REVOLTĂTOR. ÎN TIMP CE TOLEREAZĂ ANTISEMITISMUL MAGHIAR, Institutul “Elie Wiesel” împiedică cinstirea luptătorilor rezistenţei anticomuniste

July 2, 2014 •anticomunism •Views: 4396

FOTO: fgmanu.ro

Placa comemorativă dezvelită în data de 18 iunie a.c. în incinta Liceului “Dragoş Vodă” din Sighet (FOTO: fgmanu.ro)

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Revista ROST, în data de 18 iunie a.c. în incinta Liceului “Dragoş Vodă” din Sighet a avut loc dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative dedicate grupului de elevi organizaţi în Frăţia de Cruce a liceului (detalii aici). 

Din păcate, după doar câteva zile, placa a fost dată jos la presiunea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”. Același institut care permite de ani de zile promovarea în instituțiile publice a cultului personalității scriitorului fascist Nyiro Jozsef, binecunoscut pentru acțiunile sale antisemite și antiromânești, și a scriitorului Wass Albert, condamnat definitiv pentru crime de război, binecunoscut și el pentru acțiunile sale antisemite și antiromânești.

Nu cunosc motivele pentru care Institutul Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” lucrează cu dublă măsură: pe de o parte tolerează cultul personalității unor antisemiți maghiari (în cazul lui Nyiro Institutul “Elie Wiesel” nu se opune pe motiv că nu a fost condamnat, detalii aici) dar reacționează violent și total fals în cazul unor eroi români a căror singură vină a fost aceea că s-au opus comunismului și au avut de suferit enorm pentru asta.

Redau mai jos comunicatul de presă al Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA) prin care membrii asociației au adus la cunoștința publicului cele întâmplate:

”Un capitol important al rezistenţei anticomuniste din Maramureş l-a constituit grupul de elevi organizaţi în Frăţia de Cruce a liceului “Dragoş Vodă” din Sighet, numit mai târziu “lotul Vişovan”, după numele profesorului Aurel Vişovan, liderul grupului. Atitudinea lor dârză, de apărare a valorilor creştine şi naţionale, au plătit-o cu ani grei de închisoare la Sighet, Cluj, Târgşor, Canal, Gherla, Jilava etc.

Ca o firească recunoaştere a jertfei lor din partea tinerei generaţii, la iniţiativa Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA), a avut loc miercuri, 18 iunie a.c., dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative în incinta liceului, în prezenţa supravieţuitorilor, a familiilor acestora, a conducerii liceului şi a altor maramureşeni iubitori de istorie. Inscripţia de pe placă are următorul conţinut: “În această sală, care servea drept laborator de chimie, au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Din păcate, la numai câteva zile distanţă, placa a fost demontată, ca urmare a presiunilor exercitate de către Institutul “Elie Wiesel”, al cărui director Alexandru Florian a considerat că aşa ceva este inadmisibil “în oraşul lui Elie Wiesel “.

Frăţia de Cruce liceul „Dragoş Vodă” din Sighet placa data jos

Placa a fost dată jos la presiunile Institutului Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” (FOTO: fgmanu.ro)

Vestea demontării plăcii a produs o profundă mâhnire în rândul opiniei publice anticomuniste din Maramureş.

Preot prof. Marius Vişovan,

Preşedinte AULA”

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to REVOLTĂTOR. ÎN TIMP CE TOLEREAZĂ ANTISEMITISMUL MAGHIAR, Institutul “Elie Wiesel” împiedică cinstirea luptătorilor rezistenţei anticomuniste

 1. […] Ce vraji mai face "Institutul Elie Wiesel" […]

 2. gabi says:

  Cel mai simplu e sa puna placa la loc; si am o intrebare: DE CE AU CEDAT PRESIUNILOR? NU ERAU SIGURI DE DREPTATEA LOR? Trebuiau sa reziste presiunilor neavenite, inoportune si total nedrepte, indiferent de unde ar fi venit ele!

 3. mosu says:

  scuze-dupa cum aratati in poza-sunt cu cel putin 35-40 de ani mai batran ca d-oastra.

 4. radu says:

  interesanta aceasta politica a “institutului”, de meditat…

 5. mosu says:

  concluzii-
  1-copiii erau prea tineri sa fi avut idei legionare-am inteles ca miscarea nu a fost incriminata la procesul de la Nurnberg.
  2-la astia, asa le este de urata Romania si tot ce deriva de aici,incat si de am manca ,noi romanii,cacat tot ar protesta.

  • Dan Tanasa says:

   Folosește te rog un limbaj decent în caz contrar nu îți voi mai aproba comentariile. Mulțumesc!

   • mosu says:

    tinere,mea culpa-nu sunt agresiv,licentios-dar ma doare cand vad ca, adevaratii istorici vand pe la chioscuri,iar istoricii sponsorizati de soros,pregatiti prin tabere de vara,ne balacaresc in zoaie,de parca poporul roman la rastignit pe Cristos.incerc si eu sa-mi respect umila DEMNITATE pe care tagma jefuitorilor mi-o innoroiesc zilnic.nu am dorit sa jignesc-ii un protest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. ÎN TIMP CE TOLEREAZĂ ANTISEMITISMUL MAGHIAR, Institutul “Elie Wiesel” împiedică cinstirea luptătorilor rezistenţei anticomuniste"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-in-timp-ce-tolereaza-antisemitismul-maghiar-institutul-elie-wiesel-impiedica-cinstirea-luptatorilor-rezistentei-anticomuniste/