Revista presei maghiare din România 15.10 – 15.11.2014

December 9, 2014 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1738

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 20-21 / 15.10-15.11.2014

Denumirea străzii 1 decembrie este obligatorie / Sfântu Gheorghe nu renunţă la denumirea Petofi

In mod obligatoriu, în fiecare oraş, o arteră principală trebuie să poarte denumirea de 1 Decembrie, iar autoguvernările locale vor fi obligate să organizeze manifestări cu această ocazie. Legea a fost promulgată marţi de preşedintele statului Traian Băsescu. Primarul Antal Arpad a recunoscut faptul că nu este atât de optimist ca în urmă cu cinci ani, dar consideră în continuare că denumirea străzii Petofi nu va putea fi respinsă de atâtea ori încât consiliul să renunţe la acest proiect al său. Dacă va fi respins din nou, îl vom vota din nou, până când România va fi un stat normal, iar descentralizarea nu va fi o temă lipsită de conţinut – a declarat el. Denumirea străzilor nu va putea fi modificată cu şase luni înainte de alegeri. Problema va fi fixată din nou pe agenda de lucru anul viitor, dat fiind faptul că şi în alte situaţii este nevoie de denumiri noi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7323 din 16.10.2014, autor Demeter J. Ildiko

Legea – 1 decembrie/ Prefectul a căzut în propria sa capcană

Primarul Antal Arpad m-a dezamăgit prin reacţia sa la legea referitoare la data de 1 decembrie 1918 – a menţionat prefectul judeţului Covasna, Marius Popică, în mesajul său trimis ieri după-amiază presei. Prefectul enumeră argumente în legătură cu aspectele pe care statul român le asigură cetăţenilor şi în schimbul acestora se aşteaptă doar la un pic de respect. Prefectul a căzut în propria sa capcană – ne-a declarat Antal Arpad în legătură cu mesajul prefectului. In opinia sa, argumentele lui Popica îi dau dreptate lui, dat fiind faptul că Antal Arpad a propus în trecut ca ziua de 22 decembrie să fie sărbătoarea naţională a României. Primarul Antal Arpad a considerat important de subliniat faptul că apreciază tonalitatea civilizată a prefectului, lucru care indică faptul că în ceea ce îi priveşte pe prefecţi, cea mai corectă relaţie o are cu Marius Popică. In ceea ce priveşte respectul impus faţă de statul român, Antal Arpad consideră că respectul faţă de stat înseamnă respectarea legilor şi plata impozitelor către acesta. Prin aspectele precum respectarea zilei de 1 decembrie din prisma faptului că atunci a avut loc crearea statului român – stat care asigură bunăstarea, liniştea socială, alegeri libere, presa liberă, tot ceea ce a enumerat prefectul – acesta a căzut în propria sa capcană. Acestea nu sunt garantate de ziua de 1 decembrie 1918, ci de ziua de 22 decembrie 1989. Eu am cerut ca ziua schimbării regimului să devină sărbătoarea naţională a României. Potrivit argumentelor primarului oraşului Sfântu Gheorghe, perioada de dinainte de anul 1989 a însemnat pentru maghiarii din Transilvania asuprire, aspiraţii legate de asimilare şi dacă dorim să ne manifestăm pozitiv faţă de stat, atunci putem lua în calcul doar perioada de după anul 1989. Această perioadă nu este lipsită nici ea de probleme – mă gândesc în acest caz la luna martie negru din 1990 sau la faptul că nici după 25 de ani nu există o universitate maghiară finanţată din stat, la faptul că în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu există linie maghiară. Argumentele prefectului nu fac altceva decât să întărească ideea că ziua de 22 decembrie ar trebui să fie sărbătoarea naţională a României. Am simţi şi noi faptul că ne aparţine. In privinţa zilei de 1 decembrie, maghiarii îşi aduc aminte numai de promisiunile nerespectate. Din punct de vedere al maghiarilor, statul român creat la 1 decembrie a generat mai multe probleme decât a soluţionat – a mai spus Antal Arpad.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7327 din 21.10.2014, autor Vary O. Peter

PCM vrea dezbatere publică / Statutul autonomist este un pas înainte

PCM nu consideră că UDMR monopolizează statutul autonomist elaborat în comun – a declarat Biro Zsolt, preşedintele PCM. Probabil că din cauza campaniei electorale, uniunea reprezintă mai accentuat statutul, însă rolul PCM nu poate fi contestat de nimeni – a declarat Biro.

Biro Zsolt a afirmat că dezbaterea publică a statutului autonomist trebuie să aibă loc, UDMR a pus accent pe deschiderea faţă de societatea română, însă această dezbatere trebuie să se desfăşoare şi în cadrul societăţii maghiare. Biro nu este de acord cu cei care nu vor să dezbată statutul şi cu cei care l-au numit inacceptabil. Biro consideră că respingerea formulată de Izsak Balazs este o opinie personală şi nu poziţia CNS, respectiv că trebuie să se participe la forumurile cetăţeneşti, să se formuleze observaţiile, propunerile de modificare şi să se realizeze varianta care se va bucura de cel mai mare consens.

Preşedintele PCM a accentuat că soluţia liniştitoare nu a fost dată de prima lege privind autonomia nici în Tirolul de Sud, însă pentru maghiarimea de pe Pământul Secuiesc ar reprezenta un pas înainte dacă poimâine, proiectul elaborat în prezent ar fi adoptat. Biro consideră un lucru bun faptul că toate partidele şi organizaţiile maghiare din România au afirmat în sfârşit că în cazul Pământului Secuiesc autonomia culturală nu este de ajuns, fiind nevoie de autonomie teritorială, şi că această poziţie a fost adoptată şi de UDMR, care reprezintă 80% din maghiarime. Acest statut ne conduce spre autonomie, există o voinţă politică unitară, nu trebuie să se sape şanţuri şi trebuie să se poarte dezbateri, să se extindă competenţele, să se îmbunătăţească proiectul – a accentuat preşedintele PCM.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7331 din 25.10.2014, autor Farkas Reka

Conferinţă pe tema autonomiei la Târgu Mureş

Trebuie să se vorbească despre autonomie, despre regionalism, despre federalism. Tabuurile pot fi demontate dacă le înţelegem şi dacă toată lumea conştientizează faptul că acestea nu prezintă pericole, ci servesc la procesul dezvoltării – acesta a fost scopul conferinţei pe tema autonomiei, organizate sâmbătă, de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania CNMT), ca o continuare a manifestării organizate anul trecut la Sfântu Gheorghe. La vremea respectivă, tema centrală a fost dialogul româno-maghiar. In momentul de faţă, conferenţiari din străinătate au prezentat autonomiile funcţionale din Europa. Reprezentanţii UDMR şi PCM au absentat, astfel că masa rotundă a fost o semireuşită. Conducătorii CNS şi PPMT au făcut o sinteză a proiectelor lor şi au vorbit despre şansele creării solidarităţii.

