SEMNAL DE ALARMĂ. Cine încearcă să distrugă Okianoteca din Brașov, un spațiul care promovează valorile tradiționale românești și sprijină producătorii români?

July 26, 2019 •Brasov •Views: 928

Un politician local din Brașov a pus gând rău unui proiect cu totul inedit și unic în Brașov. Okianoteca este, potrivit inițiatorilor proiectului, „Un locșor aerisit și primitor, cu mult verde și multe povești de spus, unde veți găsi zi de zi cărți și manuale, pentru mari și mici, boardgames, produse autohtone făurite cu pricepere de țăranii autentici din proiectul #adoptăunțăran (pâine proaspătă cu maia sălbatică, dulcețuri, porțelanuri, cosmetice naturale, zacuști și alte bunătăți), ceai macerat din partea casei, apă cu lămâie și bunătăți la degustare, cu titlu gratuit”.

Vezi și SO, WHY ROMANIA? This is Brașov and surroundings

Inițiatorii proiectului Okianoteca din Brașov trag un semnal de alarmă public cu privire la intențiile unui politician local din Brașov care a pus gând rău acestui proiect inedit care promovează valorile tradiționale românești și producătorii locali.

În urmă cu puțin timp aceștia au postat un manifest pe pagina lor de Facebook prin care încercă să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul dispației Okianotecii din Brașov:

„MANIFEST
Și cum nici o faptă bună nu rămâne netaxată…astăzi vă spunem o poveste tristă, care implică și comunitatea Adoptă un țăran în mod direct.

Probabil majoritatea dintre voi deja știți că ne-am mutat sediul oficial al proiectului sus menționat la Okianoteca, un spațiu foarte fain, pe care alături de un bun și drag prieten l-am preluat, așa încât să aducem brașovenilor un nou concept în urbe: un loc unde să existe un contact permanent între brașoveni și tradițiile locului, cultură, identitate românească, principii de viață care situează omul în firescul său: credință, familie, neam!

Ieri am primit o vizită din partea unui deputat de Brașov al unui partid pe care nu ne dorim acum să îl numim (dar, pe care, la nevoie îl vom menționa, laolaltă cu trista poveste din spate – sperăm încă să se așeze apele în favorea noastră) și care ne-a anunțat că va prelua jumătate din spațiul nostru pentru a-și pune la cale planul, acela de a deschide o librărie (librărie care dăduse faliment în decembrie, însă care acum se vrea redeschisă doar așa!). Deranjăm! Lupta noastră pentru salvarea tradiției, a autenticului românesc, a tot ceea ce ne ține cumva conectați la ființa noastră adâncă, materializată la Okianoteca prin organizarea de evenimente cu titlu gratuit pe diverse subiecte de interes, prin prezentarea de produse autohtone și workshop-uri tematice etc, este un pericol pentru cei care văd lucrurile altfel și militează pentru distrugerea identității noastre naționale și nu numai.

Pentru noi acest spațiu are o foarte mare însemnătate (povestea o găsiți înșirată aici, pe îndelete pe pagina Okianotecii, în postarea de ieri, 25 iulie), nefiind atât de la îndemână să ne mutăm cu toate altundeva. Suntem însă conștienți că nu ne putem compara cu cei care ne vor plecați, căci nouă ne lipsesc și banii, dar și puterea. Mai devreme sau mai târziu vom sfârși evacuați, deși grija pe care am purtat-o pentru acest loc a fost întotdeauna maximă. Ne-am zbătut financiar până la ultimul leu, facem muncă voluntară, nepermițându-ne să dăm salarii tuturor, donăm permanent bani și obiecte în spațiu pentru ca totul să funcționeze optim și să oferim brașovenilor acel loc care lipsea cu desăvârșire. Am adunat aici oameni de toate categoriile, ne îngrijim și de cei mai neputincioși, găzduim GRATUIT zeci de inițiative frumoase, oferim spațiu gratuit de lucru tinerilor și nu numai, organizăm evenimente de folos pentru toți brașovenii, facem ateliere pentru copii, încercăm să punem înainte comunității brașovene cele mai frumoase activități. Toate cu binecuvântare și dragoste, 100% din suflet. Câștigul nostru financiar aici este ZERO, toți bănuții obținuți prin vânzarea produselor fiind folosiți în întreținerea spațiului, plata chiriei, a utilităților și în proiectele noastre de suflet, între care și #adoptăunțăran.

