Scrisoare deschisă domnului Titus Corlățean, Ministrul Justiției

July 17, 2012 •Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, justitie, Titus Corlatean •Views: 1906

Scrisoare deschisă

Domnului     Titus Corlățean,

Ministru – Ministerul Justiției,

                                                        17 iulie 2012, Madrid

Stimate domnule Ministru,

Întâmplarea a făcut ca în urmă cu aproximativ doi ani de zile să luăm masa în incinta aceluiași restaurant din zona aeroportului Otopeni. Am îndrăznit atunci să mă apropii de masa dumnevoastră, să îmi cer scuze pentru deranj și să vă rog respectuos să faceți ceva, din calitatea dumneavoastră de senator, și pentru românii din Covasna și Harghita supuși unui proces violent de epurare etnică de către Uniunea Democrată Maghiară din România.

Mi-ați spus atunci că sunteți la curent cu situația revoltătoare a românilor din cele două județe dar că din nefericire, pentru că nu sunteți ”la putere”, nu puteți face nimic.

Din fericire situația s-a schimbat și sunteți în acest moment Ministrul Justiției din România. Având în vedere această poziția oficială a domniei voastre îndrăznesc să vă atrag atenția asupra unei nedreptăți la care este complice chiar guvernul din care faceți parte.

Concret, Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei se află, la capătul a opt ani de procese în instanțele din România, în posesia a două hotărâri definitive și irevocabile care îi dau dreptul să folosească un imobil din Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Din păcate, zilele acestea procedura de executare silită a Consiliului Județean Covasna (instituția care și-a însușit abuziv imobilul și care dorește de opt ani să intre în posesia acestui imobil pentru simplul motiv că UDMR nu acceptă ca românii să aibe în posesie un imobil în centrul municipiului Sfântu Gheorghe!) a fost oprită prin acordul scris al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), instituția care ar trebui să preia imobilul de la CJ Covasna și să-l predea Episcopiei. Punerea în executare a două sentințe definitive și irevocabile a fost oprită printr-un proces vrebal la Sfântu Gheorghe. Și totul la dorința UDMR!

Avocatul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei a declarat deja că va formula plângere penală pentru abuz contra intereselor persoanelor şi abuz contra intereselor publice.

Consider că este inacceptabil domnule ministru ca în țara în care domnia voastră este Ministrul Justiției punerea în executare a unei sentințe judecătorești definitive și irevocabile să fie oprită printr-un proces verbal.

Vă cer ajutorul în acest caz în care din păcate românii din Covasna și Harghita mor cu dreptatea în mână!

Cu deosebit respect,

Dan Tanasă
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to Scrisoare deschisă domnului Titus Corlățean, Ministrul Justiției

 1. grigore says:

  dle Ion Bădoi. Stim citatele şi e bine sa fie amintite. Atunci hotarau ei, dar azi, după 89, cele din citatele reproduse le fac guvernantii de la Bucurşti in cardăşie cu aliaţii lor udemerişti. ca oricum au oferit, economic, 80% din avuţiile Transilvaniei ungurilor, au oferit segregaţionismul contra romanilor, ca în evul mediu, epurările, şcoli, clădiri separate – exact ca şi până la 1918, ca în Africa de Sud. şi încă vor mai da; vor da şi limba oficială ungară în Transilvania, ba Ponta zicea că se vor acorda şi libertăţi sporite provinciilor, ceva aşa cum erau voivodatele, cu atribuţii largi şi legături formale cu Capitala şi guvernul central. În felul cum conduce clasa politică din România după 1989, românii vor fi scoşi din toata Transilvania aşa cum au fost scoşi din cele două judeţe şi o parte din Mureş. S-au retrocedat castele, păduri, pământuri. e chestiune de timp ca acele pământuri să fie colonizate cu unguri. Ai pământul, restul vine de la sine.

 2. pista:)) says:

  asa dane….trebuia cineva sa ia atitudine si ma bucur ca ta avem!poate te asculta cineva ,ca noi plangem degeaba!poate invatam ceva din istorie….pe cine nu lasi sa moara…….nu mai bine stramosii nostri le suceau gatul hunilor acu 1000 de ani???i-am primit si acum platim!!!!facere de bine……mama

 3. cip says:

  sa speram ca se va sesiza cineva in legatura cu imobilul.
  faci o treaba buna dl. Tanase, pentru totii romanii care traiesc in cov, har si mures.
  Doamne ajuta sa fie bine si armonie intre romani si unguri.

 4. Alex says:

  Cu Titus Corlăţean am discutat şi eu de Ziua Naţională acum câţiva ani, pe acelaşi subiect. În ceea ce mă priveşte, omul se ţine de cuvânt şi se va implica. Din păcate va trebui să nu supere partidul, să nu strice Hrebenciuc sau Dragnea prietenia cu fraţii lor din UDMR.

 5. Trebuie neaparat sa trimiti acest text si la minister si chiar daca te costa, sa ai si confirmare de primire.

 6. Ion BADOI says:

  Nimic nou în inima României. Din păcate.
  Să nu-şi închipuie cineva că această adevărată agresiune asupra românilor din Ardeal, din Inima României, este un aspect izolat sau că teoria aşa zisului Ţinut Secuiesc este o invenţie modernă. Nu. Categoric nu! Iată ce decidea consiliul oraşului Turda în 1711-1712: ” Aflăm că Valahii se înmulţesc foarte tare între noi spre dauna noastră. Oraşele şi satele vechi şi frumoase locuite înainte de Unguri şi Saşi, într-atâta sunt pustiite de locuitori, prin înmulţirea Valahiulor, că acum nici de veste nu le mai putem auzi. Pentru motivul amintit mai sus, hotărâm în comun, că fiecare gospodar sau văduvă din oraş este îndatorat a alunga, în curs de opt zile, din casele şi pământurile lor pe toţi Valahii sub pedeapsă de 5 fl”. ( Orban B., Torda varos es kornyeke, Budapesta, 1889, pag. 271.). Pentru a nu părea că doar maghiarii din Turda aveau o aşa mare “dragoste” pentru români, iată ce măsuri iau şi ungurii din Târgu Mureş peste aprox. 45 de ani, în 1759: ” Nici un locuitor din neamul Valah nu poate cumpăra vre-un teren cu drept de proprietate pe teritoriul oraşului; să nu se dea Valahilor niciun loc, fie de arat, fie de fânaţ din hotarul oraşului. Nimeni dintre cetăţeni să nu-i protejeze ori să-i primească la lucru şi cu atât mai vârtos să nu le dea loc, ca să se aşeze pe el, ci să-i denunţe primarului”.( Kolozsvari-Ovari, Corpus statutorum municipalium Transyilvaniae, I, Bucureşti, 1885, pag. 156-157, în St. Meteş, Populaţia maghiară din Transilvania, Revista Arhivelor, IV, 1, 1940, MPAG.75).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Scrisoare deschisă domnului Titus Corlățean, Ministrul Justiției "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/scrisoare-deschisa-domnului-titus-corlatean-ministrul-justitiei/