REVOLTĂTOR. Președintele PNL Covasna: Suntem interesați să discutăm despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor

October 26, 2012 •PNL Covasna •Views: 1827

Liderul PNL Covasna interesat să discute despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna, Harghita și Mureș

Dr. Codrin Munteanu, prefectul județului Covasna: ”Nu avem ce discuta despre autonomie!”

La începutul lunii octombrie liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, se lauda prin conferințe de presă despre cum a elaborat el un document destinat românilor din județele Covasna și Harghita prin care UDMR ar urma să le explice românilor cum stă treaba cu autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din cele două județe.

Cu privire la acest subiect, cotidianul de limba maghiară ”Szekely Hirmondo” punctează în numărul său din 1 octombrie a.c. declarația liderul județean al PNL, Marius Obreja, care este în prezent președintele AVAS: ”Există o lipsă totală de informaţii pe tema autonomiei – a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Obreja, liderul filialei judeţene a PNL.

Ar fi salutar dacă primarul Antal Arpad li s-ar adresa românilor. Comunitatea românească este sensibilă la această temă, deoarece ea ajunge la ordinea zilei doar în timpul campaniilor – a mai spus liderul PNL”. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 187 din 01.10.2012, autor Levai Barna şi Erdely Andras, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Cu alte cuvinte, filiala Covasna a Partidului Național Liberal este interesată să discute pe teme autonomiste și chiar salută inițiativa UDMR de a informa românii din cele două județe despre cât de bine o vor duce ei după ce se va reînființa Regiunea Autonomă Maghiară după modelul stalinist. Declarația lui Obreja are loc după ce Senatul României respinsese cu 54 de voturi împotrivă, cinci voturi pentru şi două abţineri, propunerea legislativă privind Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc, iniţiată de deputatul Becsek Garda Dezso şi de senatorul Sogor Csaba, ambii membri ai UDMR, ea vizând autonomia judeţelor Covasna şi Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş, prin constituirea lor într-o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român.

Conform Ghimpele.ro ”Propunerea primise un raport de respingere din partea Comisiilor de specialitate considerându-se că “încalcă în mod flagrant principiile şi normele de natură constituţională, potrivit cărora România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, iar potrivit art. 2 suveranitatea naţională aparţine poporului român pe care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

Prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu

Întrebat de acest subiect, prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, a afirmat într-o conferință de presă faptul că ”Iniţiativa primarului din Sfântu Gheorghe, de a-i informa pe locuitorii români despre cauza autonomiei, nu este altceva decât praf în ochi – a declarat prefectul Codrin Munteanu. De altfel, prefectul oricum nu poate sta la masa discuţiilor pe marginea unei teme anticonstituţionale – a adăugat prefectul de Covasna”. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 188 din 02.10.2012, autor Erdely Andras, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Prefectul de Covasna a subliniat faptul că ”- Antal Arpad nu face decât să amăgească lumea, fără să ţină cont nici măcar de cei mai elementari indicieconomici. Ca să nu spun altceva: jumătate din asigurarea de sănătate trebuie completată de la bugetul central, deoarece această regiune nu este capabilă să se întreţină singură, iar situaţia este similară şi la capitolul fondului de pensii şi al celorlalte asigurări sociale. Regiunea autonomă a fost o idee stalinistă, iar reactivarea ei ar fi o greşeală istorică – a adăugat Codrin Munteanu, care nu a vrut deloc să audă că nu la acest lucru s-au referit ziariştii, ci la exemplul sud-tirolez. – Toată această iniţiativă este o reacţie la respingerea, de către senat, a iniţiativei legislative referitoare la statutul autonomiei Pământului Secuiesc – a constatat Munteanu. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 188 din 02.10.2012, autor Erdely Andras,  traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

În legătură cu viziunea pro-autonomistă a filialei PNL Covasna am scris în nenumărate rânduri și am pus la dispoziția celor interesați și dovezi în acest sens, fără însă ca cei din conducerea centrală să producă vreo declarație. Spre exemplu, președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că este normal ca românii din Covasna și Harghita să cunoască limba maghiară de vreme ce trăiesc printre maghiari, făcând chiar și o declarație în acest sens în luna iunie a.c.. În mai 2011 un lider marcat al PNL Covasna, omul de afaceri și consilier județean Aurel Bote, a fost prezent la Bruxelles la inaugurarea biroului asa-zisului “tinut secuiesc” alături de reprezentanții UDMR și cei ai Ungariei. Președintele PNL Crin Antonescu afirma atunci că dacă un liberal a fost prezent la acel eveniment el va fi dat afară din PNL, lucru care evident nu s-a întâmplat în ciuda dovezilor pe care le-am pus la dispoziția opiniei publice.
Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to REVOLTĂTOR. Președintele PNL Covasna: Suntem interesați să discutăm despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor

 1. […] luna octombrie a.c. liderul PNL Covasna, Marius Obreja, își manifesta și el în mod public interesul de a discuta cu liderii UDMR, PCM sau PPMT despre subiectul autonomiei teritoriale pe criterii […]

 2. Ciocan says:

  Ce spurcat! Pentru asta ii platim noi?

 3. […] Covasna, Marius Obreja, salută iniţiativa lui Arpad de a se adresa românilor, scrie jurnalistul Dan Tanasă, pe blogul personal. Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, salută iniţiativa lui Antal Arpad de a se adresa românilor […]

 4. pacat ca la comentariul anterior mi s-a raspuns cu eror .Cred ca este ceva voit ,asa ca ma bucur pentru nereusita voastra cand auziti adevarul.

 5. Uiutati-va in Europa, singurii care au inteles telul continentului istoric mondial au fost nemtii care prin unire fac toate zarurile jocului. In rest toti sunt framantatori de rasmelita si de instabilitate.

 6. Despre autonomie trebuie sa mai discutam . Ce declara lideri politici PDL-isti, UDMR si “Anexele”, si alte formatiuni politice sunt simple aberatii si comentarii personale . Totul depinde de ce dicteaza Europa lui Basescu in acesti doi ani in care il mai suportam. Ce trebuie sa se retina este faptul ca sangele apa nu se face. Basarabia a demonstrat cu rabdare si calm acest lucru. Eroii neamului , precum A. Iancu,GH. Doja si altii au facut-o prin sacrificiu, asa ca cine are memorie trebuie sa inteleaga cine nu este problema lui.

 7. George says:

  se rasucesc Bratienii in mormant cu asemenea liberali.

 8. […] Revoltător. Preşedintele PNL Covasna: Suntem interesaţi să discutăm despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor Politica | 26-10-2012 21:59 Liderul PNL Covasna interesat să discute despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Dr. Codrin Munteanu, prefectul județului Covasna: ”Nu avem ce discuta despre autonomie!” La începutul lunii octombrie liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, se lauda prin conferințe de presă despre cum a elaborat el un document destinat românilor din județele Covasna și Harghita prin care UDMR ar urma să le explice românilor cum stă treaba cu autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din cele două județe. Cu privire la acest subiect, cotidianul de limba maghiară ”Szekely Hirmondo” punctează în numărul său din 1 octombrie a.c. declarația liderul județean al PNL, Marius Obreja, care este în prezent președintele AVAS: ”Există o lipsă totală de informaţii pe tema autonomiei – a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Obreja, liderul filialei judeţene a PNL. – Ar fi salutar dacă primarul Antal Arpad li s-ar adresa românilor. Comunitatea românească este sensibilă la această temă, deoarece ea ajunge la ordinea zilei doar în timpul campaniilor – a mai spus liderul PNL”. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 187 din 01.10.2012, autor Levai Barna şi Erdely Andras, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) Cu alte cuvinte, filiala Covasna a Partidului Național Liberal este interesată să discute pe teme autonomiste și chiar salută inițiativa UDMR de a informa românii din cele două județe despre cât de bine o vor duce ei după ce se va reînființa Regiunea Autonomă Maghiară după modelul stalinist. Declarația lui Obreja are loc după ce Senatul României respinsese cu 54 de voturi împotrivă, cinci voturi pentru şi două abţineri, propunerea legislativă privind Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc, iniţiată de deputatul Becsek Garda Dezso şi de senatorul Sogor Csaba, ambii membri ai UDMR, ea vizând autonomia judeţelor Covasna şi Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş, prin constituirea lor într-o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român. Conform Ghimpele.ro ”Propunerea primise un raport de respingere din partea Comisiilor de specialitate considerându-se că “încalcă în mod flagrant principiile şi normele de natură constituţională, potrivit cărora România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, iar potrivit art. 2 suveranitatea naţională aparţine poporului român pe care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”. Prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu Întrebat de acest subiect, prefectul județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, a afirmat într-o conferință de presă faptul că ”Iniţiativa primarului din Sfântu Gheorghe, de a-i informa pe locuitorii români despre cauza autonomiei, nu este altceva decât praf în ochi – a declarat prefectul Codrin Munteanu. De altfel, prefectul oricum nu poate sta la masa discuţiilor pe marginea unei teme anticonstituţionale – a adăugat prefectul de Covasna”. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 188 din 02.10.2012, autor Erdely Andras, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) Prefectul de Covasna a subliniat faptul că ”- Antal Arpad nu face decât să amăgească lumea, fără să ţină cont nici măcar de cei mai elementari indicieconomici. Ca să nu spun altceva: jumătate din asigurarea de sănătate trebuie completată de la bugetul central, deoarece această regiune nu este capabilă să se întreţină singură, iar situaţia este similară şi la capitolul fondului de pensii şi al celorlalte asigurări sociale. Regiunea autonomă a fost o idee stalinistă, iar reactivarea ei ar fi o greşeală istorică – a adăugat Codrin Munteanu, care nu a vrut deloc să audă că nu la acest lucru s-au referit ziariştii, ci la exemplul sud-tirolez. – Toată această iniţiativă este o reacţie la respingerea, de către senat, a iniţiativei legislative referitoare la statutul autonomiei Pământului Secuiesc – a constatat Munteanu. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 188 din 02.10.2012, autor Erdely Andras, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita) În legătură cu viziunea pro-autonomistă a filialei PNL Covasna am scris în nenumărate rânduri și am pus la dispoziția celor interesați și dovezi în acest sens, fără însă ca cei din conducerea centrală să producă vreo declarație. Spre exemplu, președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că este normal ca românii din Covasna și Harghita să cunoască limba maghiară de vreme ce trăiesc printre maghiari, făcând chiar și o declarație în acest sens în luna iunie a.c.. În mai 2011 un lider marcat al PNL Covasna, omul de afaceri și consilier județean Aurel Bote, a fost prezent la Bruxelles la inaugurarea biroului asa-zisului “tinut secuiesc” alături de reprezentanții UDMR și cei ai Ungariei. Președintele PNL Crin Antonescu afirma atunci că dacă un liberal a fost prezent la acel eveniment el va fi dat afară din PNL, lucru care evident nu s-a întâmplat în ciuda dovezilor pe care le-am pus la dispoziția opiniei publice. Dan Tanasa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. Președintele PNL Covasna: Suntem interesați să discutăm despre autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-presedintele-pnl-covasna-suntem-interesati-sa-discutam-despre-autonomia-teritoriala-pe-criterii-etnice-a-maghiarilor/