Revista presei maghiare din România 15.11 – 31.12.2014

January 19, 2015 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1455

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 22 / 15.11-30.11.2014

Nr. 23-24 / 01.12-31.12.2014

Sărbătoarea solidarităţii ceangăieşti la Coşnea

In Moldova, în zona Ghimeş, peste tot în lume unde trăiesc maghiari, existenţa comunitară are cel puţin patru condiţii: şcoli cu predare în limba maghiară, pedagogi care păstrează tradiţiile, valorile noastre spirituale; susţinători care sprijină cauzele bune; păstrarea credinţei noastre şi creşterea demografică- asupra acestor aspecte a avertizat Salamon Jozsef, preot din Ghimeş Făget, care sâmbătă a rostit o binecuvântare în localitatea băcăuană Coşnea, în faţa participanţilor la concursul de cântece populare. Acest concurs a fost organizat tocmai în data de 15 noiembrie, ziua de naştere a voievodului Bethlen Gabor, aspect amintit în cuvântarea sa şi de către Ban Zsofia, consul la consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua diasporei maghiare. Se ştie că ceangăii din Moldova nu formează un grup unitar, satele lor sunt dispersate şi tocmai din această cauză este deosebit de importantă păstrarea limbii comune, exercitarea religiei şi a culturii. Cei care trăiesc în diasporă au dreptul să vorbească în limba lor maternă, au dreptul la propria lor cultură şi identitate. Nici o comunitate nu poate fi privată de practicarea acestor drepturi şi de ocrotirea tradiţiilor. Ungaria acordă orice sprijin posibil în privinţa validării drepturilor maghiarilor care trăiesc în diasporă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7350 din 17.11.2014, autor Fekete Reka

PCM: Să-şi respecte promisiunile făcute! Revendicăm drepturile noastre fundamentale

Dorim să trăim în condiţii demne pe pământul strămoşilor noştri, nu în calitate de cetăţeni de rangul al doilea. Asta au promis strămoşii compatrioţilor noştri români în Declaraţia de la Alba Iulia, însă cele formulate atunci au rămas şi acum doar la nivel de promisiuni – se arată în apelul dat publicităţii de Partidul Civic Maghiar, care cheamă la un protest în ziua de 29 noiembrie, orele 13:00, în faţa prefecturii.

PCM doreşte să fie parte iniţiatoare şi activă a politicii renaşterii maghiare – se arată în apelul care cheamă pe toată lumea în faţa prefecturii, pentru a solicita garantarea constituţională a drepturilor noastre fundamentale. Organizatorii vor redacta o petiţie pe care, dacă marea adunare o va adopta, o vor trimite noului preşedinte al României şi guvernului ţării.

– Dacă Declaraţia de la Alba Iulia este documentul fundamental al statului român modern, s-ar cuveni ca după trecerea a 100 de ani, să fie respectate şi acele articole din ea, prin care etniilor conlocuitoare li s-a promis autodeterminare – a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Preşedintele filialei judeţene Covasna a PCM a mai menţionat că au început organizarea acestui eveniment împreună cu UDMR, care însă acum a bătut în retragere. Noi am acceptat propunerea UDMR, şi anume să organizăm acţiunea nu de 1 decembrie, ci cu două zile înainte, însă acum vin şi ne spun că nu este oportună – spune Kulcsar Terza, care mai notează că nu mai pot aştepta, deoarece organizarea necesită timp. – Sperăm că se vor răzgândi. Intre timp, le scriem scrisori ierarhilor bisericeşti, pregătim foi volante şi sper că oamenii îşi vor face timp o jumătate de oră pentru a putea cere împreună să se respecte ceea ce s-a promis – a mai spus el. Am încercat să discutăm şi cu UDMR-ul, însă până la închiderea ediţiei nu am reuşit să contactăm nici o persoană cu atribuţii.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 224 din 19.11.2014, autor Erdely Andras

PCM cheamă în stradă

Partidul Civic Maghiar (PCM) va organiza înainte de sărbătoarea naţională române, în 29 noiembrie, orele 13:00, acţiunea stradală anunţată în urmă cu mult timp. Sunt aşteptaţi la Sfântu Gheorghe nu numai membrii şi simpatizanţii partidului, nu numai locuitorii din Trei Scaune, ci toţi cei care sunt de acord cu apelul – a anunţat Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene.

Nu vor organiza un protest şi nu doresc să protesteze faţă de ceva, ci doresc să atragă atenţia asupra promisiunilor din declaraţia de la Alba Iulia, de la 1918, doresc să ceară respectarea documentului fondator al statului român – a subliniat preşedintele organizaţiei judeţene a PCM. Au apreciat că acţiunea este oportună acum, deoarece noul preşedinte al statului trebuie să ştie de revendicările maghiarilor, cu atât mai mult cu cât predecesorii săi s-au delimitat de ele -a subliniat Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu Gheorghe.

Cerem continuarea a ceea ce şi ţara a votat duminica trecută. In cazul de faţă este vorba tot despre drepturile unei minorităţi şi despre faptul că această minoritate ar dori să considere România drept patria ei, vrea să rămână acasă, nu vrea să-i ia nimănui nimic – a fomulat Balint Jozsef.

Anterior şi UDMR semnalase că îşi asumă rolul de coorganizator, însă răspunsul ei la insistenţele de acum ale PCM a fost acela că nu consideră oportună mişcarea de la finele lunii. Civicii consideră însă că nu trebuie să se mai aştepte, acelaşi lucru îl spune UDMR de 25 de ani, astfel că au decis să-şi asume ei organizarea şi popularizarea.

Ieri au emis un apel adresat tuturor: Să cerem împreună garantarea constituţională a drepturilor noastre fundamentale!, iar în zilele următoare vor promova acţiunea prin foi volante şi afişe. Pe foile volante figurează şi o listă de revendicări în cinci puncte: recunoaşterea regiunii Pământul Secuiesc, organizarea referendumului privind autonomia Pământului Secuiesc, o nouă constituţie, recunoaşterea oficială a limbii maghiare şi a drapelului secuiesc. Toate acestea vor figura în petiţia care le va fi adresată noului preşedinte al României şi guvernului ţării şi care în data de 29 noiembrie va fi citită în cadrul manifestării din faţa prefecturii şi înmânată apoi prefectului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7352 din 19.11.2014, autor Farkas Reka

Noua Dreaptă se pregăteşte să vină din nou la Sfântu Gheorghe / Românii îşi fac griji

Organizaţia naţionalist-extremistă Noua Dreaptă se pregăteşte să vină din nou la Sfântu Gheorghe în ziua de 1 decembrie. Reprezentanţii Noii Drepte îşi îndeamnă adepţii, prin reţelele de socializare şi site-ul formaţiunii, să sărbătorească împreună în inima României. In Trei Scaune, îşi fac griji inclusiv reprezentanţii comunităţii româneşti şi caută soluţii pentru ca sărbătoarea lor naţională să nu degenereze într-un scandal similar cu cel stârnit anul trecut.

Mădălin Guruianu, preşedintele din Sfântu Gheorghe al Partidului Naţional Liberal (PNL), a precizat: la fel cum s-a întâmplat anul trecut în cadrul consiliului orăşenesc, vor şi anul acesta să respingă ultranaţionalismul printr-un mesaj intens. Cred că suntem de acord cu toţii cu faptul că nu ne dorim manifestări ultranaţionaliste, nici dacă sunt iniţiate drept provocare şi nici dacă vin în replică la acestea – a spus politicianul. Este şi mai mare nevoie de acest lucru în actuala situaţie politică, deoarece – în aprecierea sa -, la alegerile prezidenţiale de duminica trecută, votul etnic a primit o palmă uriaşă, trebuie să ne comportăm ca o comunitate şi în cazurile în care există divergenţe de opinii între români şi maghiari, inclusiv în privinţa modului de interpretare a sărbătorii naţionale de la 1 decembrie.

Se pregătesc ca la începutul săptămânii viitoare să emită un comunicat care – în opinia liberalilor – va fi semnat de conducătorii autentici sau neoficiali ai mai multor organizaţii, partide din Sfântu Gheorghe, însă aşteaptă şi aderarea oamenilor simpli. Mădălin Guruianu speră că vom putea sărbători împreună ziua de 1 decembrie, la fel cum sărbătorim împreună şi în 15 martie, deoarece ambele sunt sărbători deosebit de importante pentru comunitatea noastră. In opinia politicianului, şansa acestei sărbători comune este deja în curs de formare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7355 din 22.11.2014

Marea adunare din 29 noiembrie va avea loc / Amendă pentru popă

PCM a primit autorizaţia necesară pentru a organiza în 29 noiembrie, de la orele 13:00, în faţa prefecturii, o mare adunare – a anunţat Ioan Popa în cadrul unei conferinţe de presă de ieri.

Seful poliţiei judeţene Covasna a spus, invocând surse din rândul organizatorilor, că se aşteaptă la prezenţa a aproximativ 2.000 de oameni. Menţinerea ordinii este în primul rând sarcina jandarmeriei, însă vom fi şi noi prezenţi – a spus Popa, care nu a dorit să se lanseze în speculaţii cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă Noua Dreaptă va veni din nou, de 1 decembrie, la Sfântu Gheorghe.

– Noi nu vrem să stabilim în ce fel să profite cineva de drepturile sale democratice, sarcina noastră este să avem grijă de siguranţă şi ordine – a subliniat şeful poliţiei.

