
Centrul European de Studii Covasna – Harghita
Revista Presei Maghiare
Nr. 08 / 15-30.04.2015
Unde se află diploma de medic a lui Nicolae Teculescu
In urmă cu câteva zile abia dacă puteau fi întâlnite date pe internet despre dr. Nicolae Teculescu. Dacă cineva dă o căutare, în momentul de faţă găseşte mai multe paginii de date despre medicul care în opinia unora este unul dubios. Viaţa şi activitatea sa a apărut pe covasna-voinesti.blog.ro şi după cum se poate vedea, materialul a fost încărcat în această lună. Ca sursă este indicat volumul intitulat Personalităţi ale oraşului Covasna (Ioan Lăcătuşu, Luminiţa Cornea şi Ioan Luca; Editura Eurocarpatica, 2009). Am răsfoit cartea şi la pagina 287 am găsit patru rânduri despre dr. Teculescu. Am mai făcut căutări şi am găsit adevărata sursă: Teculeştii din neam în neam (Ioan Lăcătuşu, Luminţa Cornea, Ioan Luca/ Editura Angustia, 2008; sub îngrijirea Asociaţiei Culturale Iustinian Teculescu şi a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni). Teculescu a terminat la Bucureşti cursurile Institutului de Fizioterapie şi Baneologie, după care a devenit medic la spitalul din Covasna – se menţionează în biografie, unde sunt enumerate o serie de merite ale sale, fără argumentarea acestora cu lucrări ştiinţifice, expuneri sau vreo carte. Cariera sa în ascensiune a fost întreruptă de dr. Benedek Geza – se menţionează în biografie – deoarece acesta a dispus închiderea secţiei de balneologie, deoarece activitatea desfăşurată acolo periclita sănătatea pacienţilor. Decizia a fost nedreaptă – se menţionează. Plecarea din Covasna a lui Teculescu are şi alte cauze. In anul 1961 a început emiterea cărţilor de muncă pentru angajaţii spitalului din Covasna, Acest lucru însemna ca medicul să prezinte diploma cu studiile făcute. Teculescu nu a putut prezenta nici un fel de documente. Tocmai din această cauză a trebuit să plece din spital. Ştim acest lucru de la angajatul care se ocupa la vremea respectivă de personalul instituţiei. În anii ’60, Teculescu a apărut la braţ în Covasna cu o tânără, care spune în permanenţă că s-a întors marele doctor Teculescu, care între timp şi-a terminat studiile la universitatea de medicină din Iaşi. Gabriela Cuciureanu, jurist, secretar general al Universităţii de medicină din Iaşi a comunicat la cerere (9 aprilie) că numele lui Nicolae Teculescu nu figurează în evidenţele instituţiei.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7469 din 16.04.2015, autor Bokor Gabor
Despre lipsurile procesului de retrocedare din România
După două decenii de când România a devenit membră a Consiliului Europei, aproape 2/3 din bunurile confesionale din România nu au fost retrocedate foştilor proprietari – a declarat Csenger Zalan, europarlamentar FIDESZ, ieri la şedinţa plenară de deschidere a sesiunii parlamentare de primăvară a adunării generale parlamentare a CE. Reprezentantul FIDESZ a amintit de acele obligaţii pe care România le-a asumat cu ocazia aderării la CE.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7473 din 21.04.2015
Acţiunea de strângere a semnăturilor va dura până sâmbătă
Aproximativ 9.000 de semnături de susţinere au fost strânse în cinci zile în interesul menţinerii denumirii iniţiale a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Geza din Covasna. La acţiunea de strângere a semnăturilor, iniţiată de UDMR, a aderat şi organizaţia din Trei Scaune a Partidului Civic Maghiar (PCM). Grumann Robert, preşedintele executiv al organizaţiei din Trei Scaune a UDMR, ne-a precizat: până marţi, la orele dimineţii, au fost strânse peste 7.000 de semnături în judeţ, însă s-au strâns şi online – pe pagina web www.haromszekirmdsz.ro – un număr semnificativ de semnături, în doar cinci zile, aproximativ 1.900 de persoane au susţinut iniţiativa. Grumann a subliniat: acţiunea va continua până sâmbătă. La oraşe, au fost amplasate standuri în scopul respectiv, iar în mediul rural, primarii, consilieri locali sau activiştii uniunii îi contactează pe cetăţeni. La Sfântu Gheorghe, semnăturile de susţinere sunt strânse la patru standuri,
la Târgu Secuiesc, la trei standuri, iar la Covasna şi Baraolt, cei interesaţi sunt aşteptaţi la câte un stand. Acţiunea este susţinută şi de organizaţia din Trei Scaune a PCM – a anunţat Kulcsar-Terza Jozsef, preşedintele judeţean. – In opinia noastră, este vorba despre o ocazie cu care trebuie să demonstrăm din nou că, în cazurile în care este nevoie de noi, suntem capabili să adoptăm o poziţie comună – a accentuat Kulcsar.
Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 75 din 22.04.2015
Acţiune de strângere de semnături la Târgu Secuiesc
Filiala din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a strâns până acum peste 1200 de semnături pentru ca o stradă sau o piaţă publică din Târgu Secuiesc, să poarte numele lui Wass Albert. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a declarat că atâtea semnături sunt suficiente pentru ca membrii consiliului local să fixeze cazul pe agenda de lucru. Acţiunea de strângere de semnături continuă la Lunga şi la Săsăuşi, după slujbele religioase de duminică. Cei de la HVIM vor înainta în curând cererea lor primăriei, cerere însoţită de semnături.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7476 din 24.04.2015
Curtea Constituţională nu a adoptat nicio decizie / Hotelul Bradul, în instanţă
Ordonanţa de guvern privind donarea către biserica ortodoxă a Hotelului Bradul din Covasna a figurat joi pe ordinea de zi a curţii constituţionale, însă aceasta nu a adoptat o decizie de fond în caz. Curtea constituţională a retrimis cazul la Curtea de Apel din Braşov. Douăzeci de persoane fizice au atacat în instanţă ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 114, adoptată în 2013, contestând intrarea, în mod discriminatoriu, a bisericii ortodoxe în posesia imobilului. Puskas Balint, judecător al curţii constituţionale, ne-a precizat: obiecţia formulată de procuror a fost că o ordonanţă de urgenţă a guvernului nu poate fi atacată la curtea constituţională, reexaminarea acesteia poate fi solicitată exclusiv de ombudsman şi poate fi supusă examinării dacă se poate demonstra că a fost prejudiciat interesul cuiva prin aplicarea ordonanţei respective. Judecătorii au fost nevoiţi să accepte argumentul adus, ordonanţa nici nu a fost supusă unei dezbateri de fond, cazul fiind retrimis la curtea de apel – a declarat Puskas Balint. In opinia acestuia, reclamanţii vor avea o şansă doar dacă vor reuşi să demonstreze prejudiciul suferit de anumite persoane în urma donării Hotelului Bradul, dacă vor reuşi să demonstreze că nici persoanelor fizice, dar nici bisericilor istorice maghiare nu le-au fost restituie anumite terenuri, clădiri care li s-ar fi cuvenit. Nu mai poate fi demarat un nou proces, termenul de prescripţie de un an a expirat deja, procesul actual însă poate fi extins dacă va accepta acest lucru şi curtea constituţională – a explicat Puskas. Unul din iniţiatorii procesului, Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc din scaunul Sepsi, a precizat: nu vor renunţa, vor încerca să continue procesul, caută posibilităţi în acest sens. Dacă nu vor avea succes, vor ataca decizia la curtea de apel a drepturilor omului. Gazda a mai adăugat: un alt caz al lor a fost supus dezbaterii miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti. Au intentat proces şi împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru faptul că acesta nu a stabilit clar că decizia guvernului este una discriminatorie. Nu a fost pronunţată deocamdată sentinţa în cazul respectiv.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7477 din 25.04.2015, autor Farkas Reka
Promisiuni nerespectate
Istoricul Raffay Erno a susţinut vineri o expunere la Muzeul Naţional Secuiesc despre promisiunile române de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei PCM Trei Scaune, organizator, a declarat în cuvântarea sa de salut că este de actualitate ca în fiecare zi să i se aducă aminte puterii române de promisiunile nerespectate. Raffay Erno a declarat că relaţia maghiaro-română nu a ajuns într-un moment de linişte de la revolta condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. Istoricul a enumerat articolele tematice din cadrul convenţiilor internaţionale, din constituţia României din anul 1923 şi din anul 1938 şi a analizat situaţiile politice din perioada respectivă.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7478 din 27.04.2015