Acele state europene sunt reuşite care pot valorifica în acelaşi timp efectele benefice ale centralismului şi regionalizării. România este un stat supracentralizat, trecutul şi prezentul său sunt împovărate de corupţie. Este nevoie de o reformă structurală, însă este foarte important ca acest lucru să aibă şi o bază profesională – a declarat Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT la alegerile prezidenţiale.

Tirolul de Sud ca model

Bakk Miklos, politolog, profesor universitar, a comparat proiectele transilvănene elaborate – statutul Consiliului Naţional Secuiesc, pachetul de propuneri CNMT-PPMT şi proiectul prezentat recent de către UDMR- cu modelele autonomiste sud-tiroleze. El a analizat din două puncte de vedere autonomia din Tirolul de Sud: procesul însuşi şi perioada de 40 de ani, în cadrul căreia a fost creat sistemul actual funcţional. El a sintetizat cele mai importante staţii ale perioadei de după 1945, rolul statului austriac.

El a evidenţiat 6 probleme importante legate de soluţia din Tirolul de Sud şi pe acestea le-a comparat cu propunerile organizaţiilor din Transilvania. A prezentat statutul juridic al regiunii italiene, relaţia dintre regiune şi stat, modalitatea de împărţire a puterii, dispoziţiile referitoare la cota etnică, regimul lingvistic şi reglementarea învăţământului. Din comparaţia sa a reieşit modul de raportare a proiectelor din ţară faţă de această problemă. In final a concluzionat: în proiectul CNS există puţine elemente legate de Tirolul de Sud,însă un lucru important este menţinerea în prim plan a procesului. In pofida greşelilor, proiectul a putut exista în forma originală deoarece a pus de fapt bazele unei mişcări. Proiectul PPMT a fost ca un mozaic şi scopul său a fost plasarea într-o viziune generală a autonomiei Pământului Secuiesc.

Statutul UDMR a preluat multe din soluţiile din Tirolul de Sud, mai ales în privinţa prerogativelor. Greşelile izvorăsc din faptul că unele părţi au fost preluate fără a fi suprapuse peste realitatea din România. In opinia lui Bakk Miklos, în cazul UDMR, aspectele teoretice au rămas secundare.

Dialogul româno-maghiar

Politologul Bodo Barna a prezentat – în oglinda rezultatelor cercetărilor aflate în desfăşurare – în ce măsură figurează autonomia în limbajul public al politicienilor români. Prin expunerea sa a demonstrat că discursul autonomist dintre partea română şi partea maghiară nu este în echilibru. Cele două retorici trec una pe lângă cealaltă, din cauza faptului că nu există punctele de sprijin ale unei dezbateri reale.

Rolf Granlund, membru al fracţiunii partidului independenţei, membru de onoare al EFA, a prezentat autonomia de aproape o sută de ani a insulelor Aland, felul în care au reuşit acestea să o extindă treptat şi greutăţile întâmpinate. El a formulat şi un sfat binevenit: nu trebuie să acceptăm să fim trataţi ca o minoritate. Autonomia eliberează resursele umane ale unui teritoriu şi trebuie să progresăm mai departe pe cale autodeterminării.

Szokoly Endre, analist politic, a vorbit despre autonomie în contextul sistemului de relaţii maghiaro-român. El nu este optimist. In opinia sa nici situaţia internaţională nu este favorabilă dar cea mai mare problemă este faptul că dialogul româno-maghiar pe această temă este foarte slab. Reprezentanţa intereselor maghiarilor a primit de multe ori un rol guvernamental, dar totuşi nu a reuşit să îmbunătăţească aceasta.

In ceea ce priveşte expunerea susţinută de Bodo Barna am putut vedea cum interpretează majoritatea problema autonomiei şi a regionalismului. Ei, sub forma unor organizaţii civile, au încercat să îmbunătăţească acest dialog. Grupul Provincia a fost înfiinţat tocmai în acest scop; au editat reviste, au organizat întâlniri şi forumuri,însă activitatea lor este încă lipsită de rezultate. El a ridicat problema rolului Ungariei în acest proces. In opinia sa, acordarea dublei cetăţenii nu este favorabilă. Poate amplifica îngrijorările române în sensul că acel Pământ Secuiesc pretinde autonomia, care este locuit în procent de 80-90 de cetăţeni maghiari. El consideră greşită ideea să se creeze o iluzie prin acordarea dublei cetăţenii, potrivit căreia vom trăi într-o Ungarie Mare virtuală, care nu prea are de-a face cu românii. Trebuie să observăm faptul că autonomia o putem obţine prin intermediul Bucureştiului.

Nu există imposibilul

Andrea Carteny, istoric italian, a reflectat asupra şanselor autonomiei Transilvaniei şi a Pământului Secuiesc prin prisma exemplelor internaţionale şi a celor europene. Problema trebuie să devină europeană şi doar atunci există şanse în privinţa realizării acesteia- a formulat el. In ţările occidentale, problema globalizării generează probleme puternice, dar abia se cunoaşte ceva despre situaţia din România şi disputele interne de aici.

Fodor Imre, fostul primar al oraşului Târgu Mureş, fostul preşedinte al Consiliului Naţional Secuiesc, a analizat crearea relaţiei româno-maghiare.