Ioan Popa consideră că este sub demnitatea sa să polemizeze cu cei care formulează mesaje pe internet. Fiecare are dreptul să meargă unde doreşte, însă – conform regulamentului – acest lucru trebuie anunţat dinainte la superiori, pentru că vorbim totuşi de o unitate militarizată – a precizat el. Seful poliţiei i-a dat această replică unui ziarist care ar fi insistat cu privire la tragerea la răspundere a poliţiştilor care s-au deplasat la Bucureşti pentru a urmări meciul de fotbal România-Ungaria, fără a fi anunţat acest lucru.

Popa a mai spus că preotul ortodox din Sfântu Gheorghe, care în ziua alegerilor prezidenţiale a făcut campanie electorală în biserică, a fost amendat.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 229 din 26.11.2014

Au fost prevăzute nu numai ruperea Transilvaniei, ci şi dreptul maghiarilor la autodeterminare

Deşi guvernele României nu respectă drepturile fundamentale formulate de românii din Transilvania, adică hotărârile de la Alba Iulia, nu le asigură, ci distrug în permanenţă spiritualitatea creată de transilvăneni şi aspiră la asimilarea violentă, noi încă mai credem că interesul celor două popoare este să schimbe acest lucru. Considerăm că hotărârile de la Alba Iulia pot fi sursa juridică a convieţuirii româno-maghiare, plasate pe noi baze. Primul punct al articolului III al hotărârilor de la Alba Iulia prevede dreptul la autonomia locală, culturală şi teritorială.

Ziua de 1 Decembrie este şi sărbătoarea maghiarimii?

Secuii şi maghiarii care trăiesc aici s-au săturat să fie umiliţi de 1 decembrie, sărbătoarea naţională a românilor. Este intolerabil ca în secolul al XXI-lea, de 1 decembrie, oraşele secuieşti să fie invadate de bande străine naţionalist-şovine, cu cămăşi verzi şi cu cruci celtice, de membri cu o gândire gardistă şi să îi provoace pe locuitorii indigeni, să îi numească venetici, trimiţându-i în Asia. Atunci când parlamentarii au fixat ziua de 1 decembrie drept sărbătoare naţională a României, în viziunea lor exista o Românie locuită doar de români. In spatele acestei idei se afla dorinţa bolnăvicioasă a lui Ceauşescu, de creare a României curate, anunţată în anul 1977. Dacă nu ar fi aşa, s-ar fi găsit o zi care să ne lege, nu să ne separe, pe noi maghiari şi români din Transilvania. Nu ne deranjează hotărârile adoptate în 1 decembrie, ci faptul că România nu este capabilă să îndeplinească promisiunile de la Alba Iulia şi ar dori ca privarea noastră de drepturi să fie sărbătorită.

În spiritul respectului reciproc şi al convieţuirii, ar putea fi găsită o dată pentru sărbătoarea naţională română, care să amplifice, nu să distrugă spiritul convieţuirii. Prin prisma trecutului comun, putea fi găsit un eveniment comun de care îşi aduc aminte cu plăcere şi românii, şi maghiarii. Chiar şi ziua de 1 decembrie 1918 putea fi acceptată ca sărbătoare în cazul în care statul român ar asigura drepturile comunitare anunţate şi nu ar aspira la desfiinţarea şi asimilarea noastră. Până când acest lucru nu se va întâmpla, iar simbolurile noastre sunt persecutate, pentru noi va rămâne o zi de doliu.

Nu renunţăm la drepturile care ni se cuvin!

Până în momentul de faţă nu au fost puse în practică hotărârile de la Alba Iulia, iar principiile de bază stabilite acolo considerăm şi în momentul de faţă că sunt o sursă juridică, deoarece pe acestea poate fi clădită convieţuirea paşnică a maghiarilor şi românilor din Transilvania. Nu cerem nici în momentul de faţă mai mult decât ni s-a promis în 1918. Deşi maghiarii din Transilvania nu au fost întrebaţi în legătură cu soarta lor, ei consideră în momentul de faţă că hotărârea marii adunări de la Alba Iulia reprezintă o sursă juridică în baza căreia, în cadrul României, soarta maghiarilor poate fi soluţionată. Maghiarii din Transilvania speră că în România va învinge mintea lucidă şi că în baza promisiunilor de la 1918, li se vor asigura drepturile colective care li se cuvin. Considerăm că în secolul al XXI-lea, este de prisos să se sacrifice energie şi bani pentru desfiinţarea maghiarilor din Transilvania, iar secuii să fie restrânşi în minoritate, pe pământul lor natal, prin regionalizare şi alte instrumente.

A sosit timpul ca România să poată crea cadrul juridic promis la 1 decembrie 1918, în hotărârile de la Alba Iulia. In baza hotărârilor, cerem recunoaşterea autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc, dreptul utilizării oficiale a limbii maghiare şi ca drapelul secuiesc să nu fie persecutat. Pentru înfăptuirea drepturilor comunitare, cerem organizarea de urgenţă a referendumului pe Pământul Secuiesc istoric şi elaborarea unei noi constituţii care să facă posibilă, în spiritul hotărârilor de la Alba Iulia, exercitarea drepturilor colective.

Dacă România va accepta ca sursă juridică voinţa populară exprimată în cadrul adunării naţionale a românilor din Transilvania, care a anunţat convieţuirea democratică a popoarelor din Transilvania în baza dreptului la autodeterminare, poporul român câştigă în noi un aliat pentru ca România să devină într-adevăr un stat bogat şi modern!

În caz contrat, declarăm public că vom lupta cu toate instrumentele legale pentru drepturile care ni se cuvin şi împotriva asupririi naţionale!

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7361 din 29.11.2014, autor Kadar Gyula

Diversitatea etnică să fie o valoare!

Stat de drept, democraţie şi diversitate etnică – sunt valori ale României, pe care ea trebuie să le apere – a atenţionat secretarul de stat american John Kerry, cu ocazia zilei de 1 decembrie, sărbătoarea naţională a României. Dacă guvernul României acordă atenţie mesajului Americii şi al lui John Kerry, trebuie să fie atent şi la cererile comunităţii maghiare transilvane şi ale Partidului Civic Maghiar. Nu cerem altceva decât garantarea statului de drept, a democraţiei şi includerea în constituţie a promisiunilor făcute la Alba Iulia în 1918, în semn de recunoaştere a diversităţii etnice.

Putem vorbi despre stat de drept azi, când renaţionalizarea ne ameninţă bunurile comunitare şi private redobândite doar în parte după comunism? Este stat de drept acela în care prevederile legii învăţământului, referitoare la minorităţi, nu pot fi validate? Putem vorbi despre democraţie acolo unde comunităţilor locale le este interzisă organizarea unui referendum pentru exprimarea opiniei? Cât de democratică este ţara în care validarea pluralismului în cazul unei minorităţi de 1,25 milioane de reprezentanţi este îngrădită printr-o lege electorală discriminatorie şi legea partidelor?

In cazul în care România consideră că diversitatea etnică este o valoare, trebuie să asculte glasul comunităţii maghiare şi să identifice soluţii la problemele care se ivesc.

Avem convingerea că trebuie să atragem nu numai atenţia guvernului României ci şi a opiniei publice internaţionale asupra unor chestiuni care demonstrează clar că România încă mai are de făcut în interesul garantării valorilor fundamentale amintite.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 232 din 02.12.2014, autor Biro Zsolt – preşedinte PCM

Sărbătoare naţională română la Sfântu Gheorghe / Extremişti mai potoliţi?

Membrii organizaţiei Noua Dreaptă, care îşi asumă idei extremiste, au sărbătorit pentru a treia oară ziua de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe. Deşi au fost prezenţi într-un număr vizibil mai mic şi au dat dovadă de mai puţină însufleţire, nu au lipsit totuşi lozincile antimaghiare şi crearea de tensiune. Din fericire, în acest an, demonstraţia lor a fost lipsită de incidente.

Membrii organizaţiei s-au adunat la ora 11:00, lângă catedrala ortodoxă din centrul oraşului, în frunte cu preşedintele Tudor Ionescu. Numărul membrilor a fost mult mai mic în comparaţie cu celelalte două ocazii anterioare. Conform informaţiilor jandarmeriei, au venit aproximativ 70 de persoane din mai multe judeţe din sud, câţiva aderând şi din Braşov. In momentul pornirii, puţine persoane au scandat lozincile cunoscute: Harghita şi Covasna pământ românesc!, Limba română, mai presus de orice!, România aparţine românilor!, Afară cu maghiarii din ţară!. Dispoziţia lor s-a mai potolit în momentul în care au ajuns în strada Miko Imre. Deşi preşedintele lor a încercat să îi încurajeze, nu au mai fost scandate lozinci ca în anii trecuţi. Printre lozinci a apărut şi o lozincă nouă, potrivit căreia Pământul Secuiesc nu există.

Membrii Noii Drepte, îmbrăcaţi în haine militare, în port naţional şi în civil au ajuns în final fără incidente la locul festivităţilor. In Piaţa Mihai Viteazul a apărut şi un afiş cu inscripţia Împotriva separatismului maghiar. Membrii organizaţiei au aşteptat liniştiţi derularea programului festiv, după care au plecat fără scandal, sub supravegherea autorităţilor.