Spitalul de cardiologie şi-a redobândit vechea denumire
Formularele care conţin cele aproximativ 30.000 de semnături de protest faţă de rebotezarea Spitalului de cardiologie dr. Benedek Geza nici nu au fost bine depuse la ministerul sănătăţii că a şi fost elaborată o nouă ordonanţă ministerială. In hotărârea de ieri cu nr. 536, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus ca Spitalul de reabilitare cardiovasculară dr. Teculescu-Benedek să primească denumirea de Spital de reabilitare cardiovasculară dr. Benedek Geza – cu alte cuvinte a fost restabilită vechea denumire a instituţiei. Stirea a fost comunicată ieri după-amiază de senatorul UDMR Klarik Laszlo, care împreună cu parlamentarul Fejer Laszlo Odon şi cu Gruman Robert, preşedintele executiv al organizaţiei UDMR Trei Scaune, au fost prezenţi la minister. Klarik Laszlo a declarat că se purtaseră deja discuţii cu angajaţii ministerului, însă în pofida acestui fapt, ieri nu au reuşit să se întâlnească personal cu ministrul. Au discutat cu Gabriel Florin Puşcaşu, secretar general al ministerului, care a declarat ieri înainte de masă că la minister a început procedura necesară redenumirii, însă după-amiază se afla deja în posesia ordonanţei ministeriale – a comunicat Klarik. Acesta intră în vigoare de îndată şi nu trebuie să apară în Monitorul Oficial – a precizat senatorul din Trei Scaune. Până ieri, la spitalul de cardiologie nu a ajuns un nou document oficial în legătură cu redenumirea. Cel puţin purtătorul de cuvânt Vasile Neagovici nu ştia despre acest lucru. In ordonanţa ministerială nr. 536 se menţionează: cu ocazia adoptării deciziei privind redenumirea s-a ţinut cont de raportul nr. 27642 din 27 aprilie al inspectoratului de stat pentru sănătate – care funcţionează în cadrul ministerului -, de hotărârea internă a conducerii ministerului, de prevederile legii 95/2006 referitoare la reforma în domeniul sănătăţii şi de raportul managementului instituţiei de sănătate. Nu se pomeneşte nici un cuvânt de faptul că cele 29.124 de semnături de protest, scrisoarea camerei medicilor, scrisoarea rudelor lui dr. Benedek, cea a primăriei Covasna, a consiliului judeţean ar fi avut vreo pondere în adoptarea ordonanţei. Pe lângă formularele cu semnături, la minister a fost înregistrată şi scrisoarea de însoţire a preşedintelui UDMR Trei Scaune, Tamas Sandor. Rebotezarea cu numele lui Teculescu s-a făcut la adăpostul nopţii, fără acordul comunităţii spitalului de cardiologie, al instituţiilor locale şi judeţene, al cetăţenilor. Toate semnele arată că în spatele redenumirii se află o diversiune bine organizată la nivel local, care are ca scop generarea unui conflict interetnic – a declarat Tamas Sandor. UDMR, PCM şi PPMT califică acest rezultat ca pe un succes comun, care nu ar fi putut fi realizat fără societatea medicilor, a comunităţii româneşti şi maghiare şi fără solidaritatea sferei politice – a declarat Tamas Sandor în legătură cu rezultatul obţinut.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7480 din 29.04.2015
Jobbik îl sprijină pe Marko Attila
Jobbik îi cere guvernului să îi acorde azil fostului parlamentar Marko Attila, care se află în Ungaria şi faţă de care a fost luată ieri măsura arestării preventive. Intr-un comunicat, parlamentarul Szavay Istvan, vicepreşedintele Jobbik, consideră că măsura arestării preventive este insultă adusă statului de drept din România. El i-a mai cerut guvernului să-i acorde tot sprijinul parlamentarului care a fost persecutat în contextul retrocedării imobilelor maghiare naţionalizate de comunism. După cum mai scrie, se aşteaptă ca ministerul ungar de externe să exercite, prin intermediul instrumentelor democratice, presiuni în vederea încetării procesului care vizează intimidarea comunităţii maghiare din Transilvania.
Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7481 din 30.04.2015, autor Mozes Laszlo
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell