Revista presei maghiare din România 16.09 – 30.09.2013

November 12, 2013 • Centrul European de Studii Covasna-Harghita • Views: 1187

Centrul European de Studii Covasna – Harghita 

Revista Presei Maghiare

Nr. 18 / 16-30.09.2013

Lupta pentru bilingvism

În noiembrie anul trecut, două organizaţii – Tinerii Maghiari din Transilvania (EMI) şi Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) – au început o campanie în vederea distribuirii plăcuţelor bilingve pentru a fi amplasate pe porţi. In decurs de patru luni, 700 de plăcuţe bilingve – Parkolni tilos! şi Harapos kutya! – au fost distribuite cu ajutorul celor 15 voluntari. Incze Johanna îi îndeamnă pe toţi cei care nu au beneficiat până acum de plăcuţe bilingve pentru a fi amplasate pe porţi, să contacteze biroul EMI din Curtea 44, unde pot accesa astfel de afişe. Reprezentanţii EMI au primit solicitări şi din partea celor din mediul rural, cererile fiind îndeplinite.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 176 din 16.09.2013

Avertisment bucureştean către Budapesta

Bucureşti nu ar privi cu ochi buni pătrunderea campaniei electorale ungare în România – a declarat sâmbătă, Titus Corlăţean, ministru de externe, postului de televiziune Digi 24. In interviul acordat emisiunii de politică externă, emisiune intitulată Paşaport diplomatic, Corlăţean s-a referit la relaţiile româno-ungare.

În baza legii cetăţeniei ungare, un anumit număr de cetăţeni români de etnie maghiară au primit cetăţenie ungară şi astfel există o anumită provocare în privinţa strângerii de semnături din România.

În opinia sa, ar fi extrem de util ca în România aceste interese electorale să nu apară într-un mod prea proeminent. Trebuie să ne concentrăm asupra provocărilor vieţii economice şi sociale, provocări care afectează în mod egal pe toată lumea: să nu se încerce lansarea unor teme în mod artificial, în baza unor interese politice – i-a avertizat pe politicienii ungari ministrul român de externe.

La întrebarea dacă planifică în viitorul apropiat o întâlnire între cele două ministere de externe, unde să fie clarificate diferenţele de opinii existente în relaţiile româno-ungare, el a declarat că relaţiile dintre cele două ministere sunt permanente. Văzând cronologia evenimentelor, trebuie observat faptul că această perioadă caniculară de vară a fost generată de declaraţiile unor politicieni ungari din România, făcute pe teritoriul român. Astfel de declaraţii nu ar fi tolerate de nici o ţară democratică, mai ales pe propriul teritoriu. Aceste declaraţii au fost urmate de răspunsurile necesare de partea română – a afirmat Corlăţean. În opinia sa, Bucureştiul este interesat ca Budapesta să găsească un partener corect şi cinstit, când este vorba despre urnirea din loc a parteneriatului strategic european dintre cele două ţări.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6994 din 16.09.2013

Obelisc în amintirea honvezilor

Asociaţia Szekely Tarsalgo a comemorat în faţa intrării în biserica reformată din Baraolt intrarea în Baraolt a honvezilor maghiari în data de 12 septembrie 1940. Din cauza vremii nefavorabile, festivitatea de comemorare a avut loc în biserică, în curte desfăşurându-se numai festivitatea de dezvelire a obeliscului.

Farkas Vilmos, preot reformat din Băţanii Mari i-a încurajat pe membrii comunităţii să încerce să viseze. Au visat şi au crezut şi înaintaşii noştri, Transilvania şi Pământul Secuiesc s-au reîntors la ţara-mamă după nedreptatea de după Trianon – a declarat el. Gazda evenimentului, preotul Krizbai Imre, a formulat astfel: este important să păstrăm memoria momentelor definitorii ale istoriei noastre. El i-a salutat pe cei cinci honvezi de odinioară, care au fost salutaţi de cei aproximativ 150 de participanţi din biserică.

Gyuri Csaba, parlamentar ungar, vicepreşedintele formaţiunii Jobbik Magyarorszagert a declarat că este mândru de faptul că a putut vota legea care a creat posibilitatea ca cei care trăiesc în afara Ungariei ciuntite să-şi recapete cetăţenia. Szabo Miklos, preşedintele din scaunul Brăduţ-Micloşoara al Consiliului Naţional Secuiesc, a atras atenţia asupra faptului că nu trebuie să uităm de însemnătatea intrării honvezilor ungari. Miklosi Jozsef a evocat în baza unor documente de odinioară cu ce bucurie au primit oamenii de pe Pământul Secuiesc reîntoarcerea honvezilor. Fostul primar al oraşului Baraolt, Nagy Istvan, a vorbit despre consecvenţa de care au dat dovadă honvezii.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6994 din 16.09.2013, autor Hecser Laszlo

A început Maratonul pentru Pământul Secuiesc

Ieri au pornit din Târgu Mureş acei doi sportivi care aleargă timp de 12 zile şi care parcurg 91 de localităţi, în cadrul acţiunii intitulate Maraton pentru Pământul Secuiesc, în vederea atragerii atenţiei asupra cerinţelor autonomiste de pe Pământul Secuiesc.

Sponsorul principal al acţiunii este Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania. Potrivit comunicatului CNMT, maratonistul ungar Juhos Gabor va parcurge în decurs de 12 zile o distanţă de 500 km şi se angajează să parcurgă zilnic o distanţă de 42, 195 km. Intre timp, la acţiune a aderat şi Csato Jozsef, sportiv din Transilvania şi astfel cei doi vor parcurge împreună Pământul Secuiesc.

Dacă pot face ceva pentru ca poporul secuiesc să obţină dreptul său la autodeterminare, ceea ce este un drept fundamental al omului, eu încerc să introduc acesta, în conştiinţa publică, prin intermediul sportului – a declarat Juhos Gabor, înainte de plecare. El a declarat că oricine poate adera la ei, dar se poate participa la acţiune urmărind maratonul din faţa porţii şi fluturând drapelul secuiesc.

Csato Gabor din Joseni a declarat că el a considerat că este obligaţia sa să adere la iniţiativă.

Înainte de plecare, cei doi maratonişti au plantat un puiet în curtea bisericii unitariene din Târgu Mureş şi planifică să planteze câte unul în fiecare localitate pe care o vor traversa. Potrivit planurilor lor, se vor întoarce înapoi în Târgu Mureş în data de 28 septembrie.

Sportivii vor ajunge în Trei Scaune, la Bixad ,în data de 20 septembrie. In seara respectivă vor ajunge la Turia. Prin localităţile Târgu Secuiesc şi Covasna vor ajunge la Brateş. În data de 22 septembrie se vor îndrepta spre Malnaş, trecând prin Sfântu Gheorghe. In data de 23 septembrie vor alerga până la Vârghiş, prin traversarea Baraoltului şi acolo vor părăsi regiunea noastră.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6994 din 16.09.2013

Independenţa Cataloniei ar putea declanşa o avalanşă

Miercuri a avut loc un lanţ viu de 400 de km pentru independenţa Cataloniei. Madrid pare să fie disponibil să amplifice autonomia Barcelonei, autonomia sa financiară în mai multe probleme, însă nu doreşte să audă de noi frontiere. In opinia specialiştilor, lupta catalană şi scoţiană pentru independenţă ar putea declanşa o avalanşă în Europa, iar acest lucru ar putea avea efect asupra aspiraţiilor autonomiste de pe Pământul Secuiesc. Szilagyi Istvan, profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe din Pecs, a vorbit despre tot acest lucru în emisiunea de vineri a postului de radio Kossuth.

