SCANDAL. Cotidianul german ”Der Spiegel” scrie despre DEZASTRUL făcut de compania Holzindustrie Schweighofer în pădurile din România

May 5, 2015 •anchetă •Views: 4175

FOTO. Gerald Schweighofer, proprietarul companiei Holzindustrie Schweighofer (wirtschaftsblatt.at)

Presa și opinia publică din Germania sunt foarte sensibile la subiectele legate de exploatarea resurselor naturale care provoacă distrugeri pentru mediu. Boicotarea produselor care folosesc resurse naturale exploatate ilegal este o practică frecventă în această țară. Cum pe piața din Germania ajung și bunuri care folosesc materie primă sau chiar au fost produse de compania Schweighofer, scandalul declanșat săptămâna trecută în România, după difuzarea investigațiilor care prezintă practicile frauduloase ale firmei austriece, a ajuns și în Der Spiegel, cea mai prestigioasă revistă quality din Germania, scrie romaniacurata.ro, preluat de Romanian Global News.

Vezi și EXCLUSIV. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, IMPLICAT în promovarea afacerilor companiei austriece Holzindustrie Schweighofer

Amplul material publicat de Der Spiegel, prezintă investigațiile activistului Gabriel Păun, de la Agent Green, și ale lui Alexander von Bismarck, de la EIA. De asemenea, publicația germană prezintă istoricul firmei, de la desantul ei în România, în timpul Guvernului Năstase și cum a ajuns să monopolizeze piața locală a prelucrării lemnului, punând pe butuci micile afaceri autohtone. Dincolo de jaful pădurilor, se estimează că au dispărut, în ultimii zece ani, și aproximativ 50.000 de locuri de muncă în aceste mici ateliere de mobilă locale. Paguba estimată a defrișărilor ilegale este de 5 miliarde de dolari. În acest timp, Schweighofer, considerat principalul motor al acestor defrișări ilegale realizează profituri nete de aproape 100 de milioane de euro per an.

Traducerea inițială a articolului din Der Spiegel (pe care îl puteți citi mai jos) a fost realizată de Luminița Adriana Ciuflea și publicată de Neuer Weg (aici). Adaptarea traducerii și intertitlurile aparțin redacției România Curată (România Curată). Articolul original, în limba germană, poate fi citit integral aici, în format .pdf.

***

În România se micșorează bucățică cu bucățică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpaților. Unele defrișări sunt ilegale. Lemnul ajunge, sub formă de parchet sau peleți (bețișoare din rumeguș, folosite la încălzit – n.r.), și în Germania.

“În România se fură 4,5 milioane de metri cub de lemn pe an. O dată și jumătate cât Piramida lui Keops”

Nu-i ușor să lupți pentru o cauză atunci când ți se dă cu spray lacrimogen în gură și în ochi. Gabriel Păun a încercat, totuși: în fața porților unei fabrici uriașe de cherestea din Sebeș. Într-o zi, iarna trecută, Păun a urmărit un camion cu lemne, care venea din Parcul Național Retezat, din inima Carpaților, din mijlocul uneia dintre cele mai frumoase zone împădurite din Europa, o zonă unde natura se află în pericol.

Păun, activist al organizatiei românești Agent Green, purta în acea zi o vestă maro peste un pulover cu glugă în culori de camuflaj; părul tuns scurt ca la armată. El a urmărit camionul pâna la fabrică. Avea o bănuială și nu era nevoie decât de un telefon pentru confirmare. În România există o linie telefonică deschisă pentru a verifica originea lemnului. Are același numar ca și pompierii în Germania: 112. Cunoscând numărul de înmatriculare al camionului, se poate urmări fiecare încărcătura de lemne. Păun a sunat la 112 și i-a răspuns o lucrătoare la Ministerul Mediului, responsabilă cu Radarul Pădurilor. Răspunsul a fost clar: lemnul era „ilegal”. Păun a continuat urmărirea camionului până la poarta gaterului, care aparține firmei austriece Schweighofer și i-a informat pe agenții de pazăa. Aceștia însă, în loc să scoată lemnul din circulație, l-au atacat pe Păun. L-au bătut, i-au dat cu spray lacrimogen, până când acesta a căzut la pământ. Scena e înregistrată video, în imagini tremurate.

În România, acest filmuleț e cunoscut și poate fi văzut pe YouTube. El simbolizează nu numai îngrijorarea românilor din cauza distrugerii pădurilor, dar și sentimentul neputinței lor de a împiedica acest lucru. Una din ultimele păduri virgine ale Europei se află în pericol; o zonă în care trăiesc urși, lupi și râși și de care omul nu s-a atins de secole.

În arcul Carpaților se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafața României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic „sângerând” : un studiu al organizației Greenpeace arată ca dispar suprafețe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Guvernul apreciază că se fură cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o dată și jumătate cât piramida lui Keops.

“Fabricile Schweighofer sunt cauza defrișării”

Defrișarea pădurilor, mai arată studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic între 2000 și 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan și Schweighofer s-au instalat în România și în scurt timp au ocupat piața. Nicio firmă însă nu crescut atât de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro câștig brut în 2013, din care 96,5 milioane câștig net.

Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrișării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpați ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate și mărunțite în aceste fabrici, ajung în Germania și Austria sub formă de peleți, parchet sau plăci laminate.

Șeful concernului, Gerald Schweighofer, tocmai vânduse afacerea de familie unui concern finlandez, când a ajuns la București, în 2002, ca să înceapă din nou. Nu-și putea alege un moment mai potrivit: un an mai târziu, Guvernul Năstase a scos la licitație o mare parte din lemnul statului, sub forma de contracte pe zece ani; câteva firme mari, printre care și Schweighofer, au pus mâna pe afacere. La licitațiile de păduri, la fața locului, povestește Vasile Coman, șeful unei fabrici de prelucrare a lemnului din nordul țării, Schweighofer era întotdeauna primul venit. „Avea prioritate, datorită contractului, și lua întotdeauna lemnul cel mai bun la prețul cel mai mic.” De-abia după aceea începea licitația publică, unde Schweighofer „dădea din nou lovitura”.

Austriecii domină branșa și dictează prețurile, de aceea multe firme autohtone nu mai fac față. Mii de ateliere de mobilă, domeniu de activitate care era foarte răspândit în țară, au dat faliment în ultimii ani. Concernul Schweighofer vorbește de metode „transparente” și prețuri care se adaptează la piață după „formula de indexare”. „Formula de indexare”? Coman nu înțelege de ce prețul lemnului în România a crescut permanent, în timp ce pe piața mondială a scăzut. Acum câteva săptămâni a fost și el nevoit să concedieze 160 de muncitori.

Integral pe Romanian Global News

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to SCANDAL. Cotidianul german ”Der Spiegel” scrie despre DEZASTRUL făcut de compania Holzindustrie Schweighofer în pădurile din România

  1. Costin Serban says:

    Mortii mamii lor de politicienii lu’ papura voda!!!
    Streangul tataaaa!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SCANDAL. Cotidianul german ”Der Spiegel” scrie despre DEZASTRUL făcut de compania Holzindustrie Schweighofer în pădurile din România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/scandal-cotidianul-german-der-spiegel-scrie-despre-dezastrul-facut-de-compania-holzindustrie-schweighofer-in-padurile-din-romania/