SEMNAL DE ALARMĂ. În Covasna sunt desființate clase la secțiile de limba română din lipsa elevilor! Românii aleg să părăsească zona din cauza politicii de maghiarizare!

July 19, 2012 • antiromanism, discriminarea romanilor, epurare etnica, extremism maghiar, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 1800

Şcoala fără copii

de Maria Graur

Anul şcolar 2012-2013 va fi primul în care, de la înfiinţarea acestei unităţii de învăţământ, la Şcoala Generală „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe nu se va constitui nicio clasă a V-a cu predare în limba română, ci doar 2 în limba maghiară.

Situaţia se explică prin faptul că doar 5 copii s-au înscris pentru a urma prima clasă de gimnaziu în limba română, în condiţiile în care, conform noilor prevederi legale, o clasă poate funcţiona cu un efectiv  minim de 12 elevi.

Directoarea adjunctă a şcolii, profesoara Maria-Antoaneta Muşat, ne-a spus că şi în acest an şcolar „s-au chinuit” cu doar 10 copii în clasa a V-a, aceştia învăţând simultan cu cei din clasa a VII-a, în timp ce elevii din clasa a VI-a au făcut orele împreună cu colegii din clasa a VIII-a, patru la număr. Potrivit acesteia, funcţionarea unor clase simultane într-o şcoală dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ, este de domeniul incredibilului.

„Nu ne ajută nimeni, deşi, de ani de zile am tras semnale de alarmă cu privire la situaţia existentă. Noi suntem conştienţi că sunt mai puţini copii, dar nu înţelegem ce fel de politică şcolară se duce în oraşul nostru, şi-aici mă refer la faptul că, în timp ce noi nu avem efectiv suficient de elevi, la secţia română de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul au fost înfiinţate clase noi. Atât Inspectoratul Şcolar cât şi Primăria Sfântu Gheorghe au cunoştinţă de această situaţie, dar nu iau nicio măsură. Cu astfel de politică şcolară nu se poate merge mai departe, iar noi, cadrele didactice, ne luptăm cu morile de vânt” ne-a spus directoarea adjunctă a Şcolii Generale „Nicolae Colan”.

Aceasta a menţionat faptul că, după cunoştinţa sa, aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Şcoala Generală „Godri Ferenc” din cartierul Ciucului dar şi la Şcoala „Ady Endre” de la Gară.

Legea Educaţiei îşi produce efectele

Contactată telefonic, Keresztely Irma, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, a declarat că până în prezent nu s-a făcut o analiză pe această temă, însă, dacă într-adevăr numărul copiilor care au terminat clasa a IV-a la această unitate de învăţământ nu permite înfiinţarea unei clase de gimnaziu în care, conform legii, efectivul maxim este de 28 de elevi iar cel minim de 12, Inspectoratul nu poate aproba funcţionarea acelei clase.

„Noi am transmis cifrele de şcolarizare către toate unităţile de învăţământ din judeţ, şi nu putem face excepţie de la lege. Dacă până în prezent am fost de acord cu  funcţionarea claselor simultane la „Nicolae Colan”,  acest lucru nu mai este posibil. Eu nu accept şi nu favorizez funcţionarea claselor simultane care afectează calitatea învăţământului,  cu atât mai mult în şcolile din mediul urban. Însă, tot nu văd unde este problema?! Oraşul Sfântu Gheorghe este un oraş în care  distanţele nu sunt mari, astfel că acei copii pot merge fără nicio problemă la alte unităţi de învăţământ unde mai sunt locuri libere, iar după câte ştiu eu, atât Colegiul Mihai Viteazul cât şi Şcoala Generală „Varodi Jozef” din Simeria, dar şi  „Ady Endre” de la Gară, au locuri libere” a declarat Keresztely Irma.

În loc de concluzii

Directoarea adjunctă a Şcolii Generale „Nicolae Colan”  din Sfântu Gheorge ne-a spus că pentru anul şcolar ce începe în septembrie s-au înscris 20-22 de elevi în clasa întâia, secţia română,  în timp ce  la clasa 0 (clasa pregătitoare) doar 15-16. Să sperăm că pe parcursul celor 4-5 ani de şcoală primară aceştia nu se vor „pierde” pe drum, astfel încât, peste patru ani,  toţi copiii să aibă posibilitatea să-şi continue studiile în această unitate de învăţământ nouă şi modernă din oraşul municipiu de judeţ.

Autor: Maria Graur

Sursa: Mesagerul de Covasna

Nota mea: acesta este doar unul dintre efectele epurării etnice la care sunt supuși românii din județele Covasna și Harghita. Lăsați să se descurce singuri într-un mediu care le este total ostil și în care nu își pot păstra identitate, românii aleg ori să cedeze maghiarizării ori să părăsească zona care nu le oferă nicio șansă la un trai decent și la șanse echitabile. Cei care își mai afirmă apartenența etnică românească sunt foarte puțini!
6 Responses to SEMNAL DE ALARMĂ. În Covasna sunt desființate clase la secțiile de limba română din lipsa elevilor! Românii aleg să părăsească zona din cauza politicii de maghiarizare!

 1. […] nu se va constitui nicio clasa a V-a cu predare în limba română, ci doar 2 în limba maghiară.+ http://www.dantanasa.ro/2012/07/19/semnal-de-alarma-in-covasna-sunt-desfiintate-clase-la-sectiile-de… ) ! Dar sunt numai 300 de secui cu totul. Puteau ei singuri face aceasta ? Nu, este doar o […]

 2. […] nu se va constitui nicio clasa a V-a cu predare în limba româna, ci doar 2 în limba maghiara.+ http://www.dantanasa.ro/2012/07/19/semnal-de-alarma-in-covasna-sunt-desfiintate-clase-la-sectiile-de… ) ! Dar sunt numai 300 cu totul. Puteau ei singuri face aceasta ? Nu, este doar o continuare a […]

 3. constantin says:

  Basescu si UDMR, sunt dusmanii de moarte a STATULUI UNITAR,ROMAN.
  Jos tradatorul de neam si Ţara, băsescu si securistii lui !

 4. Geo says:

  Acum câțiva ani primarul din orașul Sfântul Gheorghe era un individ care a schimbat numele unor străzi. Se pare că pe unii îi deranjează sărbătoarea de 1 Decembrie. Sper că a fost dat afară.

 5. Sorin says:

  Ponta trebuie sa ia masuri. Prima este ABROGAREA Legii Învățământului a guvernului Boc
  In România TOATE materiile trebuie predate în româna, cu excepția orelor de limba materna.
  Limba materna, alta decât româna, nu trebuie cerută la NICIUN examen, nici de Bac nici in alte situații !!!

 6. Ungaria si mai mica says:

  in Romania se invata limba romana sa va fie clar asa cum in ungaria se invata maghiara.DECI UDMR/PCM sa dispara sau boicotam guvernul Ponta (care deja a batut palma cu interesele sovieto-maghiare)in special partidul budapestei. UDMR nu mai are ce cauta in parlament. maghiarizarea Romaniei trebuie condamnata international iar criminalii pedepsiti exemplar si vor fi ,va garantez.toti romanii si strainii vor stii de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend