Revista presei maghiare din România 16.08 – 31.08.2013

September 10, 2013 •Centrul European de Studii Covasna-Harghita •Views: 1562

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 16 / 16-31.08.2013

Marinarul a devenit mai dur

Traian Băsescu a uitat că fără maghiarimea transilvană nu ar fi câştigat niciodată al doilea mandat de preşedinte şi că după suspendările sale, tot noi l-am scos la mal, iar el a putut astfel să se mute înapoi la palatul Cotroceni pentru a-şi continua mandatul destul de contradictoriu de preşedinte. Nimeni nu s-ar fi aşteptat la contraservicii spectaculoase în schimbul ajutorului care i-a fost oferit, însă maghiarimea nu s-ar fi aşteptat ca în toiul circului româno-ungar, Băsescu să se posteze în fruntea naţionalismului românesc şi să lanseze ameninţări.

Si a făcut toate acestea tocmai în judeţul Harghita, de partea episcopului ortodox cu barbă sură, care este întruchiparea intenţiilor politice româneşti de colonizare şi asimilare totală a Pământului Secuiesc. Împreună cu episcopia lui, cu bisericile cu cupole sub formă de ceapă, cu bisericuţele şi cu mănăstirile ortodoxe cu tot, care răsar precum ciupercile după ploaie, chiar dacă este secetă aridă. Băsescu confundă Miercurea Ciuc şi Izvorul Mureşului cu oraşul Călăraşi sau poate cu Constanţa, însă indiferent la ce demonstraţii de forţă s-ar recurge, noi tot aici locuim. Si aici vom locui şi munci şi de acum înainte.

Declaraţiile lui Băsescu sunt extrem de dure sub două aspecte. Primul ar fi acela că România va avea rolul de leadership în punerea la punct a extremiştilor de la Budapesta. Nu ştim despre ce extremişti vorbeşte şi nici cum îşi imaginează el punerea la punct. Este o afirmaţie mult mai dură decât declaraţiile făcute la Borzont de preşedintele Jobbik, Vona Gabor, pentru că vorbele acestuia au fost denaturate. Mult mai gravă este declaraţia în care Băsescu susţine că Tokes Laszlo nu merită cetăţenia română pentru că îi cere Ungariei să-şi asume protectoratul asupra maghiarilor transilvani. Nu văd ce este revoltător în această problemă, pentru că România de mult dădăceşte un stat azi încă independent, Moldova. Este cu totul altceva că fraţii de dincolo de Prut nu prea vor să se alipească României.

Ştiu bine că prin declaraţiile sale antimaghiare dure, Băsescu vrea doar să corespundă anumitor aşteptări, însă nu înţeleg de ce se discreditează pe măsură ce se apropie de sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 155 din 16.08.2013, autor Magyari Lajos

Politicienii români supralicitează / S-a dezlănţuit antimaghiarismul

Are deja consecinţe diplomatice faptul că antimaghiarismul pare să nu înceteze în sfera politică, ci mai degrabă să se amplifice. Reacţiile apar rând pe rând după declaraţiile de luni ale preşedintelui Traian Băsescu, prin care i-a atacat pe politicienii ungari. Ministrul de externe Titus Corlăţean l-a condamnat în expunerea susţinută la Izvorul Mureşului pe preşedintele statului, însă a acuzat guvernul ungar de atitudine extremistă şi iredentistă. Consecinţa: secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta şi a respins cu fermitate afirmaţiile lui Corlăţean. Intre timp, unul din reprezentanţii coaliţiei guvernamentale, Bogdan Diaconu, a înaintat în parlamentul de la Bucureşti un proiect de lege referitor la expulzarea extremiştilor ungari. Însuşi Băsescu a făcut noi declaraţii dure: în opinia sa, românii au cumpărat cu sânge Transilvania. El a formulat de asemenea ideea că ar considera un semn de respect reciproc arborarea drapelelor româneşti pe Pământul Secuiesc.

Transilvania cumpărată cu sânge

Românii nu au cumpărat Transilvania cu bani, ci cu sânge şi este cutremurător faptul că persoana considerată erou al revoluţiei de la 1989 face ca apartenenţa Transilvaniei să fie subiect de discuţie – a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, la Izvorul Mureşului. El a reclamat totodată faptul că în drum spre Izvorul Mureşului nu a văzut drapele româneşti, ci doar drapele secuieşti şi ungare. In opinia sa, nimeni nu spune ca acestea să nu fie arborate pe propriile cămine, dacă aşa se doreşte. Ar trebui însă găsit loc şi pentru tricolorul românesc, deoarece acesta ar putea fi un semn al respectului reciproc.

Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu la Izvorul Mureşului, referitoare la punerea la punct a Ungariei, nu este legitimă, după ce anterior a stat la masă cu cei care au folosit o retorică extremist de naţionalistă – a declarat ministrul de externe Titus Corlăţean miercuri, la Izvorul Mureşului. El a amintit că Băsescu a participat în anul 2010 la Universitatea Liberă de Vară de la Băile Balvanyos, unde a stat alături de politicienii ungari care au folosit o retorică nervoasă. Corlăţean a calificat drept perimată şi populistă declaraţia războinică a preşedintelui statului. El le-a reproşat în expunerea sa lui Băsescu şi guvernului anterior de centru-dreapta faptul că în anul 2010 nu au protestat atunci când guvernul FIDESZ, cu sprijinul Jobbik a adoptat legea referitoare la comemorarea tratatului de bază de la Trianon (Ziua Solidarităţii Naţionale) şi legea naturalizării simplificate. In opinia lui Corlăţean, aceste norme juridice vizează redobândirea Bazinului Carpatic pentru naţiunea maghiară şi rediscutarea tratatelor de pace de la Versailles. Avem un parteneriat strategic cu Ungaria: trebuie să muncim ca acest lucru să fie definitoriu. Este nevoie de muncă, de dialog – a declarat el.

In legătură cu planificata reorganizare administrativă, el a evidenţiat că regionalizarea României poate fi înfăptuită doar pe baze europene şi în nici un caz pe criterii etnice. Acest lucru să fie clar. In opinia lui Corlăţean aşa-numitele modele autonomiste nu reprezintă o normă europeană, nu sunt acceptate nici în Europa, iar în România sunt inacceptabile şi prin prisma constituţiei.

Budapesta a respins şi a dezminţit declaraţia lui Titus Corlăţean, referitoare la legea cetăţeniei ungare, potrivit căreia practica naturalizării ungare ar avea o bază etnică. Naturalizarea ungară – asemeni practicii române – necesită cunoaşterea limbii maghiare şi dovedirea existenţei a cel puţin unei rude cetăţean ungar. Potrivit poziţiei ministerului ungar de externe, constatările nefondate sunt bune pentru calomnierea Ungariei şi intimidarea maghiarilor din România, în timp ce aspiraţia comunităţii maghiare din România – exprimată în mod democratic – este legală şi corespunde practicii şi normelor europene şi internaţionale. Nemeth Zsolt i-a comunicat ambasadorului român că Ungaria se angajează în continuare să susţină dezvoltarea relaţiilor ungaro-române, în baza unui dialog sincer şi obiectiv.

I-ar expulza pe extremiştii maghiari.

Parlamentarul social Bogdan Diaconu a înaintat în parlamentul de la Bucureşti un proiect de lege referitor la expulzarea extremiştilor străini şi la interzicerea organizării manifestărilor acestora. Norma juridică ar interzice orice manifestare – întâlnire, conferinţă, tabără şi miting – care ar pune chiar şi indirect sunt semnul întrebării caracterul unitar şi indivizibil al statului naţional român. Legea i-ar declara persona non-grata pe cetăţenii care pun sub semnul întrebării primul articol al constituţiei române.

Deşi proiectul nu face referire la maghiari, în comunicatul de presă anexat acestuia, Diaconu declară că aceasta este a doua sa iniţiativă care vizează înfrânarea extremiştilor maghiari.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6968 din 16.08.2013

Referendumuri locale privind regionalizarea

UDMR iniţiază organizarea de referendumuri locale. Acestea ar fi organizate de autoguvernările locale de pe Pământul Secuiesc şi din Partium. In cadrul acestora, cetăţenii vor putea alege de care regiune administrativă să aparţină localitatea în care trăiesc – a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ieri, la Pădureni, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Universităţii Libere din Trei Scaune. Pe Pământul Secuiesc s-ar organiza paralel două referendumuri, al doilea dorind să afle opinia cu privire la oficializarea limbii maghiare – a completat Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

In câteva zile va demara acţiunea de strângere de semnături, referendumurile locale fiind iniţiate de fapt de către cetăţeni, ei putând face, potrivit legii, acest lucru dacă cel puţin 5% din persoanele cu drept de vot semnează documentul în acest sens. Iniţiativa cetăţenească va ajunge la consiliul local, acesta urmând să se pronunţe cu privire la organizarea referendumului -a explicat Antal Arpad. Potrivit planurilor, în următoarele săptămâni vor strânge semnăturile necesare în toate localităţile de pe Pământul Secuiesc, iar hotărârile privind organizarea referendumurilor vor fi adoptate de către autoguvernările locale la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Potrivit planurilor, până la mijlocul lunii noiembrie, aceste hotărâri vot fi luate în toate localităţile. In cadrul referendumului se va pune întrebarea: Doriţi ca localitatea dvs. să aparţină de o regiune de care aparţin următoarele localităţi? – şi sunt enumerate în anexă toate localităţile de pe Pământul Secuiesc – a declarat Kelemen Hunor.

