Revista presei maghiare din România, 1 – 31 martie 2019

June 23, 2019 •presa maghiară •Views: 348

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Revista Presei Maghiare

Nr. 05 / 01-15.03.2019

Nr. 06 / 16-31.03.2019

Extinderea programului Fără frontiere

In viitor, gimnaziştii din ţara-mamă vor putea participa la excursii cu clasele organizate pe teritorii maghiare de peste hotare, în acest scop fiind alocată suma de 600 de milioane de forinţi – a declarat Potapi Arpad Janos, secretar de stat pe probleme de politică naţională, la Budapesta. Apelurile de selecţie vor fi promovate începând din 1 martie pe site-ul Fondului Bethlen Gabor Zrt. Potapi Arpad Janos a mai declarat: suma de 1,3 miliarde de forinţi va fi alocată pentru activităţi de colaborare între elevi, iar pentru organizarea de excursii pentru elevii claselor a VII-a se va aloca 3 miliarde de forinţi. Cadrul financiar al programului se ridică în total la suma de 5,5 miliarde de forinţi. (…) Secretarul de stat a mai adăugat că prin intermediul programului, 300 de mii de elevi din ţara-mamă au efectuat vizite peste hotare.

Sursa: Haromszek din 01.03.2019

Ţara regiunilor

Treptat abia dacă va exista o regiune în România care să nu se străduiască să înfiinţeze o asociaţie microregională, o asociere a consiliilor. Abia dacă există consilii care să nu încerce să realizeze vreo formă de asociere. Ultima asociaţie creată de liderii locali este Ţara Făgăraşului. Iniţiatorii acesteia s-au săturat de incapacitatea Bucureştiului şi, ca urmare, au decis să-şi ia soarta în propriile mâini. Seriozitatea intenţiei este dovedită şi de participarea la eveniment a Corinei Creţu, comisar CE responsabil cu politica regională. Acestei iniţiative îi dau greutate acele obiective pentru care localităţile se asociază, printre care se numără construirea de drumuri de viteză ţinând cont de faptul că guvernul este incapabil de ani de zile să construiască autostrada Sibiu – Braşov. Se pare că din ce în ce mai multe consilii se gândesc la ideea colaborării regionale şi încearcă să soluţioneze acele probleme pe care Bucureştiul le amână de ani de zile. De ce este important tot acest lucru? Este important din prisma faptului că de-a lungul anilor s-a adeverit că nu ne putem aştepta la multe lucruri bune din partea Bucureştiului. Aspiraţiile consiliilor privind descentralizarea, înfiinţarea asociaţiilor microregionale reprezintă practic singura speranţă că România poate deveni o ţară modernă, competitivă şi viabilă.

Haromszek din 02.03.2019. Autor Farcadi Botond

Crearea unei atmosfere potrivnice

Zsolt Paszkan, specialist pe spaţiul România în cadrul Institutului pentru Afaceri Externe şi Comerţ (KKI), consideră că scrisoarea adresată unor demnitari români, în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş susţine – în mod eronat – că Ţinutul Secuiesc ar fi, parţial, guvernat de statul ungar, urmăreşte crearea unei atmosfere potrivnice. Într-o declaraţie făcută pentru postul ungar M1, specialistul a declarat că scrisoarea a luat naştere pentru ca politicienii români să aibă ce invoca. Forumul susţine că reprezintă 40 de organizaţii „civile” – a adăugat specialistul –, însă comunitatea locală nu prea ştie despre cine este vorba. După cum a mai spus, forumul poate fi asociat cu structuri şi persoane aparţinătoare episcopiei ortodoxe locale, respectiv cu persoane care înainte de ’89 au fost colaboratori activi ai serviciilor secrete.

Sursa: Szekely Hirmondo din 05.03.2019

Reclamantul de serviciu atacă din nou

Dan Tanasă nu se lasă. El a pornit un nou atac împotriva plăcuţei memoriale-Szechenyi amplasată pe faţada casei de cultură orăşeneşti din staţiunea Covasna. In timp ce în trecut Tanasă a încercat să obţină înlăturarea plăcuţei, în momentul de faţă cere membrilor consiliului local retragerea parţială a hotărârii de consiliu prin care a fost autorizată amplasată simbolului. Consilierii au aflat despre această problemă la ultima şedinţă de consiliu. In plângerea datată în 22 februarie, Tanasă cere în numele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa ca în 30 de zile să fie retrasă parţial hotărârea de consiliu nr. 49/ 2007 deoarece contravine aliniatului 13 din Constituţie şi legii 215/2001 care prevede funcţionarea administraţiei locale. In opinia reclamantului de serviciu, plăcuţa memorială – Szechenyi nu respectă caracterul oficial al limbii române. Consilierul Fulop Csaba a declarat că incitarea la ură nu vine în sprijinul convieţuirii, iar activitatea lui Tanasă nu face altceva decât să dăuneze situaţiei. El a mai spus că se pare că asociaţia reclamantului nu funcţionează legal şi, ca atare, Partidul Civic Maghiar a demarat o acţiune de strângere de semnături, cerând prin acest lucru dizolvarea organizaţiei. Nu am putut cere opinia primarului Gyero Jozsef, deoarece el nu a participat la şedinţă fiind plecat la Bucureşti.

Sursa: Haromszek din 05.03.2019. Autor: Bokor Gabor

Stop Tanasă / Acţiunea de strângere a semnăturilor

După trei săptămâni de la lansarea petiţiei intitulate „Stop Tanasă”, mii de persoane au semnat petiţia de susţinere a plângerii penale depuse de Partidul Civic Maghiar. Până în data de 4 martie, 2202 de persoane au semnat pe internet petiţia şi un număr asemănător de persoane şi-au dat semnăturile pe suport de hârtie. PCM nu are o evidenţă clară în ceea ce priveşte semnăturile pe hârtie, dat fiind faptul că semnăturile de susţinere sunt strânse de foarte multe persoane, în multe localităţi. Acţiunea de strângere de semnături continuă. Petiţia poate fi semnată pe Peticiok.com/Stop Tanasa, Facebook, pe pagina oficială a Partidului Civic Maghiar, în birourile PCM, la reprezentaţii formaţiunii şi la voluntari.

Sursa: Haromszek din 05.03.2019.

Întâlnirea celor care studiază Ţinutul Secuiesc

Facultatea din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia a găzduit în 2 martie conferinţa-atelier „Ţinutul Secuiesc în cercetările sociologice transilvănene după 1990”, prilejuită de lansarea, în cursul acestui an, de către Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe (MTA), a proiectului „Autoportret secuiesc în secolele XIX-XX”. Cu această ocazie, au fost prezentate cercetările antropologice, etnografice, sociologice şi politice derulate în Ţinutul Secuiesc. Evenimentul a fost organizat de cercetători ai institutului din cadrul MTA, Universitatea Sapientia şi Centrul pentru Cercetări Regionale şi Antropologice KAM. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Zoltan A. Biro – directorul KAM, Ferenc Pozsony – fondatorul Societăţii de Etnografie Kriza Janos, respectiv Istvan Horvath – directorul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca. Colaboratorul ştiinţific principal al Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor al Centrului de Studii Sociologice din cadrul MTA, Nandor Bardi, a prezentat detalii ale proiectului „Autoportret secuiesc în secolele XIX-XX”. Proiectului care se derulează pe o perioadă de patru ani urmăreşte colectarea şi analizarea sistematică a încercărilor de autodefinire ale Ţinutului Secuiesc. Proiectul urmăreşte crearea unui inventar digitalizat, care va contribui şi la extinderea băncii de date sociologice maghiare transilvănene. În paralel, vor fi efectuate diferite interviuri şi sondaje de opinie.

Sursa: Szekely Hirmondo din 06.03.2019. Autor: Janos Csaba Pozsony

Ziua de 15 martie la Sfântu Gheorghe/ Să sărbătorim cu inimă

Cu ocazia zilei de 15 martie, oraşul Sfântu Gheorghe va fi împodobit cu inimi roşii-alb-verde – a declarat primarul Antal Arpad şi preşedintele organizaţiei UDMR Covasna, Tamas Sandor. Oaspetele de onoare al festivităţii din Sfântu Gheorghe va fi Martonyi Janos, fost ministru de externe. La eveniment sunt aşteptaţi mulţi oaspeţi de peste hotare. O delegaţie formată din 30 de persoane va sosi din localitatea Skorenovac, o localitate cu locuitori maghiari situată la 15 km de localitatea Belgrad, unde trăiesc urmaşii secuilor din Bucovina, care au o puternică identitate secuiască. Împreună cu cei din Skorenovac se va semna un acord de coloaborare vineri dimineaţă (14.03) – a declarat Antal Arpad. Tamas Sandor a oferit explicaţii în legătură cu hotărârea adoptată la congresul UDMR din urmă cu două săptămâni, hotărâre privind simbolurile naţionale maghiare. Atmosfera antimaghiară s-a amplificat în ultimii ani, iar problema a devenit de actualitate din cauza proceselor intentate de prefecturi şi aşa-numite organizaţii civile. Mai mult decât atât, există hotărârea guvernamentală nr. 1157/2001 potrivit căreia „acele minorităţi naţionale care dispun de organizaţii naţionale, îşi pot utiliza propriile simboluri în cadrul manifestărilor lor. Tocmai din această cauză organizaţia naţională de reprezentare a intereselor maghiarilor a trebuit să indice clar că imnul secuiesc, cel ungar şi cele două drapele sunt simbolurile oficiale ale comunităţii” – a subliniat Tamas Sandor. Tamas Sandor şi Antal Arpad au adresat un apel locuitorilor din judeţul Covasna: să participăm într-un număr cât mai mare la sărbătoarea naţională maghiară, să indicăm faptul că nu putem fi intimidaţi şi că manifestăm ataşament faţă de pământul nostru natal şi simbolurile noastre.

Sursa: Haromszek din 08.03.2019. Autor: Farkas Reka

Acuzaţia de terorism din Ţinutul Secuiesc/ Se vor adresa conducătorilor europeni

Lomnici Zoltan, preşedintele Consilului Demnităţii Umane şi Fejer Laszlo Odon, senator de Covasna se vor adresa într-o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei şi preşedintelui Parlamentului European, în problema persoanelor din Târgu Secuiesc, condamnate la câte cinci ani de închisoare. În cadrul conferinţei de presă organizate ieri (07.03) la Budapesta, Lomnici Zoltan a declarat că în scrisoarea care va fi adresată liderilor europeni doresc să atragă atenţia asupra faptului că preşedintele Klaus Johannis nu este demn să ocupe funcţia sa, să reprezinte toată populaţia din România, prin faptul că nu este dispus să se ocupe de o cauză importantă pentru maghiarii din Transilvania. Lomnici Zoltan a subliniat că ar dori ca Uniunea Europeană şi Consiliul Europei să cerceteze pe ce motiv preşedintele român a refuzat să îl primească pe reprezentantul unui grup etnic. Fejer Laszlo Odon a declarat că speră în nevinovăţia tinerilor încarceraţi, deoarece i se pare inimaginabil ca acuzaţiile lansate împotriva lor să fie adevărate. Senatorul a adresat mulţumiri guvernului ungar şi FIDESZ pentru sprijinul oferit în acest caz şi a calificat inacceptabil faptul autorităţile române îi acuză pe secui de terorism. El a mai spus că este revoltător că preşedintele român, care tot subliniază importanţa statului de drept, nu a acordat nici măcar un respect minim prin intermediul respingerii primirii în audienţă şi făcând abuz de puterea sa, a jignit întreaga minoritate maghiară.

Sursa: Haromszek din 08.03.2019.

Întâlnire a vitejilor, la Micfalău

Săptămâna trecută, contingentul din judeţul Covasna al Ordinului Vitejilor l-a rememorat pe Horthy Miklos, marcând astfel momentul alegerii sale ca guvernator, la data de 1 martie 1920. Participanţii au decis ca în ziua de 15 martie, să participe la depunerile de coroane din Sfântu Gheorghe, iar în 17 martie, să rememoreze, la biserica din Biborţeni, revoluţia paşoptistă.

Sursa: Szekely Hirmondo din 08.03.2019. Autor: Bedo Zoltan

Iniţiativa cetăţenească europeană – Consiliul Naţional Secuiesc a câştigat procesul împotriva Curţii Europene de Justiţie

In opinia lui Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, promotorii iniţiativei cetăţeneşti europene, referitoare la regiunile naţionale, au ieşit învingători după sentinţa de joi (07.03) a Curţii Europene de Justiţie. Comisia Europeană, România şi Slovacia nu sunt nici ele perdante, acestea judecându-se împotriva iniţiatorilor. Izsak Balazs a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Târgu Mureş despre sentinţa judecătorească definitivă de joi şi a spus că iniţiativa cetăţenească a CNS reprezintă o cauză bună care, dacă va avea câştig de cauză, nu va avea perdanţi. „Comisia Europeană a câştigat şi aceasta poate eficientiza politica sa de coeziune. Au câştigat şi România şi Slovacia, dat fiind faptul că dacă regiunile locuite în bloc de minorităţile naţionale funcţionează bine, acest lucru aduce bani ţării, iar ţara va funcţiona mai bine”. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat într-o circulară comună la decizia Curţii Europene de Justiţie. Kelemen şi-a exprimat bucuria în legătură cu sentinţa şi speranţa că după toate acestea, Comisia Europeană va înregistra iniţiativa cetăţenească a CNS. „Vom susţine desigur acţiunea de strângere de semnături” – a declarat Kelemen, care a mai spus că iniţiativa cetăţenească Minority Safe Pack, lansată de UDMR, a creat un precedent în Europa. In circulară este citată şi declaraţia lui Korodi Attila, conducătorul fracţiunii UDMR din Camera Deputaţilor, în opinia căreia iniţiativa cetăţenească a CNS creează posibilitatea, în cadrul politicii regionale, în privinţa regiunilor locuite de minorităţile indigene, ca prin intermediul sprijinului european şi prin intermediul fondurilor europene, să-şi poată amplifica şi dezvolta scopurile comunitare. In opinia Partidului Popular Maghiar din Transilvania, iniţiativa cetăţenească a CNS poate oferi un nou avânt luptei de apărare a drepturilor, sentinţa judecătorească de ieri a Curţii Europene de Justiţie înlăturând obstacolele în calea acestei lupte. In comunicatul semnat de prezidiul naţional al partidului, se menţionează că sentinţa oferă posibilitatea istorică maghiarilor din Transilvania ca în cadrul forumurilor internaţionale să obţină valabilitate drepturilor, asigurând astfel apărarea comunităţii şi apărarea identităţii. „Sprijinim iniţiativa CNS prin toate instrumentele disponibile şi cerem acest lucru tuturor organizaţiilor politice şi civile! Sperăm că în privinţa iniţiativei CNS se va crea în cel mai scurt timp o unitate naţională, ca prin intermediul strângerii celor un milion de semnături de susţinere să putem asigura păstrarea specificităţilor regiunilor naţionale, pentru care Partidul Popular Maghiar din Transilvania lupta încă de la creare” – se menţionează în comunicat.

Sursa: Haromszek din 08.03.2019

Anul 2020 să fie anul solidarităţii naţionale

Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF), în armonie cu propunerea preşedintelui parlamentului, Kover Laszlo, solicită Parlamentului şi Guvernului ungar să declare anul 2020 anul solidarităţii naţionale – idee cuprinsă în declaraţia finală adoptată ieri (08.03) la şedinţa plenară de la Budapesta. Organizaţiile membre ale KMKF felicită ideea potrivit căreia guvernul ungar a declarat anul 2019 anul copiilor maghiari din afara graniţei. In cadrul evenimentului s-a mai spus că o puternică reprezentanţă a Bazinului Carpatic în cadrul Parlamentului European poate menţine pe agenda de lucru teme importante pentru comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic. KMKF asigură de sprijinul său iniţiativa cetăţenească europeană denumită Minority SafePack, care în opinia forumului poate fi reuşită numai prin intermediul unei puternice solidarităţi maghiare din Bazinul Carpatic. KMKF salută vizita la Şumuleu Ciuc, din luna iunie, a Papei Francisc, care va fi un eveniment istoric nu numai pentru maghiarii din Transilvania, ci din întregul Bazin Carpatic şi insistă asupra includerii pelerinajului de la Şumuleu Ciuc în patrimoniul cultural al UNESCO.

Sursa: Haromszek din 09.03.2019

Festivitate de comemorare la Sfântu Gheorghe / Să ne ridicăm glasul pentru libertatea secuiască

Încă nu este târziu să ne ridicăm glasul pentru libertatea secuiască şi să acţionăm pentru aceasta de câte ori situaţia o impune – a subliniat ieri înainte de masă (10.03) Gazda Zoltan, preşedintele filialei din Sfântu Gheorghe a Consiliului Naţional Secuiesc, în cadrul cuvântării rostite la la monumentul – Păsarea Turul din municipiul reşedinţă de judeţ. In cadrul evenimentului s-a dat citire mesajului transmis locuitorilor din Sfântu Gheorghe de către Beke Istvan, condamnat în procesul privind terorismul. Înainte de a-şi rosti discursul, primarul Antal Arpad a declarat că la propunerea lui Gazda Zoltan, piaţa situată la intersecţia străzilor Bisericii şi Korosi Csoma Sandor va purta numele de piaţa Libertăţii Secuieşti. Pentru secui, cel mai important lucru a fost întotdeauna păstrarea libertăţii lor, apărarea libertăţii maghiarilor. Tocmai din această cauză, ziua libertăţii secuieşti este şi o sărbătoare – a declarat Gazda Zoltan, la monumentul Pasărea – Turul, unde anul acesta s-au adunat câteva sute de persoane. Preşedintele consiliului din scaunul Sepsi le-a reamintit participanţilor decizia adoptată zilele trecute: CNS, cu încurajarea Ungariei, a câştigat procesul la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Comisiei Europene, României, Slovaciei şi Greciei. Gazda Zoltan a arătat că această reuşită „necesită încă multă muncă din partea comunităţii noastre şi din partea prietenilor noştri, dat fiind faptul că în decurs de un an trebuie strânse un milion de semnături, pentru ca proiectul iniţiat de CNS să poată ajunge pe masa Parlamentului European”. „Plângem după înaintaşii noştri care au murit în mod eroic, plângem după libertatea secuiască, care ne-a fost luată şi la care visăm de-a atunci în mod consecvent” – a declarat Gazda Zoltan. „Tocmai din această cauză ziua de 10 martie este zi de doliu. Avem o responsabilitate istorică faţă de noi înşişi, faţă de copiii şi nepoţii noştri. Trebuie să conştientizăm că încă nu este prea târziu să ne facem auzit glasul pentru susţinerea libertăţii secuieşti şi să acţionăm de câte ori situaţia o impune. Trebuie să conştientizăm în sfârşit că nu putem fi martorii evoluţiei destinului nostru. Trebuie să acţionăm în această privinţă” – a formulat el. Mesajul trimis de Beke Istvan a reprezentat o surpriză în cadrul festivităţii de la Sfântu Gheorghe, mesaj citit participanţilor de către Gazda Zoltan. „Beke, condamnat în procesul privind terorismul, a declarat că strămoşii noştri au adus sacrificii uriaşe ca noi să putem trăi astăzi pe pământul nostru natal. Să ne gândim la ideea că în cazul în care poporul lui Attila, Rakoczi şi al lui Kossuth ar fi cedat în faţa adversarului, oare noi am fi existat astăzi? De care popor am aparţine şi unde am fi? Ce fel de limbă am vorbi? In ce măsură am fi mândri de strămoşii noştri şi cel fel de viitor am avea? Ar exista oare naţiunea maghiară? In momentul de faţă este nevoie de o puternică naţiune maghiară, de un popor maghiar puternic. A sosit vremea ca poporul să devină o naţiune, deoarece doar astfel poate dăinui” – a declarat el. „Prin intermediul procesului secuiesc privind terorismul, puterea română încearcă să dovedească multe lucruri. Faptul că Zoltan şi eu am fost condamnaţi prin intermediul unor instrumente mârşave, instrumente care amintesc de anii ’50-’60, nu au dovedit nimic altceva decât propria lor incapacitate, slăbiciunea şi mârşăvia lor. Au demonstrat însă un lucru şi anume faptul că au anumite reţineri faţă de maghiari, faţă de secui. Este un semn bun. Până când se întâmplă acest lucru, nimic nu este pierdut” – a menţionat Beke Istvan. El a subliniat că a rămas aceeaşi persoană şi în închisoare. „Nu va ieşi din închisoare ca şi un om căruia i-au slăbit puterile. Voi rămâne pe acest drum şi voi fii mai puternic” – a declarat el şi a insistat asupra ideii ca solidaritatea demarată prin intermediul cazului lor să existe în continuare. „Să credem în mod neschimbat în libertatea noastră. Anunţ cu bucurie faptul că la propunerea preşedintelui scăunal Gazda Zoltan, comisia de atribuire a numelor din cadrul consiliului a decis ca această piaţă să poarte numele de Piaţa Libertăţii Secuieşti” – a declarat Antal Arpad, în cadrul festivităţii de ieri. El a subliniat că în măsura în care „provocatorii nu vor pune piedici”, indicatoarele de străzi vor putea fi montate în curând în piaţa care găzduieşte monumentul – Pasărea Turul. Primarul oraşului Sfântu Gheorghe a subliniat că nu este întâmplător că ideea libertăţii ne preocupă în continuare. „În secolul XXI când teoretic toată lumea este liberă, noi nu putem spune că suntem liberi, deoarece există persoane care sunt deranjate de imaginea pe care noi am creat-o despre noi şi acestea încearcă în permanenţă să ne impună propria lor viziune. Alţii vor să ne impună ce anume să simţim, în ce să credem, ce fel de drapele să folosim şi ce fel de imnuri să intonăm. Cei care doresc acest lucru, nu ne cunosc” – a declarat el. In legătură cu ideea ce înseamnă libertatea pentru secui în secolul XXI, el a declarat: „în momentul de faţă suntem călcaţi în picioare cu alte instrumente şi lupta împotriva noastră nu se desfăşoară cu săbii şi cu puşti. Persecutarea, slăbirea comunităţilor a căpătat alte forme. Mass-media a devenit una din armele cele mai puternice, deoarece „instigarea împotriva maghiarilor, împotriva Ţinutului Secuiesc este posibilă prin intermediul emisiunilor transmise în direct”. Unii nu se tem de minciuni sau de acuzaţii nefondate, pentru ca în inima celor din România să poată sădi temere, revoltă şi supărare împotriva comunităţii maghiare”. „Deşi instrumentele s-au schimbat, scopul este acelaşi în mod neschimbat obstrucţionarea propăşirii şi dezvoltării comunităţii noastre, ca aceasta să-şi poată păstra identitatea şi încrederea în viitor, aici, acasă. Am încredere că avem credinţa şi voinţa necesară să apărăm libertatea noastră. Acest lucru nu înseamnă altceva în secolul XXI decât ideea ca limba oficială a acestei regiuni să fie limba maghiară, dat fiind faptul că aici trăiesc în majoritate maghiari. Acest lucru înseamnă să nu se dispună înlăturarea inscripţiilor maghiare, incendierea drapelurilor noastre, ca nu alţii şi nu în altă parte să decidă care sunt problemele cele mai arzătoare pentru comunitatea noastră” – a evidenţiat Antal Arpad. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane, după care mulţi participanţi s-au urcat în autobuze şi au plecat spre Târgu Mureş, la festivitatea de comemorare organizată de Consiliul Naţional Secuiesc.

Sursa: Haromszek din 11.03.2019. Autor: Demeter Virag Katalin

Ziua Libertăţii Secuieşti/Sprijin din Ungaria

Proteste de simpatie au avut loc ieri (10.03), de ziua libertăţii secuieşti, în mai multe localităţi din Ungaria. Sute de persoane s-au adunat în piaţa eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomie Ţinutului Secuiesc. În cadrul Parlamentului European este nevoie de o puternică reprezentanţă maghiară, pentru ca autonomia Ţinutului Secuiesc să poată deveni o realitate în Uniunea Europeană, iar Europa să devină într-adevăr Europa regiunilor – a declarat Nemeth Zsolt, preşedintele comisiei de politică externă din cadrul Parlamentului, în cadrul manifestării organizate în Piaţa Eroilor. El a amintit de decizia de joi a Curţii Europene, potrivit căreia Comisia Europeană ar trebui să se ocupe de iniţiativa CNS referitoare la regiunile naţionale, iniţiativă înaintată de CNS, care vizează ideea ca UE să acorde o atenţie aparte regiunilor minoritare naţionale. Politicianul a numit decizia drept o victorie istorică, adăugând că este nevoie de o reprezentanţă maghiară puternică pentru o legislaţie europeană fructuoasă. Tocmai din această cauză în 26 mai, toată lumea trebuie să participe la alegerile parlamentare europene, şi cei dincolo de hotare. Nemeth Zsolt a mai subliniat: este inacceptabil că discriminarea continuă prin intermediul fondurilor europene, prin intermediul instrumentelor UE, discriminare pe care comunităţile maghiare de peste hotare trebuie să le suporte în cadrul statelor succesoare de o sută de ani. Danis Attila, însărcinat CNS cu afaceri externe, a subliniat că iniţiativa referitoare la regiunile naţionale se referă la viitor, la ideea dacă comunităţile naţionale tradiţionale europene vor dispune de resursele necesare dăinuirii lor. In legătură cu sentinţa adoptată de Curtea Europeană, a spus că decizia a dus la eliberarea unor forţe puternice, dat fiind faptul că au beneficiat de susţinerea Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, de cea a Alianţei Libere Europene şi a FUEN, ceea ce înseamnă că sunt sprijiniţi de toţi maghiarii din Bazinul Carpatic şi de toate comunităţile naţionale indigene din Europa. In opinia lui Szilagyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, este inexplicabil de ce guvernul român respinge dialogul despre autonomie, în timp ce ocupând calitatea de preşedinte al UE ocroteşte diversitatea şi multilingvismul Europei. Maghiarii de peste hotare doresc să devină parteneri ai românilor, nu adversarii acestora şi doresc să trăiască în pace, siguranţă şi respect – a subliniat el. Incze Arpad, preşedintele Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, cea care a organizat manifestarea, a declarat că secuii doresc să obţină ceea ce s-a promis la adunarea naţională de la Alba Iulia din urmă cu 100 de ani şi anume autonomia teritorială, la care nu renunţă. Secretariatul de stat pe Probleme de Politică Naţională din cadrul Oficiului Primului Ministru susţine demonstraţia organizată cu ocazia zilei libertăţii secuieşti, care are ca scop atragerea atenţiei asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potrivit comunicatului lor de duminică, guvernul ungar susţine în continuare cu fermitate ideea potrivit căreia autonomia, dreptul la autodeterminare reprezintă garanţia dăinuirii comunităţilor care trăiesc în minoritate. Această comunitate poate să dăinuie dacă se va putea ocupa de propriul său destin, dacă va decide singură despre cele mai importante probleme din punct de vedere al viitorului comunităţii. Cerinţa autonomistă a secuilor este întemeiată şi legitimă, dat fiind faptul că nu îşi doresc mai mult decât ceea ce doresc minorităţile naţionale ale Europei: utilizarea liberă a limbii sale şi a simbolurilor sale naţionale într-o formă a autonomiei care nu lezează naţiunea majoritară şi pentru care în Europa există numeroase exemple funcţionale – se menţionează în comunicat.

Sursa: Haromszek din 11.03.2019

Există Ţara Făgăraşului?

Partidul Pro România susţine înfiinţarea Microregiunii Ţara Făgăraşului, care cuprinde 33 de localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov. Asocierea a fost semnată la finele lunii februarie, în Turnul Tomory din Cetatea Făgăraşului, în prezenţa comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu. Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna: – Nu putem decât să sprijinim documentul semnat, deoarece este vorba despre dorinţa unei o regiuni istorice, de a crea, în baza trecutului istorico-social comun şi a tradiţiilor de odinioară, un viitor comun sub patronajul celui mai competent funcţionar în domeniu al Comisiei Europene. Noi de ce nu putem proceda astfel, de ce nu o chemăm aici pe Corina Creţu? O vom chema şi noi aici, pentru că vorbim despre o asociere de dezvoltare comunitară, care integrează localităţile din două judeţe, care îşi propune exact ceea ce am dori şi noi aici, în Ţinutul Secuiesc. Instanţa ne-a respins înregistrarea asociaţiei turistice Ţinutul Secuiesc pe motiv că în România nu există o unitate administrativă cu o astfel de denumire. Am vrea însă să ştim dacă există o unitate administrativă cu denumirea de Ţara Făgăraşului!

Sursa: Szekely Hirmondo din 11.03.2019. Autor: Erdely Andras

Tinoasa/ Drapelul secuiesc a dispărut

Drapelul secuiesc amplasat în faţa capelei romano-catolice din Lutoasa, inaugurat în data de 15 august anul trecut, a fost înlăturat de pe catarg. Drapelul a fost oferit cadou de către Fejer Laszlo Odon. Ne-am adresat ieri (11.03) preşedintelui composesoratului din Lutoasa, Vargyasi Tibor, care este şi administrator al bisericii, şi care ne-a declarat că nu se ştie cine este autorul. Administratorul bisericii a fost prezent ieri la sediul UDMR din Târgu Secuiesc, unde a primit un drapel secuiesc de mari dimensiuni, care va fi amplasat înaintea zilei noastre naţionale, dar în aşa fel încât să nu poată fi atins. Cu ocazia zilei de 15 martie, în faţa capelei va fi amplasat un monument dedicat evenimentelor din ’48. Monumentul va include un basorelief – Petofi şi numele celor nouă eroi din Lutoasa, căzuţi în ’48. Fejer Laszlo Odon a mai declarat ieri că de câte ori vor îndepărta drapelul secuiesc, de fiecare dată vor arbora unul nou.

Sursa: Haromszek din 12.03.2019. Autor: Iochom Istvan

Manifestări festive în Trei Scaune Covasna

Astăzi de la ora 17:00, în sala de expoziţii a casei de cultură orăşeneşti va avea loc vernisarea expoziţiei „Ziua mea de 15 martie”. Vineri, de la ora 12:00 va avea loc un program festiv şi o festivitate de comemorare la monumentul din centrul localităţii Chiuruş. La ora 13:00 participanţii se vor aduna în strada Dozsa Gyorgy. De la ora 13:10 va avea loc o paradă cu cai şi de la ora 13:30 un program festiv cu participarea Grupului de Cercetaşi Havadtoy Sandor. De la ora 14:30 vor avea loc depuneri de coroane (curtea bisericii reformate). Începând de la ora 18:00, la Centrul Cultural va avea loc un program festiv. Cernat Vineri, de la ora 9:00, delegaţia comunei Cernat va porni de la monumentul eroilor spre Târgu Secuiesc pentru a participa la festivitate. De la ora 9:30 la monumentul eroilor din Cernatul de Sus va avea loc de asemenea o festivitate de comemorare. De la ora 12:00, în faţa bisericii reformate din Albiş va avea loc un program festiv. De la ora 15:00 va avea loc o festivitate de comemorare şi un program festiv la monumentul eroilor din Cernatul de Jos. La Biblioteca comunitară Sylvester Lajos va avea loc deschiderea expoziţiei de desene realizate de copii, expoziţie „Cei care şi-au sacrificat viaţa pentru libertatea sfântă!” Băţanii Mari Festivitatea va începe vineri (15.03) de la ora 11:00 şi va cuprinde cuvântări festive şi depuneri de coroane la obeliscul ’48.

Sursa: Haromszek din 14.03.2019.

Premiul „Voinţă de fier”

Cu ocazia împlinirii a 11 ani de la înfiinţare, Partidul Civic Maghiar (PPM) le-a decernat joi (14.03), la Vlăhiţa, premiul „Voinţă de fier” lui Istvan Beke şi Zoltan Szocs. Premiile au fost preluate de deputatul Jozsef Terza Kulcsar.

