
Centrul European de Studii Covasna – Harghita
Revista Presei Maghiare
Nr. 09 / 01-15.05.2019
Nr. 10 / 16-31.05.2019
Cimitirul militar din Valea Uzului / Falsificarea istoriei, în secret
Consiliul local al oraşului băcăuan Dărmăneşti din judeţul Bacău a ridicat, în cadrul cimitirului militar maghiar din Valea Uzului, un monument celor căzuţi în primul război mondial şi 52 de cruci militare prin încălcarea unui acord interstatal şi prin intermediul unor instrumente juridice şi administrativ dubioase. Asociaţia Păstrătoare de Tradiţii „Szekely Virtus” a relatat luni (27.04) despre festivitatea amplă de inaugurare care urmează să aibă loc în data de 17 mai. Consiliul Judeţean Harghita încearcă să ia măsuri în acest caz pe cale administrativă. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a adresat premierului, Partidul Popular Maghiar din Transilvania va apela în această problemă la contencios administrativ, iar Partidul Civic Maghiar va interveni pe cale diplomatică. Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre a luat atitudine în acest caz. Serviciul atrage atenţia în comunicatul său asupra faptului că potrivit legii din anul 1968, terenul îi revine comunei Sânmartin Ciuc şi problema terenului nu a putut fi clarificată totuși până în momentul de faţă. Demersul de acum poate fi considerat din mai multe puncte de vedere o expropriere imorală şi rău-intenţionată. Partidul Civic Maghiar consideră acest demers ca având un caracter de falsificare a istoriei. Formaţiunea a comunicat că a informat în scris secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Ungar al Apărării, cerând respectarea prevederilor referitoare la acordul semnat între România şi Ungaria. In opinia prezidiului Partidului Popular Maghiar din Transilvania, prin ocuparea ilegală a cimitirului, a fost grav încălcat acordul interstatal româno-ungar, semnat în anul 2008, referitor la situaţia juridică a mormintelor militare române din Ungaria şi a celor maghiare din România. Cazul indică în mod fidel că România nu este stat juridic.
Sursa: Haromszek din 02.05.2019
Orban Viktor în Transilvania
La invitaţia UDMR, Orban Viktor, premierul Ungariei, va sosi într-o vizită de mai multe zile în Transilvania – a informat ieri Uniunea. Potrivit informaţiilor de presă, premierul ungar va efectua o vizită în Ţinutul Secuiesc. Potrivit programului adus publicităţii de către UDMR, în data de 8 mai, Orban Viktor va discuta despre alegerile parlamentare europene cu conducătorii Uniunii, ai bisericilor şi cu studenţi. Premierul ungar va inaugura în data de 10 mai, în localitatea Sânpaul, o fabrică de nutreţuri combinate. Orban Viktor va mai efectua o vizită la Academia de Hockey din Ţinutul Secuiesc şi la Centrul pentru Protecţia Copilului „Sfântul Ladislau” din Sânsimion. Potrivit informaţiilor publicaţiei „Kronika”, premierul Ungariei se va întâlni la Cluj-Napoca cu conducătorii bisericilor istorice maghiare din Transilvania, va susţine o expunere la Universitatea Sapientia din Cluj. Publicaţia are cunoştinţă de faptul că Orban Viktor va participa în 9 mai la întâlnirea preşedinţilor şi premierilor statelor membre ale Uniunii Europene, întâlnire care va avea loc la Sibiu.
Sursa: Haromszek din 03.05.2019
Despre Regiunea Mureş-Autonomă
La iniţiativa Asociaţiei Femeilor din Târgu Secuiesc, Gyorgy LASZLO (scriitor, traducător de opere literare originar din Ţara Călatei) a susţinut, la sediul formaţiunii, expunerea „Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară”. Scriitorul a fost însoţit de Robert KEIZER (consilier judeţean din Cluj). Oaspeţii au fost salutaţi de Magdolna FULOP (preşedintele asociaţiei). Gyorgy LASZLO a vorbit despre întemeierea şi desfiinţarea Regiunii Mureş-Autonome Maghiare, precizând că aceasta s-a înfiinţat nu graţie generozităţii politicienilor români, însă s-a întâmplat totul într-o perioadă de timp în care nu se putea spune „Nu”, şi oricât de bizar pare să fie, Regiunea Autonomă Maghiară a fost întemeiată la dispoziţia lui Stalin. După moartea lui Stalin, raioanele Kezdi şi Sepsi au fost anexate, în 1960, regiunii Braşov, restul teritoriului, împreună cu raionul Luduş, formând Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară. Gyorgy LASZLO a menţionat: în aprecierea sa, poate fi realizată mai degrabă autonomia economică a Transilvaniei şi nu cea a Ţinutului Secuiesc.
Sursa: Haromszek din 06.05.2019
Istorie militară concretă
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la revoluţia şi lupta pentru libertate din 1848-49, Editura Zrinyi (din Budapesta) a lansat o serie de publicaţii sub titlul „Istorie militară concretă”. Volumul „Anul minunilor” a fost prezentat joi (09.05), la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Evenimentul a reprezentat totodată şi expunerea din această lună a seriei de programe „Trei Scaune nu este dispus la compromis”. Seria de publicaţii a fost prezentată de Krisztina Benko (director adjunct al Editurii Zrinyi), iar despre volumul „Anul minunilor” a vorbit colonelul dr. Tamas Csikany (istoric militar din Budapesta, coautorul cărţii). Acesta a prezentat istoria perioadei respective. În opinia lui Tamas Csikany, principalele două evenimente din istoria maghiară le reprezintă întemeierea statului şi 1848, instaurarea structurii de stat moderne. Istoricul militar a amintit de procesul care a contribuit la declanşarea, în 15 martie 1848, a revoluţiei din Pesta, evidenţiind rolul generaţiei de politicieni din perioada respectivă. A apreciat în special rolul îndeplinit de Lajos Kossuth, care şi-a dat seama de şansa de a se folosi de momentul istoric de la care a aşteptat naşterea Ungariei independente. În urma discursului rostit de Kossuth, a intrat în funcţiune mecanismul de stat greoi. Ungaria şi-a format propriul guvern, şi-a elaborat propria constituţie, însă Lajos Kossuth s-a gândit într-un stat naţional unitar cu toate că regatul ungar a fost format din mai multe naţionalităţi. Sârbii au fost primii care au ridicat vocea pentru validarea propriilor drepturi, şi pentru că nu le-au fost acordate, au început războiul. În momentele respective a fost mobilizată armata ungară. Volumul prezintă evenimentele luptei pentru libertate, liderii paşoptişti.
Sursa: Haromszek din 11.05.2019. Autor: Vary O. Peter
Strajă în Valea Uzului
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) a anunţat că, în data de 17 mai 2019, membrii partidului vor sta de strajă, timp de 24 de ore, la cimitirul militar din Valea Uzului. Potrivit lui Janos Mezei, experienţa din ultimii 100 de ani îi determină pe membrii partidului să fie prudenţi. Aceştia nu au certitudinea că termenul stabilit pentru inaugurarea parcelei române create în cimitirul militar va fi într-adevăr amânat de primarul localităţii Dărmăneşti. Janos Mezei a precizat: „Memoria strămoşilor noştri este profanată. Se lucrează la falsificarea istoriei noastre. Identitatea noastră maghiară ne-a fost serios ofensată, am fost grav umiliţi. Ce le va rămâne copiilor noştri din moştenirea străveche, dacă noi asistăm pasivi la cele întâmplate? Care va fi rădăcina care să lege viitoarele generaţii de Ţara Transilvaniei, dacă noi nu ne opunem acestor «pierderi» şi Grădina Fermecată o lăsăm pe mâna altora?”