Eva Bidania, consilier EFA la Bruxelles, a vorbit despre faptul că alianţa sprijină aspiraţiile maghiarilor din Transilvania. In multe cazuri aceasta a susţinut şi până acum iniţiativele secuimii, ale Consiliului Naţional Secuiesc. Cele 40 de partide care formează EFA – formaţiuni cu ideologii de dreapta şi de stânga – consideră că dreptul la autodeterminare este un drept fundamental al omului. El a arătat prin exemple europene că nimic nu este definitiv, au loc şi astăzi schimbări, însă pentru acest lucru este nevoie de răbdare, consecvenţă şi mult efort. Ceea ce în momentul de faţă pare imposibil, mâine va fi posibil. România nu se poate opri pe calea dezvoltării. Schimbările sunt inevitabile – a subliniat el. După cum a formulat, a fost consternat de expunerea lui Bodo Barna. Este o retorică politică, potrivit căreia autonomia este antieuropeană. Este lipsită de realitate şi este contrară acelei tendinţe europene potrivit căreia statele acordă din ce în ce mai multă putere regiunilor.

Regiunile istorice

Smaranda Enache, copreşedintele Ligii Pro Europa, a vorbit despre dialogul care nu a început încă şi despre şansele autonomiei. In ultimii 25 de ani s-au dezvoltat multe lucruri, dar există domenii unde nu au avut loc nici un fel de progrese. Împărţirea teritorial-administrativă a României este şi în momentul de faţă conformă ideilor naţional-comuniste ale perioadei Ceauşescu. Potrivit propagandei politicii române, problema minoritară este soluţionată, poate fi considerată încheiată. Maghiarii din Transilvania au dreptul la un statut special, lucru care poate opri emigrarea, îmbătrânirea societăţii maghiare. Ei sunt de acord cu faptul că este nevoie de o descentralizare care vizează toate regiunile României. Dilema este pentru ce anume este mai pregătită România: pentru autonomia asimetrică sau pentru federalizarea descentralizată? România nu se poate dezvolta tocmai din cauza supracentralizării şi am putea ajunge în situaţia de a da faliment ca stat.

Descentralizarea ar preveni acest lucru. Potrivit proiectelor Ligii Pro Europa, regiunile istorice, capitalele istorice ar trebui să obţină posibilitatea autoguvernării. Sunt împotriva menţinerii sistemului judeţelor. In cadrul regiunilor istorice este nevoie de crearea unor subregiuni. Smaranda Enache a evidenţiat faptul că sprijină aspiraţiile autonomiste ale comunităţii maghiare. Nu consideră că acestea ar cauza probleme pentru statul român. Ar trebui să învăţăm din ele, pentru ca şi statul român să corespundă provocărilor lumii globale din secolul XXI.

Discriminare pe toate fronturile

Angajatul primăriei Cluj tocmai îndepărtează indicatorul bilingv amplasat de către civili – a declarat Adrian Szelmenczi, reprezentantul Agenţiei de monitorizare a presei Active Watch din Bucureşti. In opinia sa, acest lucru oglindeşte ideea în ce măsură se raportează autorităţile române faţă de minorităţile naţionale, mai ales în privinţa drepturilor lingvistice ale comunităţii maghiare. Szelmenczi a arătat: şi în Bucureşti se manifestă un interes aparte faţă de cazurile care au un mare ecou şi pe Pământul Secuiesc şi în Transilvania. Conferenţiarul s-a referit la interdicţia utilizării drapelului secuiesc, la procesele legate de inscripţia Kozseghaza, indicatoarele cu denumiri de străzi în Târu Mureş. Constituţia, mai multe prevederi juridice, un acord internaţional reglementează drepturile lingvistice ale minorităţilor naţionale. In pofida acestui fapt şi Curtea supremă adoptă sentinţe care sunt contrare acestor prevederi -a arătat conferenţiarul. Norme juridice există, însă aplicarea acestora sunt mai degrabă întâmplătoare. Autorităţile manifestă o teamă exagerată pentru limba română şi acceptă cu greu prezenţa comunităţii maghiare în zona politică. Nu este mai mult decât un mit afirmaţia politicienilor din Bucureşti, conform căreia România a soluţionat definitiv situaţia minorităţilor – a concluzionat el.

Szilagyi Ferenc, profesor în cadrul Universităţii Creştine Partium din Oradea, a arătat faptul că în secolul XX în România au apărut multe semne ale aspiraţiilor de omogenizare. Scopul a fost întotdeauna acelaşi: dezintegrarea comunităţilor, desfiinţarea conştiinţei identitare regionale, izolarea, crearea unei mase omogene, care să poată fi manipulată.

Davyth Hicks, preşedintele Reţelei pentru Egalitatea Lingvistică Europeană a caracterizat cu cuvinte dure situaţia din România a drepturilor lingvistice ale minorităţii naţionale. In opinia reprezentantului organizaţiei care luptă în cadrul forurilor europene pentru drepturile minorităţilor naţionale, exemplele ţărilor europene dovedesc faptul că autonomia reprezintă şi în această privinţă soluţia liniştitoare. Reprezentantul organizaţiei – printre care se numără de la sfârşitul săptămânii şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania – a formulat şi obiective pe termen scurt: legea care condiţionează utilizarea limbii materne în administraţia publică de prezenţa unui procent de 20% al minorităţii, ar trebui modificată în aşa fel încât acest procent să scadă la 5-6%.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7332 din 27.10.2014, autor Farkas Reka/ Farcadi Botond

Masă rotundă cu Izsak Balazs, Szilagyi Zsolt şi Toro T. Tibor / De ce anume este nevoie pentru autonomie?

Este în interesul mişcării autonomiste faptul că UDMR a venit cu propriul său statut. Prin solidaritate sau prin împărţirea inteligentă a muncii pot fi obţinute progrese pe calea autodeterminării. De ce anume mai avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele? – aceste aspecte au fost abordate în cadrul mesei rotunde care a avut loc la finalul conferinţei organizate la Târgu Mureş, sub titlul Proiecte autonomiste şi regionalismul pe masa reprezentanţei politice. La masa rotundă moderată de Farkas Reka, colaboratoarea publicaţiei noastre, au participat Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, şi Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT la prezidenţiale. Reprezentanţii UDMR nu au participat la eveniment, după cum nu a participat nici preşedintele PCM, Biro Zsolt. Intre participanţii la discuţii nu a avut loc o dispută aprinsă, ei ajungând la un consens în cele mai esenţiale probleme.

Cu toţii au recunoscut că reprezintă un progres faptul că UDMR îşi asumă în sfârşit, în faţa opiniei publice româneşti, cauza autonomiei. Deşi proiectul a fost primit cu scepticism, punctul de pornire ar fi trebuit să fie statutul CNS. Izsak Balazs a enumerat în amănunt greşelile proiectului udemerist, comparându-l cu statutul CNS. UDMR a copiat în procent de 75% statutul din Tirolul de Sud, deşi există şi alte exemple internaţionale, cum ar fi autonomia spaniolă sau cea britanică, incluse în proiectul CNS. Este greşită ideea că documentul realizat de Csapo este perimat. Cele două proiecte diferă şi în privinţa prerogativelor şi nici scopul nu este clar: CNS prevede că statutul reprezintă garanţia dăinuirii comunităţii naţionale, garanţia instituţională a păstrării identităţii. UDMR susţine că autonomia reprezintă bunăstarea, deşi drumul cel mai simplu în această privinţă este asimilarea – a declarat preşedintele CNS.

Toro T. Tibor a calificat drept un aspect bun faptul că UDMR este preocupată de temă. Nu a fost întotdeauna aşa, a menţionat el, după care a atras atenţia asupra faptului că CNS are un merit important în acest sens şi chiar şi Partidul Popular. Si în opinia sa ar fi fost mai bine ca la bază să fie statutul CNS. Cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că UDMR condiţionează înfăptuirea autonomiei de revizuirea constituţiei, o plasează în viitorul îndepărtat, periclitând astfel baza mişcării, considerată cea mai de succes în lupta autonomistă. El nu a exclus nici faptul că scopul proiectului este zădărnicirea mişcării autonomiste amplificate.

Szilagyi Zsolt a subliniat: diferenţa dintre Partidul Popular şi UDMR constă în faptul că în timp ce primul susţine întotdeauna autonomia, uniunea o susţine eventual în campanie. Nu trebuie să ne temem să vorbim în faţa opiniei publice româneşti despre regionalismul european, despre autonomiile funcţionale – a subliniat candidatul Partidului Popular la prezidenţiale.

În opinia lui Toro T. Tibor s-a adeverit faptul că în cadrul unei singure organizaţii nu pot fi create şi unitatea, şi pluralismul politic. Colaborarea pe principii teoretice este însă reală, însă pentru acest lucru este nevoie de un anumit echilibru în viaţa publică maghiară transilvăneană şi de amplificarea taberei din afara UDMR. Szilagyi Zsolt a subliniat necesitatea dialogului şi importanţa competitivităţii şi a criticat faptul că preşedintele Kelemen Hunor i-a respins în mai multe rânduri invitaţia.

În opinia lui Izsak Balazs, pentru înfăptuirea autonomiei este nevoie de discuţii cu partea română. Un punct de pornire ar putea fi interpretarea aspectelor constituţionale, ceea ce nu a avut loc încă. Toro T. Tibor a declarat: dialogul reprezintă un instrument important, dar el în sine nu este suficient, aşa cum nici mijloacele parlamentare nu sunt suficiente. Este nevoie de o presiune externă, de o situaţie geopolitică favorabilă, dar şi de presiune internă: abia dacă este întâmplător faptul că SUA a început să se intereseze de cauza maghiarilor de pe Pământul Secuiesc exact după marele marş al secuilor. Si instrumentele paşnice şi democratice pot fi puternice şi eficiente – a declarat preşedintele Partidului Popular. In legătură cu şansele de federalizare, Szilagyi Zsolt a declarat: în opinia sa aspiraţiile regionaliste sunt din ce în ce mai puternice şi în rândul românilor. Se aşteaptă ca în curând să ia fiinţă partidul român regionalist din Transilvania, cu care s-ar putea încheia chiar şi o alianţă regionalistă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7332 din 27.10.2014, autor Farcadi Botond

Negocieri româno-maghiare în Poiană / Autonomia nu este obiect de tocmeală

Antal Arpad şi Tamas Sandor i-au prezentat presei secretele de culise ale negocierilor româno-maghiare care au avut loc în Poiana Braşov, cei doi participând în calitate de reprezentanţi ai UDMR. Antal Arpad a prezentat rapoartele ilustrate, realizate pentru participanţii români şi americani, despre situaţia maghiarilor de pe Pământul Secuiesc, însă s-a vorbit şi despre modul în care au fost primite acestea şi despre faptul că s-a arătat că anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la anexarea Transilvaniei la România, este termenul până la care trebuie soluţionată îndeplinirea cerinţelor legitime ale maghiarilor din Transilvania.

La începutul lunii octombrie, reprezentanţii partidelor româneşti şi delegaţia UDMR s-au aşezat pentru a doua oară, la Poiana Braşov, la masa tratativelor. La fel ca în 1993, discuţiile au fost mediate de însărcinaţii organizaţiei americane Project on Ethnic Relations (PER), la dezbateri participând şi reprezentanţi ai departamentului de stat american şi ai ambasadei de la Bucureşti -a declarat Tamas Sandor. Până în momentul de faţă au avut loc două runde de discuţii, precedate de discuţie anterioară, iar americanii au fost cei care au întocmit lista de invitaţi. Din partea UDMR au existat participanţi din toate cele trei judeţe de pe Pământul Secuiesc, iar partidele parlamentare româneşti (cu excepţia partidului lui Dan Diaconescu) au fost reprezentate la nivel înalt. Pe lângă politicieni şi-au făcut apariţia şi câteva personalităţi ale vieţii publice, câţiva specialişti, jurnalişti, invitaţi tot de către americani. Preşedintele filialei UDMR Trei Scaune a subliniat că au considerat important să facă publice materialele prezentate acolo, deoarece în ultimii 25 de ani a reieşit că publicitatea este în favoarea cauzelor noastre.

Antal Arpad şi colegii săi au realizat pentru aceste întâlniri două materiale de prezentare. Primul începe foarte dur, cu o imagine însoţită de un text în limba română: Pământul Secuiesc nu există!. El a demonstrat prin date din istoria română că secuii trăiesc aici de peste o sută de ani şi au luptat şi înainte pentru drepturile lor. Antal a caracterizat perioada de după negocierile din anul 1993 (pactul de la Neptun) ca fiind o perioadă în care reprezentanţa maghiarimii a fost inclusă în sfera puterii, însă scopul a fost ca aceasta să fie ţinută sub control. Până în anul 2007, scopul comun româno-maghiar a fost aderarea României la NATO şi la UE, după înfăptuirea acestora nu a mai existat aşa ceva, iar de atunci drepturile maghiarilor nu s-au mai extins – a spus el. A enumerat problemele cu care se confruntă Pământul Secuiesc: boicotul economic, sentinţele antiminoritare ale justiţiei; circul din jurul drapelului secuiesc; numărul mic de judecători, procurori, poliţişti şi jandarmi maghiari. Ne fac să simţim că acela care se naşte maghiar, reprezintă din primul moment un risc la adresa siguranţei naţionale. El a arătat, ajutându-se şi de ilustraţii, ce doreşte maghiarimea de pe Pământul Secuiesc: limba maghiară să devină şi ea limbă oficială în regiune, autonomie financiară şi teritorială, regiune de dezvoltare separată pentru trei judeţe, descentralizare, proporţionalitate etnică peste tot, drept de gestionare a bogăţiilor naturale. El a prezentat şi ce drepturi ar urma să le fie asigurate românilor. Au fost prezentate posibilităţile materiale ale regiunii, faptul că nu este adevărat că cele trei judeţe ar fi întreţinute, respectiv pierderile cauzate de calitatea de membru al Regiunii Centru. Minoritatea se poate apăra în faţa deciziilor majorităţii doar dacă dispune de instrumente în acest sens, iar în cazul nostru, instrumentul este autonomia – au evidenţiat ei.

După prima întâlnire, fiecare participant a primit raportul întocmit de către americani, care a fost un raport subiectiv din mai multe puncte de vedere, poziţia română fiind prezentată mai pregnant – a declarat Antal Arpad. Tocmai din acest motiv, următorul material de prezentare a fost şi mai dur şi a clarificat multe părţi neclare. Tema centrală a fost statutul autonomist al UDMR, prezentat recent de către uniune şi trimis cancelariilor europene dar şi conducătorilor Statelor Unite ale Americii. Cu această ocazie s-au străduit înainte de toate să clarifice că autonomia nu înseamnă rupere, că secuii nu sunt secesionişti, însă s-a făcut referire şi la faptul că România nu poate fi considerată un model pozitiv în privinţa soluţionării problemei minoritare. Au demonstrat prin date statistice că numărul maghiarilor este în scădere, însă într-un procent mai mic decât românii: acolo unde trăiesc în majoritate şi au, în numeroase probleme, drepturi decizionale, scăderea demografică este mai mică, în timp ce în diasporă, scăderea este mai mare. Au fost schiţate şi modele pozitive, şi negative: Kosovo, Novorusia sau chiar şi Catalonia sunt exemple negative, acolo unde majoritatea privează minoritatea de drepturi şi se comportă arogant, se dezlănţuie, mai devreme sau mai târziu, iadul, acolo unde este deschisă, unde caută soluţii la probleme – vezi Scoţia -, nici minoritatea nu vrea să se separe. In opinia lor, statutul autonomist al Consiliului Naţional Secuiesc este cerinţa maximă, statutul UDMR include soluţia cu compromis, dacă majoritatea română nu o acceptă, se va trezi faţă în faţă cu radicalii.

Antal Arpad a evidenţiat clar cerinţa lor: să existe un plan concret de acţiune care să includă punctual şi cu termene când şi ce anume se va realiza, cele trei-patru partide să încheie un acord în sensul că nu vor folosi cauza maghiară în scopuri electorale. Politicienii UDMR au mai evidenţiat că statutul autonomist al UDMR nu reprezintă obiect de tocmeală şi că insistă asupra adoptării în întregime a acestuia.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7333 din 28.10.2014, autor Farkas Reka

Antal Arpad răspunde forumului românilor / Cimitir în locul poligonului

Am sentimentul că Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu ştie că România este de 10 ani membră NATO şi oricât ar fi ea de stat naţional suveran, în chestiuni militare şi-a transferat suveranitatea către NATO. Din această cauză a desfiinţat serviciul militar obligatoriu şi din această cauză o serie de aşezăminte şi imobile au rămas fără destinaţie -a declarat ieri primarul Antal Arpad, reacţionând la scrisoarea deschisă a forumului român, pe care acesta i-a adresat-o premierului Victor Ponta pentru a obstrucţiona transferarea poligonului din Sfântu Gheorghe în administrarea autoguvernării.

Antal Arpad a evidenţiat: în ultimii zece ani, sute de foste imobile militare au ajuns în ţară în proprietatea autoguvernărilor, doar pe Pământul Secuiesc a fost şi este obstrucţionat acest lucru. Antal a declarat că speră că nu dispersarea maselor care protestează pentru autonomie se vrea cu tunurile armatei române. Primarul oraşului Sfântu Gheorghe a prezentat cinci documente: cererea episcopului reformat, a celui unitarian, catolic şi evanghelic şi cererea episcopului ortodox, Ioan Selejan, care solicită cu toţii câte 2-3 ha din terenul în cauză. Săptămâna trecută a fost ocupat ultimul loc din cimitirul comun aflat în vecinătatea poligonului. Pentru extinderea cimitirului este nevoie de acest teren. In cazul în care mesajul forumului român îşi va atinge scopul, iar guvernul va stopa transferul, autoguvernarea nu va putea face nimic, nu va putea soluţiona problema -a declarat primarul, care a întrebat cum să procedeze cu aceia care apelează la el pentru un loc de veci: să îi trimită la adresa organizaţiilor civile care au semnat petiţia?

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7334 din 29.10.2014, autor Farkas Reka

America

Campania pentru alegerile prezidenţiale a fost dominată de scandalul legat de spionaj şi de cazuri de corupţie, iar cu câteva zile înainte de alegeri, competiţia maghiaro-maghiară începe să semene mai mult cu un adevărat film american, care include jocurile geopolitice ale marilor puteri, forţe ascunse, eroi care îi susţin fără teamă pe membrii comunităţii. Săptămânile trecute a reieşit că la Poiana Braşov au avut loc discuţii maghiaro-române pe tema autonomiei, mediate de către americani. Un nou Neptun! – au strigat unii. Mulţi au recunoscut numeroase elemente şi personaje ale pactului din anul 1993, de la Viorel Hrebenciuc şi până la mediatorul american Allen Kassof. Există totuşi diferenţe -au spus unii. Cazul a ajuns la cunoştinţa opiniei publice. Potrivit informărilor, se discută despre autonomie, să se aştepte până la capăt deoarece este nevoie de dialogul maghiaro-român. SUA este interesată de stabilitate, astfel că noi putem întoarce situaţia chiar în favoarea noastră.

Ruptura dintre cele două poziţii s-a amplificat ţinând cont de faptul că este campanie. Ambele tabere s-au străduit să întoarcă situaţia în favoarea lor. Antal Arpad şi Tamas Sandor au prezentat la începutul acestei săptămâni lista de revendicări, pe care au reprezentat-o la discuţii. In mod evident, UDMR a mizat pe faptul că medierea americană, cerinţa autonomistă formulată în mod ferm în faţa părţii americane va fi în avantajul candidatului Uniunii, Kelemen Hunor. Nu prea este întâmplător faptul că materialul a fost dat publicităţii în ultima săptămână de campanie, la trei săptămâni de la vizita efectuată la Sfântu Gheorghe de către Kassof. Numai că acest lucru s-a dovedit a fi o armă cu două tăişuri: a amplificat neîncrederea. A reieşit de asemenea că organizaţia intitulată Project on Ethnic Relations a fost desfiinţată, iar o organizaţie asemănătoare – Friends of the Project on Ethnic Relations- a fost înregistrată în România şi are legătură cu Hrebenciuc. Prin acest lucru, prezenţa americană a fost pusă sub semnul întrebării. Din cauza faptului că împotriva unui influent politician social-democrat a fost demarată o anchetă penală, există o nouă acuzaţie şi anume că organizaţia care a mediat este de fapt o bandă de infractori.

Apar din ce în ce mai multe întrebări, se aduc acuzaţii din cei în ce mai grave, tensiunea se amplifică şi nu putem face altceva decât să sperăm că totul va avea un final fericit. Pentru acest lucru este necesar ca aceia care luptă pentru un scop bun să nu lupte unul împotriva altuia, ci unii de partea celorlalţi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7335 din 30.10.2014, autor Farcadi Botond

Servesc cauza autonomiei

Noi nu cerem o analiză de fond în legătură cu cine plăteşte cafeaua şi apa dacă suntem chemaţi la discuţii – a declarat Tamas Sandor, conducătorul filialei UDMR Trei Scaune, în contextul obiecţiilor şi dezvăluirilor legate de negocierile purtate în Poiana Braşov.

Lunile trecute au fost contactaţi de ambasadorii belgian şi francez, de departamentul politic al ambasadei britanice, de renumiţi jurnalişti occidentali şi cu toţii s-au interesat de un singur aspect – aspiraţiile autonomiste de pe Pământul Secuiesc. Allen Kassof i-a chemat la întâlnirea din Poiană cu aceeaşi problemă, şi ţinând cont de faptul că pentru noi cel mai important lucru este ca autonomia să fie dezbătută în cadrul tuturor forurilor, ei au acceptat invitaţia. Tamas Sandor l-a criticat dur pe Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc , care crede, în opinia sa, că au dreptul exclusiv de a vorbi despre autonomie. Pământul Secuiesc va putea rămâne în picioare, dacă vom obţine progrese în privinţa cauzei Pământului Secuiesc -a subliniat el.

Antal Arpad a evidenţiat faptul că ideea întâlnirii a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice deoarece ei nu sunt dispuşi să participe la întruniri secrete sau să ţină secret acele aspecte pe care le reprezintă acolo. Au fost căutaţi de Allen Kassof în sensul că el ar dori să sprijine dialogul româno-maghiar. In calitate de primar al oraşului Sfântu Gheorghe nu îi stă în putinţă să verifice cine este agent al serviciului secret, cine reprezintă NATO sau departamentul de stat american. Nu ne-am dus cu capul plecat, ci am reprezentat marcant cauza autonomiei Pământului Secuiesc -a subliniat el. Izsak Balazs face paşi mici înainte cu ajutorul autoguvernărilor udemeriste. Responsabilitatea juridică pentru arborarea drapelelor secuieşti şi pentru adoptarea hotărârilor autonomiste nu îi revine CNS, ci consiliilor locale – a spus el. In opinia sa, liderii CNS şi PPMT distrug tot ceea ce a fost clădit cu dificultate, iar acest lucru dăunează cauzei autonomiei.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7335 din 30.10.2014, autor Farkas Reka

Poligonul din Sfântu Gheorghe / Ministerul neagă, documentul dezminte

Nu există un proiect de hotărâre referitor la cedarea poligonului din Sfântu Gheorghe către autorităţile locale – a informat agenţia de ştiri Agerpres, citând declaraţia ministrului apărării, Mircea Duşa. Ministrul a declarat că în momentul de faţă, transferul nu poate fi realizat din punct de vedere juridic, deoarece o parte din terenul de 70 ha este în litigiu, iar ministerul nu i-a înaintat guvernului un proiect care să facă posibilă cedarea poligonului.

Primarul Antal Arpad ne-a declarat ieri că a purtat personal discuţii cu secretarul de stat al ministerului. Am clarificat ce anume nu le este clar în această problemă. Am adoptat o nouă hotărâre de consiliu, în care nu mai figurează partea de teren în litigiu, astfel că solicităm cedarea doar a 62 de ha – a declarat edilul. Mă surprinde declaraţia ministrului deoarece aici există dovada că am purtat o corespondenţă cu ministerul, iar în scrisoarea înregistrată cu antetul ministerului se menţionează clar că în această problemă a fost iniţiat un proiect de hotărâre şi sunt descrise anumite observaţii formulate de către ministerul justiţiei. Răspunzând la acestea, am modificat hotărârea în cauză şi am trimis-o înapoi ministerului -a adăugat el.

Mircea Duşa a mai spus ieri că împărtăşeşte temerile exprimate de conducerea Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi a mai spus că va fi întotdeauna protectorul comunităţii româneşti formate din 400.000 de persoane, din cele trei judeţe.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7336 din 31.10.2014

Garnizoană secuiască la Sânzieni

La mijlocul lunii octombrie, la Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrată oficial Asociaţia Garnizoana Secuiască (Szekely Helyorseg Egyesulet), înfiinţată de trei persoane private din comuna Sânzieni. Preşedintele noii asociaţii apolitice este Tamas Robert, vicepreşedinte – Tamas Tibor, iar Raduly Robert este secretar. Raduly a spus că asociaţia a fost înfiinţată în scopul ajutării oamenilor simpli, iar o altă activitate importantă ar urma să fie cea de păstrare a tradiţiilor. In data de 8 noiembrie, orele 17:00, asociaţia va organiza la Casa de Cultură Petofi Sandor din localitate primul său eveniment, în cadrul căruia le va prezenta locuitorilor comunei scopurile şi proiectele pe termen lung ale organizaţiei.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7337 din 01.11.2014

Ceangăii sunt ameninţaţi

Profesorii maghiari vor fi alungaţi în curând din satele din Moldova, programul de învăţământ maghiar va fi desfiinţat, iar în locul acestuia va fi introdusă predarea limbii italiene, deoarece este o limbă frumoasă iar limba ceangăilor este lipsită de utilitate. Ajutoarele din Ungaria sunt atât de mici încât lezează identitatea română a ceangăilor – conform declaraţiei lui Nyisztor Tinka, aceste cuvinte au fost rostite de Dragos Benea, preşedintele consiliului judeţean Bacău, în prezenţa elevilor ceangăi, în cadrul unei întâlniri organizate la muzeul de istorie din Bacău.

Mama unui elev i-a vorbit despre cele declarate preşedintelui Asociaţiei Szent Istvan din Pustiana, care a prezentat o informare scurtă despre caz pe un site de socializare.

Nyisztor Tinka ne-a declarat că ar fi dorit să primească informaţii mai exacte despre evenimentul în cauză, însă nu a reuşit acest lucru. Nyisztor Tinka a mai declarat că Benea, preşedintele de consiliu, a vorbit şi despre ajutoarele din Ungaria care sunt atât de puţine şi sunt bune numai pentru a leza identitatea română a ceangăilor. Elevul i-a spus mamei sale că la întâlnirea de la muzeu – la care au fost duşi şi elevi din satele din judeţul Bacău – doi conferenţiari au vorbit despre un proiect. Se prespune că este vorba despre proiectul finanţat din Fondul Norvegian, care a fost prezentat de premierul Victor Ponta în data de 10 octombrie la Bacău şi care vizează 50 de sate din Moldova – este de părere preşedintele Asociaţiei Szent Istvan.

In legătură cu acest caz ne-am adresat lui Burus Siklodi Botond, preşedintele Uniunii Pedagogilor Maghiari din România. El a spus că oficial nu au fost informaţi despre evenimentul de la muzeu şi despre cele discutate acolo şi nu înţelege de ce preşedintele consiliului judeţean Bacău ar interveni în programul maghiar de învăţământ, când nu are nici o legătură cu acest lucru. El nu poate nici dezminţi, nici confirma atitudinea anticeangăiască a lui Dragoş Benea. In schimb, a spus faptul că autorităţile băcăuane lansează zvonul potrivit căruia statul ungar îi atrage prin intermediul sprijinului material pe copiii din Moldova, în vederea participării lor la programul de învăţământ maghiar.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7341 din 06.11.2014, autor Fekete Reka

A aderat şi CNS / Sprijină referendumul din Catalonia

Alături de organizaţii basce şi bretone, CNS a adoptat o poziţie de susţinere a referendumului anunţat pentru obţinerea independenţei Cataloniei. Izsak Balazs, preşedintele CNS, a prezentat în cadrul conferinţei de presă de ieri, de la Târgu Mureş, poziţia ai cărei semnatari subliniază următoarele: poporul catalan are dreptul de a decide în legătură cu propriul său destin. Documentul a fost semnat alături de preşedintele CNS, de Andoni Ortuzar, preşedintele Partidului Naţional Basc, de Francois Alfonzi, preşedintele Alianţei Libere Europene, Jean Pierre Levesque, preşedintele Institutului Cultural Breton şi de Yves Laine, preşedintele Asociaţiei Ordre de l’Hermine.

Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că în timp ce problema independenţei Scoţiei a fost decisă în baza unei convenţii între părţi, prin intermediul referendumului, în Ucraina, în locul soluţiei democratice, în prim plan s-a aflat violenţa care a avut drept consecinţă victime şi pagube materiale. Aceştia constată cu regret faptul că guvernul spaniol nu urmăreşte exemplul scoţian, atunci când doreşte să obstrucţioneze prin intermediul forţei ca poporul catalan să poate decide în legătură cu propriul său destin. Dreptul popoarelor la autodeterminare este un drept fundamental al omului şi nu poate constitui nicicum obiectul unei dispute! In cazul în care guvernul de la Madrid ar dori ca din Spania să facă parte şi Catalonia, trebuie să creeze condiţiile democratice în această privinţă prin intermediul instrumentelor paşnice, lucruri care să îi convingă pe catalani să rămână – se menţionează în poziţia comună.

Izsak Balazs a declarat că speră că modelul scoţian va fi validat peste tot în Europa unde o comunitate cere dreptul său la autodeterminare, indiferent dacă aceasta ar dori un stat independent sau prerogative decizionale mai extinse în cadrul statului.

În data de 9 noiembrie guvernul catalan doreşte să organizeze un referendum alternativ, prin care doreşte să îi chestioneze pe cetăţenii Cataloniei dacă vor ca ţara lor să devină un nou stat, care să fie independent de Spania.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7341 din 06.11.2014

La Sânzieni se pregătesc de un forum cetăţenesc

Organizaţia civilă Garnizoana Secuiască a fost constituită la Sânzieni în septembrie, în primul rând pentru soluţionarea problemelor locale (inclusiv a contradicţiilor dintre romi şi maghiari, acutizate după accidentul de motocicletă şi linşaj). Sâmbătă (08.11), Garnizoana Secuiască va organiza, de la orele 17:00, un forum cetăţenesc în cadrul căruia vor fi discutate problemele existente.

Organizaţia civilă a fost înfiinţată de Tamas Robert (preşedinte), Tamas Tibor (vicepreşeditne) şi Raduly Robert (secretyar). Raduly Robert ne-a declarat că a fost nevoie de această iniţiativă deoareve a avut sentimentul că nu există nici o organizaţie locală care să le transmită autorităţilor plângerile localnicilor. A menţionat că asociaţia se ocupă şi de cazul celor trei tineri localnici agresaţi cu ocazia zilelor satului de nişte jandarmi din Braşov. In momentul de faţă, plângerea lor este pe rol la tribunalul din Braşov.

Pe lângă toate acestea, asociaţia tratează cu seriozitate şi soluţionarea problemelor cu romii, au căutat un reprezentant al romilor care, în calitate de conducător al acestei etnii, să ţină legătura între cele două tabere. Raduly Robert ne-a mai declarat că organizaţia ar dori să se extindă, intenţionează să înfiinţeze garnizoane şi în alte localităţi, pentru că în alte locuri există probleme similare, măturate până acum sub preş. La forumul cetăţenesc de sâmbătă sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi, pentru a discuta liber despre grijile apărute şi a găsi împreună soluţii paşnice.

Hotelul Bradul din Covasna/ Cadou discriminatoriu

Cazul Hotelului Bradul din Valea Zânelor a luat o nouă întorsătură, acest hotel fiind oferit, de Crăciun anul trecut, de către guvernul-Ponta, Episcopiei Ortodoxe Covasna şi Harghita. In legătură cu decizia, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării afirmă în momentul de faţă că aceasta este discriminatorie, deşi anterior a considerat că este în totalitate în ordine. In opinia lui Gazda Zoltan – reprezentantul persoanelor fizice care au formulat obiecţii în legătură cu decizia guvernului – aceasta este prima veste bună începând de la demararea demersului în acest caz.

Potrivit motivaţiei incluse în decizia consiliului – făcută publică de portalul de ştiri Maszol.ro – biserica ortodoxă română este una din confesiunile recunoscute în România, rolul ei este la fel de importantă ca al celorlalte biserici. Ca urmare, statul are obligaţia de a aplica acelaşi mod de tratament în cazul tuturor confesiunilor recunoscute. In baza acestei idei, consiliul a stabilit: guvernul a discriminat pe bază confesională prin faptul că a transferat imobilul în proprietatea bisericii ortodoxe. Ordonanţa de urgenţă a adus celelalte confesiuni într-o situaţie dezavantajoasă, încălcând legea privind confesiunile şi constituţia.

Potrivit portalului, consiliul a stabilit faptul că motivaţia formulată în preambulul ordonanţei de urgenţă cuprinde elemente discriminatorii, motivaţie potrivit căreia imobilul a ajuns în proprietatea bisericii ortodoxe, deoarece această confesiune este instituţia de bază a statului român, are un rol important în păstrarea identităţii naţionale a poporului român şi va avea consecinţe negative dacă guvernul nu va adopta măsura într-o ordonanţă de urgenţă, deoarece una din instituţiile de bază ale statului nu îşi va putea îndeplini sarcina. Documentul care cuprinde decizia consiliului nu a putut fi accesată, ieri în formă scrisă.

Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, a declarat: au formulat o singură poziţie, care nu are putere obligatorie din punct de vedere juridic. El a mai adăugat: potrivit unei decizii a Curţii constituţionale, consiliul nu poate anula vreo lege sau ordonanţă guvernamentală, însă îşi poate exprima opinia iar parlamentul trebuie să ţină cont de acesta.

Gazda Zoltan, reprezentantul persoanelor fizice care au atacat decizia guvernului la Consiliul pentru combaterea discriminării şi la Curtea de apel Braşov, ne-a declarat: aceasta este prima ştire cu adevărat bună în acest caz deşi el încă nu a fost înştiinţat despre noile evoluţii în acest caz. Gazda a amintit faptul că consiliul a oferit anterior un răspuns contrar la petiţia celor 21 de persoane fizice din Trei Scaune, adică acţiunea oferirii cadoului nu a fost considerată discriminatorie. Preşedintele Consiliului Secuiesc Scaunul Sepsi a emis un comunicat, în care în contextul poziţiei lui Asztalos Csaba clarifică faptul că hotărârile adoptate de CNCD, în baza sesizărilor înaintate acestuia, au un caracter obligatoriu în cazul în care cei implicaţi nu atacă acestea în justiţie. In acest caz din urmă justiţia va fi cea care va adopta sentinţa cu caracter obligatoriu, deci nu se poate întâmpla ca cineva să ignore după bunul său plac o hotărâre sau o sentinţă adoptată într-un caz de discriminare – a formulat el. Gazda a mai spus: aşteaptă ca în scurt timp să fie adoptată o decizie în procesul demarat la curtea de apel Braşov . Conform informaţiilor lui Gazda, în urmă cu două săptămâni, dosarul nu se afla încă pe masa curţii constituţionale şi astfel nici nu a putut fi dezbătut.

In măsura în care curtea constituţională va fi de acord cu cererea comună a persoanelor fizice şi a bisericilor, ordonanţa va trebui retrasă deoarece înseamnă că încalcă legea fundamentală. De decizia CNCD trebuie să ţină cont de altfel şi camera deputaţilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7343 din 08.11.2014, autor Nagy D. Istvan

Dublul etalon / Moldovei îi este permis, Pământului Secuiesc nu?

In campania din acest an pentru alegerile europarlamentare, în data de 16 mai, la Suceava, premierul Victor Ponta a primit cadou drapelul istoric al Moldovei, din partea organizaţiei teritoriale a PSD. Preşedintele partidului a postat imaginea pe contul său de Facebook. În textul alăturat, el a evidenţiat: conştiinţa regională nu este separatism, ci este o comoară. Dacă în Moldova este permis, de ce nu este permis şi în Transilvania, Banat, Pământul Secuiesc şi Maramureş – a întrebat el. Imaginea apărută pe contul lui Gherman, a fost distribuită marţi, pe contul său de pe un site de socializare de Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, preşedintele filialei UDMR, cu următorul text: Moldovei îi este permis să aibă drapel regional dar Pământului Secuiesc nu? Politicianul a formulat următorul apel: să distribuim cât mai mulţi fotografia, protestând astfel împotriva dublului etalon. Până ieri la prânz au existat 643 de distribuiri. Preşedintele a vorbit în cadrul conferinţei sale de presă de ieri despre dublul etalon. In timp ce în celelalte regiuni ale României drapelele regionale judeţene şi orăşeneşti pot flutura, în acest timp reprezentanţii guvernului atacă drapelele de pe Pământul Secuiesc iar instanţa le declară nule.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7348 din 14.11.2014

Sf. Gheorghe

09.12.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

CESCH – 2014 Revista Presei Maghiare 20-21 by Dan Tanasă

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 15.10 – 15.11.2014"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-15-10-15-11-2014/