Revista presei maghiare din România 16.02 – 28.02.2014

April 28, 2014 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1260

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 04 / 16-28.02.2014

Modificarea Constituţiei / Au respins ceea ce este important pentru maghiarime

Curtea Constituţională a declarat anticonstituţionale cele 26 de puncte ale proiectului de revizuire a constituţiei, printre care se află modificări importante pentru maghiari, propuse de UDMR – a reieşit din comunicatul de ieri. Curtea constituţională a stabilit că propunerile de revizuire care vizează utilizarea simbolurilor minorităţilor, principiul autonomiei culturale şi organizarea în subunităţi administrative a regiunilor tradiţionale depăşesc graniţele revizuirii constituţiei, iar prin adoptarea lor, parlamentul ar încălca legea fundamentală. Constituţia în vigoare stabileşte limite pentru modificarea legii fundamentale: legislativul poate face abstracţie de aceste limite dacă va adopta o nouă lege fundamentală.

În ceea ce priveşte propunerile UDMR, nici comisia parlamentară specială nu a acceptat ideea ca limbile minoritare să fie recunoscute în România ca limbi regionale. S-a votat şi introdus în proiectul de revizuire a constituţiei ideea ca minorităţile naţionale să-şi poată utiliza liber, în domeniul public şi privat, simbolurile naţionale legate de identitatea lor etnică, lingvistică şi confesională. Curtea constituţională a declarat anticonstituţionale ideea înfiinţării de organisme decizionale cu atribuţii privind păstrarea identităţii, ideea ca parlamentul să poată recunoaşte organizarea în subunităţi administrative a regiunilor tradiţionale, în cadrul viitoarelor regiuni administrative. In ceea ce priveşte schimbările referitoare la maghiarii, curtea constituţională nu a obiectat ideea că România recunoaşte rolul istoric al familiei regale, al minorităţilor naţionale, al bisericii ortodoxe române şi al altor confesiuni, în crearea statului român.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7121din 17.02.2014

În locul războiului privind drapelele

Prefectul şi justiţia au distrus din nou o iniţiativă care vizează exprimarea opiniei comunităţii maghiare de pe Pământul Secuiesc. De această dată a fost declarată ilegală hotărârea autoguvernării judeţene privind organizarea referendumului în cadrul căreia cei care trăiesc aici ar fi urmat să fie întrebaţi în legătură cu crearea regiunii de dezvoltare a Pământului Secuiesc.

Abia dacă reprezintă o surpriză faptul că prefectul s-a adresat de îndată contenciosului administrativ dar nu ne miră nici sentinţa adoptată în prima instanţă. In ultimii ani ne-am putut obişnui cu faptul că în România, Pământul Secuiesc beneficiază de un statut aparte. Aici sunt valabile cu totul alte legi în comparaţie cu alte părţi ale ţării şi ceea ce este permis în alte părţi, aici la noi este interzis.

Nu ne putem exprima opinia prin intermediul unuia din instrumentele fundamentale ale democraţiei şi anume referendumul. Drapelul nostru nu poate flutura şi chiar şi inscripţia de Kozseghaza deranjează ochii prefecţilor români. Suntem implicaţi într-un război al simbolurilor şi în permanenţă trebuie să fim într-o poziţie de apărare. Răspunsul nostru nu este nici prea ferm, nici prea înţelept, şi nici măcar unitar. Ştiam din start că încercarea privind organizarea referendumului va fi obstrucţionată şi totuşi în proiect nu a figurat o regiune a Pământului Secuiesc, înzestrată cu atribuţii administrative. Noi am ales din start varianta cu compromis. Purtăm polemici, ne codim, dăm înapoi – şi nici măcar nu observăm că jucăm jocul puterii de la Bucureşti.

In timp ce irosim toate energiile noastre pentru lupta dusă în spaţiul simbolic, uităm să acordăm atenţie autoorganizării noastre: irosim valorile noastre naturale, nu ne străduim să înfiinţăm organizaţii civile şi profesionale, nu ne străduim să edificăm propriul nostru sistem instituţional, nu fructificăm drepturile noastre lingvistice, nu edificăm în mod conştient economia locală, iar în viaţa noastră publică apare din ce în ce mai mult balcanizarea şi corupţia. Nu ar strica să păstrăm ceva muniţie pentru lupta împotriva indiferenţei manifestată faţă de noi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7121 din 17.02.2014, autor Farcadi Botond

Nu se poate concura în limba maghiară

Mircea Diacon, directorul OPC Covasna, ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre, că în trecutul apropiat au avut probleme cu o firmă de comercializare a articolelor electronice, cu reţea în întreaga ţară, însă a venit vorba şi de concursul de protecţie a consumatorilor, care va avea loc în 15 martie.

Printre cele mai importante momente ale activităţilor derulate în luna februarie, şeful OPC a menţionat controlul efectuat la sucursalele din Trei Scaune ale firmei amintite.

Săptămâna trecută am amendat o firmă din Târgu Secuiesc cu peste 107.000 lei. Am controlat mai multe sucursale din judeţ şi am constatat nereguli la fiecare dintre acestea – ne-a spus Diacon.

Răspunzând insistenţelor noastre, ne-a spus că până acum nu a obiectat nimeni placheta inscripţionată cu un fragment din imnul românesc, montată recent la intrarea în instituţie, şi nimeni nu a solicitat traducerea fragmentului în limba maghiară.

A reieşit că săptămânile acestea, conducerea OPC a primit o solicitare interesantă din partea Liceului Profesional Berde Aron.

Ne-au cerut ca la concursul care va avea loc în 15 martie, cu ocazia zilei mondiale a protecţiei consumatorilor, să poată fi înscrise şi lucrări în limba maghiară. Nu am putut satisface această cerere, deoarece acest concurs este o întrecere la nivel naţional. Chiar dacă am organiza în limba maghiară faza judeţeană, ce ar face elevii de etnie maghiară la faza naţională? – a întrebat retoric Diacon.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 33 din 18.02.2014, autor Tinca Teddy

Puskas Balint are o opinie separată / Protecţia minorităţilor după model românesc

A eşuat definitiv posibilitatea ca punctele care îi privesc pe maghiari să fie incluse în constituţia revizuită. Utilizarea simbolurilor minorităţilor, principiul autonomiei culturale şi organizarea în subregiuni a zonelor tradiţionale nu pot fi reglementate într-o lege separată, deoarece acest lucru a fost interzis prin invocarea articolului 1 al actualei legi fundamentale – ne-a declarat Puskas Balint, membru al curţii constituţionale, care a purtat vineri, cu colegii o discuţie extrem de umilitoare, însă lipsită de rezultate.

Puskas Balint a declarat că vineri, de la ora 9:00 s-a discutat despre punctele care îi vizează pe maghiari şi până după-amiază la orele 14:00 a încercat să îşi convingă colegii de faptul că este vorba despre cerinţe juste, care nu lezează existenţa statului naţional unitar şi indivizibil. El a amintit ca argument de textul declaraţiei de la Blaj, care figurează în blocul constituţional al României moderne şi care stabileşte faptul că trebuie asigurate condiţiile dezvoltării şi dăinuirii minorităţilor naţionale care trăiesc în ţară. A enumerat argumentele referitoare la constituţia spaniolă, luată ca bază în anul 1991, pasajele referitoare la subregiunile constituţiei italiene, dar totul a fost în zadar.

Am avut argumente, însă nu s-a ţinut cont de ele. A fost foarte umilitor. Am simţit că urăsc ceea ce spun şi că mă urăsc şi pe mine. Dacă o privire ar putea ucide, nu aş mai trăi în momentul de faţă – a declarat Puskas Balint. El îşi va formula opinia personală şi la modul oficial şi probabil că aceasta va apărea la începutul lunii martie, în Monitorul Oficial. Si mai trist este că a eşuat şansa ca problemele care îi vizează pe maghiari să fie reglementate într-o lege separată.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7122din 18.02.2014, autor Farkas Reka

Ziua Libertăţii, cu aripile frânte / Mitingul a fost interzis

Dorin Florea, primarul oraşului Târgu Mureş, a interzis mitingul planificat pentru 10 martie, în Ziua Libertăţii Secuieşti, însă a autorizat festivitatea de comemorare din Piaţa Poştei, care va avea loc în orice condiţii, de la orele 17:00 – ne-a declarat Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc. Decizia edilului oraşului este considerată ilegală şi se caută modalitatea unui remediu juridic – a mai subliniat preşedintele.