Antal Arpad a declarat şi faptul că pe Pământul Secuiesc vor fi iniţiate două referendumuri simultan, al doilea vizând recunoştea limbii maghiare ca limbă regională oficială. Se aşteaptă ca prefecturile să atace hotărârea privind referendumul, până acum fiind atacate toate hotărârile de acest gen. In Europa, America şi toată lumea aceasta se înţelege exact ce înseamnă un referendum, iar dacă în România vor încerca să-i oprească pe oameni să-şi exprime părerea cu privire la reorganizarea administrativă, acest lucru va defini foarte bine democraţia de la noi – a declarat Antal Arpad.

Kelemen Hunor le-a declarat tinerilor prezenţi la universitatea de vară că reorganizarea administrativă a ţării nu va avea loc în acest an, referendumul privind revizuirea constituţiei va avea loc doar la toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale, iar formarea regiunilor administrative va putea avea loc doar după acest referendum. Am câştigat timp – a accentuat preşedintele UDMR, însă a declarat şi faptul că este de părere că acest lucru nu va avea loc nici la sfârşitul anului viitor, şi nici la începutul anului 2015, deoarece vor intra în perioada premergătoare alegerilor, şi este puţin probabil ca vreun partid să-şi asume răscolirea întregii administraţii. Punctul de vedere al UDMR este că în România nu este nevoie de regiuni administrative, dar ar fi bine dacă în locul celor opt regiuni de dezvoltare s-ar crea 16, accesarea fondurilor UE fiind astfel mai eficientă. UDMR are şi un plan B, şi un plan C. Dacă nu se va renunţa la reorganizarea administrativă, se doreşte ca Pământul Secuiesc şi Partium să fie regiuni independente, iar dacă nu se poate, conform planului C, se doreşte obţinerea cel puţin a unui statut de subregiune pentru cele două regiuni, în cadrul unei regiuni mai mari, similar cu situaţia din Tirolul de Sud – a declarat Kelemen. Se încearcă găsirea printre politicienii români a unor parteneri, pe care să-i convingă că propunerea lor serveşte şi interesele României. Potrivit lui Antal Arpad, în rândul politicienilor români, înţelegerea este clară: administraţia românească trebuie reorganizată astfel încât maghiarilor să le fie rău, de aceea nu a fost realizată descentralizarea în ultimii ani, deoarece s-au temut că aceasta ne-ar face bine nouă. 18 milioane de români au fost împinşi în sărăcie, doar să nu le fie bine celor 1,5 milioane de maghiari, a accentuat Antal.

Kelemen Hunor a mai declarat că UDMR este dispusă să se folosească de toate mijloacele democratice pentru a împiedica reorganizarea care ameninţă maghiarimea, dar întrebarea este când şi prin ce mijloace este bine să se acţioneze, care este tactica cea mai eficientă. UDMR sprijină marşul secuiesc ce va fi organizat în luna octombrie de către CNS, va mobiliza oameni şi va face totul pentru reuşita manifestaţiei – a declarat preşedintele UDMR. El a accentuat că CNS nu este rival politic, i-au contactat din timp, au căzut de acord, astfel că nu au avut nici un motiv să le refuze propunerea. Referitor la protestul anunţat pentru octombrie în judeţul Harghita, nu s-a luat nici o hotărâre, conducerea UDMR urmând să discute zilele următoare. Problema este ca nu cumva cele două manifestări se fie prea apropiate în timp. O altă întrebare ar fi dacă acum, când nu este aşa de mare pericolul, să se utilizeze sau nu toată muniţia – a întrebat Kelemen Hunor. Dacă protestul va fi totuşi organizat luna viitoare, potrivit planurilor, acesta va avea loc la Odorheiu Secuiesc, a declarat Kelemen.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6969 din 17.08.2013, autor Farkas Reka

Universitatea de Vară Izvorul Mureşului / Se solicită retragerea distincţiei lui Tokes

In cadrul celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului s-a solicitat retragerea distincţiei de stat acordată europarlamentarului Tokes Laszlo. Europarlamentarul a apreciat că în România nu este asigurat dreptul la liberă exprimare. Tokes a primit cea mai înaltă distincţie de stat în anul 2009, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la izbucnirea revoluţiei de la Timişoara, pentru rolul istoric jucat în lansarea procesului schimbării regimului din România. Tokes Laszlo a calificat atacurile lansate la adresa lui şi cererea privind retragerea distincţiei drept o privare de exprimarea liberă a opiniei. Iată că în România există relaţii dictatorice. Eu nu am luptat la Timişoara pentru distincţie. Prin acest lucru îmi este lezată demnitatea umană – a declarat ieri Tokes Laszlo. Preşedintele statului a declarat joi, la monumentul eroilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial, de la Oarba de Mureş, că a fost consternat de ideea aşezării Transilvaniei sub dictat ungar. Este dezamăgit de un om pe care l-a considerat un simbol al revoluţiei române.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6969 din 17.08.2013

Steag alb pentru preşedinte

Cu ocazia zilei Adormirii Maicii Domnului, Traian Băsescu s-a întors la Izvorul Mureşului, la locul unde a făcut declaraţiile antimaghiare consternante şi, pentru a demonstra cât cu curajos este, nu s-a putut abţine să nu afirme faptul că pe casele de pe Pământul Secuiesc, pe lângă drapelele secuieşti şi maghiare, ar încăpea şi tricolorul român.

Indiscutabil că ar încăpea, numai că marinarul duplicitar aflat la finele mandatului său, ar trebui să ia la cunoştinţă faptul că nici o comunitate naţională aflată în minoritate nu va arbora tricolorul românesc atâta timp cât membrii acesteia sunt văzuţi ca nişte cetăţeni de rangul al doilea, cererile nu sunt ascultate, iar statul român şi conducătorii acestuia îşi bat joc de strădaniile lor autonomiste, în timp ce peste tot se spune că soluţionarea problemei etnice are o valoare de model în România şi că minorităţilor li se asigură prea multe drepturi. Această propagandă falsă a fost lansată cu ocazia vizitei din 1997 a lui Bill Clinton şi recită acest lucru de fiecare dată când vor să ne reducă la tăcere.

Atâta timp cât statul român şi liderii acestuia ne ironizează sistematic aspiraţiile autonomiste, refuză restabilirea universităţilor noastre maghiare din Cluj şi Târgu Mureş, atâta timp cât politicianul – care va ieşi treptat din viaţa politică – ameninţă cu punerea la punct a Budapestei, ar fi bizar să se aştepte ca noi să îi aplaudăm declaraţiile şi să îl întâmpinăm cu tricolorul românesc. Atâta timp cât preşedintele Traian Băsescu îşi permite să ne tulbure viaţa din sfera celor mai virulenţi reprezentanţi ai naţionalismului român transilvănean, prin mesaje aproape războinice, să nu se aştepte ca drapelul românilor să fie arborat de cineva pe propria casă.

El şi colegii săi cu atitudinea lor antimaghiară generatoare de atmosferă războinică ar trebui să se aproprie de noi cu steaguri albe.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6969 din 17.08.2013, autor Simo Erzsebet

A V-a ediţie a Universităţii Libere din Trei Scaune la Pădureni / Vor referendumuri

In a doua zi a Universităţii, vineri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că vor iniţia referendumuri locale pentru a afla de ce regiune administrativă să aparţină localităţile în cauză.

Politicienii au fost întrebaţi dacă pot spune vorbe mai mari decât preşedintele (referire la faptul că Băsescu a declarat că anul viitor nu va mai exista Tusvanyos).

Întrebarea este ce ne decidem să facem din moment ce noi trebuie să planificăm viitorul pe pământul nostru natal, să soluţionăm problemele cotidiene: să spunem vorbe mari, iar mai apoi să facem curat după noi, sau mai degrabă să căutăm posibilităţile care identifică soluţii la problemele cotidiene, care arată imaginea unui viitor ce face posibilă propăşirea noastră ca maghiari şi utilizarea simbolurilor noastre, pe pământul natal -a spus liderul uniunii.

In opinia lui Kelemen, nici de afirmaţiile liderului Jobbik, Vona Gabor, nu ar trebui să ne ocupăm prea mult, deoarece aceia care spun aşa ceva, a doua zi se urcă în maşină şi pleacă şi privesc acasă la televizor ce au lăsat în urmă.

Noi însă rămânem acasă şi încercăm să facem ordine. In cazul în care ceea ce spune Băsescu o spune un politician care este interesat de confruntări politice între partide, am putea chiar să facem abstracţie, însă dacă preşedintele statului spune că îi declară război Ungariei, nu putem lăsa asta fără replică – a afirmat Kelemen.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost de părere că spiritul lui Ceauşescu este încă viu. In opinia sa, diferenţa dintre politicienii mărunţi şi preşedinţii de stat intervine atunci când un preşedinte de stat gândeşte întru generaţii şi îşi asumă şi afirmaţii care duc la scăderea popularităţii sale.

Deciziile adoptate în ultimii 23 de ani s-au referit la cum să câştige politicienii următoarele alegeri, de aceea este asistenţa socială una catastrofală, nu au făcut nimic în direcţia clasei mijlocii – a spus Antal Arpad.

Referindu-se la reorganizarea administrativă, Kelemen Hunor a declarat că aceasta nu este posibilă fără chestionarea cetăţenilor, motiv pentru care UDMR demarează o acţiune de strângere de semnături în vederea organizării de referendumuri pe Pământul Secuiesc (în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna) şi în Partium (judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj), în care procentul populaţiei maghiare este unul semnificativ. In cadrul referendumurilor locale, locuitorii trebuie să răspundă la întrebarea referitoare la regiunea de care vor să aparţină localitatea lor în cazul în care va avea loc reorganizarea.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 156 din 19.08.2013, autor Levai Barna

Strângere de voturi

Traian Băsescu nu este nici nebun, nici handicapat. A demonstrat de nenumărate ori că este singurul din această ţară, care se pricepe la politică. Împreună cu echipa sa din culise, bine plătită, inventează de fiecare dată ceva nou, care ţine apoi prima pagină zile întregi, şi este capabil de ceva la care majoritatea politicienilor visează doar: să-şi tematizeze discursurile politice publice.

Nici de această dată nu poate fi vorba de altceva. Este exclus ca fostul căpitan să nu ştie că are un discurs duplicitar neobişnuit chiar şi în România.

Pe de-o parte, vorbeşte peste tot despre unificarea României şi Moldovei, de parcă ar urma să decidă prieteneşte acest lucru, la finele săptămânii. Le spune celor de peste Prut: cereţi şi vi se va da. Ar retrasa lejer graniţele, ar înfiinţa un nou stat, ar schimba echilibrul geopolitic. Nici nu se pune problema că poate tratatele internaţionale în vigoare ar interzice acest lucru sau că acolo trăieşte o minoritate alta decât cea română (12% din populaţie), care poate are despre drepturilor minorităţilor din România alte informaţii decât ceea ce susţine poziţia română oficială. In acelaşi timp (la propriu, nu a doua zi, nu peste o săptămână, ci în acelaşi discurs) califică drept extremiste şi inacceptabile declaraţiile făcute la Tuşnad Băi şi Borzont de către membri ai guvernului şi parlamentului din Ungaria. Deşi nu s-a afirmat în realitate altceva decât ca guvernul ţării-mamă să susţină maghiarimea transilvană. Nici o revizuire a hotarelor, nici un amestec şi nici o autonomie.

Băsescu însă ştie mai bine ca oricine că 95% din opinia publică românească îmbibată de antimaghiarism este receptivă la texte de genul punerea la punct a Ungariei, ca atare urgentează măsuri mai ferme faţă de extremiştii maghiari care se manifestă pe teritoriul României. Asta ar putea da bine la următoarele alegeri. Pentru că este clar că Băsescu a început strângerea de voturi pentru Mişcarea Populară pe care o moşeşte.

Păcat că şi de această dată tot noi vom avea de suferit.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 156 din 19.08.2013, autor Erdely Andras

Tokes Laszlo avertizează

In opinia europarlamentarului Tokes Laszlo, preşedinte CNMT, instigarea românească va avea efect de bumerang. El atrage atenţia Uniunii Europene asupra faptului că focarul instabilităţii îl reprezintă situaţia nesoluţionată a maghiarilor din Bazinul Carpatic, care trebuie soluţionată.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns într-un vârtej politic. In momentul de faţă a ajuns la acuzaţia consternantă de dictat ungar împotriva Transilvaniei, prin care induce o licitaţie politică fără sfârşit, la care participă premierul Victor Ponta şi Crin Antonescu, copreşedintele USL – a declarat Tokes Laszlo, în emisiunea Vasarnapi Ujsag a postului de radio Kossuth. După cum a declarat, unul dintre aceştia vrea să demareze împotriva sa o anchetă penală, iar altul i-ar retrage distincţia Steaua României, preşedintele îi pune sub semnul întrebării cetăţenia română, considerându-l ţap ispăşitor într-un joc politic intern în cadrul căruia cazul maghiarilor este în mod evident doar un instrument. Prin toată această tevatură se doreşte distragerea atenţiei de la drepturile individuale şi comunitare. Miza cea mai importantă este autonomia maghiară. Se doreşte distragerea atenţiei de la situaţia economică catastrofală a României – a subliniat Tokes Laszlo. El a declarat că nu înţelege atitudinea lui Traian Băsescu din moment ce preşedintele statului se afla până acum în relaţii bune atât cu el cât şi cu premierul ungar Orban Viktor. Băsescu este de altfel membru al Partidului Popular European şi a câştigat alegerile prezidenţiale cu voturile maghiarilor – a amintit preşedintele CNMT.

Tokes Laszlo a fost de părere că generarea actualei diversiuni în România şi instigarea pot avea un efect de bumerang în sensul că va atrage atenţia Uniunii Europene asupra faptului că focarul instabilităţii nu este Ungaria ci situaţia nesoluţionată a comunităţii maghiare din Bazinul Carpatic, care trebuie oricum soluţionată.

Zakonyi Botond, directorul Institutului Ungar pentru Probleme Externe, a vorbit în cadrul emisiunii despre faptul că iniţiativa cetăţenească poate viza revizuirea tratatelor deja existente. In charta drepturilor fundamentale se face referire la drepturile minoritare, însă în tratatele de bază nu există pasaj referitor la minorităţile indigene. El a atras atenţia asupra faptului că în Parlamentul European s-a spus de multe ori că problema minorităţilor naţionale este o problemă internă a statelor membre şi nu reprezintă o competenţă comunitară. Si sezonul mort a contribuit la generarea unor reacţii isterice din cauza autonomiei Tirolului de Sud. Situaţia germanilor din Tirolul de Sud a devenit în decurs de 40 de ani din ce în ce mai bună, fără ca între cele două ţări să fi existat situaţii conflictuale. In opinia sa, este necesară consolidarea autoguvernărilor. In cazul în care între acestea se va crea o colaborare în sensul soluţionării în mod autonom a problemelor, al distribuirii fondurilor, atunci se va crea o situaţie cu care trebuie să convieţuiască şi majoritatea -a declarat Zakonyi Botond, care şi-a exprimat speranţa că în scurt timp vor fi abordate probleme precum utilizarea simbolurilor şi bilingvismul. El a amintit că nu este numai un interes maghiar ca reorganizarea regională să nu fie realizată în forma planificată. El a considerat că există şanse ca maghiarii să găsească parteneri şi să nu reprezinte singuri interesele regionale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6970 din 19.08.2013

Şi Ponta i-ar retrage decoraţia lui Tokes

Premierul Victor Ponta este dispus să contrasemneze o eventuală ordonanţă prezidenţială prin care ar fi retrasă distincţia de stat acordată europarlamentarului Tokes Laszlo.

Acest lucru a fost declarat de premier însuşi pe postul Antena3. Ponta a mai adăugat: va trimite o adresa oficială administraţiei prezidenţiale despre poziţia sa. El a mai menţionat că există un precedent cu privire la contrasemnarea unei ordonanţe referitoare la retragerea unei distincţii de stat şi este dispus să facă acest lucru şi în cazul lui Tokes Laszlo.

Kovacs: retragerea decoraţiei ar fi o prostie

In opinia lui Kovacs Peter, secretar general al UDMR, ar fi o prostie ca administraţia prezidenţială să îl priveze pe europarlamentarul Tokes Laszlo de cea mai înaltă distincţie de stat, acordată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la izbucnirea revoltei de la Timişoara. Tokes Laszlo a primit această recunoaştere pentru activitatea sa din anul 1989. Nimeni nu îi poate lua ceea ce a făcut atunci. Cu toţii trebuie să îi adresăm mulţumiri pentru atitudinea sa de atunci. Ar fi o mare prostie să i se retragă distincţia primită pentru declanşarea revoluţiei – a declarat ieri politicianul UDMR. Kovacs Peter a mai afirmat că în ultimii 23 de ani, Tokes Laszlo a făcut tot posibilul să se afunde din ce în ce mai tare de pe piedestalul pe care a fost aşezat în anul 1989. Dacă ar renunţa la viaţa publică, Tokes Laszlo ar rămâne pentru noi acea personalitate care a reprezentat scânteia revoluţiei din anul 1989 – a formulat secretarul general al UDMR.

Naţionalismul în desfăşurare

Acum că preşedintele român s-a învăluit în mantia tricoloră şi a început să-şi facă griji pentru România din cauza maghiarilor, mulţi privesc nedumeriţi la această schimbare. Deşi, dacă ştiu eu bine, Traian Băsescu nu le-a promis niciodată autonomie maghiarilor transilvani, şi nici chiar secuilor, nu s-a luptat pentru modificarea acelui articol din Constituţie care se referă la statul naţional şi nici nu a susţinut că universitatea maghiară de stat ar fi ceva ce li s-ar cuveni acum contribuabililor de pe meleagurile transilvane. A mâncat pur şi simplu zâmbind kurtos-ul, s-a îmbrăţişat cu câţiva politicieni maghiari, iar mai apoi a plecat în Basarabia să-i liniştească pe moldoveni, spunându-le că va fi unire, după care a revenit pe Pământul Secuiesc pentru a-i asigura pe ortodocşii de aici că este cu ei şi că dacă încăpăţânaţii de maghiari vor continua să vorbească despre drepturile şi sprijinirea maghiarilor de aici, nu vor trece graniţa, pentru că aici nu va fi nici o enclavă secuiască.

Bineînţeles că din cauza lipsei de susţinere a apelat Traian Băsescu la naţionalism, pentru că acesta prinde de fiecare dată la poporul român iubitor de oaspeţi.

Partea română a promis autonomie transilvană. Si de aproape 100 de ani tremură ca nu cumva să-i ceară cineva socoteală pentru afirmaţiile, promisiunile făcute. Românii se tem în permanenţă ca nu cumva istoria lor făurită din legende să fie rescrisă, se tem ca nu cumva să îşi facă apariţia o societate cu adevărat democratică, pentru că asta ar însemna sfârşitul măreţelor vise naţionale ţinute la cald în ultimii 100 de ani.

Indiferent ce vorbe mieroase le-ar adresa uneori maghiarilor transilvăneni, politicienii români nu vor renunţa niciodată la România Mare, la constituirea statului naţional unitar. Iar pentru asta, desfăşurarea sentimentelor naţionaliste este un lucru indispensabil.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6971 din 20.08.2013

Românizarea capitalei secuieşti

Oraşul Târgu Mureş şi-a pierdut treptat rangul de capitală a Pământului Secuiesc, iar caracterul de oraş maghiar suferă prejudicii din ce în ce mai mari. Dorin Florea, primarul social-liberal, îşi permite mai nou din ce în ce mai multe măsuri antimaghiare. Românizarea oraşului, considerat centrul Pământului Secuiesc, a fost înfăptuită pe deplin după schimbarea regimului. La alegerile locale de anul trecut a câştigat tot Dorin Florea.

Primarul român s-a străduit până acum să nu îşi arate colţii şi nu a deraiat pe linia vizibil moartă a regionalizării, în speranţa că va putea obţine titlul de preşedinte de regiune. A susţinut vizibil păstrarea unităţii Pământului Secuiesc. In momentul de faţă îi instigă pe locuitorii mureşeni unii împotriva altora. O problemă o constituie faptul că nu este dispus să observe că în interesul unei convieţuiri armonioase, ar trebui să facă anumite gesturi nu numai minoritatea, ci şi majoritatea. De exemplu să nu umple oraşul cu statui ale unor personalităţi române de rangul al doilea, să nu desfiinţeze denumirile maghiare de străzi, să nu instige la ură în şcolile mixte şi să nu lupte cu atâta înverşunare ca un oraş – în momentul de faţă locuit în procent de 50% de maghiari – să devină românesc. Să îşi îndrepte atenţia către Cluj-Napoca, către zilele maghiare care se desfăşoară în centul oraşului.

Diluarea forţată a blocurilor etnice continuă – în pofida interdicţiilor internaţionale – în România în mod consecvent, dar sperăm că nu şi într-un mod imposibil de stopat.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6972 din 21.08.2013

Inscripţie maghiară pe faţada Arhivei

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării i-a dat câştig de cauză lui Tamas Sandor în problema inscripţionării maghiare a denumirii Arhivelor judeţene. Tamas a îndreptat cauza inscripţiei maghiare într-o direcţie juridică după ce textul maghiar nu a fost afişat pe faţada instituţiei, în pofida numeroaselor somaţii – informează într-un comunicat consiliul judeţean.

M-am adresat CNCD: am tot corespondat cu ministerul de interne, însă totul a fost în zadar. Consiliul ne-a admis cererea şi a confirmat că reglementările prevăzute de lege sunt valabile pentru toate instituţiile – a formulat Tamas Sandor. Conducătorul autoguvernării consideră că este de neînţeles faptul că autorităţile locale şi cele de la Bucureşti interpretează şi acum eronat, în mod intenţionat, normele juridice referitoare la utilizarea limbii.

Nu vreau să vorbesc despre motivele pentru care unii conducători de instituţii nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă acest lucru. El a mai menţionat că este clar că mai există deficienţe în privinţa inscripţiilor bilingve, însă se lucrează la remedierea acestora.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6974 din 23.08.2013

Antal Arpad îl susţine pe Tokes Laszlo / Problema nu este libertatea de exprimare

Aversiunea faţă de paşaportul românesc în aproape toate ţările civilizate nu este generată de faptul că Tokes Laszlo spune una sau alta. Să nu ajungem în situaţia în care să spunem că Tokes este cea mai mare problemă a României – a declarat ieri Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, preşedintele filialei locale a UDMR, în opinia căruia avem obligaţia de a-l apăra pe europarlamentar, chiar dacă el aparţine de un alt partid.

Libertatea de exprimare nu înseamnă că trebuie să i se retragă cetăţenia celui care critică, să fie expulzat din ţară, să i se interzică să respire şi eventual că trebuie restabilit sistemul ceauşist. Nu din cauza lui Tokes trebuie să ne fie ruşine. Nu el a fost la putere în ultimii 23 de ani. Nu a ocupat nici funcţia de premier şi nici pe cea de ministru, nu a fost nici patriarh ortodox. Nu a făcut altceva decât să îşi exprime opinia. Cele trei milioane de cetăţeni nu au părăsit ţara din cauza lui. Nu el este de vină pentru faptul că nu s-au născut un milion şi jumătate de copii, că imaginea internaţională a României şi a românilor este aşa cum este -a declarat el. In opinia lui Antal, Tokes Laszlo a creat în anul 1989 posibilitatea ca România să poată edifica o societate modernă, europeană, viabilă şi respectată în Europa şi nu lui trebuie să i se ceară explicaţii pentru faptul că acest lucru nu s-a realizat.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre respect pe Pământul Secuiesc, numai că acest respect nu este reciproc: în timp ce în Serbia de după război, documentele sunt emise de instituţiile de stat în limba cerută de cetăţeni, aici nu se observă nici un semn al recunoaşterii maghiarilor şi nici măcar pe moneda 50 de bani nu este trecută o personalitate istorică maghiară, portretul lui Brassai, Bolyai sau al regelui Matei. Referindu-se la un sondaj realizat recent, Antal Arpad a invocat faptul că 85% dintre locuitorii României sunt nemulţumiţi de modul de guvernare a ţării şi mai degrabă ar trebui abordată această problemă. Trebuie să îmbunătăţim modul de guvernare, iar răspunsul nostru la acest lucru este autonomia, pentru că nu ţara există pentru Bucureşti. Acest lucru ar trebui înţeles – a declarat el.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6977 din 27.08.2013, autor Demeter J Ildiko

Marele marş pentru autonomie / Se mizează pe toată lumea

Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, ne-a declarat că deşi nu se vede, organizarea Marelui Marş Secuiesc, anunţat pentru data de 27 octombrie, se desfăşoară în forţă. Iniţiatorii s-au adresat tuturor autoguvernărilor localităţilor situate pe tronsonul de 45 de km pe care se va desfăşura evenimentul, între localităţile Chichiş şi Breţcu, iar liderii autoguvernărilor şi preoţii sprijină iniţiativa şi sunt încântaţi de ea.

Mişcarea organizată împotriva reorganizării administrative planificate de guvern şi în vederea susţinerii Pământului Secuiesc unitar, este susţinută de toate cele trei partide maghiare, UDMR, PCM şi PPMT.

Izsak Balazs ne-a declarat: după anunţarea acţiunii în data de 8 august, mişcarea a fost anunţată la primăriile din localităţile situate pe traseu. S-au purtat medieri cu liderii locali şi cu preoţii în probleme organizatorice şi în problema slujbelor ecumenice. Pare cert că vor fi realizate imagini panoramice din avion, care vor fi transmise prin internet şi vor fi proiectate pe panouri în mai multe capitale ale unor state europene şi americane, simultan cu marele marş. Mobilizarea se desfăşoară pe toate planurile. Se străduiesc să implice cât mai multe organizaţii civile şi ideea este ca toată lumea să-şi asume manifestarea şi să o susţină cu propriile mijloace. A fost realizată pagina de Facebook a acţiunii. Se va realiza un material publicitar şi vor fi realizate afişe. Potrivit planurilor, cu o săptămână înainte de acţiune va porni o caravană a căruţelor, care prin traversarea a numeroase localităţi de pe Pământul Secuiesc va ajunge în Trei Scaune – a explicat preşedintele CNS.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6978 din 28.08.2013, autor Farcadi Botond

PCM mobilizează pentru mitingul din luna octombrie / Solidaritate în privinţa problemelor naţionale

Partidul Civic Maghiar îşi mobilizează simpatizanţii pentru marele miting autonomist anunţat pentru data de 27 octombrie de către CNS. Filiala din Trei Scaune a formaţiunii lucrează cu toate instrumentele pentru ca la acţiune să participe un număr cât mai mare de oameni – a declarat Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei PCM din Trei Scaune, în cadrul conferinţei sale de presă de ieri.

Dacă din punct de vedere politico-naţional este vorba despre o cauză importantă, despre reorganizarea regională, despre un miting autonomist, PCM a fost şi va fi acolo întotdeauna – a subliniat Kulcsar Terza Jozsef, salutând faptul că acţiunea de protest este susţinută de toate partidele maghiare, de biserici şi de organizaţiile civile. Pentru a avea sorţi de izbândă, el a insistat şi asupra faptului ca partidele maghiare să încheie un armistiţiu până atunci şi să nu se mai atace reciproc. Înainte de mitingul autonomist din 10 martie, reprezentanţii partidelor maghiare au reuşit să se aşeze la masa tratativelor. Si în momentul de faţă este nevoie de solidaritate, dat fiind faptul că şi acţiunea de la Târgu Mureş a indicat că există pretenţie la autonomie.

Balint Jozsef, conducătorul filialei din Sfântu Gheorghe a formaţiunii, şi-a exprimat speranţa că va exista o colaborare reală, în care vor fi implicaţi reprezentanţii tuturor părţilor şi că toţi se vor implica în organizare.

Preşedintele filialei PCM Trei Scaune a mai comunicat că la biroul lor din Sfântu Gheorghe îi aşteaptă în continuare pe cei care solicită cetăţenia ungară. Trebuie să ne implicăm în alegeri. Dacă FIDESZ nu va exista, politica naţională va ajunge în plan secund – a opiniat Kulcsar Terza Jozsef.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6980 din 30.08.2013, autor Farcadi Botond

Sf. Gheorghe

10.09.2013

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

2013 Revista presei maghiare 16 by Dan TanasăTags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Revista presei maghiare din România 16.08 – 31.08.2013

  1. […] Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6972 din 21.08.2013 (Traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Revista presei maghiare din România 16.08 – 31.08.2013"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revista-presei-maghiare-din-romania-16-08-31-08-2013/