ROMANIAN GLOBAL NEWS: Victor Ponta și Traian Băsescu sunt groparii românilor timoceni! Șefa DRP, Natalia Intotero, nu are nicio competență pe problematica complexă a românilor de pretutindeni!

November 1, 2012 •diaspora •Views: 1888

Nicolae Bucur in “Curentul”: USL nu dă doi bani pe românii din jurul granițelor. Intrebarea Romanian Global News: Dar PDL a dat?

Colegii de la “Curentul” au facut o analiza a activitatii DRP de cand aceasta institutie este condusa de Natalia Intotero si de echipa politica adusa de ea la conducerea institutiei. Fara indoiala analiza este in mare parte corecta. Ea este facuta insa din perspectiva partizana. Este ca si cum ar fi fost scrisa de PDL.
Asa cum spuneam analiza este in mare parte corecta si pune in evidenta incompetenta si raul imens pe care aceasta incompetenta o face intereselor nationale romanesti. Nu vom insista asupra ei pentru ca o prezentam mai jos.

Fara indoiala analiza ar fi fost echilibrata daca ar fi evidentiat si dezinteresul major al PDL fata de problema romanilor de pretutindeni. Si aici nu este vorba de cei care lucrau nemijlocit la DRP in acea vreme, care dincolo de toate ezitarile, aveau totusi o expertiza pe problema, ci este vorba de politica generala a guvernului PDL, care in pofida ajutorului dat in alegeri de romanii de pretutindeni, a alocat un buget in bataie de joc pentru DRP, institutia care gestiona proiectele romanilor de pretutindeni. Iar acest dezinteres, unii ar putea sa o numeasca tradare, s-a manifestat si sub Emil Boc si sub Mihai Razvan Ungureanu.

Nu poti sa dai peste 20 de milioane de euro la aproximativ 2,4 milioane de cetateni romani reprezentand minoritatile nationale si doar 1 milion de euro pentru cei 10 milioane de romani din afara frontierelor, in conditiile in care 4 milioane dintre ei au si cetatenia romana si iti sustin economia nationala cu zeci de miliarde de euro trimisi in tara. Este curata bataie de joc!

Si tot pentru a echilibra lucrurile si a turna apa limpede in pahar trebuie spus ca asemenea lui Victor Ponta care crede (in zadar) neconditionat in promisiunile mincinoase facute de Primul ministru sarb Ivita Dacic, in acelasi mod Traian Basescu a crezut in promisiunile mincinoase ale lui Boris Tadic.

Natalia Intotero

Si Ponta si Basescu sprijinind neconditionat aderarea Serbiei la UE, fara ca aceasta sa ia masuri concrete, in ceea ce priveste cei peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc, nu vor face decat sa tradeze grav interesele romanesti. Si ambii vor intra in Istoria Romanilor ca groparii romanilor timoceni.

Revenind la DRP, faptul ca un Victor Ponta diferit de cel care le vorbea romanilor de pretutindeni la Universitatea de vara de la Izvorul Muresului cativa ani in urma, vine si pune o persoana care dincolo de incompetentele dovedite la Ministerul de Externe, nu are nicio competenta pe problematica complexa a romanilor de pretutindeni (confunda pana si Timocul cu Voivodina!), ca dealtfel si echipa adusa acolo, dovedeste ca Primul ministru al Romaniei ori se schimba ca si cameleonul in functie de situatie si de context, netinand cont ca unii oameni chiar cred ce spune la un moment dat, ori asemnea lui Boc si lui Ungureanu nu pune nici-un pret pe cei zece milioane de romani din afara frontierelor, considerand ca daca nu voteaza, nu conteaza!

Poate nu ar fi rau ca dupa alegerile din decembrie partidele politice care vor forma majoritatea sa se gandeasca si sa se angajeze inca de acum din campanie, ca DRP sa fie condus de un ministru delegat pe langa Primul ministru, ca acesta sa fie o persoana din mediul academic cu expertiza pe domeniu si sa aiba alocat un buget decent, proportional cu sumele alocate minoritatilor nationale. Nu poti sa discriminezi la nesfarsit atatea milioane de romani!

Romanian Global News

Analiza colegului nostru de la www.curentul.ro :

Chiar dacă procesul de deznaționalizare este unul extrem de accelerat în comunitățile românești din jurul granițelor, acest lucru nu face obiectul guvernării USL. Românii uitați din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova și Ungaria nu reprezintă una dintre prioritățile USL, cu toate că liderii acestei alianțe se bat cu pumnul în piept și emană pretenții națio¬naliste în raport cu Uniunea Europeană, nu același naționalism se regăsește în viziunea USL față de cele câteva milioane de români din jurul granițelor.

Acest aspect este unul pur cinic și electoral: mulți dintre aceștia nu au cetățenie română și implicit drept de vot și în general nu sunt votanții stângii repre¬zentate de PSD. Două „bube“ care îi descalifică din start în ochii liderilor Uniunii Social-Democrate. Aceste tendințe  se manifestă și în activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), instituție subordonată direct cabinetului Ponta. Aici, liderul PSD a avut grijă să ungă în acest post pe secretarul de stat Natalia Intotero, vicepreședinte al PSD Hunedoara.
Experiența ei diplomatică și mai ales în cea a problematicii românilor din jurul graniței este nulă, singurele sale tangențe cu subiectul fiind cele din postura de director de liceu din Brad. De altfel, Natalia Intotero a rămas „celebră“ pentru un interviu din urmă cu câțiva ani din presa centrală, unde a declarat că Suedia are președinte și că în MAE este colegă cu Teodor Meleșcanu care nu mai activa ca diplomat în acea perioadă. Cu toate acestea, PSD a insistat ca ea să vină la conducerea DRP și în trecut, dar numai prin concursul despărțirii la guvernare a PDL de PSD, aceasta nu a mai ajuns să se ocupe de păstrarea și conservarea identității românește a milioane de români.

Românii timoceni, abandonați deznaționalizării sârbești

Dar insistența PSD de o avea la conducerea acestei instituții a fost mare. Astfel, odată cu preluarea puterii de către USL, Intotero avea din nou să intre în cărți pentru această sinecură. Compatibilitatea sa cu Victor Ponta în ceea ce privește soarta a sutelor de mii de români din Valea Timocului (Serbia) avea să o apropie și mai tare pe aceasta de liderul PSD. Nu o singură dată, premierul Victor Ponta a declarat că Serbia nu trebuie presată dinspre București în chestiunea românilor din Valea Timocului, chiar dacă aceștia sunt constant prigoniți în această țară de către autoritățile sârbe prin intermediul serviciilor secrete care folosesc metode asemănătoare cu ale NKVD-ului sovietic.

Nu o singură dată aceștia s-au plâns Bucureștilor că sunt divizați în români și așa-zișii „vlahi“, două etnii aparte care nu se bucură de aceleași drepturi în Serbia. Dacă prima categorie are acces la educație și biserică în limba maternă, cea de-a doua  – a „vlahilor“ – este ținta constantă a deznaționalizării, comunitatea numărând neoficial peste 250.000 de suflete. Problemele acestea nu sunt noi și sunt cunoscute de toată lumea. Inclusiv, președintele Traian Băsescu a atras atenția Serbiei că România nu va mai tolera o astfel de discriminare pentru cetățenii săi care au drept la autodeterminare în a-și alege etnia.

În contrapartidă, USL s-a poziționat în această chestiune ce ar trebui să transceadă orice interes partinic într-un mod cel puțin dubios. „Este incorect ca România să fie singura țară care se opune aderării Serbiei la UE. Bucureștiul trebuie să susțină țara vecină. (…) În plus, eu am o relație și personală cu președintele Boris Tadic, suntem membri amândoi în PES“, declarat Ponta în luna martie a acestui an. Deși i s-a atras atenția că interesele naționale nu sunt identice cu cele ale cumetriilor din PSD, PES sau alte familiile politice în care activează el, Ponta a persistat în aceeași greșeală. Culmea, în fața omologul său sârba, Ivica Dacici, fost ministru de Interne, direct responsabil cu acțiunile anti-românești ale poliției sârbe din Valea Timocului. „Am asigurat Guvernul Serbiei de sprijinul total pe care România îl acordă procesului de negociere și de integrare în Uniunea Europeană. (…) Eram liderul opoziției atunci când Serbia sau atunci când Uniunea Europeană a luat decizia oficială a începerii negocierilor cu Serbia și am criticat decizia Guvernului României de a lega o problemă a minorității românești din Serbia de ceea ce înseamnă procesul de negociere al Serbiei cu Uniunea Europeană. Nu mi-am schimbat părerea, acum, când sunt la guvernare. (…)Am crezut și cred că România trebuie să fie primul sprijinitor al Serbiei și nu cel care se opune, în vreun fel“, a declarat Ponta în urmă cu mai puțin de două săptămâni în cadrul vizitei întreprinse la Belgrad.

O declarație ce a venit să întărească dezinte¬resul guvernului Ponta pentru românii timoceni, abandonați încă o dată de Bucu¬rești din cauza intereselor obscure de partid și a calculelor electorale meschine.

Integral în Romanian Global News
Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to ROMANIAN GLOBAL NEWS: Victor Ponta și Traian Băsescu sunt groparii românilor timoceni! Șefa DRP, Natalia Intotero, nu are nicio competență pe problematica complexă a românilor de pretutindeni!

  1. Ciocan says:

    Au functii degeaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ROMANIAN GLOBAL NEWS: Victor Ponta și Traian Băsescu sunt groparii românilor timoceni! Șefa DRP, Natalia Intotero, nu are nicio competență pe problematica complexă a românilor de pretutindeni!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/romanian-global-news-victor-ponta-si-traian-basescu-sunt-groparii-romanilor-timoceni-sefa-drp-natalia-intotero-nu-are-nicio-competenta-pe-problematica-complexa-a-romanilor-de-pretutindeni/