Contrar celor două vizite anterioare, membrii HVIM nu au organizat o contramanifestaţie şi nu şi-au făcut auzit glasul. Potrivit comunicatului pe care l-au emis înainte de festivitate, lasă Noua Dreaptă să cadă în propria-i capcană, iar ei nu fac altceva decât să urmărească evenimentele. HVIM-iştii s-au ţinut de cuvânt şi 15 reprezentanţi ai lor au apărut în centrul oraşului. Au urmărit demonstraţia din apropierea monumentului paşoptist din Parcul Elisabeta, însă faţă de anii trecuţi, nu s-au adresat nici măcar verbal membrilor Noii Drepte.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7362 din 02.12.2014, autor Nagy D. Istvan

1 Decembrie la Târgu Secuiesc / Drapele de doliu la sărbătoarea română

Ieri, românii din Târgu Secuiesc, din Trei Scaune de Sus şi din scaunul Orbai au sărbătorit la biserica ortodoxă din vecinătatea societăţii Secuiana SA. După slujba festivă şi onorul militar de la crucea memorială din curtea bisericii, masele de oameni, în frunte cu militarii de la unitatea de vânători de munte din Breţcu şi o unitate de jandarmerie şi cu preoţi ortodocşi din zonă s-au deplasat în Piaţa Gabor Aron. La festivităţi a fost prezent şi prefectul Marius Popică. Pe câteva clădiri din piaţa centrală erau drapele de doliu legate cu panglici în culorile roşu-alb-verde. În timpul marşului unirii – aşa cum se numea în program – răsunau din magafoane cântece patriotice, oameni cu cocarde în culori naţionale în piept, purtau cu ei drapele româneşti. Nu s-au scandat lozinci antimaghiare, cei aproximativ 400-500 de participanţi s-au comportat exemplar.

Notă: similar informează www.transindex.ro, Szekely Hirmondo şi Kronika, cu următoarea menţiune: Mişcarea de Tineret 64 de Comitate a programat tot pentru ziua de ieri la Târgu Secuiesc, festivitatea de comemorare a Diviziei Secuieşti, eveniment la care au participat şi reprezentanţi CNS. Toth Balint, purtătorul de cuvânt al HVIM, a subliniat în cuvântarea sa că autonomia Pământului Secuiesc poate lua fiinţă numai după ce Transilvania va deveni independentă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7362 din 02.12.2014, autor Iochom Istvan

Partidul Civic Maghiar a organizat o şedinţă festivă / Importanţa acţiunii

Sâmbătă (29.11) înainte de demonstraţia din faţa Prefecturii, în sala Gabor Aron a Bibliotecii Judeţene Bod Peter a avut loc şedinţa consilierilor autoguvernamentali şi ai primarilor membri ai PCM. Au sosit delegaţi şi din Maramureş, Satu Mare şi Bihor şi au fost prezenţi şi pecemişti din judeţele Mureş, Harghita şi Trei Scaune.

Balint Jozsef, preşedintele filialei din Sfântu Gheorghe a partidului, în calitate de gazdă, a vorbit despre UDMR care iniţial a aderat la demonstraţie, însă ulterior a renunţat. Pentru unii nu este de actualitate să ceară socoteală în legătură cu ceea ce li s-a promis înaintaşilor noştri acum 96 de ani. In opinia unora, lucrările de asfaltare sunt de actualitate acum. El s-a referit la faptul că PCM-iştii sunt numiţi extremişti prin prisma fiecărei manifestări organizate de ei – şi nu numai de români, ci şi de mulţi maghiari. Nu suntem extremişti, ci câteodată suntem mai radicali decât oportuniştii. Rab Sandor, istoric, a evocat evenimentele din anul 1918. Biro Zsolt, preşedintele PCM, a vorbit despre situaţia partidului, despre faptul că este nevoie de formaţiune, ca de o conştiinţă vie a maghiarilor din Transilvania. Mezei Janos, primarul localităţii Gheorgheni, a atras atenţia asupra importanţei acţiunii. Suntem pe un drum greşit atunci când aşteptăm din partea Bruxelles-ului, din partea Bucureştiului remediere juridică, de la cei care nu au fost niciodată pe Pământul Secuiesc, nu ştiu nimic despre secui – a declarat el.

Noi, secuii, când vom ajunge să simţim din toată fiinţa acele lucruri pentru care ne-am adunat acum, nu ne vom mai adresa avocaţilor, Bruxelles-ului sau preşedintelui român, ci la un cuvânt toată lumea se va ridica în picioare, va ieşi în piaţa localităţii sale, o sută de mii, două sute de mii de oameni, un milion de oameni, şi împreună vom cere acea dreptate, acea condiţie de bază care ni se cuvine – a subliniat el.

În cadrul manifestării de sâmbătă a PCM, a avut loc decernarea distincţiei, a premiului Vasakarat. Acesta i-a fost acordată post-mortem lui Csiki Sandor, profesor din Miercurea Nirajului, publicist, politician şi lui Gabor Ferenc, istoric local, scriitor din Tărcaia.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7362 din 02.12.2014, autor Farkas Reka

S-ar aplica sancţiuni din cauza drapelelor de doliu

Presa din Bucureşti a amplificat cazul drapelelor de doliu amplasate în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, cu ocazia sărbătorii naţionale române. Jurnaliştii au cerut ieri sancţionarea păcătoşilor. La presiunea presei, prefectul de Covasna a convocat o comisie care analizează cazul şi care va aprecia dacă autorii pot fi sancţionaţi sau nu, în baza vreunui articol de lege. Marius Popică nu ştia absolut nimic despre faptul că Noua Dreaptă şi-a dat în petic la Sfântu Gheorghe.

Prefectul judeţului Covasna a luat la cunoştinţă cu tristeţe faptul că presa centrală a fost interesată exclusiv de scandal, nu a fost interesată să vadă ce frumos am sărbătorit în mai multe localităţi din judeţ. El consideră că gesturilor similare celor din Târgu Secuiesc nu ar trebui să li se acorde o asemenea importanţă. Am convingerea că acest lucru nu caracterizează deloc gândirea maghiarilor care trăiesc aici, iar ceea ce s-a întâmplat la Târgu Secuiesc nu este în avantajul maghiarilor care trăiesc în ţară – a spus el.

Trăim într-o ţară liberă, însă democraţia include nu numai drepturi, ci şi obligaţii, iar legile trebuie respectate de toată lumea – a subliniat Popica. El nu a putut spune care lege interzice amplasarea drapelelor de doliu, însă şi-a exprimat regretul că a fost eliminat din codul penal articolul referitor la ofensa adusă simbolurilor de stat, deoarece drapelul de doliu amplasat cu ocazia sărbătorii naţionale române s-ar încadra, în opinia sa, în acest articol. Deocamdată nu a putut spune care normă juridică a fost încălcată. Vom înfiinţa o comisie care va analiza cazul, iar în baza unei analize temeinice vom şti exact cine sunt autorii şi ce măsuri putem lua împotriva lor şi în baza cărei legi. Sancţionarea indivizilor ţine de prerogativele poliţiei orăşeneşti din Târgu Secuiesc şi ale primăriei -a spus el. Ieri înainte de masă, poliţia judeţeană a vrut să scape de responsabilitate, afirmând ca acest caz de la Târgu Secuiesc nu intră în competenţele sale.

Ziariştii au întrebat dacă sub semnul respectului reciproc, vor fi amendaţi cei care au mărşăluit în culorile Noii Drepte şi au scandat lozinci antimaghiare la Sfântu Gheorghe – printre care şi Afară cu maghiarii din ţară!. Marius Popică nu a avut cunoştinţă de acest lucru. El a participat doar la festivitatea organizată la statuia lui Mihai Viteazul, iar acolo, cei de la Noua Dreaptă au stat în linişte şi s-au comportat normal. Sunt de acord ca şi ei să fie sancţionaţi în cazul în care există dovezi în legătură cu ceea ce afirmaţi d-voastră – a spus el , după care a mai adăugat: ar trebui sancţionată orice manifestare extremistă, indiferent din care parte vine.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7363 din 03.12.2014, autor Farkas Reka

Comemorarea Diviziei Secuieşti

Filiala din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate a organizat la fosta şcoală de aprozi, la statuia lui Kratochvil Karoly (1869-1946), o festivitate de comemorare dedicată comandantului Diviziei. La evenimentul de luni au fost prezenţi Consiliul Naţional Secuiesc, Consiliul Secuiesc din Târgu Secuiesc, Ordinul Istoric al Vitejilor şi Garnizoana Secuiască. Beke Istvan, preşedintele filialei HVIM Târgu Secuiesc, a vorbit despre meritele comandantului, după care istoricul local Szima Csaba, preşedintele Consiliului Secuiesc Târgu Secuiesc, a susţinut o expunere despre Divizia Secuiască. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a vorbit despre o Transilvanie independentă, care ar garanta şi autonomia Pământului Secuiesc. După depunerile de coroane au fost intonate imnul ungar şi cel secuiesc. In timpul festivităţii de comemorare, participanţii au fost urmăriţi dintr-o maşină a poliţiei şi două maşini ale jandarmeriei, mai mulţi ocupanţi ai acestora au filmat şi au făcut fotografii. Beke Istvan le-a adresat mulţumiri celui care a filmat din partea poliţiei, pentru faptul că urmăreşte şi lucrează cu agerime.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7363 din 03.12.2014, autor Iochom Istvan

Mărşăluirea cămăşilor verzi

Nu este normal ca în data de 1 decembrie 2014, o bandă de străini să sărbătorească în oraşul Sfântu Gheorghe ziua naţională a României în aşa fel încât sub masca acestei sărbători să instige la ură şovină. Organizaţia Noua Dreaptă, înfiinţată în anul 2000, care duce mai departe spiritualitatea periculoasă a Gărzii de Fier, se plimbă de colo-colo printre noi. Deşi Zelea Codreanu a fost împuşcat, principiile sale nu au fost executate, iar prin ele este promovat şi în momentul de faţă exclusivismul românesc. Drapelul cu cruce celtică şi cămaşa verde indică faptul că provocările de tip fascist beneficiază de protecţie din partea poliţiei.