Documentul semnat de primar şi de şeful poliţiei oraşului, Valentin Bretfelean, a fost datat luni şi în acesta se invocă faptul că la manifestarea de anul trecut au avut loc mai multe incidente, printre care câteva manifestări anticonstituţionale. In momentul de faţă se doreşte evitarea tensiunii generate de miting şi, după cum se menţionează, amintirea eroilor martiri secui nu poate fi compromisă cu mişcări de protest. Valentin Bretfelean a declarat ieri pentru publicaţia Kronika că a ascultat propunerea comisiei de autorizare din cadrul primăriei, formată din reprezentanţi ai jandarmeriei, poliţiei, unităţii de pompieri, şi a decis faptul că acest miting nu poate fi organizat în zilele de lucru. Seful poliţiei locale a mai subliniat că în România nu poate fi organizată o adunare publică fără acordul primarului. Nu se pune problema limitării drepturilor de întrunire sau de exprimare a opiniei. In legătură cu această decizie am informat în scris Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Din acest moment, orice mobilizare, invitaţie ţine de codului penal – a subliniat el. După festivitatea şi mitingul de anul trecut, din 10 martie, Valentin Bretfelean a declarat că nu au avut loc nici un fel de incidente şi turbulenţe.

Izsak Balazs formulează clar: vor organiza în orice condiţii festivitatea de comemorare planificată a se desfăşura la monumentul Eroilor Martiri. Fac recrutări şi mobilizează pentru această manifestare autorizată. Încă de la înfiinţare sa, CNS a adoptat o atitudine revendicativă la nivel de drepturi. In opinia noastră, interzicerea nu este legală. Potrivit normei juridice în cauză, primarul ar fi trebuit să adopte decizia de respingere în 48 de ore de la anunţul făcut în luna decembrie. Căutăm posibilitatea remedierii juridice. ªtim că nu este suficient ca noi să spunem că procedura nu este legală. Acest lucru trebuie stabilit şi de către o instanţă – a declarat preşedintele CNS.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7123 din 19.02.2014, autor Farkas Reka

CNMT răspunde / Atacul lui Tamas Sandor este mârşav

Tamas Sandor, preşedintele filialei UDMR Trei Scaune, a atacat activitatea birourilor CNMT pentru naturalizare şi înregistrare într-un mod mârşav, în scop electoral şi politic, jignindu-i astfel nu numai pe colaboratorii reţelei – recunoscute şi de către statul ungar – ci şi pe cei 200.000 de maghiari din Transilvania – a declarat Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT.

Sandor Krisztina a evidenţiat în răspunsul său că nu ar fi fost surprinşi dacă o astfel de formulare ar fi venit din partea lui Robert Fico sau a lui Corneliu Vadim Tudor, însă din partea lui Tamas Sandor este şocant acest lucru.

Tiboldi Laszlo, vicepreşedintele CNMT, responsabil cu problema naturalizării pe Pământul Secuiesc, a declarat că preşedintele de consiliu din Trei Scaune i-a atacat prin declaraţiile sale nu numai pe ei, ci şi guvernul ungar. Tot astfel a procedat anterior şi Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei judeţene a PCM, atunci când a pus sub semnul întrebării activitatea lor. După cum a subliniat Tiboldi, colaboratorii CNMT au sprijinit, începând din ianuarie 2011, întocmirea dosarelor pentru 200.000 de transilvăneni, dintre care 100.000 sunt locuitori de pe Pământul Secuiesc, iar 30.000 sunt din Trei Scaune. Până în momentul de faţă, din Transilvania s-au înregistrat aproximativ 100.000 de persoane, dintre care 60.000 de persoane în birourile CNMT şi se speră ca până la termenul de 22 martie, cifra să ajungă la 100.000. (…) Tamas Sandor nu observă că prin acest lucru decredibilizează procesul obţinerii cetăţeniei ungare – a mai spus Sandor Krisztina.

