Revista presei maghiare din România 15.05 – 31.05.2014

August 21, 2014 • Centrul European de Studii Covasna-Harghita • Views: 1035

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 10 / 15-31.05.2014

Reacţia politicienilor

Declaraţia de sâmbătă a premierului ungar Orban Viktor, referitoare la autonomia minorităţii maghiare de peste hotare, nu lezează suveranitatea Ucrainei – a declarat Danilo Lubkinski, adjunctul ministrului ucrainean de externe. Politicianul a declarat că trebuie să analizeze ce anume s-a spus în cadrul cuvântării premierului ungar. El a subliniat totodată că este sigur de faptul că guvernul ungar sprijină cu fermitate guvernul ungar. Poziţia noastră este hotărâtă şi neschimbată. Să ocrotim minorităţile naţionale care trăiesc în Ucraina şi ne manifestăm cu atenţie la minoritatea maghiară care trăieşte în ţara noastră – a declarat diplomatul.

Viktor Baloha, reprezentant independent din Ucraina Subcarpatică, conducătorul partidului Centru Unitar, a declarat că autonomia culturală este asigurată pentru maghiarii din Ucraina Subcarpatică. El a mai subliniat faptul că drepturile confesionale şi culturale ale minorităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică sunt mai respectate decât au fost drepturile celor de naţionalitate ucraineană în perioada preşedinţiei lui Viktor Ianukovic. In legătură cu dubla cetăţenie, el a declarat că acesta va fi scoasă de pe ordinea de zi, în momentul în care Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7193 din 15.05.2014

UDMR în campanie / Modelul din Tirolul de Sud

Marţi seara, în sala Bartok a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, în cadrul întâlnirii organizate de UDMR, PCM şi Consiliul Secuiesc Scaunul Sepsi, s-a discutat despre autonomia funcţională a Tirolului de Sud şi despre râvnita autonomie a Pământului Secuiesc. Manifestarea a purtat titlul Să aducem Tirolul de Sud în Transilvania! , lozinca lui Vinzce Lorant, cel care ocupă locul trei pe lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare.

Forma de autonomie a Tirolului de Sud este cea la care râvnim cel mai mult – a declarat Marko Attila, parlamentar.

Secretarul pe probleme externe a UDMR, unul din vicepreşedinţii FUEN, a susţinut o expunere cu proiecţii intitulată Ocrotirea minorităţilor şi autodeterminarea în cadrul Uniunii Europene. El a prezentat împrejurările care au dus la înfiinţarea Uniunii Europene. Nici după şapte ani de când România este membră a Uniunii Europene, UE nu a putut fi transformată într-o uniune prominoritară, dar cazul minorităţilor indigene nu poate fi mult timp înlăturată – a declarat Vincze. Lupta noastră autonomistă se va decide la Bucureşti, dar nu este indiferent ce fel de susţinere va exista în acest sens din partea Bruxelles-ului.

Istoria de mai multe decenii a autonomiei Tirolului de Sud a fost prezentată de Rene Tumler, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Popular din Tirolul de Sud.

La întrebarea formulată de Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc din Scaunul Sepsi, Tumler a declarat că până la obţinerea autonomiei, partidul popular din Tirolul de Sud a reprezentat singur interesele austriecilor care trăiesc acolo, dar ulterior au apărut câteva partide mai mici. Autonomia a fost importantă în primul rând din punct de vedere naţional dar este avantajoasă şi din punct de vedere economic. In ceea ce priveşte crearea legislativului, trebuie să se ţină cont de opinia grupărilor profesionale, de opinia organizaţiilor, iar acest lucru s-a dovedit a fi un lucru fructuos. In privinţa încetăţenirii modelului, el poate recomanda maghiarilor din România să discute cu statul. Trebuie găsite punctele comune şi trebuie să se ofere ceva pentru a se putea cere ceva.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7193 din 15.05.2014, autor Demeter J. Ildiko

Caravana autonomiei la Târgu Secuiesc

Prima staţie din Trei Scaune a caravanei autonomiei, organizată de PPMT, a reprezentat-o oraşul Târgu Secuiesc. Manifestarea de ieri, la care au participat aproximativ 70 de persoane, s-a desfăşurat în Sala Elisabeta. Au vorbit despre autonomie, pe lângă reprezentanţa locală a partidului, şi Benedek Erika, preşedintele judeţean, respectiv Szilagyi Zsolt, vicepreşedinte pe probleme de politică externă. Aceasta era cea de-a 12-a staţie a caravanei. Potrivit lui Benedek Erika, suntem acum în ceasul al 24-lea ca să luptăm pentru măsurile vizând dăinuirea maghiarimii pe propriul pământ natal, dialogul este foarte important, şi le-a solicitat celor prezenţi să considere statutul autonomiei prezentat drept un material de lucru, să fie extrem de atenţi şi critici. In opinia lui Szilagyi, în România, existenţa noastră nu este tratată ca fiind o valoare, ci suntem consideraţi drept un risc la adresa securităţii naţionale.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 93 din 16.05.2014

Fără influenţe asupra deciziei electoratului / Caravana PPMT despre statut

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îşi prezintă statutul autonomiei, mai întâi, în mediul urban, apoi în mediul rural, acum în limba maghiară, iar mai târziu, şi în limba română. Bedo Zoltan, preşedintele executiv al organizaţiei din scaunul Sepsi, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că liderii formaţiunii lasă pe seama alegătorilor să decidă fiecare, după propria conştiinţă, pe cine îl va vota în 25 mai.

Noi am fi dorit ca cele trei partide politice şi Consiliul Naţional Secuiesc să elaboreze un statut comun, însă nu ne-am găsit parteneri în acest sens – a afirmat Bedo Zoltan. Acest lucru nu mai suferea amânare: noi am elaborat, am postat pe site-ul nostru şi cu această ocazie supunem dezbaterii publice statutul autonomiei formulat de politologul Bakk Miklos – a precizat preşedintele executiv.

Documentul va fi prezentat în 18 mai, la Baraolt, în 20 mai, la Sfântu Gheorghe, iar în 21 mai, la Covasna. In aprecierea reprezentanţilor PPMT, sentinţa judecătorească, care prevede înlăturarea drapelului secuiesc, este una ilegitimă, având în vedere că – în opinia lor – nu există nicio lege în România care ar reglementa utilizarea simbolurilor minorităţilor naţionale.

Într-un stat democratic, nici nu poate fi interzisă utilizarea simbolurilor unui grup etnic – a accentuat preşedintele executiv.

În vederea asigurării bilingvismului la gara din Sfântu Gheorghe, reprezentanţii PPMT aderă la protestul Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), şi le solicită acest lucru şi membrilor celorlalte formaţiuni – a spus Bedo, care a calificat drept inacceptabil atacul imoral lansat de Norica Nicolai, candidat liberal pentru europarlamentare, la adresa revistei Szekelyfold, care susţine concilierea româno-maghiară.

Kolcza Istvan, preşedintele MINTA – organizaţia de tineret al PPMT -, a vorbit despre prezenţa lor la forumul de tineret de la Strasbourg, în cadrul căruia au distribuit, celor 5.000 de participanţi, pliante trilingve – 100 de exemplare -, care prezintă aspiraţiile autonomiste de pe Pământul Secuiesc.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 93 din 16.05.2014, autor Erdely Andras

Caravana autonomiei în Trei Scaune

Caravana privind autonomia care a pornit în data de 10 mai din Valea lui Mihai va continua în Trei Scaune. In cadrul turneului, partidul va lansa spre dezbatere publică concepţia sa autonomistă. Deocamdată forumurile lor vor fi organizate în oraşe, dar mai târziu vor vizita şi satele. Planifică, ca şi un al doilea pas, ca şi românilor de pe Pământul Secuiesc să le fie prezentate poziţia lor legată de autonomie.

In judeţul nostru, caravana privind autonomia a pornit ieri după-amiază. Manifestări asemănătoare sunt organizate la Baraolt, în data de 18 mai, la Sfântu Gheorghe în data de 20 mai şi în Covasna, în data de 21 mai, iar ulterior proiectul autonomist va fi prezentat şi la sate – a comunicat în cadrul conferinţei sale de presă de ieri, Bedo Zoltan, preşedintele executiv al filialei din Sfântu Gheorghe a Partidului Popular. După cum a declarat, poziţia lor a fost că partidele maghiare din Transilvania ar fi trebuit să elaboreze un statut autonomist însă nu am găsit parteneri în acest sens. Noi am depus proiectul nostru – a evidenţiat. Ei manifestă în continuare deschidere în privinţa activităţii comune împreună cu celelalte două partide maghiare. In opinia sa, proiectele ar trebuie armonizate. Deocamdată aşteaptă propunerile legate de proiectul autonomist al Partidului popular. Propuneri legate de acesta pot fi făcute în locurile unde se desfăşoară caravana autonomistă şi pe internet. Si românii de pe Pământul Secuiesc trebuie chestionaţi în această problemă. Acest lucru trebuia făcut de mult timp – a declarat Bedo Zoltan. Concepţia autonomistă a PPMT, lansat spre dezbatere publică se bazează pe patru proiecte: proiectul legii-cadru privind regiunile, proiectul de lege privind înfiinţarea regiunilor cu statut juridic special al Pământului Secuiesc, statutul autonomist al Pământului Secuiesc, elaborat de CNS şi proiectul de modificare a constituţiei, al Partidului popular. Toate cele patru pot fi citite pe site-ul partidului

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7194 din 16.05.2014, autor Mozes Laszlo

Se cere un Pământ Secuiesc care dispune de autodeterminare şi limbă maghiară oficială

Guvernul şi parlamentul României să respecte obligaţiile asumate în legătură cu ocrotirea minorităţilor naţionale, prevederile Chartei Limbilor Minoritare şi Regionale, pe teritoriul României să fie înfiinţată regiunea administrativă Pământul Secuiesc care să includă localităţile care figurează în memorandum (153 de localităţi din judeţul Harghita, Mureş şi Covasna) şi doar acestea. Cerem un statut autonom acestei regiuni. Cerem ca în acele localităţi, unde procentul maghiarilor depăşeşte 10%, limba maghiară să fie limbă oficială pe lângă limba statului – acestea sunt cerinţele de bază ale petiţiei, adoptate ieri de către consiliul local al comunei Ozun. Hotărârea îl împuterniceşte pe primarul comunei să înainteze petiţia prefectului, organismelor UE şi Consiliul ONU privind Drepturile Omului.

Proiectul de hotărâre şi motivaţia au fost formulate de către Consiliul Naţional Secuiesc. In calitate de maghiar a considerat că iniţiativa CNS merită dezbătută iar şedinţa consiliului a fost o bună ocazie în acest sens – ne-a declarat primarul Raduly Istvan.

La şedinţă a participat Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Secuiesc Scaunul Sepsi, ocazie cu care a declarat că în judeţul Harghita trei autoguvernări au adoptat petiţia, iar în judeţul Mureş o singură autoguvernare Prin atacarea hotărârii se încalcă dreptul cetăţenesc fundamental şi dreptul de solicitare – a formulat Gazda.

Vrânceanu Alexandru, consilier, a fost curios să afle ce cu ajută autonomia în problemele de zi cu zi. UDMR a fost de multe ori la guvernare, dar efectul pozitiv al acestui fapt nu a fost simţit nici de români şi nici de maghiari. Primarul a încercat să explice prin exemple concrete esenţa autonomiei. Deciziile legate de comunitate pot fi adoptate la faţa locului. Ar fi avantajul tuturor dacă fondurile ar rămâne la faţa locului – a schiţat edilul comunei. Gazda Zoltan a evidenţiat faptul că autonomia nu se adresează maghiarilor, ci tuturor locuitorilor regiunii. Vrânceanu a declarat ulterior că şi ei ar considera autonomia ca ceva bun, dacă aceasta ar fi avantajoasă din punct de vedere economic atât maghiarilor cât şi românilor.

Kovacs Zsombor, primarul localităţii Măgheruş, a declarat: oamenii nu sunt informaţi în această privinţă, în sensul care sunt avantajele autonomiei. In răspunsul său, Gazda a declarat că avantajele autonomiei au fost sintetizate în 12 puncte iar acestea trebuie într-adevăr conştientizate de cetăţeni.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7194 din 16.05.2014, autor Bokor Gabor

PPMT / Caravana autonomiei în Trei Scaune

In cadrul celei de-a 3-a staţii din Transilvania şi primei din Trei Scaune a caravanei autonomiste a PPMT de joi seara, Sala Elisabeta din Târgu Secuiesc s-a umplut până la refuz. La manifestarea care a durat două ore au participat aproximativ 70 de persoane. Gazdele manifestării au fost Johann Taierling, preşedintele PPMT Scaunul Kezdi, Balazs Attila, preşedintele PPMT Tg. Secuiesc, şi Ferencz Attila, şeful biroului PPMT. Statutul autonomiei elaborat de politologul Bakk Miklos a fost prezentat de Benedek Erika, vicepreşedinta organizaţiei, şi Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele pe probleme de politică externă.

Ca introducere, Benedek Erika a declarat că proiectul de lege care va lua naştere în urma dezbaterii publice va trebui să oglindească pretenţiile comunităţii, iar autonomia astfel realizată va trebui să asigure un cadru viabil pentru secuime.

Autonomia este de fapt un mijloc pentru ca un grup etnic dintr-o anumită regiune să-şi organizeze viaţa socială, culturală şi economică, bazându-se pe resursele, munca, patrimoniul şi principiile proprii, în aşa fel încât să fie în avantajul său -a accentuat preşedintele PPMT Trei Scaune. Autonomia ar putea fi soluţia care ar putea aduce o schimbare reală a regimului pentru maghiarimea din Transilvania.

Szilagyi Zsolt a prezentat o expunere cu proiecţii a proiectului autonomist al PPMT. A prezentat argumente internaţionale pentru a susţine faptul că secuimii, la fel ca şi altor comunităţi băştinaşe din Europa, îi revine dreptul la autodeterminare care reprezintă libertatea. In ultimii 90 de ani, numărul problemelor create de Bucureşti a fost mai mare decât numărul problemelor soluţionate şi din păcate, în România, existenţa noastră nu este tratată ca o valoare ci suntem priviţi ca un risc pentru siguranţa naţională şi pun serviciile secrete să ne urmărească. In pofida acestora, noi, cetăţeni paşnici care respectăm legea, luptăm cu mijloace democratice pentru autonomia care ne asigură dăinuirea – a accentuat Szilagyi. Ca un exemplu de urmat, Szilagyi a amintit Tirolul de Sud, care are 650.000 de locuitori, unde în decurs de 10-15 ani, regiunea a înregistrat o dezvoltare uriaşă, devenind nu numai cea mai bogată regiune a Italiei – datorită posibilităţii accesării directe de fonduri UE- ci şi una dinte cele mai dezvoltate regiuni din Europa, cu un buget anual de 5 miliarde de euro. Marele marş al secuilor de anul trecut a demonstrat forţa comunităţii ascunsă în credinţa comunităţii poate da un nou avânt luptei. Obţinerea autonomiei Pământului Secuiesc este cauza întregii naţiuni, nu va exista dăinuire maghiară fără cea secuiască – a accentuat vicepreşedintele PPMT.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7195 din 17.05.2014, autor Iochom Istvan

Cei care distrug autonomia

După starea de revigorare, care a oferit motive de speranţă, se pare că acest caz al autonomiei Pământului Secuiesc vrea să eşueze din nou şi indiferent de modul cum încearcă unii să explice acest lucru prin situaţia din Ucraina şi prin tensiunile din sfera politicii externe, din păcate, se pare că noi maghiarii suntem piedica cea mai importantă a luptei noastre privind autodeterminarea. Există deja o serie de proiecte de legi…  şi poate că tocmai aceasta este problema. Nu este întâmplător faptul că aceşti corifei ai UDMR au tergiversat aducerea normei juridice la cunoştinţa opiniei publice, dorind să câştige timp măcar până la alegerile europarlamentare. UDMR s-a delimitat din prima clipă de activitatea comună, din momentul anunţării cu un an în urmă a elaborării statutului autonomiei. Au respins propunerile formulate în această privinţă de CNS, de CNMT, dar au promis că vor ţine cont de toate opiniile, înainte de stadiul de finalizare. Se pare că în momentul de faţă PCM reprezintă un bun instrument în privinţa autentificării dezbaterii publice. In cadrul dezbaterilor secrete, comisiile secrete vor adopta decizii secrete, fără schimbarea esenţialului. UDMR, care prezintă ca exemplu Tirolul De Sud, ar trebui să ştie cu exactitate că doar un proiect de lege sprijinit şi acceptat de toate forţele maghiare de pe Pământul Secuiesc, realizat pe bază consensuală, poate fi reuşit. Atâta timp cât nu există un punct de vedere unitar despre domeniul şi atribuţiile viitoarei autonomii, nu ne putem aştepta ca majoritatea românească să ne ia în serios. In acest fel vor fi mai degrabă distrugătorii şi nu creatorii autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7196 din 19.05.2014, autor Farkas Reka

Drapelul secuiesc să fluture

Bedo Zoltan, preşedintele executiv PPMT Scaunul Sepsi, consideră ca fiind ilegitimă sentinţa judecătorească privind înlăturarea drapelului secuiesc. Pe de-o parte motivaţia nu a fost dată publicităţii, iar pe de altă parte în România nu există o lege, care să reglementeze utilizarea simbolurilor minorităţilor naţionale. Acesta este simbolul nostru, care nu poate fi interzis prin intermediul normei juridice – a mai adăugat el. Se face apel la toate partidele şi organizaţiile maghiare să protesteze împotriva înlăturării drapelului şi a promis că Partidul popular planifică organizarea unei acţiuni în acest caz. Noi şi drapelul secuiesc reprezentăm un tot unitar şi nu putem permite ca acesta să fie desconsiderat – a mai adăugat acesta.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7196 din 19.05.2014

Segregaţionişti, autonomişti? Este diferenţă! / Nu tolerează dublul etalon

Politicienii de pe Pământul Secuiesc nu sunt segregaţionişti, însă poporul secui este unul proautonomist – a precizat Antal Arpad. Primarul din Sfântu Gheorghe a răspuns, împreună cu Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, la afirmaţiile antimaghiare făcute de Traian Băsescu, preşedintele ţării.

După cum se ştie, şeful statului a vorbit zilele acestea, la Iaşi, despre faptul că nu se poate face o comparaţie între apropierea româno-moldoveană şi Pământul Secuiesc, şi a recunoscut că uneori se simte deranjat de modul în care îşi sărbătoresc maghiarii zilele naţionale.

Dacă politicienii români sunt atât de preocupaţi de cauza Moldovei, să studieze mai temeinic cazul Găgăuziei şi Transnistriei, poate atunci îşi vor dea seama care este diferenţa între segregaţionişti şi autonomişti – a propus Antal Arpad. Dacă într-adevăr ei consideră că doar câţiva politicieni vor aici autonomie, să nu împiedice organizarea unui referendum ce vizează problema respectivă. Noi vrem ca România să fie o ţară stabilă, însă nu putem accepta dublul etalon, iar despre acest lucru am vorbit zilele acestea şi faţa unor diplomaţi occidentali – a afirmat Antal.