Anii trecuţi, în Cluj au fost bătuţi tineri maghiari deoarece în data de 15 martie au vorbit în limba maghiară şi au purtat cocarde maghiare. In momentul de faţă, la 1 decembrie putem constata că aceia care au mărşăluit în Sfântu Gheorghe nu au avut atâta succes pe cât au planificat. Maghiarii localnici au urmărit de pe trotuar demonstraţia, mai ales pe cei cu cămăşi verzi, care fluturau drapele cu crucea celtică. Deşi sunt locuitori indigeni, maghiarii sunt nevoiţi să tolereze faptul că în oraşul nostru, pe pământul lor natal, sunt calificaţi, de străini nemaiîntâlniţi, venetici. Din fericire au mai avut puterea să se uite la această adunare jalnică ce spune că aici, pe pământul străvechi, ei sunt români şi ei sunt stăpâni.

Localnicii ştiu că tot ceea ce se întâmplă aici este o provocare revoltătoare. Consideră o mârşăvie faptul că puterea centrală, în loc să insiste asupra punerii în aplicare a hotărârilor de la Alba Iulia, îşi asumă mai degrabă deradarea zilei de 1 decembrie într-o zi a generării de ură.

Părea că majoritatea românilor din Sfântu Gheorghe se delimitează de cei cu cămăşi verzi, care par a fi nişte rude sărace desconsiderate. Indiferent de rudenie, a sosit timpul să li se spună ferm să stea acasă, deoarece aici nu este nevoie de ei!

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7363 din 03.12.2014, autor Kadar Gyula

Consiliul Naţional Secuiesc / Tribunalul european poate decide anul viitor

Se preconizează ca în procesul intentat din cauza respingerii iniţiativei cetăţeneşti a Consiliului Naţional Secuiesc, sentinţa să fie adoptată în prima parte a anului 2015. Reprezentanţii CNS au vorbit despre acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, de la Budapesta.

In iniţiativa cetăţenească europeană, demarată de CNS şi de partenerii ei, se propune ca UE să gestioneze cu o atenţie aparte regiunile care se diferenţiază de regiunile din jur prin caracteristici naţionale, culturale, confesionale şi lingvistice. Iniţiativa a fost respinsă de Comisia Europeană.

Din această cauză, CNS nu a putut demara strângerea celor un milion de semnături din şapte state, prin care ar fi putut forţa Comisia Europeană să întreprindă o iniţiativă legată de crearea unei norme juridice.

Retvari Bence, secretar de stat parlamentar în cadrul Ministerului Resurselor Umane, a declarat: în cazul în care finalul demersului va fi unul pozitiv, se va demonstra că cetăţenii Uniunii pot oferi o temă Comisiei Europene. Se speră ca iniţiativa CNS va fi reuşită. Guvernul ungar a oferit tot sprijinul atunci când s-a implicat în acest caz -a semnalat el. A mai subliniat că pentru guvern este important să susţină la nivel european problemele privind minorităţile maghiare, iar în plan economic să dispună de aceleaşi legitimităţi ca şi alte comunităţi din Europa Occidentală.

Izsak Balazs, preşedintele CNS, a subliniat: ideea de bază a pornit de la situaţia de pe Pământul Secuiesc. S-au obişnuit ca unul din instrumentele discriminării să fie politica economică şi ca puterea română în exerciţiu să stimuleze emigrarea prin subdezvoltare. S-a sperat că după aderarea României la UE, dezvoltarea economică nu va mai putea fi un instrument indirect al asimilării violente. Practica a demonstrat contrariul. S-ar dori ca Pământul Secuiesc să rămână secuiesc şi maghiar – a formulat el.

Sobor David, avocatul CNS, a adăugat: doi membri ai comisiei organizatorice s-au adresat instanţei UE şi au cerut abrogarea hotărârii. In proces s-au implicat mai multe state membre. Slovacia, Grecia şi România, de partea comisiei, iar de partea lor Ungaria, judeţul Covasna, Institutul Cultural Breton din Franţa şi comuna Debrod din Voivodina.

Partea scrisă s-a încheiat, modalitatea de implicare nu mai există şi urmează 1 sau 2 înfăţişări. Se preconizează ca sentinţa să fie adoptată în prima jumătate a anului 2015 – a semnalat avocatul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7376 din 05.12.2014

Reuniunea de la Budapesta a Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic / 15 noiembrie, ziua diasporei maghiare

Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF) propune ca Parlamentul să declare ziua de 15 noiembrie, ziua de naştere a lui Bethlen Gabor, zi a diasporei maghiare. Declaraţia finală adoptată în cadrul şedinţei de ieri de la Budapesta include între altele şi acest aspect. In această declaraţie se consideră reuşită participarea maghiarilor din afara patriei la alegerile din Ungaria.

Participanţii propun ca ziua de 15 noiembrie să fie acea zi în care, sub semnul solidarităţii, naţiunea maghiară să acorde o atenţie mai mare maghiarilor din diasporă prin intermediul manifestărilor, emisiunilor de ştiri, spectacolelor, conferinţelor şi programelor de edificare comunitară. Cu această ocazie s-a semnalat faptul că începând din anul 2011, în Transilvania şi începând din anul 2013, în Bazinul Carpatic, se serbează ziua diasporei maghiare. Forumul sprijină acele aspiraţii ale comunităţii maghiare din România, ca aceasta să poată utiliza simbolurile sale naţionale şi comunitare, să-şi poată utiliza liber limba sa maternă. Protestează totodată împotriva măsurilor autorităţilor române, măsuri de intimidare şi de limitare a drepturilor. Consideră inacceptabil faptul că în senatul de la Bucureşti a fost votat acel proiect de lege care ar califica drept infracţiune şi ar sancţiona în bani arborarea neregulamentară în România a drapelelor altor state.

Condamnă în continuare renaţionalizarea Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, prin care România şi-a încălcat propria constituţie, exercitarea drepturilor democratice, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, obligaţiile asumate în hotărârea guvernamentală care reglementează procesul retrocedării şi prin care ameninţă situaţia juridică a tuturor bisericilor din România. S-a semnalat faptul că se acordă tot sprijinul juridic şi moral Eparhiei din Transilvania a Bisericii Reformate din România şi celor implicaţi în acest caz pentru ca recursul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg să fie unul reuşit, şi pentru redobândirea proprietăţii legitime.

KMKF ia la cunoştinţă cu îngrijorare faptul că disputa creată în jurul creării liniei maghiare în cadrul UMF Târgu Mureş nu a fost soluţionată. Condamnă manifestările intolerante ale conducerii române. Propune ca reprezentanţii sferei ştiinţifice maghiare din Transilvania să-i solicite preşedintelui Academiei Ungare de Ştiinţe să analizeze posibilitatea medierii.

Forumul îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu faptul că membrii curţii constituţionale din Slovacia nu au adoptat o decizie de fond, chiar şi după mai multe amânări, în cazul dispoziţiilor contestate din legea cetăţeniei slovace.

Forumul îşi exprimă de asemenea dezamăgirea din cauza situaţiei din Ucraina, condamnă aplicarea violenţei în soluţionarea conflictelor, iar în locul confruntărilor sângeroase sprijină soluţia pe care negocierilor. Sprijină în continuare restabilirea în Ucraina Subcarpatică a circumscripţiilor majoritar maghiare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7366 din 06.12.2014

Războiul drapelelor la Târgu Secuiesc / Primarul a fost sancţionat

Bokor Tibor consideră nejustificată amenda de 5.000 de lei aplicată de prefectura judeţului Covasna. Primarul oraşului Târgu Secuiesc a fost sancţionat deoarece, conform constatării prefecturii, drapelul naţional nu a fost arborat la 1 decembrie în oraşul breslelor.

Potrivit procesului verbal redactat în data de 2 decembrie, cu numărul de înregistrare 3 – proces care a sosit la primărie în data de 4 decembrie -, prefectura l-a amendat pe primarul Bokor Tibor cu 5.000 de lei, în baza hotărârii de guvern nr.1157/2001. Procesul verbal de contravenţie a fost semnat de prefectul Marius Popica şi, ca martor, de subprefectul Sebastian Cucu. Primarul oraşului a contestat în data de 5 decembrie în contencios administrativ procesul verbal de contravenţie.

Bokor Tibor a declarat în cadrul conferinţei de presă de ieri că i se pare nejustificată amenda, deoarece în hotărârea de guvern invocată se menţionează doar că acolo unde este organizată ziua naţională, drapelul român trebuie arborat. In cererea înaintată primăriei se specifică faptul că festivitatea de rememorare este organizată în apropierea noii biserici ortodoxe, în strada Molnar Jozsias.

