Se plâng că nu le merg afacerile, dar nu au nevoie de banii românilor

September 5, 2013 •așa-zisul ținut secuiesc •Views: 1397

tinut secuiesc nu e romaniade Liviu C.

Când s-a deschis Dedeman în Miercurea-Ciuc, mai mulţi întreprinzători mici de acelaşi profil îşi arătau îngrijorarea că afacerile lor vor avea de suferit. La mai bine de o lună au apărut şi primele măsuri luate de aceşti mici întreprinzători locali. Dar se pare că aceste măsuri au fost luate cu aceeaşi mentalitate specifică locului, cea care a dus judeţul în ipostaza de a avea o economie precară.

M*linda Instal este o firmă, cu sediul în Odorheiu-Secuiesc, care comercializează ,,produse de instalaţii şi obiecte sanitare”. Şi, în lupta cu noua concurenţă venită din Bacău, acest întreprinzător local a decis, nici mai mult, nici mai puţin, decât să excludă potenţialii cumpărători de limbă română. În pliantul din perioada 1 august – 30 septembrie, pus în cutiile poştale, M*linda Instal nu a găsit de cuviinţă să treacă nici măcar un cuvânt în limba română.

Prin acest gest, eu văd o lipsă acută de profesionalism în ceea ce priveşte realizarea unei afaceri în acest aşa-zis ţinut secuiesc. Este inadmisibil ca din cauza unei încăpăţânări absurde să elimini dintre potenţialii clienţi pe vorbitorii limbii statului în care trăiesc.
Dar ce contează cel mai mult e faptul că prin gestul făcut de această firmă (şi nu este singurul caz) tindem să credem că banii românilor nu sunt bine-veniţi în această zonă.

Căci atunci când vezi meniuri în baruri numai în maghiară, când vezi vitrine ale unor magazine scrise numai în maghiară, când primeşti pliante numai în maghiară evident că te simţi respins şi reacţia firească este aceea de a nu intra în acele magazine sau restaurante.

Sursa: Informația HarghiteiTags: , , , ,

One Response to Se plâng că nu le merg afacerile, dar nu au nevoie de banii românilor

  1. Unul says:

    Asa este Liviule.Traiesc aici si simt acelasi lucru.Dar intrebarea este urmatoarea:vreau eu neaparat sa le bag bani in buzunar unora care nu imi respecta etnia?Nu!Si atunci ma duc si cumpar de la altii care o fac!E plin Ciucul de intreprinzatori cu capul gol, care nu inteleg ca afacerile si prosperitatea acestora se constuiesc pe alte baze decat cele etnice!Ma amuzam anii trecuti cand vedeam in parcarile magazinelor din Brasov masini cu autocolante sic. Daca esti un SECUI adevarat, ajuta-ti “industria” locala si nu fi ipocrit!Ce cauti in orase valahe sa-ti murdaresti anvelopele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Se plâng că nu le merg afacerile, dar nu au nevoie de banii românilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/se-plang-ca-nu-le-merg-afacerile-dar-nu-au-nevoie-de-banii-romanilor/