Scriem aceste rânduri pentru că suntem revoltați. Ne-am săturat ca toate activitățile de folos să fie ucise din interese politice, mai ales când aceste proiecte NU au NICI O LEGĂTURĂ cu mediul politic, căci am oferit aici un spațiu de întâlnire din care am exclus total orice dezbateri politice și ne-am ferit de orice afiliere. Acum unii își doresc să ne înlăture, fiind fix aceiași oameni care duc o luptă cumplită împotriva valorilor promovate de noi. Noi nu vom ceda, căci spațiul acesta ne este pus în brațe de oameni mai importanți decât politicienii.

Vă rugăm să ne purtați în gând și să vă rugați pentru noi, căci singura șansă salvatoare este o minune de sus! Vă mulțumim și ne bucurăm că ne treceți pragul zilnic, că veniți la târguri, că adoptați țărani și că ați înțeles ce ne dorim să facem!

#adoptăunțăran #okianoteca #salvămokianoteca

Unul dintre sutele de evenimente găzduite de Okianoteca din Brașov a fost lansarea cărții părintelui Mihai-Andrei Aldea:

Detalii complete despre Okianoteca Brașov găsiți chiar pe pagina de Facebook a proiectului:

„CINE SUNTEM?
O mână de oameni plini de energie și dornici să aducă un nou concept în urbe pentru a întregi în același loc două idei faine: pasiunea pentru carte și comunitatea Adoptă un țăran

CE SUNTEM? CE ESTE OKIANOTECA?
Un locșor aerisit și primitor, cu mult verde și multe povești de spus, unde veți găsi zi de zi cărți și manuale, pentru mari și mici, boardgames, produse autohtone făurite cu pricepere de țăranii autentici din proiectul #adoptăunțăran (pâine proaspătă cu maia sălbatică, dulcețuri, porțelanuri, cosmetice naturale, zacuști și alte bunătăți), ceai macerat din partea casei, apă cu lămâie și bunătăți la degustare, cu titlu gratuit.

CE FACEM? CE SE ÎNTÂMPLĂ LA OKIANOTECA?
Înainte de toate, #okianoteca este un loc unde poți veni să te liniștești, să te întinzi pe pernele pufoase din spațiu și să te gândești la nemurirea sufletului…sau să răsfoiești o carte, să îți termini proiectul într-o atmosferă primitoare (vă primim și cu laptop-uri 🙃), să desenezi, să ne povestești ce știi tu să faci, să te împrietenești cu oameni noi, să te joci boardgames. Toate GRATIS.

Dar partea noastră preferată, creme de la creme cum ar zice ardeleanul, este faptul că în spațiul de pe Mureșenilor 1 vor avea loc ateliere diverse, seminarii și conferințe, activități pentru mici și mari; vom găzdui oameni care au povești de viață uluitoare, care sunt pasionați de lucruri faine și folositoare, care iubesc tradițiile și cultura, care ne învață să descoperim latura noastră sensibilă, duhovnicească. Așadar, în fiecare săptămână, la noi se vor întâmpla activități diverse pentru toate categoriile de vârstă.

DE CE FACEM TOATE ASTEA?
Pentru că ne dorim să pornim o comunitate de oameni dornici să schimbe și să se schimbe, care să conviețuiască laolaltă ca într-o mare șezătoare. Și pentru că ne este drag de voi.

#haișitu la Okianoteca, pe Mureșenilor 1, de luni până vineri de la 11:00 la 20:00 și sâmbătă de la 11:00 la 18:00!”

FOTO: Okianoteca din Brașov, un spațiul inedit, facebook.com.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to SEMNAL DE ALARMĂ. Cine încearcă să distrugă Okianoteca din Brașov, un spațiul care promovează valorile tradiționale românești și sprijină producătorii români?

  1. Oyster says:

    Parte din deznationalizarea care are loc la toate nivelele in Transilvania sub diferite pretexte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SEMNAL DE ALARMĂ. Cine încearcă să distrugă Okianoteca din Brașov, un spațiul care promovează valorile tradiționale românești și sprijină producătorii români?"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/semnal-de-alarma-cine-incearca-sa-distruga-okianoteca-din-brasov-un-spatiul-care-promoveaza-valorile-traditionale-romanesti-si-sprijina-producatorii-romani/