Revista presei maghiare din România, 15 noiembrie – 31 decembrie 2018

February 5, 2019 •presa maghiară •Views: 763

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Revista Presei Maghiare

Nr. 22 / 15-30.11.2018

Nr. 23 / 01-15.12.2018

Nr. 24 / 15-31.12.2018

O altă Românie

Zilele trecute au avut loc lucruri diverse în urma cărora sărbătoarea naţională a devenit în România ca orice zi a săptămânii, zi plină de scandaluri. Din partea guvernului au avut loc o serie de promisiuni în legătură cu majorarea salariilor din domeniul învăţământului şi sprijinirea de către stat a domeniului construcţii. Parcă a rulat un film de propagandă despre frumuseţile României de o sută de ani, cu imagini adunate de pe internet, cu lanuri ruseşti de grâu. A existat o paradă militară de mare amploare, în cadrul căreia a avut loc prezentarea armelor şi dotărilor militare americane, cumpărate cu miliarde de dolari, din contribuţiile noastre. Au existat proteste antiguvernamentale la Bucureşti şi la Cluj, au existat ştiri potrivit cărora premierul a fost huiduit, poporul manifestându-şi supărarea şi faţă de jandarmi pentru brutalitatea lor manifestată în cadrul protestului din 10 august. Dat fiind faptul că sărbătoarea va deveni într-adevăr sărbătoare doar dacă este condimentată şi cu un pic de atitudine antimaghiară, au existat fel de fel de încercări din partea mass-media din România. Postul proguvernamental Antena 3 a alarmat în legătură cu ideea că în 1 decembrie un autocar cu elevi români a fost atacat la Budapesta, deşi este vorba despre un act de vandalism dintr-o parcare. Presa critică la adresa guvernului a încercat să instige cu obişnuita fobie – Orban Viktor. Ne-am obişnuit că nu există sărbătoare naţională fără scandal pe Pământul Secuiesc. Chiar dacă nu a avut loc o demonstraţie a organizaţiei extremiste Noua Dreaptă, piesa care urma să fie prezentată la teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a fost perturbată de patrioţi sosiţi din altă parte, îmbrăcaţi în port popular. În haosul balcanic regăsim totuşi manifestări care dau motive de speranţă, de încredere. Am putea aminti în acest caz că este din ce în ce mai puternică vocea celor care se manifestă critic faţă de sărbătorirea patetică cu accente naţionaliste, vocea celor care insistă asupra construirii de autostrăzi şi de spitale în locul catedralei. Există din ce în ce mai mulţi intelectuali, istorici, jurnalişti, artişti, filosofi, analişti economici care îşi ridică glasul împotriva naţionalismului primitiv, împotriva antimaghiarismului şi care s-au săturat de politica distructivă a Bucureştiului. Dacă suntem atenţi, putem observa conturarea unei alte Românii, a unei ţări formate nu numai din infractori cu cămăşi albe, ci şi din intelectuali cu o viziune deschisă, din tineri bine pregătiţi şi civili de bună-credinţă. Întrebarea este dacă această altă Românie va fi capabilă să reformeze ţara sau vor fi şi ei distruşi, alungaţi şi călcaţi în picioare.

Sursa: Haromszek din 03.12.2018

Reclamă numărul mic de drapele

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă l-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pe primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, din cauza faptului că nu a arborat tot atâtea drapele cu ocazia zilei de 1 decembrie, ziua naţională română, câte a arborat cu ocazia zilei de 15 martie, sărbătoarea naţională maghiară. Potrivit reclamantului, acesta l-a somat, înainte de sărbătoarea naţională română, într-un comunicat de presă, pe Antal Arpad, ca în aceleaşi locuri să arboreze drapele româneşti de aceleaşi dimensiuni, aşa cum a procedat cu drapelele maghiare în 15 martie. Antal Arpad nu a dorit să comenteze noul gest al lui Dan Tanasă, dar a menţionat că este vorba despre un om laş, care la alegerile din anul 2016 nu a avut îndrăzneala să candideze în judeţul Covasna, ci s-a refugiat în Bucureşti. Partidul său a obţinut în Sfântu Gheorghe 200 de voturi, din ceea ce se poate concluziona pe cine anume reprezintă el.