Profesorul a accentuat: noul regulament autonom din data de 19 iulie 2006, nu îi defineşte pe locuitorii din Catalonia ca fiind o naţionalitate, ci ca o etnie. O naţiune are dreptul la utilizarea propriei sale limbi în viaţa publică şi la întemeierea unui stat independent – a accentuat el.

El a amintit de faptul că în luna decembrie 2009, organizaţiile civile din Catalonia au organizat un referendum, la care a participat aproximativ un procent de 30% din locuitori, iar un procent de 95% dintre aceştia au votat pentru independenţă. Catalanii – care reprezintă un procent de 20% dintre locuitori – îşi bazează cerinţele pe această idee. Profesorul a mai atras atenţia asupra faptului că în cazul în care independenţa Scoţiei se va afla pe agenda de lucru a Marii Britanii în anul 2014 şi dacă anul viitor se va organiza un referendum pe tema independenţei Cataloniei, atunci concluzia logică este că nu poate fi obstrucţionată crearea în interiorul României a regiunii autonome a Pământului Secuiesc. Nu este întâmplător că tocmai Spania,România şi câteva ţări sunt cele care insistă asupra acordării autonomiei şi independenţei regionale în Europa – a explicat Szilagy Istvan.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6994 din 16.09.2013, autor Farcadi Botond

Dublu etalon în orice privinţă / Proiectul Ţara Buzaielor

Primarul din Întorsura Buzăului intenţionează să lanseze un proiect turistic cuprinzător sub titlul Tara Buzaielor. In mod interesant, nimeni nu se simte deranjat de denumirea proiectului, deşi în România nici nu există o unitate administrativă cu acest nume. O măsură identică nu poate fi întreprinsă în cazul Pământului Secuiesc, deoarece aceasta lezează Constituţia şi ameninţă existenţa statului naţional unitar.

Administraţia locală vrea să promoveze regiunea cu un sprijin european în valoare de 200.000 de euro. Potrivit primarului Leca Băncilă, în prim pas ar trebui realizat ca frumuseţile naturale şi valorile istorice să devină atractive. Cea de-a două măsură ar reprezenta-o lansarea unei campanii la nivel naţional, urmând atragerea investitorilor în regiune, ca să construiască pensiuni, hoteluri, să înfiinţeze centre sportive şi de recreere. A fost realizat deja site-ul ww.tarabuzaielor.ro.

Sunt de fapt lăudabile măsurile întreprinse de primar – a declarat Tamas Sandor. La târgul de turism din Bucureşti, la care noi ne-am prezentat sub titlul Pământul Secuiesc, motiv pentru care au vărsat foc toate posturile comerciale de televiziune, iar în ziua următoare s-a făcut o interpelare parlamentară, bucovinenii s-au definit drept o entitate separată, mai mult de atât, ne-au explicat cu însufleţire că Bucovina nu există ca unitate administrativă, ci doar cu o regiune tradiţională, care dispune de istorie şi tradiţii specifice. Nici noi nu cerem mai mult, decât atât: Pământul Secuiesc să fie definit ca o regiune istorică socială independentă, chiar dacă nu există o astfel de regiune administrativă – a precizat preşedintele consiliului judeţean.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 177 din 17.09.2013, autor Erdely Andras

Despre posibilităţile maghiarimii

Cu ocazia şedinţei din 16 septembrie, de la Bruxelles, Comisia de specialitate pentru educaţie, tineret şi cercetare (EDUC) din cadrul Comitetului Regiunilor a admis trei propuneri de modificare din cele cinci înaintate – se precizează în comunicatul emis de Borboly Csaba. Cele două propuneri respinse a vizat minorităţile naţionale.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, membru al comitetului, punctul nr.20 al proiectului de referinţă atrage atenţia asupra faptului că anumite grupuri ale populaţiei sunt supuse unei duble sau triple discriminări, fiind vorba despre cei care trăiesc cu diverse dizabilităţi, sunt emigranţi sau sunt victime ale excluderii sociale ce poate fi legată de homofobie sau caracterul generic. Acest şir a fost completat de Borboly Csaba cu persoanele aparţinătoare minorităţilor, însă propunerea a fost respinsă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul propunerii referitoare la punctul nr.31, potrivit căreia Comitetul Regiunilor recunoaşte că este deosebit de important ca persoanelor cu handicap mintal din cadrul minorităţii să le fie asigurat învăţământul în limba maternă, având în vedere că integrarea lor este deosebit de dificilă prin utilizarea unei limbi necunoscute pentru ei sau pe care şi-o însuşesc destul de greu din cauza dizabilităţii de care suferă.

Membrii Partidului Popular European au respins pe rând propunerile mele vizând minorităţile naţionale, şi nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. Ii voi solicita preşedintelui UDMR să coreleze punctele de vedere cu propriul nostru grup politic, deoarece dacă aceste propuneri vizând protecţia minorităţilor vor primi atât de multe respingeri, maghiarimea din România va fi privată pe termen lung de numeroase posibilităţi – a declarat Borboly.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 177 din 17.09.2013

Iniţiativa civică europeană – Comisia Europeană respinge

Comisia Europeană a respins iniţiativa civică europeană, înaintată de UDMR şi de partenerii ei – a comunicat aseară comisia, pe site-ul său.

În scrisoarea redactată vineri, comisia l-a informat pe Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi pe colegul său iniţiator, Hans Heinrich Hansen, preşedintele FUEN, în legătură cu faptul că iniţiativa privind păstrarea diversităţii europene nu ţine de sfera sa privind legislaţia.

Pachetul de propuneri, intitulat Minority Safepack Initiative propune măsuri către Uniunea Europeană în probleme precum învăţământul, cultura, politica regională, prezenţa parlamentară europeană a minorităţilor, politica privind anti-discriminarea, reglementarea mass-media şi domeniul politicii de sprijin. Comisia recunoaşte faptul că respectarea drepturilor persoanelor care aparţin de minorităţi reprezintă una din valorile Uniunii Europene, dar mai adaugă faptul că nici tratatul de bază al Uniunii Europene şi nici contractul privind funcţionarea Uniunii Europene nu oferă o bază legală în privinţa legislaţiei celor care aparţin de minorităţi. Comisia mai stabileşte faptul că anumite propuneri ale iniţiatorilor pot contribui la soluţionarea drepturilor celor care aparţin de minorităţi. Acestea pot fi bazele acelor demersuri ale comisiei, în sensul lansării unei propuneri în vederea adoptării unei norme juridice a UE, normă care se referă la aplicarea contractelor.

Politicienii UDMR nu fac deocamdată declaraţii, analizează răspunsul comisiei şi îşi vor comunica ulterior punctul lor de vedere.

Organizaţiile maghiare din Transilvania au redactat trei iniţiative însă nici una nu a ajuns la stadiul strângerii de semnături. Comisia Europeană a respins anterior iniţiativa privind apărarea regiunilor care dispun de specificităţi naţionale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6995 din 17.09.2013

Marş pentru marş

Partidele, care susţin Marele Marş al Secuilor, se vor manifesta astăzi într-un mod neobişnuit. Izsak Balazs, organizatorul principal, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), va susţine o conferinţă de presă comună, de prima dată, cu reprezentanţii UDMR, cu Tamas Sandor, preşedintele judeţean, Antal Arpad, preşedintele din Sfântu Gheorghe şi Bokor Tibor, preşedintele din Târgu Secuiesc. Mai târziu, Izsak procedează la fel cu Kulcsar-Terza Jozsef, preşedinte judeţean, la sediul Partidului Civic Maghiar (PCM), apoi cu Santa Imre, preşedintele din Trei Scaune, la sediul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 178 din 18.09.2013

La Bruxelles s-a discutat despre dezvoltarea Voivodinei

Politicienii locali şi cei ai Uniunii Europene au evidenţiat, în cadrul conferinţei organizate în clădirea de la Bruxelles a Parlamentului European, necesitatea dezvoltării regiunii autonome din Serbia de Nord şi asigurarea finanţării Voivodinei.

