Romania condamnata la CEDO in cazul Agache, maiorul de militie omorat cu bestialitate de unguri la Targu Secuiesc, in decembrie 1989!

October 20, 2009 •Agache Dionisie, Covasna, Gyorgy Frunda, Ion Iliescu, Laszlo Tokes, Marko Bela, Tamas Sandor, Targu Secuiesc, UDMR •Views: 1251

Marţi, 20 octombrie 2009 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost notificată în scris, cu 38 de hotărâri judecătoreşti ale Camerei.

Între cele 38 de hotărâri judecătoreşti se află şi două sentinţe care privesc România din perspectiva articolului 2 (dreptul la viaţă) al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Agache şi alţii c. Romania (nr. 2712/02)
Reclamanţii sunt şase cetăţeni români care trăiesc în România şi Germania. Ei sunt soţia şi copiii lui Aurel Agache, un ofiţer de miliţie care a murit în timpul demonstraţiilor anti-comuniste din România, în decembrie 1989. Bazându-se, în special, cu privire la articolul 2 (dreptul la viaţă), aceştia se plâng de lipsa unei anchete efective în moartea lui.
CEDO a constatat încălcarea drepturilor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 2 (dreptul la viaţă). Totodată a acordat daune morale pentru cei 6 membrii ai familiei Agache, însumate în valoare de 25.000 de euro plus 1000 de euro cheltuieli de judecată. Sentinta in limba franceza aici.

Trufin c. Romania (no. 3990/04)
Reclamanta, Tatiana Ligia Trufin, este un resortisant român care s-a născut în 1938 şi locuieşte în Botoşani (România). Bazându-se pe articolul 2 (dreptul la viaţă), ea se plânge de lipsa unei anchete efective în moartea violentă a fratele ei.
CEDO a constatat încălcarea drepturilor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 2 (dreptul la viaţă). Totodată a acordat daune morale în valoare de 8.000 de euro.


Cazul Agache

Printre aparatorii criminalilor maghiari ai militianului Agache se numara senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedintele CJ Covasna Tamas Sandor sau episcopul Laszlo Tokes. Afla aici totul despre aparatorii criminalilor maghiari condamnati definitiv si irevocabil.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Romania condamnata la CEDO in cazul Agache, maiorul de militie omorat cu bestialitate de unguri la Targu Secuiesc, in decembrie 1989!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/romania-condamnata-la-cedo-in-cazul-agache-maiorul-de-militie-omorat-cu-bestialitate-de-unguri-la-targu-secuiesc-in-decembrie-1989/