Sursa: Haromszek din 05.12.2018

Diplomatul-ONU se informează în Transilvania

Fernand de Varennes, raportor special al ONU pentru minorităţile naţionale, a sosit într-o vizită de trei zile în Transilvania, la inviţatia Federaţiei Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN) şi a Uniunii Transilvănene a Organizaţiilor Non-Guvernamentale Maghiare (MACISZESZ). Diplomatul-ONU a discutat marţi seară (04.12) cu conducătorii organizaţiilor maghiare din Bazinul Carpatic. Ieri dimineaţă (05.12) s-a întâlnit cu conducătorii bisericilor maghiare istorice din Transilvania, care l-au informat în legătură cu stoparea procesului de restituire a bunurilor confesionale naţionalizate în perioada dictaturii comuniste şi în legătură cu procesul renaţionalizării, derulat pe calea instanţei. Episcopul romano-catolic din Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, a subliniat cazul-Batthyneum. După cum se ştie, statul român refuză retrocedarea imobilului şi a colecţiei sale valoroase. Kato Bela, episcopul eparhiei reformate din Transilvania, a arătat: România nu îşi respectă propriile sale legi în cazul retrocedărilor. Ca şi caz concret, a amintit de cel al clădirii Colegiului Szekely Miko, care prin intermediul unei sentinţei judecătoreşti definitive, a ajuns în proprietatea statului. Ne bucurăm că avem posibilitatea să ne întâlnim cu cineva care ne ascultă, care este curios să afle despre probleme. Se împlinesc aproape 10 ani de când bisericile maghiare nu au posibilitatea de a dialoga cu guvernul român – a formulat el. Veress Emod a schiţat situaţia prin intermediul unei serii de date: în aproape jumătate din cele 800 de cereri de retrocedări au fost adoptate sentinţe favorabile sau nefavorabile, însă începând din anul 2010 procesul a fost stopat pe deplin şi de atunci cererile sunt respinse în procent de 95%. Raportorul special pentru minorităţile naţionale a susţinut o expunere în cadrul conferinţei organizate în clădirea din Cluj a Universităţii de Ştiinţe Sapientia, referitoare la activitatea derulată sub semnul ocrotirii drepturilor omului în cazul minorităţilor. In cadrul conferinţei au mai susţinut expuneri reprezentanţi ai organizaţiilor politice aparţinând comunităţilor maghiare din Ucraina Subcarpatică, Serbia, Slovacia şi Transilvania.

Sursa: Haromszek din 06.12.2018

Veşnica intenţie ascunsă

Este regretabil modul cum se comportă apărătorii din Sfântu Gheorghe ai românilor din judeţ în situaţiile care li se par nefireşti. Am întâlnit un nou exemplu elocvent în cadrul şedinţei de marţi (04.12) a consiliului orăşenesc, când au avut loc ample discuţii şi în urma cărora a reieşit că românii sunt în stare să se agaţe de orice pentru a putea menţine imaginea asupririi românilor, batjocorirea de către maghiari a statului român şi a simbolurilor sale. Dacă nu a fost suficient ceea ce au produs patrioţii (sosiţi din altă parte) la premiera piesei de teatru regizată de Szekely Csaba, organizată de ziua naţională română, am putut vedea de asemenea reacţia consilierului local PSD, Rodica Pârvan. Consilierul a identificat două fenomene suspecte în contextul zilei naţionale. I s-a părut ciudat că membrii consiliului oraşului nu au fost dispuşi să trimită, în numele instituţiei, nici măcar o coroană. În schimb, conducerea maghiară a consiliului judeţean a făcut acest lucru. Politicianul ager consideră că acest lucru a fost premeditat. Consilierii prezenţi au putut afla din partea consilierei PSD că întreaga piesă de teatru reprezintă o lovitură la adresa sărbătorii naţionale şi există probleme şi în privinţa autorului. Cuvintele sale rostite la final au indicat clar că scopul a fost batjocorirea sărbătorii naţionale şi nu în ultimul rând călcarea în picioare a valorilor. Despre ce altceva ar fi putut fi vorba?

Sursa: Haromszek din 06.12.2018

Declaraţia de la Alba Iulia/Proiectul de lege este şi rezultatul muncii PCM

Kulcsar Terza Jozsef, conducătorul filialei PCM Covasna, deşi nu are foarte multe iluzii în legătură cu proiectul de lege înaintat luni (03.12.2018) de către UDMR, referitor la includerea în lege a pasajelor declaraţiei de la Alba Iulia referitoare la minorităţi, el consideră totuşi drept un pas important faptul că Uniunea a decis să facă acest pas. In opinia parlamentarului UDMR acest lucru indică ideea că activitatea de zece ani a PCM a fost totuşi fructuoasă. In opinia parlamentarului, evenimentele din ultimele luni – înaintarea proiectului – au indicat cât de multă nevoie este de PCM. Printre iniţiatori a figurat şi el şi de asemenea şi Biro Zsolt, ceea ce este un lucru firesc, dat fiind faptul că formaţiunea civică insistă de ani de zile asupra includerii în constituţia română a prevederilor declaraţiei de la Alba Iulia. Ce fel de ţară este cea care nu ţine cont de acel document prin intermediul căruia a putut deveni un stat modern şi care nu este dispusă să includă dispoziţiile documentului în propria sa lege fundamentală? – a întrebat Kulcsar Terza Jozsef. Parlamentarul a declarat drept îmbucurător faptul că după zece ani, PCM a obţinut ideea ca UDMR să considere de actualitate adoptarea unei măsuri în această problemă. Parlamentarul s-a referit la acele demersuri pe care formaţiunea sa le-a întreprins în ultimii patru ani şi atrage atenţia puterii române asupra garantării constituţionale a promisiunilor făcute minorităţilor. Citându-l pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, parlamentarul a arătat: dacă fraţilor români nu le este clar ce doreşte comunitatea maghiară din Transilvania, atunci nu se pot obţine rezultate. Tocmai din această cauză consideră iniţiativa legislativă a UDMR drept eficientă şi îmbucurătoare.

Sursa: Haromszek din 07.12.2018

Tirolul de Sud / Avantajele autonomiei teritoriale

Modelul din Tirolul de Sud / Avantajele autonomiei teritoriale. Autonomia teritorială a adus pace etnică şi dezvoltare economică pentru Tirolul de Sud şi tocmai din această cauză este pentru noi o regiune cu valoare de model – a declarat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul consfătuirii de specialitate care a avut loc ieri (07.12.2018) la Consiliul Judeţean şi care l-a avut ca şi invitat special pe Herbert Dorfmann, europarlamentar german din Tirolul de Sud. Noi aici, în Ţinutul Secuiesc, am dori să trăim mai bine şi să existe pace etnică. Există multe asemănări între noi şi putem învăţa din acest exemplu – a subliniat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a cerut oaspetelui să propună viitorului guvern regional crearea relaţiei de înfrăţire între Ţinutul Secuiesc şi regiunea autonomă italiană. Herbert Dorfmann, care a sosit în Transilvania la invitaţia europarlamentarilor Sogor Csaba şi Winkler Gyula, şi-a asumat reprezentarea acestei cauze. Soluţia cea bună este ca părţile să poată ajunge la un acord, iar acordurile bune pot duce la crearea de prietenii – a declarat Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe. Descentralizarea şi autonomia duc la dezvoltare, dat fiind faptul că Tirolul de Sud a devenit din cea mai săracă regiune a Italiei regiunea cea mai bogată – a declarat primarul cu ocazia enumerării învăţămintelor legate de autonomia Tirolulul de Sud. În opinia sa, de la tirolezi trebuie să învăţăm să nu ne plângem, ci trebuie să ne aliem. Există multe trăsături comune între Tirolul de Sud şi Ţinutul Secuiesc – a declarat Herbert Dofrmann, fiind de acord cu liderii consiliului din judeţul Covasna. Herbert reprezintă în Parlamentul European comunitatea germană din Italia. El a prezentat în câteva cuvinte regiunea reprezentată de el, componenţa etnică şi situaţia sa economică. A mai spus că după cel de-al doilea război mondial, Tirolul de Sud a fost cea mai săracă regiune a Italiei, iar în momentul de faţă este cel de-al doilea cel mai mare contribuitor în rândul regiunilor. Turismul este domeniul cel mai important, dar şi agricultura joacă şi ea un rol important în menţinerea regiunii. Oamenii aleg să rămână într-un anumit loc dacă nivelul de trai şi infrastructura sunt corespunzătoare. Micile ferme sunt viabile dacă există colaborare între acestea – a declarat europarlamentarul, care a enumerat exemple concrete. Ii este clar că asocierea reprezintă aici o problemă delicată din cauza comunismului dar aceasta este singura posibilitate în privinţa dăinuirii fermelor. El a mai spus că eficienţa nu reprezintă strict o problemă financiară. Trebuie creată o regiune viabilă, cu condiţii optime. Herbert Dorfmann ne este un bun partener, care cunoaşte problemele comunităţii noastre, conlucrăm de ani de zile în probleme precum protecţia minorităţilor sau agricultura. L-am invitat în Ţinutul Secuiesc să putem prezenta exemplele bune din Tirolul de Sud, acolo unde minorităţile naţionale se bucură de o autonomie extinsă, au o economie puternică şi comunităţi rurale dezvoltate – a declarat Sogor Csaba. El a mai spus că Herbert Dorfmann se numără printre colegii cu care colaborează în Europa, pentru scopuri precum ideea potrivit căreia UE să gestioneze cu atenţie aparte regiunile de provincie şi de munte. Parlamentarul transilvănean a mai spus: În momentul de faţă ştim exact că ne putem păstra identitatea dacă suntem în stare să creăm condiţiile necesare rămânerii acasă şi dăinuirii, dat fiind faptul că problemele economice se află în strânsă legătură cu problemele privind protecţia minorităţilor. Sogor Csaba a subliniat că în ultimele luni în cadrul Parlamentului European au contribuit, cu numeroase propuneri de modificare, la stabilirea priorităţilor referitoare la perioada de după 2021, în ceea ce priveşte cele mai important fonduri structurale europene, Fondul de Coeziune şi Fondul european de Dezvoltare Regională. Am reuşit să contribuim la adoptarea a numeroase propuneri de modificare, care vizează gestionarea prioritară a regiunilor rurale – a subliniat el. Fondurile structurale joacă un rol important în privinţa dezvoltării pământului natal – a declarat Winkler Gyula care a mai subliniat: pentru un proces eficient de dezvoltare ar fi bine să se poată decide la nivel local în legătură cu utilizarea resurselor financiare. Din păcate în perioada 2007-2013 România a pierdut 2 miliarde de euro din fondurile aflate la dispoziţie. Această sumă ar fi putut fi regrupată, dat fiind faptul că Comisia Europeană oferă această posibilitate. Ca rezultat al regrupării, prin intermediul Programului Operativ Regional, fiecare judeţ ar fi putut primi 50 de milioane de euro, sumă care ar fi putut fi utilizată pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Observăm că ne aflăm în situaţia în care ne-am aflat în urmă cu 7 ani. In momentul de faţă s-au semnat contracte pentru un procent de 53% din programul operativ de dezvoltare a infrastructurii, existând pericolul să mai pierdem din suma disponibilă, deoarece ne aflăm în cel de-al cincilea an al perioadei bugetare 2014-2020. UDMR a propus regruparea sumei de 2 miliarde de euro în favoarea Programului Operativ Regional. Winkler a subliniat că această măsură ar fi în favoarea comunităţilor locale, atât a maghiarilor cât şi a românilor – se menţionează în comunicatul consiliului judeţean.

Sursa: Haromszek din 08.12.2018

Occidentalii provoacă văicăreli

Politicienii care şi-au exprimat opinia în legătură cu Alianţa Vestului, înfiinţată la sfârşitul săptămânii trecute, s-au manifestat în mod nervos, fără empatie şi nepotrivit. Iniţiativa depăşeşte cu mult pragul de iritabilitate al intoleranţilor care îşi fac griji pentru naţiune. Dacă ţinem cont de obiectivele acestei alianţe, comunitatea temătorilor îşi încruntă în mod vizibil fruntea. Primarii care au înfiinţat alianţa au explicat în zadar că nu au scopul de a se rupe de ţara care sărbătoreşte marea unire Consilierul social-democrat din judeţul Neamţ, Adrian Bourceanu, a obţinut brusc popularitate prin faptul că a declarat că după anul 1918 nu a existat un pericol mai mare, ca cel de acum, la adresa unităţii şi independenţei României. Elita politică românească nu se poate debarasa de viziunea legată de statul naţional unitar şi indivizibil. Nu este în stare să gândească în spirit regional şi să accepte ideea că însăşi regiunile istorice române se manifestă altfel faţă de problemele care influenţează destinul lor. Majoritatea covârşitoare a politicienilor vorbesc în permanenţă despre Europa şi spiritualitatea europeană, însă ar păstra în sufletul lor, pe veşnicie, marea realizare a dictaturii de stat, statul centralizat, dirijat în mod exclusiv din Bucureşti. Până în momentul de faţă, această problemă a putut fi demontată cu succes prin intermediul cărţii maghiare: când auzeau de autonomie, de aspiraţii regionale în Ţinutul Secuiesc, aminteau de îndată de încercări secesioniste. De această dată, proprii lor conaţionali sunt cei care susţin obiective asemănătoare – drepturi comunitare, putem spune – iar acest lucru cu greu poate fi trecut cu vederea. Nu ştiu ce să facă cu ideea potrivit căreia sistemul eşuat al centralismului democratic moştenit din vremurile totalitare nu îi deranjează numai pe maghiari.

Sursa: Haromszek din 11.12.2018

Ziua solidarităţii maghiaro-secuieştiv/ Mulţumiri din Ţinutul Secuiesc

Parlamentul de la Budapesta a declarat ziua de 16 octombrie, începutul adunării naţionale secuieşti de la Lutoasa din anul 1848, drept zi a solidarităţii maghiaro-secuieşti. Hotărârea în acest sens a fost votată cu 139 de voturi pentru de către parlamentari. Proiectul de hotărâre înaintat de Szavay Istvan, fost reprezentant Jobbik, a fost susţinut de toate fracţiunile parlamentare, cu excepţia Coaliţiei Democratice. Potrivit hotărârii adoptate, Parlamentul sprijină şi insistă asupra organizării unor festivităţi care indică solidaritatea seculară a maghiarilor şi a secuilor, sprijină organizarea de programe, conferinţe naţionale şi internaţionale, realizarea de produse audiovizuale şi a unor materiale educaţionale, care au legătură cu prezentarea credibilă a evenimentelor şi a consecinţelor acestora. Sprijină organizarea de festivităţi şcolare, excursii de studii, inaugurarea unor monumente şi lansarea unor proiecte care au legătură cu evenimentul. După câteva ore de la decizia de la Budapesta, Tamas Sandor, preşedintele Consiliului judeţean Covasna şi Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe au salutat într-un comunicat adoptarea hotărârii. Potrivit edilului din judeţ, data începutului adunării naţionale de la Lutoasa este un moment istoric memorabil, care certifică unitatea naţiunii maghiare şi solidaritatea naţională care nu pot fi puse sub semnul întrebării. Cei 60.000 de oameni adunaţi la marea adunare secuiască organizată la Lutoasa în perioada 16-18 octombrie 1848, au declarat că susţin guvernul ungar. Adunarea de la Lutoasa a însemnat începutul revoltei populare secuieşti, aderarea secuilor la lupta pentru libertate din anul 1848-49- a declarat el. Potrivit interpretării lor, membrii Parlamentului au declarat că deşi graniţele de stat ne despart, problemele naţionale ale secuilor şi maghiarilor sunt comune. Cu toţii dorim acelaşi lucru: dorim să trăim mai bine pe pământul nostru natal. Pentru noi pământul natal este Ţinutul Secuiesc, aici ne aflăm acasă şi aici ne construim un viitor. Suntem bucuroşi că aspiraţiile noastre sunt sprijinite de un stat ungar puternic, care ne susţine teoretic şi practic şi care ne sprijină în lupta noastră de zi cu zi- au formulat Tamas Sandor şi Antal Arpad, în comunicatul lor comun.