La dispoziţia secretarului Zatyi Andras, în locaţia sărbătoririi zilei naţionale, pe stâlpii de curent electric şi pe clădirea din apropiere au fost arborate patru drapele româneşti. Tricolorul român flutura în Piaţa Gabor Aron, pe cele trei clădiri publice – primăria, muzeul şi casa de cultură Vigado. Putem să demostrăm acest lucru prin intermediul fotografiilor realizate în ziua respectivă – a subliniat primarul, în opinia căruia prefectul l-a amendat deoarece juriştii săi nu au găsit o bază legală să îi tragă la răspundere pe cei care au arborat drapelul de doliu. Bokor consideră ciudat faptul că deşi procesul verbal a fost emis pe numele său, ca adresă figurează Piaţa Gabor nr.24, unde se află primăria, în timp ce el locuieşte la Lunga.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7368 din 09.12.2014, autor Iochom Istvan

PCM iniţiază o serie de proteste / In apărarea imnului

Din cauza amenzii aplicate de prefectură pentru intonarea imnului ungar, PCM protestează în fiecare zi prin intonarea imnului ungar în faţa prefecturii şi cu întruniri lângă steagul secuiesc arborat în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe – a anunţat Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu Gheorghe. Indignarea este extrem de mare, mulţi ne-au contactat şi ne-au încurajat să nu lăsăm lucrurile aşa – a declarat Balint Jozsef. Intentarea unui proces nu este singura posibilitate, şi nu este vorba despre partid, deoarece toată maghiarimea a primit o palmă – a accentuat Balint. El a declarat că trebuie să dăm un răspuns ferm, trebuie să arătăm că dragostea faţă de simbolurile noastre, faţă de imn, este mai mare decât teama.

Ca prim pas este planificată organizarea a două serii de evenimente: de luni, 15 decembrie, până în data de 22 decembrie (cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, în fiecare după amiază între orele 15:45 şi 16:45 sunt aşteptaţi în faţa prefecturii toţi cei care consideră că măsura luată de prefect este condamnabilă iar în momentul în care ne vom strânge de-un cor, vom intona imnul ungar, chiar de mai multe ori. Sâmbătă (20.12) şi marţi (23.12), în parcul Elisabeta, ne vom întâlni lângă steagul secuiesc. Contăm şi pe alte persoane, nu doar pe cele care au participat în 4 iunie la comemorarea Trianonului. Balint Jozsef a declarat că se intenţionează extinderea manifestărilor în toată Transilvania. Deocamdată discutăm cu colegii din PCM, însă este binevenit ajutorul oricui, orice idee sau plan privind diferitele modalităţi de protest. Deja se poartă discuţii cu preoţii bisericilor istorice din Sfântu Gheorghe şi este posibil ca în perioada următoare, după slujba de duminică, imnul ungar să fie intonat nu în interiorul bisericilor, ci în afara acestora, pe stradă. Contăm şi pe sprijinul altor organizaţii civile sau politice.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7372 din 13.12.2014, autor Farkas Reka

Şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Uniunii la Târgu Mureş / UDMR va ieşi de la guvernare

Şedinţa de sâmbătă a Consiliului Reprezentanţilor Uniunii a fost plină de controverse în problema ieşirii de la guvernare. Doar 3 dintre cei 113 reprezentanţi au votat împotriva soluţiei propuse de Consiliul Permanent al Uniunii, iar 7 s-au abţinut. Kelemen Hunor a vorbit despre găsirea unei modalităţi de recâştigare a încrederii oamenilor.

Există persoane care în decurs de 25 de ani s-au distanţat de UDMR şi a crescut o nouă generaţie care nu s-a îndreptat niciodată în direcţia politică. Trebuie să ne adresăm ambelor categorii -a declarat el.

Preşedintele Uniunii a numit anul 2014 drept o premieră politică. UDMR s-a angajat pentru prima oară să guverneze cu socialiştii; au existat doi candidaţi maghiari la alegerile prezidenţiale, victoria covârşitoare a lui Klaus Johannis; decizia Consiliului Permanent al Uniunii privind ieşirea de la guvernare. Ca o a cincea premieră a amintit de renaţionalizarea Colegiului Miko.

Kelemen Hunor a declarat: Potrivit analizelor lor, marea majoritate a alegătorilor maghiari au acordat voturi-protest în cel de-al doilea tur al alegerilor. Kelemen a declarat că este necesară formularea unor obiective pe termen lung în unele domenii importante ale societăţii. Printre acestea figurează învăţământul, sănătatea, infrastructura rutieră şi feroviară, dezvoltarea rurală, soluţionarea pe termen lung a relaţiei dintre majoritate şi minoritatea naţională, care ar garanta faptul că nici o schimbare politică nu ştirbeşte drepturile obţinute.

In legătură cu cazul Miko a evidenţiat: decizia judecătorească crează un precedent şi pune sub semnul întrebării legalitatea tuturor retrocedărilor. El a mai spus că nu poate fi interpretat acel război pe care l-a demarat prefectul judeţului Covasna împotriva imnului, drapelului, inscripţiei, împotriva a tot ceea ce este maghiar. Maghiarii din Transilvania şi problemele noastre comune nu pot fi victime colaterale ale statului de drept şi ale luptei anticorupţie – a declarat el.

Frunda Gyorgy, consilierul premierului Ponta, a considerat că Uniunea nu a ajuns în opoziţie, ci pe pământul nimănui. Nu am câştigat din faptul că a câştigat Johannis, deoarece acesta nu îşi va asuma acele probleme minoritare, pe care le-ar fi asumat Victor Ponta – a declarat Frunda Gyorgy. In opinia lui Verestoy, finalul întâmplării poate fi faptul că Uniunea va ajunge înapoi în guvern. Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, a fost de părere că apărarea ar fi fost necesară cu ocazia intrării în guvern, dat fiind faptul că guvernarea cu PSD a limitat spaţiul de mişcare al UDMR.

Sogor Csaba a declarat că va vorbi în cadrul PE despre cazul Miko şi despre cazul drapelului secuiesc. Eckstein Kovacs Peter a declarat că s-a autodenunţat la DNA deoarece el a iniţiat ordonanţa guvernamentală prin care clădirea Miko a fost dată înapoi, însă în final i s-a adus la cunoştinţă faptul că nu se va demara proces împotriva sa. In ceea ce priveşte acest document, l-a înaintat lui Marko Attila, pentru a-l folosi în procesul său – a subliniat el.

In urma discuţiilor, CRU a adoptat o declaraţie în legătură cu împlinirea a 25 de ani de la schimbarea regimului şi o poziţie împotriva renaţionalizării Colegiului Szekely Miko. S-a decis ca congresul de alegeri a UDMR să aibă loc în perioada 17-18 aprilie 2015, la Cluj.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7373 din 15.12.2014, autor Farkas Reka

Trebuie să luăm apărarea rugii noastre naţionale / Imn în piaţă

Ieri, peste 100 de oameni au cântat imnul ungar în faţa prefecturii de Covasna. Acţiunea iniţiată de PCM a avut loc ca urmare a faptului că prefectul a amendat formaţiunea cu 5.000 lei. Iniţiatorul, Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu Gheorghe, nu a putut participa la eveniment din cauza unor probleme de familie, astfel că din partea PCM a luat cuvântul Gazda Zoltan.

– Este sub orice critică şi depăşeşte orice limită a suportabilităţii să jigneşti o naţiune într-o astfel de formă, la un asemenea nivel la care a făcut-o prefectul de Covasna cu maghiarimea – a spus Gazda. – Cântăm – spune el – imnul unui stat străin. Gândeşte pentru el, pentru el este imnul ungar imn al unui stat străin. Pentru noi, nu. Noi suntem şi cetăţeni ungari, ca atare nu cântăm nici acum imnul unui stat străin, ci al propriului nostru stat, al propriei noastre naţiuni, şi tot asta am cântat şi pe 4 iunie, în Ziua Solidarităţii Maghiare. Dacă prefectului nu-i place, să se gândească atunci că interpretăm psalmul 346 din Psaltirea reformată.

La mişcare a aderat şi conducerea filialei judeţene a UDMR. Tamas Sandor a declarat că a ieşit în piaţă nu numai pentru că şi inima îl îndeamnă să acţioneze atunci când trebuie apărat imnul ungar, ci şi pentru a asigura PCM-ul de tot sprijinul UDMR.

– Este fără precedent şi inadmisibil ca în Uniunea Europeană, în anul 2014, la 25 de ani de la izbucnirea aşa-numitei revoluţii din România, unii să îşi imagineze că nu este permisă cântarea imnului ungar. Domnii de la Bucureşti au greşit destinatarul. Dacă au impresia că o amendă de 5.000 de lei ne poate clinti sentimentele naţionale, greşesc enorm – a precizat preşedintele filialei judeţene a UDMR.

Preşedintele consiliului judeţean a declarat: ne vom implica şi în organizare, iar de mâine vor participa în număr tot mai mare la acţiune; se preconizează că majoritatea oamenilor vor veni vineri.

– Fac apel la toţi maghiarii să vină, să cântăm împreună imnul, pentru că acesta nu este doar imnul statului ungar, ci este şi al naţiunii, este un psalm secular. Se pare că a sosit momentul în care vor să ne înhame definitiv, însă noi nu putem permite aşa ceva – a declarat Tamas Sandor.

Preşedintele filialei judeţene a UDMR a informat că prin intermediul Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre vor informa demnitarii abilitaţi ai UE şi ambasada SUA despre noua lezare a drepturilor maghiare.

De acum înainte, imnul ungar va fi intonat în faţa prefecturii în fiecare zi a săptămânii, de la orele 16:00.

