Scrisoare deschisa adresata "liderilor" Uniunii Democrate Maghiare din Romania

November 3, 2010 •enclavizare, extremism maghiar, fascism, iredentism, revizionism maghiar, separatism etnic, sovinism maghiar, Tinutul Secuiesc, UDMR •Views: 1669

From: Dan Tanasa
Date: 2010/11/3
Subject: Scrisoare deschisa adresata “liderilor” Uniunii Democrate Maghiare din Romania
To: Borboly Csaba , Primar Miercurea Ciuc , antalarpad@sepsi.ro, elhivbuk@rmdsz.ro, vera@rmdsz.ro, kinga@rmdsz.ro, vinczejutka@rmdsz.ro, nagyzsuzsanna@rmdsz.ro, stefanizabella@rmdsz.ro, elhivmsv@rmdsz.ro, csernik@rmdsz.ro, barabasigyozo2003@yahoo.com, terkal@rmdsz.ro, fulop.hajnal@rmdsz.ro, kelemenhunor@rmdsz.ro, irodakh@yahoo.com, takacs@rmdsz.ro, office@rmdsz.ro, bechtoldi@yahoo.com, benedek@rmdsz.ro, miklosi@rmdsz.ro, czezar_eva@yahoo.com, anna@rmdsz.ro, arpi@rmdsz.ro, kovacs.csongor@rmdsz.ro, terfoo@rmdsz.ro, kpeter@rmdsz.ro, graban@rmdsz.ro, onkormanyzat@rmdsz.ro, btanczos@rmdsz.ro, juga.tibor@rmdsz.ro, hekmana@rmdsz.ro, kormfoo@rmdsz.ro, laszlo.borbely@cdep.ro, borsosorsolya@gmail.com, oktfoo@rmdsz.ro, lakatos@rmdsz.ro, kopeczy@rmdsz.ro, eliza@rmdsz.ro, muvfoo@rmdsz.ro, halmagyierika@rmdsz.ro, bodore@rmdsz.ro, befe@rmdsz.ro, barabas_meli@rmdsz.ro, iszekely@rmdsz.ro, patakfalviagnes@rmdsz.ro, t.kiss77@rmdsz.ro, balazsattila@rmdsz.ro, pauerandrea@rmdsz.ro, emese@rmdsz.ro, r.biro@oradea.ro, jozsef.birtalan@anfp.map.ro, olosz@anre.ro, mateandras13@yahoo.com, secretariat@primaria.szovata.ro, kissselek@yahoo.com, szktbh@yahoo.com, kuli@xnet.ro, nszkplatform@yahoo.com, nokanokert@yahoo.com, eckstein@rmdsz.ro, totalproject@gmail.com, feher@rmdsz.ro, rmdszarad@rmdsz.ro, szabomihaly@rmdszarad.ro, szabomisi81@yahoo.com, perotamas@rmdszarad.ro, pero_tamas2000@yahoo.com, laszlolajos@rmdszarad.ro, laszlolajos@hotmail.com, mcsmsz@csango.ro, nagybanya@rmdsz.ro, biharmegye@rmdsz.ro, beszterce@rmdsz.ro, rmdszbv@deltanet.ro, bukarest@rmdsz.ro, costan_melania@yahoo.com, progress_cs@mymail.ro, rmdszcsik@gmail.com, kolozs@rmdsz.ro, metalplastind@hotmail.com, haromszek@rmdsz.ro, tischlerf@yahoo.com, szkly_levente@yahoo.com, rmdszgyergyo@hr.astral.ro, sbende@freemail.hu, rmdszgj@yahoo.com, klaraserbanoaica@yahoo.com, winkler@rmdsz.ro, szell@rmdsz.ro, ibartha@tuiasi.ro, i_bartha@yahoo.com, consulat_hu_is@clicknet.ro, maramarossziget@rmdsz.ro, udmr_mehedinti@yahoo.com, rmdszms@rmdsz.ro, rmdszudv@hr.astral.ro, udvrmdsz.office@yahoo.com, szilagy@rmdsz.ro, szatmar@rmdsz.ro, primar@primariadaraolt.ro, szeben_megye@rmdsz.ro, suceava@rmdsz.ro, office@rmdsz.dnttm.ro, rmdsz.tm@gmail.com, rmdsz_vl@yahoo.com

“UDMR nu este un partid politic, ci un ONG al comunităţii maghiare şi are dreptul să-şi arboreze propriul drapel. Nu vom arbora drapelul României pe sediul organizaţiei, totul va rămâne ca şi până acum” Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita, 15 ianuarie 2009, Mediafax

Scrisoare deschisa

Domnului Bela Marko,
Presedinte, Uniunea Democrata Maghiara din Romania

Domnului Hunor Kelem,
Ministru, membru al Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnului Laszlo Borbely,
Ministru, membru al Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnului Arpad Antal,
Presedinte, Filiala Sfantu Gheorghe a Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnului Sandor Tamas,
Presedinte, Filiala Covasna a Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnului Csaba Borboly,
Presedinte, Filiala Harghita a Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnului Robert Raduly,
Primar, membru al Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Domnilor,

Recentele evenimente desfasurate in spatiul public romanesc, evenimente in care formatiunea cultural-politica din care faceti parte a ajucat un rol central, ma forteaza sa va impartasesc cateva opinii personale, fara sa am pretentia de a primi un raspuns din partea voastra.