Sursa: Szekely Hirmondo din 15.03.2019.

În Bodvai ne putem simţi învingători

Bodvaj reprezintă simbolul puternic al voinţei secuieşti: a fost nevoie de fermitatea şi consecvenţa unui singur om ca să putem pregăti muniţia şi armamentul pentru una din cele mai sfinte lupte ale noastre. Spiritualitatea lui Gabor Aron poate fi simţită şi astăzi în zona Bazinului Baraolt – s-a spus în cadrul evenimentului organizat pentru cea de-a 12-oară. Gazda evenimentului, Mihaly Reka, preşedintele Asociaţiei Culturale Benedek Elek, a vorbit despre bucurie şi mândrie, pe care le pot simţi oamenii din Bazinul Baraolt, când sosesc în zona Bodvaj, loc important din punct de vedere istoric şi industrial. Gergely Janos, primar din localitatea Urmeniş, a adresat mulţumiri în discursul său locuitorilor localităţilor riverane Oltului pentru faptul că au acordat sprijin în vremuri greu încercate localităţii care aparţine Transilvaniei de Nord. El a spus că este un sentiment plăcut faptul că beneficiază şi în momentul de faţă de grija celor care trăiesc în bloc. Tamas Sandor, preşedintele Consiliului judeţean, a subliniat rolul istoric al furnalului de la Bodvaj şi a vorbit despre Gabor Aron şi tovarăşii lui. „Aici, în apropiere de furnalul de la Bodvaj, ne putem simţi victorioşi şi mândri deoarece Gabor Aron a acţionat aici pentru prima dată şi a creat o lume nouă” – a declarat el. Conducătorul judeţului a mai subliniat faptul că avem obligaţia de a munci şi de a clădi Ţinutul Secuiesc, în aşa fel încât tinerii care îşi încearcă norocul pe meleaguri străine să considere important să se întoarcă acasă. „Ţinutul Secuiesc reprezintă o creaţie milenară, munca noastră comună. A noastră, a tuturor, a celor care acţionăm în interesul ei. Ţinutul Secuiesc nu va fi a celor care îl batjocoresc şi îl denigrează, ci a celor care iubesc acest pământ şi pe acei oameni care locuiesc aici” – a declarat Tamas Sandor. Mesajul premierului Orban Viktor a fost transmis de Fodor Tamas, consul la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc. Preotul reformat Balazsi Zoltan s-a referit la simbolul drapelului: în momentul de faţă simbolurile noastre sunt persecutate sub formă instituţionalizată deoarece nu se doreşte ca noi să ne adunăm – a declarat el.

Sursa: Haromszek din 15.03.2019

Despre heraldicianul Keopeczi Sebestyen Jozsef

Marţi seară (12.03) la Institutul Balassi din Bucureşti, a avut loc prezentarea vieţii şi activităţii heraldistului din Transilvania, Keopeczi Sebestyen Jozsef (1878-1964), prezentare destinată comunităţii române, ca parte a seriei de manifestări dedicate zilei naţionale maghiare. Gazda evenimentului a fost Kosa Andras Laszlo, care a declarat în cuvântarea sa de salut că este vorba despre un eveniment care deschide seria evenimentelor dedicate zilei naţionale. Expoziţia reprezentativă, care cuprinde stemele adunate de heraldistul Szekeres Attila Istvan din Sfântu Gheorghe, a fost vernisată de Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El a subliniat că normal ar fi ca oamenii să perceapă drept un lucru firesc faptul că stema României a fost realizată de către un maghiar. Szekeres Attila Istvan a ţinut o expunere cu proiecţii despre viaţa şi activitatea lui Keopeczi Sebestyen Jozsef. La finalul manifestării, graţie Centrului Cultural Judeţean Covasna şi Institutului Balassi, participanţii au primit aproximativ 50 de exemplare ale cărţii scrise de Szekeres Attila Istvan, intitulată „Stema României şi Keopeczi Sebestyen Jozsef”.

Sursa: Haromszek din 15.03.2019.

Moştenirea lui Aron Gabor

Miercuri seară (13.03), la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe au avut loc o prezentare de carte şi o expunere însoţită de proiecţii, ocazie cu care au fost prezentate obiecte care i-au aparţinut lui Aron Gabor. Evenimentul a făcut parte din seria de programe „Judeţul Covasna nu se tocmeşte”, derulată sub înaltul patronaj al vicepremierului ungar Semjen Zsolt. Sandor Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna: „Noi, cei din judeţ şi din Ţinutul Secuiesc, avem sentimentul că moştenirea spirituală şi materială a revoluţiei paşoptiste ne aparţine. Visul secuiesc trebuie să existe din nou”. Zsuzsa Szebeni, directoarea filialei din Sfântu Gheorghe a Institutului Balassi: – Obiectele personale ale lui Aron Gabor au fost împrumutate pentru 8 luni, la cererea filialei pe care o conduc, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, şi am dori să le expunem şi la Târgu Secuiesc.

Sursa: Szekely Hirmondo din 15.03.2019. Autor: Bedo Zoltan

Depuneri de coroane la mormântul honvezilor

Elevii mai multor şcoli din Sfântu Gheorghe au depus ieri (14.03) coroane la mormântul honvezilor din Sfântu Gheorghe, iar alţi elevi îşi vor exprima astăzi (15.03) omagiul faţă de eroii evenimentelor din 1848-49. Rab Sandor, profesor de istorie în cadrul Colegiului Reformat, ne-a declarat că trebuie fructificate toate posibilităţile pentru ca elevii să cunoască informaţiile legate de evenimentele istorice, deoarece astfel înţeleg exact importanţa acestora. In manualele de istorie din ţară abia dacă se pomeneşte de evenimentele din Transilvania din anul 1848, iar în situaţiile în care se scrie despre acestea, a început un adevărat război civil între partea maghiară şi partea română – a subliniat Rab Sandor. Manualul privind istoria şi tradiţiile minorităţii naţionale maghiare din România nu oferă amănunte despre lupta de autoapărare din judeţ – a declarat pedagogul. După cum a spus, împreună cu colegii profesori de istorie consideră important să facă în aşa fel încât tinerii să afle cât mai multe lucruri despre revoluţia din 1848-49, despre aspectele locale referitoare la aceste evenimente şi este important să se vorbească despre înaintaşii din judeţ care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate şi sunt înmormântaţi aici în cimitirele noastre.

Sursa: Haromszek din 15.03.2019. Autor: Fekete Reka

Esenţa sentimentelor noastre, a identităţii noastre este libertatea

„Esenţa sentimentelor noastre, a identităţii noastre este libertatea” Mesajul premierului ungar Viktor Orban a fost citit de consulul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Balazs Farkas. Câştigătoarea concursului de oratorie, Boglarka Sorban, a vorbit despre semnificaţia zilei de 15 martie în rândul tinerilor. Preotul reformat Gabor Bancea a subliniat că, pentru a putea dăinui, avem nevoie de „leagăn maghiar, familii credincioase şi şcoli în slujba naţiunii”.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Farkas Reka

Să salvăm valorile paşoptiste!

La Chichiş, festivităţile din 15 martie, dedicate rememorării revoluţiei paşoptiste, au fost organizate, ca în fiecare an, de bisericile reformată şi unitariană, cu sprijinul Primăriei. Preotul reformat Levente Kovacs a subliniat că, în ziua de azi, nu ni se cere să ne jertfim pentru libertate, însă acţionăm pentru naţiune doar dacă nu renunţăm la valorile pentru care au luptat înaintaşii noştri şi avem o conştiinţă naţională şi o dragoste de patrie puternice. Seria festivităţilor a continuat la monumentul dedicat luptei de la Chichiş şi morţii eroice a lui Aron Gabor. Primarul interimar Silviu Tăraş, profesor de istorie, a întrebat, retoric, dacă noi, cei din ziua de azi, am dus mai departe cauza noastră, a maghiarilor. După cum a adăugat, spre deosebire de cei din perioada paşoptistă, noi dispunem şi de alte posibilităţi, de alte mijloace pentru a cuceri libertatea, şi trebuie să profităm de ele.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Fekete Reka

Cu vitejie, asumându-ne destinul

Cei care au plecat, în 15 martie, spre cimitirul din Eresteghin, s-au adunat în centrul comunei Moacşa. Elevii Colegiului Naţional Szekely Miko din Sfântu Gheorghe – singura şcoală din judeţ care are propriul stâlp funerar în Parcul Comemorării din Eresteghin – au depus o coroană la stâlpul funerar propriu şi la mormântul lui Aron Gabor. Cu prilejul sărbătorii noastre naţionale, în Parcul Comemorării a fost dezvelit un nou stâlp funerar, amplasat de dr. Janos Molnar şi soţia sa, Maria Perecz, originari din judeţul Covasna şi stabiliţi în Ungaria. După depunerile de coroane, programul festiv a continuat în curtea şcolii din Eresteghin. Singurul care a luat cuvântul a fost primarul Janos Deszke, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să îşi asume destinul la fel de curajos ca tinerii din martie.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Vary O.Peter

La Lutoasa a avut loc inaugurarea unui monument-48

Ieri înainte de masă (15.03), în faţa capelei romano-catolice din Lutoasa a avut loc inaugurarea unui monument dedicat celor căzuţi în revoluţia din 1848. Monumentul a fost realizat de composesorat, la iniţiativa lui Varghasi Tibor, preşedintele composesoratului. Primul care s-a adresat participanţilor a fost preotul romano-catolic din localitate, Bartos Karoly, după care a urmat Czuppon Zsolt, reprezentantul administraţiei Sectorului VI al Budapestei şi în final consilierul local Babos Mathe Botond.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Iochom Istvan

Târgu Secuiesc/ Bokor Tibor: drapelul nostru o să fluture

Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la revoluţia ungară, ieri (15.03) la Târgu Secuiesc mii de oameni au sărbătorit împreună în Piaţa Gabor Aron şi au fluturat în comun drapelul ungar şi cel secuiesc. Oaspetele de onoare al manifestării din acest an a fost Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania şi Zsigmond Barna Pal, parlamentar, fost consul la Miercurea Ciuc. Împreună cu localitatea Târgu Secuiesc au mai sărbătorit delegaţiile localităţilor ungare Mezohegyes, Mezokovesd, Szentendre, Hatvan, Paks, Budapest-Terezvaros şi Gyongyos. În acest an la eveniment au participat Echipa Păstrătoare de tradiţii condusă de căpitanul Csaki Geza, Batalionul de Honvezi nr. 3 din Szeged, condus de colonelul Vass Laszlo, Regimentul de infanterie nr. 15 din cadrul Asociaţiei Păstrătoare de Tradiţii a Husarilor din Târgu Secuiesc, condus de locotenentul Lukacs Botond şi divizia din Ghelinţa şi Belani a Batalionului de Infanterie nr. 15 şi Ordinul Istoric al Secuilor. Mesajul premierului Ungariei Orban Viktor a fost transmis de Lukacs Bence Akos, consul la Consulatul Ungariei la Miercurea Ciuc. Manifestarea s-a încheiat cu binecuvântarea rostită de preotul reformat Beder Imre şi preotul romano-catolic Kerekes Laszlo.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Iochom Istvan

Sprijin din Urmeniş la Veczer

În apropiere de monumentul de la Veczer, consilierul judeţean Benedek Erika, membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a vorbit despre faptul că numărul nostru se află în scădere. Ea a mai spus că este îmbucurător că la festivitate participă şi delegaţia localităţii Urmeniş, care din punct de vedere administrativ aparţine de Braşov, dar locuitorii acesteia se simt ai Bazinului Baraolt. Benedek Erika, preşedinta organizaţiei scăunale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, singura care a luat cuvântul în cadrul manifestării, a declarat că a scăzut foarte mult numărul celor care îşi pun cocarde în piept şi îşi comemorează strămoşii. Dacă în momentul de faţă mă uit în jur observ că am scăzut din punct de vedere numeric şi nu mai suntem la fel de însufleţiţi. La manifestarea organizată în zona – Diakomb din Baraolt, primarul Lazar Kiss Barna Andras a vorbit despre sacrificiile pe care le-au asumat înaintaşii noştri. Balogh Attila Marton, consul la Consulatul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, a transmis mesajul premierului Orban Viktor. Muzeologul Demeter Zoltan a declarat că în momentul de faţă comunitatea noastră nu doreşte altceva decât ceea ce au dorit înaintaşii noştri şi anume pace, libertate şi înţelegere. Nu avem parte de aşa ceva, deoarece simbolurile noastre naţionale sunt atacate, suntem sancţionaţi pentru faptul că fluturăm drapelele ţărilor străine. Vorbesc despre pământul nostru natal ca despre aşa-zisul Ţinut Secuiesc. „Sarcina noastră este să trăim şi să muncim ca Bazinul Baraolt să fie unul viabil, ca ai noştri copii să nu dorească să plece, iar cei care au emigrat să se întoarcă acasă”.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Hecser Laszlo

A sosit vremea edificării

Festivitatea a început la Chiuruş, la monumentul victimelor luptei pentru libertate. Festivitatea centrală din Covasna a început cu parada călăreţilor localităţilor din împrejurimi, cu defilarea cercetaşilor, elevilor şi a edililor oraşului. Balogh Zoltan, preot reformat, a declarat în discursul său faptul că posteritatea trebuie să-şi apere valorile indispensabile cum ar fi patria, pământul natal, familia, limba maternă şi religia. Avem responsabilitatea să fim curajoşi şi la fel de puternici ca şi înaintaşii noştri – a declarat el. Gyero Jozsef, primarul oraşului Covasna, s-a referit la cele trei principii fundamentale ale revoluţiei franceze: libertate, egalitate şi fraternitate. In cazul maghiarilor minoritari din Transilvania pot fi îndeplinite condiţiile privind libertatea? Pot beneficia de acelaşi tratament, pot beneficia de condiţiile privind fraternitatea? – a întrebat primarul, după care a enumerat în amănunt acele prejudicii de care au parte, membrii comunităţii, în momentul de faţă. In opinia lui Gyero, nu se poate vorbi de libertate şi de egalitate şi tocmai din această cauză convieţuirea paşnică, fraternitatea, par perspective îndepărtate. Comunitatea maghiară nu cere altceva decât ceea ce au cerut foştii revoluţionari, ceea ce a promis statul în anul 1918 şi ceea ce garantează în momentul de faţă constituţia: libertate comunitară şi individuală deplină. Nu este permis să renunţăm nici o clipă la revendicarea acestora. Benko Erika, parlamentar UDMR de Covasna, citând din scrisoarea scrisă de Kossuth Lajos în anul 1867, în care a susţinut autodeterminarea maghiară, a făcut o paralelă Între maghiarii care s-au aflat în trecut într-o situaţie lipsită de perspective şi destinul actualei comunităţi din Transilvania. Secolul XX nu ne-a răsfăţat, schimbarea regimului nu a adus rezultatele scontate şi totuşi secuii doresc să trăiască. A sosit vremea edificării! Benko Erika a fost de părere că în urmă cu 170 de ani oamenilor le era mai greu să creadă în procesul edificării şi totuşi Ungaria a putut deveni un factor definitoriu al Europei de odinioară. „Strămoşii au dat dovadă de consecvenţă, au crezut în cauza maghiarilor, iar în momentul de faţă situaţia noastră este mult mai fericită prin intermediul ajutorului oferit de Uniunea Europeană şi Ungaria. Este important să putem fructifica posibilităţile!” – a declarat el. Manifestarea s-a Încheiat cu depuneri de coroane la placheta comemorativă Szechenyi.

Sursa: Haromszek din 16.03.2019. Autor: Nagy D. Istvan

Lansarea prezentării valorilor în zona Orbai

Cunoştinţele locale şi valorile maghiare trebuie păstrate şi în cadrul celor mai mici localităţi, programul de descoperire a valorilor din Bazinul Carpatic, lansat în urmă cu patru ani de către Fundaţia Şcoala Populară din Lakitelek, venind în sprijinul acestui fapt – a subliniat Lezsak Sandor, sâmbătă (16.03) la Muzeul Etnografic al Ceangăilor. Vicepreşedintele Parlamentului ungar a sosit în judeţul Covasna, pentru a purtat discuţii cu specialiştii locali în legătură cu amănuntele legate de programul de descoperire a valorilor din zona Orbai, care va fi lansat la sfârşitul lunii martie, şi pentru a informa opinia publică în legătură cu acesta. In cadrul acestui eveniment a avut loc prezentarea volumului scris de Szabo Lilla, „Relaţii interetnice în judeţul Covasna”. Lezsak a prezentat programul care a vizat până în momentul de faţă 18 microregiuni din Bazinul Carpatic şi care a avut drept rezultat editarea a 18 volume de studii şi DVD-uri, referitoare la valorile regiunilor. El a mai spus că în această activitate vor fi implicaţi studenţi, istorici locali tineri, care vor vizita microregiunile desemnate în program, sun forma unor grupuri de câte 40-50 de persoane. Până în momentul de faţă 18 colegii au realizat activităţi de descoperire a valorilor, datele fiind colectate la faţa locului de aproximativ 1000 de tineri. Participanţii la program s-au ocupat de completarea unor formulare mergând din case în case, răspunsurile urmând să fie fi prelucrate în decurs de trei luni. Aceştia se vor întoarce în locurile vizitate pentru a realiza eventual interviuri şi imagini video. Vor prelucra noile date şi în decurs de câteva luni se va realiza o carte şi un DVD, care va putea reprezenta baza a noi cercetări, dacă situaţia o va impune – a declarat Lezsak Sandor. El a mai spus că în momentul de faţă a fost aleasă zona Orbai deoarece aici au fost deja efectuate cercetări de descoperire a valorilor, iar activitatea scriitorului Gazda Jozsef şi a etnografului Pozsony Ferenc din Zăbala reprezintă o garanţie în privinţa autenticităţii profesionale, iar în ceea ce priveşte Fundaţia din Lakitelek (Ungaria), cunoştinţele lui Kisfaludi Bakk Judit, originară din Zăbala, vine în sprijinul acestei activităţi. În următorii ani vor urma şi alte zone ale judeţului Covasna. Lezsak Sandor a declarat că pentru el este o mare bucurie faptul că acei tineri despre care se vorbeşte în mod critic, fac o muncă de calitate. El a mai spus că graţie programului, până în momentul de faţă o mie de tineri au avut contact cu realitatea, au discutat despre valori cu oameni de valoare, au intrat în contact cu unele lucruri pentru care se vor întoarce în acele locuri cu nepoţii lor. Prin acest lucru se atrage atenţia asupra ideii să acordăm atenţie acelor lucruri care ne aparţin, a ceea ce este de calitate şi de valoare. Pozsony Ferenc a vorbit despre cartea lui Szabo Lilla, originară din Zăbala.

Sursa: Haromszek din 18.03.2019. Autor: Fekete Reka

Cercul de Autoperfectionare Tortoma

Astăzi, de la ora 19:00, în sala Kaszoni Gaspar a Muzeului Bazinului Baraolt din localitatea Baraolt, istoricul Domonkos Laszlo (Budapesta) şi Csoma Gergely, cercetător al ceangăilor (Budapesta) vor susţine expunerea „Kratochvil Karoly, comandantul uitat”. Gazda evenimentului: Demeter Laszlo, muzeolog.

Sursa: Haromszek din 18.03.2019.

Acuzaţia de terorism în Ţinutul Secuiesc / Szocs Zoltan a fost dus la Codlea

Conform deciziei comisiei închisorii din Miercurea Ciuc, la fel ca şi Beke Istvan, Szocs Zoltan a fost plasat în regim semideschis. Decizia a fost adoptată încă în luna februarie, însă Szocs Zoltan a fost mutat din închisoarea din Miercurea Ciuc la închisoarea din Codlea tocmai în ziua noastră naţională, în data de 15 martie – ne-a informat Szocs Csongor, fratele tânărului. Szocs Csongor a mai declarat că din 15 martie nu au reuşit să intre în legătură cu Szocs Csongor, să îl contacteze telefonic şi nu li s-a permis nici vizita. Reprezentanţii închisorii au invocat diferite motive, de exemplu lipsa fişei de evidenţă. Până în momentul de faţă au reuşit să obţină o vizită pentru marţi la ora 13:00. Nu se ştie deocamdată dacă Istvan şi Zoltan se află sau nu în aceeaşi celulă. Parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef l-a vizitat în 15 martie pe Beke Istvan căruia i-a putut doar arăta – conform însemnării de pe Facebook a parlamentarului – diploma referitoare la premiul Wass-Akarat (Voinţa de Fier) care i-a fost acordată lui şi lui Zoltan, de către Partidul Civic Ungar. „Nu a putut păstra diploma, dar a putut păstra cocarda mea roşu-alb-verde, pe care am purtat-o în ziua respectivă. Szocs Zoltan a fost mutat tocmai în ziua respectivă din Miercurea Ciuc la Codlea şi, ca atare, nu m-am putut întâlni cu el, dar voi păstra ambele diplome până în ziua eliberării lor, pentru a le putea înmâna definitiv concetăţenilor mei condamnaţi în mod nevinovat” – a comunicat parlamentarul.