Organizatorul manifestării intitulate Voivodina: consolidarea democratică şi provocările autonomiei, Surjan Laszlo, vicepreşedintele creştin-democrat al PE, a amintit de faptul că în Europa nici o naţiune nu se află în majoritate absolută şi astfel toţi aparţin de o singură minoritate. Mesajul acestei idei este faptul că trebuie să manifestăm deschidere către minorităţi. In opinia politicianului membru al KDNP, cei care se tem de cuvântul autonomie consideră că acesta este egal cu separatismul. Trebuie înlăturată această temere, deoarece ea distruge autodeterminarea naţiunilor – a declarat Surjan.

Pasztor Istvan, preşedintele Uniunii Maghiarilor din Voivodina, conducătorul Parlamentului din Voivodina, a arătat: Voivodina este parte inseparabilă a Serbiei – a declarat Pasztor. El a mai adăugat faptul că deşi constituţia Serbiei dispune de Voivodina, statutul regiunii nu este definit corespunzător. Pasztor s-a mai referit la ideea că parlamentul din Belgrad creează legile de parcă ar uita de Voivodina.

A luat cuvântul Deli Andor, vicepreşedintele guvernului din Voivodina care a vorbit în primul rând despre învăţământ şi a evidenţiat importanţa multilingvismului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6996 din 18.09.2013

Autonomia trebuie obţinută cu forţa

Consiliul European a respins iniţiativa cetăţenească europeană vizând protecţia minorităţilor, lansată de UDMR şi partenerii săi – este ştirea de marţi dimineaţă, care mi-a provocat o durere ascuţită. Recunosc că am anumite rezerve serioase în ceea ce priveşte funcţionarea Uniunii Europene, am sperat totuşi în secret că de data aceasta se va adopta o decizie care să reflecteze intenţia soluţionării problemelor ivite. Din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat aşa, şi această iniţiativă a împărtăşit soarta celor elaborate de Consiliul Naţional Secuiesc şi partenerii săi, respectiv de Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, a fost măturată de pe masă, la fel cum s-a procedat şi în cazul celorlalte.

Conform argumentelor aduse, a fost nevoie de adoptarea măsurii respective, deoarece nici în tratatul de bază al UE, nici în regulamentul de funcţionare a acesteia nu există specificări, care ar asigura bază legală pentru soluţionarea problemei privind drepturile minorităţilor. Acest argument este unul nedrept, dar şi revoltător , deoarece în timp ce drepturile imigranţilor de pe teritoriul uniunii sunt reglementate în mod amănunţit, este ignorată situaţia minorităţilor indigene, care trăiesc aici de secole întregi.

Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi din motivul acela că de la 1 aprilie 2012 se poate folosi teoretic de dreptul la iniţiativă cetăţenească. Refuzul manifestat face imposibilă exercitarea unui drept european. Atitudinea manifestată de Consiliul Europei este nedreaptă, scandaloasă, revoltătoare, însă este şi aberantă, pentru că nu se poate permite ca în timp ce sunt reglementate inclusiv dimensiunea ouălor şi forma castravetelui, un procent semnificativ din locuitorii săi să fie consideraţi cetăţeni de rangul al doilea pe propriul pământ natal.

Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, însă nouă, secuilor cu cuţitul naţionalismului român la gât, nu ne-a mai rămas timp să aşteptăm, adică prin obţinerea cu forţa a autonomiei teritoriale trebuie să ne luăm în mână dirijarea propriului destin, până când nu e prea târziu.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 179 din 19.09.2013, autor Bedo Zoltan

Marea cacealma naţională

Victor Ponta şi Crin Antonescu când lansează insulte în mod reciproc, când se îmbrăţişează, să vadă lumea: ei sunt totuşi bine, dacă unul din ei nu, măcar celălalt va deveni preşedinte anul viitor. Iar poporul neinformat, indus în eroare dă crezare prefăcătoriei celor doi escroci.

Între timp se varsă minciunile neruşinate despre rezultatele macroeconomice care se află în ascensiune continuă.

Spre norocul Europei şi a nenorocirii noastre, nimic nu este adevărat din minciunile lăudăroşeniei naţionale, pentru că am rămas la fel cum am fost mereu în glorioasa Marea Românie: ţara cea mai nefericită de pe continent. Indiferent de dictatura comunistă sau născocita falsă democraţie.

Politicienii români nu au ştiut niciodată ce să facă că ţara obţinută prin cerşit şi jaf, eventual doar atât să degradeze Transilvania, Banatul mult mai dezvoltate şi civilizate – fiind tratate ca nişte colonii – la nivelul Regatului balcanic. Acum se comportă din nou ca nişte colonişti, încercând ca pe marginea intereselor Bucureşti-ului să pună Roşia Montană la cheremul intereselor politice josnice.

Dacă premierului Ponta nu i-a mers cu un proiect de lege guvernamental, a născocit o nouă comisie, care va analiza problema respectivă. Scopul este unul clar: să fie cu orice preţ exploatare prin tehnologia cu cianuri! Cu cât sunt mai deştepţi membri acesteia decât cei din comisia anterioară, nu ştiu, însă sunt sigur că toţi şi-au deschis larg buzunarele: să le vină ceva şi lor cu ţârâita din marele Eldorado canadiano-român!

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 179 din 19.09.2013, autor Magyari Lajos

Solidaritate pentru autonomie/ Se pregătesc pentru marele marş

A început organizarea practică a Marelui Marş Secuiesc. Fiecare partid maghiar sprijină demonstraţia în masă din data de 27 octombrie organizată de către Consiliul Naţional Secuiesc. Mobilizări fac de asemenea bisericile istorice şi organizaţiile civile – s-a auzit în cadrul conferinţei de presă de ieri de la Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia Izsak Balazs, preşedintele CNS şi Gazda Zoltan, preşedintele filialei din Scaunul Sepsi s-au adresat mai întâi liderilor locali ai UDMR, după care ai PCM şi în final ai PPMT. Ieşim în stradă împotriva preconizatei reorganizări administrative şi pentru autonomia Pământului Secuiesc – a subliniat Izsak Balazs.

In deceniile trecute ale maghiarilor din Transilvania, de pe Pământul Secuiesc, a fost lipsit de precedent acel consens care se pare că se conturează în momentul de faţă. Nu există disensiuni nici în privinţa problemelor legate de amănunte – a subliniat Izsak Balazs, în cadrul primei lor staţii şi anume sediul UDMR. El a evidenţiat că pentru succesul acţiunii este nevoie de două lucruri şi anume de o atmosferă corespunzătoare, pentru ca oamenii să înţeleagă că este vorba despre viitorul lor şi trebuie ajutaţi în sensul să ajungă într-un număr mare la locurile stabilite. Se poartă medieri cu partidele despre pregătirea celor două lucruri şi se stabilesc sarcini concrete – a spus Izsak Balazs.

Să nu ne temem

Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, conducătorul filialei UDMR din municipiu, a formulat trei mesaje: nu trebuie să ne temem, trebuie să fim acolo, trebuie să ne facem auzit glasul, ca să nu se decidă soarta noastră în lipsa noastră. Pe de altă parte să avem încredere dat fiind faptul că şi naţiuni mai mici decât cea secuiască au reuşit să obţină autonomia. In al treilea rând, trebuie să avem încredere în dreptatea noastră. In Europa nu există o comunitate atât de mare, care nu dispune de autonomie. Dorim să obţinem doar ceea ce li se cuvine altor comunităţi.

Antal Arpad a evidenţiat: secretul succesului este să putem împărţi în mod inteligent şi eficient sarcinile. Să nu ne aşteptăm ca alţii să rezolve partea noastră de muncă.

Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR a amintit: nu au fost întotdeauna de acord cu instrumentele CNS, însă au fost de acord cu scopurile ei. Putem constata în permanenţă faptul că opiniile noastre nu sunt luate în considerare. In momentul de faţă nu se discută nici măcar despre acest lucru. In ceea ce priveşte soluţiile democratice, trebuie asumat şi protestul, a declarat el, iar acest arsenal este completat de acţiunea de strângere de semnări şi de organizarea referendumurilor locale, iniţiate de către UDMR şi care vor începe probabil săptămâna viitoare. Este important ca totul să se întâmple pe cale democratică, fără violenţă şi prin intermediul unei solidarităţi cât mai extinse. Bokor Tibor, primarul udemerist al UDMR a evidenţiat: el s-a născut în diasporă, a crescut acolo şi nu trebuie să ne temem, deoarece în cazul în care nu ne vom susţine drepturile, Pământul Secuiesc va împărtăşi soarta diasporei. . Convingerea mea este că cetăţenii scaunului Kezdi doresc acelaşi lucru pe care îl dorim şi noi, un Pământ Secuiesc care să dispună de drepturi speciale, de autonomie – a evidenţiat el.

Gazda Zoltan, unul din responsabilii cu problema organizării, a vorbit cu bucurie despre faptul că până acum a întâlnit deschidere şi disponibilitate de a oferi ajutor. Nu numai partidele, dar şi bisericile şi diferitele organizaţii şi presa sunt dispuse să se implice în problema organizării şi în popularizarea acesteia. Manifestarea va avea o imagine unitară (elaborată de către Toro Attila din Sfântu Gheorghe). Aceleaşi afişe şi foi volante vor anunţa peste tot evenimentul. Acestea nu vor include logo-uri de partid. Nu va apărea nici măcar semnul CNS, ca nu cumva cineva să se simtă exclus. S-au adresat tuturor cu apelul să nu ducă insigne de partid la manifestare, doar drapele secuieşti şi panouri cu revendicări formulate în mai multe limbi.

Izsak Balazs a declarat: se mizează pe cel puţin 100-150 de mii de persoane, însă nu se exclude nici posibilitatea să participe un număr dublu de persoane. Acest lucru este realizabil din punct de vedere tehnic, dat fiind faptul că la Şumuleu Ciuc se adună un număr şi mai mare de persoane. Tamas Sandor nu a făcut estimări în sensul câţi oameni ar putea fi mobilizaţi din Trei Scaune, dar a promis că primarii vor face o trecere în revistă câţi oameni vor putea mobiliza şi din ce localităţi. Antal Arpad a declarat că dacă de Zilele Sfântu Gheorghe la câte un concert se adună chiar şi 50 de mii de persoane, speră că la mitingul pentru autonomie vor participa cel puţin 30 de mii de persoane din Sfântu Gheorghe.

Izsak Balazs a adresat mulţumiri lui Kelemen Hunor pentru faptul că UDMR a amânat mitingul de la sfârşitul lunii septembrie. A fost o decizie bună deoarece într-o perioadă scurtă nu ar fi putut fi organizate două manifestări de mare amploare. El a amintit de faptul că se conturează o solidaritate internaţională în contextul marelui marş al secuilor. El a formulat şi un apel personal către tinerii secui: prezenţa lor este extrem de importantă. Este vorba despre viitorul lor, cu ei şi pentru ei ieşim în stradă – a declarat preşedintele CNS.

Caravană de căruţe din Ghindari

In sediul Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef i-a primit pe membrii delegaţiei CNS. Ei se implică în problema organizării, contribuie la popularizare şi întreaga structură de partid va fi pusă la dispoziţia organizatorilor – a declarat preşedintele filialei din Trei Scaune a partidului. Secuii trebuie să se comporte acum ca şi o mare familie deoarece numai împreună putem atinge obiectivul nostru – a formulat el, adăugând că a cerut partidelor maghiare din Transilvania să încheie un armistiţiu pentru următoarele săptămâni, dat fiind faptul că opiniile separate nu îşi au locul în momentul de faţă.

Izsak Balazs a evidenţiat atitudinea de până acum a PCM şi a spus că primarul celei mai secuieşti localităţi din scaunul Mureş, Ghindari, Marton Zoltan, organizează o caravană a căruţelor. Vor sosi cu cel puţin zece căruţe pentru mitingul din data de 27 octombrie. Vor traversa 35 de localităţi şi vor recruta oameni peste tot. Gazda Zoltan a mai declarat că mizează pe toată lumea, pe călăreţi, pe păstrători de tradiţii şi se vor adresa şi micilor comunităţi locale. De la cor până la asociaţiile de femei.

În sediul PPMT, Santa Imre şi Benedek Erika, care reprezintă CNMT, s-au întâlnit cu Izsak Balazs şi cu Gazda Zoltan. Santa Imre a vorbit despre atitudinea de însufleţire a preoţilor care aparţin de eparhia reformată din Scaunul Sepsi. In cadrul întâlnirii lor de marţi s-a spus că mobilizarea reprezintă o responsabilitate istorică a lor. Benedek Erika a evidenţiat că Partidul Popular s-a defineşte ca fiind un partid autonomist. Au avut propriile lor mitinguri şi manifestări, dar sprijină orice manifestare, iniţiată de alţii, care serveşte acestui scop. Sprijinim organizarea cu orice instrument care ne stă la dispoziţie şi mobilizăm nu numai în Trei Scaune, dar şi în alte părţi ale Transilvaniei – a evidenţiat Benedek Erika.

Izsak Balazs a mai spus aici faptul că au ales ultima duminică a lunii octombrie, deoarece această zi este mai aproape de ziua de naştere a CNS. In urmă cu zece ani a fost membru fondator împreună cu Santa Imre – a declarat Izsak şi atunci a crezut că până când vor ajunge la această aniversare, Pământul Secuiesc va ajunge regiune autonomă. Nu s-a întâmplat aşa. Arhitecţi de pe Pământul Secuiesc vor face o trecere în revistă, într-o însemnare pe blog – intitulată Marele marş al monumentelor de pe Pământul Secuiesc – a monumentelor de la Chichiş şi până în Breţcu. Vor prezenta starea acestora, care sunt valorile importante pe care le reprezintă şi ce ar însemna autonomia din acest punct de vedere. Gazda Zoltan a evidenţiat că marele marş necesită o organizare de mare amploare încât o singură organizaţie nu ar putea rezolva problemă dar în această situaţie putem spune că Trei Scaune nu cedează şi cu sprijinul maghiarilor din Transilvania susţine drepturile secuilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6997 din 19.09.2013, autor Farkas Reka

Referendumul este inevitabil

Preşedintele UDMR are dreptate în sensul că Comisia Europeană a adoptat o decizie politică cu ocazia respingerii înregistrării iniţiativei civice privind protecţia minorităţilor, cu menţiunea că această problemă nu ţine de sfera sa de competenţă. Drepturile minorităţilor, care contravin politicii naţionale a numeroase state membre a UE, nu se regăsesc nici măcar la stadiul de menţionare în documentele comunitare de bază.

Organizaţiilor maghiare din Transilvania le-a provocat o problemă puternică faptul că Uniunea Europeană – care se bazează mai ales pe principii politico-economice liberale – a ridicat pe piedestal apărarea drepturilor individuale, împingând la o parte, la fel ca şi acum, recunoaşterea drepturilor comunitare naţionale. Mulţi au văzut, şi au şi spus faptul că această semi-legislaţie serveşte în realitate marile state naţionale din Europa, Franţa, Spania, comunitatea naţională britanică, Slovacia, României, care doreşte să îşi consolideze caracterul de stat naţional.

