Revista presei maghiare din România 15 iunie – 30 iunie 2015

August 5, 2015 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1483

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 12 / 15-30.06.2015

Târgu Secuiesc/Să se adreseze în limba română autoguvernării

În baza documentelor înaintate primăriei oraşului Târgu Secuiesc, nu există cadrul legal pentru fixarea pe agenda de lucru a problemei redenumirii Parcului Millenium în Parc Wass Albert, aşa cum au solicitat membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) – a comunicat secretarul Zatyi Andras. Secretarul a mai comunicat că problema o constituie faptul că petiţiei sprijinite de cetăţeni nu i-a fost anexat un proiect de hotărâre referitor la această problemă, aşa cum dispune articolul 110 al legii 215/2001. Lipseşte de asemenea şi motivaţia iniţiatorilor – a mai spus el. In opinia lui Zatyi Andras, membrii HVIM i-au anexat petiţiei lor o cerere scrisă în limba maghiară, fără semnătură şi fără ştampilă, deşi corespondenţa dintre o organizaţie înregistrată oficial şi instituţiile publice se face în limba oficială a statului, limba română. El le-a cerut membrilor HVIM ca unul din reprezentanţii lor să înainteze o petiţie oficială în limba română, înregistrată şi la HVIM, un proiect de hotărâre şi motivaţia acestuia, în care să fie prezentate în amănunt motivele schimbării denumirii şi activitatea lui Wass Albert, pentru ca membrii consiliului local să poată întreprinde măsuri în acest caz.

Sursa: Haromszek nr. 7519 din 16.06.2015, autor Iochom Istvan

Acţiune cuprinzătoare pentru drepturile lingvistice

Prezidiul Executiv al UDMR va demara un program de anvergură al cărui scop este cartografierea şi remedierea deficienţelor privind aplicarea drepturilor lingvistice – a informat uniunea într-un comunicat emis ieri. Potrivit lui Szekely Istvan, vicepreşedinte executiv responsabil de organizarea socială, va fi verificat modul în care sunt validate drepturile lingvistice în toate aşezările în care procentul maghiarimii depăşeşte 20%. Primarilor şi conducătorilor de instituţii le vom aduce la cunoştinţă în scris deficienţele depistate, le vom prezenta, de asemenea, situaţia conform normelor juridice, şi le vom cere să aplice remediile juridice necesare. In cazul în care, într-un termen rezonabil, nu se va produce nicio schimbare, vom apela la căi judiciare în cazul lezării drepturilor – a subliniat vicepreşedintele executiv. Szekely Istvan a precizat: membrilor comunităţilor maghiare din peste o mie de unităţi administrative din Transilvania li se cuvin drepturile lingvistice asigurate prin lege. In fiecare aşezare vor fi făcute consemnări şi fotografii după indicatoarele cu denumirile de localităţi, va fi verificat bilingvismul site-urilor autoguvernamentale, respectiv măsura în care este asigurată în instituţiile publice soluţionarea în limba maternă a problemelor de ordin administrativ. Potrivit vicepreşedintelui executiv, problemele privind validarea drepturilor lingvistice apar în special în aşezările în care primarul nu este de etnie maghiară, însă situaţia nu este deloc perfectă nici în zonele cu populaţie majoritară maghiară. Szekely Istvan a arătat că la nivel de priorităţi, regiunile procente etnice diferite necesită proceduri diferite.