Sursa: Haromszek din 19.03.2019. Autor: Iochom Istvan

Valorile noastre, peste patru graniţe

În sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Covasna a avut loc sâmbătă (16.03.2019) organizarea etapei din Transilvania a concursului „Peste patru graniţe”, câştigătorii primelor locuri fiind din afara judeţului Covasna. Concursul organizat de Comisia Tezaurul din Transilvania, Comisia Tezaurul din judeţul Covasna, Institutul Cultural Naţional şi Masa Rotundă Culturală din Bazinul Carpatic, a fost destinat elevilor claselor V-VIII şi, după primele trei etape, 13 echipe au ajuns în finala din Transilvania. Scopul concursului interactiv de cunoaştere a patriei este cunoaşterea şi păstrarea valorilor din afara Ungariei, extinderea tezaurului de valori, prezentarea valorilor de peste hotare, a personalităţilor, atât în privinţa regiunilor de peste hotare, cât şi a generaţiilor care trăiesc în ţara-mamă. Echipele formate din patru persoane au cuprins trei elevi şi un pedagog. Înaintea concursului de sâmbătă (16.03), Gruman Robert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a salutat echipele. El a spus că este o mare onoare să poată saluta tinerii care se ocupă de păstrarea moştenirii culturale. Szots Papp Zsuzsa, colaboratorul Centrului Cultural Judeţean Covasna, preşedintele Comisiei Tezaurului din Ţinutul Secuiesc, a declarat că la concurs au sosit participanţi din întreaga Transilvanie. Dr Jakab Albert Zsolt, preşedintele Societăţii de Etnografie Kriza Janos, a transmis în mesajul său faptul că organizarea concursurilor de acest gen contribuie la cunoaşterea tradiţiilor locale şi naţionale, la prezentarea valorilor locale şi la edificarea comunitară. Lezsak Sandor, vicepreşedintele Parlamentului ungar, a declarat că anul viitor concursul va fi organizat într-o formă reorganizată, pentru trei categorii de vârstă. Premianţii vor beneficia, pe lângă o excursie la Lakitelek, de un turneu-hungarikum în zona estică a Bazinului Carpatic, care se va derula sub conducerea lui Lezsak Sandor, preşedintele Fundaţiei „Nepfoiskola” din Lakitelek. Echipa câştigătoare este din localitatea Mişca, din judeţul Bihor, clasata pe locul doi este din Ciumani şi de pe locul trei din Ditrău. Cele trei echipe vor participa la finala din Lakitelek din 27 aprilie. Dr Szemann Peter, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Transilvania, membru al Comisiei Tezaurului din Transilvania, a solicitat participanţilor la concurs şi pedagogilor să recomande în continuare valori în atenţia Comisiei Tezaurului din Transilvania.

Sursa: Haromszek din 19.03.2019. Autor: Szekeres Attila

Muzeului Naţional Secuiesc i se va decerna Premiul Moştenirii Ungare

Muzeul Naţional Secuiesc, cu sediul în Sfântu Gheorghe, va primi Premiul Moştenirii Ungare – a comunicat ieri (19.03) instituţia. Acest premiu poate fi acordat în semn de recunoştinţă faţă de realizările definitorii din punct de vedere al conştiinţei identitare maghiare şi care reprezintă un exemplu pentru nepoţii nepoţilor noştri – se menţionează în descrierea premiului. Diploma care certifică acest premiu va fi acordată sâmbătă (23.03), în sala festivă a Academiei Ungare de Ştiinţe, cu sediul la Budapesta.

Sursa: Haromszek din 20.03.2019. Autor: Szekeres Attila

Nu este vorba numai despre o cauză maghiară

Deşi au trecut 29 de ani de la Martie negru din Târgu Mureş, destinul comunităţii maghiare din Transilvania este în continuare influenţat de tragedia de atunci. Timpul a mai diminuat din monstruozităţile întâmplate în 19-20 martie 1990, rănile provocate de furci, de bâte şi de topoare sunt în curs de vindecare, însă consecinţele conflictului sângeros maghiaro-român sunt neschimbate. Cele câteva zile au condus la o amplă emigrare maghiară, aspect care nu numai că a modificat definitoriu componenţa etnică a capitalei secuieşti, ci a contribuit la demararea excluderii maghiarilor intimidaţi din Târgu Mureş. În ceea ce priveşte perioada martie Negru, ar fi nevoie de datele dosarelor secretizate, care să certifice faptul că martie negru a servit la reînfiinţarea instituţiei de bază şi anume a Securităţii, a cărei activitate a fost suspendată pentru o perioadă de trei luni! (…) Martie Negru a reprezentat o deşteptare în privinţa comunităţii maghiare din Transilvania, deoarece pentru prima dată cruda realitate din ţară a devenit o certitudine şi anume faptul că pământul făgăduinţei nu se va realiza de la o zi la alta. De atunci conştientizăm în permanenţă că trebuie să luptăm cu dinţii strânşi, în mod dur pentru drepturile minoritare şi comunitare, drepturi pe care am crezut în decembrie 1989 că ni se cuvin în mod firesc. În pofida eşecurilor nu putem renunţa la luptă, în pofida faptului că aceasta ni se pare câteodată umilitoare. Cartografierea exactă a evenimentelor din Martie negru nu este numai o problemă maghiară, dat fiind faptul că aceasta a stat la baza altor monstruozităţi, cum ar fi de exemplu mineriadele şi alte acţiuni înfricoşătoare, de inducere în eroare.

Sursa: Haromszek din 20.03.2019. Autor: Mozes Laszlo

Cel care crede în viitor construieşte grădiniţe

Vizita în judeţul Covasna a lui Potapi Arpad Janos, secretar în cadrul Secretariatului de stat pentru politica naţională din cadrul Oficiului Premierului ungar, a oferit o bună ocazie pentru inaugurarea simbolică a noii grădiniţe din localitatea Chichiş. Guvernul ungar a contribuit cu peste 15 milioane de forinţi la dotarea instituţiei de învăţământ care funcţionează din toamna anului trecut. Oaspetele ungar a fost însoţit la Chichiş de către Toth Laszlo, consul general la Consulatul Ungariei la Miercurea Ciuc şi de Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

In curtea grădiniţei, oaspeţii au fost aşteptaţi de către conducerea comunei şi reprezentanţii şcolii, alături de mulţi copii. Acest lucru a indicat faptul că merită să fie construită o grădiniţă în Chichiş, deoarece există copiii care au nevoie de această instituţie. Primarul interimar Silviu Tăraş i-a salutat pe cei prezenţi. După cum a declarat, casele părăsite şi tinerii care lucrează în străinătate dau motive de îngrijorare, dar şi ideea că părinţii îşi înscriu copiii în şcolile din zona urbană. In pofida acestor aspecte, avem motive să fim optimişti. Consiliul se străduieşte să creeze condiţiile rămânerii acasă. Nu există parcele de pământ nelucrate, în sat există două comunităţi confesionale edificatoare şi „putem vedea aici preşcolari, şcolari, pe cei care face parte din generaţia următoarea” – a mai subliniat el.

Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a subliniat: „În sfârşit Ungaria are un guvern naţional, care trimite din Budapesta nu numai declaraţii de presă, ci susţine în mod concret ideile legate de strategia naţională, sprijină realizările în Ţinutul Secuiesc şi în alte regiuni ale Bazinului Carpatic. Si noi ne-am implicat cu ocazia ultimelor două alegeri, am participat la acestea şi am sprijinit problema organizării. Nu am făcut acest lucru ca să primim mulţumiri, ci am fost îndrumaţi de ideea unităţii. Considerăm că în semn de recunoştinţă vor urma multe lucruri concrete” – a declarat el.

Potapi Arpad a declarat că cu sprijinul guvernului naţional al Ungariei, în Bazinul Carpatic se construiesc 150 de grădiniţe noi şi vor fi reabilitate peste 460 de grădiniţe vechi. „Scopul nostru este ca fiecare copil de naţionalitate maghiară, indiferent în ce zonă a Bazinului Carpatic trăieşte, la oraş sau la sat, să se poată înscrie în grădiniţe maghiare. Unde va fi nevoie, vom putea construi şi creşe” – a mai subliniat el.

După cuvântări, secretarul de stat şi primarul au dezvelit placheta amplasată de pe faţada grădiniţei, pe care scrie: „lucrările exterioare de amenajare au fost realizate cu sprijinul guvernului ungar, în anul 2018”. In ultima parte a evenimentului a avut loc un moment cultural susţinut de către şcolarii din localitate. Grădiniţa în cauză este frecventată de 23 de copii. Există o educatoare şi o dădacă, salariul celei din urmă fiind asigurat de către consiliu şi comunitatea de părinţi.

Sursa: Haromszek din 22.03.2019

Concursul „Paznicii moştenirii noastre”

În data de 24 martie, orele 13:00, la Casa de cultură Vigado din Târgu Secuiesc, va avea loc finala regională din Ţinutul Secuiesc a concursului „Paznicii moştenirii noastre”. La eveniment va participa Hegedus Csilla, vicepreşedinte UDMR responsabil cu cultura, Csep Eva Maria, parlamentar de Mureş, Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, preşedintele organizaţiei teritoriale UDMR Covasna şi Kiss Imre, inspector şcolar general. (…) La concurs participă două echipe din Târgu Secuiesc, o echipă din Miercurea Nirajului şi una din Reghin. Începând din acest an, judeţul Covasna a aderat la mişcarea Paznicii moştenirii noastre. Anii trecuţi, echipele au adoptat 160 de monumente în cadrul a 13 judeţe, echipe care au demonstrat ideea că avem de ce să fim mândri în domeniul moştenirii culturale din Transilvania.

Sursa: Haromszek din 22.03.2019

Problema drapelului, la Bucureşti

La cererea reclamantului, tribunalul judeţean Covasna a mutat la Tribunalul Bucureşti procesul în cadrul căruia judecătorii vor decide dacă drapelul român trebuie arborat sau nu pe turla primăriei Sfântu Gheorghe, în semn de omagiu faţă de „eliberarea română de sub ocupaţia maghiară”.

Procesul a fost intentat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, care a solicitat instanţei să îl oblige pe primarul Antal Arpad să arboreze drapelul. Drapelul român arborat pe turla primăriei reprezintă de ani de zile o sursă de tensiune în Sfântu Gheorghe.

Sursa: Haromszek din 22.03.2019

Inscripţia maghiară ar fi înlăturată de la graniţa dintre judeţe

Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa şi a obligat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, să înlăture inscripţia în limba maghiară de pe indicatorul situat la limita judeţelor Braşov şi Covasna – a informat vineri (22.03) portalul news.bv. UDMR a informat într-un comunicat faptul că vor face tot ceea ce este posibil pentru ca indicatorul să rămână la locul lui. Sentinţa nu este definitivă, iar consiliul se pregăteşte să depună contestaţie. „Vom face tot ce ne stă în putinţă ca indicatorul să rămână în continuare la locul lui” – a declarat Kovacs Attila, preşedintele organizaţiei judeţene UDMR Braşov. În legătură cu decizia, Ambrus Izabella, parlamentar, a declarat că diversitatea etnică a dus la rezultate economice în judeţul Braşov. Inscripţia bilingvă nu a deranjat pe nimeni şi nu i-a privat pe cetăţenii români de drepturile lor. In opinia sa, plângerea antimaghiară dovedeşte faptul că consiliilor trebuie să li se asigure o autodeterminare mai mare, ca în măsura în care în baza unor hotărâri sunt amplasate inscripţii bilingve, acestea să nu poată fi atacate. Toaso Imelda, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a arătat că sentinţa nu este definitivă şi după ce istanţa va trimite motivaţia, consiliul judeţean va depune contestaţie. „Împreună cu juriştii UDMR vom găsi soluţia pentru păstrarea inscripţiei bilingve. Din păcate, în loc să ne ocupăm de proiecte de dezvoltare, trebuie să ne folosim energia pentru a ne apăra” – a mai spus aceasta.

Sursa: Haromszek din 23.03.2019 Autor: Demeter Virag Katalin

Atitudine antimaghiară durabilă

Stat naţional unitar, omogen şi suveran – cu aceste cuvinte au caracterizat foştii lideri – secretari generali, activişti de serviciu, tovarăşi în rang înalt şi securişti – România comunistă, dacă s-a discutat despre problema etnică. La vremea respectivă au vorbit despre problema etnică ca despre una soluţionată, însă Între timp au făcut tot ceea ce este posibil pentru ca membrii comunităţilor naţionale să fie expropriaţi, asimilaţi. Noi, comunitatea maghiară din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc, ne confruntăm după aproape 30 de ani cu ideea potrivit căreia reflexele legate de statul naţional omogen nu au dispărut ci doar s-au reorganizat. Discursul politic majoritar conţine din ce în ce mai mult accente antimaghiare. Cei care manifestă ataşament faţă de ideea statului naţional omogen critică simbolurile maghiare şi secuieşti şi promovează o campanie împotriva cuvântului maghiar, împotriva indicatoarelor şi inscripţiilor maghiare. Nu este de mirare faptul că Serviciul de asistenţă juridică Miko Imre, făcând un bilanţ al evenimentelor antimaghiare din ultimul an, a ajuns la concluzia că starea de persecuţie există în continuare şi, mai mult decât atât, situaţia s-a agravat în anumite privinţe. Serviciul protestează în măsura posibilităţilor şi în publicaţia sa în limba engleză a relatat despre privările de drepturi, despre cazurile de discriminare şi despre atacurile politice, publicaţia fiind trimisă şi organizaţiilor străine de apărare a drepturilor. Nu tolerăm implicarea în problemele noastre interne! – ar spune tovarăşii lui Ceauşescu şi probabil că nici urmaşii lor nu gândesc altfel. Nu se doreşte să se ia la cunoştinţă faptul că minorităţile naţionale reprezintă un indicator exact al calităţii democraţiei, iar dacă reprezentanţii minorităţilor spun că sunt probleme, atunci nici starea generală a majorităţii creatoare de stat nu poate fi cea mai bună.

Sursa: Haromszek din 23.03.2019. Autor: Mozes Laszlo

Marton Arpad despre abuzurile prefectului/ Cui le revin amenzile?

Trebuie amendaţi cei care fac abuz de puterea lor – a declarat parlamentarul UDMR, Marton Arpad, în legătură cu amenzile aplicate în data de 15 martie, atunci când Sebastian Cucu l-a amendat pe primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad din cauza nearborării drapelului român. Marton Arpad a invocat şi alt exemplu în privinţa abuzului de putere din partea lui Sebastian Cucu. El a spus că în data de 15 martie, primarul din Zagon era revoltat din cauza circularei trimise înainte cu câteva zile şi din cauza faptului că ziua dezbaterii procesului privind contestarea amenzilor aplicate în cazul drapelelor a fost fixată tocmai pentru ziua naţională maghiară. „Kiss Jozsef, primarul comunei Zagon, nu a avut niciodată manifestări naţionaliste, nici nu a putut avea ţinând cont de faptul că în comuna sa un procent de 52% din locuitori sunt români”. Urmează apoi amenda din partea prefectului, aplicată din cauza arborării drapelului comunei, pe lângă arborarea drapelului român şi al UE şi arborării în sala de consiliu a drapelelor localităţilor înfrăţite (drapelul polonez, slovac şi ungar). In opinia lui Marton Arpad, Sebastian Cucu a interpretat legile şi de această dată rău-intenţionat, creând tensiuni în mod inutil.

Sursa: Haromszek din 25.03.2019. Autor: Farkas Reka

Inaugurarea unui drapel secuiesc/ În curând va începe reabilitarea Casei Ordinului Minoriţilor

În luna aprilie va începe reabilitarea casei Ordinului minoriţilor – a declarat călugărul franciscan Bojte Csaba, preşedintele Fundaţiei Szent Ferenc din Deva, care ieri înainte de masă (24.03) a celebrat o slujbă alături de Vargha Bela, protopop romano-catolic. Potrivit proiectului, după reabilitarea clădirii-monument, în imobil vor fi amenajate camere pentru tineri aflaţi în situaţie defavorizată, care vor putea învăţa diferite meserii în atelierele care vor fi amenajate. Colegiul social va găzdui 40-50 de persoane. Senatorul Fejer Laszlo Odon a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la realizarea acestui vis. Parlamentarul a amintit de Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, de primarul Bokor Tibor, de protopopul Vargha Bela, de guvernul Ungariei şi de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. În curtea casei Ordinului Minoriţilor a avut loc inaugurarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni, prilej cu care Tamas Sandor s-a adresat participanţilor: Aşa cum drapelul secuiesc reprezintă un simbol pentru naţiunea noastră, aşa şi Bojte Csaba este mentorul nostru spiritual. (…) Drapelul secuiesc de mari dimensiuni a fost sfinţit de Bojte Csaba, iar la finalul evenimentului a avut loc intonarea imnului secuiesc.

Sursa: Haromszek din 25.03.2019. Autor: Iochom Istvan

La ediţia din acest an a concursului Ungaria Înflorită se pot înscrie şi localtiăţi din Transilvania

Este pentru prima oară când la concursul de înfrumuseţare a mediului, „Ungaria Înflorită”, ajuns anul acesta la a XXVI-a ediţie, pot participa şi localităţi din Transilvania. Comisia organizatorică şi Agenţia Ungară de Turism (MTU) au anunţat că termenul de înscriere este 1 mai. Primăriile se pot înscrie pe site-ul www.viragosmagyarorszag.hu. Câştigătorul premiului cel mare va avea ocazia să reprezinte Ungaria la ediţia din 2020 a concursului oraşelor şi satelor europene înflorite (Entente Florale Europe).

Sursa: Szekely Hirmondo din 26.03.2019

Dan Tanasă şi-a făcut apariţia şi la Zagon

La Zagon, unde nu au existat niciodată probleme etnice, se urmăreşte îndepărtarea, de pe clădirea Primăriei, a drapelului comunei. Pe acesta figurează, pe un fond alb, stema, adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, se urmăreşte ca primarul Jozsef Kis să îndepărteze din sala de şedinţe drapelele localităţilor înfrăţite (din Polonia, Slovacia şi Ungaria). Primarul ne-a declarat că Dan Tanasă a fost cel care i-a intentat proces Primăriei. În opinia lui Jozsef Kis, este revoltător că Dan Tanasă este în stare să tulbure până şi convieţuirea paşnică dintre românii şi maghiarii din Zagon.

Sursa: Szekely Hirmondo din 26.03.2019. Autor: Nagy Szabolcs Attila

Mormanul de nisip rămâne?

Consiliul oraşului Sfântu Gheorghe nu ştie cum să procedeze cu terenul aflat în faţa Consiliului judeţean şi al Prefecturii. Potrivit celor declarate de primarul Antal Arpad, în locul proiectului privind amenajarea unui dâmb în forma de balaur nu a fost elaborat un nou proiect, iar vechiul nu a putut fi realizat din cauza piedicilor puse de Prefectură. Peste câteva săptămâni în locul respectiv va fi montată scena principală amplasată cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Antal Arpad a mai declarat că „speră că va veni vremea când consiliul va putea face ceea ce doreşte şi nu ceea ce doresc serviciile secrete”.

Sursa: Haromszek din 26.03.2019. Autor: Demeter J. Ildiko

Întâlnirea fermierilor la Ojdula / Fermierii pot conta pe Ungaria

Vinerea trecută la Ojdula a avut loc întâlnirea fermierilor din zona Târgu Secuiesc. Acest eveniment a reprezentat ultima staţie a întâlnirilor microregionale de început de an organizate de Asociaţia Crescătorilor de taurine din judeţul Covasna. Pe lângă cei 300 de fermieri, la întâlnire au mai fost prezenţi reprezentanţii Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Consiliul judeţean, Fundaţia Pro Economica, reprezentanţi ai mai multor instituţii agricole, ai unor firme care comercializează utilaje agricole şi reprezentanţi ai băncilor. Brânduş Dendyuk Szilveszter a declarat în cuvântarea sa de salut faptul că organizaţia fermierilor funcţionează şi în Ojdula şi în Hilib şi consiliul sprijină activitatea acesteia în măsură posibilităţilor. Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că peste 2/3 din locuitorii judeţului Covasna sunt interesaţi de domeniul agriculturii şi tocmai din această cauză modernizarea zonei rurale este importantă şi de asemenea extinderea agriculturii-bio şi sprijinirea societăţii fermierilor. In momentul de faţă fermierii pot beneficia de trei tipuri de sprijin: din partea Uniunii Europene, din bugetul Ungariei şi al României. In perioada 2008-2018, fermierii au beneficiat de un sprijin de 350 de milioane de euro, iar de suma de aproximativ 97 milioane de euro a beneficiat zona Târgu Secuiesc. Tamas Sandor a atras atenţia asupra necesităţii activităţii comune, amintind ca şi exemplu de cooperativa Lacto Coop Kezdi, care a oferit posibilitatea fermierilor din zona Kezdi să poată valorifica laptele. Otvos Mozes, preşedintele asociaţiei judeţene, a accentuat de asemenea necesitatea solidarităţii. El a spus că şi instituţiile de stat trebuie să manifeste empatie faţă de fermieri. Agenţia de plăţi ar trebui să livreze exact subvenţiile pentru ca fermierii să poată include acestea în proiectele lor financiare. Toth Laszlo, consul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, a transmis mesajul guvernului Ungariei. El a spus că începând din anul 2010, FIDESZ-KDNP a scris o perioadă istorică, iar de rezultatele acesteia pot beneficia şi maghiarii de peste hotare. Ungaria este puternică şi beneficiază de reuşite, iar tot acest lucru a făcut posibilă demararea programului economic din Bazinul Carpatic. El s-a referit şi la funcţionarea reţelei consultanţilor agricoli. A spus că aceşti consultanţi agricoli reprezintă interesele fermierilor, au un rol important în transferarea bunelor practici şi în privinţa acordării sprijinului profesional. Kozma Monika, directoarea Fundaţiei Pro Economica care se ocupă de derularea proiectelor finanţate din Ungaria, a vorbit de rezultatele marilor investiţii din zona Mureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud. Kozma Monika nu a oferit noutăţi în ceea ce priveşte proiectele în valoare de 15 mii de euro şi, ca atare, nu se ştie care vor fi condiţiile lansării apelurilor de selecţie. Este posibilă o modificare a condiţiilor de participare la apelurile de selecţie – a mai spus Kozma Monika. Senatorul Fejer Laszlo Odon a vorbit de asemenea despre cooperativa Kezdi Lacto Coop. Rezultatele sunt bune deşi au existat dificultăţi. Au obţinut un proiect în valoare de 100 de mii de euro pentru promovarea produselor lor, iar un alt proiect depus de ei vizează înfiinţarea fabricii de lapte care urmează a fi înfiinţată cu participarea fermierilor din zona Târgu Secuiesc. În cadrul întâlnirii, Siko Barabasi Sandor, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor, Gyorgy Ervin, director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Konczei Csaba, directorul Direcţiei judeţene agricole, au prezentat în faţa participanţilor informaţii legate de propriul lor domeniu profesional.

Sursa: Haromszek din 26.03.2019. Autor: Bokor Gabor

În limba maghiară, pe pământul natal/ Sprijinul poate fi deja solicitat

Fondul Bethlen Gabor a lansat apelurile de selecţie referitoare la programul „În limba maghiară pe pământul natal”, pentru anul şcolar 2018-2019, în vederea solicitării de sprijin în domeniul educaţiei, achiziţionării de manuale şi instrumente şcolare. Suma sprijinului acordat în domeniul educaţiei este de 22.400 de forinţi (aproximativ 336 de lei), iar sprijinul acordat studenţilor este de 2800 de forinţi (aproximativ 42 de lei). Cererile pot fi depuse în perioada 22 martie – 3 mai. Formularele pot fi procurate de la instituţiile de învăţământ sau pot fi descărcate de pe site-ul programului.

Sursa: Haromszek din 26.03.2019.

Finala din Ţinutul Secuiesc a concursului „Străjeriii moştenirii noastre”

Echipa Liceului Tehnologic Lucian Blaga din Reghin a câştigat duminică (24.03) etapa regională din Ţinutul Secuiesc a concursului naţional „Străjerii moştenirii noastre – Adoptă un monument!”, eveniment care a avut loc la Casa de cultură Vigado din Târgu Secuiesc. La finala naţională care se va desfăşura la Cluj vor participa şi echipa Liceului Teoretic Bocskai Istvan din Miercurea Nirajului şi echipa Liceului Teoretic Nagy Mozes din Târgu Secuiesc – a comunicat biroul de presă al UDMR. Echipele au fost salutate de Fejer Laszlo Odon, senator, Tamas Sandor, preşedintele Consiliului judeţean Covasna, Csep Andrea Eva, parlamentar de Mureş şi de Kiss Imre, inspector şcolar general. „Judeţul Covasna este pământul conacelor, ţara apelor minerale. Constatăm cu bucurie că tinerii doresc să cunoască monumentele noastre, descoperă frumuseţea ocrotirii moştenirii şi se manifestă cu responsabilitate faţă de valorile noastre culturale. Aici, în oraşul breslelor, avem de ce să fim mândri în domeniul moştenirii arhitecturale. Am putea lua exemplu de la aceşti tineri” – a formulat Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei teritoriale a UDMR, care i-a felicitat pe elevii din judeţul Covasna pentru faptul că începând din acest an au aderat la mişcarea Paznicii Moştenirii. Câştigătorii celor trei etape regionale vor concura în 7 aprilie la Cluj, la Colegiul Unitarian Zsigmond Janos.

Sursa: Haromszek din 26.03.2019. Autor: Iochom Istvan

Zilele Korosi Csoma Sandor/ Programul conferinţei ştiinţifice

Programul conferinţei ştiinţifice care va avea loc la Vila CARP din Covasna, cu prilejul Zilelor Korosi Csoma Sandor (4-6 aprilie): 4 aprilie 09:30-10:00 – deschiderea festivă a conferinţei. Cuvântul de salut va fi rostit de primarul oraşului Covasna, Jozsef Gyero; 10:00-11:30 – vor expune Laszlo Koppany Csaji, dr. Csaba Florian, Arpad Konnath, dr. Lajos Nagy, Botond Szathmari, Vizi Ildiko; 11:45-13:00 – Tema: Protecţia dreptului şi Sfânta Coroană Ungară. Vor expune dr. Csaba Varga, dr. Szabina Bognar, dr. Janka Teodora Nagy, dr. Andras Feher, Laszlo Rostas; 15:00-17:00 – Tema: Orientalişti – orientalism. Vor expune dr. Eva Aradi, dr. Istvan Kalmar, Istvan Vidak, Eva Kanalas, dr. Robert Olah Gall; 17:00-18:00 – Tema: Despre limba maghiară şi stuaţia ei. Vor expune dr. Szaniszlo Berczi, dr. Katalin Czegledi, Laszlo Foldessy; 5 aprilie 09:00-11:20 – vor expune Endre Neparaczki, dr. Eva Papp, Gabriella Lezsak, dr. Sergej Botalov, Istvan Pogatsa, Andras Zahonyi, dr. Geza Szabo; 11:40-13:00 – Tema: Maghiarimea şi Europa. Vor expune Attila Santha, Huba Balint, Laszlo Tatay, dr. Gizella Csisztai; 15:00-17:40 – Tema: Categorii. Vor expune Gyorgy Mandics, Endre Halasy-Nagy, dr. Iulia Bartha, Zoltan Andras Gulyas, Tamas Rumi, Ibolya Sagodi, Ilona Bernad, Lajos Balazs, Peter Halasz. (…) 6 aprilie 10:00-11:30 – Masă rotundă pe tema „Categoriile maghiarimii”. Moderatori: Koppany Laszlo Csaji, Eva Szocs

Sursa: Szekely Hirmondo din 28.03.2019. Autor: Nagy Szabolcs Attila

Institutul pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor/ Se aşteaptă o decizie favorabilă în cazul Beke-Szocs

Csoti Gyorgy, directorul Institutului pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor (KJI) cu sediul la Budapesta, şi Bedo Arpad, secretarul Consiliului Maghiar al Autonomiei din Bazinul Carpatic (KMAT), i-au vizitat ieri (27.03), la Penitenciarul Codlea, pe Beke Istvan şi Szocs Zoltan. În opinia lui Csoti, atât el cât şi cei doi privesc cu încredere spre ziua de 9 aprilie, când cererea le va fi rejudecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la adoptarea unei sentinţe, KJI va suspenda toate iniţiativele demarate sau planificate, derivate din decizia pronunţată în a doua instanţă. În cadrul conferinţei de presă susţinute în vecinătatea penitenciarului, Csoti Gyorgy a reiterat că Beke Istvan şi Szocs Zoltan sunt victimele unui proces de concepţie, pus la cale de către serviciile secrete, şi ale unei sentinţe grave, adoptate în lipsa unor dovezi. În opinia sa, cei doi se fac „vinovaţi” doar de faptul că ar dori să îşi exercite liber identitatea maghiară, că vor pentru Ţinutul Secuiesc o autonomie similară celor existente în numeroase ţări ale Uniunii Europene, care nu lezează Constituţia României, şi că au contribuit la organizarea, la Târgu Secuiesc, a unei vieţi sociale secuieşti eficiente. Fostul parlamentar a vorbit despre „înalta curte românească onestă”, care a adoptat decizia în primă instanţă. Csoti Gyorgy a enumerat apoi păcatele Curţii de Apel: adoptarea unei sentinţe în lipsa dovezilor, comiterea mai multor erori de procedură. În opinia lui Csoti Gyorgy, acest lucru reprezintă o lovitură dată statului de drept european, şi tocmai din această cauză, instituţia pe care o conduce, s-a adresat, după publicarea motivării sentinţei, Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Convingerea sa este că acest for va sancţiona grav România şi probabil va stabili şi acordarea unor despăgubiri. De asemenea, s-a ivit şi oportunitatea de a se adresa unor europarlamentari, pentru a le cere să întreprindă demersuri în vederea demarării procedurilor pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE, împotriva României, pentru încălcarea statului de drept în baza apartenenţei etnice, fapt care poate fi dovedit. Csoti Gyorgy a amintit ca exemplu cele constatate în cazul procedurilor de retrocedare şi al proceselor nefondate intentate primarilor din Ţinutul Secuiesc. Directorul KJI a mai menţionat că aşteaptă cu încredere singura decizie dreaptă posibilă: anularea deciziei adoptate în a doua instanţă şi admiterea deciziei adoptate în primă instanţă, în urma căreia cei doi tineri se vor putea întoarce acasă. O decizie favorabilă ar fi ca instanţa să suspende decizia adoptată în a doua instanţă, să îi elibereze pe cei doi condamnaţi şi să dispună rejudecarea cazului – a mai adăugat Csoti Gyorgy. În măsura adoptării unei sentinţe nefavorabile, i se va propune guvernului ungar să iniţieze demersurile amintite la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În legătură cu Beke Istvan şi Szocs Zoltan, a declarat că este vorba despre doi oameni cu credinţă profundă, care cer dreptate, nu clemenţă. Este şi în favoarea părţii române să li se facă dreptate celor doi, deoarece seria încălcărilor de drepturi a ajuns într-un stadiu inacceptabil în Europa. Bedo Arpad a vorbit în apărarea aspiraţiilor autonomiste şi a constatat între altele că atât prezentul caz, cât şi altele, arată că actualii lideri politici români intenţionează să incrimineze aspiraţia autonomistă, creând impresia unei infracţiuni: „cel care susţine autonomia, se pronunţă împotriva României”. Adevărul este exact contrariul: tensiunile pot fi soluţionate prin dialog şi înfăptuirea autodeterminării – a mai declarat Bedo Arpad.

Sursa: Haromszek din 28.03.2019. Autor: Nagy D. Istvan

Sf. Gheorghe 22.06.2019Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România, 1 – 31 martie 2019"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-1-31-martie-2019/