Nu este în ordine faptul că Bucureşti-ul protestează din motivul acela că în Ucraina limba română nu mai este limbă oficială, în timp ce nouă ne este refuzat acelaşi lucru, la fel cum nu este în ordine nici faptul că fiecare localitate, în afara celor din judeţele Harghita şi Covasna, poate avea un drapel propriu, doar noi nu – a adăugat Tamas Sandor. In ansamblu, este bine că Băsescu vorbeşte despre problema respectivă, chiar dacă uneori recurge la ameninţări. Ar fi bine dacă problema privind autonomia pe Pământul Secuiesc ar fi socializată, deoarece dacă doar câţiva politicieni vorbesc despre ea, iar aceştia pot fi uşor doborâţi, discreditaţi sau citaţi la DNA – a opinat preşedintele consiliului judeţean.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 95 din 20.05.2014, autor Erdely Andras

Baraolt/ Pământul Secuiesc are nevoie de autonomie

Duminică seara în biserica reformată din Baraolt a avut loc un forum despre proiectul autonomist al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Preşedintele de partid Toro T. Tibor şi Benedek Erika, preşedintele din Trei Scaune, au susţinut o expunere de trei ore, i-au ascultat pe cei care au luat cuvântul şi au răspuns la întrebările abordate. Cele aproximativ 60 de persoane prezente şi-au exprimat prin aplauze acordul cu propunerea potrivit căreia partidele maghiare trebuie să ajungă cât mai repede la o înţelegere în privinţa minimului naţional şi în legătură cu faptul că în privinţa funcţionarilor şi poliţiştilor care doresc să se stabilească pe Pământul Secuiesc trebuie să fie obligatorie cunoaşterea limbii maghiare.

Caravana a început cu binecuvântarea preotului reformat Krizbai Imre. Benedek Erika a evidenţiat caracterul autonomist al partidului popular, după care Toro T. Tibor, a prezentat principalele puncte ale proiectului lor. După cum a declarat, România deşi a încercat tot ceea ce este posibil în ultimii 100 de ani, nu şi-a putut atinge scopul, adică nu a devenit un stat naţional omogen şi astfel există diferenţe uriaşe din punct de vedere al gândirii economice şi politice, între Transilvania şi celelalte regiuni. El a subliniat faptul că Pământul Secuiesc nu este o regiune întreţinută, suntem în stare să ne întreţinem şi să întreţinem instituţiile noastre. Pentru acest lucru este nevoie de ideea ca valorile produse să rămână la nivel local, iar un procent de 60% din taxe şi din impozite să nu părăsească regiunea, 20% din acestea să ajungă în fondul de solidaritate şi doar un procent de 5% să ajungă la Bucureşti. In ceea ce priveşte zăcămintele noastre subterane, noi să fim cei care le administrăm. In opinia lui Toro, este greşită şi baza proiectului autonomist al UDMR, deoarece Pământul Secuiesc nu este format din cele trei judeţe actuale. Nu trebuie să se pună semnul egalităţii între judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, dat fiind faptul că ar fi abandonate acele teritorii, pe care puterea română le-a inclus în anul 1968 alături de judeţele Braşov şi Bacău şi ar fi incluse şi unele zone precum Câmpia Transilvaniei şi zona Întorsurii, care nu au aparţinut niciodată aici. Pentru acest lucru caută parteneri în rândul membrilor UDMR, însă în cazul în care nimeni nu se angajează pentru acest lucru, vor strânge cele o sută de mii de semnături necesare iniţiativei cetăţeneşti. In caz final, vor apela la ajutor internaţional.

Din rândul participanţilor a luat cuvântul Krizbai Imre. El a reclamat faptul că nu s-a discutat despre crearea băncii secuieşti şi a cerut ca documentul în curs de elaborare să prevadă: Pe Pământul Secuiesc se poate stabili definitiv doar cel care beneficiază de sprijinul comunităţii. Preotul a declarat că mai întâi trebuie să se ceară ajutor din partea Uniunii Europene, însă în cazul în care creatorii Trianonului nu oferă ajutor, atunci trebuie să se apeleze la acei ruşi cărora le datorăm şi Regiunea Autonomă Maghiară. Kozma Albert jr, preot unitarian din Belin, a insistat asupra formulării minimului naţional, el atrăgând atenţia asupra pericolului căsătoriilor mixte şi asupra pericolului vânzării caselor părinteşti. Szabo Erzsebet, cea care s-a restabilit din Ungaria, a vorbit de necesitatea urgentării soluţionării problemelor în limba maghiară. Să nu vină aici nici un poliţist, dacă nu se angajează să înveţe limba maghiară – a spus el. Fostul primar al oraşului, Nagy Istvan, a criticat UDMR.

Szilagyi Sandor, consilierul PCM din Baraolt nu a considerat destul de tupeist proiectul autonomist al PPMT. In opinia sa, nu este suficient ca un procent de 60% din fonduri să rămână la nivel local. In Tirolul de Sud, acest procent este de 90%. In opinia lui Csog Ignac, trebuie să obţinem garanţii în sensul ca autonomia noastră să fie asigurată şi pe termen lung, după obţinerea acesteia. Szabo Miklos, preşedintele filialei CNS Brăduţ-Micloşoara, a cerut explicaţii de ce în comunele conduse de lideri ai PPMT nu a fost adoptată încă declaraţia proautonomistă, asupra căreia au insistat ei.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7197 din 20.05.2014, autor Hecser Laszlo

Steagurile secuieşti din centru au fost îndepărtate

Le dăm jos, însă ne vom arbora steagurile din nou, în alte locuri, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor. Potrivit acestuia, la fel ca în 15 martie 2013, în perioada 21-25 iulie – probabil în perioada Taberei de Vară de la Tuşnad Băi – vom arbora din nou, împreună cu vicepremierul Semjen Zsolt, drapelele secuieşti de mari dimensiuni la Monumentul Eroilor din faţa fostei şcolii de aprozi.

Steagurile au fost îndepărtate de pe faţada primăriei şi de la statuia lui Gabor Aron ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel din 30 martie a.c.. Decizia se referă doar la centrul oraşului, motiv pentru care steagul va fi arborat în alt loc. Îmi place cum arată centrul oraşului cu cele 50 de steaguri secuieşti – a accentuat primarului oraşului, îi felicit pe toţi cei care au arborat drapelele şi cred că mulţi înţeleg zicala potrivit căreia cine seamănă vânt, culege furtună. Întrebat fiind dacă suporturile drapelelor vor rămâne la locul lor, primarul a răspuns afirmativ, deoarece la fiecare manifestare a oraşului – târg de toamnă, 15 martie -, chiar dacă pentru scurt timp, steagurile secuieşti vor fi arborate din nou. In data de 29 mai, la Curtea de Apel Braşov s-a judecat contestaţia în anulare formulată de autoguvernarea din Târgu Secuiesc, în procesul intentat de prefectură în problema îndepărtării inscripţiei Varoshaza. Contestaţia a fost respinsă, astfel că s-a stabilit definitiv şi irevocabil îndepărtarea inscripţiei.

Angajaţii primăriei au îndepărtat ieri mai întâi inscripţia Varoshaza, iar după amiază şi cele trei drapele.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7207 din 31.05.2014, autor Iochom Istvan

Sf. Gheorghe

21.08.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

2014 Revista Presei Maghiare 10 by Dan Tanasă

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend