România va primi peste 6200 de „refugiați sirieni” din Yemen, Irak, Republica Centrafricană și Eritreea

April 18, 2016 •social •Views: 2177

Autoritățile de la București se contrazic în privința numărului exact al cetățenilor străini aflați în nevoie de protecție internațională ce ar urma să fie relocați pe teritoriul României în urma acordurilor europene din toamna anului trecut. Un document la Ministerului Afacerilor Interne vorbește despre „refugiați” din Siria dar, ceea ce nu s-a spus până acum, și din alte țări. Pănă la urmă, în cauză nu e vorba doar de refugiați sirieni ci de o relocare în interiorul țărilor UE a unor persoane care au pătruns în mod ilegal pe teritoriul UE.

VEZI și Polonia spune NU refugiaților după atentatele teroriste de la Bruxelles

România găzduia în octombrie anul trecut, potrivit unui document al Inspectoratului General pentru Imigrări, peste 2400 de persoane străine cu drept legal de rezidență, beneficiari ai unei forme de protecție internațională. Acordurile europene din toamna anului trecut obligă România să primească alte câteva mii de persoane, în ciuda votului negativ pe care Bucureștiul l-a dat în privița acestor acorduri.

Potrivit unui document comunicat în luna martie a.c. cetățeanului Dogaru Victor de către Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, România urma să primească, în urma acordurilor europene din toamen lui 2015, un număr de 4500 de persoane aflate în nevoie de protecție internațională.

Cifra depășește cu mult posibilitatea de cazare a structurilor MAI care este de doar 950 de locuri. Cel mai probabil, România va improviza centre de găzduire a acestor persoane, după modelul din Germania și Austria, acolo unde autoritățile le plătesc cazarea în hoteluri (Germania e dispusă deja să cheltuiască sute de milioane de euro, detalii aici aici).

Documentul mai ridică încă un semn de întrebare: dacă structurile MAI pot găzdui doar 950 de persoane iar gradul de ocupare în martie 2016 era de doar 11% unde sunt cazați cei peste 2400 de refugiați de care vorbea Inspectoratul General pentru Imigrări în octombrie 2015 (detalii aici)?

Inspectoratul General pentru Imigrari refugiati Romania 2016 2017

Document făcut public de cetățeanul Dogaru Victor pe o rețea de socializare

Ulterior, MAI a comunicat o nouă cifră totală a cetățenilor care ar urma să ajungă în România în urma acordurilor europene. De această dată, MAI vorbește de peste 6200 de persoane, conform unui document publicat pe o rețea de socializare de același cetățean în luna aprilie a.c..

Tot din acest document mai aflăm un detaliu interesant: persoanele ce urmeză a fi relocate în România nu provin doar din Siria. Potrivit MAI, în România vor ajunge cetățeni din Yemen (țară 100% musulmană), Irak (țară cu majoritatea cetățenilor musulmani), Republica Centrafricană (țară majoritar creștină) și Eritreea (țară cu o populație musulmană în proporție de 47%). Această informație însă schimbă complet datale situației de vreme ce nu mai este vorba de sirieni care fug din calea războiului civil din Siria ci este vorba despre migranți din diferite zone ale globului care au reușit, într-o formă sau alta, să pătrundă pe teritoriul unui stat UE și care acum beneficiază de protecție internațională.

Acest ultim document mai conține un alt detaliu interesant. Potrivit MAI, deciziile Uniunii Europene din toamna anului trecut, cele în baza cărora mii de cetățeni străini vor fi relocați în România, ar prevede un mecanism de transfer „temporar și excepțional”. La prima vedere te poți gândi că este vorba despre o relocare temporară a acestor cetățeni pe teritoriul României. Însă lucrurile nu stau așa. Mecanismul de transfer este doar temporar ca întindere în timp, adică el va dura în perioada 2016-2017, ceea ce nu înseamnă că persoanele relocate în România vor sta aici doar în această perioadă.

Vezi și REFUGIAȚI. Danemarca, vot favorabil pentru CONFISCAREA bunurilor imigranților

Din păcate, nicio autoritate de la București nu poate garanta faptul că cei 6200 de cetățeni care au nevoie de protecție internațională (o denumire generică menită să ascundă care este în realitate statutul juridic al acestor persoane, doar o parte dintre aceștia fiind în realitate refugiați, restul fiind migranți economici) nu vor ajunge în final să fie 10 mii sau 20 de mii. Asta pentru că peste 170 de mii de migranți au pătruns deja pe teritoriul UE în primele luni ale acestui an.

MAI refugiati Romania 2016 2017 1

MAI refugiati Romania 2016 2017 2

MAI refugiati Romania 2016 2017 3

Ce se va întâmpla cu cei peste 6200 de cetățeni odată ajunși în România? La această întrebare ar trebui să răspundă autoritățile de la București care, în mod evident, vor ascunde ca și până acum detalii cu privire la această operațiune. Despre drepturile de care beneficiază legal aceste persoane am scris încă din octombrie 2015. Beneficiază de cazare gratuită, asistență medicală și sprijin financiar din partea statului român (detalii aici). Ulterior, după parcurgerea unor formalități și obținerea unei rezidențe vor putea beneficia inclusiv de dreptul la reîntregirea familiei, conform normelor europene. Este limpede așadar că cele 6200 de persoane despre care se vorbește acum în documentele oficiale vor fi cu mult mai multe peste doar câțiva ani.

FOTO: Situația intrării refugiaților în Europa azi, 18 aprilie 2016, unhcr.org

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "România va primi peste 6200 de „refugiați sirieni” din Yemen, Irak, Republica Centrafricană și Eritreea"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/romania-va-primi-peste-6200-de-refugiati-sirieni-din-yemen-irak-republica-centrafricana-si-eritreea/