Printr-un comunicat, filiala PCM Miercurea Ciuc a informat că aderă la cântarea imnului. In apelul adresat cetăţenilor din scaunul Ciuc se menţionează că în ziua de 17 decembrie, orele 17:00, sunt aşteptaţi în piaţa Libertăţii toţi cei care simt că prefectul de Covasna a jignit întreaga maghiarime transilvană prin amenda aplicată pentru cântarea imnului.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 242 din 16.12.2014, autor Erdely Andras

Prefectul dă explicaţii

Marius Popica, prefectul de Covasna, a convocat o conferinţă de presă pentru a clarifica evenimentele din ultimele zile. După cum a spus, ar dori să clarifice poziţia prefecturii în legătură cu amenda aplicată PCM pentru cântarea imnului ungar.

Instituţia prefecturii nu a interzis cântarea imnului Ungariei şi nu va interzice niciodată cântarea imnului vreunui stat. Este o amendă administrativă pe care am aplicat-o organizatorilor, nu i-am amendat pe oamenii prezenţi la eveniment. Potrivit legii, dacă la o manifestare se aude imnul unui alt stat, trebuie să se audă obligatoriu şi imnul României, în semn de respect – a declarat Marius Popică. Pe teritoriul României poate fi cântat în mod liber imnul oricărui stat – a formulat el, adăugând că respectă imnul şi simbolurile Ungariei şi ale tuturor statelor. Ştie că imnul ungar este şi un cântec religios, care poate fi auzit la orice festivitate, dar dacă este vorba despre o manifestare concretă cum a fost cea organizată de PCM, acolo ar fi trebuit să se audă şi imnul României, mai ales prin prisma faptului că la acel eveniment au participat cetăţeni maghiari şi români. In opinia mea, aşa ar fi fost normal şi cinstit. Pecemiştii pot contesta amenda, iar instanţa va decide cine are dreptate – a declarat el.

După declaraţia oficială, prefectul s-a încurcat în privinţa interpretării normei juridice. Nu a putut să clarifice cum se stabileşte dacă cei adunaţi cântă sau intonează imnul şi nu a reieşit ce anume este considerat a fi manifestare oficială, cum poate fi inclusă printre acestea festivitatea dedicată Trianonului, organizată de PCM. In opinia prefectului, festivitatea din data de 4 iunie a fost oficială, deoarece acolo probabil au fost prezente oficialităţi, de exemplu primarul. El consideră că mai mult ca sigur nu a fost vorba despre cântare, ci despre intonare, şi tocmai din această cauză există amenda. După cum a formulat, situaţia este asemănătoare şi în 15 martie. Imnul României trebuie cântat şi atunci, deoarece în caz contrar, organizatorii pot fi amendaţi. El nu a prididit să sublinieze că respectul reciproc impune acest lucru. Prefectul a rostit cuvântul respect de cel puţin 30 de ori în decurs de o jumătate de oră.

Marius Popică nu are nici o obiecţie ca în această săptămână, protestatarii recrutaţi de către PCM să cânte după-amiezele în faţa instituţiei sale. După cum a spus, dispus să meargă între ei. Este vorba despre o acţiune autorizată şi oricum nu se intonează, ci se cântă. El a mai evidenţiat că îşi face treaba şi veghează asupra respectării legilor. Dacă legile nu sunt pe plac, să le modifice.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7374 din 16.12.2014, autor Farkas Reka

Predarea imnului continuă / Tot mai mulţi în piaţă

Peste 400 de persoane au cântat ieri imnul ungar în faţa Prefecturii Covasna. Au fost prezenţi liderii consiliilor local şi judeţean, consilieri, preoţi, profesori şi alţi cetăţeni din Sfântu Gheorghe, care se tem pentru ruga lor naţională.

In opinia lui Balint Jozsef, iniţiatorul predării imnului, creşterea numărului participanţilor este ceva firesc, deoarece aceasta nu este o cauză a PCM, ci a tuturor maghiarilor transilvani, a tuturor transilvanilor, pentru că pe fiecare transilvan îl doare dacă i se aduce ofensă imnului unei alte naţiuni.

– Nu sancţiunea în sine este deranjantă, ci faptul că ne este pus sub semnul întrebării dreptul de a ne cânta imnul aici, pe pământul nostru natal. Imnul ungar, care este al tuturor maghiarilor, indiferent în ce colţ al lumii ar trăi. Dacă aici ne-am născut, indiferent că vor schimba sau nu imnul românesc. Noi şi pe acesta îl respectăm, însă să nu încerce nimeni să ne conteste dreptul de a ne cânta propriul imn – a declarat Balint Jozsef.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că mişcarea urmăreşte ca statul român şi cetăţenii transilvani să-şi regândească relaţia pe care o au şi care în ultimul timp s-a deteriorat extrem de mult, şi nu din cauza deciziilor prefectului, ci ale puterii de la Bucureşti care îl dirijează.

– Noi nu cu localnicii români avem probleme, ci cu decizionalii de la Bucureşti, care în ultimul timp ar dori să ne facă să simţim că suntem cetăţeni de rangul al doilea – a afirmat Antal Arpad, care vede în acest proces inclusiv o falsificare conştientă a istoriei noastre moderne, pentru că sunt tot mai multe acţiuni comemorative la care este dat uitării sau, mai mult, negat de-a dreptul acel fapt istoric potrivit căruia cel care a dat scânteia revoluţiei din 1989 a fost Tokes Laszlo.

Torok Jozsef, preşedintele Asociaţiei Judeţene Covasna a Foştilor deţinuţi Politici, a afirmat că nu putem trece cu capul plecat pe lângă acest eveniment, de această dată toţi maghiarii transilvani trebuie să ia atitudine.

Istoricul Nagy Zoltan a spus: aceasta este şi ţara noastră, suntem de acelaşi rang cu toate celelalte popoare, ca atare nimeni nu ne poate interzice să ne cântăm propriul nostru imn.

In opinia lui Soos Gyula, o reacţie bună de răspuns a UDMR ar fi să nu voteze, invocând aceste evenimente, bugetul pe anul viitor.

Preotul reformat din Chilieni, Egyed Kolumban Laszlo, a rostit o rugăciune, iar actorul Gazda Zoltan a recitat imnul ungar. Balint Jozsef i-a îndemnat pe cei prezenţi ca miercuri (17.12), fiecare să aducă încă un participant.

Imnul va fi cântat zilnic, de la orele 16:00, în faţa prefecturii.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 243 din 17.12.2014, autor Erdely Andras

Serie de proteste în apărarea imnului / Partidul Popular îndeamnă la participare

La 25 de ani de la schimbarea regimului, este inacceptabil să fie interzisă cântarea imnului naţional. Tocmai din această cauză, PPMT le cere membrilor şi simpatizanţilor să participe la acţiunea organizată zilnic, la 15:45, în faţa prefecturii din Sfântu Gheorghe.

Acest lucru a fost adus la cunoştinţa opiniei publice în documentul emis ieri, semnat de Benedek Erika, preşedinta organizaţiei judeţene a PPMT. Un apel asemănător a fost formulat, în cadrul unei conferinţe de presă, de Bedo Zoltan, preşedintele filialei din scaunul Sepsi. Interzicerea cântării într-o piaţă publică a imnului naţional reprezintă un atac la adresa identităţii noastre naţionale, indiferent că analizăm situaţia ca maghiari din Transilvania sau în calitate de cetăţeni ungari. Această interdicţie nu poate fi armonizată cu principiul transilvanismului bazat pe respectul reciproc şi nici cu practica juridică internaţională – se menţionează în documentul emis de preşedintele organizaţiei judeţene.

Bedo Zoltan a făcut o paralelă între revolta populară de acum 25 de ani şi situaţia actuală. Comuniştii şi securiştii s-au reinfiltrat în rândurile puterii şi suportăm consecinţele acestui fapt. Acest lucru se observă la nivelul extinderii corupţiei, a situaţiei economice şi al atacurilor antimaghiare. Printre acestea a enumerat neînfiinţarea liniei maghiare în cadrul UMF, renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko, amendarea primarului din Târgu Secuiesc, amendarea PCM. Scopul acestor atacuri este intimidarea, şi tocmai din această cauză Partidul popular sprijină orice protest orientat împotriva lor – a subliniat Bedo. El le-a cerut membrilor şi simpatizanţilor să iasă zilnic în faţa prefecturii din Sfântu Gheorghe, în apărarea imnului ungar.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7375 din 17.12.2014

În apărarea imnului / Cântă din ce în ce mai mulţi

Din ce în ce mai multe persoane ies zilnic în faţa Prefecturii pentru a protesta faţă de interdicţia cântării imnului. Ieri, imnul nostru naţional a răsunat din cel puţin o mie de glasuri .

Acţiunea devine din ce în ce mai compactă, mai organizată şi mai fermă. Se pot observa din ce în ce mai multe drapele secuieşti şi ungare. Ieri erau montate şi difuzoare, ele au stat la dispoziţia celor care au citit rugăciuni, iar la finalul evenimentului s-a auzit şi imnul secuiesc. Printre participanţi s-au aflau reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor şi partidelor maghiare. Nu au lipsit nici edilii judeţeni, ierarhi ai bisericilor şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret.

Scenariul acţiunilor de protest este din ce în ce mai conturat: participanţii se adună la marginea parcului Elisabeta, după care se grupează la intrarea în prefectură. Ieri la pupitru s-a aflat Santa Imre, preot reformat din Bicfalău. El a declarat: în urmă cu 25 de ani, după căderea dictaturii comuniste, am crezut că ne putem cânta liber ruga naţională fără să avem parte de vreo asuprire. Ne-am înşelat. După 25 de ani trebuie să stăm aici şi să cântăm imnul la geamul prefecturii – a declarat preotul care acum doi ani iniţiase protestul faţă de renaţionalizarea Colegiului Szekely Miko. Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu Gheorghe, le-a reamintit participanţilor că parlamentul nu a adoptat nici ieri o hotărâre conform căreia într-o ţară liberă, oamenii liberi pot intona liber imnul ales de ei. Seria de proteste se poate încheia când acest lucru se va realiza. El le-a cerut participanţilor ca şi astăzi după-amiază să iasă în faţa Prefecturii, să aducă cu ei şi alte persoane, ca să putem fi cât mai mulţi.

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, la protestul de astăzi va fi prezent şi Bojte Csaba, preot franciscan, care va rosti o rugăciune, iar pentru ziua de mâine este aşteptat Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate de Transilvania.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7376 din 18.12.2014, autor Farcadi Botond

UDMR acuzată de terorism

DIICOT a demarat o anchetă sub suspiciunea de terorism în cazul unor declaraţii făcute în cadrul şedinţei de sâmbătă a miniparlamentului UDMR. In opinia lui Kelemen Hunor, declaraţiile politice rostite în cadrul şedinţei CRU nu reprezintă un pericol la adresa României. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a numit drept inimaginabil şi inacceptabil ca membrii comunităţii să aibă parte de atacuri antimaghiare în serie. Potrivit presei de limbă română, autoritatea a demarat ancheta din cauza cuvântării lui Antal Arpad, însă primarul oraşului Sfântu Gheorghe îşi menţine declaraţia în forma pe care a rostit-o. Nu în varianta apărută în presă, în formă tradusă şi trunchiată.

UDMR a aflat din presă că DIICOT a demarat o anchetă din cauza celor rostite la şedinţa de sâmbătă a CRU. Legea invocată se referă la prevenirea terorismului. In anul 2014, este inimaginabil şi inacceptabil ca membrii comunităţii maghiare să aibă parte de atacuri antimaghiare în serie, indiferent că este vorba despre măsura prefectului din Trei Scaune sau de cea a prefectului de Mureş – a declarat Kovacs Peter. In opinia secretarului general al UDMR, este regretabil ca cineva să fie suspectat de terorism din cauza poziţiei exprimate public, mai ales că această opinie a fost rostită în cadrul unei şedinţe la care regulile democraţiei au fost întotdeauna respectate.

Kelemen Hunor a declarat că în cazul în care procuratura are în vedere cuvântările rostite în cadrul CRU, nu înţelege nimic, pentru că acolo au fost rostite declaraţii politice. A mai adăugat: acestea nu reprezintă un pericol pentru România şi nu s-a spus nimic ce să nu fi fost spus în ultimii 25 de ani. Întrebat fiind dacă vede vreo legătură între ieşirea UDMR de la guvernare şi ancheta de acum, Kelemen a subliniat: nu caută asemenea legături deoarece nu dispune de informaţii şi de dovezi care să îi permită să facă asemenea presupuneri.

Traducerea oficială

Presa română are cunoştinţă de faptul că ancheta a fost demarată în legătură cu declaraţia lui Antal. Tocmai presa română a fost cea care a relatat trunchiat şi parţial reformulat cuvântarea rostită de Antal Arpad la şedinţa CRU (s-a scris că se citează din traducerea oficială). Domnului consilier Frunda aş dori să îi spun să îl roage pe şeful său, pe domnul premier, să îi dea indicaţii prefectului să nu îi provoace pe maghiarii din Transilvania. Ceea ce face prefectul de Covasna îl califică şi pe domnul premier, şi dacă nu cumva are cineva interesul ca maghiarii şi românii să ajungă eventual din nou, la Sfântu Gheorghe, în Trei Scaune, pe Pământul Secuiesc, pe undeva, într-o situaţie precum cea de la Târgu Mureş, din 90, să ne arate un respect cât de mic! In corespondenţa de ştiri referitoare la cele declarate la şedinţa CRU, se menţionează: Il rog pe domnul Frunda să îl roage pe şeful său să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ceea ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. In caz contrar, pe Pământul Secuiesc s-ar putea întâmpla ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990.

Ne provoacă

Era şi timpul ca la 25 de ani de la revoluţie, să fie căutaţi şi găsiţi terorişti în această ţară -a subliniat cu tristeţe primarul Antal Arpad ieri. A adăugat: se pare că la 25 de ani, noi, maghiarii, suntem teroriştii. Primarul prezent la cântarea imnului la Sfântu Gheorghe, a declarat răspunzând întrebărilor presei: dacă nu ar fi tragic, poate că am râde pe marginea faptului că DIICOT a demarat o anchetă în contextul şedinţei CRU de la Târgu Mureş – deocamdată nu se ştie de ce. Ii deranjează că am cântat imnul sau ceea ce am spus? Îmi menţin declaraţiile făcute la şedinţa CRU: noi, maghiarii, suntem provocaţi şi sper că nimeni nu are interesul ca evenimente asemănătoare celor de la Târgu Mureş să aibă loc undeva pe Pământul Secuiesc. Este evident că acest lucru nu poate fi decât interesul celor care ne provoacă. Apariţia unui conflict interetnic la Târgu Mureş nu a fost nici în 90 interesul nostru, ci al altora – a subliniat edilul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7376 din 18.12.2014

2.000 de oameni au cântat ieri imnul ungar / A fost destituit prefectul

In faţa prefecturii au cântat ieri imnul ungar aproximativ 2.000 de oameni.

Destituirea de către guvernul român a prefectului de Covasna, Marius Popică, ar putea avea legătură cu scandalul imnului. In locul lui a fost numit fostul subprefect, Sebastian Cucu.

– Un politician responsabil, care vede dincolo de propriul gard, nu afirmă ceea ce a afirmat Antal Arpad (n.r. – după cum a reieşit ulterior, presa de limbă română a publicat o traducere eronată) – a declarat Marius Obreja. Parlamentarul PNL de Covasna, Marius Obreja, a spus că dacă în afirmaţia primarului din Sfântu Gheorghe, cuvântul maghiar ar fi înlocuit cu român, iar declaraţia ar fi pusă în gura unui politician român, am avea un text atât de extremist încât liderii maghiari ar sări în sus cinci metri. Din acest motiv, Obreja va propune modificarea legii drapelului, care să stipuleze clar şi neinterpretabil utilizarea simbolurilor altor ţări.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 245 din 19.12.2014, autor Erdely Andras

În apărarea imnului

Porunca iubirii este valabilă pentru noi toţi: trebuie să ne iubim şi să ne respectăm. Acel om din România care nu poate să respecte, să iubească celelalte naţionalităţi care trăiesc pe teritoriul României, nu este un bun maghiar, un bun creştin – a declarat preotul franciscan Bojte Csaba, în cadrul acţiunii de ieri, organizate în cadrul seriei de proteste din Sfântu Gheorghe. In decurs de o oră, cei 2.000 de oameni adunaţi în faţa prefecturii au cântat de nouă ori imnul ungar şi de două ori imnul secuiesc. La ora 16:00, participanţii s-au deplasat în faţa clădirii prefecturii, unde a răsunat Imnul, la semnalul Corului Maghiar Bărbătesc şi al corului Vox Humana. Actorul Nemes Levente a recitat o poezie, după care a luat cuvântul Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu Gheorghe.

În opinia lui Balint, sursa tuturor problemelor este ziua de 4 iunie (n.r. – ziua semnării tratatului de pace de la Trianon, în anul 1920).

Bojte Csaba, care a sosit cu întârziere de la Deva, a cântat de câteva ori Imnul, iar într-una din pauze a apărut în piaţă ambulanţa SMURD, pentru un bărbat de aproximativ 45 de ani, care, apropiindu-se de participanţi, a declarat că a fost bătut crunt. Victima nu a fost în stare să ne răspundă la faţa locului la întrebări şi a fost luat în câteva minute de ambulanţă.

Bojte Csaba a fost întâmpinat de cei 2.000 de participanţi cu aplauze şi cu imnul secuiesc. El a spus că românii şi maghiarii trebuie să se respecte şi să se iubească reciproc. Călugărul franciscan a subliniat că în România, problema nu o reprezintă oamenii care trăiesc aici. Există multe probleme în viaţă, pe care trebuie să le rezolvăm împreună: să avem drumuri bune, oraşe luminate, să avem şcoli, grădiniţe, care să fie frecventate de copiii noştri, să avem spitale bine dotate – a declarat el. Noi, oamenii care trăim în Transilvania, români şi maghiari, trebuie să ne solidarizăm. Cea mai mare problemă în Transilvania este că oraşele noastre rămân nepopulate. Când acum 25 de ani am ajuns la Deva, se vorbea despre 100.000 de oameni. În momentul de faţă, mai trăiesc acolo doar jumătate din acest număr. In Braşov, din aproximativ 400.000 de oameni au rămas 200.000. Bojte Csaba a amintit că atunci când celebrează slujbe în străinătate, biserica se umple de tineri maghiari şi români.

Nu mă rog pentru ca pe clădirea primăriei să existe un drapel secuiesc, ci pentru ca la Bucureşti, pe palatul prezidenţial să fie arborat drapelul secuiesc. Pe lângă tricolorul românesc să existe şi drapelele acelor minorităţi naţionale care l-au votat pe domnul preşedinte. Împreună am dori ca România, pământul Transilvaniei, Pământul Secuiesc să devină o grădină a raiului. Aş dori ca toată lumea să se simtă bine aici, să fie fericit, ca tinerii să nu îşi dorească să plece.

Protestul de ieri s-a încheiat cu cântarea imnului secuiesc şi cu promisiunea celor care erau pe picior de plecare că vor fi prezenţi şi astăzi.

Se preconizează ca astăzi să fie prezenţi în faţa prefecturii mai mulţi ca ieri. Vor veni şi cei care se adună în faţa bisericii catolice Sfântul Benedict din cartierul Gării, şi cei din faţa bisericii reformate din cartierul Simeria, şi mulţi alţii, ca să cântăm împreună imnul nostru şi să ascultăm cuvântarea lui Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate de Transilvania, şi cuvântările reprezentanţilor locali ai celor patru biserici istorice maghiare.

Incze Zsolt, protopopul Eparhiei Reformate Sepsi, ne-a declarat că trebuie să fim acolo să cerem binecuvântarea poporului şi a naţiunii noastre. Nu duce la nimic bun să ne obstrucţionăm reciproc în exprimarea sentimentelor şi trăirea amintirilor istorice – a declarat preotul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7377 din 19.12.2014, autor Farkas Reka

Mii de oameni s-au rugat în piaţa Libertăţii

Mişcarea de ieri, la care au participat 5.000 de oameni care au cântat ruga naţională, a semănat cu o slujbă în aer liber, nu cu o manifestare politică gălăgioasă. Nici când s-a dat citire petiţiei trilingve adresate guvernului nu au existat strigăte şi nu s-a fluierat din mulţime, deoarece nu am ieşit în piaţa Libertăţii împotriva cuiva, ci pentru protejarea simbolurilor noastre, în interesul drepturilor noastre. Prefectura a rămas în întuneric şi în tăcere – ca şi până acum.

Momentul în care cele două drapele uriaşe aflate în spatele husarilor şi a fanfarei au sosit în faţa Consiliului Judeţean a fost măreţ şi în acelaşi timp înfricoşător. Enoriaşii au pornit cu drapelul ungar de 250 de metri din faţa Bisericii Catolice Sf. Benedict de la Gară şi cu drapelul secuiesc din faţa bisericii reformate din cartierul Simeria. Protopopul reformat Incze Zsolt a spus că simte tristeţe şi amărăciune, este neliniştit, pentru că, în statul acesta maghiarii nu sunt iubiţi, nu sunt lăsaţi să cânte şi să rostească rugăciuni, nu există justiţie, pentru că vor să îi închidă pe cei care fac ceva pentru comunitate. Ar fi bine să îndemni la luptă, însă Biblia ne învaţă să convieţuim în pace, iar noi suntem aici să cerem pace – a afirmat el. Preotul romano-catolic David Gyorgy a spus: să fim înţelepţi şi prevăzători. Liniştea interioară nu poate fi îngrădită – a subliniat el, luând poziţie fermă pentru exercitarea liberă a religiei. Preotul unitarian Biro Attila a spus că în opinia unora este un păcat să ceri binecuvântarea în limba maternă Cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar acest lucru nu ni-l poate interzice nimeni – a spus Zelenak Jozsef, protopop evangelico-luteran, în opinia căruia, dreptul şi obligaţia omului creştin este să rostească rugăciuni. Joi a fost demis prefectul, însă nu garantează nimeni că succesorul său va fi diferit. Cu toate acestea, nu ne este teamă, cântăm curajoşi imnul nostru, care nu se îndreaptă împotriva nimănui. Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate de Transilvania, s-a adresat mulţimii în lumina făcliilor şi a lumânărilor. Dacă secuii sunt nevoiţi să iasă în stradă cu câteva zile înainte de sărbătorile de Crăciun , este o problemă mare – a afirmat. Citând psalmul 123 a adăugat că şi asta dă o dovadă că ne-am săturat deja. Problemele personale şi cele ale comunităţii se îmbină între ele, ne sufocăm şi într-adevăr ne-am săturat, nu mai putem înghiţi, trebuie să dăm glas durerii noastre. Suntem batjocoriţi şi ofensaţi din cauza diferenţei, suntem sătui de sărăcie, de muncă, de diferenţierea defavorizată, de nedreptate – a enumerat el.

Petiţia adresată guvernului a fost citită în limba maghiară de către Gazda Zoltan, în limba română de Tamas Sandor şi în limba engleză de Benko Erika, reprezentanta filialei judeţene Covasna a Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre. Tamas Sandor i-a invitat pe scenă, alături de el, pe Biro Zsolt, preşedintele PCM, şi pe Vancsa Albert, preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe, şi a declarat: ofensele suferite nu pot fi tratate prin demiterea prefectului. Puterea este cea care poartă răspunderea faţă de drepturile minorităţilor, iar unii nu doresc ca noi să ne simţim acasă. Insă noi cerem ca puterea să ia măsuri, iar după 25 de ani de la abolirea dictaturii, să putem trăi pe pământul nostru natal ca cetăţeni cu drepturi depline. A amintit că DIICOT a demarat urmărirea penală a lui Antal Arpad. L-a asigurat pe acesta că nu este singur, că este alături de el, moment în care a fost aplaudat de mulţime. Biro Zsolt a ţinut să mulţumească pentru prezenţă, pentru solidaritate şi consecvenţă, spunând că împreună vom reuşi să ocrotim pământul natal şi vom putea asigura un viitor pentru copiii noştri. Ultimul care a luat cuvânt a fost gazda ideii intonării imnului, Balint Jozsef, care a afirmat: în primele zile am arătat că suntem curajoşi, azi am arătat că suntem mulţi şi puternici. Si în continuare trebuie să arătăm că suntem consecvenţi. Iar imnurile ungar şi secuiesc au fost intonate din nou. Intonarea comună demarată pentru apărarea imnului va continua sâmbătă la ora 12:00, când imnul ungar va fi intonat lângă drapelul secuiesc arborat în parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7378 din 20.12.2014, autor Demeter J. Ildiko

CNS insistă asupra unui statut comun

Potrivit aprecierii CNS, anul 2014 a fost anul marilor marşuri ale autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc. In cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, la Târgu Mureş, preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat că 44 de autoguvernări de pe Pământul Secuiesc au adoptat hotărâri proautonomiste, în care au exprimat faptul că Pământul Secuiesc doreşte să aparţină de o singură unitate administrativă, autonomia acesteia să fie garantată de legea fundamentală, iar pe teritoriul său, limba maghiară să fie limbă oficială, pe lângă limba statului.

Hotărârile autoguvernamentale proautonomiste, trimise Uniunii Europene şi diferitelor instituţii ale Consiliului Europei – a spus Izsak Balazs – au atins limita toleranţei Consiliului Europei, iar problema indicată de autoguvernările de pe Pământul Secuiesc rămâne pe agenda de lucru a Congresului Autoguvernărilor Locale şi Regionale care funcţionează în cadrul CE.

Izsak Balazs a declarat că vor să clădească activitatea CNS pe anul 2015 pe voinţa comunităţii locale, pe tradiţiile acesteia, pe dialogul cu comunitatea majoritară, pe dreptul internaţional şi pe colaborarea în cadrul forurilor internaţionale. Preşedintele CNS a declarat că în anul 2015, proiectul de lege referitor la autonomia teritorială a Pământului Secuiesc trebuie înaintat în parlamentul român. El a mai spus că parlamentul român trebuie să fie locul dialogului purtat cu comunitatea majoritară şi că CNS doreşte să edifice în continuare relaţiile sale cu bascii şi catalanii.

Răspunzând unei întrebări jurnalistice, a declarat că vor face o nouă încercare pentru ca organizaţiile maghiare din Transilvania să ajungă la un numitor comun în privinţa proiectului de lege privind autonomia teritorială a Pământului Secuiesc. Căutăm compromisul în primul rând în cadrul comunităţii maghiare, ca să putem avea un proiect armonizat. Nu ne putem permite ca atunci când dorim să creăm un dialog cu comunitatea românească, să ni se reproşeze că nici noi nu ştim ce vrem! – a declarat el.

Răspunzând unei întrebări adresate de agenţia MTI, Izsak Balazs a declarat: traducerea în limba maghiară, realizată de UDMR, a statutului nr.1972 care asigură autonomia Tirolului de Sud nu poate fi punctul de pornire al înţelegerii, deoarece aceasta este considerată depăşită şi în Tirolul de Sud. Vom vedea ce anume din proiectul UDMR va putea fi inclus în proiectul realizat de noi – a declarat el.

În cadrul conferinţei sale de presă, preşedintele CNS a amintit de declaraţia de la Budapesta, adoptată în 16 iunie 1989 de intelectuali români şi maghiari (printre care Antall Jozsef, Csoori Sandor, Jeszenszky Geza, Stelian Tănase, Mihnea Berinei, Dinu Zamfirescu şi alţii), potrivit căreia Transilvania trebuie să fie patria culturilor care se completează una pe cealaltă. El a considerat că pentru CNS, acest document reprezintă mai degrabă punctul de pornire şi nu cele formulate după anul 1989, care prin utilizarea retoricii de tip ceauşist, se referă la români şi la cele 18 naţionalităţi din România.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7384 din 31.12.2014

Sf. Gheorghe

19.01.2015

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

CESCH – 2014 Revista Presei Maghiare 22-24 by Dan Tanasă

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 15.11 – 31.12.2014"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-15-11-31-12-2014/