Sursa: Haromszek nr. 7520 din 17.06.2015

Covasna – Să plătească biserica ortodoxă

Fracţiunea UDMR din consiliul local din staţiunea Covasna nu şi-a dat acordul în legătură cu cererea bisericii ortodoxe, de a primi gratuit o parte din terenul pe care este situată această biserică. Cele două terenuri pe care se află biserica sunt folosite de aceasta în baza unui contract de concesiune. Până acum, biserica ortodoxă nu a trebuit să plătească nici o chirie, însă termenul de graţie specificat în contract a expirat în data de 14 iunie, iar de la această dată, trebuie să plătească pentru utilizarea terenului. Si acesta este un motiv pentru care încearcă să obţină drept de proprietate asupra terenului. Proiectul de hotărâre pe această temă a fost înaintat de către consilierii partidului român. Istoricul bisericii ortodoxe din Voineşti a început în anul 1995, când prin hotărârea de consiliu nr. 21, terenul în suprafaţă de 1.212 mp a fost dat în folosinţă în scopul construirii unei biserici, în baza unui contract de concesiune. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 100 de ani, iar printre condiţii figura faptul că biserica nu trebuie să plătească nici o chirie timp de 20 de ani. In anul 2010 a reieşit că terenul a fost identificat greşit şi că o parte din acesta, în suprafaţă de 636 de mp, se află în posesia unor persoane fizice. Intre timp a fost construită biserica ortodoxă. Consiliul a considerat că este obligaţia sa să corecteze greşeala şi tocmai din această cauză, în anul 2010 a cumpărat terenul de la proprietari, la preţul de 23 euro/mp. In folosinţa bisericii a rămas în continuare suprafaţa de 1.212 mp. Biserica ortodoxă este dispusă să-i plătească consiliului valoarea terenului – cumpărat de către oraş şi utilizat de către biserică – la preţul de 23+1 euro/mp. Consiliul a şi aprobat această cerere. Biserica ar dori să primească gratuit suprafaţa utilizată în baza contractului de concesiune. Tocmai din această cauză au cerut ca documentele în cauză să fie modificate retroactiv şi să se specifice că terenul a fost primit în folosinţă gratuită. Modificarea ulterioară a documentelor este ilegală – a subliniat avocatul Gyero Jozsef, membru al consiliului local. Solicitanţii au ridicat următoarea problemă: prin intermediul hotărârii nr. 18/ 2000, consiliul i-a acordat în baza unui contract de concesiune un teren bisericii unitariene, gratuit, pe o perioadă de 10 ani. Acest contract nu a intrat în vigoare, din cauza faptului ca terenul a fost revendicat de persoane fizice. Părţile nu pot cădea de acord nici asupra preţului terenului solicitat, pe care se află biserica, în suprafaţă de 575 mp, şi tocmai din acest motiv, consiliul a decis că va dispune reevaluarea terenului. Evaluarea va fi făcută până în luna septembrie. Conform valorii care va fi stabilită, terenul îi va fi ofertat apoi bisericii. In cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun în privinţa preţului de cumpărare, va rămâne varianta contractului de concesiune, iar chiria va fi plătită anual – a declarat Gyero.

Sursa: Haromszek nr. 7521 din 18.06.2015, autor Bokor Gabor

Situaţia restituirilor

Primarul Antal Arpad a întocmit un tabel amănunţit despre retrocedările din Sfântu Gheorghe: câte imobile naţionalizate au fost revendicate şi câte au fost restituite către foştii proprietari sau moştenitorii lor, în câte cazuri trebuie acorde despăgubiri, care este numărul dosarelor incomplete şi câte persoane sunt şi acum în proces cu administraţia orăşenească pentru validarea dreptului lor de proprietate. Edilul a menţionat că a fost surprins de faptul că Szotyori Nagy Aron, moştenitorul familiei Fogolyan, a protestat în faţa primăriei, având în vedere că acolo nu are nimic de revendicat. Din cauza pieţei din faţa Hotelului Bodoc au fost intentate mai multe procese, iar administraţia locală a reuşit să achiziţioneze hotelul doar după finalizarea acestora. Potrivit primarului, planul de urbanism vizând curtea din spatele sediului consiliului judeţean este doar un vis, exproprierea terenurilor private nici nu intră în discuţie – există doar o idee, a cărei realizare depinde de reuşita unui consens între instituţiile vizate şi proprietari. Dacă Szotyori nu doreşte să-şi vândă terenul, poate să şi-l păstreze, nimeni nu i-l va lua.

Sursa: Haromszek nr. 7522 din 19.06.2015

Tricolorul imens va fi arborat în curtea poliţiei – Sărbătoarea Drapelului Român

La Miercurea-Ciuc, se doreşte arborarea celui mai mare tricolor, pe cel mai înalt catarg – despre acest lucru a vorbit luni, Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, la Cincu, judeţul Braşov. Ieri, a reieşit şi faptul că, drapelul va flutura în curtea sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Deja de o mai lungă perioadă de timp stă catargul imens în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita – din aceasta se poate trage concluzia că, actuala idee a luat fiinţă în urmă cu mai mult timp -, şi în momentul de faţă, pe acest catarg se află un drapel de mai mici dimensiuni, în culorile roşu-galben-albastru, dar, se pare că, în locul acestuia va flutura cel mai mare drapel român din Tinutul Secuiesc. Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale a declarat că, împreună cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea doreşte să participe la arborarea drapelului, dar nu a precizat unde va fi arborat drapelul. Ieri, viceprimarul Antal Attila a declarat cotidianului Hargita Nepe că, în data de 26 iunie a fiecărui an, şi la Miercurea-Ciuc, Prefectura organizează Ziua Drapelului Român, dar din adresa primită la instituţie a reieşit că manifestările nu vor avea loc la statuia Ostaşului Necunoscut, ci la sediul din strada Tudor Vladimirescu al inspectoratului judeţean de poliţie, unde este posibilă închiderea circulaţiei. Din schimbarea locaţiei se poate concluziona că drapelul naţional român se doreşte a fi arborat pe catargul înalt, ridicat de mai mult timp în faţa poliţiei. – Pentru aceasta nu trebuie să solicite aprobare din partea primărie, având în vedere că nu este vorba de un spaţiu public, ci de un spaţiu al unei instituţii. Pe deasupra, este vorba de o instituţie ce aparţine de Ministerul Afacerilor Interne, în acest sens, existând măsuri speciale – a declarat Antal Attila. De altfel, anul trecut, în aceeaşi zi, Mircea Duşa, ministru al Apărării Naţionale, a sărbătorit Ziua Drapelului Român în judeţul Harghita cu un tricolor imens: la acel moment a inaugurat un drapel roşu-galben-albastru, de 24 de metri pătraţi în comuna Tulgheş. In ce îi priveşte pe românii din judeţele Harghita şi Covasna, drapelul reprezintă suveranitatea, independenţa, reprezintă întreaga Românie, cum ne-au lăsat moştenire strămoşii – a declarat Mircea Duşa cu ocazia arborării drapelului, la Tulgheş. După cum se ştie, mai devreme, Mircea Duşa a fost deputat de Harghita. Actualul ministru al Apărării Naţionale fiind desemnat în mai multe rânduri de către Victor Ponta în calitate de expert pe probleme maghiare al guvernului său.

Sursa: Hargita Nepe nr. 116 din 24.06.2015, autor Forro-Eros Gyongyi

Sfântu Gheorghe / Latura naţională se asociază

Filialele din Sfântu Gheorghe ale PCM şi CNMT au semnat miercuri un acord de colaborare, în care au fost specificate problema colaborării la nivel autoguvernamental şi condiţiile participării comune la alegeri. Cei doi preşedinţi, Balint Jozset şi Molnar Attila, au declarat în cadrul conferinţei de presă comune că au acţionat conform aşteptărilor membrilor. Balint Jozsef a amintit de faptul că PCM a primit în luna ianuarie, în cadrul adunării generale de la Sfântu Gheorghe, însărcinarea de a discuta cu PPMT. Este foarte puternică legătura între cele două partide şi în anul 2012 s-a adeverit faptul că separat nu putem obţine rezultate. Molnar Attila, conducătorul filialei locale a Partidului Popular, a declarat că documentul semnat are două puncte principale – înfiinţarea unei fracţiuni comune şi posibilitatea întocmirii unei liste comune la alegerile de anul viitor. Mulţi nu sunt de acord cu politica UDMR, iar pentru aceştia trebuie să fie asigurată o posibilitate, astfel încât să nu susţină eventual un partid românesc – a declarat el. Acordul de la Sfântu Gheorghe este foarte important şi sper că în perioada următoare vor mai fi asemenea acorduri locale – a declarat Balazs Attila, preşedintele filialei judeţene a Partidului Popular. Se poartă negocieri şi la Târgu Secuiesc. Dacă iniţiativa va căpăta amploare, s-ar putea ajunge la un pact judeţean, iar cele două partide de dreapta ar putea oferi o alternativă reală la UDMR – a declarat el. Nu consideră o piedică nici faptul că organizaţia judeţeană a PCM a semnat un acord de colaborare cu UDMR – a declarat el.

Sursa: Haromszek nr. 7528 din 26.06.2015, autor Farkas Reka

Universitatea liberă de pe Pământul Secuiesc devine festival

Manifestarea intitulată Sic fest, organizată de Harit, este destinată în primul rând tinerilor. La cea de-a VIII-a ediţie a universităţii de vară, care în acest an va deveni tabără, printre invitaţi se vor număra şi formaţii de muzică alături de reprezentanţii UDMR. Programul manifestării nu este finalizat. Tabăra se va desfăşura în perioada 6-9 august la Chiuruş. La universitatea de vară s-au înscris şi tineri din afara Pământului Secuiesc. Este aşteptată participarea a 250 de tineri. Printre cei care vor susţine expuneri se numără primari UDMR, conducători de instituţii, reprezentanţi ai organizaţiilor civile, personalităţi publice, sportivi şi întreprinzători. Festivalul va fi organizat cu ajutorul sprijinului acordat de autoguvernarea locală şi cea judeţeană, precum şi din fonduri obţinute prin intermediul unor proiecte de concurs. Printre altele, tabăra va fi locul de întâlnire al primarilor UDMR de pe Pământul Secuiesc.

Sursa: Haromszek nr. 7529 din 27.06.2015, autor Demeter J. Ildiko

Pentru autonomia secuiască

Societatea Szekelyfoldert şi Asociaţia de utilitate publică Erdelyt Jarok insistă asupra înfiinţării Fondului Autonomia de pe Pământul Secuiesc – se menţionează în comunicatul semnat de preşedinţii Gyorgy-Mozes Arpad şi de Csiki Andras. Autonomia Pământului Secuiesc poate depinde în mod decisiv de ideea dacă va exista capacitatea de sacrificiu în rândul secuilor localnici sau al secuilor care trăiesc în întreaga lume – se poate în comunicat. Nu este suficient să aspirăm, să ne plângem. Printr-o participare în masă trebuie să sprijinim Consiliul Naţional Secuiesc, ai cărei lideri reprezintă în mod legitim cauza autonomiei, ca şi singura posibilitate a dăinuirii poporului secui. Voinţa, perseverenţa şi puterea comunităţii locale reprezintă focosul revendicărilor autonomiste realizate în Europa (Tirolul de Sud) sau al revendicărilor autonomist-teritoriale în curs de realizare. Comunităţile catalane, basce sau scoţiene funcţionează astfel şi astăzi şi tocmai din această cauză au şansa ca voinţa lor să se realizeze (vezi succesul Partidului Naţional Scoţian, la ultimele alegeri parlamentare!) Aşteptăm semnele acestui fapt în patria secuiască şi în alte părţi de naţiune! In armonie cu iniţiativa demarată în data de 1 decembrie 2013 de Societatea Szekelyfoldert şi cu apelul Asociaţiei de utilitate publică din data de 22 mai 2015 (Fondul Autonomia de pe Pământul Secuiesc) , organizaţiile civile semnatare solicită tuturor celor care consideră importantă cauza autonomiei Pământului Secuiesc să livreze fie un procent de 1% din veniturile lor lunare, fie suma minimă de 1.000 de forinţi, fie 15 lei, fie suma de 5 euro în Fondul Autonomia de pe Pământul Secuiesc, sprijinind astfel activitatea Consiliului Naţional Secuiesc. Prin acest lucru, Consiliul ar avea posibilitatea de a activa mai eficient în afara şi în interiorul graniţelor, de exemplu prin înfiinţarea unui birou-lobby care urmează să fie înfiinţat la Strasbourg. Lista nominală a celor care aderă la iniţiativă va fi publică dar există şi posibilitatea acordării unor donaţii anonime.

Sursa: Haromszek nr. 7530 din 29.06.2015

Ar dori să contureze graniţele Pământului Secuiesc cu focuri

Este frumos că îşi fac griji, gândindu-se că vom incendia pădurea, însă le spun că şi noi am mai fost în pădure – a declarat Gazda Zoltan. Aceasta a fost reacţia şefului de birou în cadrul CNS la declaraţia făcută de Tamas Sandor, care considera imposibilă ideea de a contura, în octombrie, graniţele Pământului Secuiesc prin focuri de strajă. Răspunzând solicitării noastre, Gazda Zoltan ne-a declarat că şi ei cunosc prevederile codului silvic. – Bineînţeles că nu vrem să aprindem focuri în mijlocul pădurii. Acolo unde este posibil, vom aprinde focul lângă pădure, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, vom folosi lumini aprinse cu ajutorul generatoarelor sau vom proiecta pe cer lumini – ne-a explicat el, adăugând că i-au contactat în mai multe rânduri pe conducătorii locali ai UDMR pentru a discuta detaliile acţiunii, însă nu au reuşit să se pună de acord asupra unei date. Gazda Zoltan a declarat că CNS sprijină orice iniţiativă proautonomistă, inclusiv iniţiative venite din partea UDMR, numai că despre cea în discuţie nu ştiu nimic, nu au fost contactaţi în acest sens.

Sursa: Szekely hirmondo nr. 122 din 30.06.2015, autor Erdely Andras

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 15 iunie – 30 iunie 2015"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-15-iunie-30-iunie-2015/