Sursa: Haromszek din13.12.2018

Conferinţa heraldicienilor / Maghiarul care a creat stema României

Keopeczi Sebestyen Jozsef este una din personalităţile maghiare de care România poate fi mândră, dat fiind faptul că el a creat stema oficială a Regatului Român după primul război mondial. De numele heraldicianului din judeţul Covasna se leagă numeroase steme. Despre biografia şi creaţiile sale s-a discutat în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia de Vexilologie şi Xigilografie din Transilvania, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, ieri (14.12.2018) la Sfântu Gheorghe. Tamas Sandor, președintele Cosiliului Judeţean Covasna, a arătat că ceea ce a fost un lucru firesc în urmă cu 100 de ani – un maghiar a fost însărcinat să se ocupe de crearea stemei României – şi ceea ce este firesc şi în momentul de faţă în alte părţi ale lumii – în Finlanda ministerul apărării este condus de o persoană de naţionalitate elveţiană – în prezent abia mai poate fi posibil acest lucru în România din cauza naţionalismului retrograd În curs de amplificare. Deceniile care au trecut nu au adus libertate şi bunăstare nici românilor şi nici maghiarilor – a arătat el. În opinia sa, România actuală se confruntă cu probleme, deoarece politicienii din Bucureşti au suferit eşecuri. Participanţii au fost salutaţi de Alexandru Andriesei, preşedintele Asociaţiei Identitate şi Dialog, care a declarat că organizaţia care şi-a fixat ca obiectiv amplificarea dialogului interetnic, a organizat mai multe tabere la care au participat tineri maghiari, români şi ţigani. Împreună cu Consiliul de Tineret din Trei Scaune, au editat o broşură bilingvă intitulată Maghiarii renumiţi ai României de 100 de ani, cu scopul ca românii să cunoască personalităţile maghiare de care România poate fi mândră, iar maghiarii să nu se simtă marginalizaţi. După cuvântările de salut, în partea profesională a conferinţei, Szekeres Attila Istvan a prezentat condiţiile creării stemei României, a prezentat ideea că primele steme ale ţării au fost realizate de către un maghiar transilvănean, de către Szathmari Pap Karoly, fotograf, pictor. Szalkai Tamas, membru al Societăţii Ungare de Heraldică şi Genealogie, colaborator al Arhivei Judeţene Hajdu-Bihar, a făcut o paralelă între culorile din Transilvania, culorile drapelului român şi cele ale drapelului din Budapesta.

Sursa: Haromszek din 17.12.2018

Judeţul Covasna s-a prezentat în Tirolul de Sud

Judeţul Covasna s-a prezentat în Tirolul de Sud (kas) Judeţul Covasna s-a numărat printre invitaţii forumului regiunilor prominoritare, care a fost organizat pentru cea de-a treia oară în localitatea Bolzano din Tirolul de Sud – a declarat Consiliul Judeţean Covasna, în comunicatul său. Forumul a reprezentat o bună posibilitate pentru ca tirolezii, bascii, catalanii, cei din Ţinutul Secuiesc, din Brandenburg, Silezia, Carintia, Slovacia şi Moravia, din Schleswig să discute în comun nu numai despre greutăţile lor, ci şi despre ideea care sunt soluţiile cu care pot urni din loc dezvoltarea regiunii lor. Cel mai mult putem învăţa de la comunităţile care se află într-o situaţie asemănătoare cu noi. Ne-a bucurat în mod deosebit faptul că judeţul Covasna a fost oaspetele întâlnirii, după ce anul trecut, în cadrul forumului regiunilor prominoritare, a fost prezentat judeţul Harghita- a declarat Vincze Lorant, preşedintele FUEN. In cadrul forumului care s-a desfăşurat în perioada 13-14 decembrie, Vincze Lorant a declarat: problema drepturilor minoritare nu se limitează la domeniul culturii şi limbii, deoarece în viaţa de zi cu zi este important în ce condiţii trăiesc minorităţile pe pământul lor natal, iar experienţa indică faptul că regiunile minoritare se află într-o situaţie dezavantajoasă. Tocmai din această cauză este important punctul referitor la schimbarea politicii regionale privind Minority SafePack – a arătat preşedintele FUEN. Avem ce învăţa din exemplul Tirolului de Sud, care indică faptul că este nevoie de noi abordări în domeniul protecţiei minorităţilor. In cadrul conferinţei, Gruman Robert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a prezentat judeţul Covasna. Într-unul din cele mai mici judeţe ale ţării, procesul dezvoltării este îngreunat de trei factori importanţi: lipsă surselor, aplicarea practică a bilingvismului pentru care statul nu asigură fonduri în plus pentru judeţul locuit în procent de 73% de maghiari. El a numit lipsa competenţei drept o altă problemă. România este o ţară centralizată. In numeroase cazuri se decide la Bucureşti în legătură cu comunităţile locale, spaţiul de mişcare al consiliilor locale şi judeţene este limitat, iar regiunile UE nu dispun de nici un fel de prerogative administrative. Ca un al treilea aspect, el a menţionat faptul că majoritatea română are o părere eronată despre maghiari, îi tratează drept sursă de pericol, obstrucţionând utilizarea limbii lor materne şi a simbolurilor lor.

Sursa: Haromszek din 19.12.2018

Programul de dezvoltare economică din Ţinutul Secuiesc

Fundaţia Pro Economica din Transilvania a publicat apelurile de proiecte pentru programul de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc. Potrivit informării de ieri (19.12.2018) a UDMR, apelurile de proiecte vizează sprijinirea industriei agricole. În cadrul programului, întreprinderile mici şi mijlocii înregistrate pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş pot aplica pentru investiţii regionale privind prelucrarea produselor agricole. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a arătat: programul este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, lucrătorilor din domeniul agricol şi amplifică în mod direct comunităţile care trăiesc în regiune, îmbunătăţeşte condiţiile lor existenţiale şi facilitează propăşirea. Kelemen a mai adăugat: programul de dezvoltare economică, realizat cu sprijinul guvernului ungar, contribuie la dezvoltarea economică a Transilvaniei. Mai mult decât atât, facilitează dezvoltarea relaţiilor economice transfrontaliere, iar investiţiile în curs de realizare creează locuri de muncă şi activităţi economice, ceea ce consolidează întreaga Românie. Criteriile vor fi comunicate pe site-ul Fundaţiei Pro Economica (proeconomicaalapitvany.ro). Administratorul fundaţiei, Kozma Monika, a anunţat în luna noiembrie că programul de dezvoltare economică din Ţinutul Secuiesc va administra în anul 2019 suma de 25 de miliarde de forinţi.

Sursa: Haromszek din 20.12.2018

Sf. Gheorghe 31.01.2019 Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România, 15 noiembrie - 31 decembrie 2018"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-15-noiembrie-31-decembrie-2018/