In primul rand doresc sa subliniez faptul ca prezenta formatiunii din care faceti parte in Guvernul Romaniei, avand in vedere faptul ca in decembrie 2008 ati adunat doar 425.000 de voturi, este una cat se poate de abjecta.
Este evident ca nu mai reprezentati demult interesele a celor 1,5 milioane de etnici maghiari din Romania a caror existenta o clamati, pe care i-ati adus in pragul disperarii si al scarbei profunde fata de modul neprincipial in care faceti „politica”. Sunteti in egala masura vinovati, domnilor, de esecul democratizarii Romaniei, o Romanie in care sa domneasca principiile si valorile democratiei, asa dupa cum ne-am fi dorit cu totii, romani si maghiari deopotriva.

Va aflati, domnilor, de peste 20 de ani in fruntea Statului Roman, in Guvernul Romaniei, in ministere, aveti zeci de secretari de stat, zeci de primari, presedinti de consilii judetene si sute de consilieri locali in zeci de localitati ale Romaniei si cu toate acestea aveti tupeul si nesimtirea sa sustineti, tot de peste 20 de ani, faptul ca maghiarii din Romania nu sunt protejati ca si comunitate etnica minoritara in Romania si ca nu benefiaza de cadrul legal pentru a-si pastra si afirma identitatea etnica si culturala.

Sunteti contrazisi, domnilor, de zecile de milioane de euro pe care comunitatea maghiara din Romania le cheltuieste in fiecare an pentru activitati culturale, sportive, religioase, politice si identitare tocmai pentru a-si pastra si afirma identitatea etnica.

Avand in vedere desfasurarea evenimentelor in spatiul public in ultimul timp si observand atent atitudinea formatiunii politico-culturale din care faceti parte acuz cat se poate de public formatinea politica din care faceti parte de sovinism, fascism, antisemitism, acte ostile fata de Statul Roman si de epurarea etnica constanta si sistematica a romanilor din Covasna si Harghita.

Prin faptul ca nu v-ati delimitat in totalitate si fara echivoc fata de sarbatorirea in luna septembrie la Miercurea Ciuc a fostului lider al fascismului ungar, amiralul Miklos Horthy, ati reinviat in Romania stafiile fascismului si ale nazismului. Prin faptul ca un membru de seama al formatiunii voastre a fost prezent la acea manifestare sunteti parintii spirituali ai reinvierii fascismului ungar in Romania. Felicitari!

Nici pana in acest moment nu v-ati delimitat in totalitate si fara echivoc fata de manifestarile antisemite ale unor membri din organizatiile extremiste maghiare pe care ii invitati la fiecare dintre manifestarile publice in care propavaduiti separatismul pe criterii etnice in zona judetelor Covasna-Harghita.
Aveti asadar in randurile „militantilor” ideologiei separatiste si revizioniste maghiare indivizi binecunoscuti opiniei publice pentru acte antisemite, indivizi de care nu v-ati delimitat si pe care ii sustineti „din umbra”.

Exista in acest moment mai multe hotarari ale Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii impotriva mai multor membri ai formatiunii domnilor voastre: presedintele Consiliului Judetean Harghita, presedintele Consiliului Judetean Covasna, primarului municipiului Targu Secuiesc, primarului comunei Siculeni, primarului comunei Santimbru. Da, domnilor!
O institutie publica din Romania a constat ca formatiunea domniilor voastre discrimineaza romani. Minoritatea discrimineaza majoritatea in Romania.
Toate acestea hotarari dovedesc faptul ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) discrimineaza romani in Covasna si Harghita. Pentru ca nu vorbim de un caz singular ci de mai multe asemenea hotarari se poate vorbi fara urma de indoiala de faptul ca patronati, spiritual si financiar, un proces bine orchestrat de epurare etnica a romanilor din Covasna si Harghita.

Desi va aflati in Guvernul Romaniei iar UDMR incaseaza sute de mii de lei din fonduri publice in baza legii partidelor politice, refuzati sa aratati cea mai mica urma de respect fata de statul care va plateste salariile grase prin refuzul de a arabora drapelul Romaniei pe sediile formatiunii voastre din tara sau pe institutii publice din tara aflate sub controlul voastru.
Coordonati cu buna stiinta o serie intreaga de acte ostile Statului Roman, de la adoptarea unor hotarari de consilii locale sau judetene ilegale pana la refuzul de a pune in aplicare sentinte judecatoresti si irevocanile pronuntate de instante de judecata din Romania.

Impertinenta si nesimtirea voastra pacaleste din ce in ce mai putina lume domnilor. Tineti-o tot asa!

Cu rezervata si decenta consideratie,

Dan Tanasa

3 noiembrie 2010

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to Scrisoare deschisa adresata "liderilor" Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Scrisoare deschisa adresata "liderilor" Uniunii Democrate Maghiare din Romania"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/scrisoare-deschisa-adresata-liderilor-uniunii-democrate-maghiare-din-romania-2/