentar din Sfântu Gheorghe, s-a întâlnit ieri după amiază cu Douglas Davidson, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar însărcinat cu problema retrocedării şi a Holocaustului în cadrul Departamentului american de stat, care vine anul acesta pentru a două oară în România, pentru a se interesa în legătură cu situaţia retrocedării bunurilor confesionale, comunitare şi în legătură cu cazul Miko.

În cadrul întâlnirii, Marko Attila a declarat că aparent, procesul retrocedării s-a urnit din punctul mort, însă decurge anevoios. Se adoptă puţine decizii şi se înregistrează întârzieri în privinţa hotărârilor de guvern care ar reglementa păstrarea destinaţiei imobilelor. Procesul de despăgubire este la fel de lipsit de perspective, dat fiind faptul că nu s-a încheiat încă nici inventarierea terenurilor agricole.

Douglas Davidson s-a interesat şi în legătură cu destinul legii imobilelor confesionale, propusă de UDMR, lege care a fost respinsă de către senat şi care este discutată în momentul de faţă în comisiile Camerei Deputaţilor. Ne aşteptăm în continuare ca premierul să-şi respecte promisiunea în legătură cu acest lucru.

In cadrul întâlnirii, o altă temă a fost procesul Colegiului Szekely Miko. Statele Unite ale Americii urmăresc cu o atenţie deosebită acest caz şi sperăm că va fi adoptată o decizie dreaptă – a declarat diplomatul din Washington. Marko Attila a mulţumit pentru atitudinea manifestată de secretarul american de stat şi de diplomaţii de la Bucureşti şi a atras atenţia asupra faptului că este din ce în ce mai evident că simbolurile, drepturile şi bunurile comunităţii maghiare au devenit instrumente ale justiţiei. Nu este vorba despre problema personală a unor oameni. Este vorba despre o atitudine împotriva comunităţii noastre, care pune sub semnul întrebării însuşi caracterul de stat de drept – a declarat parlamentarul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7039 din 07.11.2013

A fost adoptată declaraţia finală a Consfătuirii Permanente Maghiare – Poziţie unitară pentru autonomie

Declaraţia finală a celei de-a XII-a şedinţe a Consfătuirii Permanente Maghiare (MAERT) a fost adoptată în unanimitate, cu semnătura tuturor participanţilor maghiari de peste hotare şi a partidelor parlamentare din Ungaria. Documentul prevede între altele faptul că anul 2014 va fi anul împlinirii juridice a naţiunii maghiare unitare. Declaraţia finală – care cuprinde cele mai importante problemele care ar trebui soluţionate în baza părţilor de naţiune – menţionează în legătură cu România faptul că participanţii protestează faţă de reorganizarea teritorială şi administrativă prin care sunt ignorate normele europene în vigoare şi care afectează negativ comunitatea maghiară din Transilvania. Sunt sprijinite toate acele aspiraţii care prin urmărirea principiilor solidarităţii şi subsidiarităţii sprijină dăinuirea maghiarilor din Transilvania, ca şi comunitate. Ei îşi exprimă în continuare convingerea că sistemul juridic al autonomiilor comunitare reprezintă garanţia dăinuirii pe pământul natal.

MAERT consideră exemplar marele marş al secuilor, un important instrument al democraţiei directe, şi felicită unitatea de acţiune de care s-a dat dovadă în privinţa organizării. Ei dau asigurări că vor sprijini acele aspiraţii ale comunităţii, potrivit cărora simbolurile naţionale şi comunitare, limba maternă să poată fi utilizate fără restricţii şi se protestează împotriva atitudinii autorităţilor române de limitare a drepturilor. Este luat la cunoştinţă cu îngrijorare faptul că nu a fost soluţionată disputa creată în jurul înfiinţării secţiei maghiare independente în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. I se cere guvernului român ca în interesul înfiinţării secţiei maghiare să valideze drepturile asigurate de legea învăţământului.

Vicepremierul Semjen Zsolt a declarat în legătură cu şedinţa că există un consens deplin în cele mai importante două probleme de politică naţională, lucru inimaginabil în trecut. In cazul maghiarilor în bloc este nevoie de autonomie teritorială, iar în cazul diasporei, de autonomie culturală – a menţionat el.

În cadrul şedinţei a luat cuvântul şi premierul Orban Viktor. El a subliniat: maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic se pot aştepta ca în următorii ani să fie susţinuţi de o ţară-mamă de succes. In cazul în care ţara-mamă este puternică, este recunoscută, poate oferi un ajutor mai mare comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic. Orban Viktor a subliniat că guvernul său se străduieşte ca îmbunătăţirea din ţara-mamă a situaţiei macroeconomice să îşi facă apariţia şi pe teritoriile de peste hotare. Una din cele mai importante problemele ale următorului ciclu guvernamental va fi ca strategia economică din Bazinul Carpatic, creată din punct de vedere spiritual, să devină funcţională şi în realitate.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7040 din 08.11.2013

Proiectul de lege privind autonomia, în curs de elaborare / Va fi înaintat parlamentului în luna februarie

Până la sfârşitul lunii decembrie, UDMR va înainta spre dezbatere publică proiectul de lege privind autonomia teritorială a Pământului Secuiesc şi se pregăteşte ca la începutul lunii februarie să îl înainteze parlamentului român – a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, sâmbătă, la Cluj.

In momentul de faţă, se lucrează, împreună cu specialiştii, la proiectul care are ca punct de pornire modelul autonomiei din Tirolul de Sud. Până la sfârşitul lunii decembrie vom încheia activitatea de atelier şi vom înainta spre dezbatere publică documentul. În cadrul dezbaterii publice, oricine îşi poate exprima punctul de vedere, organizaţii politice, organizaţii civile sau biserici. Intenţionăm să înaintăm proiectul în parlament la începutul sesiunii parlamentare de primăvară, care va începe în luna februarie – a declarat Kelemen Hunor.

În bilanţul său politic susţinut în faţa Consiliului Autonomiei Culturale, el s-a referit şi la problema legislaţiei. El a afirmat că fără convingerea societăţii române, lupta autonomistă este lipsită de şanse. Nici Bruxelles, nici Moscova, nici Washington şi nici Budapesta nu ne vor aduce autonomia – a adăugat el. El a mai amintit faptul că în anii 1990, societatea română a respins cu aceeaşi fermitate drepturile lingvistice, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă cu autonomia, însă prin intermediul unui dialog inteligent şi echilibrat s-a reuşit includerea în lege a drepturilor lingvistice. Sarcina este aceeaşi şi în privinţa autonomiei: trebuie abordată, însă nu este permisă aruncarea în aer a zidurilor neîncrederii – a formulat Kelemen Hunor. In opinia preşedintelui, marele marş al secuilor a sprijinit procesul, deoarece a indicat cerinţa comunitară. El a calificat ca fiind o reuşită ecoul presei occidentale favorabile, referitor la acţiune şi au existat intelectuali români care au apreciat ca fiind pozitivă acţiunea în masă.

Kelemen Hunor a mai amintit faptul că în momentul de faţă UDMR luptă şi pentru ideea ca parlamentul să nu reia proiectul de lege privind minorităţile din urmă cu 7 ani – proiect înaintat de către guvernul Tăriceanu – care ar trebui să instituţionalizeze autonomia culturală a minorităţilor. Există temerea că legea împotmolită în parlament să fiei adoptată de legislativ fără capitolul referitor la autonomia culturală.

Preşedintele UDMR a numit ca fiind imaginabil faptul ca această coaliţie guvernamentală să se dezmembreze în primăvara anului 2014 şi să se pună problema intrării Uniunii la guvernare. In opinia lui Kelemen Hunor, trebuie luate în considerare toate scenariile posibile. S-ar putea întâmpla ca UDMR să rămână în opoziţie şi în noua situaţie, să intre la guvernare sau să sprijine o guvernare minoritară în parlament.

Nu va fi totuşi referendum privind regiunile

Se pare că vor eşua referendumurile judeţene, planificate pentru data de 8 decembrie. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat pentru MTI că abia dacă va putea fi respectat planul etapizat anunţat anterior. El a mai adăugat că în judeţele Harghita şi Covasna, autoguvernările judeţene vor decide în această săptămână în legătură cu organizarea referendumului, însă potrivit informaţiilor pe care le deţine, aceste hotărâri vor fi atacate de prefecţi. In cadrul autoguvernărilor judeţelor Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Bihor, UDMR nu este majoritară. In baza negocierilor de până acum se conturează ideea potrivit căreia reprezentanţii partidelor române nu vor vota organizarea referendumului în luna decembrie.

Kelemen Hunor a mai declarat că în judeţele Bihor, Satu Mare şi Salaj, se discută cu reprezentanţii locali ai partidelor româneşti despre ideea adoptării unei hotărâri principiale în legătură cu organizarea referendumului, iar data referendumului să fie stabilită doar atunci când problema reorganizării regionale va deveni de actualitate şi la nivelul politicii naţionale.

În cadrul Consiliului Autonomiei Culturale, preşedintele UDMR a declarat că s-a reuşit prezentarea voinţei publice maghiare, dat fiind faptul că în decurs de două săptămâni s-au strâns 170.000 de semnături în vederea susţinerii iniţiativei privind referendumul. UDMR a început acţiunea de strângere de semnături în data de 26 septembrie, în vederea organizării, în data de 8 decembrie, a referendumurilor la nivel judeţean. In judeţele Bihor şi Satu Mare, însăşi UDMR a renunţat la ideea fixării problemei referendumului pe agenda de lucru a autoguvernării. In cele două judeţe s-au înregistrat întârzieri în privinţa strângerii semnăturilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7042 din 11.11.2013

Reuniunea Consiliului Autonomiei Culturale – Szekely Istvan este preşedintele

Szekely Istvan, secretar general adjunct al UDMR pe probleme de organizare socială, a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Autonomiei Culturale (KAT). Organismul a adoptat regulamentul de funcţionare şi a decis în legătură cu elaborarea strategiilor politice pe termen mediu şi lung şi a proiectelor care asigură în domeniul învăţământului, culturii, informării şi utilizării limbii, păstrarea identităţii naţionale şi transmiterea acesteia, ocrotirea şi dezvoltarea culturii maghiare.

La finalul şedinţei, Szekely Istvan i-a declarat Agenţiei MTI faptul că aceste strategii politice trebuie elaborate până la mijlocul anului 2014. Noi am apreciat faptul că autonomia culturală nu înseamnă numai proiectul de lege care s-a împotmolit de ani de zile în parlament, ci şi analizarea acestuia. In cazul în care vom reuşi să obţinem autonomia culturală a comunităţii maghiare, ce vom face în domeniul învăţământului, culturii şi în domeniul informării? – a declarat preşedintele KAT. El a mai adăugat că politica de specialitate de 25 de ani trebuie să ofere de fapt răspuns la întrebarea privind condiţiile în care doresc să trăiască membrii comunităţii maghiare în România. Szekely Istvan a fost de părere că proiectul de lege privind autonomia culturală şi strategiile politice profesionale trebuie să contureze împreună imaginea de viitor a maghiarilor din Transilvania. În opinia preşedintelui KAT, pe lângă conturarea imaginii de viitor, consiliul autonomiei trebuie să caute răspuns la întrebarea privind măsurile pe care le poate adopta comunitatea maghiară, cu ajutorul atribuţiilor administrative actuale.

Pe Pământul Secuiesc, autoguvernările pot dispune funcţionarea instituţiilor lor subordonate ca instituţii maghiare. Într-un mediu mixt – unde maghiarii dispun de o influenţă semnificativă în cadrul autoguvernărilor – comunitatea maghiară poate cere personal, programe şi buget, corespunzătoare procentului său. In zonele de diasporă, unde maghiarii nu sunt prezenţi în cadrul autoguvernărilor, susţinerea poate fi asigurată de organizaţiile civile. In opinia preşedintelui KAT, este necesară elaborarea unor programe care să se extindă asupra tuturor celor trei pături ale comunităţii maghiare şi care pot fi finanţate de către autoguvernările majoritar maghiare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7042 din 11.11.2013

Condiţia participării la guvernare nu poate fi decât autonomia

După lejera solidaritate creată în legătură cu marele marş şi în legătură cu organizarea acestuia, comunitatea maghiară din Transilvania s-a putut gândi că UDMR a putut învăţa ceva din activitatea sa de peste 20 de ani – activitate care nu s-a soldat totuşi cu rezultate liniştitoare – şi acum, aflându-se în opoziţie, a tras concluziile în sensul că trebuie să renunţe la participarea la guvernare şi să creeze o solidaritate maghiaro-maghiară şi o platformă de negocieri cu civilii, cu bisericile, cu CNS, cu PCM şi cu PPMT şi trebuie să-şi focuseze capacitatea organizatorică pe realizarea autonomiei de trei nivele, inclusă în programul său din anul 1992.