Maghiarii dispersaţi în cinci ţări s-a săturat de politica de asimilare, de politica anti-minoritară a statelor succesoare şi deşi Europa indiferentă se delimitează de revendicările lor, câştigarea autodeterminării, ca şi singurul zălog al dăinuirii, s-a îmbibat în gândirea noastră în aşa măsură încât acest proces nu mai poate fi stopat nici statul român şi nici de Europa lipsită de atribuţii.

In momentul de faţă, guvernarea social-liberală ignoră vizibil nu numai Uniunea dar şi cei 1,2 milioane de cetăţeni maghiari din România. A sosit deci timpul ca partidele maghiare, organizaţiile civile şi bisericile să găsească forme de protest care să se facă auzite şi care să se audă la distanţă. O astfel de formă pare a fi marele marş de pe Pământul Secuiesc, respectiv lanţul viu, a căror organizatori se solidarizează după mult timp pentru prima oară. Dacă se va reuşi într-adevăr mobilizarea a aproximativ 100-150 de mii de oameni, pentru care nu a existat un astfel de precedent, vom putea vedea solidaritatea, gândirea comună şi puterea acţiunii. Succesul pe care se mizează ar putea stimula UDMR, PPMT, PCM şi CNS ca împreună să organizeze referendumurile locale referitoare la exprimarea pretenţiei autonomiste pe Pământul Secuiesc şi în Partium. Cercurile udemeriste se ocupă în momentul de faţă de conţinutul întrebării care urmează să fie adresată. Să facă cum vor numai să nu uite de ce este mai important şi anume de autonomie.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6997 din 19.09.2013, autor Simo Erzsebet

Cazul Tokes: Kelemen este împotriva retragerii distincţiei

Kelemen Hunor este împotriva retragerii distincţiei din partea statului român, acordat europarlamentarului Tokes Laszlo. Preşedintele UDMR este de părere că nimeni nu poate fi privat de libertatea de exprimare, garantată de constituţia română.

Kelemen aminteşte de faptul că europarlamentarul a primit distincţia pentru rolul jucat în revoluţia română şi aceasta nu poate fi retrasă din cauza altor motive care nu pot fi puse în legătură cu meritele sale din anul 1989.

Eventuala retragere a distincţiei va fi decisă de către un consiliu format din 7 persoane, iar adunarea generală a celor care au primit ordinul de merit s-a reunit ieri în vederea înfiinţării acestui consiliu. Kelemen Hunor – care a primit această recunoaştere – a declarat că nu poate participa la adunarea generală, dar s-a adresat într-o scrisoare organismului, în care şi-a exprimat poziţia. El a subliniat faptul că nici el nu este întotdeauna de acord cu declaraţiile lui Tokes Laszlo, dar nici nu trebuie să fie de acord cu ele ci trebuie acceptat faptul că constituţia garantează dreptul la exprimare liberă a opiniei. El a arătat: dacă lui Tokes Laszlo i s-ar retrage distincţia din cauza declaraţiilor sale de la Băile Tuşnad, atunci s-ar pune sub semnul întrebării dreptul la liberă exprimare.

Adunarea generală i-a desemnat ieri seară în consiliu pe cei trei politicieni activi ai Partidului Social Democrat: Mircea Geoană, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea, precum şi pe fostul senator al partidului Şerban Brădişteanu, doctor cardiolog. In consiliu au mai fost aleşi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Costin Georgescu, fostul conducător al Serviciului Român de Informaţii şi Constantin Degeratu, general.

Gabriela Firea, senatorul PSD a amintit de faptul că acest consiliu de onoare va discuta în data de 26 septembrie despre distincţia de stat acordată lui Tokes Laszlo. La şedinţă va fi invitat şi europarlamentarul pentru a-şi putea spune punctul de vedere.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6998 din 20.09.2013

Şansă pentru validarea drepturilor europene/ Continuă lupta

Respingerea iniţiativelor civice nu înseamnă faptul că organizaţiile implicate bat în retragere şi scot de pe agenda de lucru această temă. Există posibilităţi pentru a se merge mai departe – a declarat Izsak Balazs, preşedintele CNS. El a mai adăugat că există instrumente în acest sens şi ceea ce este şi mai important, există în continuare forţa de constrângere.

Cel mai important este faptul să se poartă medieri de specialitate, iar după eventualele alegeri parlamentare europene se va elabora o nouă strategie – a declarat el. Următorul lor pas constă în faptul că în data de 25 septembrie vor înainta tribunalului de la Luxemburg cererea lor şi solicită tribunalului european să valideze acea decizie a Comisiei Europene, care a respins înregistrarea iniţiativei civice a CNS, şi să oblige Comisia să înregistreze documentul CNS şi să ofere posibilitatea pentru strângerea unui număr de un milion de semnături – a declarat Izsak Balazs. El a mai declarat că documentul contestaţiei lor a fost realizat. El nu consideră această luptă lipsită de speranţă, dat fiind faptul că în cadrul Uniunii Europene deciziile sunt adoptate în baza dreptului comunitar, în baza tratatelor existente şi printre aceste tratate există unele care pot fi invocate. Hotărârea nr. 43 adoptată în anul 2000 oferă în unanimitate protecţie faţă de discriminarea naţională, rasială şi etnică.

In spiritul autocriticii, Izsak a declarat că nu au analizat suficient, în prealabil prevederile şi posibilităţile de utilizare, deşi această normă juridică interzice atât forma directă cât şi forma indirectă a normei juridice şi chiar defineşte acestea. Reorganizarea regională planificată în România concordă cu conceptul de discriminare indirectă, deoarece înseamnă practici, politici şi măsuri neutre care afectează în mod dezavantajos o comunitate naţională – a explicat Izsak Balazs. El a mai declarat că din răspunsul trimis de CE către CNS reiese şi faptul că cu ocazia respingerii iniţiativei civice se invocă unele lucruri care nu figurează în documentul înaintat, deoarece acestea nici măcar nu au fost cerute. In Bruxelles au fost călduri mari când s-a formulat acest lucru.

El are mai multă încredere în tribunalul de la Luxemburg decât în Comisia Europeană. Probabil că sunt mai specializaţi în dreptul comunitar dar nu este convins că vor câştiga deja în primă instanţă. Dacă nu se va întâmpla aşa, vor duce cazul în cea de-a doua instanţă.

Antal Arpad, preşedintele filialei UDMR Sfântu Gheorghe, l-a citat din nou pe Bethlen Gabor: nu se poate face întotdeauna ceea ce trebuie, dar întotdeauna trebuie făcut ceea ce se poate. El nu ar dori ca aceste decizii să conducă la euroscepticism – a declarat. Trebuie să fim acolo în Parlamentul European şi trebuie să obţinem ca punctul de vedere al Comisiei Europene să se apropie de cel al Consiliului Europei. Cel din urmă are foarte multe recomandări legate de problema minoritară. Trebuie să fim acolo până când PE şi Comisia Europeană vor încerca să transfere aceste probleme exclusiv în atribuţii naţionale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6998 din 20.09.2013, autor Farkas Reka

Conjunctură astrală favorabilă

Progresând pe calea bătătorită a mitingului autonomist de la Târgu Mureş, secuii se pregătesc de o nouă demonstraţie paşnică. Coloana, lanţul viu par a fi promiţătoare. Au un efect mobilizator şi dacă despre acestea vor fi realizate imagini panoramice şi imagini de la sol, iar dacă emisiunile de ştiri îi vor acorda atenţia cuvenită, aspiraţia de bază a poporului secui va putea fi transmisă opiniei publice din lume în mod eficace şi eficient.

În Trei Scaune suntem martorii naşterii solidarităţii. Nici un partid nu doreşte să îşi exproprieze aspiraţia fundamentală comunitară, ci se subordonează interesului naţional şi doreşte să contribuie la succesul acesteia.

Astfel se poate obţine ca marele marş să se transforme într-un act de prezentare a forţei, despre care se poate spune că va aduce o schimbare favorabilă în privinţa noastră. In ceea ce priveşte organizarea teritorială, demografică şi geografică a acestui popor aceste aspecte predestinează poporul ca el să-şi poată obţine o autodeterminare internă asemănătoare autonomiilor europene. In legătură cu acest lucru, merită amintit faptul că nu ar trebui supraestimată însemnătatea respingerilor sosite recent din partea Comisiei Europene. In momentul de faţă Uniunea se află de partea statelor naţionale, însă din cauza faptului că este nevoită să limiteze suveranitatea lor în vederea obţinerii propriei sale coeziuni, mai devreme sau mai târziu va schimba în mod marcant atitudinea sa faţă de cei o sută de milioane de cetăţeni minoritari. In momentul de faţă, mai întâi de toate putem conta pe noi, însă autonomiile minoritare de pe continent reprezintă în continuare un punct de sprijin. Dacă ţările-mamă vor face ceea ce trebuie, vom putea ajunge mai aproape de obiectiv. Situaţia conjuncturală, schimbarea condiţiilor internaţionale şi geopolitice nu au fost niciodată atât de favorabile ca acum, în comparaţie cu ultimii 90 de ani. Soluţiile de dinainte de cel de-al doilea război mondial au fost adoptate, din păcate, într-o conjunctură astrală nefavorabilă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6998 din 20.09.2013, autor B. Kovacs Andras

Maraton pentru Pământul Secuiesc – Un scop bun dă aripi

La ora 10:04 (20.09), după curbă au apărut doi atleţi. Juhos Gabor a sosit în Trei Scaune dinspre Tara Ciucului – purtând la gât un fular albastru auriu – urmat la un pas de un alt atlet, de doi biciclişti şi un autoturism. In timp ce se odihneau la graniţa judeţului, atletul care şi-a asumat maratonul de 500 de kilometri pentru autonomia Pământului Secuiesc, a declarat că are încredere în faptul că acest efort va avea rezultate, iar cu numărul 2015, purtat pe tricou, doreşte să semnaleze faptul că până la această dată se va înfăptui autodeterminarea secuilor.

I s-au alăturat multe persoane – din Dăneşti, au alergat alături de el o clasă de elevi, respectiv primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert a alergat o jumătate de lungime de maraton – şi cu toate că divergenţele dintre maghiari l-au descurajat un pic, nu va renunţa. Este un semn bun şi faptul că ieri a fost salutat de reprezentanţii celor trei partide maghiare: la Băile Tuşnad a fost salutat de primarul PCM Albert Tibor, la graniţa judeţului a fost salutat de Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, iar la Bixad a fost salutat de primarul UDMR, Bacs Marton Csaba. Potrivit declaraţiilor atletului, care aleargă de 6 zile, cea de-a patra zi a fost cea mai dificilă deoarece în zona Nirajului, oamenii nu au arătat interes faţă de el, iar când şi colegul său a renunţat i-a fost foarte greu să continue. De altfel nu a avut parte de experienţe negative, peste tot s-a întâlnit cu oameni prietenoşi şi nu a fost deranjat nici de autorităţi – cu toate că la Târgu Mureş a fost urmărit atent de poliţie, însă în continuare au apărut doar ocazional, au văzut că suntem paşnici.

Peste tot accentuez că alerg pentru un scop şi nu împotriva cuiva şi că nu există motive de supărare. Consider că şi românilor le-ar fi bună autonomia – a declarat Juhos Gabor.

La Bixad, alături de primarul localităţii a mai fost întâmpinat de preotul catolic, mai mulţi profesori locali, funcţionari şi copii. A plantat şi aici un puiet de brad dorindu-le localnicilor ca să se bucure de autonomie sub umbra acestui brad. După ce s-au rugat împreună, Juhos a declarat că în fiecare zi la prânz, când bat clopotele, se opreşte şi se roagă un minut ca să se realizeze lucrul pentru care el se luptă prin alergare, iar alţii prin alte mijloace.

Juhos Gabor va sosi la Sfântu Gheorghe, duminică la prânz, unde i se vor alătura membrii Cercului de Atletism Gall Lajos. Cei care nu vor alerga împreună cu el, îl pot primi cu drapele secuieşti. Maratonul, careva atinge toate scaunele secuieşti, se va sfârşi la Târgu Mureş.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6999 din 21.09.2013, autor Demeter J. Ildiko

Cererile maghiare sunt amânate

Secţia maghiară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (MOGYE) a apelat din nou la ministerul educaţiei, după ce conducerea românească a universităţii nu a luat măsuri ca secţia maghiară să devină independentă – a declarat prorectorul Szilagyi Tibor. Potrivit acestuia s-a solicitat de la minister o audienţă colectivă, iar în funcţie de rezultatul audierii vor decide dacă, în 30 septembrie, vor demara acţiunile protestatare planificate din luna iulie. Szilagyi a amintit de faptul că discuţiile purtate cu conducerea universităţii au rezultate pozitive, însă acestea nu soluţionează în fond problemele secţiei maghiare.

Prorectorul a amintit ca rezultat pozitiv faptul că în cazul posturilor vacante este menţionată apartenenţa la secţia maghiară sau română. Însă în reorganizarea învăţământului practic nu s-a înregistrat nici o schimbare. Ne este teamă de faptul că în cazul în care acest lucru nu va fi soluţionat până la începutul anului şcolar va genera o amânare de încă un an – a explicat Szilagyi. Cea mai urgentă problemă este considerată de el ca fiind necesitatea împărţirii pe secţii – maghiară şi română – a studenţilor . Până acum, această cerere le-a fost respinsă de conducerea românească a universităţii. Szilagyi Tibor consideră posibil că în cazul în care conducerea universităţii va refuza să soluţioneze şi în continuare revendicările lor, începând din luna octombrie să apeleze la mijloacele nesupunerii civice. In prezent în cadrul universităţii studiază în limba maghiară 1.700 de studenţi, reprezentând 40% din efectivul total al universităţii, însă raportul profesorilor maghiari este de doar 31%.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6999 din 21.09.2013

Sentinţă definitivă în procesul drapelului din Ozun / Drapelul nu va fi îndepărtat

Conform sentinţei definitive pronunţate de Curtea de Apel Braşov, primăria din Ozun a pierdut procesul privind drapelul localităţii. Potrivit contestaţiei depuse de prefectura judeţului Covasna, drapelul secuiesc a fost arborat în mod ilegal pe frontispiciul instituţiei, lângă drapelele român şi european. Edilul spune că drapelul va rămâne la locul lui până când nu-i va fi înmânată argumentarea.

Potrivit dr. Raduly Istvan, nu pot fi aduse argumente juridice prin care el ar putea fi obligat să îndepărteze drapelul, aşteaptă cu nerăbdare argumentarea deciziei curţii de apel.

Nu-mi pot imagina care a fost norma juridică invocată de doamna judecătoare în momentul în care a decis că drapelul trebuie îndepărtat – a declarat primarul din Ozun. Teoretic, prefectul verifică din punct de vedere juridic hotărârile, documentele consiliului local, acestea pot fi atacate la contencios administrativ. In cazul de faţă, nu a existat un document de acest gen, prefectul şi-a formulat opinia privată la judecătorie – a opinat dr. Raduly Istvan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a calificat sentinţa adoptată de curtea de apel ca fiind o decizie politică. Tamas Sandor a subliniat: văzând evenimentele petrecute în decursul ultimului an şi jumătate, nu ne putem mira că a fost adoptată o decizie, potrivit căreia tot ce este firesc în ţara întreagă, este interzis în judeţele Covasna şi Harghita.

Dacă în parlament, în viaţa politică autohtonă nu se ţine cont de opiniile noastre, ne vom folosi şi de instrumentele din afara parlamentului, utilizate în democraţie, cum sunt protestele stradale şi referendumul – a accentuat Tamas Sandor.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 181 din 23.09.2013, autor Erdely Andras

Împreună pentru autonomie

Pe parcursul istoriei, niciunui popor sau nici unei persoane nu li s-a oferit nimic în dar, a trebuit luptat pentru libertate, siguranţă, pentru condiţiile de trai umane, în multe cazuri inclusiv pentru simpla existenţă. Au fost conştienţi de acest lucru şi predecesorii noştri, numai noi, maghiarii din secolul al XXI-lea, cu mintea spălată şi sufletul golit, uităm de el. Ne plângem, aşteptăm în mod nedemn să ne ajute alţii, în loc să ne apucăm în sfârşit să stabilim ordinea în viaţa noastră.

Evident, ca să reuşim să lucrăm în linişte şi noi să beneficiem de roadele muncii noastre, trebuie să asigurăm condiţii, care permit şi fac posibil acest lucru. Despre puterea română se poate spune orice, cu excepţia unui singur lucru, acela că ar dori sau ne-ar ajuta să repurtăm succese, ba din contră, urmăreşte cu perseverenţă să se împingă în sărăcie cât mai profundă, pentru că în modul respectiv ne poate aranja cu uşurinţă. Scopul îl constituie eliminarea în mod definitiv a maghiarilor din Transilvania. Ştim acest lucru deja de 93 de ani, totuşi nu întreprindem nici o măsură împotriva acestuia. Deşi trăim vremuri prielnice pentru aspiraţiile noastre la libertate, şi nici nu trebuie să născocim forma în care le putem realiza, deoarece aceasta e deja dată şi se numeşte autonomie teritorială. Autonomia teritorială a secuimii este cel mai mic sistem de circumstanţe, care este adoptat de câteva decenii în Europa, şi funcţionează, şi care ar asigura un cadru adecvat pentru dăinuirea noastră. Pentru înfăptuirea ei însă trebuie luptat, în mod individual şi în masă.

Un exemplu demn de urmat al acestei lupte ni-l oferă Juhos Gabor, maratonistul ungar, care prin eforturi supraomeneşti încearcă să atragă atenţia opiniei publice internaţionale, autohtone şi secuieşti asupra importanţei autonomiei.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 181din 23.09.2013, autor Bedo Zoltan

Retrocedarea imobilelor confesionale / Petiţie europeană

Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, Erdelyi Geza, fostul episcop al Bisericii Creştine Reformate din Slovacia şi Sandor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania au înaintat Parlamentului European o petiţie în cazul retrocedării imobilelor confesionale. Aceştia solicită ca PE să ceară României ca în privinţa imobilelor confesionale să respecte obligaţiile asumate cu ocazia aderării la Uniunea Europeană şi să nu ceară înapoi de la proprietarii de drept proprietăţile confesionale deja retrocedate. .

La invitaţia europarlamentarului Tokes Laszlo, episcopul reformat pensionar Erdelyi Geza (Slovacia), Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania, Balint Benczedi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene din Transilvania şi Fazekas Laszlo, episcopul Bisericii Creştin Reformate din Slovacia, au participat ieri la Bruxelles la dezbaterea publică organizată în cazul retrocedării imobilelor confesionale maghiare din Transilvania. In cadrul manifestării s-a spus că România s-a angajat cu ocazia aderării să analizeze pretenţia bisericilor maghiare privind retrocedările, însă numai jumătate din cereri au fost discutate şi punerea efectivă în posesie nu a avut loc în foarte multe cazuri.

În Slovacia un procent de peste 30% din cererile de retrocedare sunt nesoluţionate, ceea ce împiedică semnificativ funcţionarea bisericii reformate.

În cadrul dezbaterii publice de ieri s-a decis în legătură cu decizia conducătorilor bisericilor istorice maghiare din Transilvania de a se adresa printr-un memorandum conducătorilor Uniunii Europene, comisiei de specialitate a PE privind petiţiile. La cererea bisericilor, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, va adresa o petiţie Tribunalului Uniunii Europene în cazul imobilelor confiscate.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7002 din 25.09.2013

Contra vântului

Majoritatea maghiarilor din România au considerat drept o măsură dezarmantă şi demoralizatoare acea declaraţie a UDMR, potrivit căreia renunţă la strângerea celor un milion de semnături de susţinere, în momentul în care Comisia Europeană a transmis următorul mesaj: în lipsa atribuţiilor nu se ocupă de iniţiativa cetăţenească privind protecţia minorităţilor europene. Din fericire, la o săptămână le-a venit mintea conducătorilor Uniunii şi au anunţat că în pofida respingerii categorice din partea CE vor demara acţiunea de strângere de semnături aici acasă şi în cele 7 state membre. In final atribuţiile Comisiei Europene nu sunt bătute în cuie şi mai devreme sau mai târziu se poate întâmpla ca formaţiunile de stat – care se pregătesc să ia fiinţă cu preţul unor mari sacrificii – să fie considerate nu numai aliaţi ai statelor naţionale, ci într-o formă sau alta, minorităţile să primească un loc mai accentuat la masa drepturilor. Acest lucru dă dovadă de un fel de stare oarbă politică, în sensul că membrii organismului amintit nu ţin cont de faptul că de exemplu potrivit cercetării UNESCO, în Europa există 94 de limbi, din care 77 sunt străvechi. 35 de limbi sunt vorbite în interiorul graniţelor unor state. Este vorba în total despre o sută de milioane de oameni, adică fiecare al cincilea este minoritar. Mai mult decât, în această parte a globului nu există nici un stat curat din punct de vedere etnic.

De o bună bucată de timp, marile state ale continentului, cu Uniunea Europeană sau fără, aspiră la starea monocromă etnică. Din fericire, procesul avansează mai încet decât îşi doresc ei. Naţionalităţile ştiu faptul că limba lor, cultura lor reprezintă o valoare din punct de vedere al patrimoniului mondial, valori care trebuie protejate.

Noi maghiarii care am fost dispersaţi de secolul XX dar nu am putut fi oprimaţi, suntem predestinaţi să ne aflăm în fruntea luptei duse pentru dăinuirea şi obţinerea drepturilor minorităţilor europene şi chiar dacă ne vom înfrunta cu mândria marilor naţiuni ale Europei, intenţia concordă totuşi cu lozinca Uniunii Europene care promovează ideea că unitatea constă în diversitate. Să sperăm că continentul nostru, ca şi Europă a regiunilor, va deveni într-adevăr puternică.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7002 din 25.09.2013, autor Simo Erzsebet

Referendum pentru regiunile de dezvoltare

UDMR iniţiază referendumul şi în zilele următoare va începe şi acţiunea de strângere de semnături pentru ca iniţiativa lor să apară sub forma unei manifestări a voinţei poporului – a declarat ieri Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR. Referendumurile vor fi organizate în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Tamas Sandor a declarat că împreună cu Antal Arpad au înmânat marţi iniţiativa lor şi au preluat formularele necesare pentru strângerea de semnături . Formularul a fost afişat la consiliul judeţean, iar textul acestuia a apărut într-o publicaţie în limba maghiară şi într-una în limba română. El a mai declarat că semnăturile vor fi strânse până în data de 14 octombrie. După acest lucru, trebuie să organizeze o dezbatere publică de 30 de zile şi astfel organismul va putea fixa cel mai devreme hotărârea de consiliu, pe agenda de lucru, în data de 14 noiembrie. Trebuie să aştepte ulterior 20 de zile până la o eventuală respingere din partea prefecturii. Potrivit calculelor lor, referendumul va putea fi organizat cel mai devreme în data de 8 decembrie. Preşedintele organizaţiei judeţene a recunoscut faptul că referendumul ar putea fi iniţiat şi mai simplu însă preşedintele şi membrii consiliului au fost de părere că este mult mai eficient dacă vor indica faptul că acest caz are o susţinere socială. In legătură cu acţiunea de strângere de semnături s-au purtat discuţii cu primarii udemerişti, pecemişti şi cu primarii independenţi. Cu toţii au promis sprijin şi lor li se alătură şi CNS. La întrebarea noastră, Tamas Sandor a declarat că nu s-au adresat edililor membri ai PPMT, deoarece în urmă cu câteva săptămâni, preşedintele de partid Toro T. Tibor a calificat drept lipsit de sens acţiunea UDMR, însă după cum a declarat nu vor fi excluse nici localităţile Boroşneu Mare şi Moacşa. Oamenii UDMR se vor adresa cetăţenilor şi în aceste localităţi.

Antal Arpad, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, a oferit explicaţii în legătură cu faptul de ce s-a ajuns la o convenţie în această problemă, dat fiind faptul că cu ocazia anunţării iniţiativei referendumului, Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii, a vorbit despre solidaritatea care conturează Pământul Secuiesc. Ca şi o alternativă, a fost formulată apartenenţa la o singură regiune administrativă. Singura cale accesibilă, prin care există şansa ca prefecţii să nu pună piedici, se poate referi la regiunile de dezvoltare. Miza nu este mică nici în acest caz, dat fiind faptul că în următorii 7 ani cele trei judeţe ar putea accesa mai mult cu 180 de milioane de euro din fonduri structurale, în cazul în care vor forma o regiune independentă. In cazul în care în următoarea perioadă vor modifica constituţia şi va apărea nivelul administrativ, atunci aceste atribuţii vor fi transferate la nivelul regiunilor – a explicat Antal Arpad. In opinia sa, în acest mod există într-un procent de cel puţin 50% posibilitatea organizării referendumului. El a recunoscut totuşi faptul că există şanse mult mai mici ca finalul procesului să fie înfiinţarea regiunii formate din cele trei judeţe secuieşti. După cum a reieşit, timpul ne presează dat fiind faptul că România trebuie să modifice înainte de 1 ianuarie 2014 regiunile de dezvoltare, ca în perioada bugetară a UE, 2014-2020, să poată aplica în baza unor noi structuri. La întrebarea noastră de ce UDMR nu a iniţiat mai devreme referendumul, pentru a exista şanse reale în privinţa realizării, Antal şi Tamas au spus că până acum tema nu a figurat pe agenda de lucru, politicienii români vorbind doar despre modificarea constituţiei şi despre administraţia publică. UDMR a ales calea mai pragmatică, iar atitudinea mai radicală intră în sarcina CNS. Da, dorim autonomie, protestăm pentru autonomie, însă paralel cu aceste iniţiative, trebuie să existe o divizare inteligentă a muncii. Noi am decis asupra acestei variante, deoarece aceasta are o bază reală. CNS insistă cu forţa asupra autonomiei, deoarece este un organism care a fost înfiinţat în acest scop. Noi avem nevoie să fim sprijiniţi şi îi susţinem şi noi la rândul nostru. In sfârşit se întâmplă acel lucru despre care vorbim de zece ani – a evidenţiat Antal Arpad.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7003 din 26.09.2013, autor Farkas Reka

Să ne trezim secui!

Citesc în ziar faptul că stimatul prefectul al judeţului Trei Scaune a câştigat procesul în cazul drapelului secuiesc, împotriva autoguvernării localităţii Ozun şi se judecă în continuare cu Primăria Sfântu Gheorghe şi cu consiliul judeţean deoarece – horribile dictu – şi ei flutură drapelul secuiesc. Se află pe lista păcătoşilor. Domnule prefect, noi cei pe care trebuie să îi toleraţi cu limba noastră, cu cultura noastră distinctă şi cu simbolurile noastre, noi suntem păcătoşi pentru deosebirile noastre, iar acest lucru va deranjează la infinit. Noi, domnule prefect, suntem un popor, care avem tendinţa de a uita de demnitatea noastră şi de valorile noastre. Poate că d-voastră sunteţi deranjat şi de limba noastră. Permiteţi-mi să menţionez faptul că oamenii de ştiinţă lingvişti din SUA au constatat despre această limbă faptul că este una din cele mai străvechi limbi din lume. Noi uităm în contextul acestei limbi faptul că aceasta ar trebui să fie una sfântă pentru noi, iar ţara pe care ar trebui să o simţim ca fiind a noastră, ţine limba noastră de 95 de ani, într-un mod ruşinos, în statut de limbă neoficială. D-voastră îmbrăcaţi ţinuta oficială. Impuneţi o atitudine serioasă ca prin această seriozitate să mascaţi ura d-voastră. Intentaţi procese împotriva noastră, împotriva simbolurilor noastre, iar prin acest lucru ne deşteptaţi.

Da, ne deşteptaţi!!! Ne deşteptaţi în sensul că trebuie să respectăm simbolurile noastre. Drapelul nostru include cele mai vechi simboluri şi anume Soarele şi Luna! Tocmai din această cauză semnalul din partea d-voastră este bine-venit! Noi i-am respectat pe străini, pe ceilalţi, pe celelalte popoare ale Transilvaniei. Si poporul d-voastră! Noi considerăm atenţia d-voastră drept o deşteptare! Noi adresăm mulţumiri pentru acest lucru.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7003 din 26.09.2013, autor Gazda Jozsef

Distincţia lui Tokes Laszlo – Consiliul de onoare a luat decizia de amânare

Consiliul de onoare care va discuta despre retragerea distincţiei de stat a lui Tokes Laszlo şi-a amânat şedinţa pentru data de 11 octombrie. Potrivit informaţiilor agenţiilor de ştiri, organismul a luat această decizie deoarece Tokes Laszlo – invocând activitatea sa din cadrul Parlamentului European – nu a apărut la audieri şi l-a trimis pe avocatul său, pe Kincses Elod. Membrii consiliului au comunicat deja ieri că se aşteaptă ca europarlamentarul să se prezinte personal. In opinia lui Corina Creţu, europarlamentarul nu ar fi trebuit să îşi trimită avocatul, deoarece nu este vorba despre un tribunal, ci despre un dialog purtat între părţi egale.

Kincses Elod a declarat că consiliul de onoare a ţinut ieri şedinţa sa constitutivă, şedinţă la care el nu a putut participa, iar după o jumătate de oră de aşteptare i s-a comunicat faptul că şedinţa a fost amânată. I s-a spus că nu va fi audiat. Kincses este de părere că el ar fi avut dreptul să înainteze punctul de vedere al clientului său, însă argumentele sale nu au fost ascultate.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7004 din 27.09.2013

Sf. Gheorghe

11.11.2013

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

2013 Revista presei maghiare 18 by Dan Tanasă

Tags: , , , , , ,

2 Responses to Revista presei maghiare din România 16.09 – 30.09.2013

  1. […] Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 179 din 19.09.2013, autor Bedo Zoltan (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) […]

  2. […] Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6994 din 16.09.2013, autor Hecser Laszlo (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend