Revista presei maghiare din România, 1 – 31 ianuarie 2019

April 30, 2019 •presa maghiară •Views: 1037

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Revista Presei Maghiare

Nr. 01 / 01-15.01.2019

Nr. 02 / 16-31.01.2019

Universitatea Sapientia la Sfântu Gheorghe / Vor cumpăra teren şi vor construi un campus

Fundaţia Sapientia doreşte să folosească cele 4,15 miliarde de forinţi – prin care Guvernul ungar doreşte să contribuie la consolidarea fundaţiei în Sfântu Gheorghe pentru achiziţionarea unui teren de 10 hectare şi construirea campusului universitar – am aflat de la Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate de Transilvania şi preşedintele curatoriului Fundaţiei Sapientia. Suma face parte din sprijinul bugetar de 32,8 miliarde de forinţi, alocat de Guvernul ungar înainte de Crăciun bisericilor şi organizaţiilor civile din Transilvania, Ucraina Subcarpatică şi Voivodina. Kato Bela ne-a declarat că intenţionează să extindă centrul extensiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Maghiare din Transilvania Sapientia şi să înfiinţeze două noi secţii: una de inginerie forestieră şi una de sport. Documentaţia pentru înfiinţarea secţiei de inginerie forestieră a fost deja înaintată la Ministerul Educaţiei Naţionale, iar dosarul pentru autorizarea secţiei de sport este în faza de întocmire. Dat fiind faptul că procesul de învăţământ se desfăşoară în clădirea aflată în proprietatea Consiliului Local, se doreşte ca Universitatea să aibă propria sa clădire. Înfiinţarea extensiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Sapientia a fost anunţată în anul 2013 de universitate, Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi reprezentanţi ai Guvernului ungar. În anul 2014, Consiliul Local a semnat cu Fundaţia Sapientia un contract de închiriere gratuită pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea prelungirii – am aflat de la viceprimarul Sztakics Eva. În opinia sa, construirea unui nou campus nu ar însemna neapărat faptul că Universitatea Sapientia s-ar muta din imobilul actual.

Sursa: Haromszek din 04.01.2019

Cazul Beke/Szocs / Vor să ne intimideze, în opinia lui Tokes Laszlo

În calitate de europarlamentar, Tokes Laszlo i-a vizitat ieri (04.01) la închisoarea din Miercurea Ciuc pe Beke Istvan şi Szocs Zoltan, cei doi lideri din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea pentru terorism. Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a vorbit ieri (04.01), în cadrul unei conferinţe de presă, despre vizita efectuată la închisoarea din Miercurea Ciuc. El a amintit că anterior i-a vizitat pe cei doi încarceraţi în calitate de persoană fizică, iar în momentul de faţă a efectuat vizita la recomandarea preşedintelui comisiei pe probleme de externe din cadrul CE, ocazie cu care a avut posibilitatea de a vedea condiţiile din închisoarea din Miercurea Ciuc. Tokes a constatat că Beke şi colegul lui se află în condiţii relativ bune, aceştia reclamând faptul că nu li se permite să efectueze activităţi exterioare. Tokes a criticat statul român, care în opinia sa, a avut întotdeauna nevoie de deţinuţi politici maghiari, pentru intimidarea maghiarilor din România. În opinia europarlamentarului, Beke şi colegul lui sunt ţapi ispăşitori, prin intermediul lor statul român dorind să îi intimideze pe toţi maghiarii din România. Potrivit lui Tokes, în spatele cazului privind terorismul din Ţinutul Secuiesc se află tradiţionalul grup politic care se străduieşte de 100 de ani să îi alunge, să îi distrugă pe maghiarii din România. El a mai spus că lupta politică şi juridică trebuie continuată pentru eliberarea celor doi deţinuţi. A mai apreciat că posibilităţile sunt destul de limitate din punct de vedere juridic şi tocmai din această cauză este important ca UDMR să-şi asume cauza şi pe cale politică, la fel ca şi în cazul imobilelor confesionale sau a şcolilor maghiare. Este important să reprezinte cazul cu aceeaşi pondere şi în cadrul discuţiilor purtate cu coaliţia guvernamentală română. În opinia preşedintelui CNMT, vizita Papei planificată a se desfăşura în România trebuie fructificată, precum şi perioada în care România ocupă preşedinţia UE, pentru ca problema să poată fi cunoscută cât mai temeinic de opinia publică internaţională şi de factorii de decizie. În opinia sa, preşedinţia-UE a României îi poate face mai sensibili pe străini în ceea ce priveşte cazul liderilor HVIM din Transilvania.

Sursa: Haromszek din 05.01.2019

Înfiinţarea Institutului de Cercetare a Maghiarilor

Institutul de Cercetare a Maghiarilor a luat fiinţă la date de 1 ianuarie, după ce la iniţiativa Ministrului Resurselor Umane, Kasler Miklos, guvernul a adoptat în 10 noiembrie ordonanţa guvernamentală referitoare la modificarea normelor juridice privind înfiinţarea Institutului. Conducătorul ministerului l-a însărcinat pe Horvath Lugossy Gabor să ocupe funcţia de director general – a comunicat ieri (04.01.2019) ministerul. Printre sarcinile Institutului de Cercetare a Maghiarilor se numără cercetarea interdisciplinară a istoriei străvechi a maghiarilor, a istoriei maghiare de dinainte de perioada descălecării, cercetări complexe referitoare la epoca medievală maghiară, cercetarea surselor arhivistice din ţară şi din străinătate, editarea de publicaţii în limba engleză şi maghiară, cercetări arheogenetice, cercetarea specificităţii şi structurii interne a limbii maghiare -a comunicat ministerul.

Sursa: Haromszek din 05.01.2019

Festivitate de comemorare la Siculeni / Nu suntem cetăţeni de rangul al doilea

Cu ocazia împlinirii a 255 de ani de la sângeroasele evenimente de la Siculeni, secretarul de stat parlamentar şi strategic în cadrul Oficiului ungar al Premierului, Orban Balazs, a declarat ieri (07.01), la Siculeni, că maghiarii din întreg Bazinul Carpatic pot conta pe sprijinul guvernului ungar, însă nici un imperiu nu îi poate considera pe maghiari cetăţeni de rangul al doilea. Oficialul ungar a afirmat lângă monumentul reabilitat cu sprijinul guvernului ungar că nu există un adevăr general valabil în istorie, dreptatea maghiarilor şi secuilor trebuie obţinută de maghiari şi de secui. Maghiarilor nu le plac dictatele şi sunt dispuşi să îşi dea viaţa pentru cauzele pe care le consideră importante, însă se aşteaptă ca nici un imperiu să nu îi considere cetăţeni de rangul al doilea, un fel de periferie. În cazul în care un imperiu – fie că este vorba de Viena de acum 255 de ani, de Bucureştiul de acum pentru secui sau Bruxelles-ul în relaţia cu noi toţi – nu respectă acest lucru, împotrivirea este legitimă, străvechilor principii juridice de bază – a subliniat Orban Balazs. El a evidenţiat că în momentul de faţă, Ungaria are un guvern care înţelege această lecţie a istoriei, nu militează cu revolta, ci dispune de capacitatea de compromis, de validare a intereselor şi reprezintă consecvent interesele maghiarilor peste tot În Bazinul Carpatic. Guvernul ungar se străduieşte să sprijine dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc, lupta împotriva emigrării şi aspiraţiile privind autonomia – a subliniat secretarul de stat. În cadrul festivităţii de comemorare, primarul localităţii Siculeni, Csibi Jozsef, a declarat că secuii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pământul pe care trăiesc şi trebuie să-şi protejeze localităţile de depopulare, apelând la consolidarea unei economii locale funcţionale. Dacă naţiunea noastră are un guvern puternic, scopul nostru trebuie să fie amplificarea economiei regiunilor şi a localităţilor noastre – a subliniat edilul.

Sursa: Haromszek din 08.01.2019

Szilagyi Zsolt la festivitatea de comemorare din Târgu Mureş / Avem viitor în Bazinul Carpatic!

In data de 7 ianuarie, la Palatul culturii din Târgu Mureş, a avut loc o festivitate de comemorare dedicată victimelor masacrului de la Siculeni, eveniment organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. La manifestare au fost invitaţi preşedinţii celor trei organizaţii politice maghiare din Transilvania şi a mai fost prezent Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar şi Szilagyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Amintirea martirilor din Siculeni întruchipează ideea libertăţii maghiare din Transilvania. In anul 1764 Viena a cerut capitularea, iar în momentul de faţă Bucureştiul. In momentul de faţă agresiunea de care avem parte a căpătat noi forme. Cultura, comunitatea noastră şi limba noastră maternă sunt în permanenţă periclitate. Nu putem ignora atacurile permanente lansate la adresa comunităţii noastre. Trebuie să conştientizăm iar şi iar că libertatea maghiară este importantă pentru noi deoarece În timpul istoriei a trebuit să luptăm în permanenţă pentru aceasta. Nu dorim să ne aflăm în stări conflictuale cu nimeni, astfel nici cu românii. Cerem doar cât acordăm: respect, pace şi libertatea – a subliniat preşedintele Partidului popular. Noi, politicienii avem sarcina de a găsi posibilitatea solidarităţii în interesul cauzei maghiare comune. Suntem într-o situaţie norocoasă dat fiind faptul că ţara noastră mamă are un guvern care gândeşte în spiritul naţiunii, căruia îi este clară importanţa solidarităţii.

Sursa: Haromszek din 09.01.2019

Situaţii noi, probleme vechi

Va aduce anul 2019 vreo noutate la capitolul validării intereselor maghiarilor din Transilvania? În cazul UDMR, nu prea ne putem aştepta la schimbări esenţiale. Uniunea se pregăteşte de congres. Kelemen Hunor nu va avea contracandidat, ca atare, direcţia urmată până acum de către UDMR va rămâne neschimbată. Comparativ cu epoca Marko, sub conducerea lui Kelemen Hunor a putut fi sesizată o oarecare schimbare în relaţia UDMR cu Budapesta. Nu putem nega importanţa necesităţii cultivării, de către cea mai importantă organizaţie maghiară de apărare a intereselor, a unor relaţii strânse cu Guvernul ungar. Probabil că aspiraţiile privind edificarea unei politici externe independente mai ferme se vor menţine, iar UDMR se va strădui să fructifice mai bine posibilităţile oferite de scena internaţională. Scopul Consiliului Naţional Secuiesc şi al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania este acelaşi: menţinerea pe agenda de lucru a cauzei autonomiei. Este însă din ce în ce mai clar că indicarea susţinerii masive a cauzei autodeterminării necesită o participare activă a tuturor factorilor politici, iar UDMR se teme de acţiunile stradale. Întrebarea cea mai mare şi cea mai importantă este dacă va exista vreo organizaţie sau vreun partid maghiar din Transilvania, care să-şi asume activ purtarea unui dialog real cu reprezentanţii românilor din Transilvania. Deşi la Bucureşti nu există persoane cu care să se poată discuta, în Transilvania, numărul lor este din ce în ce mai mare.

Sursa: Haromszek din 11.01.2019

Dimensiunile antimaghiarismului

Dimensiunile antimaghiarismului (Farcadi Botond) Atitudinea antimaghiară este atât de prezentă în zilele noastre încât treptat devenim specialişti în cercetarea acestei probleme. Putem discuta despre formele sale de manifestare şi putem încadra aceste manifestări în diferite categorii. Făcând o trecere în revistă a evenimentelor din ultimele zile, am putut observa cel puţin trei-patru diferite tipuri de manifestări antimaghiare. Preşedintele statului, Klaus Iohannis, a transmis prin intermediul consilierului său în problema tinerilor din Târgu Secuiesc şi anume că nu doreşte să se ocupe de problemă. Acel politician care nu a făcut altceva decât să-şi manifeste în mod vizibil temerea faţă de statul de drept din România, a declarat că nu îl interesează că doi cetăţeni români au fost condamnaţi în mod nevinovat, în baza unor acuzaţii născocite, în urma unei acţiuni care evocă statul securist. Este vorba despre acel naţionalism al puterii de stat, care are cele mai adânci rădăcini şi care îi califică din start pe maghiari drept risc la adresa securităţii naţionale. Mai există antimaghiarismul care izvorăşte din logica electorală şi care are la bază dejucarea cărţii maghiare care are ca rezultat capitalul politic. În general, cartea maghiară este utilizată de partidele de opoziţie, vechile formaţiuni postcomuniste şi forţele noi, necunoscute. Cel mai nou exemplu este cel al lui Florin Roman, reprezentant liberal, care a atras atenţia asupra sa cu faptul că intenţionează să trimită ANAF la cluburile de fotbal din Ţinutul Secuiesc din cauza sprijinelor sosite din Ungaria. Este şi mai mârşav antimaghiarismul manifestat de mass media din Bucureşti, care se consideră iluminate, de dreapta şi de opoziţie şi anume Hotnews, G4 Media, Adevărul, Digi 24 etc. Acest antimaghiarism se bazează pe o logică distorsionată, potrivit căreia Orban Viktor serveşte de fapt interese ruseşti, iar maghiarii care trăiesc aici şi liderii acestora se află în slujba forţelor străine. Acestei propagande mârşave îi este caracteristic faptul că fabrică teorii ale conspiraţiei, îl demonizează pe Orban Viktor şi răstălmăcesc cuvintele reprezentanţilor guvernului său, care vin aici. Mai există reclamanţii şi provocatorii noştri de serviciu, care vorbesc în mod sârguincios despre prejudiciile de care au parte, reclamă cu grijă, intentează procese pentru inscripţii şi pentru drapele. În momentul de faţă se pregătesc să atace în instanţă cazul stadionului din Sfântu Gheorghe, deoarece îl consideră un risc la adresa securităţii naţionale, subminând astfel posibilitatea dialogului romano-maghiar. Am mai putea discuta despre diferitele dimensiuni ale antimaghiarismului, dat fiind faptul că încă nu am vorbit despre situaţia retrocedărilor, despre măsurile justiţiei şi atacurile împotriva instituţiilor noastre educaţionale. Toate aceste lucruri indică faptul că antimaghiarismul a pătruns profund în administraţia română de stat şi are fel de fel de efecte asupra cotidianului nostru.

Sursa: Haromszek din 14.01.2019

Un an de nimic

În urmă cu trei ani, cele trei partide maghiare din Transilvania au semnat declaraţia comună referitoare la armonizarea proiectelor autonomiste şi iată că în decursul acestui an s-a adeverit că dubiile noastre nu au fost neîntemeiate. Documentului mult fluturat şi amintit de-a lungul anilor nu i s-a putut da conţinut şi a rămas o simplă hârtie, iar cele cuprinse în acesta nu au fost luate în serios nici de către semnatari. A reieşit că revolta presei române a fost în totalitate inutilă. Armonizarea celor două statuturi autonomiste nu a înaintat deloc, nu au putut fi organizate acţiuni comune, iar numărul acuzaţiilor duşmănoase a scăzut deoarece a scăzut şi numărul iniţiativelor. UDMR nu vrea să renunţe la politica paşilor mărunţi. Această organizaţie, care beneficiază de o susţinere de 80% ar fi trebuit să vină cu iniţiative, cu idei noi. Nu a fost dispusă să mobilizeze nici măcar pentru marea adunare secuiască, organizată cu ocazia zilei libertăţii secuieşti. Cele două partide mai mici, CNS şi CNMT, în zadar doresc să colaboreze, căci toate încercările lor au fost semi-reuşite, iar manifestările organizate de acestea la care au participat câteva mii de persoane nu pot fi numite fructuoase, în pofida celor mai bune intenţii. Ne aflăm la începutul anului 2019, iar situaţia nu este cu nimic mai încurajatoare. Partidul Civic Maghiar iniţiază din nou înaintarea statutului autonomist, UDMR ezită din nou şi poate că va aplica jocul de anul trecut. Nu prididesc să sublinieze cât de mult susţin autonomia dar fac apel la luciditate, la fel ca şi în ultimii 30 de ani, şi aşteaptă în continuare momentul potrivit. Nu doresc să acorde şanse edificării unui viitor bazat pe solidaritate maghiaro-maghiară. Rezultatul final de anul trecut: un nou an pierdut, în urma căruia maghiarii din Transilvania au pierdut mai multe drepturi, decât au reuşit să obţină. Dacă liderii noştri politici se acoperă în continuare cu soluţii de faţadă, nu putem conta pe rezultate nici în acest an.

Sursa: Haromszek din 16.01.2019, autor Farkas Reka

Kratochvil Karoly şi Divizia Secuiască / Pentru Transilvania, pentru pământul natal

Joi după amiază (17.01), la Sfântu Gheorghe s-au desfăşurat o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Diviziei Secuieşti. La Muzeul Naţional Secuiesc a fost vernisată expoziţia Kratochvil Karoly şi Divizia Secuiască. Gottfried Barna şi Nagy Szabolcs, arhivişti din Nyiregyhaza respectiv Veszprem, au vorbit despre cercetările pe care le-au efectuat în vederea realizării volumului Divizia Secuiască, prezentat în cadrul manifestării, după care au avut loc două expuneri despre evenimentele de epocă. Expoziţia a fost vernisată de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a declarat că Kratochvil Karoly şi ai lui au dorit să apere pământul Transilvaniei şi pe transilvăneni. Nu au dat buzna în viaţa, averea nimănui, însă nu au vrut să renunţe la averea lor. Ştiau că totul pentru care merită să trăiască, familia, căminul, pământul natal, erau în pericol. Devotamentul faţă de patrie nu le-a salvat viaţa, însă a salvat rostul şi scopul vieţii noastre. Sacrificiul lor ne-a dat sens vieţii. În încheiere, Tamas Sandor a declarat: Dumnezeu să ocrotească Ţinutul Secuiesc. Parlamentarul ungar Zsigmond Barna Pal a afirmat că volumul Divizia Secuiască este o piatră de hotar în seria rememorărilor, deoarece este important să prezentăm evenimentele petrecute în Transilvania, în anii 1918-1920. Lukacs Bence Akos, consul al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, a făcut o paralelă între evenimentele de acum 100 de ani şi situaţia actuală. Nici în prezent nu este uşor să luăm atitudine pentru simbolurile naţionale, pentru utilizarea limbii, pentru drepturile garantate de lege ale comunităţii maghiare. Mai ales când pare a fi în zadar. Acesta nu poate fi însă o scuză, deoarece valoarea drepturilor cucerite, dobândite este dată de gradul în care le putem valida. Lupta pentru drepturi nu poate fi o luptă dusă de o persoană, la fel cum nu a fost nici lupta dusă de Kratochvil Karoly. În cadrul scurtei conferinţe care a încheiat seria de manifestări, Illesfalvi Peter a prezentat trupele de infanterie din Transilvania de la sfârşitul anului 1918. Expunerea istoricului Bene Janos, Ocuparea română a estului Ungariei, 1919-1920 a fost citită de Gottfried Barna.

Sursa: Haromszek din 19.01.2019

Licitează şi spriijină deţinuţii politici!

Pataki Zoltan a atras atenţia redacţiei noastre asupra faptului că graţie lucrărilor donate de cioplitorul în lemn Waum Peter din Odorheiu Secuiesc, va avea loc o licitaţie cu scopul strângerii de sume în vederea susţinerea cauzei lui Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Cele două lucrări ilustrează personaje principale ale legendelor maghiare. Licitaţia pentru lucrări se va încheia în 27 februarie, orele 20:00, iar operele cioplite vor aparţine celor care vor oferi cele mai mari sume. Cei care doresc să liciteze, o pot face pe contul de Facebook Dă like dacă şi tu eşti secui!

Sursa: Haromszek din 21.01.2019, autor Iochom Istvan

De-a v-aţi ascunselea, în robă

Portalul Atlatszo Erdely a publicat ieri (25.01) un material, care merită analizat temeinic, în legătură cu sentinţa judecătorească în procesul privind terorismul, caz în care sunt implicaţi Beke Istvan şi Szocs Zoltan. Mai exact un material referitor la ideea că decizia definitivă, alături de motivaţie, nu au putut fi obţinute nici după cea de-a doua încercare, nici măcar pe calea solicitării datelor de interes public. Materialul semnat de jurnalistul Szocs Levente, care indică o controversă între Înalta Curte şi portal, în privinţa solicitării de date, în afară de faptul că prezintă clar caracterul contradictoriu şi anormal al întregului proces privind terorismul secuiesc, este un nou exemplu elocvent ce fel de instrument eficient este în România conceptul de risc la adresa securităţii naţionale. Invocând hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, Înalta Curte poate refuza comunicarea sentinţei care intră în categoria informaţiei de interes public, în cazul în care situaţia sau interesele impun acest lucru. În culisele celei mai înalte instanţe judecătoreşti, întreaga decizia adoptată în cazul Beke-Szocs se doreşte a fi gestionată, dintr-un motiv sau altul, ca şi secret. Tot acest lucru întâmplându-se în condiţiile în care nu se ştie dacă documentele ar fi fost sau nu secretizate. Este vorba despre o sentinţa definitivă adoptată de peste jumătate de an în legătură cu care abia există posibilitatea remedierii juridice în cadrul sistemului juridic din ţară. Un astfel de caz ar putea fi înaintat cel mult Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Tinerii declaraţi vinovaţi de Înalta Curte îşi ispăşesc de luni de zile pedeapsa în închisoarea din Miercurea Ciuc. Marea întrebare este de ce sentinţa judecătorească şi motivaţia nu sunt accesibile presei? Ce fel de probleme ar putea crea acest lucru din punct de vedere al apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice? Poate că reprezentanţii justiţiei se tem că asemănător rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, va reieşi şi despre sentinţă că locul acesteia se află mai degrabă în coşul de gunoi? S-ar putea adeveri suspiciunea că a fost adoptată o sentinţă politică, îngrozitoare, prin care s-a încercat şi salvarea demnităţii serviciilor secrete? Autenticitatea înregistrărilor audio realizate de Serviciul Român de Informaţii, înregistrări care au reprezentat baza acuzaţiei, a devenit discutabilă în urma diferitelor înfăţişări iar acest lucru a influenţat în mare parte calitatea rechizitoriului final. În baza acestui rechizitoriu membrii Înaltei Curţi au stabilit că locul lui Beke Istvan şi al lui Szocs Zoltan se află la închisoare. De ce este nevoie de atâta secretomanie şi de sustragere în faţa presei? Răspunsul poate fi găsit cu şanse mari, probabil, în paginile sentinţei.

Sursa: Haromszek din 28.01.2019, autor Nagy D. Istvan

În apărarea minorităţilor

Adunarea generală parlamentară a Consiliului European a adoptat un nou raport joi (24.01) referitor la protecţia minorităţilor, care ar obliga statele membre să ratifice într-un procent cât mai mare Acordul cadru privind protecţia minorităţilor. Korodi Attila, membru al adunării parlamentare a Consiliului Europei, a declarat după adoptarea raportului: împreună cu europarlamentarul Benko Erika au elaborat patru moţiuni de modificare, din care trei moţiuni au fost susţinute de majoritate. Europarlamentarul UDMR de Harghita a declarat: Adunarea generală parlamentară a Consiliului Europei are numeroase hotărâri referitoare la asigurarea drepturilor colective, care trebuie armonizate cu rapoartele de acest gen, dat fiind faptul că acestea sunt deosebit de importante pentru minorităţile care trăiesc în statele membre. În lipsa drepturilor colective, comunităţile minoritare nu beneficiază de o apărare corespunzătoare şi nu pot asigura corespunzător reprezentanţa comunitară.

Sursa: Haromszek din 28.01.2019

Dezvoltarea grădiniţelor cu sprijinul guvernului ungar

Dezvoltarea grădiniţelor cu sprijinul guvernului ungar In judeţul Covasna vor fi reabilitate şi extinse 9 grădiniţe în cea de-a doua fază a programului de dezvoltare a grădiniţelor de peste hotare, program lansat în 1 ianuarie în Ţinutul Secuiesc şi susţinut de guvernul ungar. Evaluările la faţa locului au fost realizate şi zilele trecute au fost semnate şi contractele cu grădiniţele în cauză. Programul de reabilitare include grădiniţele Benedek Elek şi Gulliver din Sfântu Gheorghe, cele din localităţile Malnaş, Ozun, Turia, Vârghiş, Aita Mare şi Baraolt. Cazul localităţii Vârghiş este unul special, dat fiind faptul că membrii consiliului au decis în anul 2017 să reabiliteze prin forţe proprii grădiniţa care aparţine de Şcoala Generală Borbath Karoly. Suma de 517 000 de lei votată de consiliul local a fost alocată în acest scop. Primarul localităţii Vârghiş, Suto Levente Lehel a declarat că sprijinul primit de la guvernul ungar va fi cheltuit pentru construirea gardului şi amenajarea unui teren de joacă. Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România se ocupă de derularea în Transilvania a programului de dezvoltare a grădiniţelor de peste hotare. Preşedintele Uniunii ne-a declarat că fiecare grădiniţă în cauză va primi suma aprobată, chiar şi în condiţiile în care între timp se întreprind lucrări din fonduri proprii. Burus Siklodi Botond a subliniat că instituţiile de învăţământ beneficiare pot modifica proiectul lor original în ce priveşte utilizarea fondurilor. Important este ca preşcolarii să se bucure de avantajele proiectelor de dezvoltare.

Sursa: Haromszek din 30.01.2019

Pământul nostru natal să devină unul mai viabil

Tamas Sandor: Pământul nostru natal să devină unul mai viabil Consiliul Judeţean Covasna nu se axează pe anul bugetar, ci pe programe, iar proiectele sale urmează aceeaşi linie- a declarat Tamas Sandor, preşedintele consiliului, ieri (30.01) în cadrul conferinţei de presă extraordinare, ocazie cu care a făcut bilanţul anului trecut, a formulat critici dure la adresa guvernului şi a prezentat proiectele de viitor. Tamas Sandor a făcut o sinteză a actualei situaţii nesigure a ţării. A trecut o lună şi ţara nu are încă un buget. Preşedintele are sentimentul că se trage de timp ca să treacă trei luni şi să fie fie nevoie de întreprinderea unor demersuri guvernamentale mai serioase. In momentul din faţă consiliul se gospodăreşte dintr-un mic procent al bugetului de anul trecut. Ocuparea de către România a preşedinţiei Consiliului UE ar fi fost o bună posibilitate pentru atragerea atenţiei asupra ţării. A trecut o lună şi nu am făcut altceva decât să ne facem de ruşine – este de părere preşedintele. După analizarea situaţiei, Tamas Sandor s-a referit la proiecte. El a amintit în primul rând de proiectele de dezvoltare economică. Va avea loc reabilitarea drumurilor din zona Bazinului Baraolt, pe o distanţă totală de 50 km. Împreună cu Consiliul Judeţean Braşov au semnat în comun contractul de finanţare pentru reabilitarea drumului pe tronsonul Malnaş Băi – Baraolt – Măieruş şi cu Consiliul Judeţean Harghita pe tronsonul Baraolt – Vârghiş – Odorheiu Secuiesc. Licitaţiile publice vor avea loc în cursul acestui an. Se încearcă fructificarea posibilităţilor legate de proiectele de concurs privind extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare din localităţile din zona rurală, proiecte care ar trebui derulate până în anul 2030. Este vorba despre un proiect în valoare de 101 milioane de euro. Consiliul judeţean şi-a asumat asigurarea contribuţiilor proprii ale localităţilor – a declarat preşedintele. In opinia lui Tamas, importantă este edificarea comunitară, sprijinirea domeniului cercetării, a instituţiilor culturale dat fiind faptul că acestea definesc identitatea unei naţiuni. Tamas a mai spus că în lipsa resurselor din ţară, doresc să realizeze proiectele din fonduri structurale. Edilul a mai comunicat că în decurs de cinci au accesat mai multe fonduri de la Uniunea Europeană decât cât au investit guvernele române în zona judeţului Covasna.

Sursa: Haromszek din 31.01.2019

Sfântu Gheorghe 26.04.2019 Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România, 1 – 31 ianuarie 2019"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-1-31-ianuarie-2019/