Şedinţa de sâmbătă a Consiliului Autonomiei Culturale parcă ar fi dorit să disperseze această iluzie. S-a hotărât ca până la sfârşitul lunii decembrie, UDMR să lanseze spre dezbatere publică proiectul de lege privind autonomia teritorială a Pământului Secuiesc (luând ca model autonomia din Tirolul de Sud). Din comunicatele apărute după şedinţă reiese că atitudinea de până acum a UDMR este clădită pe nisipuri mişcătoare. Putem fi de altfel de acord cu străduinţa Uniunii de a ajunge la guvernare, însă numai dacă condiţia participării va fi autonomia.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7042 din 11.11.2013, autor Simo Erzsebet

În loc de compromisuri

Este absolut indiferent dacă pe prefect, paznicul legalităţii la nivelul autoguvernărilor – conform explicaţiei oficiale, însă în realitate întruchiparea puterii de la Bucureşti – îl cheamă Dumitru Marinescu sau Codrin Munteanu. Procesele intentate împotriva primăriilor din Trei Scaune, sub cele mai absurde pretexte, demonstrează în unanimitate că persecutarea din partea autorităţilor nu depinde de persoana care ocupă funcţia de prefect, aceasta fiind doar executantul seriei de atacuri armonizate şi dirijate din capitală. Nu ei sunt iniţiatorii acestora.

Acest lucru nu este, bineînţeles, o scuză, la fel cum nu este o scuză nici faptul că actualul prefect al judeţului Covasna nu se opune – după cum a declarat într-un interviu -, în calitate de persoană particulară, utilizării simbolurilor comunităţii secuio-maghiare. Ar trebui totuşi să fie atât de consecvent – chiar dacă este politician din România – încât să nu pună în aplicare dispoziţii contrare principiilor sale, iar în calitate de funcţionar public să nu mintă ca în cazul estimării numărului participanţilor la marele marş al secuilor. Nu este sigur faptul că prefectul din Trei Scaune îşi bate capul cu formularea scrisorii sale de adio pentru că a dezinformat practic o parte a opiniei publice din ţară şi din străinătate. Mult mai plauzibilă este varianta că se pregăteşte să atace hotărârea consiliului judeţean – aşa cum a presupus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în declaraţia sa făcută la sfârşitul săptămânii trecute – care va fi probabil adoptată în cursul acestei săptămâni şi care se referă la organizarea referendumului privind regionalizarea.

Dacă aşa se va întâmpla, prefectura va obstrucţiona de fapt organizarea referendumului – considerată una din cele mai importante instrumente ale exprimării voinţei poporului. Poate că şi conducătorii noştri ar trebui să mediteze asupra unor aspecte. Dacă merită să facă cu ochiul Bucureştiului în speranţa obţinerii unor soluţii-simulacru sau dacă vom fi fermi pe poziţii şi nu ne vom teme să ne formulăm limpede revendicările iar prin intermediul unui dialog sincer să căutăm parteneri printre români şi aliaţi în întreaga lume. Nu vor putea spune că nu s-au aşteptat la reacţia prefectului teleghidat de la Bucureşti.

Cotidianul Haromszek, nr. 7043 din 12.11.2013, autor Farcadi Botond

Tirolul de Sud şi secuii – Un nou punct de pornire în edificarea patriei secuieşti

Exemplu sud-tirolez din Italia pare a fi un punct de pornire corespunzător în privinţa anunţatului proiect privind autonomia Pământului Secuiesc, proiect – care potrivit declaraţiilor liderilor – va fi adus în curând de UDMR la cunoştinţa opiniei publice.

Această provincie autonomă a Italiei, locuită în majoritate de germani, seamănă cu părţile transilvănene – din punctul de vedere al caracteristicilor zonei. Cei peste o sută de mii de protestatari paşnici au demonstrat în ziua marelui marş, în 27 octombrie, că proiectul Pământului Secuiesc care doreşte să se administreze singur reprezintă cea mai mare aspiraţie a grupului nostru etnic şi este un proiect care beneficiază de sprijinul poporului. Pământul Secuiesc şi Tirolul de Sud seamănă nu numai din punct de vedere geografic şi economic, ci şi din punct de vedere istoric.

În mai 2006, senatorul italian Francesco Cossiga a înaintat un proiect de lege prin care a dorit să-i însărcineze pe alegătorii din cele două provincii autonome ale regiunii – Trentino şi Bozen – să decidă dacă rămân în cadrul statului italian sau doresc o independenţă deplină, ori să aparţină de Austria sau eventual de Germania. Toate părţile – inclusiv separatiştii – au respins moţiunea, invocând faptul că aceasta ascunde pericolul reînnoirii tensiunilor etnice.

Paralelele cu regiunea noastră sunt mai mult decât surprinzătoare. Tirolul de Sud, locuit în majoritate de germani, a aparţinut de Monarhia Austro-Ungară până în anul 1919. Tratatul italiano-austriac, semnat după cel de-al doilea război mondial, nu s-a dovedit a fi o soluţie satisfăcătoare. A fost nevoie de 30 şi ceva de ani de negocieri şi de luptă până a luat fiinţă provincia autonomă Bolzano.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7043 din 12.11.2013, autor B. Kovacs Andras

Şi ei doresc autonomie! – Interviu cu voluntarul kurd Ekrem Kizilgul

În ziua de 7 noiembrie, Centrul de Voluntariat HITI a organizat în incinta Casei cu Arcade din Sfântu Gheorghe o seară naţională kurdă. Trei voluntari din Turcia – Bercem Akbey, Sezer Yavuz şi Kerem Sings – au prezentat oraşul Diyarbakir, respectiv istoria, tradiţiile kurzilor şi caracteristicile vieţii acestora. Cei trei voluntari vor sta 6 luni în Trei Scaune, prin intermediul programului Serviciului European de Voluntariat – Youth in Action. La întâlnire au participat şi câţiva tineri kurzi care desfăşoară activităţi de voluntariat la Bucureşti. Dintre aceştia am discutat cu Ekrem Kizilgul.

– S-a îmbunătăţit situaţia minorităţii kurde din Turcia în timpul mandatului guvernului Erdogan? S-a reuşit normalizarea, într-o măsură sau alta, a relaţiei dintre kurzi şi turci?

– Kurzilor din Turcia nu le sunt nici acum asigurate drepturile fundamentale. Nu ne putem folosi oficial limba maternă şi, drept urmare, nu putem nici studia în limba maternă. Insistăm pe lângă guvernul turc pentru schimbarea acestei situaţii.

– Care sunt obiectivele principale ale kurzilor din Turcia, ce rezultate au obţinut până acum?

– Erdogan ne-a asigurat câteva drepturi. Aşa aminti aici un post de televiziune care ni se adresează în limba kurdă. In urmă cu câteva luni, se spusese la ştiri că va fi permisă predarea şi în limba kurdă în şcoli, însă într-un final nu s-a întâmplat nimic. Noi avem în continuare convingerea că ne vom primi drepturile care ni se cuvin. Limbile turcă şi kurdă diferă complet una de cealaltă. In familie vorbim în limba maternă, însă în şcoală suntem nevoiţi să studiem în limba turcă, iar din acest motiv puţini elevi sunt capabili să obţină rezultate foarte bune. In acelaşi timp, am dori ca Turcia să recunoască minoritatea kurdă ca entitate naţională separată. In momentul de faţă, dacă trăieşti în Turcia, oficial eşti considerat turc, deşi acolo trăiesc şi numeroase alte popoare.

– Au renunţat kurzii la visul de a trăi cu toţii într-un stat separat?

– Am dori să avem autonomie, însă Erdogan şi mai multe partide turceşti naţionaliste nu se susţin această aspiraţie. Noi nu vrem să ne separăm de Turcia, pentru că trăim de mii de ani alături de poporul turc. Deşi cultura noastră este diferită, trecutul ne leagă.

– Ce ştii despre aspiraţiile autonomiste ale secuilor?

– Am auzit despre ele, le considerăm îndreptăţite. Ne este clar de ce trăiesc maghiari în România. Dat fiind faptul că există statul ungar, secuilor le este mai uşor. Din acest motiv există şi posibilitatea ca maghiarii transilvani să studieze în limba lor maternă.

– Ce condiţii sunt la Diyarbakir? Un turist din Trei Scaune ar putea merge liniştit în excursie?

– Noi considerăm Diyarbakirul capitala Kurdistanului. Dacă l-am întreba pe un turc despre această localitate, ar spune că este periculos să stai pe acolo, însă adevărul este că oraşul este unul sigur, vin foarte mulţi turişti, care pleacă cu impresii plăcute, localnicii sunt foarte primitori.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 218 din 13.11.2013, autor Levai Barna

Mint acasă, mint în străinătate

Discursul rostit de vicepremierul Liviu Dragnea în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei arată de ce sunt atât de importantă pentru autorităţile române bagatelizarea marelui marş al secuilor şi scăderea numărului participanţilor.

Dragnea, însărcinat cu problema organizării administraţiei publice, a declarat după mitingul pentru autonomia Pământului Secuiesc, în faţa reprezentanţilor sosiţi din numeroase ţări ale Europei, că România – conform obligaţiilor asumate la nivel internaţional – validează prevederile referitoare la asigurarea autonomiei locale, după care a vorbit despre proiectele de descentralizare ale guvernului şi nu a uitat să amintească faptul că în acelaşi timp cu reorganizarea administrativ-teritorială, în România va fi înfăptuită o reorganizare modernă, europeană, ce va avea la bază principiile subsidiarităţii. El a afirmat că s-au purtat consultări cu minorităţile naţionale – a amintit de dezbaterea publică organizată în zonă, de întâlnirea de la Băile Balvanyos – şi că acestea susţin proiectul.

Ştim că diplomaţia de la Bucureşti nu s-a sfiit niciodată să încerce să îmbunătăţească prin minciună imaginea internaţională a ţării. Declaraţia făcută la doar trei zile de la mitingul la care au participat 120.000 de persoane, potrivit căreia totul este ok şi maghiarii salută proiectele guvernului, reprezintă o minciună, ce poate fi considerată o realizare demnă de atenţie a diplomaţiei române antrenate în astfel de probleme.

Acest lucru îi pune pe politicienii şi pe reprezentanţii noştri maghiari în faţa unei sarcini nu foarte uşoare: singura noastră posibilitate este să dezminţim la toate eforturile cuvintele vicepremierului, să atragem atenţia prin toate instrumentele posibile asupra privării noastre de drepturi, să popularizăm cerinţa noastră autonomistă, să căutăm aliaţi şi să promovăm o politică externă maghiară independentă. Trebuie să avem convingerea că nu pot minţi atât de mult încât acest lucru să ne acopere dreptatea. Pentru acest lucru trebuie să ne spunem cu fermitate şi cu voce tare dreptatea. Asta ar trebui să facem în loc să ne punem toate speranţele în negocierile cu politicienii români, care nu se ţin de cuvânt.

Ar ancheta retrocedările din Transilvania

PSD iniţiază constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul retrocedărilor imobilelor din Transilvania – a comunicat ieri, premierul Victor Ponta. In baza interpretării greşite în Transilvania a diferitelor documente şi legi, am ajuns în situaţia de a fi retrocedate sate întregi, cu păduri şi cu pământuri – a motivat el iniţiativa. De antecedente ţine faptul că Gheorghe Funar, preşedintele Partidului România Mare, a declarat vineri că i-a cerut premierului stoparea retrocedării imobilelor naţionalizate în perioada comunismului, deoarece cu ajutorul bisericilor maghiare, Ungaria se foloseşte de legile româneşti privind retrocedările pentru anexarea Transilvaniei.

UDMR protestează faţă de faptul că PSD a pus sub semnul întrebării legitimitatea retrocedării imobilelor naţionalizate în perioada comunismului şi avertizează că România nu îşi poate permite stoparea procesului de restituire şi renaţionalizarea.

Primul care a reacţionat la această problemă din partea UDMR a fost Marko Attila, deputat, condamnat la trei ani cu închisoare cu executare. El este de părere că fără precedent faptul că ancheta este făcută de o comisie parlamentară privind retrocedarea imobilelor, dat fiind faptul că eventuala cercetare a ilegalităţilor ţine de justiţie. Legătura iniţiativei cu Clujul şi invocarea făcută de premier concordă cu opinia lui Funar: el a spus întotdeauna că am jefuit Transilvania şi am luat sate sub titlul de retrocedare – a menţionat el. In opinia deputatului, nu există aspecte întâmplătoare, iar în spatele problemei ar putea sta generarea unei atmosfere politice. In măsura în care PSD consideră că parlamentul trebuie să ancheteze retrocedările, înseamnă că se încearcă obstrucţionarea prin toate instrumentele a redobândirii, de către proprietarii legitimi, a imobilelor, mai ales bisericile, iar în cazul lucrurilor redobândite se încearcă renaţionalizarea lor prin diferite instrumente – a declarat el.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, respinge cu fermitate ideea înfiinţării comisiei parlamentare în vederea reanalizării retrocedării imobilelor din Transilvania. In opinia preşedintelui UDMR, este limpede că este generată o atmosferă politică. Este un teren extrem de periculos şi nu ar trebui pornit în această direcţie, deoarece acest lucru pune sub semnul întrebării legitimitatea retrocedării şi încetineşte sau stopează în totalitate procesul restituirii. Prin această măsură se poate crea impresia că începe practic renaţionalizarea – a subliniat el. Kelemen Hunor este de părere că România modernă a secolului XXI nu îşi poate permite să renaţionalizeze şi să înceapă anchete într-un mod ilegitim. Nu îşi poate permite ca după 24 de ani de la schimbarea regimului să nu renunţe la trecutul comunist şi să nu facă dreptate în cazul a sute de mii de persoane persecutate.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7045 din 14.11.2013, autor Demeter J Ildiko

Pământul Secuiesc ca regiune de dezvoltare – Se organizează referendumul

In data de 8 decembrie, Consiliul Judeţean Covasna va organiza un referendum regional – au decis ieri consilierii. Hotărârea în acest sens a fost adoptată cu un raport de voturi de 26:4, a fost susţinută de reprezentanţii partidelor maghiare, iar fracţiunea USL a votat împotrivă.

Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, a declarat: în România, aceasta este prima iniţiativă de amploare, organizată la nivel regional. El a reamintit că împreună cu Antal Arpad a iniţiat referendumul care vizează includerea celor trei judeţe în aceeaşi regiune de dezvoltare. In vederea susţinerii acestei idei, filialele locale ale UDMR, susţinute de organizaţiile de tineret ale PCM şi de biserici, au strâns peste 120.000 de semnături pe Pământul Secuiesc.

Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, care a participat la şedinţă în calitate de invitat, a încercat să îi convingă în primul rând pe consilierii de naţionalitate română că iniţiativa este în interesul tuturor oamenilor care trăiesc în Trei Scaune, pe Pământul Secuiesc. El a arătat că prin faptul că aparţinem de o mare regiune, regiunea pierde 180 de milioane de euro, din care pierderea judeţului este de 40-50 de milioane de euro.

Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene a PCM, a evidenţiat: în cazul în care guvernul de la Bucureşti nu ţine cont de voinţa poporului, înseamnă că ne exclude, chiar şi în afara graniţelor ţării. Kulcsar Terza a amintit de marele marş al secuilor din data de 27 octombrie şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia lui Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, potrivit căreia marşul ar fi o acţiune compensatorie.

Bedo Zoltan, purtătorul de cuvânt al PPMT, a formulat astfel: cu un ochi plânge, cu celălalt râde. El a spus că partidul său luptă în primul rând pentru autonomia Pământului Secuiesc, însă a subliniat că de această dată nu este vorba despre autonomia secuilor. Tocmai din această cauză nu consideră corespunzător referendumul privind regiunea de dezvoltare. Fiind vorba totuşi despre o problemă naţională, susţine iniţiativa.

Cziprian Kovacs Lorand, deputat liberal, a comunicat că ar fi dorit că voteze pentru, însă are anumite reţineri. El pune sub semnul întrebării pe de o parte viabilitatea economică a regiunii, iar pe de altă parte, în cadrul şedinţei de partid a constatat o mare opoziţie. Colegii său consideră că această soluţie îi vizează doar pe secui şi nu îi vizează pe românii care trăiesc aici. El a întrebat ce paşi au făcut partidele maghiare din Transilvania pentru liniştirea comunităţii române de aici: în cazul înfiinţării regiunii dorite, românii de aici nu ar fi trataţi aşa cum reclamă atitudinea Bucureştiului faţă de ei -a declarat Cziprian.

Tamas Sandor a calificat drept legitimă abordarea şi s-a străduit să convingă pe toată lumea că nu doresc să încurajeze răul constatat pe propria lor piele. Antal Arpad a declarat că toată lumea recunoaşte că organizarea regională de acum este neviabilă. Fondurile structurale sunt împărţite în baza procentului din PIB / persoană. Judeţele Mureş, Harghita şi Covasna se află la acelaşi nivel şi nu avem ce să căutăm în acelaşi loc cu Braşovul şi cu Sibiul. In legătură cu problema naţionalităţii, a declarat că oraşul Sfântu Gheorghe întreţine două teatre, unul maghiar şi unul românesc.

Sabin Calinic, consilier social-democrat, a declarat că judeţul se afundă încet şi sigur, de 24 de ani. Oamenii trăiesc din ce în ce mai rău. Tamas Sandor a declarat că nu putem vorbi de 23 de ani, ci de ultimii 3-4 ani în care se observă progresul. Antal Arpad a declarat că o comparare a oraşului Sfântu Gheorghe cu Braşovul, este ca şi cum am compara Braşovul cu Viena. El a mai declarat că în Sfântu Gheorghe, rata şomajului este sub 3%, fapt care l-a dus, în decurs de trei ani, de pe locul 40 pe locul 22, la nivel naţional.

În opinia senatorului Klarik Laszlo, s-a adeverit la nivel european că marile oraşe provoacă regrese economice în mediul lor şi tocmai din această cauză nu este bine să aparţinem de aceeaşi regiune cu Braşovul. Regiunea de dezvoltare nu se referă la relaţia dintre naţionalităţi. El a mai adăugat: încercăm să demonstrăm de ani de zile că nu suntem împotriva românilor, dar fiind minoritari, avem pretenţii deosebite. El a mai spus că cele 35.000 de semnături îl legitimează să iniţieze modificarea legii în legătură cu reorganizarea regională şi anume ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să formele o regiune separată. El consideră acest lucru drept un gest nobil şi lucrează cu toată răspunderea pentru acest lucru.

Liberalul Ioan Moroianu nu vede nici o soluţie în privinţa ieşirii din această situaţie proastă. Copiii pleacă, familiile se dezmembrează, ca urmare, el votează împotriva proiectului.

În final, preşedintele a supus proiectul la vot, care a fost votat de membrii UDMR, PPMT şi PCM şi a fost respins de reprezentanţii PSD şi PNL.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7046 din 15.11.2013, autor Szekeres Attila

Pământul Secuiesc poate fi ţara-mamă interioară

Pământul Secuiesc ar putea fi ţara-mamă interioară a diasporei maghiare din Transilvania – a declarat Szekely Istvan, secretar general adjunct al UDMR, însărcinat cu problema organizării sociale, în contextul manifestărilor dedicate zilei diasporei maghiare.

UDMR şi-a prezentat la Aiud, în cadrul manifestării centrale dedicate zilei diasporei, publicaţia care sintetizează rezultatele de până acum ale parteneriatului demarat în anul 2009 între Pământul Secuiesc şi diasporă. După cum reiese din broşură, autoguvernările din judeţele Covasna şi Harghita au susţinut o serie de evenimente care sprijină păstrarea identităţii comunităţilor maghiare care trăiesc în diasporă. In opinia lui Szekely Istvan, liderii autoguvernărilor judeţelor de pe Pământul Secuiesc au înţeles că aspiraţiile politice care vizează consolidarea Pământului Secuiesc vor fi autentice şi acceptabile în cazul în care îşi asumă sarcini în plus legate de diasporă. El a mai spus că legile din România nu fac posibilă susţinerea, de către autoguvernări, a organizaţiilor civile care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul altor judeţe. UDMR consideră drept diasporă acea pătură a maghiarilor din Transilvania care îşi poate menţine identitatea naţională numai cu sprijin extern. Data de 15 noiembrie a fost declarată de congresul UDMR ziua diasporei maghiare. Începând din acest an, ziua diasporei maghiare este sărbătorită în întreg Bazinul Carpatic.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7046 din 15.11.2013

Sf. Gheorghe

17.12.2013

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

2013 Revista presei maghiare 21 by Dan Tanasă

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Revista presei maghiare din România 01.11 – 15.11.2013

  1. […] “Vrem să fim nişte fraieri ale căror pământuri, soţii, patrie sunt furate, în timp ce noi le vorbim (romanilor) despre fraternitate? Sau vom fi adversarii lor cinstiţi, care răspund la violenţă cu violenţă, la forţă cu forţă, în caz că nu se poate altfel. Nimeni să nu înţeleagă greşit: nu sunt adeptul luptei armate!!! Însă în cazul în care nu se poate altfel,insa ce vom face? Le vom permite să ne distrugă? După cel de-al doilea război mondial, mai multe părţi ale Transilvaniei au fost românizate. Astfel s-a întâmplat cu localităţile : Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Arad şi Alba Iulia. Ştiţi că în cazul în care vom permite ca Pământul Secuiesc să fie alipit regiunilor majoritar române, în 20-25 de ani Pământul Secuiesc va dispărea definitiv !!! Dacă altfel nu se va putea.. oare se poate renunţa la instrumentul luptei armate?? Sau este mai bună varianta SICULICIDIUMULUI paşnic, cu jaf şi cu asimilare, adică “ţine-ţi gura de bozgor şi vorbeşte româneşte”. Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii. Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti. Cel de-al doilea pas  al luptei armate este  refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti… Cel de-al treilea pas: Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge!. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional. Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti! Dragi Secui! Marsul nostru a fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!” Sursa: Europai Ido, nr. 23, din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar (traducere din limba maghiară de Centrul European de Studii Covasna – Harghita ) […]

  2. […] Sursa: cotidianul Haromszek, nr.7046 din 15.11.2013 (traducere din limba maghiară de Centrul European de Studii Covasna – Harghita ) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 01.11 – 15.11.2013"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-01-11-15-11-2013/