REZOLUȚIA Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului: Pact pentru Basarabia semnat de partidele românești, finanțări nediscriminatorii pentru românii de pretutindeni și cei din Harghita și Covasna, retrocedarea moștenirii a Gojdu

August 19, 2013 •Universitatea de vară Izvoru Mureșului •Views: 1560

Universitatea de Vară Izvorul Mureșului Ediția a XI a 2013Participanții la cursurile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au solicitat vineri partidelor politice din România instituirea unui pact pentru Basarabia care să permită, cu mijloace democratice, revenirea Republicii Moldova în frontierele normale ale României, transmite Romanian Global News.

“Un capitol separate îl avem legat de cel de-al doilea stat românesc, de Republica Moldova, Basarabia, pentru care noi cerem clasei politice de la Bucureşti instituirea unui pact. Aşa cum a fost un pact pentru aderarea la Uniunea Europeană, cum a fost un pact pentru aderarea la NATO, noi cerem partidelor politice din România un pact pentru Basarabia, care într-un termen rezonabil, prin mijloace democratice să facă ca acest teritoriu românesc, despărţit printr-un pact semnat între doi criminali de război, să revină acolo de unde a fost luat. Deci să revină în frontierele normale ale României”, se precizează în documentul final al Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, citit de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, unul dintre organizatori.

Potrivit rezoluției, cei trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au nevoie să revină în componenţa statului român, întrucât se află într-o zonă geopolitică ce ar putea să evolueze într-un sens neprevăzut.

“Este vorba de trei milioane de români care nu pot fi lăsaţi într-un ” no man’s land” geopolitic. Noi trebuie să-i avem în interiorul frontierelor noastre pentru că nu ştim cum evoluează, într-o perioadă de timp mediu-lung, această zonă şi nu ştim ce influenţă va mai avea Rusia sau cine ştie la ce pot fi supuşi aceşti români. E bine ca ei să fie asiguraţi de statul roman şi ei să reintre în componenţa statului roman. Cerem pact pentru Basarabia între partidele politice de la Bucureşti”, a declarat Eugen Popescu.

Subiectul a fost abordat şi de Preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, şeful statului îndemnându-i pe cetăţenii Republicii Moldova să ceară Unirea cu România şi o vor avea, punctând că în ţara noastră nu există partid românesc care să nu vrea acest lucru, transmite www.agerpres.ro.

“Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos care merge către acest lucru. Dar cei care reprezetaţi aici asociaţii din Republica Moldova, puteţi să o spuneţi deschis acum- marea majoritate a populaţiei, în acest moment nu doreşte unirea din România. Şi eu spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi Unirea şi o veţi avea. Dar cereţi-o”, a spus Traian Băsescu.

În aceeași rezoluție s-a solicitat vineri autorităţilor române readucerea în discuţie a moştenirii Gojdu, în relaţiile bilaterale cu Ungaria şi întreprinderea de demersuri diplomatice pentru ca minorităţile româneşti din jurul frontierelor şi Balcani să primească drepurile cuvenite.

Într-un document adoptat la finalul lucrărilor la Universiatatea de la Izvoru Mureşului se arată că statul român trebuie să fie unul demn şi să readucă în discuţie moştenirea Gojdu, atât în relaţia bilateral cu Ungaria, cât şi cu alte ţări partenere.

“Este un lucru extrem de important, statul român trebui să fie un stat demn, care să-şi apere interesele oriunde în lume şi în faţa oricui. Şi, atunci, trebuie să readucă în discuţie, în relaţia bilateral cu Ungaria, dar şi în relaţia cu terţe state, la nivelul UE, la nivelul prietenilor şi relaţiilor strategice pe care România le are cu SUA, dar şi cu alte state, să readucă în discuţie această moştenire Gojdu, pe care Ungaria se face că a uitat-o, iar România se face că nu o vede. Dorim readucerea în discuţie a acestei moşteniri”, a precizat preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, care a dat citire rezoluţiilor finale.

În document se solicită diplomaţiei româneşti şi tuturor instituţiilor statului să facă presiuni pentru ca minorităţile româneşti din jurul frontierelor şi Balcani să fie recunoscute şi ţările în care trăiesc să ofere condiţiile pe care România le asigură minorităţilor sale.

” Avem nevoie ca diplomaţia română, ca Parlamentul României, ca instituţiile statului român, Guvernul şi Administraţia Prezidenţială să facă presiuni puternice pentru ca statele din jurul frontierelor şi Balcani să recunoască minoritatea naţională românească, întrucât în multe din ele această minoritate nici măcar nu este recunoascută, şi să ofere condiţiile pe care România le acordă minorităţilor naţionale din interiorul frontierelor”, a precizat Eugen Popescu.

Integral pe RGN PressTags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REZOLUȚIA Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului: Pact pentru Basarabia semnat de partidele românești, finanțări nediscriminatorii pentru românii de pretutindeni și cei din Harghita și Covasna, retrocedarea moștenirii a Gojdu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/rezolutia-universitatii-de-vara-de-la-izvoru-muresului-pact-pentru-basarabia-semnat-de-partidele-romanesti-finantari-nediscriminatorii-pentru-romanii-de-pretutindeni-si-cei-din-harghita-si-covasna/