Sursa: Haromszek din 15.05.2019
Se va sta de strajă în Valea Uzului
Conform promisiunii făcute cu prilejul slujbei ecumenice de duminică (12.05.2019), celebrată în cimitirul militar din Valea Uzului, se va sta de strajă în scopul apărării acestui cimitir al eroilor – au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută joi (16.05.2019), Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe și Hegedüs Csilla, candidat la alegerile europarlamentare. Începând cu ora 20:00 până a doua zi la ora 11:00, cel puțin două persoane vor sta de strajă, schimbându-se la fiecare oră. Vor fi prezenți istorici și păstrători de tradiții din Trei Scaune, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, fost viceprimar al municipiului Cluj Napoca, Borboly Csaba și Tamás Sándor, președinții consiliilor județene Harghita și Covasna, Korodi Attila, deputat și Antal Árpád. Este un mesaj către cei care au crezut că se poate face și asta cu maghiarimea din Transilvania, a declarat Antal Árpád, adăugând că nu vor permite continuarea acestei mârșăvii. Trebuie să fim prezenți în permanență, până când cimitirul va recăpăta starea în care a fost înaintea începerii umilirii unilaterale. Conform informațiilor trimise la Comitetul de Inițiativă pentru Cimitirul din Valea Uzului (Úzvölgyi Temetőért Kezdeményező Bizottsághoz), joi (16.05.2019), până la ora 14:00, mai multe sute de persoane și-au semnalat intenția de participare la strajă.
Sursa: Haromszek din 16.05.2019. Autor: Szekeres Attila
Asigurarea pazei în Valea Uzului
În cimitirul militar din Valea Uzului a început ieri (16.05) acţiunea lansată în vederea asigurării pazei, la care şi-au semnalat participarea – conform informaţiilor obţinute de Comisia de Iniţiativă pentru Cimitirul din Valea Uzului – peste 100 de persoane. În interesul apărării cimitirului eroilor, au petrecut noaptea la faţa locului şi liderii UDMR. În cadrul conferinţei de presă susţinută ieri (16.05), Arpad Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe şi Csilla Hegedus, candidat pentru europarlamentare, au precizat: vor sta de strajă câte doi, începând de 16 mai, de la ora 20:00, până în 17 mai, ora 11:00, şi vor face schimbul din oră în oră. Au aderat la iniţiativa lor istorici şi păstrători de tradiţii din judeţul Covasna, Anna Horvath, fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Csaba Borboly şi Sandor Tamas, preşedinţii consiliilor judeţene Harghita şi Mureş, respectiv deputatul Attila Korodi. Arpad Antal a subliniat: „Această acţiune este un mesaj către cei care au considerat că maghiarii din Transilvania pot fi determinaţi să accepte şi o măsură de acest gen”. Primarul a adăugat: nu vor permite continuarea nemerniciei, trebuie dat dovadă de vigilenţă până când va fi reinstaurată starea iniţială a cimitirului, cum era înainte de începerea defăimării unilaterale. A anunţat anterior şi Janos Mezei, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), că vor asigura straja în Valea Uzului în noaptea de 17 spre 18 mai, în interval de 24 de ore.
Sursa: Haromszek din 17.05.2019.
Sprijin ungar/ Fermierii pot aplica
A fost lansat apelul de selecţie mult aşteptat de către fermieri, cunoscut sub denumirea generică „sprijin maghiar de 15 mii de euro”. Pentru acest apel de selecţie se pot înscrie persoane fizice care au domiciliul permanent pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, întreprinzători, sau persoane fizice care aparţin de localităţile acestor judeţe (producători agricoli). Statul ungar asigură prin acest apel de selecţie, beneficiarilor, suma de 131 milioane de lei. Se poate aplica pentru achiziția de mașini (tractoare) și utilaje agricole, achiziția de alte mijloace, mașini, echipamente folosite în cultivarea şi producția agricolă. Informaţii suplimentare se regăsesc pe proeconomicaalapitvany.ro. Cota-parte a beneficiarului proiectului trebuie să fie de cel puţin 25%. Consultanţii agricoli oferă sprijin celor interesaţi de întocmirea proiectelor.
UDMR demarează un program afterschool la Bucureşti şi în opt judeţe din diasporă „UDMR va demara din toamnă un program afterschool în 8 judeţe din diasporă şi în Bucureşti. Prin acest program se doreşte amplificarea interesului faţă de învăţământul în limba maternă. Potrivit informării făcute de UDMR, în acest program vor fi implicaţi 1800 de elevi maghiari din şcoala elementară şi 70 de pedagogi”. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a vorbit despre acest lucru în cadrul adunării delegaţilor organizaţiei judeţene UDMR Hunedoara, eveniment la care au participat lideri ai bisericilor, pedagogi şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile. Bugetul destinat programului este de 1,1 milioane de euro şi este susţinut de către Guvernul Ungariei, iar de derularea programului se va ocupa Fundaţia Şcoala. Preşedintele Uniunii are convingerea că în locurile unde funcţionează astfel de programe – un exemplu în acest sens fiind Mediaş – părinţii maghiari şi cei care trăiesc în căsătorii mixte aleg cu predilecţie şcolile cu predare în limba maghiară în locul învăţământului în limba română. Dacă programul va fi unul fructuos în cele 20 de localităţi din cele 8 judeţe din diasporă – Arad, Bistriţa, Braşov, Alba, Hunedoara, Maramureş, Sibiu, Cluj şi Bucureşti – atunci începând din toamna anului 2020 va fi extins şi în alte localităţi. Amănuntele tehnice vor fi prezentate în cea de-a doua parte a lunii iunie, de către colaboratorii Fundaţiei Şcoala.
Sursa: Haromszek din 22.05.2019. Autor: Bokor Gabor
Colegiul Szekely Miko/ Inscripţia maghiară va exista în continuare
Inscripţia în limba maghiară de pe faţada clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe va exista în continuare, dat fiind faptul că primăria a câştigat procesul lansat pentru înlăturarea acestei inscripţii. „Nici provocatorii de serviciu nu obţin absolut tot” – a declarat ieri (24.05), primarul Antal Arpad. Dan Tanasă, cunoscut pentru declaraţiile sale antimaghiare, a înaintat în toamna anului trecut o plângere în care a cerut înlăturarea inscripţiei maghiare. Consiliul local Sfântu Gheorghe a primit ieri sentinţa definitivă judecătorească, potrivit căreia inscripţia va putea fi păstrată în starea sa iniţială.
Sursa: Haromszek din 25.05.2019
Cimitirul militar din Valea Uzului/ Au protestat în centrul comunei
Sâmbătă după-amiază (25.05) aproximativ 1000 de persoane au protestat în centrul comunei Sânmartin împotriva intervenţiei în cimitirul militar austro-ungar din Valea Uzului şi împotriva persecutării de către autorităţi a viceprimarului din Sânmartin, Laszlo Antal. La fel ca şi la slujba ecumenică din 12 mai organizată în cimitirul militar, participanţii au scandat: „Nu îi deranja pe maghiari!” Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat: „Noi nu am pătruns în cimitirul românilor! Noi nu am dorit să îi privăm pe români de nimic: nici de istorie, de limbă, de şcoală, de drapel şi de imn. Dar cerem ca nici ei la rândul lor să nu se atingă de acele valori, pe care noi aici în Transilvania şi în Bazinul Carpatic, le-am creat” – a declarat el. În opinia lui Kelemen Hunor, maghiarilor nu le este permis să dea dovadă de slăbiciune şi stare de divizare. El a explicat faptul că UDMR a decis să retragă sprijinul coaliţiei guvernamentale române deoarece guvernul nu a făcut nimic pentru a restabili starea de dinainte de intervenţie, iar autorităţile nu au demarat nici măcar cercetări împotriva primarului localităţii Dărmăneşti si împotriva celor care au creat tensiuni. La acţiunea de protest de la Sânmartin au participat preşedinţii celor trei consilii judeţene, Borboly Csaba, Peter Ferenc şi Tamas Sandor, precum şi Antal Arpad, preşedintele consiliului autoguvernamental din Ţinutul Secuiesc, primarul oraşului Sfântu Gheorghe. Cu toţii au semnat acel comunicat în care se specifică faptul că începând de săptămâna viitoare, consiliile din Ţinutul Secuiesc vor organiza şedinţe în teritoriu în cimitirul militar. În ziua de marţi (28.05) în cimitir va avea loc şedinţa consiliului din Sfântu Gheorghe. „Noi, maghiarii din Transilvania, suntem cetăţeni cu drepturi depline ale Europei şi ale României şi nu acceptăm să fim consideraţi cetăţeni de rangul doi pe propriul nostru pământ natal. Soluţionarea cimitirului militar din Valea Uzului, încetarea atitudinii ofensatoare şi sancţionarea celor vinovaţi se numără printre cerinţele noastre legitime” – a declarat Antal Arpad.
Sursa: Haromszek din 27.05.2019
Judeţul Covasna, gazda oaspeţilor veniţi cu ocazia vizitei papei
Cincisprezece administraţii publice locale din judeţul Covasna oferă peste 1.000 de locuri de cazare gratuite pentru pelerinii veniţi din Ungaria cu prilejul vizitei papei, în felul acesta aderând la iniţiativa municipiului Sfântu Gheorghe, care îi aşteaptă cu 2.000 de locuri de cazare gratuite pe oaspeţii sosiţi, zilele acestea, în regiunea noastră. Organizatorii aşteaptă în permanenţă oferta organizaţiilor, bisericilor, care s-ar implica cu plăcere în acţiunea de întâmpinare a pelerinilor. Vizita papei Francisc la Şumuleu Ciuc este unul din cele mai importante evenimente din „Ţinutul Secuiesc”, ca atare iniţiatorii vor să-i ajute pe oaspeţii veniţi oferindu-le posibilităţi de cazare. În scopul respectiv a fost creat site-ul meseszep.ro, unde cei interesaţi pot studia posibilităţile oferite de administraţiile publice locale din Bixad, Micfalău, Turia, Sânzieni, Herculian, Cernat, Estelnic, Ghelinţa, Ojdula, Malnaş, Zăbala, Brateş, Belin şi Reci. Locurile de cazare sunt amenajate în săli de sport, cămine culturale, campinguri sau alte imobile. Potrivit comunicatului emis marţi (28.05) de Consiliul Judeţean Covasna, locurile pot fi rezervate prin telefon (+40739852958) sau prin e-mail, pe site. Sandor Tamas, preşedintele CJ Covasna, îi îndeamnă pe participanţii la vizita papei să se îmbrace în port secuiesc, să aducă cu ei drapele secuieşti şi ungare: „Să arătăm că suntem mulţi şi cu credinţă puternică. Să ne rugăm împreună pentru pământul nostru natal, pentru Ţinutul Secuiesc”.
Sursa: Haromszek din 29.05.2019. Autor: Demeter Virag Katalin
Reclamantul de serviciu în acţiune/ Bustul lui Kratochvil Karoly trebuie înlăturat
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Covasna i-a dat termen până în 16 iunie primarului localităţii Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, pentru a depărta, din faţa clădirii fostei Şcoli de aprozi, bustul lui Kratochvil Karoly, legendarul comandant al Diviziei Secuieşti. Bustul, creaţie a lui Blasko Janos, a fost inaugurat în data de 12 decembrie 2009. Reclamantul de serviciu Dan Tanasă, a postat pe blogul său în data de 18 martie faptul că statuia „criminalului românilor”, Kratochvil Karoly a fost amplasată în anul 2009 fără existenţa autorizaţiilor necesare. Drept dovadă, a publicat şi răspunsul oficial al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Covasna, din care a reieşit faptul că fostul conducător al oraşului breslelor, Racz Karoly, nu a emis autorizaţia de construcţie necesară. După înlăturarea inscripţiilor „Varoshaza” şi a drapelelor secuieşti din locurile publice, reclamantul de serviciu se poate lăuda cu o „nouă faptă glorioasă” şi anume cu faptul că singura statuie a lui Kratochvil Karoly, amplasată într-un loc public în Transilvania, va fi înlăturată. Ne-am adresat lui Bokor Tibor însă acesta nu a dorit să facă declaraţii pe această temă. A spus doar atât că va respecta termenul stabilit şi caută locul potrivit pentru pentru reamplasarea bustului.
Sursa: Haromszek din 29.05.2019. Autor: Iochom Istvan
Cazul Beke-Szocs/ Scrisoare către Suveranul Pontif
În scopul atragerii atenţiei opiniei publice asupra cazului celor doi tineri, Istvan Beke şi Zoltan Szocs, întemniţaţi pe nedrept, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va organiza, în ziua premergătoare vizitei Papei, o slujbă religioasă ecumenică, care va fi oficiată la biserica reformată din Miercurea Ciuc. Krisztina Sandor, preşedintele executiv al CNMT şi Laszlo Tiboldi, vicepreşedintele naţional al formaţiunii, au anunţat ieri (29.05) că, după rugăciunea ecumenică, care va începe la ora 17:00, în ziua de 31 mai, CNMT va transmite o scrisoare către Suveranul Pontif ca să-l informeze cu privire la situaţia deţinuţilor politici. Krisztina Sandor a precizat: „Sperăm că vom reuşi să atragem atenţia opiniei publice asupra nedreptăţii grave căreia au fost supuşi Istvan Beke şi Zoltan Szocs, ţinuţi şi în prezent, pe nedrept, în penitenciar. Prin cazul născocit privind cei doi tineri, se urmăreşte stigmatizarea comunităţii noastre întregi, sugerând că maghiarii din Transilvania reprezintă un pericol, mai mult de atât, drept o ameninţare teroristă”. Preşedintele executiv al CNMT a mai menţionat: rugăciunea ecumenică reprezintă o ocazie potrivită pentru comunitate ca să-şi asume solidaritatea cu cei întemniţaţi, iar în urma evenimentului, Suveranul Pontif va fi înştiinţat, prin intermediul unei scrisori, despre circumstanţele procesului bazat pe născociri. Predica va fi rostită de Laszlo Szabo, preot unitarian, preşedintele asociaţiei de caritate „Gondviseles Segelyszervezet”. Vor fi prezenţi reprezentanţi din partea celor patru confesii istorice maghiare, fiecare luând cuvântul pe marginea problemei respective. Laszlo Tokes, preşedintele CNMT, îşi va rosti discursul după slujba religioasă ecumenică, ocazie cu care va fi prezentată şi scrisoarea care urmează să fie transmisă către Suveranul Pontif. La slujba religioasă vor participa şi lideri ai unor instituţii bisericeşti şi instituţii ale societăţii civile, inclusiv politicieni autohtoni şi ungari. În comunicatul CNMT, emis ieri (29.05), se precizează că banii de chetă, strânşi cu ocazia slujbei ecumenice, vor fi donaţi membrilor familiilor tinerilor întemniţaţi.
Sursa: Haromszek din 30.05.2019
Şedinţă de consiliu în Valea Uzului/ Atrag atenţia asupra profanării cimitirului
Marţi după-amiază (28.05), membrii maghiari ai consiliului local Sfântu Gheorghe au organizat o şedinţă extraordinară de consiliu în cimitirul militar austro-ungar profanat din Valea Uzului. Primarul Antal Arpad a făcut cunoscută scrisoarea de protest, semnată de cei prezenţi, care va fi Înaintată ambasadelor SUA, Rusiei şi ale membrilor statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi autorităţilor române. În momentul sosirii autoturismelor din Sfântu Gheorghe, maşina de poliţie aflată în faţa porţii cimitirului a dat mai în spate, probabil pentru ca poliţiştii din judeţul Bacău să poată vedea în interiorul cimitirului şi să poată urmări cu atenţie cele întâmplate. In interiorul cimitirului primarul Antal Arpad a declarat că este vorba despre o şedinţa simbolică şi a invitat doar reprezentanţii maghiari ai consiliului. Şedinţa este informală iar decizia acesteia nu poate fi atacată de către prefect. Este important ca acolo să existe în fiecare zi prezenţă maghiară şi să se atragă atenţia statelor europene şi a autorităţilor americane asupra profanării cimitirului militar maghiar şi să se facă apel la autorităţile române asupra restabilirii stării iniţiale. Luni (27.05), la faţa locului au fost prezenţi cei din Sânmartin, marţi cei din Sfântu Gheorghe şi în fiecare zi vor fi prezenţi reprezentanţi ai diferitelor consilii din Ţinutul Secuiesc. Săptămâna viitoare va fi prezent acolo Consiliul Judeţean Covasna. În scrisoarea de protest – a cărei conţinut seamănă cu scrisoarea citită În cadrul slujbei ecumenice din data de 12 mai – se atrage atenţia asupra faptului că membrii consiliului local din Dărmăneşti, judeţul Bacău, a luat în posesie în mod arbitrar ţi ilegal cimitirul militar din Valea Uzului şi a dispus ridicarea de cruci şi a unui monument în memoria unor militari români necunoscuţi. Acţiunea consiliului din Dărmăneşti este mai mult decât o profanare. Profanarea locului de veci al înaintaşilor noştri are un mesaj simbolic: totalizează acele prejudicii de care au parte maghiarii care trăiesc în România, prin batjocorirea vieţii lor culturale, istorice, spirituale. Protestatarii cer anchetarea tuturor ilegalităţilor comise şi sancţionarea celor care au încălcat legile, restabilirea stării iniţiale a cimitirului, stoparea de îndată a procesului de falsificare a istoriei şi de batjocorire a maghiarilor, cerea de scuze în public de la rudele militarilor înmormântaţi în cimitirul profanat şi de la naţiunile prejudiciate. După şedinţa extraordinară, cei din Sfântu Gheorghe au vizitat capela militară din Valea Uzului, construită în anul 1917. Şi maşina de poliţie s-a îndreptat în acea direcţie. După ce autoturismele din Covasna au trecut de cimitir şi unele dintre ele s-au îndreptat spre casa de oaspeţi a composesoratului din Sânmartin, s-au întors şi poliţiştii. Înainte de plecare, maşina primarului a trecut din nou în faţa cimitirului iar maşina de poliţie a pornit după ea.
Sursa: Haromszek din 30.05.2019. Autor: Szekeres Attila
Înlăturarea statuii nu este legată de un termen
Direcţia Judeţeană de Cultură Covasna nu a stabilit un termen pentru înlăturarea statuii – Kratochvil din Târgu Secuiesc – a declarat ieri (30.05) Kelemen Antonia Izabella, directorul executiv al instituţiei, care a mai spus că în adresa trimisă de direcţie nu figurează data de 16 iunie. Ei au cerut primarului oraşului Târgu Secuiesc să înlăture statuia într-un termen potrivit cadrului legal. În opinia directorului executiv, neînţelegerea poate proveni de la ideea potrivit căreia adresa direcţiei a fost înregistrată la Primăria Târgu Secuiesc în data de 16 mai, la care primarul Bokor Tibor a adăugat 30 de zile şi de aici provine termenul de 16 iunie.
Sursa: Haromszek din 30.05.2019. Autor: Iochom istvan
Covasna/ Reclamantul de serviciu acţionează în justiţie pentru cea de-a doua oară
Dan Tanasă, reclamantul de serviciu, cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară şi pentru procesele intentate împotriva simbolurilor maghiare, nu acceptă înfrângerea suferită în privinţa procesului demarat pentru înlăturarea plachetei comemorative-Szechenyi, amplasată pe faţada casei de cultură orăşeneşti din oraşul Covasna. În momentul de faţă a intentat un nou proces, de această dată împotriva consiliului local Covasna, solicitând instanţei ca membrii consiliului local să fie obligaţi să retragă hotărârea adoptată În cazul amplasării plăcuţei – Szechenyi. Primarul Gyero Jozsef a informat consiliul în legătură cu procesul în cadrul şedinţei de ieri. Tanasă a dorit să obţină acelaşi lucru anterior cu procesul intentat împotriva primarului, însă instanţa a decis în favoarea edilului. În procesul de acum – intentat la tribunalul Bucureşti – pomeneşte de aceleaşi argumente ca în cazul procesului intentat împotriva primarului. Inscripţia de pe plachetă nu corespunde prevederilor legale, deoarece textul în limba română figurează după textul în limba maghiară. Tanasă afirmă că acest lucru s-a putut întâmpla deoarece autorităţile locale doresc să obţină recunoaşterea limbii maghiare ca şi limbă oficială, şi din nostalgie faţă de Ungaria Mare. Tanasă mai reclamă faptul că există abuzuri în privinţa utilizării limbii maghiare, în sfera instituţiilor controlate de UDMR, cum ar fi de exemplu consiliul local Covasna. Încă nu a fost stabilită data primei înfăţişări. Înainte de această dată, pârâtul trebuie să comunice instanţei propriul său punct de vedere. Gyero a declarat că el personal nu poate reprezenta consiliului în acest proces. Primăria nu are un jurist angajat şi, ca atare, vor angaja un avocat.
Sursa: Haromszek din 31.05.2019. Autor: Bokor Gabor
Apelul lansat Jozsef Kulcsar-Terza / Statul român îi selectează inclusiv pe vizitatorii la penitenciare
În cadrul conferinţei de presă de ieri (30.05), deputatul Jozsef Kulcsar-Terza a atras atenţia asupra unui fenomen straniu: săptămâna trecută, a intenţionat să-i viziteze, împreună cu Jozsef Torok (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna), pe Istvan Beke şi Zoltan Szocs, încarceraţi la Penitenciarul Codlea, însă conducerea nu i-a permis fostului deţinut politic să intre în clădirea închisorii. Jozsef Kulcsar-Terza a menţionat: în calitate de membru al Comsiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, cu zece ocazii i-a vizitat pe cei doi tineri la Penitenciarul Miercurea Ciuc. Până acum, cu o singură ocazie i s-a interzis să intre în clădire împreună cu persoana care l-a însoţit, fiind vorba de Balint Toth, fostul purtător de cuvânt al Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). De data aceasta, accesul în Penitenciarul Codlea i-a fost refuzat lui Jozsef Torok. Din explicaţiile oficiale nu reies prea multe, direcţia închisorii s-a simţit probabil deranjată de identitatea însoţitorului. Jozsef Torok a precizat: urmăreşte de mult timp cazul celor doi tineri din Târgu Secuiesc şi a dorit să discute şi personal cu ei. Ar fi dorit să-i împărtăşească experienţele pe care le-a acumulat în decursul celor nouă ani petrecuţi în detenţie şi să-i încurajeze. Jozsef Torok a constatat cu amărăciune că, în ochii puterii de stat din România, pare să reprezinte şi acum acelaşi pericol. Fostul deţinut politic a subliniat: spaţiul de mişcare al Serviciului Român de Informaţii, înfiinţat ca succesor al fostei Securităţi, pare să fie acelaşi ca cel de care dispunea mai demult poliţia secretă. Jozsef Kulcsar-Terza le-a solicitat tuturor să participe la slujba religioasă ecumenică, oficiată astăzi (31.05), de la ora 17:00, la biserica reformată din Miercurea Ciuc, la iniţiativa Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), scopul fiind atragerea atenţiei opiniei publice asupra menţinerii pe nedrept în detenţie a tinerilor Istvan Beke şi Zoltan Szocs. Jozsef Kulcsar-Terza a îndemnat la participare, accentuând că rugăciunea are forţă, în cauze naţionale este nevoie de solidarizare.
Sursa: Haromszek din 31.05.2019. Autor: Farcadi Botond
Sf. Gheorghe 22.06.2019 | Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita |
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Cosmin says:
“Reclamantul de serviciu” 😀 😀 😀
Dan Tanasa says:
😀