Cei patru preşedinţi ai filialelor scăunale CNMT Trei Scaune au protestat într-o declaraţie faţă de atacurile udemeriste şi pecemiste. Ei atrag atenţia asupra faptului că în cadrul acţiunilor lor de naturalizare, cele două partide aruncă documentele întocmite incorect şi cu lipsuri în dosare care au pe ele logo-uri de partid, dosare care ulterior ajung la biroul CNMT, unde sunt remediate greşelile. Au făcut şi vor face şi de acum încolo acest lucru. Potrivit contractului de parteneriat strategic, încheiat cu guvernul ungar, colaboratorii CNMT vor lucra în continuare pentru a le oferi sprijin acelora care doresc să obţină cetăţenia ungară – se menţionează în comunicatul celor patru preşedinţi scăunali.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7124 din 20.02.2014, autor Farkas Reka

Drepturi lingvistice pe hârtie

UDMR va realiza un raport din umbră despre aplicarea Chartei Europene a Drepturilor Regionale sau Minoritare, care va oglindi în mod real aplicarea practică a drepturilor lingvistice. Prin acest lucru, şi Consiliul Europei va cunoaşte problemele reale ale bilingvismului din România – a declarat parlamentarul Marko Attila la conferinţa intitulată Utilizarea limbii materne în afara patriei – de la posibilităţile juridice la înfăptuire, organizată la Budapesta.

Parlamentarul a declarat că UDMR a realizat un studiu amănunţit despre validarea drepturilor lingvistice în domeniul învăţământului, administraţiei publice, justiţiei, mass media, vieţii economice şi sociale şi în domeniul relaţiilor externe. In urma analizei ne-am convins că în România, cele mai multe drepturi lingvistice există doar pe hârtie. Avem obligaţia să atragem atenţia Consiliului Europei asupra acestui lucru, dar şi atenţia opiniei publice din România. Trebuie să iniţiem programe care să amplifice conştiinţa juridică a comunităţii maghiare şi să ne fructificăm drepturile incluse în lege – a formulat Marko Attila. El a mai adăugat: raportul din umbră al UDMR se străduieşte să facă în aşa fel încât raportul oficial român să aibă o oglindă fidelă şi să reacţioneze la recomandările anterioare ale Consiliului Europei.

La conferinţa organizată de Institutul de Apărare a Drepturilor Minorităţilor, de Oficiul Însărcinatului Drepturilor Fundamentale şi de Institutul de Cercetare a Politicii Naţionale, Marko Attila s-a referit la faptul că în ultimul timp UDMR i-a înaintat parlamentului numeroase propuneri de lege care servesc la validarea drepturilor lingvistice în domeniul funcţionării sănătăţii, justiţiei şi Oficiului Avocatul Poporului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7126 din 22.02.2014, autor Farkas Reka

Autonomia (15) – Maghiarime transilvană, încotro?

După o analiză a actualei noastre situaţii şi o trecere în revistă a posibilităţilor noastre, putem constata limpede că singura garanţie a dăinuirii noastre ca maghiari o reprezintă autonomia teritorială a Pământului Secuiesc şi a zonei Partium, respectiv autonomia personală şi culturală a diasporei. Singura întrebare este cum pot fi înfăptuite acestea aici şi acum, deoarece invocând legea fundamentală, puterea română nu este dispusă nici măcar să discute despre drepturile noastre comunitare. Recenta decizie a Curţii Constituţionale a contribuit la alegerea căii corecte, deoarece a devenit clar că în această problemă nu putem avansa decât prin voinţă comună, unitar şi cu determinare, lăsând la o parte laşitatea şi compromisul!

Si noi putem dispune asupra destinului nostru dacă facem ceva în acest sens, pentru că pe parcursul istoriei, toate naţiunile au trebuit să lupte pentru libertatea lor, validarea drepturilor lor, păstrarea fiinţei statului sau redobândirea acestuia.

Această luptă s-a desfăşurat pe mai multe planuri şi în diferite moduri. Au fost cazuri în care s-a dus o luptă paşnică, au fost cazuri în care s-a apelat la metode politice, în altele s-a apelat şi la diferitele forme ale nesupunerii civice, însă au fost şi cazuri în care au răsunat armele, pentru că nu s-a putut altfel . Dacă va exista solidaritate, pot fi învinse toate piedicile, iar obţinerea autonomiei este doar o chestiune de timp, pentru că nici nouă nu ne poate fi negat ceea ce li se cuvine altora.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 37 din 24.02.2014, autor Bedo Zoltan

Sf. Gheorghe

28.04.2014

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

2014 Revista Presei Maghiare 04 by Dan Tanasă

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 16.02 – 28.02.2014"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-16-02-28-02-2014/